Доступність посилання

ТОП новини
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Розвідка Британії пояснила, чому Кадиров «рекламує» роль своїх підрозділів у війні

Лідер Чечні Рамзан Кадиров «посилено рекламує» роль своїх підрозділів у війні Росії проти України, щоб покращити свою репутацію як лояльного до президента РФ Володимира Путіна, заявили у розвідці Великої Британії.

«10 серпня у дописі в інтернеті лідер Чечні Рамзан Кадиров відзначив зусилля чеченського батальйону «Восток-Ахмат» поблизу Оріхова у Запорізькій області. У своїх коментарях Кадиров підкреслив постійну роль одного з головних чеченських підрозділів у цьому ключовому районі. «Восток» офіційно переходить до командування 42-ї мотострілецької дивізії Південного військового округу, яка діяла в районі села Роботине», – йдеться в повідомленні.

«Чеченські сили складають відносно невеликий, але помітний компонент російських сил в Україні. Ймовірно, Кадиров посилено рекламує роль своїх підрозділів, частково для того, щоб покращити свою репутацію як лояльного Путіну», – додали в розвідці.

На початку червня аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомляли, що влада Росії, ймовірно, намагається збільшити кількість чеченських підрозділів Кадирова на лінії фронту на Донбасі, щоб компенсувати відхід сил ПВК «Вагнер» та спробувати активізувати наступальні операції.

Російське Міноборони досі не може повністю інтегрувати приватні військові компанії – ISW

Міністерство оборони Росії надалі не спроможне повністю інтегрувати приватні військові компанії, попри попередні заяви про такі наміри, заявив американський Інститут дослідження війни (ISW) в останньому звіті.

ISW посилається на повідомлення російського видання «Досьє», за яким наближений до президента Володимира Путіна Аркадій Розенберг надав ПВК «Конвой» понад 3 мільйони доларів з кінця 2022 року.

«Постійна приватна фінансова та політична підтримка приватної військової компанії «Конвой» та її подальша діяльність в Україні окремо від командної структури Міноборони (Росії – ред.) вказує на те, що Міноборони не в змозі повністю інтегрувати нерегулярні формування в конвенційні російські війська, попри свої оголошені наміри зробити це», – йдеться в тексті.

Інститут вказує на те, що засновник «Конвою» Костянтин Пікалов раніше мав зв’язки з компанією «Вагнер» та, за повідомленнями, пов’язаний із російським Головним управлінням розвідки (ГУР). Водночас, за даними «Досьє», немає інформації про взаємодію Пікалова зі структурами «Вагнера» після 2018 року.

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Після відмови від цього наміру частина вагнерівців почала переміщення до Білорусі.

В Івано-Франківській ОВА показали наслідки падіння уламків ракет у регіоні

На Івано-Франківщині через падіння уламків ракет удосвіта 15 серпня пошкоджені житловий будинок і господарські будівлі, постраждалих немає, повідомила голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

«Сьогодні вдосвіта західні області України зазнали масованого обстрілу. Звуки вибухів було чутно і на Прикарпатті. Працювала наша ППО. Уламки ракети потрапили на приватне подвір’я, пошкоджено господарські будівлі та житловий будинок. Постраждалих немає», – додала вона.

Онищук опублікувала фото руйнувань, але не уточнила, про який саме населений пункт йдеться.

Рано-вранці 15 серпня російські війська завдали чергового масованого удару по Україні, зокрема, по Львову, Луцьку, Дніпру.

За даними Повітряних сил, загарбники випустили щонайменше 28 крилатих ракет, сили ППО збили 16 із них.

Відомо про постраждалих внаслідок атаки, у Луцьку троє людей загинули.

Російська армія втратила понад 500 військових за добу – Генштаб ЗСУ

Російські війська втратили близько 540 людей особового складу за добу, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 15 серпня.

Українське командування оцінює загальні втрати Росії в приблизно 254 920 військових.

Крім того, російська армія втратила в техніці:

  • 4 313 танків (+7 за добу)
  • 8 370 бойових броньованих машин (+16)
  • 5 128 артилерійських систем (+29)
  • 714 реактивних систем залпового вогню
  • 482 засоби протиповітряної оборони (+3)
  • 315 літаків
  • 314 гелікоптерів (+1)
  • 4 242 безпілотники оперативно-тактичного рівня (+29)
  • 1 387 крилатих ракет (+8)
  • 18 кораблів і катерів
  • 7 584 автомобілів і автоцистерн (+22)
  • 769 одиниць спеціальної техніки (+3)

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 11 серпня журналісти видання «Медіазона» та російської служби Бі-Бі-Сі разом із командою волонтерів змогли встановити імена понад 30 тисяч російських військових, що загинули в Україні.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути щонайменше у два – два з половиною рази вищою.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Голова ОВА: в Луцьку внаслідок ракетної атаки троє загиблих

Внаслідок російської ракетної атаки вранці 15 серпня в Луцьку є загиблі та поранені, заявив голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.

«Перебуваю на місці події. На жаль, внаслідок влучання маємо жертви. Станом на зараз загинуло 3 осіб. Ще кілька постраждалих перебувають у лікарні», – заявив він.

Згодом голова області повідомив про трьох поранених.

Російські війська вранці 15 серпня випустили по Україні щонайменше 28 крилатих ракет, сили ППО збили 16 із них, повідомили Повітряні сили.

Раніше було відомо про постраждалих внаслідок атаки в Дніпрі, Львові та Луцьку.

Росія регулярно завдає ракетних ударів по українських містах. Водночас Москва продовжує заперечувати цілеспрямовані удари по цивільних об’єктах в Україні.

Ракети на Львів, Луцьк, Дніпро. РФ атакувала аеродроми? ЗСУ звільняє околиці Бахмуту

  • Сьогодні під ранок тривога по всій Україні. Про вибухи повідомили у Луцьку, Дніпрі, Львові на Черкащині та на Хмельниччині. Цю атаку називають наймасовішою атакою на захід України. Куди цілили російські війська? Дізнаємося усі деталі у цьому ефірі.
  • Збройні сили за тиждень звільнили три квадратні кілометри на Бахмутському напрямку. Загалом на південному фланзі за цей час звільнено 40 квадратних кілометрів, кажуть в Міноборони. Президент президент Володимир Зеленський напередодні побував на позиціях бійців низки підрозділів на Донеччині. Яка ситуація на одному з найгарячіших напрямків?
  • Стратегічно для НАТО захист Чорного моря – пріоритет, заявляє міністр оборони Болгарії. Тим часом в Чорному морі російський патрульний корабель «Василий Быков» відкрив попереджувальний вогонь щоб зупинити турецьке судно що йшло під прапором Палау. Хто де-факто контролює Чорне море? Для чого Росія продовжує блокувати вантажні судна?
  • Вони веслували на своєму «Драконі» до фінішу незважаючи на те, що човен майже пішов під воду. Українські веслувальники везуть додому 6 нагород з Чемпіонату світу у Таїланді. Кадри з несамовитою жагою до перемоги вразили не лише українців. Поспілкувалися з частиною команди в ефірі Свобода. Ранок.

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Ранкова атака РФ: Повітряні сили звітують про збиття 16 з 28 крилатих ракет

Російські війська випустили по Україні щонайменше 28 крилатих ракет рано вранці 15 серпня, повідомляють Повітряні сили. За зведенням, сили протиповітряної оборони збили 16 із них.

Командування зафіксувало пуски:

  • чотирьох крилатих ракет Х-22 з шести літаків дальньої авіації Ту-22М3
  • 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 з 11 літаків стратегічної авіації
  • чотирьох крилатих ракет «Калібр» з фрегата з акваторії Чорного моря

Сили ППО разом з іншими складовими Сил оборони збили 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр».

Крім того, за даними військових, російська армія випустила вісім зенітних керованих ракет С-300/С-400 по Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Раніше місцева влада Дніпропетровської, Волинської та Львівської областей повідомляла про пошкодження та постраждалих у своїх регіонах.

Генштаб повідомляє про понад 15 бойових зіткнень на фронті за добу

Російські війська за попередню добу завдали 14 ракетних та 72 авіаційних ударів по українських позиціях та населених пунктах, а також здійснили 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 15 серпня.

Командування повідомляє про понад 15 бойових зіткнень Збройних сил України з російськими військами на попередню добу.

«На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міст Мар’їнка та Красногорівка Донецької області», – йдеться в зведенні.

Штаб додає, що українські сили продовжують наступальну операцію на Мелітопольському та Бердянському напрямках, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

«З метою поповнення масштабних втрат в живій силі противник продовжує проводити приховану мобілізацію на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, в місті Старобільськ Луганської області окупаційна псевдовлада зобов’язала усіх чоловіків на державних підприємствах пройти медичну комісію та стати на військовий облік», – додає Генштаб.

Також, за даними командування, російські війська продовжують насаджувати освіту за програмою РФ в окупованих регіонах:

«Російська окупаційна адміністрація організувала навчальний процес за російською програмою, відкривши школу в Бехтерах Херсонської області, де зобов’язала навчатися дітей з населених пунктів Облої, Тендрівське, Збур’ївка та Новочорномор’я. З метою примусу учнів до навчання в школі за російською програмою батьків залякують адміністративною відповідальністю за пропуски навчального процесу».

Генштаб також повідомляє про сутичку між російськими військовими з Чечні та Дагестану, яка завершилася 20 вбитими та 40 пораненими.

За зведенням, протягом попередньої доби українська авіація завдала загалом 11 ударів по російських мішенях, а ракетні та авіаційні війська вразили шість цілей.

«Викосили кулеметним вогнем». Як Нестор Махно Крим брав

У 1920 році Крим успішно штурмувала Кримська армія Нестора Махна в союзі з Червоною армією Михайла Фрунзе.

Чи правда, що удар махновців був вирішальним у захопленні півострова? Хто першим взяв Сімферополь, анархісти чи більшовики? І як Фрунзе віддячив за успішний похід своїм тимчасовим союзникам? І як загалом завойовували Крим за останні 100 років?

Читайте і дивіться за лінком

У Держдепі США засудили зупинку Росією судна в Чорному морі

Дії Росії в Чорному морі є «неприйнятною ескалацією», заявив заступник речника Державного департаменту Ведант Патель на брифінгу 14 серпня.

Таким чином він відповів на питання про зупинку Росією судна Sukru Okan, яке прямувало до українського порту Ізмаїл.

Патель нагадав, що Росія заявила про намір розглядати всі судна, які прямують до чорноморських портів України, як потенційні носії військових вантажів.

«Це, на наш погляд, неприпустима ескалація, яка ще раз демонструє відповідальність Москви за те, що зерно не потрапляє туди, куди воно має йти», – сказав він.

Представник Державного департаменту навів дані Міністерства закордонних справ України, за якими Росія після виходу з Чорноморської зернової ініціативи атакувала 26 об’єктів портової інфраструктури і знищили понад 220 тисяч тонн зерна.

«Ми продовжуємо уважно стежити за цією ситуацією, і ми, звичайно, стурбовані тим, що російські військові можуть розширити свої атаки на українські зернові потужності нападами на цивільні судна в Чорному морі», – додав Патель.

Він також висловив переконання, що Росія повинна повернутися до Чорноморської зернової угоди «негайно».

Днями Міноборони Росії заявило, що вранці 13 серпня російський патрульний корабель «Василий Быков» відкрив попереджувальний вогонь у Чорному морі, вимагаючи від суховантажного судна під прапором Палау зупинитися.

Влада України закликала ООН і партнерів «жорстко» відреагувати на дії Росії й «докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів проти РФ як країни-члена Міжнародної морської організації».

Минулого тижня ВМС оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України.

Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Влада США різко розкритикувала відмову Росії від зернової угоди, назвавши блокаду українських портів актом воєнної агресії.

Ранкова атака РФ: влада повідомляє про постраждалих у Дніпрі, Львові та Луцьку

Російські війська завдали чергової масштабної ракетної атаки на початку доби 15 серпня. Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив про влучання в одне з підприємств у Дніпрі.

«Спалахнула пожежа. Попередньо, один постраждалий», – заявив він.

Лисак нагадав про відповідальність за оприлюднення фотографій обстрілів і роботи протиповітряної оборони.

Сили ППО працювали також у Волинській області, заявив голова регіону Юрій Погуляйко:

«Та, на жаль, маємо «приліт» в одне із підприємств промисловості в обласному центрі. Наразі відомо про двох потерпілих. Про їхній стан згодом повідомимо. На місці працюють усі відповідні служби».

Мер Львова Андрій Садовий заявив про «багато збитих ракет», але також влучення в місті, в тому числі в приватні помешкання.

«Є влучення в житлові будинки. На верхніх поверхах – пожежа. Евакуюємо людей. Всі служби на місці», – повідомив він вранці.

Рано вранці 15 серпня повітряну тривогу оголошували по всій Україні через ракетну загрозу.

Росія регулярно завдає ракетних ударів по українських містах. Водночас Москва продовжує заперечувати цілеспрямовані удари по цивільних об’єктах в Україні.

Росія: засуджений за вбивство вийшов на волю через рік завдяки участі у війні

Засуджений торік за жорстоке вбивство житель Архангельської області Росії Вʼячеслав Самойлов опинився на волі після участі в так званій «спеціальній воєнній операції» (офіційне російське позначення війни проти України), повідомляє архангельське видання 29.ru з посиланням на матір Самойлова та його сусідів.

У березні 2021 року в місті Новодвінськ зникла 33-річна Ольга Шляміна – фіналістка всеросійського конкурсу краси. Пізніше її розчленований труп знайшли у лісосмузі.

За результатами слідства за підозрою у вбивстві було затримано співмешканця жінки. Провину він визнав, розповівши, що, перебуваючи у стані алкогольного спʼяніння, кілька разів ударив Шляміну по голові, а після того, як зрозумів, що вона померла, вирішив розчленувати та сховати тіло.

У квітні 2022 року суд засудив Самойлова до 9 років та 7 місяців колонії. У його жертви залишився малолітній син. Родичі та сусіди Шляміної розповідали журналістам, що засуджений регулярно бив свою співмешканку.

Уже в колонії Самойлов був завербований на війну, там зазнав поранення, лежав у шпиталі, після чого повернувся до Новодвінська – через процедуру помилування.

У коментарі журналістам 29.ru мати Самойлова заявила, що її син «перед Богом зараз чистий».

Улітку 2022 року після серії військових поразок російської армії угруповання «ПВК Вагнера» та його засновник Євген Пригожин стали вербувати вʼязнів та відправляти їх на війну. Засуджені, які погоджувалися взяти участь у бойових діях, мали пів року пробути на передовій, їм під загрозою розстрілу було заборонено відступати та здаватися в полон. Тим, хто залишиться живим, обіцяли помилування. Таким чином до угруповання завербували, за різними оцінками, від 50 до 70 тисяч бойовиків. 32 тисячі з них, за словами Пригожина, вже повернулися з війни.

Останнім часом у засобах інформації регулярно зʼявляються повідомлення про тяжкі злочини, включно з убивствами та зґвалтуваннями, вчинені бойовиками, які повернулися з України. Наприкінці травня в Новосибірській області під арешт відправили «вагнерівця», підозрюваного у зґвалтуванні двох школярок 10 та 12 років. На початку серпня в Карелії за звинуваченням у вбивстві шістьох людей був заарештований раніше судимий «вагнерівець» Ігор Софонов, який теж повернувся з війни.

Румунія подвоїть транзит українського зерна через порт Констанца

Румунія найближчими місяцями має намір подвоїти щомісячний обсяг транзиту українського зерна, яке надходить до порту Констанца, заявив 14 серпня міністр транспорту Сорін Ґріндяну. Як повідомляє агенція Reuters, Ґріндяну виступив на зустрічі міністрів та політиків із ЄС, США, України, Молдови та Румунії, яка відбулася в Галаці.

Загострення ситуації навколо експорту українського зерна сталося після виходу Росії із Чорноморської зернової ініціативи. Українські дунайські порти Рені та Ізмаїл були обстріляні російськими військами.

До виходу Росії із зернової угоди на дунайські порти припадало близько чверті українського експорту зерна. Воно вантажиться на баржі, вирушає вниз Дунаєм і через територіальні води Румунії – в порт Констанца, а звідти до країн-покупців.

Румунія спільно з Україною має намір збільшити обсяги зернових перевезень з нинішніх двох мільйонів тонн на місяць до майже чотирьох мільйонів тонн.

У Росії розбився військовий навчальний літак, є загиблий

У Краснодарському краї Росії 14 серпня розбився навчальний військовий літак Л-39. За повідомленням Міністерства оборони Росії, він виконував тренувальний політ і розбився під час заходу на посадку, один із членів екіпажу загинув.

У військовому відомстві уточнили, що літак упав у межах аеродрому. На землі руйнувань та постраждалих немає. Причина аварії встановлюється.

Останнім часом у Росії сталося кілька катастроф військових літаків, у тому числі з жертвами серед цивільних. Наймасштабніша така подія сталася торік 17 жовтня – під час падіння Су-34 на девʼятиповерховий житловий будинок у Єйську Ростовської області загинули 15 людей, льотчикам удалося врятуватися.

«Дуже потрібні речі» – Зеленський про новий пакет допомоги США

Сполучені Штати надали Україні «дуже потрібні речі» в новому пакеті збройної допомоги. Про це у вечірньому відеозверненні 14 серпня заявив президент України Володимир Зеленський.

«Снаряди для «Петріотів», для «Хаймарсів», артилерія, «Джавеліни» та інше. Дуже потрібні речі. Буде скоро ще більше нашої роботи з партнерами заради оборони. Дякую всім – усім, хто постійно допомагає!» – сказав глава держави.

Він також розповів подробиці своєї поїздки в Донецьку область, яка відбулася 14 серпня.

Крім того, Зеленський назвав важливою темою «те, як командири можуть управляти особовим складом».

«Мотивація воїнів, тренування бійців, комплектація підрозділів. Дуже багато проблем через неякісну роботу ВЛК… Військові командири мають займатися війною, а не бюрократією. Будемо готувати рішення», – анонсував президент України.

Рада національної безпеки України ухвалила рішення звільнити всіх керівників обласних центрів комплектування і соціальної підтримки військовослужбовців, повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками засідання РНБО 11 серпня.

Також учасники засідання РНБО порушували питання роботи військово-лікарських комісій (ВЛК), «зараз – перевірка, підготовка пропозицій». «Рішення теж будуть», – вказав президент, додавши, що РНБО збереться з цього питання через два тижні.

Про відмову від участі в Олімпіаді через росіян і білорусів не йдеться – НОК України

Національний олімпійський комітет України не розглядає можливості відмови від участі в Олімпіаді 2024 року в Парижі, ідеться в поширеній 14 серпня заяві НОК.

«Наразі Міжнародний олімпійський комітет (МОК) офіційно не запросив Росію і Білорусь взяти участь в Олімпійських іграх-2024 в Парижі. Рішення про те, чи дозволять там спортсменам із цих двох країн змагатися під нейтральним прапором, наразі не прийнято», – вказано в заяві.

У НОК відзначають, що українські спортсмени беруть участь у відбірних змаганнях до Олімпійських ігор «лише за умови участі спортсменів із вищезазначених країн, допущених міжнародними федераціями як індивідуальних нейтральних атлетів».

МОК ще не ухвалив остаточного рішення щодо допуску росіян і білорусів до змагань Олімпіади 2024 року в Парижі. Запрошень як країни Росія і Білорусь не отримали (це унеможливлює їхню участь у командних видах спорту, таких, як баскетбол чи футбол). Але МОК ще може ухвалити рішення про допуск окремих російських чи білоруських спортсменів, якщо вони виступатимуть без прапора, в нейтральному статусі. Це залишає можливою потенційну зміну думки України щодо бойкоту.

«Україна дала адекватну відповідь окупанту на морі»: що загрожує кораблям російського флоту

Як змінилася ситуація в Чорному морі після останніх атак на російські кораблі? Чи використовує російська армія для своєї логістики порти Бердянська та Маріуполя в Азовському морі? Чи є можливості в українських військових і надалі вражати російські кораблі та що для цього потрібно? Ці теми проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» порушує у цьому матеріалі.

Москву стурбувало затримання в Польщі росіян, які поширювали матеріали «ПВК Вагнера»

Посольство Росії у Варшаві надіслало до МЗС Польщі ноту для зʼясування обставин затримання двох росіян, повідомив очільник дипломатичної місії Сергій Андрєєв. Про це ввечері 14 серпня інформувала російська державна агенція «РИА Новости».

За словами Андрєєва, польська сторона не поінформувала російську консульську службу про затримання, як цього вимагає Віденська конвенція про консульські зносини.

Як повідомляло Радіо Свобода, співробітники польського Агентства внутрішньої безпеки затримали двох громадян РФ, які в Кракові та Варшаві «поширювали пропагандистські матеріали «ПВК Вагнера».

У Пентагоні розкрили подробиці нового пакета військової допомоги Україні

У Пентагоні розповіли подробиці щодо нового пакета військової допомоги, про яку США оголосили в понеділок, 14 серпня.

На сайті Міноборони США йдеться про те, що в пакеті передбачено:

  • боєприпаси для систем ППО Patriot,
  • боєприпаси для HIMARS,
  • обладнання для розмінування,
  • 155- та 105-міліметрові артилерійські снаряди,
  • 120-міліметрові танкові боєприпаси,
  • протитанкові керовані ракети TOW, Javelin та інші протитанкові системи й ракети,
  • 37 тактичних автомобілів для буксирування й перевезення обладнання,
  • 58 водних причепів,
  • понад 12 млн набоїв до стрілецької зброї
  • гранати, боєприпаси для розмінування й усунення перешкод,
  • запчастини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.

14 серпня стало відомо, що США виділяють Україні новий пакет військової допомоги на 200 млн доларів.

Раніше агентство Reuters повідомило, що влада США скоро оголосить про надання нового пакету військової допомоги Україні на суму 200 мільйонів доларів.

Попереднього разу, наприкінці липня, США передали Україні озброєнь на 400 мільйонів доларів, у тому числі ракети для РСЗВ HIMARS, систем ППО Patriot та NASAMS, а також БТР Stryker. Усього з початку повномасштабної військової агресії РФ в Україні Пентагон надав Києву 43 пакети допомоги на суму 43 мільярди доларів.

В окупованому Донецьку бійця «Азова» засудили до 25 років суворого режиму

Підконтрольний Росії «верховний суд» угруповання «ДНР» засудив військовослужбовця 3-ї роти 1-го батальйону Національної гвардії України Андрія Богдана до 25 років колонії суворого режиму, повідомив Слідчий комітет Росії 14 серпня.

Богдана звинуватили у жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених засобів і методів (частина 1 статті 356 КК РФ), а також убивстві, вчиненому організованою групою, за мотивами політичної та ідеологічної ненависті (пункти «ж», «л» частини 2 статті 105 КК РФ).

За російською версією, в березні 2022 року, перебуваючи в Маріуполі, Богдан разом із товаришами по службі «за наказом керівництва ВСУ» зупинив легковий автомобіль, в якому перебували двоє «військовослужбовців ДНР», один із яких був поранений. Після цього Богдан, як стверджували слідчі, відвів пораненого військовослужбовця до розташованої поруч будівлі та нібито «розстріляв з автомата».

У російському відомстві стверджують, що в «Богдан повністю визнав провину і покаявся в скоєному».

Раніше російські суди в окупованих Луганську і Донецьку схвалили кілька багаторічних (аж до довічного увʼязнення) вироків полоненим українським військовим.

У серпні 2022 року Верховний суд Росії визнав полк «Азов» «терористичною організацією». «Азов» – це офіційний підрозділ Національної гвардії України, бійці якого, зокрема, обороняли Маріуполь. Вони були серед тих українських військових, які вийшли із заводу «Азовсталь» і зараз перебувають у російському полоні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG