Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Мінус 10 артилерійських систем, засіб ППО і 510 військових – Генштаб ЗСУ про втрати Росії за добу

У повномасштабній війні проти України Росія втратила близько 253 290 своїх військових, за останню добу – 510, повідомляє 12 серпня Генеральний штаб Збройних сил України.

За даними штабу, Росія також втратила військову техніку :

  • 4295 танків (+5 за останню добу)
  • 8324 бойових броньованих машин (+6)
  • 5053 артилерійські системи (+10)
  • 713 РСЗВ
  • 472 засоби ППО (+1)
  • 315 літаків
  • 313 гелікоптерів
  • 4201 БПЛА оперативно-тактичного рівня (+4)
  • 1378 крилатих ракет (+1)
  • 18 кораблів/катерів
  • 7523 одиниць автомобільної техніки та автоцистерн (+12)
  • 759 спеціальної техніки (+3)

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 28 липня відомі імена 28 652 російських військових, які загинули під час війни проти України. Втрати підрахували Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів. До списку входять лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити.

Автори дослідження також зазначають, що це «мінімальна оцінка російських втрат», а реальне число – «напевно вище».

Реальна цифра втрат, за оцінками авторів дослідження, може бути щонайменше вдвічі більшою. Таким чином, кількість загиблих, за найконсервативнішою оцінкою, може становити 57 тисяч осіб. Безповоротні втрати Росії з урахуванням тих, хто зазнав тяжкого поранення чи загинув, можуть становити щонайменше 247 тисяч осіб.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Війська РФ вранці обстріляли Куп’янськ-Вузловий на Харківщині, загинула людина – Синєгубов

Російські війська вранці обстріляли Куп’янськ-Вузловий на Харківщині – загинула людина, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Сьогодні зранку, близько 5:10, ворог обстріляв смт Куп’янськ-Вузловий Куп’янського району. Пошкоджено житловий будинок. Загинула 73-річна жінка. На місці працюють екстрені служби», – написав він у телеграмі.

За його даними, протягом минулої доби війська РФ з артилерії, мінометів та іншого озброєння обстрілювали населені пункти Богодухівського, Харківського, Чугуївського, Ізюмського та Куп’янського районів.

10 серпня місцева влада оголосила про початок обов’язкової евакуації жителів 37 населених пунктів Куп’янського району Харківської області. Останнім часом, як повідомлялося, посилилися обстріли з боку Росії.

Евакуюватися мають жителі лівого берега річки Оскіл. Частково під евакуацію потрапляє і місто Куп’янськ – частина його території, зокрема залізнична станція Куп’янськ-Вузлова.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 11 серпня повідомив, що наразі евакуювали 63 людей, в тому числі 9 дітей.

Війська РФ намагалися відновити втрачене положення біля Урожайного, але безуспішно – Генштаб ЗСУ

На Шахтарському напрямку війська РФ намагалися відновити втрачене положення в районі Урожайного – безуспішно, повідомляє у ранковому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Синьківки, Іванівки, Богданівки, Кліщіївки та Білої Гори на Куп’янському та Бахмутському напрямках, на Мелітопольському та Бердянському напрямках Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції.

За добу противник завдав авіаударів в районах Кислівки та Першотравневого Харківської області, Невського, Білогорівки Луганської області та Веселого, Залізнянського, Кліщіївки, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки, Старомайорського Донецької області, Новоданилівки та Оріхового Запорізької області, додають у Генштабі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 10 серпня повідомила, що «попри надважкі бойові умови та супротив ворога, українські війська мають частковий успіх у напрямку Урожайного, південніше та південно-східніше Старомайорське».

Речник Єврокомісії назвав «цілеспрямованим» удар Росії по готелю в Запоріжжі

Удар російських військ по Запоріжжю є продовженням «терору проти цивільного населення» України, заявив речник зовнішньополітичної служби Європейської комісії Петер Стано 11 серпня.

«Цього разу в Запоріжжі вони цілеспрямовано били по готелях, де працюють дитячі літні табори. Ці воєнні злочини мають бути припинені. Усі винні будуть притягнуті до відповідальності», – заявив Стано.

Раніше координаторка ООН в Україні Деніз Браун назвала «невибірковими» російські ракетні атаки, коментуючи удар по Запоріжжю.

Росія натомість заявила, що в Запоріжжі 10 серпня її військові завдали удару по базі, де базувалися іноземні найманці. Жодних доказів цього твердження Міністерство оборони РФ не навело.

Ввечері 10 серпня російські війська вкотре обстріляли Запоріжжя. За даними Національної поліції, удар було завдано ракетою «Іскандер-К». Одна людина загинула, понад десять – були поранені.

Москва вимагає засідання Радбезу ООН через «постачання західної зброї» Україні

Росія подала запит на відкрите засідання Ради безпеки ООН, заявив заступник представника РФ у організації Дмитро Полянський 11 серпня.

За його повідомленням у Телеграмі, запит пов’язаний із «дедалі більшими постачаннями західного озброєння київському режиму», які нібито «відривають пошук мирного рішення» російської агресії в Україні, яку російський чиновник називає «кризою».

Засідання, за даними Полянського, має відбутися 17 серпня. У календарі Ради безпеки ООН на цю дату наразі немає запланованих подій.

Україна постійно веде переговори із міжнародними партнерами щодо постачання військової допомоги після початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. При цьому частина озброєння, яке отримує Київ – це системи протиповітряної оборони для захисту від російських повітряних атак.

Водночас західні політики неодноразово зазначали, що Росія почала війну в Україні і може її припинити.

Уряд повідомив про спрощення ввезення до України запчастин для наземної військової техніки

Комплектуючі частини для військової техніки будуть ввозитися до України за спрощеною процедурою, заявило Міністерство економіки 11 серпня з посиланням на рішення уряду.

За повідомленням, спеціально призначені або модифіковані для військового використання компоненти можна буде постачати до України без дозволу Державної служби експортного контролю.

«В тому числі йдеться про комплектуючі для бронетехніки та спеціально обладнаних автомобілів. Також до переліку вносимо компоненти до пілотованих літальних апаратів. Спрощення процесу суттєво посилить спроможності тилу швидко відновлювати військову техніку – ремонтувати її для фронту зможе будь-яке підприємство, яке має відповідні потужності та фахівців», – заявила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Як додає відомство, дозвіл все ще потрібен для імпорту товарів, про ввезення яких Україна подає звітність міжнародним організаціям, а також тих, які «можуть бути використані у терористичних цілях та обіг яких на території України обмежений законодавством».

У березні Кабінет міністрів схвалив постанову про скасування необхідності дозволу СБУ на ввезення в Україну комплектуючих для виробництва безпілотників.

Міноборони прокоментувало розслідування щодо закупівель одягу для військових

Підрозділи Міністерства оборони не залучалися до закупівлі форми для військових, яка стала предметом розслідування Офісу генерального прокурора – про це відомство заявило 11 серпня

Таким чином Міноборони прокоментувало розслідування Київської міської прокуратури та спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону про ймовірні зловживання при закупівлі форми для військовослужбовців територіальної оборони.

«Підрозділи Міністерства оборони до даного процесу закупівлі: визначення потреби, пошуку виконавця, укладання договору та супроводу виконання технічних умов – не залучалися», – йдеться в повідомленні.

Відомство заявляє, що сповідує «нульову толерантність» до корупції і сприяє антикорупційним розслідуванням правоохоронних органів.

Раніше Офіс генерального прокурора заявив про розслідування через постачання неякісної форми військовим на понад 35 мільйонів гривень.

Видання «Дзеркало тижня» 10 серпня повідомило про ймовірні зловживання при закупівлі невідповідної зимової форми для військових у турецької компанії. З повідомлення ОГП неясно, чи розслідування пов’язано із повідомленням у медіа.

На Сумщині за добу зафіксували 51 вибух – ОВА про російські обстріли

На Сумщині російські військові протягом дня здійснили дев’ять обстрілів прикордоння, повідомила обласна військова адміністрація.

«Зафіксовано 51 вибух. Обстрілів зазнали Новослобідська, Середино-Будська, Хотінська, Краснопільська, Юнаківська, Великописарівська громади», – йдеться в повідомленні.

В ОВА додали, що внаслідок обстрілів, які велися, зокрема, з мінометів і артилерії, пошкоджені два житлові господарства. Про постраждалих в адміністрації не повідомляють.

Російські війська фактично щодня обстрілюють прикордонні громади Сумщини. У липні Сумська ОВА заявила про необхідність виселення цивільних із п’ятикілометрової зони біля кордону з Росією через посилення обстрілів.

Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв минулого місяця заявив про посилення протиповітряної оборони на північному напрямку, зокрема на Сумщині.

МАГАТЕ: 6-й енергоблок Запорізької АЕС нагрівається для переводу в «гарячий зупин»

Шостий енергоблок окупованої Запорізької електростанції готують для переведення в стан «гарячий зупин», повідомляє Міжнародне агентство атомної енергії у звіті 11 серпня.

«Блок 6 зараз нагрівається до стану «гарячий зупин», щоб продовжити виробництво пари. Оскільки блок ще не в стані гарячого зупину, пара на ЗАЕС наразі не виробляється», – йдеться в повідомленні.

Решта енергоблоків ЗАЕС лишаються в режимі «холодний зупин». Агентство додає, що продовжує наполягати на встановленні на станції зовнішнього джерела технологічної пари для підтримки ядерної безпеки.

Читайте також: ЗАЕС знову підключили до основної лінії живлення, запобігши блекауту – «Енергоатом»

10 серпня підконтрольна Росії адміністрація станції заявила, що реактор № 4 перевели з режиму «гарячого зупину» в «холодний» через ознаки витоку пари. Щоб виробляти пару для власних потреб, один із шести реакторів має бути на «гарячому зупині».

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі підтвердив це, додавши, що відключення буде використане для визначення причини витоку води і проведення технічного обслуговування для ремонту пошкодженого парогенератора.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

Уряд зняв обмеження на виїзд за кордон осіб, чиї рідні загинули або зникли під час участі в АТО

Військовозобов’язані громадяни, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції (АТО), зможуть перетинати кордон України у період дії воєнного стану. Такі зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України за ініціативи Мінветеранів внесли на засіданні Кабінету міністрів 11 серпня.

Як повідомили у пресслужбі Кабміну, це зробили, щоб уникнути «несправедливого обмеження» прав членів сімей осіб, які загинули (зникли безвісти) під час безпосередньої участі в АТО (від початку збройної агресії у 2014 року до 30 квітня 2018 року).

Синєгубов: з Куп’янського району евакуювали понад 60 людей, серед них 9 дітей

Триває обов’язкова евакуація цивільних із прифронтових пунктів Куп’янського району, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Вона (евакуація – ред.) відбувається планово, за визначеними безпечними маршрутами. Станом на зараз вивезено 63 особи, в тому числі 9 дітей», – заявив він у своєму Телеграмі.

За словами голови області, місцева влада розглядає можливість примусової евакуації дітей на відстані 7-10 кілометрів від лінії фронту, в тому числі з Куп’янська. Це рішення має ухвалити Рада оборони області та погодити Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Читайте також: «Найчастіше від евакуації відмовляються люди старшого віку» – голова Куп’янської МВА

Синєгубов повідомив, що в Куп’янській громаді залишається близько 12 тисяч людей.

«В Харкові та віддалених від фронту областях України зарезервовані місця для розміщення евакуйованих. Наразі такий резерв в Харкові складає 3,5 тисячі місць. Але цей показник може бути оперативно збільшений до 16 тисяч», – додав голова ОВА.

Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області. Розпорядження опубліковане в телеграм-каналі Купʼянської міської військової адміністрації. В останні дні повідомлялося про посилення обстрілів з боку Росії.

Ще один російський офіцер попросив притулку в Литві – ЗМІ

Ще один російський офіцер утік до Литви і попросив там політичного притулку. Як повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі, це – Іван Корольов, він лейтенант артилерійських військ. Корольов заявив, що залишив Росію, бо не хоче брати участь «у кровопролитній війні, яку розв’язала держава».

Лейтенант розповів кореспондентові Бі-Бі-Сі, що безпосередньо в Україні він не був, але його частина займалася постачанням російських військ боєприпасами.

Кордон з Литвою він перейшов нелегально, і 10 серпня його затримали прикордонники на автовокзалі у Вільнюсі. 11 серпня його відправили до міграційного центру, де він перебуватиме, поки розглядається його прохання про притулок.

МОН про новий навчальний рік: буде три формати

Міністерство освіти і науки повідомило, що цього року навчальний процес буде організований у трьох форматах: очному, дистанційному і змішаному.

До початку навчання всі обласні військові адмінінстрації мають визначити придатні форми навчання для своєї області, враховуючи безпекові обставини.

У МОН повідомили, що з лютого 2022 року було облаштовано приблизно 68% укриттів для шкіл, садочків, ВНЗ і профтехів. У садочках це 67% захисних споруд, у школах – 75%, а у профтехах і ВНЗ – 85%.

«У регіонах, де очне навчання організувати неможливо, ми шукаємо інші можливості. Для онлайн-освіти вчителі вже отримали майже 96 тисяч ноутбуків, а школярі – приблизно 36 тисяч девайсів. Нині працює 60 цифрових освітніх центрів, які обладнані всім необхідним для навчання та дозвілля. Діти можуть там проводити вільний час, навчатися або спілкуватися з однолітками. Ми очікуємо, що до кінця 2023 відкриється ще 100 таких центрів, учні отримають ще 40 тисяч гаджетів та 1600 Wi-Fi роутерів в укриття», – йдеться в повідомленні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про запровадження нової форми навчання у вибраних дистанційних школах в кожній області.

«Учні, які перебувають за кордоном, вивчатимуть український компонент шкільної програми. Він займатиме 6-8 годин на тиждень. Решту предметів вони зможуть опанувати в школах країн, де наразі проживають. Цю частину навчання їм зарахують автоматично», – написав Шмигаль у телеграмі.

Він додав, що близько мільйона дітей зараз перебувають за межами України.

Наприкінці липня Кабінет міністрів затвердив постанову про початок нового навчального року в Україні. Освітній процес стартує 1 вересня 2023 року і триватиме до 28 червня 2024 року, повідомила пресслужба уряду.

Україна почала переговори з Британією щодо безпекових гарантій – ОП

Україна 11 серпня почала перший раунд переговорів на робочому рівні з Великою Британією щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій, повідомив Офіс президента України.

За повідомленням, це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, яку в липні підписали країни «Групи семи» (G7) і до якої висловили бажання приєднатися ще низка країн.

«Велика Британія стала другою після Сполучених Штатів Америки державою, із якою Україна розпочала такі переговори, й продовжила позитивну динаміку виконання досягнутих нашою країною безпекових домовленостей із ключовими міжнародними партнерами», – йдеться в повідомленні.

Українську делегацію на переговорах очолив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Схожі переговори зі США Україна почала 3 серпня.

У липні країни «Групи семи» (G7) оголосили про початок двосторонніх переговорів із Україною щодо формалізації підтримки Києва.

Декларація про підтримку України, підписана ними, передбачає двосторонні домовленості між Києвом та країнами G7 і іншими підписантами для посилення спроможностей оборони і розвідки України. Однією з перших країн, яка приєдналася до цієї декларації, була Норвегія, яка не входить до G7.

Президент України Володимир Зеленський раніше привітав гарантії безпеки, надані країнами «Групи семи», назвавши їх першим випадком формування «фундаменту безпеки для України на шляху до НАТО».

У Кремлі 12 липня заявили, що плани Заходу з надання гарантій безпеки Україні є «надзвичайно помилковими і потенційно дуже небезпечними». Москва стверджує, що ці гарантії нібито посягнуть на безпеку Росії.

Генштаб: протягом доби було 25 бойових зіткнень

Протягом доби на фронті відбулося 25 бойових зіткнень, повідомив ввечері 11 серпня Генеральний штаб Збройних сил України.

«На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Синьківки та Іванівки Харківської області… На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Богданівки, Кліщіївки та Білої Гори Донецької області… На Авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники продовжують стримувати наступ російських військ в районі Авдіївки Донецької області.. На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка Донецької області», – йдеться в повідомленні.

На Шахтарському напрямку, кажуть у Генштабі, загарбники здійснили «безуспішні спроби» відновити втрачене положення в районі Урожайного Донецької області.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

У командуванні додали, що протягом доби російські війська завдали п’ять ракетних ударів, застосувавши чотири аеробалістичні ракети Х-47 «Кинджал» (одна знищена) та одну ракету С-300.

«Крім того, ворог завдав 24 авіаційних удари і здійснив близько 37 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, серед яких є діти. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою», – кажуть у Генштабі.

Раніше сьогодні командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив про рух вперед українських військових і успіхи на Таврійському напрямку.

«Таврійський напрямок. Артилерійські підрозділи Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 1464 вогневих завдання», – повідомив він.

Днями експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) казали, що українські військові здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, який контролюють сили РФ. Але згодом у Генштабі ЗСУ цю інформацію заперечили.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 10 серпня повідомила, що «попри надважкі бойові умови та супротив ворога, українські війська мають частковий успіх у напрямку Урожайне, південніше та південно-східніше Старомайорське».

У Коломийській громаді оголосили жалобу через загибель 8-річного хлопчика під час удару РФ

У Коломийській громаді на Івано-Франківщині 12 і 13 серпня оголосили днями жалоби за загиблим внаслідок російського удару 8-річним хлопчиком, повідомив міський голова Коломиї Богдан Станіславський.

«Через pociйську ракету загинув восьмирічний Володя. Під час удару він перебував на подвір’ї і отримав численні осколкові поранення. Дитину намагались врятувати, але, на жаль… Володя народився в селі Ценява, згодом з батьками переїхав до Коломиї. Закінчив у нас садок, а потім пішов навчатись у ліцей №2. Цього року завершив другий клас. Був дуже допитливою, старанною та веселою дитиною. Це страшна і дуже болюча втрата», – написав він у телеграмі.

Сьогодні вранці Росія атакувала Україну ракетами «Кинджал». Як повідомили Повітряні сили Збройних сил України, ціллю атаки був аеродром у Коломиї на Івано-Франківщині.

З чотирьох ракет одну вдалося збити в межах Київської області. Решта – вдарила неподалік аеродрому, влучивши в об’єкти цивільної інфраструктури, одна з ракет влучила у житловий сектор, внаслідок чого загинула дитина.

Літня жінка поранена через обстріл Росією Нікополя – ОВА

Літня жінка була поранена 11 серпня внаслідок обстрілу Росією Нікополя, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Сьогодні від ворожих снарядів здригався Нікополь. Російська армія накрила місто важкою артилерією. Постраждала 71-річна жінка. Її госпіталізували в стані середньої тяжкості», – написав він у телеграмі.

За словами Лисака, через обстріли пошкоджені 15 приватних будинків, шість господарських споруд, авто, понівечені п’ять ліній електропередач.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

США внесли до списку санкцій російських олігархів Авена і Фрідмана

Міністерство фінансів США 11 серпня розширило список санкцій щодо Росії. До нього потрапили засновники «Альфа-Банку» Михайло Фрідман і Петро Авен, а також колишні великі акціонери «Альфа-Груп» Герман Хан і Олексій Кузьмичов. Під санкції США також потрапив Російський союз промисловців і підприємців (РСПП).

Американські активи осіб і компаній, які перебувають під санкціями, будуть заморожені. Американським компаніям забороняється укладати з ними угоди і надавати послуги.

Усі четверо бізнесменів, які поповнили список санкцій США, вже перебувають під санкціями Євросоюзу та деяких інших країн, таких як Канада, Австралія, Швейцарія і Нова Зеландія. Країни, які наклали на них санкції, вважають їх близькими до президента Росії Володимира Путіна і причетними до фінансування його дій, включаючи повномасштабне вторгнення в Україну.

Київ також запровадив санкції щодо структур «Альфа-Груп» та її акціонерів. Українська філія «Альфа-Банку» була перейменована в Sense Bank і в липні націоналізована. Банк перебуватиме під керівництвом держави до закінчення воєнного стану країни. Після цього можна буде передати його в приватні руки.

Авен і Фрідман, які живуть у Великій Британії, перебувають також під санкціями цієї країни. Вони були запроваджені невдовзі після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

Бізнесмени оскаржують санкції, запроваджені ЄС і Великою Британією, у суді, стверджуючи, що вони не є наближеними до Путіна і ніяк не впливають на його рішення.

Фрідман і Авен публічно не підтримали війну, однак і не засудили дії російської влади. Їхні імена фігурують у нещодавно опублікованому розслідуванні «Проекту» про олігархів, які публічно не висловлювалися про війну, але продовжують заробляти на контрактах із Міноборони Росії.

У травні цього року «Схеми» (Радіо Свобода) з’ясували, що російський бізнес Фрідмана широко залучений до співпраці як із військовими та силовиками РФ, які беруть участь у війні проти України, так і з великим підсанкційним підприємством, яке забезпечує російських військових формою та харчуванням.

Як стало відомо навесні цього року, низка російських опозиційних громадських діячів, включаючи соратника Олексія Навального Леоніда Волкова, непублічно закликала владу ЄС та Британії зняти санкції з Фрідмана й Авена. Коли інформація про це стала публічною, Волков заявив, що зробив помилку, і пішов у відставку з посади голови Фонду боротьби з корупцією. Свої прохання він пояснив тим, що намагався домогтися «розколу еліт» у Росії.

«Повипадали, як миші»: бійці «Цунамі» у своєму першому бою розбили еліту армії РФ

Це був їхній перший бойовий вихід у складі полку «Цунамі» штурмової бригади Національної поліції «Лють». Колишні правоохоронці – патрульні, дільничні, співробітники охорони – у ближньому стрілецькому бою розбили еліту ЗС РФ. В кінці липня на Донецькому напрямку вони знищили бронетехніку та 15 десантників 83-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади армії Росії. Були і втрати: зазнав поранень та згодом помер у лікарні штурмовик на псевдо «Сержант». Подробиці цього бою через історії його учасників розповідає Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Масове звільнення військкомів. Прорив ЗСУ на Запоріжжі? Роботине, фронт, бої

Після оголошеної перевірки роботи військкоматів президент України Володимир Зеленський оголосив про звільнення усіх обласних військкомів. Це підсумки рішення РНБОУ. Кого призначать на їхні місця? Чи працюватимуть обласні центри комплектування і соціальної підтримки та «воєнкоми» інакше?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

Росія обстріляла українські міста «Кинджалами». Подробиці розповіли у Повітряних силах: аеродром на Прикарпатті був ціллю атак, каже речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат. Через обстріл Івано-Франківська загинула дитина. У Києві уламки впали на територію дитячої лікарні. Деталі обстрілів.

ЗСУ можуть перебувати у селі Роботине Пологівського району Запорізької області. Такі висновки роблять в тому числі зі світлини, яку у мережі опублікував 11 серпня волонтер і народний депутат Юрій Мисягін. Що відбувається у Роботиному та на Запорізькому напрямку загалом? Також українські військові просуваються вперед та мають успіхи на Таврійському напрямку, заявив командувач угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

У медіа обговорюють можливість кадрової ротації у Міністерстві оборони. Заміну нібито підшукують Олексію Резнікову. Подробиці – у «Свобода Live».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG