Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський повідомив про нараду щодо «альтернатив з експорту зерна транзитним коридором»

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні повідомив, що 11 серпня провів нараду щодо експорту зерна транзитним коридором.

«Окрема нарада з керівником ГУР Будановим, головкомом Залужним, командувачем ВМС Неїжпапою, керівником СБУ Малюком, Міністерством інфраструктури щодо альтернатив стосовно експорту зерна транзитним коридором. Робимо все можливе, щоб Україна була й надалі гарантом продовольчої безпеки, а наші люди мали доступ до світових ринків», – сказав він.

Подробиць голова держави не навів.

Росія й Україна підписали зернову угоду з Туреччиною та ООН у липні минулого року. З того часу угода продовжувалася кілька разів, але 17 липня Москва вийшла із зернової угоди в односторонньому порядку. Росія стверджує, що частина угоди щодо експорту російського продовольства і добрив не виконувалася.

Після виходу Москви з угоди російські військові розпочали масований обстріл портової інфраструктури України. Також Росія заявила, що може вважати військовими цілями суховантажні машини в Чорному морі.

Туреччина, ООН та інші країни закликали Росію повернутись до угоди. Вашингтон назвав дії Москви шантажем.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в інтерв’ю «Українському радіо» заявив, що Україна рухатиме кораблі з зерном туди, куди вважатиме за потрібне.

«Ми не збираємося зупинятися. У нас із Росією не було жодної угоди. У нас були домовленості з ООН, яка безпосередньо згідно зі своїм статутом відповідає за певні процеси і має їх забезпечувати. У нас була домовленість із Туреччиною, яка має спільний вихід із нами у Чорному морі. Має Босфор, через який проходять ці кораблі (із зерном – ред.). В нас були такі домовленості. Звідки виходила Росія – нам по цимбалах, ми з ними жодних відносин із цього приводу не мали. Ми будемо робити те, що вважаємо за необхідне», – наголосив Данілов.

У Варшаві документують свідчення українців про злочини військових РФ (відео)

Вбивства цивільних, катування, зґвалтування, депортації – це свідчення, які українці дають після того, як побували в окупації. Їхні історії записує варшавський Центр документування російських злочинів в Україні імені Рафала Лемкіна. Його відкрили на наступний день після повномасштабного вторгнення при історично-науковому інституті Пілецького, який займається вивченням тоталітарних режимів. Свідчити українці можуть як анонімно, так і відкрито. Їхні історії перекладають і архівують, щоб потім ці свідчення могли використати історики, науковці і правоохоронці. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Голову ЦВК викликають у комітет Ради для пояснень щодо члена комісії Буглака, який живе у США – Шуляк

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк заявила, що голову Центральної виборчої комісії Олега Діденка викликають на засідання комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування для пояснень щодо члена ЦВК Юрія Буглака.

Як написала Шуляк у фейсбуці, це питання комітет, який вона очолює, планує розглянути на «найближчому засіданні». Коли саме воно відбудеться, очільниця партії «Слуга народу» не уточнила.

Раніше фракція «Європейська солідарність» повідомила, що ініціює постанову Верховної Ради щодо звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Юрія Буглака, який, за даними «Схем» (Радіо Свобода), виїхав з України за 12 днів до повномасштабного вторгнення Росії і відтоді не повертався, живучи з родиною в американському штаті Флорида поблизу Маямі.

Як з’ясували журналісти, протягом усього 2022 року Буглак отримував зарплату й інші виплати – сумарно йому нарахували півтора мільйона гривень, в тому числі матеріальну допомогу з держбюджету «для вирішення соціально-побутових питань». Із весни 2023 року член ЦВК взяв декретну відпустку зі збереженням посади.

У месенджері Telegram він є учасником групи «Барахолка Майами», а дружина – учасниця групи «Живем в Майами, говорим по-русски». Вона публікує фотографії із містечка Голлівуд на узбережжі Атлантичного океану в передмісті Маямі.

Буглак у коментарі проєкту Радіо Свобода «Схеми» сказав, що має «особисті обставини», і, на його думку, він не порушував українських законів, бо виїхав до вторгнення, а з його початком ЦВК перейшла на дистанційну роботу.

Ще 14 лютого, через два дні після виїзду Буглака, президент Володимир Зеленський закликав усіх представників держави повернутися протягом 24 годин в Україну. На думку члена ЦВК – це його не стосувалося.

Голова ЦВК Олег Діденко у коментарі «Схемам» сказав, що з юридичної точки зору у нього не було підстав внести подання на звільнення Буглака з посади.

Моральний бік питання прокоментував так: «З морального боку тут може бути багато питань. Але мені не правильно коментувати дії колег, я такий самий член ЦВК, як і інші. Коли мене головою обирають ― я маю певні додаткові адміністративні та організаційні функції, але вони не є безпосередньо моїми підлеглими в прямому сенсі цього слова. Я їх не приймаю на роботу і не звільняю. Мені, мабуть, не правильно коментувати дії колег».

Юрій Буглак – член Центральної виборчої комісії (ЦВК) із 2019 року, колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації Roshen, ексдепутат Верховної ради від партії «Блок Петра Порошенка».

В Україні Буглак має під Києвом 4 земельних ділянки загальною площею майже 50 соток. Володіє двома будинками – на 390 і 85 квадратів – у Вишгороді та селі Хотянівка Вишгородського району. А також двома квартирами – у центрі Києва та на Подолі. Ще дві квартири в столиці має його дружина. Дані про це обліковуються у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В останній, публічно доступній декларації за 2018 рік посадовець задекларував позашляховики Land Rover Discovery Sport 2017 року та Land Rover Freelander 2013 року, а також колекцію дорогих годинників: Rotap Maranello з рожевого золота, Breguet – із жовтого, Chopard з білого та Marius Lacroix – з титановим корпусом, а також смарт годинник Louis Vuitton. Тоді Буглак декларував, що має готівкою 990 тисяч доларів, 725 тисяч гривень та 120 тисяч євро.

ЗАЕС знову підключили до основної лінії живлення, запобігши блекауту – «Енергоатом»

Окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію знову підключили до основної зовнішньої лінії електропередач, повідомила державна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» 11 серпня. Це запобігло можливому блекауту, про який раніше попереджали українські чиновники.

Інформація з’явилася через день після того, як «Енергоатом» заявив, що АЕС перебуває на межі блекауту через втрату живлення з основної високовольтної лінії.

Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону назвав цю ситуацію «вкрай небезпечною».

Він додав, що Україна звернулася до МАГАТЕ. «Як ми це вже неодноразово робили. МАГАТЕ повністю проінформоване про відключення основної лінії живлення. Додам, що Рафаель Ґроссі у свою чергу говорив: блекаут – це небезпечна гра, яка може закінчитися великою катастрофою. Щоб цього не сталося, росіяни мають залишити ЗАЕС, а український персонал має повернутися до управління об’єктом», – наголосив Галущенко.

За словами міністра, в разі блекауту для забезпечення потреб станції будуть підключені дизель-генератори, але вони можуть бути пошкоджені черговим російським обстрілом, «відтак охолодження станції припиниться і почнеться незворотній процес розігріву та розплавлення ядерного палива».

МАГАТЕ 10 серпня заявило, що головна лінія електропередачі була відключена двічі протягом дня і «залишається відключеною».

У заяві сказано, що повної втрати електроенергії не було, і немає необхідності використовувати аварійні дизельні генератори.

Водночас генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі попередив у своїй заяві, що «неодноразові відключення ліній електропередач підкреслюють ненадійну ситуацію з ядерною безпекою на станції».

Крім того, 10 серпня підконтрольна Росії адміністрація станції заявила, що реактор № 4 перевели з режиму «гарячого зупину» в «холодний» через ознаки витоку пари.

Щоб виробляти пару для власних потреб, один із шести реакторів має бути на «гарячому зупині».

Ґроссі підтвердив це, додавши, що відключення буде використане для визначення причини витоку води і проведення технічного обслуговування для ремонту пошкодженого парогенератора.

Він додав, що радіоактивного викиду в навколишнє середовище не було.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

«Це і була їхня ціль – позбавити мене прапора»: історія української біженки, яку затримали у Грузії

В оточенні чотирьох поліцейських під крики: «У мене забрали телефон, документи і український прапор» дівчину силоміць садять в машину. Так виглядало затримання українки Марини Чобанян на мітингу проти прибуття круїзного лайнера з російськими туристами. Це було 31 липня у порту міста Батумі. Близько доби дівчина пробула у слідчому ізоляторі, а далі – за рішенням суду – вийшла на волю. Її звинувачують у непокорі поліції та дрібному хуліганстві. Усі закиди дівчина відкидає і вже довела свою невинуватість у суді. Засідання, яке відбулося 11 серпня, виправдало дівчину за статтею «Дрібне хуліганство», а от за непокору грузинським правоохоронцям її оштрафували. Чобанян незгодна з цим рішенням і має намір подавати апеляцію.

Курс долара в Росії сягнув 99 рублів, це новий рекорд за 16 місяців

Курс долара під час торгів на Московській біржі піднявся вище 99 рублів. Курс євро перевищував 109 рублів, це сталося вперше з 23 березня 2022 року, зазначає агенція «Інтерфакс».

За рік – від серпня 2022-го до серпня 2023-го – російська валюта девальвувала більш як у півтора раза щодо долара. Торік у цей же період за американську валюту в Росії давали близько 60 рублів, тепер курс наближається до 100.

У лютому 2022 року, одразу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, курс досяг позначки понад 120 рублів за долар, але за кілька місяців російський Центробанк повернув його до значень, які були перед масштабним вторгненням. Зараз девальвація відбувається уповільнено, в регульованому режимі.

У Раді ініціюють постанову про звільнення члена ЦВК Буглака після розслідування «Схем»

Фракція «Європейська солідарність» повідомила, що ініціює постанову Верховної Ради щодо звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Юрія Буглака, який, за даними «Схем» (Радіо Свобода), виїхав з України за 12 днів до повномасштабного вторгнення Росії і відтоді не повертався, живучи з родиною в американському штаті Флорида поблизу Маямі.

«Вважаємо, що інформація, яку оприлюднили журналісти проєкту Радіо Свобода «Схеми», є приводом для відповідного кадрового рішення, принаймні з позиції моралі й етики. Всі посадові особи, які отримують зарплату з бюджету України, зобов’язані перебувати на своєму робочому місці і зупинити практику проведення засідань онлайн, оскільки «онлайн» війни не виграються», – йдеться в заяві, оприлюдненій 11 серпня на сайті «Європейської солідарності».

Як з’ясували журналісти, протягом усього 2022 року Буглак отримував зарплату й інші виплати – сумарно йому нарахували півтора мільйона гривень, в тому числі матеріальну допомогу з держбюджету «для вирішення соціально-побутових питань». Із весни 2023 року член ЦВК взяв декретну відпустку зі збереженням посади.

У месенджері Telegram він є учасником групи «Барахолка Майами», а дружина – учасниця групи «Живем в Майами, говорим по-русски». Вона публікує фотографії із містечка Голлівуд на узбережжі Атлантичного океану в передмісті Маямі.

Буглак у коментарі проєкту Радіо Свобода «Схеми» сказав, що має «особисті обставини», і, на його думку, він не порушував українських законів, бо виїхав до вторгнення, а з його початком ЦВК перейшла на дистанційну роботу. Ще 14 лютого, через два дні після виїзду Буглака, президент Володимир Зеленський закликав усіх представників держави повернутися протягом 24 годин в Україну. На думку члена ЦВК – це його не стосувалося.

Юрій Буглак – член Центральної виборчої комісії (ЦВК) із 2019 року, колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації Roshen, ексдепутат Верховної ради від партії «Блок Петра Порошенка».

Журналісти підтвердили загибель понад 30 тисяч російських військових в Україні

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули понад 30 тисяч російських військових (точне число – 30 003), підтвердили журналісти видання «Медіазона» та російської служби Бі-Бі-Сі разом із командою волонтерів.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути у два – два з половиною рази вищою.

Так, на кінець травня цього року підрахунок видань «Медіазона» і «Медуза» показав кількість загиблих на війні російських військових у 47 тисяч осіб. Цю кількість журналісти отримали, виходячи з даних про надмірну смертність чоловіків боєздатного віку.

Від моменту попереднього зведення 28 липня до оприлюдненого сьогодні списку додалося 1300 імен.

«Як і в попередні тижні, ми відзначаємо дещо більше, ніж зазвичай, зростання кількості загиблих військовослужбовців ракетних військ і артилерії. OSINT-дослідники, які стежать за контрнаступом України у Запорізькій області, зауважували високі втрати серед російської артилерії та РСЗВ», – пишуть журналісти.

За останні два тижні стало відомо про загибель 4 офіцерів у званні від підполковника і вище. Загалом у списку загиблих високопоставлених офіцерів зараз – 284 особи.

Найбільше повідомлень про загибель військових приходить у Свердловську і Челябінську області, Башкирію, Бурятію та Ростовську область РФ. Велика кількість повідомлень про загибель із Краснодарського краю РФ, серед іншого, пояснюється тим, що там волонтери обходять цвинтарі і фотографують поховання військових – тобто про велику кількість втрат стає відомо публічно.

Посол США засудила «невпинні й варварські» удари Росії по Україні

Посол США в Україні Бріджит Брінк засудила чергові ракетні удари Росії по українських містах, де внаслідок цих атак загинули цивільні люди.

«Росія продовжує свої невпинні й варварські напади на народ України – вчора вона вдарила по готелю в Запоріжжі, яким користуються колеги з ООН і партнери USAID; сьогодні – обстріляла ракетами Київ та інші українські міста. За минулу добу: четверо загиблих, понад 40 поранених, уламками пошкоджена дитяча лікарня. Зневага Росії до людського життя не має меж», – написала Брінк у твіттері 11 серпня.

Сьогодні вранці Росія атакувала Україну ракетами «Кинджал». Як повідомили Повітряні сили Збройних сил України, ціллю атаки був аеродром у Коломиї на Івано-Франківщині.

З чотирьох ракет одну вдалося збити в межах Київської області. Решта – вдарила неподалік аеродрому, влучивши в об’єкти цивільної інфраструктури, одна з ракет влучила у житловий сектор, внаслідок чого загинула дитина.

Ввечері 10 серпня російські війська вкотре обстріляли Запоріжжя. За даними Національної поліції, удар було завдано ракетою «Іскандер-К». Одна людина загинула, понад десять – були поранені.

Війна Росії проти України: США відтягують розгром агресора?

Американське видання The Washington Post з посиланням на анонімних чиновників і військових у США, Україні та країнах ЄС зробило висновок, що перші шість українських пілотів зможуть завершити навчання на літаках F-16 лише влітку 2024 року.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Джерела повідомили, що на льотчиків чекає 4-місячний курс англійської мови, щоб опанувати специфічну термінологію – таким чином, навчання вони розпочнуть лише в січні 2024-го.

Українські чиновники зазначають, що після цього на пілотів чекає піврічне навчання, і тільки після цього до занять допустять наступну групу з 6 осіб.

«Це називається затягуванням», – сказав один із українських чиновників. Однак зазначив, що Київ не хоче надто критикувати європейців та американців, щоб не виглядати невдячним.

США під різними приводами затягують надання ЗСУ далекобійних ракет ATACMS і винищувачів F-16 – посилаючись на їхню дорожнечу, обмежену кількість і побоювання щодо реакції Росії.

Водночас складений Заходом графік навчання українських пілотів натякає – Україна може отримати західні реактивні літаки і, можливо, переломити ситуацію на фронті – до президентських виборів у США восени наступного року.

Головні питання випуску:

Чому Байден відкладає розгром Росії в Україні?

Чи можуть ЗСУ обійтися без американської суперзброї – і самі переломити ситуацію на фронті?

І чому Німеччина – на відміну від США – почала серйозно розглядати надання Україні далекобійних ракет Taurus?

Лукашенко заявив, що продовжить вивозити дітей з окупованих територій України

Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь продовжить привозити «на оздоровлення» дітей із тимчасово окупованої території України. Про це він сказав 11 серпня під час зустрічі з працівниками організацій у мінському аеропорту.

«Ми домовилися з Путіним, що фінансуватимемо ці поїздки з союзного бюджету. Ми це робили і робитимемо, попри будь-які закиди», – заявив він.

Лукашенко вважає «смішними» зусилля західних країн щодо притягнення до кримінальної відповідальності президента Росії Володимира Путіна, ордер на арешт якого в березні видав Міжнародний кримінальний суд. Його звинувачують у незаконній депортації дітей з окупованих територій України. А в липні депутати Європарламенту закликали МКС розглянути оголошення ордера на арешт Лукашенка.

«Це просто смішно, я абсолютно щодо цього не переймаюся», – сказав Лукашенко.

Оздоровлення дітей з окупованої частини України відбувається за дорученням Лукашенка, організацією їх розміщення у Білорусі займається фонд білоруського паралімпійця Олексія Талая. Сам Талай казав, що з проханням надати підтримку до його фонду звернувся «громадський діяч із Запоріжжя» Володимир Рогов (один із колаборантів на окупованій території Запорізької області – ред.). У вивезенні дітей також бере участь голова Білоруського товариства Червоного Хреста Дмитро Шевцов.

Білоруський дипломат, лідер Народного антикризового управління (НАУ) Павло Латушко звертав увагу на те, що діти, які приїжджають до Білорусі з тимчасово окупованих українських територій, неповнолітні, віком від шести до 15 років, часто це сироти або напівсироти. А це означає, наголошує Латушко, що лише уповноважений орган із питань громадянства цих дітей має право на виїзд, і таким органом є Україна.

Павло Латушко вважає, що в цьому випадку могли бути порушені Четверта Женевська конвенція та Римський статут Міжнародного кримінального суду, в якому йдеться про те, що незаконна депортація дітей під час війни – це злочин.

Продаж нафти дорожче від стелі цін приніс Кремлю понад 15 млрд доларів за місяць – МЕА

Росія в липні 2023 року продала на міжнародних ринках нафти на суму 15,3 мільярда доларів, це на 2,5 мільярда більше, ніж у червні. Про це йдеться у звіті Міжнародної енергетичної агенції (МЕА).

Середня ціна на російську нафту, що доставляється морем, зросла до 64,41 долара за барель, що вище за 60-доларову стелю, запроваджену країнами «Групи семи».

Майже 80% експорту російської нафти припали на Індію та Китай, ідеться в звіті. Зросли постачання до Східної Європи, скоротилися продажі Туреччині. Загальний експорт скоротився на 200 тисяч барелів, до 4,6 мільйона барелів на добу.

Липень 2023 став першим місяцем, коли середня ціна російської нафти сорту Urals офіційно перевищила цінову стелю, встановлену країнами Заходу в грудні 2022 року, щоб скоротити російські доходи. Однак перші повідомлення, що реальна ціна угод з російською нафтою вища за максимальну, зʼявилися ще в січні 2023 року.

Обмеження ціни продажу забезпечуються через заборону судноплавним і страховим компаніям працювати з постачальниками, які продають російську нафту вище від 60 доларів за барель. У липні газета The Wall Street Journal зазначала, що автори ідеї на обмеження максимальної ціни, США та Євросоюз, не змогли повною мірою використати своє лідерське становище на ринку морських перевезень для обмеження цін.

Причиною стала відмова Індії приєднуватися до стелі цін та різке збільшення так званого тіньового флоту танкерів, які працюють із російською нафтою всупереч забороні.

Метою атаки «Кинджалами» був аеродром на Прикарпатті – Повітряні сили ЗСУ

Російські військові здійснили пуски чотирьох аеробалістичних ракет Х-47 «Кинджал» з чотирьох літаків МіГ-31К, метою здійсненої близько 10:00 атаки був аеродром на Прикарпатті, йдеться в повідомленні Повітряних сил ЗСУ.

«Пуски здійснювалися з повітряного простору Тульської та Липецької областей РФ. Ракети заходили в повітряний простір України з північного напрямку, прямуючи на південний захід у район аеродрому Коломия Івано-Франківської області. Одну ракету Х-47 вдалося знищити в межах Київської області. Решта вдарила неподалік аеродрому. Уражено об’єкти цивільної інфраструктури, є влучання однієї з ракет у житловий сектор», – інформують у Повітряних силах.

За даними Івано-Франківської ОВА, внаслідок ракетного удару загинула дитина, є травмовані.

РНБО ухвалила звільнити всіх обласних «воєнкомів» – Зеленський

Рада національної безпеки України ухвалила рішення звільнити всіх керівників обласних центрів комплектування і соціальної підтримки військовослужбовців, повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками засідання РНБО 11 серпня.

«Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоровʼя, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, – саме їм можна довірити цю систему комплектування», – написав глава держави.

Він відзначив, що «загалом уже 112 кримінальних проваджень щодо посадовців «військкоматів», 33 підозри».

«Реалізувати це рішення повинен Головком Залужний. Перед призначенням нових керівників ТЦК буде перевірка СБУ», – вказав Зеленський.

Також учасники засідання РНБО порушували питання роботи військово-лікарських комісій (ВЛК), «зараз – перевірка, підготовка пропозицій». «Рішення теж будуть», – вказав президент, додавши, що РНБО збереться з цього питання через два тижні.

Майже дві третини українців не підтримують дистанційне навчання в школах – опитування

Більшість опікунів (63%), чиї діти чи онуки навчаються у школах, не підтримує дистанційний формат навчання під час війни. Про це йдеться в повідомленні, поширеному 11 серпня Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за результатами опитування, проведеного спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 3 до 17 липня 2023 року.

«Порівняно з опитуванням, проведеним у 2021 році, коли дистанційне навчання було запроваджене у відповідь на пандемію COVID-19, ставлення до онлайн-навчання не змінилося. Таким чином, загалом негативна оцінка дистанційного навчання, схоже, не залежить від причин, через які цей формат було запроваджено», – вказують дослідники.

Підтримує дистанційне навчання трохи більш як третина опитаних – 34%.

Найбільше опонентів «дистанційки» є на заході України (70%), водночас на півдні таких лише 54% (а 45% таку форму навчання підтримують).

«Той факт, що навчальні заклади оснащені безпечними та обладнаними сховищами, не вплинув на рівень підтримки дистанційної освіти серед опікунів та піклувальників. 64% опікунів, чиї діти/онуки ходять у школи, облаштовані укриттями, виступають проти онлайн-навчання для своїх дітей/онуків. Майже стільки ж опікунів (61%), чиї діти/онуки не мають сховищ при школах, теж хотіли б, аби, попри це, їхні діти відвідували заклад освіти в очному форматі», – відзначають автори опитування.

В опитуванні взяли участь 2011 респондентів віком від 18 років, які проживали на підконтрольних Україні територіях Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської, Чернівецької областей та місті Києві.

У Мінреінтеграції заперечили ліквідацію посади Уповноваженого з питань зниклих безвісти

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заявило, що повідомлення про ліквідацію посади Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин не відповідає дійсності.

Як повідомляє пресслужба міністерства, інститут Уповноваженого закріплений в законі «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Водночас у Мінреінтеграції зауважують, що напередодні відбулася міжвідомча нарада, під час якої розглядалось питання про перехід функціоналу щодо зниклих безвісти від Мінреінтеграції до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Росія стверджує, що в Запоріжжі била не по готелю, а по базі «іноземних найманців»

Росія заявила 11 серпня, що днем раніше в Запоріжжі її військові завдали удару по базі, де базувалися іноземні найманці.

«У районі міста Запоріжжя був уражений пункт тимчасової дислокації іноземних найманців», – ідеться в повідомленні Міноборони РФ.

Увечері 10 серпня координаторка ООН в Україні Деніз Браун заявила, що «приголомшена» звісткою про російський удар по готелю Reikartz у Запоріжжі. За заявою Браун, готель часто використовували співробітники ООН та інших неурядових організацій для підтримки постраждалих.

ОВА: на Прикарпатті російська ракета влучила в житловий будинок – загинула дитина

Російські війська сьогодні вранці завдали ракетного удару по цивільному об’єкту в Івано-Франківській області – загинула дитина, повідомила голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

«Є постраждалі, серед яких дитина, яку в критичному стані було доставлено до лікарні. Медики робили все можливе, але, на жаль, врятувати життя дитині не вдалося», – написала вона в телеграмі.

За даними Офісу генпрокурора, російська ракета влучила по території приватного будинку в Коломийському районі, де проживала сім’я з трьома дітьми – загинув 8-річний хлопчик.

Російський суд в Алушті оштрафував аніматорок через слова «Ще не вмерла…» з пісні Сердючки

Підконтрольний Кремлю суд окупованої Алушти оштрафував трьох дівчат за адміністративною статтею про дискредитацію армії РФ, інформує проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії. Як повідомляє російське МВС у Криму, троє аніматорок із аквапарку Алушти звинувачувалися в тому, що «перебуваючи на робочому місці, публічно танцювали під тематичну пісню українського виконавця з неприпустимим змістом».

Ідеться про популярну свого часу в Росії пісню «Гуляночка» з репертуару Вірки Сердючки, яка містить неприйнятні в сучасній Росії слова «Ще не вмерла Україна, єслі ми гуляєм так».

Обвинувачені – дівчата 19, 20 та 26 років. Дві з них приїхали до Криму з російських регіонів на сезонний заробіток, третя – місцева жителька.

Їм призначили штрафи по 15 тисяч рублів (це майже 6 тисяч гривень).

8 серпня в телеграм-каналі «Кримський СМЕРШ», автором якого є проросійський блогер Олександр Таліпов зʼявилося відео зі співробітницями з кримського аквапарку, де вони танцюють під пісню української виконавиці Вєрки Сердючки.

Пізніше в телеграм-каналі зʼявилося інше відео з дівчатами – на ньому вони вибачаються «за необдуманий вчинок», висловлюють підтримку учасникам так званої «спеціальної воєнної операції» (так у Росії називають війну проти України) і співають пісню зі словами «Владімір Путін – молодєц».

КМВА: падіння уламків ракет було у двох районах Києва

Під час останньої повітряної атаки в Києві зафіксовані падіння уламків ракет не лише в Оболонському районі, а й в Дніпровському, повідомляє у телеграмі Київська міська військова адміністрація.

«В Оболонському районі міста уламки впали на територію дитячої лікарні. Пошкоджень, загорання та потерпілих немає. Також уламки були зафіксовані в одному з житлових масивів району. Екстрені служби обстежили ситуацію. Загорання ліквідували», – йдеться у повідомленні.

Інформації про потерпілих та травмованих немає, додають в КМВА.

Раніше повідомлялося про падіння уламків ракет в Оболонському районі Києва – на території дитячої лікарні, на відкритій місцевості в одному з дачних кооперативів. Також на вулиці Богатирській пошкоджений дах приватного будинку.

Після оголошення в усіх регіонах України повітряної тривоги у Києві пролунали вибухи, влада повідомила про роботу ППО.

Повітряні сили ЗСУ зафіксували пуски аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» з МіГ-31К у напрямку Київщини. Місцева влада Київщини та Хмельниччини також повідомляла про роботу ППО.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG