Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський заявив про закриту розмову з британським військовим командуванням

Українська влада готує «більше оборонних пакетів» для Збройних сил, заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 10 серпня.

За його словами, триває робота щодо збільшення, зокрема, кількості систем протиповітряної оборони.

«Мав також сьогодні розмову з представниками військового керівництва Великої Британії – закриту розмову. Але результативну розмову», – сказав він.

Читайте також: Розвідка Британії: влада, ймовірно, посилює спроби перешкоджати роботі VPN у Росії

Деталей щодо предмету розмови або її учасників він не навів.

Зеленський додав, що Київ продовжує готувати Українську доктрину, яка є «основою для трансформації нашої держави»:

«Не забуваємо нашу головну мету – перемогти у війні та не програти країну».

Також сьогодні Зеленський зустрівся з представником Вселенського патріархату митрополитом Халкедонським Еммануїлом і передав Константинопольському патріарху Варфоломію запрошення відвідати Україну.

Південь: Маляр повідомляє про «частковий успіх» у напрямку Урожайного і біля Старомайорського

Сили оборони продовжують наступальні дії на Мелітопольському та Бердянському напрямках, повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр увечері 10 серпня.

«Попри надважкі бойові умови та супротив ворога, наші війська мають частковий успіх у напрямку Урожайне, південніше та південно-східніше Старомайорське», – написала вона в своєму Телеграмі.

За словами Маляр, ситуація на сході лишається складною: Збройні сили України стримують наступ російської армії на Куп’янському та Лиманському напрямках.

Читайте також: Маляр: щоб приховати втрати, командування РФ ховає і кремує загиблих на окупованій території

«На Бахмутському напрямку на південному фланзі наші війська продовжують наступальні дії. Ворожі війська безуспішні робили спроби відновити втрачене положення на околицях Кліщіївки. Важкі бої тривають», – додає представниця Міноборони.

Вона також повідомила про «непросте» стримування російського наступу на Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Генеральний штаб Збройних сил України раніше 10 серпня повідомив про близько 25 бойових зіткнень протягом доби на фронті.

Зеленський запросив Вселенського патріарха до України

Президент Володимир Зеленський зустрівся з представником Вселенського патріархату митрополитом Халкедонським Еммануїлом, повідомляє Офіс президента 10 серпня.

«Президент передав Вселенському Патріарху запрошення відвідати Україну. Зі свого боку митрополит Халкедонський Еммануїл переказав Главі держави найкращі вітання від Його Всесвятості», – повідомляє пресслужба.

Читайте також: Святогірська лавра: понівечений осколками монастир потрапив у війну та релігійне суперництво

Як додає Офіс президента, сторони обговорили формулу миру України, а також повернення дітей, депортованих Росією.

Зеленський мав зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм у Стамбулі в липні.

У березні Константинопольський (Вселенський) православний патріарх Варфоломій заявив, що керівництво Російської православної церкви (РПЦ) поділяє з російською владою відповідальність за можливі порушення в Україні. За словами патріарха, влада Росії «використовує церкву як інструмент для досягнення своїх політичних цілей».

«Дистанційка з Маямі». Член ЦВК виїхав до вторгнення і живе в США, за цей час отримав півтора мільйона з бюджету

Член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак виїхав з України за 12 днів до повномасштабного вторгнення і з того часу не повертався. Він живе з родиною в американському штаті Флорида поблизу Маямі. Про це повідомляють «Схеми» (Радіо Свобода). Як з’ясували журналісти, протягом усього 2022 року Буглак отримував зарплату та інші виплати – сумарно йому нарахували півтора мільйона гривень, в тому числі матеріальну допомогу з держбюджету «для вирішення соціально-побутових питань». З весни 2023 року член ЦВК взяв декретну відпустку зі збереженням посади.

У месенджері Telegram він є учасником групи «Барахолка Майами», а дружина – учасниця групи «Живем в Майами, говорим по-русски». Вона публікує фотографії із містечка Голлівуд на узбережжі Атлантичного океану в передмісті Маямі.

Буглак у коментарі проєкту Радіо Свобода «Схеми» сказав, що має «особисті обставини», і на його думку він не порушував українських законів, бо виїхав до вторгнення, а з його початком ЦВК перейшла на дистанційну роботу. Ще 14 лютого, через два дні після виїзду Буглака, президент Володимир Зеленський закликав усіх представників держави повернутись протягом 24 годин в Україну. На думку члена ЦВК – це його не стосувалося.

Війська РФ вдарили по цивільній інфраструктурі Запоріжжя, є постраждалі – влада

Російські військові вкотре обстріляли Запоріжжя, вдаривши по обʼєкту цивільної інфраструктури, повідомив 10 серпня секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

«На місці прильоту зайнялася пожежа. На превеликий жаль, є постраждалі. Інформація уточнюється. Відповідні служби вже працюють», – написав він у телеграмі.

Згодом він уточнив, що на даний час відомо про двох постраждалих, їх у стані легкої тяжкості доправили до медичного закладу.

У Куп’янській МВА пояснили, що означає оголошена в регіоні обов’язкова евакуація

У населених пунктах Куп’янської громади на Харківщині розпочалася обов’язкова евакуація населення через посилення російських обстрілів, повідомив в ефірі Радіо Свобода Андрій Беседін, голова Куп’янської міської військової адміністрації.

«Евакуація справді розпочалася. Підписане розпорядження про обов’язкову евакуацію, не потрібно плутати її з примусовою евакуацією… Зараз – обов’язкова евакуація для всіх верств населення», – сказав він у коментарі програмі «Свобода Live».

За словами Беседіна, алгоритм обов’язкової евакуації передбачає, що якщо людина відмовляється від неї, то вона повинна написати офіційну заяву про те, «що вона бере на себе всю відповідальність за те, що вона залишається на тій території, де ведуться активні бойові дії або дуже небезпечно».

Генштаб: за добу було 25 бойових зіткнень, війська РФ вели «безуспішні наступальні дії»

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що протягом доби на фронті відбулося близько 25 бойових зіткнень.

«На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Надії й південніше Новоселівського Луганської області… На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Богданівки… На Авдіївському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники продовжують стримувати наступ російських військ в районі Авдіївки… На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка Донецької області», – йдеться повідомленні.

Загроза російського прориву на Харківщині. Чи піде Зеленський на те, щоб зустрітися із Путіним?

Маляр: щоб приховати втрати, командування РФ ховає і кремує загиблих на окупованій території

Командування російських військ намагається приховати реальні втрати особового складу і ховає й спалює тіла загиблих на окупованих територіях України, не транспортуючи останки до Росії, заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Так, за її словами, до моргу Чаплинської районної лікарні в Херсонській області російські війська доставляють загиблих з Херсонського напрямку, яких ховають на двох локаціях, одна з них має площу до 100 гектарів.

Поблизу окупованого Мелітополя у Запорізькій області, за словами Маляр, на відкритій місцевості «майже безперервно» кремують тіла російських військовослужбовців, які доставляють вантажні автомобілі. Місцеві жителі відчувають характерний їдкий дим уже тривалий час, кажу вона.

«Зараз скрізь на фронтах активні бойові дії. Гине дуже багато ворогів. Сотні загиблих щодня і на сході, і на півдні. Командування російських окупаційних військ намагається приховати реальні втрати особового складу та здійснює поховання на тимчасово окупованих територіях, не транспортуючи рештки до Росії», – написала заступниця міністра оборони у телеграмі.

Редакція не може підтвердити цю інформацію із незалежних джерел.

«Дуже важко»: як ЗСУ вдається проривати багаторівневу російську оборону (фоторепортаж)

Український наступ триває. Неймовірними зусиллями Сили оборони України метр за метром просуваються уперед, долаючи ешелоновану російську оборону

«Досье»: соратник Путіна обходить санкції за сприяння мальтійського бізнесмена

Російський бізнесмен, мільярдер і один із найближчих прихильників президента РФ Володимира Путіна Геннадій Тимченко зміг обійти європейські санкції і продовжує вести бізнес на міжнародному ринку завдяки своєму другові, непублічному бізнесмену Івану Єгорову, який має громадянство Мальти. Про це йдеться у розслідуванні центру «Досье».

Кореспондент «Досье» вивчив біографію бізнесмена Івана Єгорова, давнього партнера Тимченка. Він із 2000-их років є фінансовим і комерційним директором фінської групи Crudex, яка експортувала з Росії нафтопродукти майже на 32,5 мільярда доларів. Її основним партнером на світовому ринку був заснований Тимченком нафтотрейдер Gunvor.

У 2014 році Єгоров допоміг структурувати угоду, в результаті якої Gunvor продав 50 відсотків терміналу в Новоросійську російській «Транснефти», що потрапила в санкційні списки.

Естонія надсилає Україні більше стрілецької зброї і боєприпасів

Естонія надає Україні подальшу військову допомогу, зокрема стрілецьку зброю та боєприпаси, для її боротьби проти російських сил.

«Ми маємо підтримати Україну в боротьбі з російською агресією, яка триває, – заявив міністр оборони Ганно Певкур, якого цитує пресслужба естонського Міноборони. – Російська Федерація нічого не виграє від цієї агресії. Тому всі, хто підтримує Україну, повинні як прискорити надання військової допомоги, так і наростити потужності свого ОПК».

Певкур зазначив, що Естонія вже надала Україні військову допомогу на суму понад 400 мільйонів євро (441 мільйон доларів), що становить понад 1% ВВП цієї балтійської країни.

Куп'янське загострення: Росія влаштовує другий Бахмут?

Прокуратура АРК: 96 російських чиновників із Криму підозрюють у колабораціонізмі

Українські правоохоронці повідомили про підозру 96 особам із окупованого Росією Криму через колабораційну діяльність, повідомляє пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим.

«На розгляд суду скеровано 48 обвинувальних актів. Загалом від березня 2022 року, коли стаття 111-1 КК України (колабораційна діяльність) набрала чинності, органи правопорядку автономії відкрили 184 кримінальних проваджень за вказаною статтею», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед підозрюваних й обвинувачених – чиновники з Криму, правоохоронці, судді, а також підприємці, які пішли на співпрацю з РФ і надають свої послуги в межах російського оборонного замовлення.

Верещук розповіла про виїзд з окупації: «Можуть виїхати за наявності російського паспорта»

Виїхати із окупованих територій українські громадяни можуть як без українського паспорта, так і з російським документом. Про це в інтервʼю Радіо Свобода заявила Ірина Верещук, віцепрем’єр–міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Щоб виїхати з окупації чи депортації з РФ, за інформацією Ірини Верещук, «там уже ледь не тури, які за гроші пропонують виїхати. І люди змушені, бо не знають інформації, а ми не можемо в Російській Федерації їм це передати, як зробити це безплатно».

Один із таких варіантів організація – Helping to Live, каже урядовиця. «Вони спілкуються на цій частині, на території Російської Федерації, формують групи і безплатно перевозять людей сюди і тут супроводжують. І тут вже ми з ними працюємо, вони ходять в штаб, ми знаємо, куди люди їдуть, що їм допомогти, і тут допомагаємо», – зазначила віцепремʼєрка.

«105 тисяч виїхали і живуть понад рік за кордоном» – Верещук про те, кому скасовують виплати ВПО

Кошти не отримуватимуть ті, хто перебуває за кордоном довше, аніж 30 календарних днів без обґрунтованих причин.

«Ті, хто виїхали за кордон не на стажування, не на лікування, а на проживання. Які живуть там 2–3–4 місяці, подалися на виплати там, в їхні соціальні служби і отримали цей тимчасовий захист. Вони, звичайно, не є внутрішньо переміщеними особами», - пояснила віцепремʼєр–міністерка.

Також без виплат залишаться люди, які повернулися на своє місце проживання. Ці зміни, як повідомлялося раніше, мали запрацювати з 1 серпня 2023 року.

Німеччина продовжила перебування своїх Patriot у Польщі до кінця року

Німеччина залишить три дивізіони системи Patroit у південно-східній Польщі до кінця року після того, як обидві країни досягли угоди про продовження розгортання, повідомляє німецька агенція DPA.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підтвердив угоду з Німеччиною в інтерв’ю Польському громадському радіо 10 серпня. До кінця року Польща буде готова інтегрувати власні системи Patriot до своєї протиповітряної оборони, сказав Блащак.

Три німецькі дивізіони Patriot були розгорнуті в Замості на південному сході Польщі неподалік від кордону з Україною з січня 2023 року, щоб захистити повітряний простір країни.

Німеччина та Польща є союзниками по НАТО та близькими торговими партнерами. Але відносини між двома урядами були складними, а часом і напруженими, що перешкоджало пропозиціям Німеччини щодо посилення польської протиповітряної оборони.

НАЗК внесло алкогольну компанію Bacardi до списку «спонсорів війни»

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло компанію Bacardi Limited до списку «міжнародних спонсорів війни», повідомила пресслужба відомства.

«Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Bacardi оголосила про зупинку експорту до Росії і припинення вкладень у рекламу, але пізніше ця частина допису зникла з її офіційної заяви. Відтак компанія продовжила постачати свою продукцію в РФ на мільйони доларів і шукати нових співробітників, публікуючи оголошення про вакансії. Таким чином, Bacardi продовжує сплачувати податки до бюджету Росії, підтримувати її економіку та спонсорувати агресію проти України», – йдеться у пресрелізі.

За даними НАЗК, російський підрозділ компанії «Бакарді Рус» із червня 2022 імпортував продукції на 169 мільйонів доларів. При цьому виторг компанії в 2022 році зріс на 8,5 відсотка (до 32,6 мільярда рублів), а чистий прибуток – до 4,7 мільярда: це на 206,5% більше, ніж у 2021 році (1,5 мільярда рублів). Відомство зазначає, що компанія заплатила понад 1,2 мільярда рублів податку до бюджету РФ.

Компанії Bacardi, крім однойменного рому, належать такі бренди, як горілка Grey Goose, текіла Patrón, віскі Aberfeldy, Dewar's, William Lawson's, джин Bombay Sapphire, вермути та вина Martini & Rossi та багато інших.

Після російського вторгнення в Україну західні країни обмежили ввезення в Росію алкогольних напоїв, а з російського ринку пішли виробники і дистрибʼютори алкоголю Pernod Ricard (Chivas Regal, Jameson, Absolut), Diageo (Bell's, Johnnie Walker, Captain Morgan, Baile Brown-Forman (Jack Daniel's, Finlandia), Moet Hennessy.

У ВМС повідомили, скільки ракетоносіїв Росія тримає зараз у Чорному морі

На бойовому чергуванні в Чорному морі Росія утримує п’ять кораблів, серед яких є один ракетоносій, повідомляє у фейсбуці командування Військово-морських сил ЗСУ.

«Станом на 09:30 10.08.2023 в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 5 ворожих кораблі, серед яких 1 носій крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 4 ракет; в Азовському морі – 1 ворожий корабель», – йдеться у повідомленні.

У ніч на 10 серпня війська РФ завдали удару іранськими безпілотниками із північно-східного напрямку з району Курська. За даними Повітряних сил ЗСУ, українські військові знищили сім з десяти безпілотників.

Влада оголосила обовʼязкову евакуацію з 37 населених пунктів Купʼянського району

Місцева влада оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області. Розпорядження опубліковане в телеграм-каналі Купʼянської міської військової адміністрації. В останні дні повідомлялося про посилення обстрілів з боку Росії.

Евакуюватися мають жителі лівого берега річки Оскіл. Частково під евакуацію потрапляє і місто Купʼянськ – частина його території, зокрема залізнична станція Купʼянськ-Вузлова. Раніше голова Харківської обласної адміністрації Олег Синегубов заявляв, що евакуації підлягають близько 11 тисяч людей.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військових на Лиманському та Купʼянському напрямках – в Луганській та Харківській областях, де лінія фронту майже не змінювалася з минулої осені. Російські військові перейшли у наступ, і кілька днів тому за даними Міноборони РФ, які підтверджують незалежні джерела, окупували село Новоселівське. Повідомлялося про окупацію ще кількох невеликих сіл. Судячи з повідомлень із фронту, прориву оборони немає, проте лінія фронту дещо змістилася на захід. До Купʼянська від фронту приблизно 10 кілометрів.

«Мета противника – прорвати оборону наших військ та вийти безпосередньо до Купʼянська», – заявив цього тижня виданню «Українська правда» командувач Сухопутних військ України генерал Олександр Сирський. За його словами, Росія створила на цій ділянці ударне угруповання.

Останніми днями посилилися обстріли населених пунктів Купʼянського району. Уночі 10 серпня внаслідок обстрілів Купʼянська пошкоджені будівля міської ради та будинок, повідомив голова Харківської ОВА. 6 серпня під час обстрілів загинули щонайменше троє жителів району.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG