Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Суд обрав депутату Дубінському запобіжний захід

Суд призначив депутату Верховної Ради Олександру Дубінському запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання на два місяці.

Депутат має носити електронний браслет, здати закордонний паспорт і за вимогою прибувати до слідчого.

За повідомленням видання «Українська правда», яке посилається на джерела в правоохоронних органах, Дубінського підозрюють у внесенні посадовцем неправдивих відомостей до офіційних документів, на підставі яких він виїхав за кордон нібито під приводом супроводу батька на лікування.

«Слідство встановило, що народний депутат отримав дозвіл залишити Україну під цим приводом і самостійно залишив країну 27 червня 2023 року. У свою чергу батько нардепа самостійно виїхав за кордон 26 червня 2023 року, а потім повернувся до України 11 липня 2023 року. Сам нардеп повернувся в Україну лише 27 липня 2023 року. Правоохоронці отримали інформацію, що під час перебування за кордоном народний депутат встиг двічі відвідати Італію, Хорватію та Іспанію. Зокрема, з 20 по 27 липня нардеп перебував в Іспанії та зупинявся в готелі Mediterraneo у Кастельдефельсі та у готелі Vincci Bit у Барселоні», – йдеться в повідомленні.

Після повідомлення про підозру Дубінський заявив, що «ці всі обшуки, підозри та інше шоу» мають на меті «замаскувати корупційні скандали команди слуг Єрмака-Зеленського та складності на фронті».

Олександр Дубінський став депутатом Верховної Ради в 2019 році по мажоритарному округу в Київській області від партії «Слуга народу», але на той момент був безпартійним. Пізніше очолив Київську обласну організацію владної партії.

Президент Володимир Зеленський раніше критикував виїзди народних депутатів і високопосадовців за кордон. У зверненні 27 липня він заявив: «Кожен намір будь-якого посадовця кудись поїхати за кордон, будь-якого депутата варто перевіряти до секунди. Якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

За останній час журналісти повідомляли про перебування за кордоном – для відпочинку чи бізнесу окремих народних депутатів, зокрема Юрія Арістова та Андрія Холодова.

«Ми не можемо дозволяти людям брати російські паспорти»: Верещук про дії РФ на окупованих територіях

Український уряд не може дозволяти людям брати російські паспорти - таку позицію озвучила Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій в інтерв'ю Радіо Свобода.

Але якщо паспорт потрібно взяти, щоб виїхати і врятуватися, то «треба брати і рятуватися», каже урядовиця.

«Я ще раз, удесяте чи вдвадцяте, повторю свою позицію. Ми, як український уряд, не можемо говорити і дозволяти людям брати російські паспорти. Бо російський паспорт – це така ж зброя, як російська ракета. І ми воюємо, щоб ніколи російського паспорта, паспорта окупанта, не було на жодному метрі і в жодної людини, нашого громадянина на території України», - пояснює Верещук.

За її словами, отримати російський паспорт – це не злочин. Але «Росія робить усе, щоб за паспортом йшли далі кроки, які будуть потім, можливо, кваліфіковані як ознаки колабораційної діяльності».

Зокрема, йдеться про так звані вибори, які Росія планує на вересень. Саме тому, на думку міністерки, «вони в такому алярмовому порядку паспортизують наших людей. І ті, хто відмовляються, звичайно, отримують великі проблеми».

«Саме тому я завжди казала – не очікуйте, поки вас змусять бути колаборантами. Ви потім будете змушені пояснювати українським правоохоронним органам, як це відбувається на Харківщині, як це досі відбувається на Херсонщині», - розповідає урядовиця.

На запитання про темпи паспортизації Ірина Верещук відповіла, що російські паспорти на окупованих територіях роздають масово. Тому закликає людей не чекати і виїжджати з окупації.

«Виїхало сотні тисяч людей, тільки щоб не взяти цей паспорт... Вони розуміють, що не можуть дістати оцього 100-відсоткового «одобрямсу». І вони роблять усе, щоб підігнати цю цифру під 100%. Тому я прошу виїхати. Тому я прошу не чекати і не здаватися на милість ворога».

Інакше, за словами міністерки, українські громадяни, які візьмуть паспорт в окупації, мають усвідомлювати, що коли Україна звільнить свої території від загарбників, відбуватимуться перевірки на колабораціонізм.

«Як це зараз відбувається на Харківщині. Очевидно, що вони всі не будуть колаборантами. Очевидно, що якщо бабуся, щоб вижити, бо пенсії там дуже важко отримати, банківська система не працює, отримала паспорт, щоб вижити, але не ходила ні на які вибори, не ходила і не спонукала інших, не закликала і не підтримувала окупаційну владу, то ніхто нікого судити не буде. Але якщо люди взяли паспорт, щоб піти туди на роботу, або ще й органи безпеки, або вступили до лав і воюють сьогодні, ну це так не можна», - зазначила урядовиця.

Раніше суперечка брати чи не брати російський паспорт виникла між Іриною Верещук та Дмитром Лубінцем. Омбудсман порадив не відмовлятися від російських документів, щоб врятувати своє життя. А Ірина Верещук закликала не брати паспортів РФ, ніяк не співпрацювати з ворогом і чекати на ЗСУ.

На початку серпня дослідники в США заявили про «тривожну кампанію» примусу українців до громадянства РФ на окупованих територіях. За їхніми словами, українці, які проживають на окупованих Росією територіях України, змушені прийняти російське громадянство чи зіткнутися з жорстокою помстою, включаючи можливу депортацію до Росії, йдеться в підтриманому США дослідженні.

Засновник «Яндекса» засудив вторгнення Росії в Україну

Засновник провідної російської IT-компанії «Яндекс» Аркадій Волож уперше публічно засудив вторгнення Росії в Україну. Він заявив, що вважає його варварським, і додав, що бачить «частку своєї відповідальності» за дії Росії.

59-річний Волож у червні 2022 року потрапив до списків санкцій Євросоюзу. В офіційному журналі ЄС він названий бізнесменом, який матеріально та фінансово підтримує уряд Росії та несе відповідальність за дії чи політику, що підриває територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України.

У публікації ЄС стверджується, що «Яндекс» відповідальний за просування державних ЗМІ у пошуковій видачі та видалення критики Кремля, у тому числі щодо російської агресії.

У поширеному в кількох ЗМІ (зокрема, в «Медузі») листі про позицію щодо війни Волож заявив, що творці «Яндекса» вірили, що будують нову Росію: «відкриту, прогресивну, інтегровану в глобальну економіку».

«Згодом стало зрозуміло, що Росія не поспішає ставати частиною глобального світу. При цьому тиск на компанію зростав», – зазначив бізнесмен. За його словами, зараз йому ясно, що за таких умов «щось можна було б зробити інакше».

«У лютому 2022 року світ змінився, і я зрозумів, що мою історію з «Яндексом» закінчено», – повідомив Волож. За його словами, після цього він зосередився на підтримці російських інженерів, які вирішили залишити країну. «Вони принесуть величезну користь тим країнам, де залишаться», – заявив мільярдер.

Пошукова система «Яндекс», яка є найпопулярнішою в Росії, вже багато років відповідає на запити користувачів у прийнятний для російської влади спосіб. Приміром, у квітні 2022 року на запит «Буча» пошуковик видавав результати, повʼязані з нерухомим майном, а не з діями російських військових під час окупації міста.

Ще в 2020 році Аркадій Волож на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним пропонував «формулювати цільові показники роботи державних органів (Росії – ред.) у привʼязці до створення найкращого середовища для творчих людей».

Раніше цього тижня засоби інформації звернули увагу, що Волож більше не позиціонує себе як російського бізнесмена. «Аркадій Волож – ізраїльський технічний підприємець, що народився в Казахстані, науковець-компʼютерник, інвестор і філантроп... З 2015 року Волож живе в Ізраїлі, займаючись переважно розробкою та вивченням нових технологій», – вказано на сайті бізнесмена.

ВМС ЗСУ: попри небезпеку з боку РФ, оголошені тимчасові коридори для торговельних суден

Оголошено тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України, повідомляють у фейсбуці Військово-морські сили ЗСУ.

«Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023, були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації», – йдеться у повідомленні.

У ВМС ЗСУ зауважують, що ці маршрути раніше вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO), яка визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

Українські військові додають, що ці маршрути насамперед використовуватимусь для виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Війська РФ обстріляли людей під час отримання гуманітарної допомоги на Херсонщині, є травмовані – влада

Російські війська з артилерії обстріляли Білозерку на Херсонщині – травмовані шестеро людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Російська армія з артилерії обстріляла Білозерку. Травмовані шестеро людей. Під вогнем опинилися жителі, які в цей час отримували гуманітарну допомогу», – написав він у телеграмі.

За його даними, одна людина отримала тяжкі поранення. Усіх постраждалих госпіталізували.

Крім того, місцева влада повідомила, що за минулу добу противник здійснив 65 обстрілів, випустивши 335 снарядів з мінометів, артилерії, танків, БПЛА та авіації. Через російську агресію були поранені двоє людей.

Це не перший випадок обстрілу людей під час отримання гуманітарної допомоги.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Череватий про Куп’янський напрямок: ситуація є динамічною, системних проривів з боку сил РФ не було

Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий заявив, що ситуація на Куп’янському напрямку є загрозливою тривалий час, однак, попри те, що російські сили вже кілька разів намагалися реалізувати великий наступ, великої стратегічно-наступальної операції їм не вдалося реалізувати.
Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

«Завдяки грамотній роботі командувачів, штабів, розвідці, правильній побудові оборони, неймовірному героїзму і мужності наших воїнів їм це не вдавалося. За цю добу ворог чотири рази намагався атакувати наші позиції в районі Синківки і Іванівки на Куп’янському напрямку, і Новоселівську на Сватівському напрямку. 559 разів різними типами артилерії завдавав удари по наших позиціях, 16 авіанальотів», – розповів він.

Коментуючи заяву командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського про те, що на Куп’янському напрямку «окремі позиції за ці дні декілька разів переходили із рук в руки», Череватий зазначив, що ситуація є динамічною, але системних проривів з боку російських сил не було.Йдеться про десятки-сотні метрів:

«Відбувався рух по певним позиціям. Йдеться про десятки, можливо сотні метрів. Будь-яка наступальна операція має за головну мету: системний прорив оборони ворога, взяття його в оточення чи примушення тікати. Відповідно після цього вихід на оперативний простір і досягнень якомога більшого успіху, тобто захоплення територій та закріплення на ній. Всього цього ворогу багато тижнів не вдається досягти»

Коментуючи оперативну ситуацію на Лимано-Куп’янському напрямку
Череватий розповів про те, якими методами сили РФ намагаються досягти успіху.

«Вони (сили РФ – ред.) в силу понесених потужних втрат і по суті втраченої базової кількості професійного війська вдаються до інновацій, використовуючи все менш підготовлений особовий склад, набраний з соціально проблемних категорій. Яка мотивація у такого військовослужбовця? Відповідь – на полі бою. Маючи велике потужне угруповання, вони неспроможні досягнути не те що стратегічного, а навіть оперативно-тактичного результату. Їхня головна проблема – це особовий склад», – додав Череватий.

За даними Генштабу ЗСУ, Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському та Лиманському напрямках. Минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі північно-східніше Дружби, здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення на околицях Кліщіївки. Тривають важкі бої.

«Запускаємо своїх громадян»: Верещук про два гуманітарні коридори на кордонах з Росією та Білоруссю

Два гуманітарні коридори, через які українські громадяни можуть потрапити до України, працюють на Сумщині та Волині. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла Ірина Верещук, віцепрем’єр–міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Один гуманітарний коридор працює на сумському напрямку на кордоні з Росією. За словами міністерки, через нього щоденно проходить 150 людей.

«Колотилівка–Покровка, є маленький струмочок можливості, і люди їдуть. Не багато, не мало, але 150 осіб в день, в добу, в світловий день перетинає кордон. Але це тільки на в'їзд. У нас закриті кордони з Російською Федерацією на виїзд. Ми запускаємо своїх громадян, але, звичайно, ми не маємо жодної співпраці з ворогом і окупантом», – зазначила Верещук.

Ще один гуманітарний коридор, за словами Верещук, працює на Волині, на кордоні з Білоруссю.

«Доманове–Мокрани, там є теж маленький струмочок, і люди, які виїжджають з тимчасово окупованих територій, їдуть через Білорусь і заїжджають в Україну».

Коридор на Сумщині деякий час не працював, росіяни перекрили можливість, нині знову відновив роботу, розповідає міністерка. А в найближчому до перетину кордону селі облаштувати пункт, де тимчасово можуть зупинитися люди.

«В населеному пункті, який найближчий до пункту перетину, я скажу, не найкращі умови, але вони прийнятні. На сьогодні там є пункт, де можна пройти фільтрацію, поїсти, попити, привести себе в порядок. І якщо людина маломобільна, є, наприклад, швидка допомога, яка доставить в Суми, а якщо ні, то це безкоштовний автобус або маршрутка, яка теж в Суми доставить», – розповідає Верещук.

За її словами, в Сумах для людей облаштовано місце компактного поселення на 100 місць, де можна переночувати. А вже вранці о 6:47 відправляється потяг на Київ.

«І тут ми вже людей зустрічаємо. Тут вони можуть отримати одноразову допомогу – 2 і 3 тисячі на кожну особу. Працездатна - дві. 3 тисячі - дитина і людина з інвалідністю. До прикладу, сім'я з чотирьох осіб – це відразу 10 тисяч готівкою на пероні, тут на київському вокзалі», – пояснила міністерка.

Далі, якщо люди ухвалюють рішення залишитися на Київщині, для них є місця компактного поселення як у самій столиці, так і в громадах області, – розповідає Верещук. «Якщо вони їдуть далі, ми теж їм допомагаємо це зробити».

Починаючи з лютого 2022 року на територію України з різних напрямків, зокрема, і через закритий кордон з РФ та Білоруссю, повернулося понад 18 тисяч громадян України, розповів в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

За його словами, через ці пункти пропуску повертаються громадяни України з окупованих територій.

Верещук розповіла, скільки дітей, незаконно вивезених до Росії, повернули в Україну

Від початку повномасштабної війни до України вдалося повернути щойнайменше 380 дітей, яких незаконно вивезли до Російської Федерації.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

За її словами, до України «десь приблизно 380 чи 383 діток повернуто».

На запитання про процес повернення незаконно вивезених дітей та співпрацю із омбудсманом Дмитром Лубінцем та благодійними фондами, міністерка розповіла про роботу у координаційному штабі, який вона очолює на рівні Кабміну.

«Наш штаб засідає щоп'ятниці, де ми розглядаємо питання як індивідуального повернення, так і групового. Бо, наприклад, були дитячі будинки, інтернати, які теж були вивезені. І ми обмінюємося інформацією, у нас є центр, можливо, ви бачили, який допомагає після повернення соціалізації дітей. І пан Лубінець, звичайно, працює зі своїми міжнародними партнерами. Це, в принципі, злагоджений механізм», – зазначила Верещук.

Тому і виділити, яка кількість дітей повернута саме Мінреінтеграції, каже міністерка, – неможливо.

«Ми всюди десь долучені. Не можна сказати, що це ми, чи це інші. Комусь більше вдається в даному випадку, комусь більше в іншому. Але це все дійсно велика праця. Я дуже всім дякую. Не можна сказати, що це лише міністерство. Ні, це не правда».

Також Ірина Верещук прокоментувала інформацію, яку минулого тижня озвучила російська уповноважена з прав дитини Марія Львова–Бєлова. Вона заявила, від початку повномасштабного вторгнення, до РФ було вивезено 700 тисяч українських дітей.

«Я не впевнена щодо 700 тисяч, але точно більше, ніж тією інформацією, якою ми диспонуємо, майже 20 тисяч ми знаємо, що вивезли», – заявила Ірина Верещук.

З них, за даними урядовиці, «приблизно 4 тисячі дітей зі статусом, тобто діти позбавлені батьківського піклування і діти–сироти».

Втім, за словами міністерки, повних даних про вивезених дітей немає, тому що «є тимчасово окуповані території. Там дуже важко зібрати інформацію, міжнародні організації туди теж не допущені. Відтак, ми по гірчичному зерну збираємо інформацію щодо наших діток».

Міністерка розповідає, нині апелюють до міжнародної спільноти аби вжити невідкладних заходів щодо повернення, зокрема, дітей сиріт, за яких відповідальність несе держава. Бо якщо у дитини є батьки, вони можуть забрати дитину самостійно.

«Ми вимагаємо від Росії передати, по–перше, списки таких дітей. Якщо вони називають це врятуванням і називають це евакуацією, то ми вимагаємо повернути з такої евакуації дітей. Ми всім надамо опікунів, ми маємо повний формальний супровід. Опікуни поїдуть на територію Російської Федерації або на територію третьої країни. Ми сказали, будь–який механізм прийнятний, але неприйнятно наших дітей всиновлювати, неприйнятно наших дітей віддавати в незаконну опіку, бо потім і ті всиновлювачі з числа громадян Російської Федерації також будуть нести юридичну відповідальність», – підсумувала міністерка.

За офіційними даними української влади на 31 липня 2023 року, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Депортація українських дітей до Росії – це воєнний злочин. За підозрою в скоєнні цього злочину Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Росія: в Сергієвому Посаді після вибуху не можуть знайти 12 людей

Доля 12 людей невідома після вибуху на заводі в Сергієвому Посаді, повідомляє російська державна агенція «РИА Новости» з посиланням на МНС.

У міністерстві охорони здоровʼя Московської області розповіли, що на лікуванні в Сергієво-Посадській лікарні після вибуху залишаються 14 людей, троє з них перебувають у реанімації у тяжкому стані. Усього за останню добу медичну доомогу надали 71 постраждалому, додали у відомстві.

9 серпня в Сергієвому Посаді на території Загорського оптико-механічного заводу стався вибух. Його причиною, за офіційною версією, став «людський чинник». Унаслідок вибуху загинула одна людина, 60 зазнали поранень.

«Ми анонсували сезон бавовни – тримаємо слово» – Гуменюк про звуки вибухів в Криму

Керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») прокоментувала звуки вибухів, які сьогодні чули в окупованому Криму, зокрема в місті Саки та в Новофедорівці.

За її словами, знищення ресурсів та резервів у тилу «вписується в логіку і тактику ведення війни».

«Ми анонсували сезон бавовни – ми тримаємо слово. Це абсолютно в планах Сил оборони, це абсолютно вписується в логіку і тактику ведення війни. І абсолютно є діючою складовою того самого контрнаступу, про який так багато говорять. Але завжди забувають про те, що одним із найважливіших елементів контрнаступу є нищення потенціалу ворога, його ресурсів, резервів і можливостей оновлюватися в умовах бойових дій», – сказала Гуменюк.

На запитання, чи це українські дрони атакували півострів Крим, військова вчергове нагадала, що розкривати причетність до операцій Сили оборони України будуть після перемоги. Вона також розповіла, що в умовах гібридної війни РФ намагається дезінформувати, поширюючи вигідні їй новини. Зокрема, про влучання в ті чи інші об’єкти – як от з вибухами в окупованих Саках та Новофедорівці.

«Служба безпеки України позначила: всі деталі будуть розкриті після перемоги, тому що в умовах бойових дій у нас ще багато роботи. В умовах гібридної війни Росія дуже спритно використовує всі ці ресурси інформаційного впливу. Для того, щоб видати бажане за дійсне, вони намагаються сповістити про все в першу чергу. І орієнтують на ті об’єкти і напрямки, які їм вигідні», – пояснила військова.

Речниця також розповіла, що поширенням в медіа та соцмережах тих чи інших наративів РФ знижує інформаційний ажіотаж.

«Вони позначають той об’єкт, який має зняти інформаційний ажіотаж. А що насправді ми атакуємо, знаючи, що ворог роззосереджує свої зусилля, переносить, передислоковує багато об’єктів і підрозділів – ми будемо звітувати відповідно до того, як це буде безпечно для продовження нашої бойової роботи. Зараз відбувається «посів насіння бавовни» по Кримському півострову, а далі, вже як проросте, ми позначимо кожному», – розповіла речниця.

У соцмережах повідомляли про звуки вибухів біля низки населених пунктів в Криму, зокрема в Саках та Новофедорівці. За даними російського телеграм-каналу Baza, вранці 10 серпня безпілотники намагалися атакувати аеродром у Новофедорівці у тимчасово окупованому Криму.

Міноборони РФ заявило про атаку дронів на окупований Севастополь – біля міста нібито були збиті два БПЛА, ще 9 пригнічені засобами радіоелектронної боротьби. Російські військові традиційно звинувачують в атаці «київський режим».

СБУ: четверо поплічників Медведчука, які готували держпереворот в Україні, отримали від 5 до 10 років тюрми

Служба безпеки України заявляє, що четверо поплічників екснардепа Віктора Медведчука, які готували насильницьке захоплення влади в Україні, засуджені від 5 до 10 років ув’язнення.

Як повідомляє пресслужба відомства у телеграмі, серед засуджених – громадянин РФ, військовий розвідник за фахом, який був на «прямому» зв’язку з представниками адміністрації президента РФ та російських спецслужб.

На підставі зібраних доказів суд визнав їх винними за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і призначив громадянину РФ – 10 років, організатору – 7 років, а двом його спільникам – по 5 років ув’язнення.

За даними слідства, засуджені планували «синхронізувати» державний переворот з початком повномасштабного вторгнення РФ – вони хотіли захопити владу через підконтрольні громадські організації у Києві та інших регіонах нашої держави.

«Саме ці прокремлівські осередки мали ініціювати проведення в столиці України так званих «національних зборів». На цьому «форумі» його організатори планували «затвердити резолюцію» щодо «відсторонення від влади» вищого військово-політичного керівництва України. У разі відмови – зловмисники планували перейти до «силового сценарію». Для цього вони формували власне «бойове крило», до якого намагались залучити пів тисячі озброєних осіб», – зазначають в СБУ.

У листопаді минулого року громадянину РФ, який, за даними СБУ, готував державний переворот в Україні, повідомили про підозру. Як повідомляли правоохоронці, чоловік планував використати українські громадські організації, які мали спровокувати заворушення. За даними слідства, він вступив у змову з «одним з українських громадсько-політичних діячів, пов’язаних з «Українським вибором» Віктора Медведчука, якому пообіцяв надавати підтримку у захопленні державної влади в Україні».

Сили РФ скинули авіабомбу на міськраду в Купʼянську – ОВА

Двох людей поранено внаслідок російського обстрілу села Кондрашівка Купʼянського району, повідомив зранку 10 серпня голова військової адміністрації Харківської області Олег Синєгубов.

Крім того, під ударом опинився Купʼянськ. За словами Синєгубова, на місто скинули керовану авіабомбу ФАБ-250. Пошкоджено будівлю міської ради.

Вранці, близько 7:30, російські війська знову обстріляли Купʼянськ. Пошкоджено будинок. Інформація про постраждалих наразі не надходила.

Купʼянськ – місто на сході Харківської області з довоєнним населенням понад 26 тисяч людей, вузлова залізнична станція. 27 лютого 2022 року Купʼянськ окупували російські війська, 10 вересня того ж року місто було звільнене, але лінія фронту залишилася недалеко від міста. Упродовж останніх тижнів російські війська активізували наступальні дії в напрямку Купʼянська.

«Все, що хоч якось пов’язане з Україною, було знищено»: що російські сили коять з українськими книгами під час окупації (відео)

Російські сили продовжують завозити пропагандистську літературу до бібліотек нині окупованих територій України. Про це повідомляє Центр національного спротиву. Мовиться, що чергову партію книг завезли до бібліотек Запорізької області: більшість літератури стосується виправдання вторгнення Росії та окупації території України. Цими книгами окупанти замінюють українські книги, які під час окупації просто знищують, додають у центрі. Також про знищення українських книг розповідають вчителі і бібліотекарі у звільнених українських містах і селах. Після деокупації у багатьох бібліотеках – дефіцит книг українською мовою. Поповнювати фонди під час війни держава не має можливості. Але ж самі українці знайшли вихід, як допомогти таким бібліотекам. Подробиці – в сюжеті Юлії Жукової.

Українські військові знищили 7 з 10 безпілотників – Повітряні сили ЗСУ про нічну атаку РФ

Українські військові знищили сім з десяти безпілотників, якими вночі Росія атакувала Україну, повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ.

За повідомленням, у ніч на 10 серпня 2023 року війська РФ завдали удару іранськими безпілотниками із північно-східного напрямку з району Курська.

Раніше місцева влада Рівненщини повідомила, що внаслідок нічної атаки РФ безпілотниками зруйнована нафтобаза. Цю атаку в Рівненській ОВА назвали масованою.

Крім того, повідомлялося про роботу сил ППО вночі на Київщині та Хмельниччині.

Вночі 10 липня в низці регіонів України оголошувалася повітряна тривога.

У Росії «небажаною організацією» оголосили CIT, яка в лютому 2022-го попередила про російське вторгнення

Генпрокуратура Росії 10 серпня визнала «небажаною організацією» команду розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

У повідомленні Генпрокуратури йдеться, що «електронну платформу, яка спочатку називалася War in Ukraine», створив Руслан Левієв (Карпук), який переховується за кордоном від кримінального переслідування спільно з учасниками «Фонду боротьби з корупцією», визнаного в Росії екстремістською організацією.

«Основною метою групи псевдожурналістів є збирання та опублікування інформації про Збройні сили Російської Федерації, в тому числі персональних даних російських військовослужбовців, яка використовується надалі для дискредитації», – стверджує Генпрокуратура.

Conflict Intelligence Team – група незалежних розслідувачів, яка збирає дані про війну в Україні, зокрема, за відкритими джерелами. З початку війни команда відстежує, що відбувається на фронті, та дає щоденні зведення про перебіг боїв.

За кілька днів до 24 лютого аналітики констатували, що характер руху російської техніки біля кордонів України змінився, «схоже на формування бойових порядків».

Невдовзі після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну щодо засновника CIT Руслана Левієва порушили кримінальну справу про «фейки» про армію РФ. У травні 2022 року його заочно заарештували. Тоді ж стало відомо, що другим обвинуваченим у цій справі є журналіст Майкл Накі, якого суд заочно заарештував через кілька днів. На Youtube-каналі Майкла Накі щобуднього дня виходить зведення, підготовлене командою CIT.

Розвідка Британії: влада, ймовірно, посилює спроби перешкоджати роботі VPN у Росії

Російська влада, ймовірно, посилює спроби перешкоджати доступу до VPN, повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

«Протягом останнього тижня російська влада, ймовірно, посилила свої поточні зусилля з перешкоджання доступу російських громадян до віртуальних приватних мереж (VPN). Звіти свідчать про те, що багато з найпопулярніших VPN стали непридатними для використання в деяких регіонах Росії», – йдеться у повідомленні.

За даними британської розвідки, окрім посилення технічних збоїв, російська держава також розпочала інформаційну кампанію, намагаючись налякати громадян, щоб вони уникали VPN, стверджуючи, що вони піддають свої особисті дані ризику.

VPN, ймовірно, є найбільшим слабким місцем у спробах російської держави всеосяжного внутрішнього контролю над інформацією, додають у Міноборони Британії.

Сервіси VPN дозволяють користувачам маскувати доступ до Інтернету, підтримувати конфіденційність і обходити державну цензуру. VPN надзвичайно популярні в Росії. Вони дозволяють користувачам отримувати доступ до міжнародних джерел новин, зокрема про війну в Україні.

У листопаді 2017 року в Росії почала діяти заборона програм-анонімайзерів і VPN-сервісів, які дозволяють отримати доступ до заблокованих сайтів.

Влада Хмельниччини повідомила про роботу ППО під час нічної повітряної тривоги

Російські війська вночі атакували Хмельниччину, повідомляє місцева влада.

«Сьогодні вночі, під час повітряної тривоги, Хмельниччина знову була під прицілом ворога. Було чути вибухи в області. Це працювали сили ППО», – заявив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

За даними місцевої влади, внаслідок нічної атаки РФ безпілотниками зруйнована нафтобаза на Рівненщині. Цю атаку в Рівненській ОВА назвали масованою.

Крім того, вночі повідомлялося про роботу ППО на Київщині.

Вночі 10 липня в низці регіонів України оголошувалася повітряна тривога. Повітряні сили ЗСУ наразі не інформували про наслідки нічної атаки РФ.

Домодєдово та Сергіїв Посад: звідки вибухи?

  • Російські війська атакували житловий квартал Запоріжжя, повідомила місцева влада, загинули три людини.

Розповідаємо деталі у програмі «Свобода.Ранок» о 9:00 на @Радіо Свобода:

  • Вибухи прогриміли у російському Домодєдово. Це місто за 40 кілометрів на південь від центру Москви. Що сталося і чому там виникла велика пожежа?
  • Російська армія створила ударний кулак для прориву на Куп’янському напрямку, каже командувач сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Наскільки серйозною є загроза для українських сил?
  • Декомунізація «Батьківщини-матері» поділила українське суспільство на кілька груп: є ті, хто цей процес підтримує, а є ті, хто його не сприймає, бо кажуть, у які кольори монумент не розмальовуй, він все одно буде червоним та з серпом і молотом. Усі ці та інші думки почуємо в трансляції.

Росія за добу втратила 580 військових, 16 танків та 15 артилерійських систем – Генштаб ЗСУ

У повномасштабній війні проти України Росія втратила близько 252 200 своїх військових, 580 – за останню добу, повідомляє вранці 10 серпня Генеральний штаб Збройних сил України.

За даними штабу, Росія також втратила:

  • 4278 танків (+16 за останню добу)
  • 8303 бойових броньованих машин (+13)
  • 5028 артилерійських систем (+15)
  • 711 РСЗВ
  • 469 засоби ППО
  • 315 літаків
  • 313 гелікоптерів (+1)
  • 4175 БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4179 (+4)
  • 1377 крилаті ракети
  • 18 кораблі /катери
  • 7495 автомобільної техніки та автоцистерн (+16)
  • 742 спеціальна техніка – 746 (+4)

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 28 липня відомі імена 28 652 російських військових, які загинули під час війни проти України. Втрати підрахували Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів. До списку входять лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити.

Автори дослідження також зазначають, що це «мінімальна оцінка російських втрат», а реальне число – «напевно вище».

Реальна цифра втрат, за оцінками авторів дослідження, може бути щонайменше вдвічі більшою. Таким чином, кількість загиблих, за найконсервативнішою оцінкою, може становити 57 тисяч осіб. Безповоротні втрати Росії з урахуванням тих, хто зазнав тяжкого поранення чи загинув, можуть становити щонайменше 247 тисяч осіб.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Кількість жертв ракетного удару по Запоріжжю зросла – ДСНС

Кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по Запоріжжю 9 серпня зросла до 3 чоловік. Про це повідомила під час брифінгу керівниця відділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю головного управління ДСНС у Запорізькій області Юлія Баришева.

«На ранок сьогодні ми маємо 3 загиблих. Двоє людей – жінка, що сиділа на лавці біля церкви, а також чоловік, що проходив повз – опинились в епіцентрі вибуху, вони загинули на місці. Ще одна жінка, 21 рік, померла в лікарні від травм несумісних з життям», – сказала вона.

Також внаслідок ракетного удару травмовані 9 людей, серед яких є дитина. Її після лікарського огляду відпустили додому.

Ввечері 9 серпня російські війська завдали удару по житловому кварталу в Запоріжжі. У Міністерстві внутрішніх справ України повідомили, що внаслідок удару зруйновані церква і супермаркет. За даними місцевої влади, через російську атаку пошкоджені 13 багатоповерхівок – в них вибиті вікна та пошкоджені балкони.

Після удару повідомлялося про загибель двох людей, ще одну людину медики реанімували.

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазнає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG