Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Генштаб повідомив про 22 бойові зіткнення за добу і «безуспішні наступальні дії» військ РФ

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що протягом доби на фронті відбулося 22 бойових зіткнення.

«На Куп’янському напрямку наші захисники відбили атаки російських військ в районі північніше Синьківки і північно-східніше Іванівки Харківської області… На Бахмутському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, відбили атаки противника на околицях Кліщіївки та північно-східніше Дружби Донецької області. На Авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники відбили атаки російських військ в районі Авдіївки та південно-східніше Сєверного Донецької області», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, українські військові продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області.

«На Шахтарському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення в районі Старомайорське Донецької області. На Запорізькому напрямку ворог здійснив безуспішні наступальні дії в районі південніше Новоданилівки Запорізької області», – йдеться в повідомленні.

У командуванні зауважили, що українські сили продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському і Бердянському напрямках, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) раніше заявили, що українські військові здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, який контролюють сили РФ. Але згодом у Генштабі ЗСУ цю інформацію заперечили.

Німеччина надала новий пакет допомоги Україні, зокрема 2 пускові установки Patriot – уряд

Влада Німеччини надіслала в Україну нову партію зброї, у тому числі дві пускові установки системи протиповітряної оборони Patriot, йдеться в повідомленні на сайті німецького уряду.

Згідно з оновленими даними, в Україну також надіслали: гусеничні всюдиходи підвищеної прохідності Bandvagn 206, снаряди димових боєприпасів, розвідувальні безпілотники Vector, техніку для розміновування, спорядження й аптечки.

Про попередню надіслану в Україну партію зброї, у тому числі шести зенітних установок Gepard і понад 15 тисяч боєприпасів до них, влада Німеччини повідомляла наприкінці липня.

Вибух у Сергієвому Посаді під Москвою: влада повідомила про одну загиблу, в місті оголосили режим НС

У Сергієвому Посаді поблизу столиці Росії Москви, де 9 серпня на території Загорського оптико-механічного заводу стався вибух, запровадили режим надзвичайного стану. Про це з посиланням на адміністрацію округу повідомило російське державне агентство новин ТАСС.

За даними губернатора Московської області Андрія Воробйова, внаслідок вибуху постраждали 56 людей. У Сергієво-Посадській центральній районній лікарні померла одна з шести постраждалих, яких опіками і черепно-мозковою травмою доправили до реанімації, пише ТАСС із посиланням на адміністрацію медустанови.

Ще 22 особи доставлені у відділення травматології, в решти – осколкові ушкодження середньої тяжкості. Оголошена евакуація з усіх будівель і цехів, у тому числі орендованих.

Що стало причиною вибуху, поки що точно не відомо. Як пише ТАСС із посиланням на джерела, вибух стався «в районі котельні», де нібито вибухнув ангар із піротехнікою. Інше російське державне ЗМІ «РИА Новости» пише, що вибух стався «через порушення технологічного процесу».

Прокуратура Московської області також заявила, що вибух стався на складі піротехніки. Порушено кримінальну справу за статтею про порушення вимог промислової безпеки. Чи розглядається можливість диверсії – не повідомляють, слідство відкидає версію з ударом безпілотника.

Постраждали також спорткомплекс, дві школи, Сергієво-Посадський коледж, а також близько 20 багатоквартирних будинків.

Телеграм-канал «112» зазначає, що вибух був такої сили, що у багатьох найближчих будинках вибило шибки. Рятувальники розбирають завали.

Загорський оптико-механічний завод виробляє, зокрема, продукцію військового призначення, зокрема нічні приціли для танків. У червні минулого року на території заводу сталася велика пожежа. Що було її причиною – не повідомляли.

Є суперечлива інформація про те, кому міг належати склад, де, як стверджується, стався вибух. На території заводу розташований склад компанії «Піро-Рос», яка в тому числі виготовляє піротехніку. Як стверджується на сайті компанії, вона «була заснована 1994 року чотирма оборонними підприємствами». У квітні організацію було визнано банкрутом.

Як пише «База», директор компанії «Піро-Рос» Сергій Чанкаєв, проте, заперечує, що вибух стався на її складі. За його даними, вибух стався на сусідньому складі, де зберігалися труби. Про те, щоб там зберігалася піротехніка, нічого не відомо. Губернатор Московської області Андрій Воробйов повідомив, що вибухнув «металевий ангар на території заводу, де розташовувався склад, орендувала приватна компанія». Назви компанії він не навів.

Згодом Воробйов заявив, що на самому Загорському оптико-механічному заводі виробляють піротехніку, а він «давно не має відношення до оптики та механіки». При цьому у відкритих джерелах стверджується, що завод, який входить до холдингу «Швабе» корпорації «Ростех», «розробляє і виробляє оптичні та оптико-електронні прилади для силових структур, промисловості та охорони здоров’я». Серед його продукції називалися, зокрема, приціли та прилади нічного бачення для танків.

У соцмережах з’явилися фото і відео гільз від снарядів на місці вибуху.

Видання «Агентство» з посиланням на сайт держзакупівель РФ пише, що оптико-механічний завод у Московській області, де стався вибух, брав участь у розробці «стелс»-бомбардувальника нового покоління.

Йдеться про стратегічний бомбардувальник-ракетоносець «Посланник». Його розробка ведеться з 2009 року, повідомляють журналісти. Стверджується, що в конструкції літака застосовуються технології та матеріали, які мають знизити його помітність (технологія «стелс»).

Як пишуть журналісти з посиланням на Міноборони РФ, «Посланник» має стати на озброєння у 2027 році і замінити всю лінійку військових літаків дальньої авіації – Ту-22, Ту-95 та Ту-160, які Росія активно застосовує для ударів по Україні.

Вибух на заводі в Сергієвому Посаді: чому і що вибухало під Москвою?

Потужний вибух стався на Загірському оптико-механічному заводі в Сергієвому Посаді на північний схід від Москви.

Завод випускає високотехнологічну продукцію військового призначення. Хто і що стоїть за атакою на російський завод і як це позначиться на постачанні на забезпеченні російської армії?

Лівий берег Херсонщини: ЗСУ прориваються?

  • Під Москвою на території Загорського оптико-механічного заводу (Сергієв Посад) стався вибух. У місцевих пабліках поширювали відео з моментом вибуху та з димовим «грибом» опісля. Спочатку російські медіа повідомляли про безпілотник, а пізніше почали писати про вибух піротехніки, яка нібито зберігалася на заводі. Водночас завод виробляє продукцію військового призначення, зокрема нічні приціли для танків. Чому і що вибухало під Москвою? «Бавовна”, диверсія чи халатність?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Козачі Лагері: що відбувається на лівобережжі Херсонщини? За даними ISW, українські військові спробували закріпитися на окупованому лівому березі Дніпра. Для цього ЗСУ нібито висадили десант на семи катерах поблизу населеного пункту Козачі Лагері. Повідомляють також, що ЗСУ вдалося прорвати російську оборону та просунутися майже на кілометр. Про подібне писали російські так звані «воєнкори».
  • Тим часом у фракції «Слуга народу» – пертурбації. Верховна Рада позбавила мандата депутата Холодова. Перед цим проєкт Радіо Свобода «Схеми» розслідував, що він проживає у родинному маєтку на Кіпрі і не відвідує парламентські засідання. Також фракція вимагає скласти мандат депутата Торохтія, якого журналісти підловили у Болгарії. Утім, той відмовляється. А колишньому депутату фракції Дубінському силовики оголосили про підозру. Докладніше – у «Свобода Live».

Витримує до трьох влучань із танка: як підбиту західну техніку ЗСУ повертають до бою

Найчастіші ушкодження західної техніки на фронті – підриви на мінах, влучання протитанкових керованих ракет, а також уламкові ушкодження від снарядів. Як ремонтують надану Україні партнерами колісну бронетехніку, пошкоджену під час штурмових дій і боїв з армією РФ на півдні Донеччини, – українські військові показали журналістам телепроєкту Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Латвія приєдналася до декларації G7 на підтримку України

Латвія стала ще однією країною, яка доєдналася до декларації країн «Групи семи» (G7) про підтримку України, повідомив прем’єр-міністр країни Кріш’яніс Каріньш.

«Разом із нашими партнерами ми підтримуватимемо Україну в її боротьбі проти російської агресії стільки, скільки буде потрібно», – написав він у твітері.

Спільну декларацію про підтримку України країни «Групи семи» підписали в липні. Згодом до неї висловили бажання приєднатися ще десять країн.

Тоді країни «Групи семи» (G7) оголосили про початок двосторонніх переговорів із Україною щодо формалізації підтримки Києва.

Декларація про підтримку України, підписана ними, передбачає двосторонні домовленості між Києвом та країнами G7 і іншими підписантами для посилення спроможностей оборони і розвідки України. Однією з перших країн, яка приєдналася до цієї декларації, була Норвегія, яка не входить до G7.

Президент України Володимир Зеленський раніше привітав гарантії безпеки, надані країнами «Групи семи», назвавши їх першим випадком формування «фундаменту безпеки для України на шляху до НАТО».

У Кремлі 12 липня заявили, що плани Заходу з надання гарантій безпеки Україні є «надзвичайно помилковими і потенційно дуже небезпечними». Москва стверджує, що ці гарантії нібито посягнуть на безпеку Росії.

В Україні знову оголошували повітряну тривогу: через загрозу пуску «Кинджалів»

По всій Україні вдруге за сьогодні оголосили повітряну тривогу. Влада закликає йти у найближчі укриття.

«Вся Україна – ракетна небезпека! Загроза пусків аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» із МіГ-31К», – повідомили Повітряні сили Збройних сил України.

ОНОВЛЕНО. О 18:07 Повітряні сили повідомили про відбій тривоги. Повідомлень про обстріли не було.

Від відбою попередньої тривоги минуло близько години. Тоді повідомлень про обстріли не надходило.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

«Цвіте бавовна»: ЗСУ розповіли про успіхи на Таврійському напрямку

Протягом доби Збройні сили України виконали 1545 вогневих завдань на Таврійському напрямку фронту, зазначив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

«На Таврійському напрямку цвіте бавовна і горять росіяни... За останню добу втрати ворога вбитими, пораненими та полоненими склали 244 особи (загиблі – 93, поранені – 150, полонені – 1)», – розповів Тарнавський.

Також командувач розповів, що ЗСУ ліквідували 18 одиниць техніки російських військових, зокрема:

  • 3 танки;
  • 6 бойових броньованих машин;
  • 3 артилерійських системи та міномети;
  • 2 реактивних систем залпового вогню;
  • 1 безпілотник;
  • 3 одиниці автомобільної техніки.

«Також було знищено вісім складів боєприпасів ворога та один пункт управління/командно-спостережний пункт», – додає Тарнавський.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) казали, що українські військові здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, який контролюють сили РФ. Але згодом у Генштабі ЗСУ цю інформацію спростували.

Раніше надходили повідомлення про контроль ЗСУ над обмеженою територією поблизу руїн Антонівського мосту.

Вибух у Підмосков'ї: що насправді виробляв завод «Ростеха»?

Вдень 9 серпня прогримів потужний вибух на військовому заводі у місті Сергієв Посад Московської області. Вибухова хвиля була такої сили, що повилітали вікна в будинках за сотні метрів. Влада міста оголосила «тотальну евакуацію» з усіх цехів та заводів величезного підприємства, на місце прибули рятувальники, силовики та голова регіону.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Губернатор Московської області Андрій Воробйов одразу заявив, що вибух стався на складі піротехніки, виробництвом якої завод останнім часом нібито й займався. Причиною вибуху він назвав «порушення технологічних процесів», а у МНС РФ виключили атаку безпілотників. До обіду російська влада повідомила про 52 постраждалих, розбір завалів триває.

Загорський оптико-механічний завод належить до холдингу «Швабе» російської держкорпорації «Ростех» і, судячи з відкритих даних, розробляє та виробляє оптичні та оптико-електронні прилади для силових структур, промисловості та охорони здоров'я – тобто оптичні авіаційні приціли, теплопеленгатори, головки самонаведення станції лазерного виявлення, спостережні прилади, а також прилади нічного бачення, біноклі тощо.

І хоча влада заперечує, що завод працює за призначенням, Російська служба ВВС знайшла інформацію, що в 2018 році завод представив російському Міноборони «нову систему виявлення лазерного випромінювання» для російських кораблів.

Головні питання випуску:

Що сталося на військовому заводі в Підмосков'ї і чи зможе він випускати свою продукцію?

Чи є чим у Росії замінити приціли та головки самонаведення, які могли вироблятися у Сергієвому Посаді?

І як на потужну атаку відреагують росіяни?

«Знищення клану шовіністів»: Подоляк про нову атаку дронів на Москву

Чергова атака безпілотників на Москву є «зайвим доказом» того, що президент РФ Володимир Путін «дедалі активніше та наполегливіше переносить війну на власну територію», зазначив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у твіттері.

За його словами, «невстановлений безпілотник над Росією – бездоганний символ сьогодення».

На думку Подоляка, це «правильна й розумна стратегія, яка втягне РФ у рятівну політичну перебудову», «прискорить знищення «клану шовіністів» й «остаточно закриє країну в традиційній внутрішній громадянській війні».

Раніше мер російської столиці Сергій Собянін заявив, що безпілотники намагалися атакувати Москву вночі 9 серпня.

«Була спроба прольоту на місто двох бойових безпілотників. Обидва збиті ППО. Один у районі Домодєдово, другий у районі Мінського шосе», – повідомив Собянін у телеграм-каналі близько третьої години ночі. За його словами, про постраждалих через падіння уламків не повідомлялося.

У Міноборони РФ казали, що над територією Московської області припинили «спробу київського режиму здійснити терористичну атаку безпілотними літальними апаратами».

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Москва неодноразово зазнавала атак безпілотників. У травні дрони атакували купол Сенатського палацу в Кремлі, а також потрапили до житлових будинків у Новій Москві та в центрі міста. У липні два безпілотники вдарили по імовірній штаб-квартирі хакерського угруповання ГРУ. У ніч на 30 липня та на 1 серпня безпілотники атакували вежі Москва-Сіті.

По всій Україні оголосили повітряну тривогу. ЗСУ повідомили про зліт російського МіГ-31К

В усіх областях України близько 16:00 оголосили повітряну тривогу. Влада закликає пройти в укриття.

Повітряні сили Збройних сил України повідомили, що тривогу оголосили через зліт російського МіГ-31К з аеродрому Саваслейка. З цього літака російські війська можуть запускати ракети «Кинджал».

ОНОВЛЕНО. Приблизно через 40 хвилин Повітряні сили оголосили про відбій тривоги. Повідомлень про обстріли у цей час не надходило.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Армія РФ обстріляла село на Донеччині, постраждали троє людей – прокуратура

У середу, 9 серпня, армія РФ з артилерії атакувала село Миколаївка на Донеччині, повідомляє пресслужба місцевої прокуратури.

«О 09:20 окупанти обстріляли, ймовірно, зі ствольної артилерії село Миколаївка Костянтинівської міської територіальної громади», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що від вибухів постраждали троє селян віком від 53 до 57 років. Чоловіка та одну з жінок атака армії РФ застала в крамниці, ще одну жительку – у власному будинку.

«Постраждалі дістали мінно-вибухові травми різного ступеня тяжкості. Парамедики надали їм первинну допомогу на місці події та згодом відвезли до лікарні», – кажуть у прокуратурі Донецької області.

Також відомо, що від влучань снарядів російських військових було пошкоджено приватний будинок, господарську споруду та торговельний об’єкт.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Снайпер ГУР МО: бої за Бахмут, важке поранення і служба у «Французькому легіоні»

Іван Тарн зі спецпідрозділу ГУР МОУ «Артан» виріс у Бельгії, служив у «Французькому легіоні», займався бізнесом у Євросоюзі, та після повномасштабного російського вторгнення в Україну, каже, жодної секунди не вагався, де має бути. Тож вирушив на фронт. Захищати Україну зі зброєю у руках.

Як волонтерство до повномасштабного вторгнення врятувало життя розвідника вже після? Чому сам Іван називає це неймовірним збігом обставин? Та які події за час війни йому запам’яталися найбільше?

Депутат Ради Дубінський заявив про політичне переслідування – після повідомлення про підозру

Депутат Верховної Ради Олександр Дубінський заявив 9 серпня, що «ці всі обшуки, підозри та інше шоу» мають на меті «замаскувати корупційні скандали команди слуг Єрмака-Зеленського та складності на фронті». Так політик відреагував на повідомлення про підозру з боку Державного бюро розслідувань.

За повідомленням видання «Українська правда», яке посилається на джерела в правоохоронних органах, Дубінського підозрюють у внесенні посадовцем неправдивих відомостей до офіційних документів, на підставі яких він виїхав за кордон нібито під приводом супроводу батька на лікування.

«Слідство встановило, що народний депутат отримав дозвіл залишити Україну під цим приводом і самостійно залишив країну 27 червня 2023 року. У свою чергу батько нардепа самостійно виїхав за кордон 26 червня 2023 року, а потім повернувся до України 11 липня 2023 року. Сам нардеп повернувся в Україну лише 27 липня 2023 року. Правоохоронці отримали інформацію, що під час перебування за кордоном народний депутат встиг двічі відвідати Італію, Хорватію та Іспанію. Зокрема, з 20 по 27 липня нардеп перебував в Іспанії та зупинявся в готелі Mediterraneo у Кастельдефельсі та у готелі Vincci Bit у Барселоні», – йдеться в повідомленні.

Олександр Дубінський став депутатом Верховної Ради в 2019 році по мажоритарному округу в Київській області від партії «Слуга народу», але на той момент був безпартійним. Пізніше очолив Київську обласну організацію владної партії.

1 лютого 2021 року Дубінського виключили виключили з фракції «Слуга народу» через санкції США. Ці санкції були запроваджені управлінням з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США через втручання у президентські вибори 2020 року. У рішенні OFAC ішлося, що Дубінський є «частиною повʼязаної з Росією мережі іноземного впливу».

Зеленський провів Ставку в «спеціальному форматі»: говорили про наступ ЗСУ

Президент України провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача у «вузькому форматі», єдина тема, яку на ньому обговорювали – наступ Збройних сил.

«Сьогоднішня Ставка – у спеціальному форматі. Найвужче коло людей і максимальна увага до єдиної теми – нашого наступу. Глибокий аналіз поточної ситуації, планування майбутніх кроків, забезпечення військ усім необхідним, аналіз дій ворога», – написав президент за підсумками засідання.

За його словами, під час засідання заслухали доповіді головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного, командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського, командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерала Олександра Тарнавського, а також керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

Генеральний штаб ЗСУ зранку 9 серпня повідомив, що сили оборони України «мали частковий успіх» у напрямку сіл Урожайне, Приютне та Вербове, де «закріплюються на досягнутих рубежах».

Водночас, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зазначила, що Генеральний штаб ЗСУ «не підтверджує інформацію» щодо форсування Дніпра Силами оборони та щодо висадки військових на лівому березі в Херсонській області.

Рада забрала мандат у народного депутата Андрія Холодова

Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата від партії «Слуга народу» Андрія Холодова, у нього забрали мандат, повідомив у телеграмі народний обранець Ярослав Железняк.

За відповідне рішення проголосували 308 парламентаріїв.

31 липня Холодова виключили з партії «Слуга народу». Як повідомила голова цієї політсили Олена Шуляк, відповідне розпорядження вона підписала через заяву Холодова про складання повноважень народного депутата. Шуляк зацитувала заяву президента Володимира Зеленського, за якою, «якщо хтось хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

Нещодавно проєкт Радіо Свобода «Схеми» повідомив, що депутат, заступник голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов перебуває з сім’єю за кордоном, зокрема на Кіпрі, де має родинний маєток. Також журналісти з’ясували, що нардеп за кордоном розбудовує сімейний бізнес – його дружина стала співвласницею салону краси у Відні.

Сам Андрій Холодов так і не відреагував на розслідування «Схем» і не відповів на дзвінки, повідомлення і запит.

Андрій Холодов не вперше надовго виїжджає та пропускає засідання парламенту – раніше «Схеми» повідомляли, що «слуга народу» перед закриттям авіасполучення через пандемію Covid виїхав «карантинити» на Кіпр і не повертався навіть після звернення президента Володимира Зеленського до українських громадян із закликом повернутися в країну найближчим часом через закриття кордонів.

Також у вересні 2022 року журналісти УП зустріли нардепа Холодова у Відні, біля родинного маєтку. Тоді у коментарі Холодов зазначив, що перебуває у Відні «з особистих причин». У «Слузі народу» заявляли, що Холодов вирушив за кордон зі «гуманітарною місією».

Раніше «Схеми» зафільмували Андрія Холодова в родинному маєтку на Кіпрі, що зрештою вивело журналістів на стосунок родини депутата до столичного тютюнового бізнесу. Сам Холодов публічно заперечував, що має якісь інтереси у торгівлі цигарками.

Ширша стратегія дипломатії Китаю в Україні

Китай приєднався до міжнародних дипломатичних переговорів у Саудівській Аравії 6 серпня для дводенного саміту за участю офіційних осіб з понад 40 країн, покликаних знайти шляхи до миру в Україні. Але чи означає це новий курс для Пекіна?

Сили РФ накрили з артилерії дитсадок у Херсоні, постраждав слюсар – ОВА

Російська армія з артилерії атакувала дитячий садок в Херсоні, йдеться в повідомленні обласної військової адміністрації.

«Внаслідок обстрілу легкі поранення отримав 75-річний слюсар. Нині йому надають необхідну медичну допомогу», – уточнили в ОВА.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

У школах окупованого Криму заборонили підіймати кримськотатарський прапор – правозахисники

Російська влада окупованого Криму заборонила підіймати кримськотатарський прапор на лінійках у школах півострова, повідомляє правозахисна організація «КримSOS».

Також стверджується, що у навчальних закладах не можна проводити заходи, присвячені Дню памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

«Напередодні памʼятних дат у кримськотатарських школах працюватиме спеціальна комісія, оскільки планування таких заходів розглядатиметься як підготовка провокацій», – ідеться у повідомленні.

За даними КримSOS, письмового розпорядження про заборону прапора не було, проте до шкіл приходили представники російського голови Криму Сергія Аксьонова. На запитання, чому не можна підіймати прапор, відповідають, що він ніде не закріплений, є тільки прапор Росії та «республіки Крим», стверджують правозахисники.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG