Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Міненерго щодо ситуації зі світлом: пошкоджено лінію електропередач, що призвело до знеструмлення шахти

Станом на 9 серпня вийшов з ремонту енергоблок однієї з ТЕС потужністю 240 МВт, повідомляє Міністерство енергетики України.

Енергетики кажуть, що в межах підготовки до нового опалювального сезону триває «масштабна ремонтна кампанія» на об’єктах генерації – теплової, гідро- та атомної.

«Через військову агресію біля 50% енергосистеми зазнали пошкоджень та руйнувань. Але незважаючи на труднощі ремонтна кампанія йде за графіком. Енергетики працюють 24/7, аби взимку в кожній оселі було тепло то світло», – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Крім того, у відомстві кажуть, що через нічні обстріли російської армії на Донеччині було пошкоджено повітряну лінію електропередачі, що призвело до знеструмлення однієї з шахт – під землею перебували працівники, їх вдалося вивести на поверхню неушкодженими.

«На Херсонщині за добу енергетики заживили 8 населених пунктів, які раніше були відключені через пожежу на лінії електропередачі, що виникла внаслідок обстрілів. Залишаються також знеструмленими частина споживачів у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях», – уточнили в Міненерго.

Також відомо, що в Херсоні після підтоплення залишаються відключеними 11,3 тис. споживачів. Енергетики працюють над відновленням електропостачання. Відновлювальні роботи сповільнені, зокрема, через постійні обстріли армії РФ.

«Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу склав 7 966,00 МВт*год. Експорт відсутній», – підсумували в Міненерго.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Атаки на енергетичні об’єкти припинилися на початку березня. Водночас споживачі в різних регіонах все ще лишаються без світла через обстріли, які пошкоджують цивільну інфраструктуру.

«Впораємося і поставимо крапку над імперією» – керівник грузинського підрозділу ЗСУ про війну з Росією

«Коли ми в Україні переможемо, то в Грузії з’явиться шанс повернути свої території, вийти з-під російського впливу», – наголосив в ефірі Радо Свобода Іраклі Курасбедіані, віцеполковник грузинської армії, колишній керівник військової розвідки Грузії (2006–2008), військовослужбовець Інтернаціонального легіону територіальної оборони Збройних сил України. «У нас воювали хлопці з УНА-УНСО, українські добровольці ще з 1992-го», – зазначив він у передачі «Свобода Live», в якій йшлося про 15 -у річницю російсько-грузинської війни 2008 року.

Генштаб не підтверджує просування Сил оборони на лівому березі Дніпра – Маляр

Генеральний штаб ЗСУ «не підтверджує інформацію» щодо форсування Дніпра Силами оборони та щодо висадки військових на лівому березі в Херсонській області, повідомила в ефірі телемарафону заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«Збройні сили і Генштаб не підтверджують інформацію станом на зараз, і ми просимо, і звертаємося до всіх вже вкотре: довіряти тільки офіційним джерелам. Важливо розуміти, що будь-яка інформація, яка пов’язана із зоною бойових дій – це не просто інформація, не просто новина, вона може впливати на хід бойових дій. Тому все, що подають Генштаб та Міністерство оборони – це інформація, яка безпечна для ведення наших бойових дій», – наголосила Маляр.

Вона відзначила, що «увага всього світу прикута до подій в Україні, тому інформації поширюється багато, однак спиратись потрібно насамперед на ту, яку підтверджує вище військове керівництво країни».

Маляр також звернула увагу, що «першими інформацію про висадку українських військ на лівому березі оприлюднили росіяни».

«Першоджерелом цієї інформації були росіяни і вже далі ця інформація пішла в життя. Це закони розвитку соціальних мереж. Але станом на зараз Генеральний штаб це не підтвердив. Щойно підтвердить Генеральний штаб, ми обов’язково скажемо», – запевнила Маляр.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) казали, що українські військові здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, який контролюють сили РФ.

Раніше надходили повідомлення про контроль ЗСУ над обмеженою територією поблизу руїн Антонівського мосту.

У Британії конфіскували майно дочки експрезидента Узбекистану

Британська влада конфіскувала майно дочки колишнього президента Узбекистану Гульнари Карімової на суму понад 20 мільйонів фунтів (25 мільйонів доларів). Суд у Лондоні визнав, що майно було придбане на злочинні доходи, повідомило урядове Бюро боротьби з шахрайством в особливо великому розмірі.

Ідеться про дві квартири у фешенебельному районі Лондона Белгравія та маєток у графстві Суррей. Суд розглядав запит щодо їх конфіскації з 2018 року. Британська влада стверджує, що Карімова отримала сотні мільйонів доларів у вигляді хабарів від телекомунікаційних компаній за допомогу у виході на узбецький ринок.

Загальна сума активів, повʼязаних із Гульнарою Карімовою, у Швейцарії, Франції, США та інших країнах оцінюється майже в 1,4 мільярда доларів. Уряд Узбекистану намагається повернути частину з них, розповідає узбецька служба Радіо Свобода.

Карімова – старша дочка першого президента Узбекистану Іслама Карімова. Він обіймав посаду з моменту здобуття країною незалежності і до смерті у 2016 році. У 2015 році, ще за життя батька, Карімова була засуджена до пʼяти років позбавлення волі за звинуваченнями у корупції.

У 2017 році ще за однією справою її було засуджено до 10 років увʼязнення. 2020 року суд засудив її до 13 років у третій справі. Перед арештом Карімова вважалася однією з найвпливовіших персон в Узбекистані, повідомлялося, що в неї були амбіції стати наступницею батька.

СБУ заявила про викриття російської агентки на Житомирщині

Служба безпеки України повідомила 9 серпня про викриття агентки ГРУ у Житомирській області. Як стверджує спецслужба, зловмисниця збирала розвідувальні дані про місця дислокації військових баз ремонту важкого озброєння ЗСУ, зокрема, іноземного виробництва.

За даними слідства, підозрювана є переселенкою з Донецької області, яка переїхала на Житомирщину навесні 2023 року.

«Після переїзду вона з власної ініціативи вийшла на російські спецслужби та запропонувала їм свою допомогу у війні проти України. Для цього стала активною учасницею різноманітних груп у забороненій соцмережі «Однокласники», де вона викладала антиукраїнські пости», – йдеться у пресрелізі СБУ.

За повідомленням, жінка листувалася з представниками спецслужб, за співпрацю їй обіцяли оформити російський паспорт та допомогти з переїздом до Росії.

Співробітники СБУ затримали підозрювану за кілька днів до того, як вона збиралася виїхати до Росії через треті країни. Затриманій висунуто звинувачення у державній зраді, їй загрожує довічне увʼязнення.

Росія: в Сергієвому Посаді під Москвою пролунав потужний вибух

У Московській області в місті Сергієв Посад стався потужний вибух, повідомляє російська служба Радіо Свобода та місцеві телеграм-канали.

Пишуть, що, попередньо, вибух пролунав на Загорському оптико-механічному заводі. У сусідніх житлових будинках вибиті шибки. Російська влада поки що подію не коментувала.

Відео гриба, що піднімається над містом, публікують телеграм-канали, зокрема «База».

Російський новинний телеграм-канал «112» повідомив, що, за попередньою інформацією, по будівлі ударив безпілотник. Згодом інформацію про вибух підтвердили в екстрених службах, але версію про удар дрона там відкинули.

За даними телеграм-каналів, зокрема, «База», Mash та «112», постраждало близько 10 людей, «але це не остаточне число». Вони перебувають у стані середнього ступеня важкості. Офіційної інформації про постраждалих також поки що не надходило.

Деякі ЗМІ зазначають, що губернатор Московської області вже виїхав на місце інциденту.

Згодом, телеграм-канал повідомив про 22 постраждалих, під завалами ще можуть перебувати люди. Рух транспорту на автошляхах біля заводу перекрито.

Російський Telegram-канал Mash повідомив, що у місті Сергієв Посад вибухнув склад піротехніки компанії «Пиро-Росс». Фірма нібито орендувала приміщення на території заводу.

На місці інциденту оголосили евакуацію. При цьому екстрені служби РФ відкинули версію, що завод нібито атакував безпілотник. Попередньою причиною вибуху було «порушення технологічного процесу».

Загорський оптико-механічний завод виробляє зокрема продукцію військового призначення, зокрема нічні приціли для танків.

Відстань від Сергієвого Посаду до Москви – 70 км.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Москва неодноразово зазнавала атак безпілотників. У травні дрони атакували купол Сенатського палацу в Кремлі, а також потрапили до житлових будинків у Новій Москві та в центрі міста. У липні два безпілотники вдарили по імовірній штаб-квартирі хакерського угруповання ГРУ. У ніч на 30 липня та на 1 серпня безпілотники атакували вежі Москва-Сіті.

У СБУ відреагували на звільнення з-під варти митрополита УПЦ (МП) Павла

Звільнення з-під варти митрополита Української православної церкви (Московського патріархату) Павла (Петра Лебідя) через внесення застави, «не вплине на справедливий розгляд його справи в суді», йдеться в заяві Служби безпеки України.

В СБУ наголошують, що звільнення з-під варти колишнього намісника Києво-Печерської лаври через внесення відповідної застави «не означає його звільнення від кримінальної відповідальності». Мова йде «винятково про вид запобіжного заходу, оскільки інкриміновані митрополиту Павлу статті Кримінального кодексу України не передбачають безальтернативного тримання під вартою», кажуть у відомстві.

Як нагадали в СБУ, наразі суд наклав на митрополита УПЦ (МП) Павла низку обов’язків:

  • носити електронний засіб контролю;
  • не залишати село Вороньків Бориспільського району Київської області без повідомлення про це слідчого (за винятком невідкладних випадків, пов’язаних із небезпекою для життя та здоров'я);
  • за першою вимогою прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді в даному кримінальному провадженні;
  • утримуватися від спілкування з потерпілими та свідками.

«На даний час розслідування у кримінальному провадженні стосовно Павла (Лебідя) завершено, а його адвокати ознайомлюються з матеріалами справи. Після цього обвинувальний акт буде скеровано до суду», – підсумували в СБУ.

7 серпня митрополита Павла звільнили з-під варти після внесення застави в в розмірі 33,3 мільйона гривень.

14 липня суд змінив запобіжний захід митрополиту Української православної церкви (Московського патріархату) Павлу (Петру Лебідю) із цілодобового домашнього арешту на утримання під вартою до 14 серпня, з можливістю внесення застави в розмірі понад 33 мільйона гривень.

Перед тим Павлові оголосили про ще одну підозру: «у порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань та виправдовуванні й запереченні збройної агресії РФ, вчиненими службовою особою повторно».

Суд 1 квітня призначив ексочільнику Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ (МП) Павлу запобіжний захід – домашній арешт на 60 діб, на Київщині, з використанням електронного браслета.

Того дня в СБУ повідомили, що митрополитові оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

  • порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань,
  • виправдовування, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників.

У нього вдома провели обшуки.

У грудні минулого року СБУ опублікувала перелік з 10 осіб, які потрапили у «церковний список» санкцій РНБО. Серед них, зокрема, клірик УПЦ (МП), ексдепутат Вадим Новинський та тодішній намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь).

У Генштабі повідомили про збиття вертольота РФ та інші успіхи на фронті

Генеральний штаб ЗСУ зранку 9 серпня повідомив, що сили оборони України «мали частковий успіх» у напрямку сіл Урожайне, Приютне та Вербове, де «закріплюються на досягнутих рубежах».

Додаткових подробиць щодо цього просування в повідомленні немає, але названі населені пункти розташовані в тому ж районі на межі Запорізької і Донецької областей, де українські військові раніше деокупували кілька сіл.

«Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новокалинового, Авдіївки, Сєверного, Мар’їнки, Новомихайлівки та Старомайорського. Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці. У той же час, противник продовжує чинити потужний опір, здійснює переміщення підрозділів та військ, активно застосовує свої резерви», – також указано в повідомленні.

У Генштабі вказують ще й на те, що «на Бахмутському напрямку українські воїни продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах».

Раніше в Генштабі повідомили, що зранку 9 серпня українським військовим вдалося збити російський вертоліт, але досі не уточнили, про який саме тип гелікоптера йдеться.

У ВМС розповіли, скільки ракетоносіїв тримає РФ у Чорному морі

На бойовому чергуванні в Чорному морі Росія утримує п’ять кораблів, серед них один ракетоносій, загальний залп якого до чотирьох «Калібрів», повідомляє пресслужба командування ВМС України.

«Станом на 10:30 08.08.2023 в Азовському морі – 1 ворожий корабель», – йдеться в повідомленні.

Крім того, в Середземному морі «на бойовому чергуванні знаходиться 8 ворожих кораблів, з них 2 носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 24 ракет».

Також зазначається, що за добу в інтересах РФ прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 19 суден, із них 4 рухалось з протоки Босфор; до Чорного моря - 21 судно, з них 4 продовжили рух з протоки Босфор.

Із вечора 5 серпня до ранку 6 серпня російські війська завдали чергового масованого ракетного удару по Україні.

У Повітряних силах кажуть, що в першій хвилі атаки ввечері 5 серпня армія РФ застосувала 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинжал». 12 із 14 «Калібрів» були знищені протиповітряною обороною.

У ніч на 6 серпня армія РФ також продовжила атакувати ударними БПЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

Через російську агресію загинуло 499 дітей – ОГП

Через повномасштабну війну РФ загинуло 499 дітей, а ще 1095 отримали поранення, йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора України.

«Понад 1594 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ», – зазначають в ОГП.

У відомстві кажуть, що ці дані не є остаточними, оскільки «триває робота з їхнього встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово захоплених та звільнених територіях».

Найбільше постраждало дітей в Донецькій області – 485, Харківській – 298, Київській – 129, Херсонській – 118, Запорізькій – 97, Миколаївській – 97, Дніпропетровській – 94, Чернігівській – 71, Луганській – 67, кажуть в ОГП.

8 серпня внаслідок ракетного обстрілу армією РФ Очаківського району Миколаївської області дістали поранення різного ступеня тяжкості двоє дітей віком 13 та 15 років.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Розвідка Британії: Україна знайшла «слабку ланку» Росії у Чорному морі

Через атаки українських дронів, шляхи військових постачань РФ у Чорному морі «опинились під загрозою». Україні вдалось знайти «слабку ланку», йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії в твітері.

Як зазначається у зведенні, 4 серпня російський нафтовий танкер SIG був атакований і виведений з ладу поблизу Керченської протоки, «мабуть, безпілотним надводним судном».

Це сталося через день після аналогічної атаки на десантний корабель «Оленьогірський гірник» і через два дні «після зірваної атаки на російські сторожові катери, коли вони, ймовірно, супроводжували російське судно Sparta IV».

За даними британської розвідки, «попри те, що SIG та Sparta IV ходять під цивільними прапорами, вони вже давно мають контракти на перевезення палива та військових вантажів між Росією та Сирією. З 28 лютого 2022 року російські військові кораблі не можуть пройти через Босфор, внаслідок чого російські збройні сили в Сирії та Середземному морі сильно залежать від SIG, Sparta IV та кількох інших цивільних суден».

«Атаки показують, що операції дронів стають все більш важливим компонентом сучасної морської війни і можуть бути спрямовані проти найслабших ланок морських шляхів постачання Росії», – зазначають у Міноборони Британії.

Раніше джерела в спецслужбі повідомили Радіо Свобода, що Служба безпеки України провела спецоперацію в бухті Новоросійська (Краснодарський край Росії), внаслідок якої було пошкоджено великий десантний корабель «Оленьогірський гірник».

Співрозмовник Радіо Свобода поширив відео, на якому видно корабель (ймовірно, «Оленьогірський гірник»). Камера розміщена на носії, який наближається до корабля, відео обривається в момент зіткнення.

За даними джерела, це надводний дрон СБУ із 450 кілограмами тротилу, який атакував корабель із близько 100 особами екіпажу на борту.

«У результаті атаки «Оленьогірський гірник» отримав серйозну пробоїну і наразі не може виконувати свої бойові завдання. Тож усі заяви росіян про «відбиту атаку» – фейк», – заявив співрозмовник Радіо Свобода.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні без наведення подробиць подякував СБУ «за повернення війни державі-агресору».

У Пентагоні підтвердили дозвіл США на навчання українських пілотів на F-16

У Пентагоні підтвердили, що Сполучені Штати дозволили іншим країнам навчати українських льотчиків керуванню американськими винищувачами F-16. Про це на брифінгу 8 серпня сказала заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

«Данія та Нідерланди лідирують у підготовці. Президент (США Джо Байден – ред.) дав зелене світло, щоб дозволити та підтримати навчання, щоб просунутися вперед, але я просто не маю жодних додаткових оновлень щодо конкретних пілотів, які навчаються», – сказала речниця.

Влада України з початку 2023 року активно просить, щоб країни Заходу надали ЗСУ сучасні винищувачі, в тому числі американські F-16. У липні координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Україна, ймовірно, отримає ці літаки до кінця року.

У липні видання Politico повідомило, що коаліція з 11 країн на чолі з Данією та Нідерландами готова розпочати навчання українських пілотів управлінню F-16, але не може цього зробити без офіційного дозволу від США.

Контури так званої коаліції винищувачів почали вимальовуватися, коли у травні 2023-го на саміті «Групи семи» в Японії президент США Джо Байден дав добро на навчання українських пілотів. Для України, чий радянський авіапарк у рази поступається російському і за численністю, й за технологічністю, це рішення фактично стало поворотним моментом, оскільки уможливило і майбутні поставки винищувачів.

Міжнародні зусилля, покликані ознайомити українських пілотів із F-16, що в майбутньому дозволить їм стати на захист українського неба, очолили Данія й Нідерланди. Провідні учасниці авіакоаліції, яка, за останніми даними, налічує одинадцять країн, узялися розбробляти навчальну програму для українців, щоб вони могли успішно виконувати повітряні бойові місії на сучасних літаках.

«Трагічна ніч»: сили РФ тричі атакували Нікопольщину, загинув хлопець – влада

Від вечора 8 серпня російські військові тричі атакували Нікопольщину, повідомив голова Дніпропетровської області Сергій Лисак.

«Трагічна ніч… Від вечора агресор тричі обстрілював Нікопольщину. Важку артилерію спрямував на сам Нікополь та Марганецьку громаду. Загинув 18-річний хлопець. Ще троє людей постраждали – чоловіки 21, 35 та 44 років. У них мінно-вибухові травми та осколкові поранення», – написав він.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Мер Москви заявив про відбиту атаку безпілотників

Мер російської столиці Сергій Собянін заявив, що безпілотники намагалися атакувати Москву вночі 9 серпня.

«Була спроба прольоту на місто двох бойових безпілотників. Обидва збиті ППО. Один у районі Домодєдово, другий у районі Мінського шосе», – повідомив Собянін у телеграм-каналі близько третьої години ночі. За його словами, про постраждалих через падіння уламків не повідомлялося.

У Міноборони РФ заявили, що над територією Московської області припинили «спробу київського режиму здійснити терористичну атаку безпілотними літальними апаратами».

Телеграм-канал Shot уточнює, що дрони збили з різницею 16 хвилин на відстані 55 кілометрів один від одного.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Москва неодноразово зазнавала атак безпілотників. У травні дрони атакували купол Сенатського палацу в Кремлі, а також потрапили до житлових будинків у Новій Москві та в центрі міста. У липні два безпілотники вдарили по імовірній штаб-квартирі хакерського угруповання ГРУ. У ніч на 30 липня та на 1 серпня безпілотники атакували вежі Москва-Сіті.

Повідомляють, що ЗСУ закріпилися на лівому березі Дніпра на Херсонщині. Що відомо?

  • Мер російської столиці заявив про чергову атаку безпілотників на Москву. Вибухи чули в районі аеропорта «Домодєдово», та Мінського шосе. Чому знову атакують російську столицю? Зібрали всі деталі.
  • Просунулись на сотні метрів. В українському Генштабі звітують про успіхи Збройних сил на Мелітопольському напрямку. А от на Таврійському напрямку українські військові вийшли на першу лінію оборони армії РФ. Проте попереду їх щонайменше три. Чи зможуть їх прорвати? Обговоримо.
  • Маріуполь. Російські сили почали ховатися від очей містян за будівельними парканами в будинках «під ремонт». Таких місць перебування військових РФ вже 5. В місті тим часом наплив мешканців південних регіонів Росії. Що відбувається в місті? Як і куди пересуваються по Маріуполю російські війська?
  • Якщо не хочуть мобілізуватися, то потрібні громадські роботи. Депутат Верховної Ради від «Слуги народу» пропонує змінити закон і зважати на те, чи є мотивація в людей, яких мобілізують на війну. Тим часом військові продовжують жалітися на недосконалість системи мобілізації і роботу ВЛК. Чи пристануть на пропозицію депутата в Раді та чому реформа ВЛК поки не дала плодів. Говоримо у випуску.
  • Бурхлива реакція користувачів соцмереж на обговорення жіночого тіла в ютуб-шоу авторства ведучого Володимира Остапчука. Під час обговорення чоловіки оцінювали, чи може жінка бути 10 балів з 10, якщо не голиться. Чому це викликало скандал, сотні роликів, дописів та тисячі коментарів? Де межа між свободою вираження власної думки та критикою чужої зовнішності? Обговоримо.

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Сили РФ за добу втратили вбитими понад 800 військових – Генштаб ЗСУ

Росія втратила у повномасштабній війні проти України близько 251 620 своїх військових, 820 із них – за останню добу, заявив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 9 серпня.

Серед інших російських втрат, за даними Генштабу, такі:

  • танків ‒ 4262 (+8 за останню добу)
  • бойових броньованих машин – 8290 (+12)
  • артилерійських систем – 5013 (+17)
  • РСЗВ – 711 (+2)
  • засоби ППО – 469 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 312
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4175 (+17)
  • крилаті ракети – 1377
  • кораблі /катери – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7479 (+19)
  • спеціальна техніка – 742 (+5)


Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 28 липня відомі імена 28 652 російських військових, які загинули під час війни проти України. Втрати підрахували Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів. До списку входять лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити.

Автори дослідження також зазначають, що це «мінімальна оцінка російських втрат», а реальне число – «напевно вище».

Реальна цифра втрат, за оцінками авторів дослідження, може бути щонайменше вдвічі більшою. Таким чином, кількість загиблих, за найконсервативнішою оцінкою, може становити 57 тисяч осіб. Безповоротні втрати Росії з урахуванням тих, хто зазнав тяжкого поранення чи загинув, можуть становити щонайменше 247 тисяч осіб.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Понад 30 бойових зіткнень відбулося за добу на фронті – Генштаб ЗСУ

Упродовж минулої доби на лінії фронту відбулося понад 30 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні 9 серпня.

«Протягом минулої доби ворог завдав 4 ракетних та 53 авіаційних ударів, здійснив 86 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціям наших військ та населеним пунктам. Внаслідок російських терористичних атак нажаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – ідеться в повідомленні.

За даними Генштабу, авіація сил оборони за минулу добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також, як ідеться у зведенні, підрозділи ракетних військ і артилерії впродовж доби уразили два пункти управління, пʼять артилерійських засобів на вогневих позиціях, склад боєприпасів та дві станції радіоелектронної боротьби противника.

ЗСУ здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра на Херсонщині – ISW

Українські військові здійснили нову спробу закріпитися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, який контролюють сили РФ. Такого висновку експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) дійшли на підставі аналізу повідомлень російських провоєнних джерел.

За оприлюдненими даними, українські військові висадили десант на семи катерах, кожний із яких перевозив по 6–7 людей, на східному березі Дніпра поблизу населеного пункту Козачі Лагері, прорвали російську оборону та просунулися вглиб на 800 метрів.

Згідно з повідомленням одного з російських «воєнкорів», нещодавно російське командування передислокувало підготовлений підрозділ десантників із району Козачих Лагерів до Запорізької області, замінивши їх мобілізованими, чим послабило російську оборону в цьому районі.

В ISW наголосили, що не можуть однозначно стверджувати, чи вдалося українським військовим закріпитися на лівому березі Дніпра.

«Поки що з російських повідомлень можна зробити висновок, що українські сили здійснили обмежений рейд через річку, а не більш масштабну операцію. Українські офіційні особи наразі не коментували операції в цьому районі», – вказали аналітики.

Це вже не перша спроба українських військових отримати плацдарм на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Раніше надходили повідомлення про контроль ЗСУ над обмеженою територією поблизу руїн Антонівського мосту.

ЗМІ: німецький концерн Rheinmetall викупив у Бельгії танки Leopard для України

Німецький концерн Rheinmetall викупив у Бельгії 50 танків Leopard-1, частину з яких планується передати Україні – про це повідомляє німецька газета Handelsblatt із посиланням на джерела.

За даними видання, танки будуть переобладнані, після чого 30 із них передадуть Україні.

Сам концерн про таку купівлю публічно не повідомляв.

Раніше бельгійське видання Business AM повідомило, що з Бельгії до України через Німеччину та Італію було відправлено перші відремонтовані танки Leopard-1, куплені неназваною державою.

Ці танки було повністю виведено з експлуатації кілька років тому. За даними видання, Бельгія продала танки компанії OIP Systems за ціною всього 15 тисяч євро за штуку, оскільки бельгійська армія не мала ангарів, щоб розмістити списану техніку. З того часу вони зберігалися на складі у місті Турне.

Бельгія не стала передавати танки Україні, оскільки їх надто дорого вводити в експлуатацію – OIP Land Systems запросила за приведення їх до робочого стану по пів мільйона євро за штуку.

Росія вивела в Чорне море один підводний ракетоносій – ОК «Південь»

На бойове чергування в Чорному морі вийшов російський ракетоносій, повідомляє оперативне командування «Південь» наприкінці доби 8 серпня.

«Підводний човен проєкту «Варшавянка» може бути споряджений 4 ракетами типу «Калібр», – йдеться в повідомленні.

Військові додають, що сили протиповітряної оборони перебувають у постійній готовності, водночас закликають реагувати на сигнали повітряної тривоги.

Із вечора 5 серпня до ранку 6 серпня російські війська завдали чергового масованого ракетного удару по Україні.

У Повітряних силах кажуть, що в першій хвилі атаки ввечері 5 серпня армія РФ застосувала 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинжал». 12 із 14 «Калібрів» були знищені протиповітряною обороною.

У ніч на 6 серпня армія РФ також продовжила атакувати ударними БПЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG