Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Путін затвердив зупинку угод РФ про уникнення подвійного оподаткування з «недружніми країнами»

Президент Росії Володимир Путін 8 серпня підписав указ про зупинку дії договорів про уникнення подвійного оподаткування із так званими недружніми країнами.

У документі на офіційному порталі ділової інформації згадуються майже 40 країн, серед яких, зокрема, Сполучені Штати, держави Європейського союзу, Велика Британія, Південна Корея, Австралія та Японія.

Згідно з указом, рішення ухвалене «виходячи з необхідності невідкладних заходів» у зв’язку з «недружніми діями» деяких країн щодо російських громадян та юридичних осіб.

Путін доручив уряду підготувати відповідний законопроєкт та внести його до Держдуми.

Юристи, опитані російською службою Радіо Свобода, не змогли відповісти на питання про те, коли саме буде припинено дію угоди про подвійне оподаткування. Підписаний Путіним указ вони назвали черговим кроком, який руйнує систему міжнародного права.

На початку року із пропозицією зупинити дію угод про уникнення подвійного оподаткування виступили міністерство фінансів та міністерство закордонних справ Росії.

Незадовго до цього Євросоюз вніс Росію до «сірого списку» податкових юрисдикцій. На думку Брюсселя, Москва не виявила бажання вирішити питання, пов’язані зі спеціальним режимом для міжнародних компаній, а діалог про податки між Росією та ЄС після початку російського повномасштабного вторгнення на Україну зайшов у глухий кут.

Російський Мінфін назвав дії ЄС запровадженням обмежувальних заходів в односторонньому порядку та порушенням міжнародного права.

США оголосять про черговий пакет військової допомоги Україні цього тижня – Держдепартамент

Сполучені Штати оголосять про новий пакет військової допомоги Україні пізніше цього тижня – про це повідомив речник Державного департаменту Метью Міллер на брифінгу 8 серпня.

«Ми продовжуємо надавати Україні артилерію та повний спектр зброї. Згодом цього тижня ми оголосимо про додаткову допомогу, яку плануємо надати Україні», – заявив він.

Міллер додав, що США розглядають надання Україні нових ракет і оборонних систем, але не уточнив, про які саме види озброєння йдеться.

Одна з журналістів спитала речника Державного департаменту про опитування CNN, трохи більше половини респондентів якого нібито висловилися проти надання подальшої допомоги. Міллер висловив думку, що «небезпечно дивитися на конкретні опитування, тому що вони є фіксацією моменту».

«Ми продовжуємо стояти на тому, що в інтересах США захищати Україну в тому сенсі, що в наших інтересах забезпечити збереження демократії і відповідь на російську агресію», – додав він.

Напередодні агентство Reuters повідомило, що влада США оголосить про надання нового пакету військової допомоги Україні на суму 200 мільйонів доларів.

Зеленський повідомив про 9 загиблих через російський удар по Покровську

Через російський удар по житловому будинку в Покровську загинули дев’ятеро людей – про це заявив президент України Володимир Зеленський увечері 8 серпня.

«Дев’ять людей загинули. Мої співчуття рідним і близьким. 82 людини поранено. Усім надається необхідна допомога. Серед поранених – двоє дітей, обидва хлопці, один із них – у важкому стані. Його звати Микита, всього лише 11 років дитині, учень 6-го класу школи», – заявив він.

Він також звернув увагу на те, що другий ракетний удар відбувся вже після початку рятувальної операції:

«Таке свідоме рішення терористів – завдати найбільше болю, найбільше шкоди. І за це буде максимальна відповідальність Росії – хоч би як розвивалися події, але вироки проти терористів повинні бути».

Він також відзначив учасників рятувальної операції, в тому числі співробітників служби цивільного захисту Андрія Самусіна, Олександра Шило, Вячеслава Філюшина, працівників Національної поліції Олександра Чівенкова і Володимира Нікуліна.

«Особливо вдячний усім медикам, які працюють для людей у Покровську та інших містах Донеччини, а особливо сьогодні відзначу фельдшера швидкої міста Мирноград Катерину Железняк та лікаря-хірурга покровської лікарні Ігоря Клімова», – додав він.

Російські війська завдали двох ракетних ударів по житловому будинку в Покровську увечері 7 серпня. Офіс Генерального прокурора припускає, що російські війська вдарили по Покровську «Іскандерами».

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Черкаська ОВА радить паломникам не їхати на Рош га-Шана в Умань через війну й обстріли

Черкаська обласна військова адміністрація закликала паломників-хасидів не їхати до Умані на свято Рош га-Шана у вересні.

«Ми рекомендуємо паломникам максимально утриматися від відвідин Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни і можливі провокації з боку Росії. Водночас розуміємо, що частина вірян, як і торік, усе ж наважиться приїхати. Тому спільно з міською владою, сектором безпеки й оборони, усіма профільними службами вже працюємо превентивно», – написав у телеграмі голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

За його словами, 8 серпня з цього питання провели засідання спецкомісії за участі заступниці посла Ізраїлю в Україні Лірон Фінкельштейн.

«Передусім координуємо свою роботу щодо безпекових заходів. Вони, як і торік, будуть посилені. У деталях поінформую згодом. Також пропрацьовуємо інші напрями, маючи досвід попередніх святкувань. Ідеться про надання меддопомоги, функціонування закладів громадського харчування, роботу комунальників, протиепідемічні заходи та інше», – додав він.

Цього року Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня.

Минулого року СБУ і поліція також рекомендували паломникам-хасидам утриматися від візиту до України через повномасштабну війну. Місцева влада повідомляла, що оскільки паломники все одно прибувають, то в місті облаштували для них 21 укриття.

За даними Об’єднаної єврейської общини України, торік на святкування юдейського нового року (Рош га-Шана) до Умані приїхали понад 23 тисячі хасидів.

Хасиди традиційно приїжджають святкувати його до могили цадика Нахмана в Умані Черкаської області. 2021 року Умань відвідали понад 29 тисяч паломників-хасидів.

Окупаційна влада анонсує військові навчання РФ в одному з районів Криму

У Чорноморському районі окупованого Криму з 9 по 11 серпня пройдуть навчання російських силовиків – про це заявила голова адміністрації району Наталія Писарєва, передала проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Для підтримки боєздатності військ, 9, 10 та 11 серпня 2023 року, на території Чорноморського району відбуватимуться планові навчання», – написала чиновниця у своєму Телеграмі.

Писарєва закликала «зберігати спокій людей, коли буде чути звуки пострілів».

Починаючи з серпня 2022 року в Криму, і зокрема в Севастополі, майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов називав безпілотники «основною загрозою» для окупованого півострова. У Криму діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закритий.

В Угорщині дали згоду на призначення послом України Федора Шандора – ЗМІ

Президентка Угорщини Каталін Новак дала згоду на призначення нового посла України, повідомило угорське видання Atv.hu, інформацію якому підтвердили джерела в офісі президентки.

На згоду Новак щодо призначення послом професора Ужгородського національного університету, військового Федора Шандора пішли місяці. Про те, що стало причиною підписання агремана зараз, не повідомляють.

Видання також зазначає, що Каталін Новак візьме участь у засіданні «Кримської платформи» в Києві 23 серпня на запрошення українського уряду.

Посада посла України в Угорщині залишалася вакантною майже рік на тлі складних відносин між державами. У липні 2022-го Володимир Зеленський звільнив із цієї посади Людмилу Непоп.

У березні 2023 року угорські журналісти повідомляли: Україна розглядає на посаду посла в Будапешті Федора Шандора. ​Він – українець угорського походження з Закарпаття, більш відомий як «професор з окопів», добровольцем пішов на війну в лютому минулого року.

Таврійський напрямок: ЗСУ вийшли на першу лінію оборони російських військ – командування

Збройні сили України на Таврійському напрямку вийшли на першу лінію оборони російської армії, повідомив представник Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Сергій Кузьмін. Про це він розповів в ефірі національного телемарафону 8 серпня.

Кузьмін вказав на щільне мінування та інженерні загородження в цьому районі, а також на велику кількість російських військ: «на квадратний метр їх, певно, не менше, ніж мін».

«Ми вже зайшли на першу лінію окупантів, і перша лінія дуже складна, але наші військові продавлюють. Ми рухаємося вперед, і цей рух сповільнений мінними загородженнями та нестачею у нас авіації», – заявив Кузьмін.

За його словами, Росія застосувала авіацію на цьому напрямку 13 разів за добу і це «більше, ніж позавчора».

Днями Кузьмін повідомив, що просування Сил оборони на Таврійському напрямку сповільнює брак авіації, засобів протиповітряної оборони, а також щільні російські артилерійські обстріли.

Італія зупинила видачу віз інвесторам із громадянством Росії та Білорусі

Міністерство у справах підприємств і продукції Італії тимчасово зупинило дію програми Investor Visa for Italy (Інвесторські візи для Італії) для громадян Росії та Білорусі. Про це йдеться в повідомленні на сайті програми.

За повідомленням, на яке звернули увагу медіа 8 серпня, дію програми для інвесторів із Росії та Білорусі зупинили «за наказом Голови комітету від 14 липня 2023 року на виконання рекомендації C (2022) 2028 Європейського союзу».

Як повідомляє канал «Настоящее время», програму запустили в 2017 році для залучення інвестицій із-за кордону.

Уряд Італії пропонує дворічну візу для заявника та його сім’ї в обмін на інвестиції в державні цінні папери на не менше ніж 2 мільйони євро, від 500 тисяч євро для італійської акціонерної спілки, або благодійний внесок у 1 мільйон євро в сферу культури. Через 10 років інвестор може претендувати на отримання громадянства.

Після початку повномасштабного російського вторгнення до України Латвія заборонила росіянам та білорусам отримувати дозвіл на проживання за інвестиції, а Португалія тимчасово зупинила розгляд заяв від громадян Росії на отримання «золотих віз». Кіпр також анулював «золоті паспорти» низки підсанкційних російських бізнесменів.

Ексголова МЗС Австрії, яка на своєму весіллі танцювала з Путіним, оселилася в російському селі

Колишня міністерка закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яка минулого року залишила країну, заявивши про погрози, оселилася в селі Петрушово в Рязанській області Росії. Про це повідомило видання «Вид сбоку», журналісти якого зустрілися з нею на місцевому святі.

Кнайсль була міністром у 2017-2019 роках. У 2018 році вона запросила на весілля президента Росії Володимира Путіна і танцювала з ним вальс перед камерами.

В австрійському уряді чиновниця представляла крайню праву Партію свободи, яка виступала за покращення відносин із Росією. У липні 2022 року вона розповіла The Washington Post, що залишила Австрію, побоюючись за свою безпеку. У матеріалі не уточнювалося, хто саме погрожував Кнайсль і чи ведеться розслідування.

Карін Кнайсль заявила, що її «ніде не приймали», тому вона вирішила поїхати до Лівану, бо знала арабську. У Росії їй допомогли знайти житло її знайомі. На запитання про те, скільки вона планує прожити у Петрушово, Кнайсль відповіла, що «заплатила ще за місяць, а далі подивимося».

«Було непросто приїхати сюди, але я намагаюся знайти свій шлях, хоча це нелегко. Тут мені подобається, у цьому селі дуже мило. Я приступила до роботи, продовжую викладання і навчання, пишу свої кнжки, вивчаю мову. Мені довелося залишити своє колишнє життя , почати все спочатку, а у 60 років це непросто», – сказала вона.

За словами Кнайсль, її запросили працювати до створеного у березні цього року центру G.O.R.K.I. [Геополітична обсерваторія з ключових проблем розвитку Росії] при Санкт-Петербурзькому державному університеті. На сайті університету Кнайсль вказана керівницею центру.

На питання про те, чи підтримує вона зв’язки із Путіним, Карін Кнайсль сказала, що востаннє бачила його у 2019 році.

У 2019 році Кнайсль не потрапила до нового уряду Австрії, який був сформований після політичного скандалу і призначення нових виборів. У 2021 році колишня чиновниця увійшла до ради директорів російської державної компанії «Роснефть», а вже у травні 2022 року вийшла з неї.

Незадовго до цього «Роснефть» підпала під санкції Євросоюзу через повномасштабне вторгнення Росії до України. Крім того, ексміністр писала колонки для російського державного телеканалу RT (він теж потрапив під дію санкцій ЄС).

Припинити допомогу Україні чи дати більше ресурсів для перемоги: який висновок зробить Захід з темпу контрнаступу ЗСУ?

Низка американських видань пише, що в адміністрації президента США Джо Байдена вважають, що темп українського контрнаступу не відповідає очікуванням. Про це у вівторок, зокрема, пише сайт телеканалу CNN з посиланням на чотирьох високопоставлених чиновників США та Заходу, ознайомлених з останніми даними розвідки.

У розмові з CNN високопоставлений західний дипломат сказав, що «дуже малоймовірно», що українські сили досягнуть поступу найближчим часом.

Також Майк Квіглі, конгресмен-демократ від штату Іллінойс, який нещодавно повернувся з зустрічей у Європі з командуванням США, які тренували українські бронетанкові сили, сказав, що «це найважчий час війни».

Численні чиновники пояснювали, що восени погодні умови погіршаться, а з ними і шанси українських сил вибити росіян з укріплених позицій.

Кабмін підтримав спільне з Молдовою будівництво мосту через Дністер

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт про ратифікацію міжурядової угоди з Молдовою про будівництво мосту через Дністер – про це пресслужба уряду повідомила 8 серпня.

Планується, що міст стане частиною транспортного сполучення Києва з Кишиневом.

«Українські експортери матимуть зручний шлях до південно-східної Європи та збільшать обсяги експорту товарів», – йдеться в коментарі прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Шмигаль також заявив про важливість інтеграції ринків України до Європи для стимулювання експорту. За його словами, в рамках «митного безвізу» в транзитній системі NCTS оформили понад 15 тисяч транзитних декларацій.

За даними голови уряду, з січня по липень 2023 року Україна експортувала понад 40 мільйонів тонн продукції аграрного сектору та харчової промисловості, або майже 70% від експорту за 2022 рік.

Парламент Молдови підтримав угоду про будівництво мосту Ямпіль – Косуець через Дністер наприкінці липня. Вона передбачає, що уряд України профінансує проєктування й будівництво мосту та відповідної інфраструктури на своїй території, а Кишинів – на своїй.

У РФ новий підручник з історії для старших класів містить російську пропаганду про війну в Україні

У Росії випустили новий підручник з історії для учнів старших класів із розділом про війну РФ проти України, який повторює твердження російської офіційної пропаганди, повідомила російська служба Радіо Свобода.

Підручник містить повністю переписану історію з 1970 по 2000 рік, зменшений розділ загальної історії і розширені частини про Азію, Африку та Латинську Америку.

17 параграфів у розділі про війну РФ в Україні включають російську пропаганду, яка стверджує, що Сполучені Штати є «головним бенефіціаром» війни й називає окуповані території України «новими регіонами» Росії. Викладати по цьому підручнику почнуть вже з 1 вересня.

На тлі війни з Україною у Росії активізувалася державна пропаганда серед дітей. У школах навчальний тиждень починається з виконання гімну й підняття прапора, запроваджені обов’язкові «Розмови про важливе», в рамках цього уроку дітям розповідають про «спеціальну військову операцію» – так російська влада офіційно називає війну проти України.

Генштаб повідомив про близько 20 бойових зіткнень за добу

Протягом доби на фронті було близько 20 бойових зіткнень, повідомив у вечірньому зведенні 8 серпня Генеральний штаб Збройних сил України.

Зокрема, за повідомленням, на Шахтарському напрямку загарбники здійснили «безуспішні спроби» відновити втрачене положення в районі Старомайорського.

«На Бахмутському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили атаки противника на околицях Кліщіївки Донецької області… На Авдіївському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районах Авдіївки та Сєверного Донецької області… На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ у районі Мар’їнки», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі також повідомили, що українські сили продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському і Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

«Протягом доби ворог завдав три ракетних і 47 авіаційних ударів, здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – кажуть у командуванні.

Раніше сьогодні заступник командувача Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» зі стратегічних комунікацій Сергій Кузьмін повідомив, що Збройні сили України «просунулися на сотні метрів» на Мелітопольському напрямку.

«Наші війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямку в районі населеного пункту Роботине. Там тривають дії щодо знищення ворога. Також там є просування сотнями метрів на цьому напрямку», – сказав Кузьмін.

За його словами, також тривають наступальні дії й на Бердянському напрямку, там «також є просування», українські сили оборони «йдуть вперед і знищують ворога».

«Тотальне окозамилювання». Голова ВЦА про заяви окупантів щодо відновлення Сєвєродонецька

Голова військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк заявив, що повідомлення окупаційної адміністрації Луганського регіону про відновлення захоплених міст є «тотальним окозамилюванням». Він сказав про це в ефірі проєкту Радіо Свобода – Радіо Донбас.Реалії.

«Це схоже на таку масовану пропаганду для внутрішнього користування, більше на території Російської Федерації, – що нові території, туди щось вкладається. Насправді це схоже на театр абсурду, принаймні те, що стосується Сєвєродонецька. Вставляються нові вікна, робляться укоси – незалежно від розміру їх всюди впихають, десь замазали, десь прорубали», – сказав Стрюк.

При цьому, за його словами, в будинках не працює каналізація, відсутнє постійне водопостачання, опалення.

«Тобто ніхто не займається капітальним ремонтом мереж, ніхто не відновлює знищені мережі, а робиться картинка – картинка благополуччя. У домі замінені всі вікна, при цьому в ньому світла немає, люди не живуть, – будинок порожній, тому що дах тече. Останнім часом ще й загострилося проведення якихось масових заходів. То якийсь чемпіонат зі спорту в ледве вцілілому спортзалі одному на все місто, то ще якась пропагандистська акція. Тотальне окозамилювання», – наголосив голова ВЦА.

Він припускає, що йдеться про «відмивання мільйонів, мабуть, рублів».

Стрюк також повідомив, що люди, які залишилися в місті, намагаються зберегти паспорти України, хоча й отримують російські паспорти через загрозу життю.

«Я думаю, навряд чи ще хтось чинить опір (отриманню паспортів РФ – ред.), бо це вже загрожує життю людей, які там перебувають, – хто сильно чинить опір. Намагаються зберегти українські паспорти – це так, люди намагаються правдами і неправдами виїжджати на територію України підконтрольну, і заради цього зберігають українські документи. Це намагаються робити», – сказав він.

Наприкінці червня минулого року після тривалої оборони, яка тривала з перших днів повномасштабного наступу, українські підрозділи ухвалили рішення про відхід з Сєвєродонецька. Колишній голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомлив, що окупований російськими військами Сєвєродонецьк зруйнований на 90%.

Корупція у військкоматах: фронт як покарання?

  • Російські війська завдали ракетних ударів по житловому будинку в Покровську. Голова ВЦА Донеччини повідомляв, що обстріли здійснювали «Іскандерами». Внаслідок російських ударів зруйновані та пошкоджені багатоповерхівки, приватні будинки та готель.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • ДБР розслідує 112 справ проти працівників територіальних центрів комплектування. 15 обвинувачень представників військкоматів уже у суді. Раніше президент Зеленський оголосив масштабні перевірки діяльності військкомів. Сталося це після розголосу про тодішнього одеського військкома Євгена Борисова – розслідувачі неодноразово заявляли про його дивне збагачення. Серед нових справ проти військкомів з різних областей – нібито «допомога» військовозобов’язаним в ухиленні від служби за хабарі, підробні документи, корупція. Більшості з них загрожує ув’язнення. Утім, вже є випадки, коли недоброчесних військкомів відправляють на фронт. Чи може фронт бути покаранням?
  • «Ми давно знаємо, що Росія була агресором, ми це знаємо, і це знає весь світ», – заявив прем’єр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі з нагоди 15 річниці війни Росії проти Грузії. Європейські лідери опублікували звернення на підтримку Грузії напередодні. Чи повпливала свого часу реакція Заходу на бажання Путіна продовжувати загарбницькі війни? Розмова з Іраклієм Курасбедіані, який під час російсько-грузинської війни 2008 року командував грузинською військовою розвідкою, а зараз воює проти Росії в Україні. Докладніше – в «Свобода Live».

Reuters: Росія вивозить своє зерно суднами «тіньового флоту»

Росія після виходу 17 липня в односторонньому порядку із зернової угоди для перевезення свого продовольства все частіше покладається на судна так званого «тіньового флоту» – старими і невеликими суховантажами. Як правило, ними володіють маловідомі оператори в Туреччині та Китаї, повідомляє Reuters із посиланням на джерела. Агенція посилається на розмови з 10 представниками морських страховиків, трейдерів і судноплавних компаній.

Співрозмовники агентства звертають увагу на те, що в липні Росія почала активно фрахтувати судна у судновласників, з якими великі трейдери не працюють. За даними платформи Shipfix, кількість російських заявок на такі судна збільшилася на 40% – до 257 заявок порівняно з червнем.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України багато іноземних компаній – страховики, судновласники і банки – відмовилися працювати з російськими фірмами, зокрема через побоювання потрапити під вторинні санкції. При цьому безпосередньо на російське продовольство й добрива обмеження не поширюються.

Після виходу Росії із зернової угоди та активізації бойових дій в акваторії Чорного моря ситуація з постачанням російської сільгосппродукції ще більше ускладнилася. Судновласники і страховики, які готові працювати з Москвою, підняли ціни на свої послуги, зазначають джерела агентства. За їхніми даними, оператори беруть за перевезення російських вантажів на десять тисяч доларів на день більше, ніж за аналогічні вантажі з портів Болгарії та Румунії.

Голова російського Союзу експортерів зерна Едуард Зернін у розмові з Reuters зазначив, що збільшення витрат на фрахт і страхування позначиться на цінах на світовому ринку.

Співрозмовники агентства також вважають, що Росії в ситуації, що склалася, все складніше підтримуватиме високі темпи експорту, які були в 2022 році.

Міністерство сільського господарства Росії спрогнозувало, що експорт російського зерна знизиться приблизно на 8% у 2023-2024 роках порівняно з торішнім максимумом 60 мільйонів тонн. Причини зниження експорту у відомстві не уточнили.

Росія й Україна підписали зернову угоду з Туреччиною та ООН у липні минулого року. З того часу угода продовжувалася кілька разів, але 17 липня Москва вийшла із зернової угоди в односторонньому порядку. Росія стверджує, що частина угоди щодо експорту російського продовольства і добрив не виконувалася.

Після виходу Москви з угоди російські військові розпочали масований обстріл портової інфраструктури України. Також Росія заявила, що може вважати військовими цілями суховантажні машини в Чорному морі.

Туреччина, ООН та інші країни закликали Росію повернутись до угоди. Вашингтон назвав дії Москви шантажем.

По всій Україні оголосили повітряну тривогу. Повітряні сили назвали причину

В усіх областях України близько 18:00 оголосили повітряну тривогу. Влада закликає пройти в укриття.

Повітряні сили Збройних сил України повідомили, що тривогу оголосили через зліт російського МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

В Україні на передовій тестують новий БПЛА – ГУР

В Україні у зоні бойових дій тестують новий безпілотник українського виробництва SpyGun, повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

За повідомленням, дрон призначений для глибинної розвідки, за необхідності його можна використовувати для коригування вогню.

«Комплекс складається з двох БПЛА і наземної станції управління. Завдяки сучасній системі радіокерування з високим рівнем захисту від перешкод РЕБ літак-розвідник здатен працювати на дальності до 50 км. Безпілотник SpyGun обладнаний системою автоматичного повернення до точки зльоту, а високі аеродинамічні характеристики дозволяють пленерувати обраним маршрутом з вимкненими двигуном, економлячи заряд акумулятора», – йдеться в повідомленні.

Час польоту дрона без посадки становить 120-160 хвилин, максимальна висота польоту – 1500 м, швидкість – 90 км/год.

Розвідувальні та ударні безпілотники широко застосовуються в ході війни Росії проти України з обох сторін після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року. Водночас Росія, окрім застосування на полі бою, також запускає їх по цивільній інфраструктурі.

Минулого місяця Міністерство оборони України заявило, що від лютого 2022 року взяло на озброєння чи в експлуатацію 28 моделей безпілотників різних типів від українських виробників.

В уряді України повідомили, що інвестують у виробництво безпілотних літальних апаратів. Як заявив у липні прем’єр-міністр Денис Шмигаль, рік тому платформа UNITED24 зібрала 4 мільярди гривень інвестицій в українських виробників безпілотників. Наразі компаній, які мають контракти з державою на виробництво дронів, більше ніж 40.

«Зі свого боку Уряд виділив 40 мільярдів цього року, які інвестуємо в українських виробників безпілотників. Ми усунули митні бар’єри для завезення запчастин і комплектацій. Підняли частку прибутку виробників БПЛА до 25%, а також ухвалили рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів», – додав голова уряду.

У ДСНС повідомили про завершення аварійно-рятувальних робіт на місці удару РФ у Покровську

Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила про завершення аварійно-рятувальних робіт у п’ятиповерховому житловому будинку, пошкодженому внаслідок російського ракетного удару ввечері 7 серпня.

«За попередньою інформацією, загинули сім людей, зокрема один співробітник ДСНС, ще 82 людини постраждали», – йдеться в повідомленні ДСНС у телеграмі.

У ДСНС додали, що врятували вісьмох людей.

«З місця події вивезено 122 тонни будівельного сміття. До ліквідації наслідків обстрілів від ДСНС було залучено 46 осіб і 12 одиниць техніки», – йдеться в повідомленні.

Російські війська завдали двох ракетних ударів по житловому будинку в Покровську увечері 7 серпня. Офіс Генерального прокурора припускає, що російські війська вдарили по Покровську «Іскандерами».

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Британія запровадила нові санкції проти осіб та компаній, які підтримують війну в Україні

Уряд Великої Британії запровадив нові санкції щодо 22 фізичних і юридичних осіб, які підтримують повномасштабне вторгнення РФ в Україну, і проти трьох компаній, які постачають електроніку для російської військової техніку, йдеться в його прессрелізі.

«Сьогоднішні знакові санкції ще більше зменшать російський арсенал і закриють мережу поставок, які підтримують оборонну промисловість Путіна, яка переживає труднощі. Тим, хто підтримує російську військову машину, нікуди сховатися», – зазначають у британському відомстві.

Також у документі йде мова про те, що Британія разом із партнерами з «Групи семи» «закликала треті сторони негайно припинити надання матеріальної підтримки агресії Росії, адже інакше це призведе до серйозних втрат».

Під санкції потрапили дві турецькі компанії Turkik Union і Azu International. Вони допомагали в експорті до РФ мікроелектроніки, яка є важливою для військової діяльності Росії в Україні. Також у санкційному списку опинилася компанія Aeromotus Unmanned Aerial Vehicles Trading LLC, яка розташована в Дубаї: «вона відігравала роль у постачанні дронів і компонентів для них до Росії».

Крім того, Велика Британія запровадила санкції проти громадянина Словаччини Ашота Мкртичева, який брав участь у спробі укласти угоди щодо зброї між Північною Кореєю і Росією. Також до санкційного пакета потрапив громадянин Швейцарії Ансельм Оскар Шмукі за роль у російському секторі фінпослуг, зокрема він виступав головою московського офісу DuLac Capital Ltd.

«Ми також вживаємо подальших заходів для боротьби з підтримкою Іраном і Білоруссю російських військових», – зазначив британський уряд.

У заяві додають, що «під санкції також потрапили фізичні та юридичні особи з Ірану, які були залучені до дослідження, розробки й виробництва безпілотників для Корпусу вартових Ісламської революції». Опинилися в санкційному списку й білоруську оборонні компанії, «пов’язані з виробництвом військової техніки для білоруського режиму». Це, за словами уряду Великої Британії, «безпосередньо сприяло незаконному вторгненню в Україну».

Санкції Британії, оголошені 20 липня, були спрямовані проти 13 осіб і компаній, пов'язаних з діями російської ПВК «Вагнер» в Малі, Центральноафриканській Республіці та Судані.

«Група «Вагнера чинить злочини в Україні, а також діє безкарно в таких країнах, як Малі, Центральноафриканська Республіка та Судан. Скрізь, де «Вагнер» працює, це має катастрофічний вплив на громади, погіршує існуючі конфлікти та шкодить репутації країн, які їх приймають. Ці санкції викривають мерзотних осіб, які вчинили порушення міжнародного гуманітарного права, притягуючи їх до відповідальності за серйозну шкоду, яку вони завдають невинним цивільним особам заради фінансової вигоди», – сказав британський міністр з питань розвитку та Африки Ендрю Мітчелл.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG