Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Польщі відновили пошкоджену ділянку нафтопроводу «Дружба»

У Польщі на раніше пошкодженій ділянці нафтопроводу «Дружба», яким російська сировина надходить до Європи, відновлено постачання. Як повідомляє польський оператор нафтопроводу PERN, повна працездатність пошкодженої ділянки досягнута ввечері 7 серпня.

«Тепер основна увага компанії буде зосереджена на розчищенні території та приведенні її у належний стан. Служби охорони навколишнього середовища PERN разом зі спеціалізованою компанією з рекультивації залишаються на місці», – ідеться в повідомленні оператора.

Компанія створила комісію для зʼясування причин, що спричинили витік.

Розгерметизацію на одній із двох ниток трубопроводу «Дружба», через яку здійснюється постачання сирої нафти до Німеччини, виявили ввечері 5 серпня на ділянці трубопроводу в районі міста Ходеч.

Друга нитка «Дружби» продовжувала функціонувати без змін.

Гуменюк: Росія розосередила кораблі в Чорному морі, серед них панує «невеличка паніка»

Останнім часом Росія розосередила своє корабельне угруповання в Чорному морі, розповіла керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

«У Чорному морі також панує невеличка паніка після певних подій. Вони дійсно максимально розосередили своє корабельне угруповання по тому району, який колись вважали безпековим для себе і свого флоту. Але зараз безпека для них – це маневри», – сказала вона.

За її словами, десять російських кораблів перебуває в Чорному морі, один викриває надводну обстановку в Азовському, ракетоносії заведені в пункти базування.

«Після масованої ракетно-дронової атаки, коли вони відстрілялися потужно, їм потрібно переспорядження. І пам’ятаймо, що у ворога є практика застосування ракетоносіїв просто з бухт», – додала вона.

Як зазначила Гуменюк, «наразі ситуація стабільна, але напруження з ракетної небезпеки ми не знімаємо, щоб не втрачали пильність».

Із вечора 5 серпня до ранку 6 серпня російські війська завдали масованого ракетного удару по Україні.

У Повітряних силах кажуть, що в першій хвилі атаки ввечері 5 серпня армія РФ застосувала 14 крилатих ракет морського базування «Калібр» та три аеробалістичні ракети Х-47 «Кинжал». 12 із 14 «Калібрів» були знищені протиповітряною обороною.

У ніч на 6 серпня армія РФ продовжила атакувати ударними БПЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку, крилатими ракетами «Калібр» – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію.

У розвідці Британії пояснили, навіщо Путін оснащує Росгвардію важким озброєнням

Президент РФ Володимир Путін 4 серпня підписав закон, який дозволить оснащувати Росгвардію важким озброєнням, адже ця структура «має забезпечити безпеку режиму», йдеться в повідомленні розвідки Великої Британії.

Як кажуть у новому зведенні, Росгвардія, яка «розрослась» та налічує до 200 тисяч осіб, була створена в її сучасному вигляді у 2016 році і очолюється колишнім охоронцем Путіна Віктором Золотовим.

Рішення про посилення сил послідувало за невдалим заколотом «Вагнера» у червні 2023 року, уточнили в Міноборони Британії.

За даними британської розвідки, попри заяву Золотова про те, що його підрозділ «відмінно» діяв під час заколоту, немає жодних доказів того, що Росгвардія здійснила якісь ефективні дії проти «Вагнера»: «це саме та загроза внутрішній безпеці, яку вона мала придушити».

«Оскільки раніше Золотов пропонував, щоб важка техніка включала артилерію та бойові гелікоптери, цей крок свідчить про те, що Кремль подвоює ставки на виділення ресурсів Росгвардії як однієї з ключових організацій із забезпечення безпеки режиму», – зазначають у Міноборони Британії.

Російська Державна дума 19 липня відразу в першому та в остаточному читанні ухвалила закон, який дає Росгвардії право мати на озброєнні важку військову техніку. Як повідомляє сайт парламенту, «таку техніку росгвардійці зможуть застосовувати для захисту громадян, посадових осіб та військовослужбовців, гарантування безпеки при масових заворушеннях та в надзвичайних ситуаціях, а також для припинення діяльності незаконних збройних формувань».

Про те, що Росгвардія отримає важку техніку, говорив її директор Віктор Золотов невдовзі після спроби заколоту, організованого угрупованням «ПВК Вагнера».

Законопроєкт вносить поправки до закону «Про війська національної гвардії». Термін «зброя» буде замінено на термін «озброєння», а поняття «бойова техніка» буде замінено на «військова техніка», під яким розуміються «різні технічні засоби оснащення військ для бойової та повсякденної діяльності».

Як стверджують автори документа, закон «істотно розширить можливості військ національної гвардії». При цьому вони ж стверджують, що закон лише приведе чинні норми закону «у відповідність до реальності», оскільки на озброєнні Росгвардії вже зараз є транспортні літаки, бойові вертольоти і бронетранспортери. Золотов після заколоту Євгена Пригожина говорив і про те, що Росгвардія отримає танки та артилерію. Нова редакція закону дозволяє це зробити, але безпосередньо танки або будь-яка інша техніка в ній не згадуються.

Документ було внесено до Держдуми 17 липня. Тоді ж стало відомо, що президент Росії Володимир Путін перевів спецпідрозділи «Гром» зі складу МВС до структури Росгвардії.

Росгвардія була організована на базі колишніх внутрішніх військ МВС Росії. Завданням організації влади називають «забезпечення державної та громадської безпеки». Підрозділи Росгвардії, зокрема, беруть участь у війні в Україні.

«Ці люди добре вміють брехати» – МВС Естонії про анкети для громадян РФ і Білорусі

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс пояснив, чому його країна не наслідуватиме прикладів Латвії та Литви, які мають намір висилати громадян РФ і Білорусі, визнаних «загрозою національній безпеці». Про це пише ERR.

«Ми не обговорювали цю пропозицію з огляду на те, щоб робити якісь анкети. Насправді це не дає реальної картини тих людей, які можуть становити небезпеку. Ці люди дуже добре вміють брехати і відповідати так, як ми хочемо почути чи побачити в анкеті», – заявив Ляенеметс.

За словами міністра, знання естонської мови оцінюється при продовженні посвідки на проживання громадян РФ та Білорусі. Винятки, як зазначив міністр, поширюються на людей похилого віку або дітей, які навчаються в естонській школі.

Влада Естонії також не планує жодних змін у вимогах до знання національної мови. «Проросійських осіб, які становлять загрозу безпеці, знаходитиме Поліція безпеки», – відзначив Ляенеметс.

Станом на 1 серпня 2023 року в Естонії живе майже 85 тисяч громадян Росії. Цього року станом на 6 серпня відмову від надання естонської посвідки на проживання отримали 55 громадян Росії та 17 – Білорусі.

У травні 2023 року уряд Естонії схвалив виняток із санкційного режиму, відповідно до якого студенти, лікарі та вчені з Білорусі та Росії, які прибули до країни до початку повномасштабної війни в Україні, можуть подати документи на отримання нової посвідки на проживання. Виняток у санкційному режимі стосується тих людей, які склали всі необхідні іспити з естонської мови або пройшли естономовну навчальну програму та володіють естонською мовою щонайменше на рівні B2.

Раніше стало відомо, що в Литві 1164 громадяни РФ та Білорусі були визнані особами, які становлять загрозу національній безпеці, і на цій підставі їм не видали посвідки на проживання чи національні візи.

У вересні 2023 року шістьом тисячам громадян Росії, які перебувають у Латвії, надішлють листи від Управління у справах громадянства та міграції (PMLP) з проханням залишити країну. Йдеться про громадян РФ, які не подали клопотання про отримання латвійської посвідки на проживання та не зареєструвалися для участі в державному іспиті з латвійської мови. У МВС Латвії інформацію про розсилання листів для росіян підтвердили.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну влада Латвії, Литви та Естонії ускладнила умови перебування в їхніх країнах громадян РФ і Білорусі. Серед вимог для охочих отримати посвідку на проживання, постійне місце проживання чи громадянство цих країн є знання національних мов та несхвалення російської агресії в Україні.

«Повторний удар був саме по поліцейських і рятувальниках»: Кириленко щодо атаки на Покровськ

Перша ціль російських сил – «вбивство цивільних жителів Покровська», а повторний удар був саме по працівниках і службах, які працюють над ліквідацією наслідків атаки, розповів в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За словами місцевого чиновника, внаслідок ракетного удару постраждали поліцейські та рятувальники. Загалом, за даними МВС, станом на ранок 8 серпня, загинули 7 осіб, 67 – поранено, з них – 29 працівників поліції, 7 рятувальників та 2 дітей.

Кириленко каже, що наразі серед «важких» постраждалих – поліцейський та надзвичайник. За їхнє життя зараз борються медики в сусідній з Донецькою області.

Тактику повторних ударів, зазначив Кириленко, російські сили використовують не вперше.

«О 19:15 відбувся перший ракетний удар. 19:52 відбувся другий удар. Є відпрацьований алгоритм не виїжджати на місце у залежності від категорії обстрілів - виїжджати через певний проміжок часу. Але у даному випадку було влучання в житловий багатоквартирний будинок, де під завалами могил перебувати люди. Тому одразу ж і слідчо-оперативна група, і ДСНС, працівники військової адміністрації виїхали на місце для того, щоб проводити рятувальну операцію. Ми мали можливість відразу отримати, як тільки стало можливо, додатковий сигнал про велику ймовірність повторного удару. Розосереджено було і людей, і всіх зайвих. Очеплена територія була евакуйована. І в той короткий проміжок часу, це все відбувалось фактично у мене на очах, вдалось врятувати такими заходами велику кількість людей», – каже Кириленко.

Російські війська завдали двох ракетних ударів по житловому будинку в Покровську увечері 7 серпня. Офіс Генерального прокурора припускає, що російські війська вдарили по Покровську «Іскандерами».

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Покровськ: рятувальна операція триває. ЗСУ наступають на Запоріжжі. Abrams від США

  • Покровськ. Російські війська завдали два ракетних удари по місту поспіль. Поцілили у житловий будинок та готель. Поранені десятки людей. Під час другого удару на місці працювали рятувальники та поліцейські. Є загиблі. Подробиці розкажемо в ефірі.
  • У Збройних силах України заявляють про просування українських військових на Запорізькому напрямку. Є тактичний успіх і рух ЗСУ в бік Роботиного, за яке останні тижні йдуть важкі бої. Російські сили тим часом поблизу того ж Роботиного втратили черговий гвинтокрил КА-52. Яка ситуація на півдні? Говоримо з військовим.
  • Між Україною та Росією відновив роботу пункт пропуску на кордоні Бєлгородської та Сумської областей. Через нього українці можуть повертатися додому з окупованих територій, кажуть прикордонники. При цьому офіційно пропускні пункти на кордонах зачинені. Як це працює? Скільки людей повернулися додому цим коридором? Та яка бойова ситуація на кордонах із Росією та Білоруссю.
  • У США погодили відправку першої партії танків Abrams Україні. Про це повідомляє американський телеканал CNN. Окрім того, сьогодні в Вашингтоні мають оголосити про новий пакет військової допомоги Україні. Скільки «Абрамсів» потрібно ЗСУ? Та чим вони допоможуть на фронті. Говоримо далі.
  • Розвідка Великої Британії назвала російську фронтову авіацію неефективною. В той же час українські повітряні сили наголошують, що потребують літаків F-16, зокрема, щоб звільняти окупований Крим. То чи досі Росія переважає в небі? І що з навчанням українських пілотів? Говоримо з речником повітряних сил.

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Армія РФ чотири рази атакувала Дніпропетровщину: пошкоджено енергетичний об’єкт – влада

У ніч проти 8 серпня армія РФ чотири рази атакувала Нікопольский район Дніпропетровської області, зазначив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За словами місцевого чиновника, російські військові били з важкої артилерії та «Граду». У Нікополі пошкоджено одразу два ліцеї, адмінбудівля, 12 приватних будинків, дві господарські споруди, авто, газопровід та чотири лінії електропередач. На ранок місто обстріляли знову, інформація уточнюється, каже Лисак.

Крім того, за інформацією влади, в Покровській громаді снаряди побили енергетичний об’єкт.

«Головне – всюди обійшлося без загиблих та постраждалих», – написав Лисак.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Серпнева війна 2008 року. Грузинські бійці в Україні ведуть і власну війну з Росією

Минає 15 років з часу російсько-грузинської війни у серпні 2008 року. Війни, яку також називають серпневою чи п’ятиденною війною, і яка забрала життя 228 цивільних осіб, 169 військових і 19 поліцейських з грузинського боку. Понад 1700 були поранені. Понад 150 тисяч людей були змушені покинути свої домівки.

Продовжують нескінченну битву – саме так можна описати місію, з якою бійці серпневої війни 2008 року зараз їдуть в Україну і продовжують воювати проти Росії. Вони вірять, що разом з перемогою українців здобудуть перемогу і для своєї країни.

Серед 48 грузинських бійців, які загинули в Україні за останні півтора року, 15 воювали у серпневій війні.

Серед них Дато, Авто, Едішер та Джіа. Читайте і дивіться за лінком

США оголосять про військову допомогу Україні на суму 200 мільйонів доларів – Reuters

Влада США оголосить про надання нового пакету військової допомоги Україні на суму 200 мільйонів доларів, повідомляє Reuters. Ці кошти – частина більшої суми (6,2 мільярда доларів), яка вивільнилася внаслідок бухгалтерської помилки при підрахунку вартості наданого раніше українській стороні військового обладнання.

До пакету увійдуть боєприпаси до систем ППО Patriot, ракети GMLRS для РСЗВ HIMARS, протитанкові комплекси Javelin, обладнання для розмінування та інше.

У травні Пентагон повідомив, що внаслідок бухгалтерської помилки було завищено вартість поставлених Україні у 2022–2023 роках озброєнь, унаслідок чого зʼявилася можливість здійснити додаткові постачання на суму 6,2 мільярда доларів.

Попереднього разу, наприкінці липня, США передали Україні озброєнь на 400 мільйонів доларів, у тому числі ракети для РСЗВ HIMARS, систем ППО Patriot та NASAMS, а також БТР Stryker. Усього з початку повномасштабної військової агресії РФ в Україні Пентагон надав Києву 43 пакети допомоги на суму 43 мільярди доларів.

На Херсонщині за добу загинув один цивільний житель, поранені 13 – Прокудін

Одна людина загинула, 13 дістали поранення через російські обстріли Херсонської області 7 серпня, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін у телеграмі.

«За минулу добу противник здійснив 68 обстрілів, випустивши 342 снаряди з мінометів, артилерії, танків та БПЛА. По місту Херсон ворог випустив 18 снарядів. Російські військові поцілили в житлові квартали населених пунктів області; будівлю «Пункту незламності» в Херсоні», – вказав чиновник.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Сили РФ за добу втратили вбитими ще 560 військових – Генштаб ЗСУ

Росія втратила у повномасштабній війні проти України близько 250 800 своїх військових, 560 із них – за останню добу, заявив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 8 серпня.

Серед інших російських втрат, за даними Генштабу, – такі:

  • танків ‒ 4254 (+10 за останню добу)
  • бойових броньованих машин – 8278 (+8)
  • артилерійських систем – 4996 (+19)
  • РСЗВ – 709
  • засоби ППО – 468 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 312 (+1)
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4158 (+4)
  • крилаті ракети – 1377
  • кораблі /катери – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7460 (+9)
  • спеціальна техніка – 737 (+2)


Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 28 липня відомі імена 28 652 російських військовослужбовців, які загинули під час війни проти України. Втрати підрахували Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів. До списку входять лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити.

Автори дослідження також зазначають, що це «мінімальна оцінка російських втрат», а реальне число – «напевно вище».

Реальна цифра втрат, за оцінками авторів дослідження, може бути щонайменше вдвічі більшою. Таким чином, кількість загиблих, за найконсервативнішою оцінкою, може становити 57 тисяч осіб. Безповоротні втрати Росії з урахуванням тих, хто зазнав тяжкого поранення чи загинув, можуть становити щонайменше 247 тисяч осіб.

МВС оновило дані про втрати в Покровську – поранених 67

Число поранених унаслідок ракетного обстрілу міста Покровськ у Донецькій області зросло до 67, повідомило вранці 8 серпня Міністерство внутрішніх справ України.

Серед поранених – 29 працівників поліції, семеро рятувальників та двоє дітей.

Число загиблих наразі не змінилося – їх семеро.

«Відновлюємо розбір завалів. Вночі були змушені призупинити роботи через високу загрозу повторних обстрілів», – ідеться в повідомленні.

Російські війська завдали двох ракетних ударів по житловому будинку в Покровську увечері 7 серпня. Спершу голова Донеччини повідомив про одного загиблого і сімох поранених.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

ЗСУ продовжують наступ на Мелітопольському та Бердянському напрямках – Генштаб

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, ідеться в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 8 серпня.

«Авіація сил оборони за минулу добу завдала девʼять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також нашими захисниками було знищено ворожий гелікоптер Ка-52 та два розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили два пункти управління, три райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пʼять артилерійських засобів на вогневих позиціях та дві радіолокаційні станції противника», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі зазначають, що сили РФ упродовж минулої доби завдали сім ракетних та 42 авіаційних удари, здійснили 66 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

«Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша інфраструктура. Ймовірність завдавання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою», – вказують українські військові.

За підрахунками Генштабу, протягом минулої доби відбулося 37 бойових зіткнень.

Китай показав у Джидді, що «не повністю погоджується з Росією в питанні України» – ISW

Переговори щодо мирного врегулювання українсько-російської війни, які відбулися в Джидді (Саудівська Аравія), показали посилення розбіжностей Китаю з Росією, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни.

Вони вказують, що видання Financial Times цитує європейського дипломата, учасника переговорів, який сказав, що «проста присутність Китаю показує, що Росія все більше і більше ізольована».

Китайська делегація, за повідомленнями, заявила про готовність взяти участь у наступній зустрічі такого формату, яка, ймовірно, також виключатиме Росію.

Як указують в ISW, російське інсайдерське джерело стверджує, що Росія відхилила мирний план Китаю щодо війни в Україні, і через це представники Пекіна «таємно висловлюють своє невдоволення діями російського керівництва щодо мирного врегулювання війни в Україні».

Експерти доходять висновку, що звіти про переговори в Саудівській Аравії та інсайдерські твердження, якщо вони правдиві, узгоджуються з попередніми оцінками ISW – Китай не повністю погоджується з Росією в питанні України, а відносини Росії та Китаю не є «безмежним партнерством», як цього прагнув би Кремль.

5-6 серпня в саудівському місті Джидда пройшли переговори про мирне врегулювання війни в Україні. У зустрічі брали участь представники понад 40 країн. Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю Радіо Свобода перед зустріччю повідомив, що там буде розподілена відповідальність між країнами щодо співорганізації чи співлідерства у тому чи іншому пункті української формули миру.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав «історичною перемогою» участь спеціального представника уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуея в зустрічі радників лідерів держав і представників МЗС у Джидді.

ОГП припускає, що російські війська вдарили по Покровську «Іскандерами»

Правоохоронці відкрили кримінальну справу про порушення законів і звичаїв війни через удар російських військ по Покровську, повідомив Офіс генерального прокурора 7 серпня.

«7 серпня 2023 року близько 19:15 армія РФ, ймовірно із застосуванням ракет «Іскандер», обстріляла житлову забудову міста Покровська», – йдеться в повідомленні.

Окрім загиблих і поранених, ракетний удар також зруйнував декілька квартир та перекриття між верхніми поверхами будинку, в одній з квартир сталася пожежа, заявив Офіс генпрокурора.

За даними відомства, повторний удар стався через півгодини після першого і влучив по цивільному об’єкту поруч із ураженим житловим будинком.

«На даний час на місцях влучання ворожої зброї працюють рятувальники і правоохоронці. Остаточна кількість постраждалих наразі з’ясовується», – додає ОГП.

Водночас Суспільний мовник повідомив раніше з посиланням на Покровську військову адміністрацію, що наразі відомо про сімох загиблих і 27 поранених. Двох поранених у важкому стані відправили до Дніпра.

Російські війська завдали двох ракетних ударів по житловому будинку в Покровську увечері 7 серпня. Раніше міністр внутрішніх справ повідомляв про 31 пораненого і п’ятьох загиблих.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Зокрема, Донецька область зазнає обстрілів та ракетних ударів регулярно. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Воєнні злочини РФ в Україні: генпрокурор США розповів про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом

Міністерство юстиції Сполучених Штатів співпрацює з міжнародними партнерами для покарання винних за воєнні злочини Росії – про це заявив генеральний прокурор США Меррік Ґарланд у промові на з’їзді Американської асоціації юристів 7 серпня.

Ґарланд розповів про поїздку до України раніше цього року, в ході якої він підписав угоду із Україною та низкою інших європейських країн щодо колективних зусиль для притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності.

«Наша робота з підвищення відповідальності разом із нашими міжнародними партнерами також включає співпрацю з Міжнародним кримінальним судом», – сказав генпрокурор.

Він також нагадав про свою поїздку до МКС у Гаазі два місяці тому, яка мала на меті «розвивати подальшу співпрацю між Судом та урядом США щодо низки питань, в тому числі України».

У липні газета New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників повідомила, що президент США Джо Байден віддав розпорядження державним службам сприяти Міжнародному кримінальному суду в збиранні свідчень російських воєнних злочинів в Україні.

Як пише видання, досі США, які не ратифікували угоду про створення Міжнародного кримінального суду, відмовлялися співпрацювати з МКС, вважаючи, що подібна співпраця розглядатиметься як визнання Вашингтоном юрисдикції суду, що може в теорії дозволити суду переслідувати і американських військових.

Генеральний прокурор України Андрій Костін привітав ці повідомлення, назвавши рішення «історичним кроком до розбудови мережі всеосяжної відповідальності за міжнародні злочини Росії».

Зеленський нагадав про російську окупацію території Грузії в річницю п’ятиденної війни

Президент України Володимир Зеленський прокоментував річницю агресії Росії проти Грузії 2008 року. У вечірньому зверненні 7 серпня він згадав, що цього дня виповнюється 15 років від «п’ятиденної війни».

«Російська окупація залишається – ця рана на тілі Грузинської держави залишається. Багато слів уже сказано про те, що якби світ був рішучий тоді, у 2008-му році, то багато що було б інакше. Вже тоді Росія повинна була зрозуміти, що за агресію найбільше платить агресор. Точно повинна зрозуміти це зараз», – сказав він.

Зеленський висловив переконання, що перемога України у війні зупинить поширення російської агресії і убезпечить інші народи «від того, що переживаємо ми – і Україна, і Грузія, і Молдова».

«Наша перемога поверне нормальність усім – прибере російську окупацію. Українці солідарні з народом Грузії, і я дякую всім громадянам Грузії, які разом із нами захищають свободу! А особливо тим, хто б’ється у складі сил оборони та безпеки України!» – додав президент.

У серпні 2008 року, почалася війна між Росією і Грузією. Провину за початок воєнних дій кожна зі сторін перекладає на противника. П’ятиденна війна забрала сотні життів і позбавила домівок тисячі людей, донині обидві території перебувають в стані замороженого конфлікту. Цю війну назвали першою європейською війною 21-го століття.

Після війни у 2008 році Росія визнала «незалежність» сепаратистських регіонів Грузії Абхазії і Південної Осетії. В обох регіонах є російські війська та бази. Крім Росії, рішення Сухумі й Цхінвалі про незалежність визнали також Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі й країни Заходу вважають ці території окупованими регіонами Грузії.

США офіційно схвалили відправку першої партії танків Abrams Україні – ЗМІ

США схвалили першу партію танків Abrams для відправлення в Україну, повідомив 7 серпня американський телеканал CNN.

Танки мають прибути на початку осені, заявив начальник відділу закупівель армії Дуґлас Буш.

«Вони повинні потрапити в Європу, а потім в Україну разом з усіма речами, які з ними йдуть. Боєприпаси, запасні частини, паливне обладнання, ремонтні засоби. Це не тільки танки, це повний пакет, який йде з ними», – сказав він.

Минулого місяця про те, що перша партія американських танків Abrams може зʼявитися на фронті в Україні у вересні 2023 року, писало видання Politico.

Як повідомили інформовані джерела видання, у серпні влада США планує надіслати партію танків до Німеччини, де вони пройдуть остаточний ремонт, а потім будуть доставлені в Україну.

За словами співрозмовників, у першій партії буде від шести до восьми танків. Загалом США розраховують поставити Києву 31 танк Abrams, що становить один український танковий батальйон.

Ідеться про стару модель M1A1, оскільки на постачання більш сучасної моделі А2 пішов би цілий рік, уточнило Politico.

Раніше в Пентагоні не називали точних термінів, говорячи, що поставки Abrams можуть очікуватися восени 2023 року.

Українські військові у травні розпочали навчання на танках Abrams.

Війська РФ обстріляли керованими авіабомбами село на Харківщині: двоє цивільних загинули – влада

Російські військові 7 серпня обстріляли чотирма керованими авіабомбами село Кругляківка, що в Куп’янському районі на Харківщині, повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

«Влучили по приватних будинках. За попередніми даними, двоє цивільних загинули. П’ятеро людей були поранені», – написав він у телеграмі.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко додав, що, крім КАБів, були використані касетні боєприпаси.

«Внаслідок ударів авіабомбами загорівся приватний будинок. Загинули 45-річна жінка і 65-річний чоловік. Ще двоє цивільних отримали травми. Коли на місце влучання приїхали правоохоронці та надзвичайники, противник здійснив повторний обстріл касетними боєприпасами. Поранені двоє рятувальників ДСНС та слідчий поліції Харківщини», – написав він у телеграмі.

Раніше сьогодні влада повідомляла, що російська армія вдарила по селу Кучерівка, Куп’янського району, влучила у будинок, внаслідок чого двоє людей загинули, троє – були поранені.

У Міноборони України заявляли, що Куп’янський напрямок був «найгарячішим» на фронті за тиждень і що на цьому напрямку армія РФ поставила собі за мету повернення втрачених восени минулого року територій.

Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив, що ситуація на Куп’янському напрямку «складна, але контрольована». За його словами, ЗСУ знають про усі наміри російських сил і зривають їх.

Російські війська регулярно обстрілюють Харківщину. Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

МВС: у Покровську – 5 загиблих, серед них заступник голови ДСНС Донеччини

Внаслідок російського удару по Покровську загинули щонайменше п’ятеро людей, повідомило Міністерство внутрішніх справ 7 серпня.

Також 18 людей отримали поранення.

«Станом на 21:20 внаслідок першого прильоту загинуло 4 та потерпіли 3 цивільних осіб. Під час повторного обстрілу загинув заступник начальника Головного управління ДСНС у Донецькій області», – заявило відомство.

Крім того, внаслідок повторного удару поранені четверо рятувальників, восьмеро поліцейських і троє цивільних.

«Наші герої першими прибули на місце обстрілу допомагати людям», – додали в МВС.

Невдовзі голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що кількість поранених зросла до 31:

«З них – 19 працівників поліції, 5 рятувальників ДСНС та 1 дитина».

Розбір завалів на місці удару триває.

Російські війська завдали двох ракетних ударів по житловому будинку в Покровську увечері 7 серпня. Спершу голова Донеччини повідомив про одного загиблого і сімох поранених.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Зокрема, Донецька область зазнає обстрілів та ракетних ударів регулярно. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG