Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Держдеп США: участь Китаю в переговорах щодо України в Саудівській Аравії була продуктивною

Державний департамент США заявив про результативність участі Китаю в переговорах у Саудівській Аравії щодо мирного плану України.

«Я не говоритиму про деталі зустрічі, ... але ми думаємо, що це було продуктивно, що вони взяли участь. Ми давно казали, що для Китаю продуктивно відіграти роль для завершення війни в Україні, якщо він матиме бажання відіграти роль, яка б поважала територіальну цілісність України і її суверенітет», – сказа речник Держдепартаменту Метью Міллер на брифінгу 7 серпня.

За його словами, радник із національної безпеки США Джейк Салліван і заступник держсекретаря Вікторія Нуланд провели коротку окрему зустріч зі спеціальним представником Китаю з питань Євразії та колишнім послом у Росії Лі Хуеєм на переговорах у Джидді. Подробиць щодо цієї зустрічі Міллер не навів.

5-6 серпня в саудівському місті Джидда пройшли переговори про мирне врегулювання війни в Україні. У зустрічі брали участь представники понад 40 країн. Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю Радіо Свобода перед зустріччю повідомив, що там буде розподілена відповідальність між країнами щодо співорганізації чи співлідерства у тому чи іншому пункті української формули миру.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав «історичною перемогою» участь спеціального представника уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуея в зустрічі радників лідерів держав і представників МЗС у Джидді.

Маляр: російські окупанти посилюють соціальну напругу, щоб змусити українців виїздити до Росії

Російські війська на окупованих територіях намагаються посилювати тиск на місцевих жителів, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр 7 серпня.

За її словами, це робиться з метою спонукати місцеве населення виїхати до Росії.

«Зокрема, збільшилась кількість випадків грубого і зневажливого ставлення військовослужбовців російських окупаційних військ до місцевого населення», – заявила вона.

За даними Маляр, російські загарбники намагаються використати виїзд місцевих «для власного збагачення»:

«Зокрема, під час перетину переселенцями блокпостів, погрожуючи зброєю, військовослужбовці ЗС РФ, під різними приводами, вимагають віддати їм кошти та виявлені матеріальні цінності».

У липні Генеральний штаб повідомляв, що в окупованій частині Херсонської області російські військові погрожують місцевому населенню примусово депортувати їх до Сибіру і конфіскувати майно в разі відсутності паспорта РФ.

Кулеба вчергове закликав держсекретаря США надати Україні ATACMS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з державним секретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном – про це він повідомив 7 серпня.

За його словами, розмова стосувалася світової підтримки «формули миру» України та рішень для розширення експорту зерна.

«Я подякував США за надану допомогу і підкреслив потребу посилити здатність України для ударів дальньої дії наданням (ракет – ред.) ATACMS», – розповів Кулеба.

Блінкен, зі свого боку, заявив, що сторони говорили про безпекові домовленості, переговори в Джедді про «справедливий і сталий мир в Україні», а також розвиток українського контрнаступу.

«Ми й надалі налаштовані підтримувати Україну в її обороні від російської агресії», – додав він.

Пресслужба Державного департаменту також додає, що Блінкен у розмові підтвердив відданість Вашингтона підтримці «сильної української армії та підзвітних оборонних інституцій».

Зараз Україна використовує ракети великої дальності Storm Shadow, поставлені Великою Британією, а також французький аналог цієї зброї – SCALP.

Сполучені Штати поки що утримуються від надання Україні своїх ракет великої дальності, відомих як ATACMS, – через побоювання, що Київ може використовувати їх для ураження військових об’єктів у Росії.

Життя в окупації зараз: що кажуть люди, які вирвалися із захопленого півдня

Вони пройшли через страх і тортури. Понад три тисячі людей знайшли тимчасовий прихисток в одному із шелторів Запоріжжя.

Майже поруч із лінією фронту. Багато хто з них відмовляється їхати далі, бо там, на окупованих територіях, залишилися їхні близькі та рідні, які стали заручниками, адже зараз їх не випускають. І наші герої, попри все чекають на можливість повернутися додому.

Митрополита однієї з Вінницьких єпархій УПЦ (МП) засудили до 5 років ув’язнення – СБУ

Служба безпеки України повідомила, що за її матеріалами митрополита однієї з Вінницьких єпархій УПЦ (МП), який виправдовував повномасштабне вторгнення Росії, засудили до п’яти років ув’язнення.

За повідомленням, йдеться про очільника Тульчинської єпархії у Вінницькій області.

«Суд підтвердив доказову базу, зібрану спецслужбою, і призначив клірику покарання – 5 років позбавлення волі… Згідно з матеріалами слідства, фігурант поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України. А на одному із сайтів РПЦ розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів», – заявили в СБУ.

За повідомленням, митрополита звинувачували у злочинах, передбачених такими статтями Кримінального кодексу України:

  • дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників.

Служба безпеки у січні повідомляла, що передала обвинувальний висновок щодо очільника Тульчинської єпархії УПЦ (МП) до суду.

Починаючи з жовтня 2022 року, СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», заявляючи, що звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій.

Залужний розповів Міллі про оборону і наступ ЗСУ: «важкі бої, ініціатива на нашому боці»

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний під час телефонної розмови з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі повідомив про оборонні й наступальні операції українських військових

«Щодо оборони. Вона – стійка. Наші воїни для цього докладають максимум зусиль. На низці напрямків противник проводить активні штурмові дії, але успіху не має. Зокрема, це повʼязано з намаганням відволікти українські сили від певних ділянок фронту. Щодо наступу. Тривають важкі бої, українські війська крок за кроком продовжують створювати умови для просування вперед. Ініціатива на нашому боці», – цитує слова Залужного пресслужба Генштабу ЗСУ.

За повідомленням, Залужний і Міллі також обговорили «актуальні потреби» Збройних сил в озброєнні та боєприпасах.

У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив про 28 бойових зіткнень протягом доби. За даними Генштабу, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр раніше сьогодні повідомила, що на півдні «ворог серйозно укріплює свої оборонні рубежі. І наші війська зараз стикаються не лише з мінуванням, але й з бетонним інженерним укріпленням ключових панівних висот. Це суттєво ускладнює просування».

За її словами, протягом минулого тижня схід був епіцентром бойових дій.

«Тиждень, що минув, був вкрай складним. Ворог кинув усі сили, аби зупинити наш наступ. Протягом усього тижня схід був епіцентром бойових дій. Відчутно збільшилась кількість ворожих обстрілів – близько 9 тисяч за тиждень. Ворогом використано близько 500 тисяч боєприпасів. У таких умовах наші оборонці не дають ворогу просуватись на Куп’янському, Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Там тривають важкі бої», – написала Маляр у телеграмі.

Минулого тижня заступниця міністра оборони в ефірі телемарафону повідомляла, що українські військові змогли прорвати першу лінію оборони армії РФ на деяких ділянках фронту на півдні.

Маляр зазначила, що «зараз окупанти перекидають свої резерви як на південний, так і східний напрямок, здебільшого це професійні солдати».

Митрополита УПЦ (МП) Павла звільнили з-під варти після внесення застави

Митрополита Української православної церкви (Московського патріархату) Павла (Петра Лебідя) звільнили з-під варти після внесення застави, повідомив його адвокат Микита Чекман.

Заставу в розмірі 33,3 мільйона гривень, за словами захисника, «внесли близько 1000 осіб».

Він додав, що кошти зібрали після того, як на сайті УПЦ (МП) були оприлюднені реквізити, «за якими кожен міг долучитися та сплатити заставу».

14 липня суд змінив запобіжний захід митрополиту Української православної церкви (Московського патріархату) Павлу (Петру Лебідю) із цілодобового домашнього арешту на утримання під вартою до 14 серпня, з можливістю внесення застави в розмірі понад 33 мільйона гривень.

Перед тим Павлові оголосили про ще одну підозру: «у порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань та виправдовуванні й запереченні збройної агресії РФ, вчиненими службовою особою повторно».

Суд 1 квітня призначив ексочільнику Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ (МП) Павлу запобіжний захід – домашній арешт на 60 діб, на Київщині, з використанням електронного браслета.

Того дня в СБУ повідомили, що митрополитові оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

  • порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань,
  • виправдовування, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників.

У нього вдома провели обшуки.

У грудні минулого року СБУ опублікувала перелік з 10 осіб, які потрапили у «церковний список» санкцій РНБО. Серед них, зокрема, клірик УПЦ (МП), ексдепутат Вадим Новинський та тодішній намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь).

Били – прицільно по житлових кварталах. Свідки нічної атаки на Херсон розповіли подробиці

Цієї ночі російські війська атакували Херсон. Били – прицільно по житлових кварталах: у центр міста по багатоповерхівках та по приватному сектору біля річки.

У результаті в дев’ятиповерхівці виникла сильна пожежа. Двоє рятувальників отримали теплові удари – бо працювали у захисному спорядженні, при високій температурі, тоді як на півдні зараз, навіть уночі – шалена спека. З жителів багатоквартирного будинку лише дивом ніхто не загинув. А от у приватному секторі з-під завалів одну жінку не врятували.

Подробиці нічної атаки – в матеріалі наших кореспондентів.

Що відбувається на Куп’янському напрямку?

  • Міська влада Херсону повідомила про черговий російський обстріл: є загиблі й поранені. Яка ситуація у місті та на Херсонщині загалом? До чого готуватися жителям восени та взимку?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Американський інститут вивчення війни пише, що через удари, які ЗСУ завдають по мостах між Кримом та Херсонщиною, армії РФ доводиться шукати альтернативні шляхи. А користувачі соцмереж помітили у Криму понтонні переправи, що може свідчити – окупанти готуються користуватися ними для переправки. Тим часом призначений Росією «голова» окупованої Херсонщини Сальдо заявив, що ЗСУ вдарили по Чонгарському мосту ракетами Storm Shadow. У Німеччині ж продовжують дискутувати про постачання Україні далекобійних ракет Taurus.
  • Україна не погодиться змінювати формулу миру Зеленського, заявляють в Офісі президента після зустрічі країн у Саудівській Аравії. Хоча перед цим видання The Wall Street Journal написало, що на саміті в Джидді представники України не наполягали на плані Зеленського. Загалом на зустрічі проривних рішень не увалювали, утім, вирішили продовжити консультації. Financial Times пише, що в ЄС схвалюють участь Китаю у переговорах щодо України і вважають це конструктивом. Які перспективи цих зустрічей? Докладніше – у програмі «Свобода Live».

Деякі країни під час зустрічі в Джидді підтримали не всі пункти «мирного плану» Зеленського – Єрмак

Не усі країни підтримали 10 пунктів українського «мирного плану» на зустрічі у Саудівській Аравії, повідомив під час зустрічі із журналістами голова Офісу президента України Андрій Єрмак. Він розповів, що українська делегація провела у Джидді понад 30 двосторонніх зустрічей, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Якщо б сьогодні всі прийняли, сказали: «Так, ми все підтримуємо», ми б провели саміт (підготовці якого була присвячена зустріч радників голів держав і урядів у Джидді 5-6 серпня – ред.) вже цього місяця», – сказав із цього приводу Андрій Єрмак.

Він додав, що є пункти, які не викликали обговорення і їх готові схвалити, а є такі, що потребують обговорень. Зокрема, за словами очільника ОП, один із беззаперечних пунктів – це те, що не може бути жодних компромісів стосовно збереження незалежності та суверенітету України.

Також член української делегації на зустрічі у Саудівській Аравії Ігор Жовква додав, що беззаперечним пунктом є і те, що Росія має вивести свої війська з території України.

Загалом Андрій Єрмак додав також, що далі будуть зустрічатися радники і посли країн-членів саміту. Вони мають обговорювати план імплементації кожного з пунктів мирного плану.

«Та зустріч, яка відбулася у Саудівській Аравії – це репетиція світу, в якому немає місця печерній агресії. Перший саміт (підготовці якого була присвячена зустріч радників голів держав і урядів у Джидді 5-6 серпня – ред.) повинен прийняти за основу український «мирний план». Ці гарантії безпеки – як ППО проти майбутньої війни», – сказав Єрмак.

Щодо того, чому зустріч у Саудівській Аравії завершилася без ухвалення спільної заяви, голова Офісу президента пояснив: «Ми домовилися про те, що ми будемо працювати без публічних заяв. Бо іноді, в бажання зробити «піар-прорив», можна втратити сенс».

Учасники зустрічі в саудівському місті Джидда, де 5–6 серпня відбулися переговори про мирне врегулювання війни в Україні, не планували робити спільну заяву, повідомив Reuters із посиланням на представника Європейського союзу. При цьому співрозмовник агентства назвав переговори позитивними, додавши, що серед учасників досягнуто згоди, що в основі будь-якого мирного врегулювання має бути повага до територіальної цілісності та суверенітету України.

У зустрічі брали участь представники 40 країн. Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю Радіо Свобода перед зустріччю повідомив, що там буде розподілена відповідальність між країнами щодо співорганізації чи співлідерства у тому чи іншому пункті української формули миру.

Хто диктує зовнішню політику Ватикану?

Три місяці тому папа Римський Франциск оголосив про миротворчу місію з пошуків припинення російсько-української війни. Стало очевидним, що це завдання понтифік поклав на католицьку Спільноту святого Егідія, яку декотрі називають «тіньовим МЗС Ватикану». Що це за організація і в чому проявляється її вплив? Чому папа Берґольйо оминає традиційні канали ватиканської дипломатії? Хто формує курс закордонної політики Святого престолу?

«Поглиблення ізоляції Росії». Як коментують переговори щодо формули миру в Саудівській Аравії

І хоча зустріч представників понад 40 країн у Саудівській Аравії завершилась без підсумкового комюніке, однак в Україні і серед її партнерів загалом оцінка зустрічі доволі позитивна. І тому, що приїхало набагато більше країн, ніж очікували спочатку, і через те, що не було Росії, і через те, що таки був представлений Китай. І загалом що Київ зміг прорекламувати для Глобального Півдня свою формулу миру, яка передбачає, серед іншого, повне відновлення територіальної цілісності і суверенітету України над усіма без винятку окупованими Росією територіями.

Війська РФ обстріляли Новоданилівку боєприпасами з хімічною речовиною – Тарнавський

Російські війська протягом минулої доби обстріляли боєприпасами з хімічною речовиною Новоданилівку в Запорізькій області, повідомив у телеграмі командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

«Ворог у порушення всіх Конвенцій продовжує використовувати хімічні боєприпаси. Минулої доби противник у районі н.п. Новоданилівка здійснив два артилерійських обстріли з РСЗВ боєприпасами, які містять хімічну речовину (імовірно, хлорпікрин). Внаслідок цього обстрілу люди не постраждали», – написав Тарнавський.

Він додав, що такі дії, спрямовані на те, що зупинити рух українських сил.

Радіо Свобода наразі не може перевірити наведені дані з незалежних джерел.

У червні речник Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень заявляв, що російські військові скинули на позиції Збройних сил України хімічний боєприпас.

Генеральний штаб ЗСУ вранці 7 серпня повідомив, що протягом минулої доби на фронті відбулося 50 бойових зіткнень. За повідомленням, на Запорізькому напрямку російські війська вели «безуспішні наступальні дії» в районі Роботиного.

Військові кажуть, що артилеристи уразили 2 пункти управління, 2 райони зосередження особового складу, 2 артилерійських засоби на вогневих позиціях та одну станцію радіоелектронної боротьби армії РФ.

В Одеській області мобілізували чоловіка з епілепсією, він помер у частині – прокуратура

В Одеській області територіальний центр комплектації та соціальної підтримки в місті Березівка мобілізував 29-річного чоловіка на імʼя Борис, який був інвалідом із дитинства. Невдовзі після прибуття до військової частини чоловік помер унаслідок нападу епілепсії, повідомляє регіональне видання «Інтент».

«Прокурори перевіряють обставини мобілізації та надання медичної допомоги мешканцю смт Ширяєво Одеської області, який помер після прибуття до військової частини», – ідеться в поширеному 7 серпня повідомленні Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Кримінальне провадження порушене з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 115 КК України («умисне вбивство»), за фактом смерті 01.08.2023 о 22-й годині військовослужбовця однієї з військових частин Миколаївщини.

«Крім того, Миколаївською спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Південного регіону розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 425 КК України щодо можливого недбалого ставлення до військової служби службових осіб медичної служби однієї з військових частин Миколаївщини», – додають у прокуратурі.

Про «шок» унаслідок смерті мобілізованого чоловіка з вадами здоровʼя написав голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

«У мене так само, як і у суспільства, багато запитань «чому?» до тих службових осіб, які ухвалили це фатальне рішення. Але як очільник ОВА я маю дочекатися офіційних результатів слідства і правової оцінки дій службових осіб Березівського ТЦК, які проводить Спеціалізована військова прокуратура Одеської області у рамках кримінального провадження», – написав очільник області.

Він також висловив співчуття родині і близьким померлого.

Чонгар та Генічеськ: Росія в паніці від Storm Shadow, на черзі – Taurus?

Вдень 7 серпня народний депутат та голова постійної делегації Верховної Ради у парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв повідомив, що головні фракції парламенту Німеччини домовилися про передачу Україні далекобійних ракет Taurus. Про це він написав у Фейсбуці, закликавши, втім, дочекатися офіційного рішення Берліна.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

«Тривалий час ми працювали з німецькими парламентаріями, щоб сформувати групу підтримки, і ось нарешті крига скресла», – повідомив нардеп.

Україна вперше звернулася до Німеччини з проханням надати ці ракети ще у травні цього року, проте отримала відмову, попри надання ЗСУ далекобійних ракет Scalp/Storm Shadow від Франції та Великої Британії.

Напередодні повідомлення Чернєва стало відомо, що партія канцлера ФРН Олафа Шольца вперше підтримала ідею надання Taurus Україні. Ці ракети здатні бити на дальність до 500 кілометрів і можуть покрити всю окуповану територію України.

А перед цим 6 серпня ЗСУ вкотре вдарили по автомобільних мостах у Чонгарі та Генічеську. Американський Інститут вивчення війни дійшов висновку, що Росія тепер змушена переправляти військові вантажі з Криму на південь України довшим маршрутом – через Армянськ. Аналітики припустили, що Росія так і не навчилася перехоплювати ракети Storm Shadow.

Головні питання випуску:

Чи отримає Україна далекобійні ракети Taurus найближчим часом?

Наскільки удари на 500 кілометрів углиб тилу військ РФ прискорять наступ ЗСУ?

І чому Росія безсила перед західними ракетами?

У Повітряних силах України пояснили, що дозволить вражати більше цілей у Криму

Українській армії потрібні літаки F-16, які б дали можливість більш прицільно вражати об’єкти в окупованому Криму, заявив у коментарі проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

«Літак нам потрібен, безумовно. Ну, крилаті ракети – це крилаті ракети. Є ще оперативно-тактичні комплекси, такі як ATACMS, які можуть вражати об’єкти по балістичній траєкторії на території, зокрема, окупованого Криму. Ми бачимо сьогодні прикуту увагу саме до морського регіону, до Чорного моря, звідки окупанти завдають ударів і літаками ТУ-22М3. Завдають ударів із кораблів ракетами «Калібр» і завдають ударів із берегового ракетного комплексу «Бастіон» ракетами «Онікс», – зазначив він.

Ігнат додав, що українські комплекси ППО не здатні збивати російські ракети «Онікс». З цієї причини, вважає представник Повітряних сил, необхідно знищувати самі носії цих ракет.

«Боротися з такими ракетами, як «Калібр», ще можна засобами ППО, але ось, власне, з «Оніксами» і з Х-22, тут потрібні або спеціальні засоби, або знищити, власне, самі носії, джерела ракет, які їх випускають. Це стосується того ж «Бастіону» – простіше знищити сам комплекс на сухопутній території Криму за допомогою цього ж ATACMS або інших засобів . З ракетами боротися нераціонально, тим більше що збити їх дуже складно», – сказав він.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 розпочнеться цього місяця. Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троелс Лунд Поульсен висловлював сподівання, що результати навчання можуть бути вже на початку наступного року.

Міноборони України казало, що українські військові потребують близько 48 одиниць винищувачів F-16, щоби звільнити українські території від російських військ.

Сили РФ обстрілюють Нікополь з артилерії, є жертви – ОВА

Російські військові зранку 7 серпня з важкої артилерії обстрілює Нікополь, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

«На жаль, ворожі атаки вкотре закінчилися трагедією. Загинув 36-річний чоловік… Ще один мешканець міста постраждав. Йому 68 років. Стан задовільний, тож лікуватиметься вдома. Пошкоджені приватні будинки, господарські споруди, авто. Побиті газопровід і лінії електропередач», – повідомив чиновник у телеграмі.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Титан з України може потрапляти до Росії, з нього виробляють літаки і ракети – розслідування

Значна частина титанової сировини, що експортується з України, через посередників із Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини потрапляє до Росії, пише РБК-Україна з посиланням на дані інсайдерів, що працюють у галузі.

Видання пояснює, що в Україні, за даними Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії, зосереджено 20% усіх світових запасів титанової сировини. У самій Україні титан та вироби з нього практично не виготовляються, на експорт іде концентрат, з якого в інших країнах виготовляють готову продукцію.

Концентрат буває рутиловий, ільменітовий, цирконовий, дистен-силеманітовий, ставролітовий, проте держава контролює лише експорт ільменітового концентрату, на вивіз якого підприємства мають отримувати дозвіл і який визнаний продукцією подвійного призначення, зазначають журналісти.

З липня 2022-го до квітня 2023 року державна Обʼєднана гірничо-хімічна компанія відправила на експорт 82,2 тисячі тонн рудного концентрату, що містить титан. Партії титанового концентрату продано компаніям-посередникам із Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини. Ці компанії, стверджує видання, мають серед засновників росіян та працюють із Росією.

Тисячі тонн титанового концентрату в липні, серпні та вересні 2022 року придбала угорська компанія Sic Luceat Lux KFT. Її засновниками є уродженці Криму Олександр та Світлана Мурадян. Основними контрагентами цієї компанії у 2021–2022 роках були російські фірми.

Ще один приклад – польська компанія BioProfTech Sp.zoo, засновником якої є Руслан Акопян – зареєстрований в окупованому Харцизьку Донецької області. Акопян має російське громадянство. Ця компанія отримувала партії ільменіту з України влітку та восени 2022 року.

Один із флагманів української титанової промисловості, «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК), який до 2021 року належав олігарху Дмитру Фірташу, а зараз – державі, також експортував свою продукцію іноземним компаніям, повʼязаним із РФ, стверджують розслідувачі. ЗТМК – єдиний в Україні виробник губчастого титану, що продавав на експорт не просто сировину, а фактично готову продукцію – титанову губку, титанові зливки, тетрахлорид титану, шлак титану. У 2022 році завод майже не працював, але розпродував продукцію зі складів. Загалом підприємство реалізувало близько 2 тисяч тонн титанової продукції на загальну суму 276,6 мільйона гривень.

Покупцями ЗТМК серед інших виявилися компанії з Чорногорії, Австрії, Литви, Чехії, які повʼязані з Росією та мають російських засновників. Зокрема, покупцем тетрахлориду виступила компанія Nadezda Invest Doo, зареєстрована у місті Будва (Чорногорія), співзасновниками якої є Сергій Орєхов та Владислав Нечипоренко. А титановий шлак у серпні 2022 року купувала компанія із Чехії Cytleon Sro, співзасновником якої є громадянин Росії Леонід Цитленок, зареєстрований у Москві.

«Державні підприємства чи то свідомо, чи то за недбалістю продають титанову продукцію фірмам-прокладкам, які постачають її далі до Росії. Де кінцевими споживачами продукції, найімовірніше, є військові заводи. Зокрема – найбільший у світі виробник титану та продукції з нього – корпорація «ВСМПО-АВІСМА», яка продає сировину та готові вироби з титану російським військовим заводам. А вони виробляють із цього титану бойові літаки, вертольоти, крилаті ракети та іншу продукцію військового призначення», – пишуть журналісти.

З початку повномасштабної російської агресії в Україні СБУ неодноразово припиняла діяльність українських підприємств, співзасновниками чи кінцевими бенефіціарами яких були російські бізнесмени або закордонні компанії, повʼязані з ними.

«Завжди в «броніках»: в будь який момент може прилетіти»: робота ДСНС біля лінії фронту на Запоріжжі

Під обстрілами КАБів, ствольної та реактивної артилерії: такі будні рятувальників зі Степногірська на Запоріжжі.

Від міста до лінії фронту менше 10 кілометрів: тому щоденні виїзди пов`язані переважно з ліквідацією наслідків ворожих прильотів. А ще – з доставкою гуманітарної допомоги, яка для нечисленних місцевих жителів чи не єдина можливість отримати питну воду та продукти. Про роботу біля лінії фронту та очікування деокупації сусідніх міст вони розповіли кореспондентці Радіо Свобода Євгенії Назаровій

У Чехії колишнього бізнес-партнера путінського друга Ротенберга звинуватили в обході санкцій

У Чехії поліція порушила кримінальну справу проти громадянина Росії за звинуваченням у порушенні міжнародних санкцій. Про це 7 серпня повідомив Національний центр боротьби з організованою злочинністю. Імʼя підозрюваного поліція не називає, проте, за повідомленнями ЗМІ, йдеться про колишнього бізнес-партнера Аркадія Ротенберга.

Згідно з повідомленням поліції, російський громадянин у 2015 році брав участь у переказі коштів, які належали олігарху з Росії, включеному до списку санкцій ЄС у звʼязку з анексією Криму. Ці гроші, як стверджується, використано і на території Чехії. За словами представника поліції, цей олігарх, імʼя якого також не називається, повʼязаний із керівництвом Російської Федерації.

Видання Deník N повідомило, що поспілкувалося із підозрюваним. Це бізнесмен Дмитро Калантирський. Олігархом, про якого йдеться в повідомленні поліції, очевидно є близький до Володимира Путіна бізнесмен Аркадій Ротенберг.

«Муніципальний сканер» ще у 2017 році публікував розслідування, в якому називав Калантирського одним із «емісарів» Ротенберга до країн Центральної та Східної Європи. Калантирський живе в Чехії з 2014 року. Це колишній голова правління «СМП Банку», що належить Ротенбергам. Радіо Свобода також згадувало про нього у своїх публікаціях про те, як брати Ротенберги намагаються обійти санкції.

Калантирський підтвердив виданню Deník N, що у 2015 році отримав від своїх бізнес-партнерів із Росії близько 100 мільйонів крон (понад 4 мільйони доларів), і частина цих коштів була спрямована на рахунки офшорних компаній. Калантирський не заперечує, що довгий час знайомий з Ротенбергом і мав із ним бізнес, проте стверджує, що компанія, яка у 2015 році перераховувала йому гроші, тоді не належала другу Володимира Путіна. Про яку компанію йдеться, поки що не відомо. Він також стверджує, що зараз не має справ із Ротенбергом і підтримує ділові відносини лише з якоюсь жінкою з оточення бізнесмена.

У Чехії Калантирському належать три компанії, одна з них повʼязана з кіпрським офшором. Будинок, де він живе у Празі, також належить компанії, зареєстрованій на Кіпрі. У кримінальній справі, порушеній 2 серпня, там відбувся обшук. Повідомляється, що підозрюваного російського громадянина не взяли під варту, розслідування триває.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG