Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський: РФ запустила по Україні 1961 «Шахед»

Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед», повідомив у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський.

«Загалом терористи вже запустили проти України щонайменше 1961 «Шахед», і значну частину вдалося збити. На жаль, не всі. Працюємо, щоб збивати більше – щоб максимум збивати. Працюємо, щоб було більше систем ППО», – сказав Зеленський.

Росія регулярно обстрілює українські міста, застосовуючи при цьому дрони і ракети. Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати південь України, зокрема Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

Раніше повідомлялося, що Іран має намір побудувати в Росії завод із виробництва дронів, який може запрацювати вже наступного року.

Минулого місяця аналітики з розвідувального управління Міноборони США заявили, що цей завод забезпечить Росію новими запасами безпілотників, які «значно більші», ніж ті, які вона могла закупити в Ірану.

Коли об’єкт буде завершений, нові дрони можуть мати значний вплив на війну, попередили аналітики.

Зерно, вибори, невдячність. Де межа польської солідарності з Україною? (відео)

Україні знову закидають невдячність.І знову – її найближчий партнер. Польський високопосадовець натякнув, що їй слідувало би цінувати допомогу, отриману від Варшави. Це вилилося у взаємні виклики послів до обох МЗС – українського й польського й публічні докори на різних рівнях.

Що стоїть за з’ясуванням взаємин між країнами-друзями? Найбурхливішим від початку повномасштабної війни Росії з Україною?

Радіо Свобода з’ясовувало, коли чекати на чергове потепління в україно-польських відносинах. Дивіться відео за лінком

Зеленський про перевірки військкомів: виявили «багато зловживань, відверто огидних»

Перевірка військкомів виявила багато зловживань, «відверто огидних», сказав у зверненні ввечері 3 серпня президент України Володимир Зеленський.

«Були сьогодні доповіді керівника СБУ Малюка та міністра внутрішніх справ Клименка. Зокрема, одне з питань – перевірка «воєнкомів». Поговорили ми детально. Перевірка виявляє багато зловживань. Відверто огидних. Всі факти, виявлені правоохоронцями, вони представлять обов’язково суспільству і розслідують у межах кримінальних проваджень», – сказав президент.

За його словами, у системі комплектування потрібні люди, «які розуміють, що таке цінність захисту України».

«Цінність, а не ціна рішень. У «військкоматах» мають працювати люди, які бачили війну, пройшли її. Є ті, хто, на жаль, втратив кінцівки, але не втратив гідність й не втратив Україну. Дякую їм», – додав Зеленський.

Наприкінці липня президент Володимир Зеленський повідомив про «всеохопну перевірку» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). За його словами, 11 областей взяли на особливий контроль. Напередодні правоохоронці провели обшуки у дніпропетровського військкома, минулого місяця під арешт взяли одеського військкома, а також були заарештовані керівники обласного і районного військкоматів Рівненщини.

Блінкен на Радбезі: світ повинен сказати Росії, щоб вона припинила «шантаж» з українським зерном

Держсекретар США Ентоні Блінкен 3 серпня під час виступу в Раді безпеки ООН у Нью-Йорку розкритикував Росію, звинувативши її в «шантажі» через її нещодавній вихід із Чорноморської зернової ініціативи.

Блінкен заявив, що «голод не можна використовувати як зброю», і закликав усі країни ООН сказати Росії, що з них «досить» дій Москви.

«Досить використовувати Чорне море як шантаж. Досить ставитися до найуразливіших людей у світі як до важеля впливу. Досить цієї невиправданої безсовісної війни», – сказав він.

Держсекретар оголосив, що майже 90 країн підтримали розроблене США комюніке, в якому вони зобов’язалися «вжити заходів, щоб припинити використання їжі як зброї і голодування цивільного населення як тактики ведення війни».

У комюніке жодна країна не названа. Проте Блінкен у своїй промові виділив Росію, заявивши, що її вторгнення в Україну спричинило «напад» на глобальну продовольчу систему.

Раніше США і Європейський союз звинуватили Росію у використанні продовольства як зброї під час війни через погіршення глобальної продовольчої кризи, коли вона почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

Москва каже, що повернеться до угоди, якщо її вимоги щодо покращення власного експорту зерна і добрив будуть виконані. За словами Блінкена, санкції, накладені на Росію, «явно виключають продовольство і добрива», але Москва стверджує, що обмеження на платежі, логістику і страхування перешкоджають експорту її сільськогосподарської продукції.

«У той час, коли вона відмовилася від ініціативи, Росія експортувала більше зерна за вищими цінами, ніж будь-коли раніше», – сказав держсекретар США.

Блінкен додав, що Сполучені Штати нададуть 362 мільйони доларів нового фінансування для «подолання факторів відсутності продовольчої безпеки і підвищення стійкості» в 11 африканських країнах і на Гаїті.

Держсекретар виступав на зустрічі, на якій він головував, щодо голоду і відсутності продовольчої безпеки, спричинених конфліктом. Сполучені Штати з 1 серпня перебрали головування в Раді безпеки.

Єврокомісар: у 2023-му Польща експортувала до України третину всіх товарів із ЄС

Від початку 2022 року і до весни 2023-го Польща експортувала до України більше товарів, ніж імпортувала, заявив європейський комісар з аграрної політики Януш Войцеховський 3 серпня.

За його даними, від початку 2022 року до травня 2023-го Польща експортувала до України товарів на близько 14 мільярдів євро, а завезла звідти на близько 8,2 мільярда євро.

«Польський експорт до України в 2023 році складає одну третину від ЄС, що в 2,5 більше, ніж у Німеччини, яка на другому місці», – заявив Войцеховський.

Відтак він висловив думку, що в польсько-українських відносинах слід вбачати не лише політичне, а й економічне партнерство, яке «наразі є дуже вигідним для Польщі».

«Це не змінює того факту, що інтереси фермерів у цих відносинах перебувають під загрозою і потребують захисту», – додав єврокомісар.

Польща послідовно підтримує Україну у протистоянні російській агресії. Водночас напругу між двома країнами викликало невдоволення фермерів Польщі через те, що українське зерно потрапляє на польський ринок на тлі блокади Росією портів України.

Зокрема, днями, коментуючи в ефірі польського телебачення обмеження імпорту українського збіжжя, зокрема в Польщу, Пшидач завив, що «варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років». Це викликало обмін критичними заявами між Києвом та Варшавою.

Росія обстрілює Україну ракетами, які Київ передав Москві за газові борги наприкінці 90-х – «Схеми»

«Схеми» (Радіо Свобода) знайшли докази того, що Росія обстрілює Україну крилатими ракетами Х-55, які офіційний Київ передав Москві в межах угоди між Кабміном і урядом РФ в 1999 році в обмін на погашення заборгованості за спожитий російський газ.

Журналісти отримали у своє розпорядження текст угоди і список номерів переданих ракет і співставили з номерами тих Х-55, які армія РФ почала використовувати проти України під час повномасштабного вторгнення. «Схеми» виявили щонайменше з десяток ракет зі списку, які РФ запустила по українських містах – частину з них збили сили української ППО, частина влучила у житлові будинки. Про це йдеться у новому розслідуванні проєкту.

Журналісти розшукали в архіві угоду між Кабінетом міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом РФ за керівництва Володимира Путіна, підписану в Ялті 1999 року. За нею, Київ передав Москві вісім важких бомбардувальників Ту-160 і три Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет Х-55. За це Росія компенсувала Україні борг за російський газ – на суму 275 мільйонів гривень. Це – визначена вартість переданого обладнання

Разом з угодою журналісти отримали список з усіма номерами переданих ракет і співставили з номерами Х-55, якими Росія обстрілювала Україну після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Три таких ракети, які українська ППО збила у січні, травні та квітні 2023 року в Києві та в області – у списку переданих Москві у 1999-му році.

Ще одну Х-55, яка наприкінці 2022-го влучила у багатоквартирний житловий будинок у столиці України, через що загинула жінка, також в рамках угоди передав Київ. Інша ракета, яку Київ також віддав Москві, влучила в будинок на Київщині. Під час обстрілу постраждала дитина.

Ще кілька ракет «Схеми» ідентифікували за допомогою світлин із номерами на уламках, отриманих від джерел у правоохоронних органах.

Загалом журналісти виявили номери більше ніж десяти ракет, які раніше передали Росії, а 23 роки потому армія РФ запустила їх по території України, йдеться у розслідуванні.

Частина з цих збитих ракет нині зберігається у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

Від початку ракету Х-55 в Радянському Союзі створювали винятково як носій ядерного боєзаряду. У Генштабі ЗСУ повідомляли, що «Росія виснажує українську систему протиповітряної оборони ракетами Х-55, які не несуть вибухонебезпечної бойової частини». Ці ракети, стверджують у відомстві, небезпечні через свою кінетичну енергію і залишки палива, що вибухають.

АРМА розриває угоду з «Нафтогазом» про управління колишніми заправками Glusco

Агентство з розшуку та менеджменту активів забирає в компанії групи «Нафтогаз» управління мережею автозаправних станцій – про це АРМА заявило 3 серпня.

Йдеться про активи, торік передані під управління компанії «Нафтогаз Ойл Трейдинг». Як заявили в Агентстві, його перевірки встановили «факти систематичного надання недостовірної інформації про доходи від управління активами, що має негативний вплив на обсяг надходжень від управління, які підлягають перерахуванню до Державного бюджету України».

«З огляду на викладене, АРМА повідомляє про припинення (розірвання) вказаних договорів з Управителем – товариством з обмеженою відповідальністю «Нафтогаз Ойл Трейдинг» з дня оприлюднення цього оголошення», – додає відомство.

АРМА повідомило Кабінет міністрів про необхідність пошуку нового управителя.

Повідомлення не уточнює, про які саме активи йдеться. Водночас торік уряд передав «Нафтогаз Ойл Трейдинг» управління мережею автозаправних станцій Glusco. Вони змінили назву на U.Go.

Напередодні пресслужба U.Go заявила, що з серпня 2022 року і до липня 2023 року мережа сплатила 289 мільйонів гривень обов’язкових платежів до бюджету. Водночас «Нафтогаз Ойл Трейдинг» залучив 60 мільйонів гривень для відновлення роботи мережі, яка не працювала близько півтора року на момент передачі під управління «Нафтогазу». У компанії заявили, що управитель «і надалі сумлінно виконуватиме свої зобов’язання перед державою».

Мережу автозаправок Glusco пов’язували із Віктором Медведчуком.

У липні 2021 року низка ЗМІ повідомляла, що мережу викуповує одна з дочірніх фірм азербайджанської державної нафтової компанії SOCAR. Проте у самій компанії тоді заявили, що остаточного рішення щодо купівлі нею мережі заправок в Україні на ще немає.

Волонтер із Норвегії поранений через російський обстріл у Херсоні – ОВА

У Херсоні 3 серпня через російський обстріл був поранений волонтер із Норвегії, повідомила обласна військова адміністрація.

«Близько 16:50 російська армія знов атакувала центральну частину міста. Легкі поранення отримав волонтер. Його шпиталізували до місцевої лікарні», – йдеться в повідомленні.

В ОВА уточнили, що постраждалому надали необхідну медичну допомогу, його життю наразі нічого не загрожує.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон і деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Щільне мінування і брак авіації: в угрупованні «Таврія» розповіли, що сповільнює контрнаступ ЗСУ

Українські війська просунулися на 650 метрів у районі Роботиного на попередню добу – про це розповів заступник командувача угруповання «Таврія» Сергій Кузьмін в ефірі проєкту Радіо Свобода «Свобода Live».

За словами Кузьміна, в цьому регіоні тривають дуже важкі бої.

Він також повідомив про кілька чинників, які ускладнюють контрнаступ на Таврійському напрямку:

«Існує дуже щільне замінування територій, це один із чинників. Також дуже багато підрозділів рашистів на цьому напрямку, вони за кожен метр чіпляються, намагаються встояти, тримати, але їм це не вдається. Знову ж таки, щоб ми мали можливість швидше просуватися, в нас не вистачає достатньої кількості авіації. В нас недостатня кількість ППО, також на цих напрямках збільшилися артилерійські обстріли з боку рашистів. Це теж впливає на рух і швидкість просування».

Представник угруповання уточнив, що на цьому напрямку розгорнуті переважно російські мотострілецькі підрозділи, на першій лінії стоять штурмові підрозділи «Z», а також «дуже багато підрозділів морської піхоти».

Генштаб регулярно повідомляє, що Сили оборони «продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках».

Влада Румунії перевіряє дані про падіння уламків російського дрона на території країни

Влада Румунії відреагувала на інформацію про те, що в прикордонній громаді впали уламки російського дрона. За повідомленням Міністерства національної оборони країни від 3 серпня, такі повідомлення з’явилися у відкритому доступі напередодні, на тлі чергової російської повітряної атаки на український порт Ізмаїл.

«Група фахівців Військово-повітряних сил Румунії виїхала сьогодні на місце для розслідування ситуації, про яку повідомлялося. До цього моменту не було виявлено конкретних елементів, які б підтверджували поширені гіпотези», – заявляє відомство.

Досі, за повідомленням, російські дрони, використані в ході повітряних атак, не перетинали повітряний простір Румунії.

Румунська влада неодноразово критикувала Росію за атаки по українських портах на Дунаї.

Внаслідок російської нічної атаки дронами по Одещині 2 серпня постраждали об’єкти портової та промислової інфраструктури Дунаю: елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські та адміністративні приміщення.

Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

Інститут нацпам’яті пропонує перейменувати понад 180 населених пунктів в рамках дерусифікації

Український інститут національної памʼяті (УІНП) пропонує перейменувати 183 населених пунктів – про це йдеться в повідомленні 3 серпня.

Топоніми, які містять ознаки «російської імперської політики» пропонують змінити на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

При цьому, як зазначає Інститут, до списку не увійшли населені пункти, розташовані на окупованій території України.

Читайте також: «Всі радянські пам’ятники мають бути демонтовані»: як на Львівщині проходить декомунізація

«Цей перелік не є вичерпним і буде доповнюватися. Оприлюднюючи його, УІНП має на меті сприяти громадам й органам місцевого самоврядування та звернути їхню увагу на ті назви, які містять російську імперську символіку відповідно до закону», – йдеться в повідомленні.

Установа вказує на те, що місцева влада має надати Верховній Раді пропозиції назв для перейменування до 27 січня 2024 року.

Закон про деколонізацію топонімії передбачає перейменування населених пунктів, названих на честь:

  • посадовців, причетних до російської імперської політики, в тому числі у радянський час, або ж підтримували її, закликали до русифікації чи українофобії
  • подій, повʼязаних із утіленням російської імперської політики
  • назв російських міст та інших географічних, історичних та культурних обʼєктів Росії

Закон передбачає винятки, зокрема, найменувань на честь людей, які працювали в російських державних утвореннях, але «захищали політичні, економічні, культурні права Українського народу» (виняток не поширюється на працівників радянських органів держбезпеки).

Іншими винятками є назви на честь російських міст чи об’єктів, пов’язаних із захистом українського народу та культурою інших поневолених Росією народів, а також співзвучні назви.

«Наприклад, не всі Катеринівки чи Миколаївки потрібно перейменовувати, а лише ті, які названі на честь російських царів, якщо це підтверджується історичними джерелами», – зазначають в Інституті.

Триває створення експертної комісії при Українському інституті національної памʼяті, яка надаватиме фахові висновки з питань, які виникатимуть в ході деколонізації.

Київрада 18 травня перейменувала у рамках дерусифікації 26 міських об’єктів, в тому числі кілька станцій метро.

Бойовим медикам дозволять переливати кров військовим після проходження підготовки – Маляр

Бойові медики, які не мають медичної освіти, але пройшли належну підготовку, отримають право здійснювати переливання крові – про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр 3 серпня.

У ефірі каналу ICTV вона висловила сподівання, що в цьому питанні поставлено крапку, і бойові медики будуть мати «безумовне право» на переливання.

«Питання в іншому, щоб ці люди мали відповідну підготовку – суть дискусії зводилася якраз до цього. Власне, Медичні сили, Міноборони і МОЗ знайшли компроміс і люди, які зможуть переливати кров, але не мають медичної освіти, просто будуть проходити підготовку в Міністерстві охорони здоров’я», – сказала вона.

За словами Маляр, Медичні сили ЗСУ відповідають за те, щоб переливання крові здійснювали підготовлені люди.

У липні МОЗ повідомило, що понад 60% смертей на полі бою, яким можна було запобігти, пов’язані з крововтратою, і цей відсоток може зменшити вчасне переливання цільної крові або її компонентів.

Кабінет міністрів на початку липня спростив механізм постачання донорської крові на фронт.

Увімкнув гімн Росії: чеський ресторан звільнив офіціанта за цькування української біженки

Чеський заклад громадського харчування звільнив свого співробітника невдовзі після того, як біженка оприлюднила відео, на якому чути як в ресторані включили російський гімн.

Інцидент трапився у невеличкому містечку біля столиці Чехії напередодні, 2 серпня. Офіціант одного з ресторанів поблизу Праги, який відвідала українка з подругою, спершу увімкнув гімн Росії, а потім сирену повітряної тривоги.

Про таку поведінку чеха українська біженка Олеся Кошілка розповіла у своїх соцмережах. Відео швидко розлетілося у мережі і зібрало хвилі гнівних коментарів. Після чого власник закладу попросив вибачення у дівчини і звільнив свого працівника.

Проєкт Радіо Свобода про біженців і ВПО «Ти як?» зв’язався з Олесею Кошілкою і розпитав про деталі інциденту. Українка повідомила, що разом зі своєю подругою вирішила пообідати у закладі CottonClub Brandýs. Він розташований у невеликому містечку Брандис-над-Лабем-Стара-Болеслав. У Чехію Олеся переїхала після початку повномасштабної війни.

«Прийшли і зробили замовлення. Я попросила пароль від Wi-Fi. На що мені офіціант чех відповів, що інтернет є тільки російський. Я спочатку не звернула на це увагу, подумала, що він подумав, що я росіянка. Через хвилин 5 включається гімн Росії. Я не розумію, що відбувається, заходжу всередину і кажу «Це гімн Росії?». На що відповідають «Так». Я кажу, що я – українка. На що мені відповідають: «І що?» починають сміятися і включають звук сирени», – повідомила вона у коментарі Радіо Свобода.

Дівчина каже, що не всі працівники ресторану підтримали вчинок офіціанта. Інші – ввічливо спілкувалися з дівчатами. Докази з цькуваннями з боку працівника закладу пізніше Олеся виклала у своїх соцмережах. Вона опублікувала фрагмент відео, коли в ресторані грає російський гімн.

«Відео набрало понад мільйон переглядів. Дуже багато було негативних відгуків про заклад. Після чого подзвонив його власник, вибачився, сказав «що сам він за Україну і не розуміє, як могло так статися», – каже українка.

Читайте також: ЗМІ: Чехія дозволила ще 14 своїм громадянам воювати в лавах Збройних сил України

Нещодавно також ресторан публічно оприлюднив свою позицію у соцмережах: «Від імені керівництва CottonClub Brandýs ми хочемо повідомити, що ми не згодні з політичними поглядами наших співробітників і відмежовуємося від них. Після вчорашнього інциденту в нашому ресторані керівництво компанії вирішило звільнити ініціатора, тому він більше не є нашим співробітником. Ми також не згодні з порушенням прав і свобод людини, яке відбувається проти України».

Попри реакцію закладу, Олеся каже, що неприємні відчуття в неї все ж залишилися і не розуміє, як офіціанти можуть так поводитися з людьми, які рятувалися від ініційованої Росією війни.

Нагадаємо, що раніше, в червні цього року, розгорнувся ще один скандал щодо цькування української біженки. Ідеться про відео з українською дитиною Поліною Бутківською, яку під час шкільної екскурсії ображали чеські однокласники, викликало резонанс у Чехії. У ситуацію втрутилися навіть президент та міністр внутрішніх справ країни. «Ти як?» поспілкувався з Поліною і розповідав про те, який розвиток мала ця історія.

За даними соціологічного дослідження, яке провів чеський інститут STEM, 52% населення країни підтримує Україну і не вірить російським наративам про війну. А 60% людей схвалюють допомогу влади для українських мігрантів.

ЗСУ виснажують війська РФ – які провали на фронті замовчує Кремль?

  • Російська армія намагається контратакувати на Донеччині. Біля Старомайорського спробу відбито, повідомляє Генштаб. Репортаж та оновлені дані з фронту.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Українські військові, які проходили навчання у країнах НАТО, відмовилися від американських бойових методів і повернулися до власної тактики, пише The New York Times. ЗСУ зосередилися на тому, щоби вимотати російську армію. А німецьке видання Bild пише, Росія готова вести війну в Україні ще 2-3 роки і шукає додаткові резерви для цього.
  • Експрезиденту США Дональду Трампу висунули офіційне обвинувачення у злочині проти держави та громадян – зокрема, у спробі вплинути на результати президентських виборів 2020 року. Кульмінацією тих подій став напад на Капітолій у січні 2021 року. На Трампа чекають у суді вже у цей четвер. Довкола будівлі суду посилені заходи безпеки. Докладніше – у «Свобода Live».

Україна потребує повернення жінок для відновлення економіки – Bloomberg

Майже через півтора року після повномасштабного вторгнення ціна опору російському сусідові виявилася руйнівною. Якщо понад шість мільйонів біженців з України не повернуться, частина цієї шкоди буде незворотною. Так вважають у Bloomberg. Радіо Свобода ознайомилося з аналітичними прогнозами видання і публікує ключові тези публікації.

Дубінський заявив про політичні мотиви проведених у нього обшуків

Народний депутат Олександр Дубінський заявив про політичні мотиви обшуків, які відбулися у нього у четвер.

«У мене провели незаконні обшуки, метою яких є пошук будь-якого компромату, що може бути використаний для моєї дискредитації», – написав Дубінський у Telegram.

Він назвав звинувачення на свою адресу «повністю надуманими».

Раніше сьогодні стало відомо, що ДБР спільно з СБУ прийшли з обшуками до депутата Дубінського, який під час війни виїхав за кордон нібито під приводом супроводження батька на лікування.

«Нардеп отримав дозвіл залишити Україну під цим приводом та самостійно покинув країну. Своєю чергою батько самостійно, без супроводження сина виїхав за кордон, а потім повернувся до України набагато раніше, ніж народний обранець. ДБР з’ясовує, яким чином у період перебування за кордоном нардеп зміг підписувати та направляти офіційні документи, в тому числі до державних органів, що може свідчити про їх підробку», – повідомляли в ДБР.

Раніше у мережі дівчина депутата Дубінського опублікувала фото з ним у Барселоні. Згодом він сам написав у Telegram, що виїхав за кордон через хворобу батька і необхідність його супроводжувати.

Президент Володимир Зеленський раніше критикував виїзди народних депутатів і високопосадовців за кордон. У зверненні 27 липня він заявив: «Кожен намір будь-якого посадовця кудись поїхати за кордон, будь-якого депутата варто перевіряти до секунди. Якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

За останній час журналісти вже повідомляли про перебування за кордоном, чи то для відпочинку, чи бізнесу, або ж у сімейних справах окремих народних депутатів, зокрема Юрія Арістова (нині вже ексдепутат – ред.) та Андрія Холодова.

Набрали чинності нові санкції ЄС проти Білорусі за підтримку Росії у війні проти України

Євросоюз опублікував рішення про нові санкції, якими ввів додаткову заборону «на експорт вогнепальної зброї та боєприпасів, а також товарів і технологій, придатних для використання в авіаційній та космічній промисловості». Таким чином санкції проти Білорусі приведені у відповідність до обмежувальних заходів, запроваджених проти Росії.

26 липня Комітет постійних представників Євросоюзу погодив запровадження нових санкцій проти Мінська «через ситуацію в країні та причетність Білорусі до російської агресії проти України».

Зокрема, рішення Ради Європейського Союзу передбачає такі заходи:

  • Заборона продажу, постачання, передачі або експорту в Білорусь вогнепальної зброї, її частин і необхідних комплектуючих, а також боєприпасів до неї.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технічному зміцненню Білорусі або розвитку її оборонного потенціалу та гарантуванню безпеки.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі певних типів напівпровідникових приладів, інтегральних схем, камер та оптичних компонентів, інших електричних/магнітних компонентів та електронних пристроїв.
  • Заборона на продаж, постачання, передачу або експорт до Білорусі товарів і технологій, придатних для використання в авіаційній або космічній промисловості, включаючи авіаційні двигуни та їх частини.
  • У рішенні також описана номенклатура забороненої до експорту електроніки. Мова йде про ті її види, які сприяють розвитку оборонного потенціалу та гарантують безпеку Білорусі, а також про ті види електроніки, які Росія використовує для війни проти України, які сприяють розвитку оборонного потенціалу та виробництва зброї в Росії.

Рішення ЄС не передбачає пом’якшення санкцій щодо експорту білоруських добрив. Низка країн ЄС прагнули цього пом’якшення.

Раніше ЄС запровадив шість пакетів санкцій проти Білорусі, востаннє – понад рік тому, у червні 2022-го.

Путін заявив, що всі чиновники мають їздити на російських автомобілях

Президент Росії Володимир Путін заявив, що «всі чиновники країни мають їздити на вітчизняних автомобілях». Про це він сказав на зустрічі із керівниками підприємств обробної промисловості, передають російські ЗМІ.

«Міністерства, відомства, управління справами звернулися з проханням продовжити [закупівлі], зробити акцент, по суті, на автомобілях іноземного виробництва, продовжити таку практику. Я сказав, що це має бути абсолютно виключено і всі чиновники країни повинні їздити на вітчизняних автомобілях», – сказав Путін.

За його словами, «це буде скромніше, аніж раніше», але, на думку Путіна, – «нічого страшного, навпаки, навіть добре».

При цьому Путін сказав, що відмовлятися від імпорту не потрібно, але «базові речі» мають бути орієнтовані на російського виробника.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну автовиробники Hyundai, Toyota (Lexus), Skoda Auto, Renault, Mercedes-Benz та інші зупинили виробництво у Росії. Деякі компанії передали свої активи російським партнерам. General Motors, Mercedes-Benz, BMW, Ford, Land Rover, Toyota та Mazda призупинили постачання своєї продукції до РФ.

У червні цього року Євросоюз заборонив експорт до Росії електричних та гібридних машин, нових та вживаних автомобілів класу люкс.

Наприкінці липня Японія також заборонила постачати в Росію нові та вживані автомобілі з об’ємом двигуна понад 1,9 літра, гібридні автомобілі та електрокари.

Напередодні стало відомо, що і Грузія запровадила заборону на експорт та реекспорт американських автомобілів до Росії з 1 серпня. Аналогічна заборона для європейських автомобілів почне діяти з 26 вересня.

За даними Association of European Business, автомобільний ринок Росії торік скоротився на майже 60%.

На зустрічі прем’єра Польщі та президента Литви озвучили число «вагнерівців» у Білорусі

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький і президент Литви Ґітанас Науседа у четвер зустрілися в районі Сувальського коридору, щоб обговорити загрози безпеці з боку ПВК «Вагнер», яка розмістила свої сили в Білорусі.

«За нашими даними, в Білорусі близько чотирьох тисяч «вагнерівців», а за інформацією президента Литви, навіть трохи більше», – сказав на зустрічі Матеуш Моравецький. Таким чином Росія тестує реакцію Польщі і союзників, переконаний премʼєр Польщі.

«На ці російські і білоруські провокації, інструментом яких є група «Вагнера» ми дуже рішуче відповідаємо. Серед іншого, ми побудували паркан на польсько-білоруському кордоні», – нагадав Моравецький і запевнив, що Польща твердо боронить свій кордон на тлі провокації з боку режиму Олександра Лукашенка.

Також Моравецький зазначив, що звіт спеціального комітету закордонних справ британського парламенту підтверджує, що ПВК «Вагнер» була недооцінена. За його словами, провокації з боку Мінська і Кремля триватимуть, але переміщення польських військових частин до східного кордону і зміцнення лінії оборони, зокрема фізичними укріпленнями, захищає громадян Польщі.

Водночас президент Литви Ґітанас Науседа повідомив, що питання про закриття кордону з Білоруссю досі розглядається.

«Це має бути узгоджене рішення Литви, Латвії і Польщі», – повідомив Науседа.

Він додав, що на ситуацію в Білорусі потрібно дивитися комплексно. «Присутність групи «Вагнера» в Білорусі – лише один із факторів ескалації. Ми бачимо, що Білорусь досі реалізує плани розміщення ядерної зброї на своїй території», – підкреслив президент Литви. Також Неуседа анонсував спільну зустріч польських і литовських розвідслужб для обміну інформації.

Сьогодні білоруська агенція «БЕЛТА» повідомила, що Лукашенко поїхав буцімто для перевірки посіву до Гродненської області. Це область на кордоні із Польщею.

1 серпня Міністерство оборони Польщі заявило про порушення повітряного простору країни двома білоруськими вертольотами. Білоруське військове відомство це спростувало. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак доручив збільшити кількість військ на кордоні та виділити додаткові сили та засоби, зокрема бойові гелікоптери. Про інцидент повідомили керівництво НАТО.

Раніше з’явилася інформація, що «вагнерівці» проводять навчання з білоруською армією. У зв’язку з чим Польща почала перекинула понад 1000 своїх військових ближче до кордону з Білоруссю.

«Злив» Теплінського: чи можуть дані про справжні втрати РФ змусити Путіна піти з України?

2 серпня командувач Повітряно-десантних військ Росії генерал-полковник Михайло Теплінський у своєму привітанні з Днем ПДВ розкрив дані про втрати десантників у війні з Україною. На відео, опублікованому телеканалом Міноборони РФ «Звезда», звернуло увагу російське опозиційне видання «Агентство».

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

У ньому командувач повідомив, що понад 5 тисяч десантників повернулися на фронт в Україні після отриманих поранень, а близько 3,5 тисячі поранених взагалі відмовилися залишити передову. Скільки елітних бійців Росії загинуло в Україні, Теплинський не зазначив. Проте аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов у коментарі «Агентству» припустив, що може йтися про кілька тисяч людей.

Незабаром після публікації відео привітання Теплинського було видалено із сайту телеканалу «Звезда», з їхнього телеграм-каналу та телеграм-каналу самого командувача. «Агентство» припускає, що інформацію про такі втрати російське Міноборони не хотіло б розголошувати.

Американський Інститут вивчення війни у своєму звіті 3 серпня зазначив, що Кремль став ще більш чутливим до суперечок в інтернеті між російськими воєнкорами та будь-якої інформації про невдачі армії Росії в Україні.

Вони помітили, як один із Z-воєнкорів розкритикував публікацію колегами інформації про удари по мосту в Чонгарі та Севастополі – на його думку, це може «безвідповідально посіяти паніку».

Головні питання випуску:

Як ЗСУ вдається тисячами ліквідувати російських десантників – еліту армії РФ?

Чи вдається Кремлю приховувати дані про свої втрати всередині Росії?

Чи може поширення серед росіян даних про справжній стан справ на фронті змусити Путіна піти з України?

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG