Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У МВС кажуть, що ідентифікували понад 232 тисячі воєнних злочинців та колаборантів

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну правоохоронці ідентифікували понад 232 тисячі воєнних злочинців та колаборантів, повідомляє у четвер пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

У МВС кажуть, що всі ці особи внесені до інформаційної системи «Воєнний злочинець». Станом на 3 серпня у ній є дані про 232 131 особу, з яких:

  • 197 857 військовослужбовців російських окупаційних військ;
  • 3 522 представники незаконних збройних формувань та приватних військових компаній;
  • 3 267 колаборантів та зрадників України;
  • 401 представника військово-політичного керівництва РФ.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні. Як повідомив раніше голова СБУ Василь Малюк, від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на червень Служба безпеки розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із російською агресією.

Російські окупанти регулярно катували й ґвалтували незаконно ув’язнених херсонців – міжнародний звіт

Майже половина українців, яких утримували в російських слідчих ізоляторах під час окупації Херсону, зазнали масштабних тортур, у тому числі сексуального насильства. Про це йдеться у звіті, де проаналізовано 320 випадків затримання в Херсоні у більш ніж 35 ізоляторах.

Принаймні 43% опитаних людей, що пережили незаконне утримання, прямо згадали про практику тортур у слідчих ізоляторах, а сексуальне насильство назвали звичайною тактикою російських охоронців щодо ув’язнених чоловіків та жінок. При цьому попередні результати показують, що найчастіше катування в ізоляторах зазнавали військовослужбовці та представники їхніх родин.

Аналіз складений групою Mobile Justice Team, яка є частиною консультативної групи із розслідування звірств Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) за підтримки Великої Британії, ЄС і США, створений міжнародною юридичною фірмою та фундацією із захисту прав людини Global Rights Compliance для підтримки Офісу Генерального прокурора України, пише CNN.

«Багато чого є просто покаранням, і, окрім покарання за фактичну військову службу (їхнього родича), це ще й покарання, здається, насправді за громадянство України», – сказала CNN регіональна менеджерка Global Global Compliance Анна Микитенко.

У звіті йдеться, що принаймні 36 постраждалих згадували про використання електричного струму під час допитів російськими охоронцями. Інші жертви згадували про погрози обрізання статевих органів, і принаймні одна жертва була змушена стати свідком зґвалтування іншої затриманої.

«Що стосується чоловіків, то більша частина злочинів – це сексуальні тортури, і це, як правило, тортури геніталій, тож це є формою покарання (за те, що вони українці) і не дозволить їм мати дітей», – додала Микитенко.

У звіті додається, що російські охоронці також повсякчас використовували задушення, застосування водних тортур, жорстоке побиття та погрози зґвалтування проти жертв в херсонських катівнях.

Адвокат Вейн Джордаш, співзасновник Global Rights Compliance, додав у звіті: «Тактика тортур і сексуального насильства, яку прокуратура виявляє в ізоляторах ув’язнення в Херсоні, свідчить про те, що план Путіна знищити українську ідентичність включає низку злочинів, що нагадують геноцид». Він підкреслив: «Принаймні модель, яку ми спостерігаємо, узгоджується із цинічним і прорахованим планом принизити і тероризувати мільйони українських громадян, щоб підкорити їх диктату Кремля».

При цьому, попри ознаки геноциду, довести цей злочин проти людяності може бути непросто, пояснила Микитенко, адже в такому випадку потрібно довести умисел. Микитенко додала, що це лише попередній звіт, і випадки катувань можуть бути ще більш поширеними, і зараз українці в окупованих Росією регіонах можуть піддаватися більш жорстоким і поширеним тортурам: «Що довшою була окупація, то важчі були злочини та більша кількість злочинів була скоєна», – пояснює вона.

При цьому просування українців на передовій також посилило застосування тортур: «Враховуючи звільнення частини Херсонської області минулого року, я припускаю, що в помсту за це були скоєні злочини».

Росія неодноразово заперечувала звинувачення в тортурах і порушеннях прав людини в Україні, попри численні переконливі докази, зібрані та поширені міжнародними правозахисними організаціями та новинними організаціями.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з питань прав дітей Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію сотень дітей з України, що кваліфікується як воєнний злочин.

Крім того, США оголосили, що співпрацюватимуть у питанні притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні з Міжнародним кримінальним судом.

Напередодні «Голос Америки повідомляв, що журналісти Медійної ініціативи за права людини дійшли висновку, що вибух у слідчому ізоляторі в Оленівці Донецької області був заздалегідь спланований.

РФ збільшила до двох кількість носіїв «Калібрів» у Чорному морі – ВМС

Росія тримає у Чорному морі на бойовому чергуванні 11 кораблів, серед яких два носії крилатих ракет «Калібр» із загальним залпом до 12 ракет. Напередодні повідомлялося про один такий корабель із залпом до чотирьох ракет.

Оновлені дані вказують Військово-морські сили Збройних сил України.

Повідомляється, що в Азовському морі РФ тримає три кораблі (учора був один – ред.).

За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби армія РФ завдала 5 ракетних, 89 авіаційних ударів, а також атакувала Україну дронами, усі (15) з яких, за даними Повітряних сил, були збиті.

Військові попереджають: ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

«Я дуже сильно переживала не за себе, а за маму». Як війна змінила дітей, батьки яких воюють

Близько 60 дітей, чиї батьки захищають країну, а також загиблих воїнів, провели час у літньому творчому християнському таборі «АртЕрія» («ArtArea») серед карпатських гір на Львівщині. Восьмий рік поспіль військові капелани Української греко-католицької церкви організовують для дітей військовослужбовців такий не лише відпочинок.

Комісуватися з війська: хто може, чому буває довго і як діяти

Потрібне термінове лікування – а за кордон не виїдеш. Й лікарню всередині країни собі – не обереш. Попри те, що існує досить чітка процедура надання меддопомоги військовим і комісування тих, хто служити більше не може, навіть за наявності висновків лікарів – процес дозволів може тягнутися місяцями. Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) дізнались кілька історій людей, які, маючи важкі хвороби (де час справді грає роль у лікуванні), не можуть комісуватися або потрапити на лікування. Чому так стається? Як гарантувати усім військовим вчасну допомогу? Та як притягти до відповідальності тих, хто це гальмує?

Антикорупційні органи завершили розслідування у справі Деркача про держзраду і незаконне збагачення

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні колишнього народного депутата. У відомстві, традиційно, не називають імені фігуранта, однак з опису справи випливає, що мова йде про Андрія Деркача.

«У липні 2022 року під час низки обшуків НАБУ та САП виявили та вилучили матеріали, які свідчили про тривалу підривну діяльність народного депутата, його сталі зв’язки з представниками держави-агресора та колаборантами. У вересні нардепу заочно повідомили про підозру, оскільки він переховується від слідства, а також оголосили у розшук», – зазначили в НАБУ.

У липні САП повідомила, що суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування щодо Деркача. У відомстві пояснювали, що відповідна ухвала дасть змогу завершити досудове розслідування щодо Деркача та передати його справу до ВАКС для розгляду по суті.

З початку повномасштабного вторгнення РФ Андрій Деркач у Верховній Раді не з’являвся. Його депутатські повноваження були припинені. До великої війни Деркач був частим гостем на телеканалах, які пов’язують із кумом Путіна Віктором Медведчуком. У його виступах лунали наративи, які активно просуває російська пропаганда, зокрема, про «зовнішнє управління».​

Крім звинувачень в Україні, США також звинувачують Деркача у відмиванні грошей та порушенні санкцій, запроваджених проти нього в США у 2020 році за звинуваченням у сприянні втручанню Росії у президентські вибори.

У січні цього року президент Володимир Зеленський припинив громадянство України для Андрія Деркача. Він перебуває у розшуку.

Росія поширює в Казахстані оголошення про набір до російської армії – Reuters

На тлі ескалації війни, яку Росія веде проти України, на екранах казахстанських інтернет-користувачів стали з’являтися оголошення з пропозицією негайної виплати понад 5000 доларів США за вступ до російської армії. Про це 3 серпня пише Reuters.

Казахстан, що межує з Росією, є домом для понад 3 мільйонів етнічних росіян (із загалом 19 мільйонів населення) і традиційно є одним із найближчих союзників Росії. Однак уряд в Астані не підтримав російську війну проти України і закликав до миру.

Реклама чітко орієнтована саме на казахстанців, вона містить прапори Росії та Казахстану та гасло «Пліч-о-пліч». Оголошення обіцяють одноразову виплату 495 тисяч російських рублів (5300 доларів США) тим, хто підпише контракт із російськими військовими, а також місячну зарплату не менш як 190 тисяч рублів (2000 доларів США) і додаткові пільги, які не розголошуються.

Оголошення ведуть на сайт, який пропонує потенційним новобранцям шанс приєднатися до російської армії в Сахалінській області Росії. Власником сайту є Агентство розвитку людського капіталу Сахалінської області – організація, створена місцевою владою.

Оператори за телефонами, вказаними в оголошеннях, заявили, що не можуть прокоментувати розміщення реклами, а організація не відповіла на запитання, надіслані електронною поштою. Згідно з законодавством Казахстану, найманство у воєнних конфліктах за кордоном є незаконним.

Міністерство інформації та соціального розвитку Казахстану негайно не відповіло на запит прокоментувати оголошення.

На тлі ескалації війни, яку Росія веде проти України, на екранах казахстанських інтернет-користувачів стали з’являтися оголошення з пропозицією негайної виплати понад 5000 доларів США за вступ до російської армії. Про це 3 серпня пише Reuters.

Казахстан, що межує з Росією, є домом для понад 3 мільйонів етнічних росіян (із загалом 19 мільйонів населення) і традиційно є одним із найближчих союзників Росії. Однак уряд в Астані не підтримав російську війну проти України і закликав до миру.

Реклама чітко орієнтована саме на казахстанців, вона містить прапори Росії та Казахстану та гасло «Пліч-о-пліч». Оголошення обіцяють одноразову виплату 495 тисяч російських рублів (5300 доларів США) тим, хто підпише контракт із російськими військовими, а також місячну зарплату не менш як 190 тисяч рублів (2000 доларів США) і додаткові пільги, які не розголошуються.

Оголошення ведуть на сайт, який пропонує потенційним новобранцям шанс приєднатися до російської армії в Сахалінській області Росії. Власником сайту є Агентство розвитку людського капіталу Сахалінської області – організація, створена місцевою владою.

Оператори за телефонами, вказаними в оголошеннях, заявили, що не можуть прокоментувати розміщення реклами, а організація не відповіла на запитання, надіслані електронною поштою. Згідно з законодавством Казахстану, найманство у воєнних конфліктах за кордоном є незаконним.

Міністерство інформації та соціального розвитку Казахстану негайно не відповіло на запит прокоментувати оголошення.

Жителі інших пострадянських країн Центральної Азії розповіли Reuters, що деякі їхні співвітчизники приєдналися або до російської армії, або до російських угруповань на кшталт «ПВК Вагнера», але вербування зазвичай відбувалося в Росії, де працюють мільйони узбеків, таджиків і киргизів. «Колишній чоловік моєї сестри помер у жовтні минулого року в Лисичанську (окуповане місто в Луганській області – ред.)», – розповіла Reuters жителька Таджикистану на умовах анонімності.

У Киргизстані в травні 2023 року місцевого жителя засудили до 10 років позбавлення волі за приєднання до російських підрозділів у Луганській області. Цього тижня МЗС Росії повідомило, що розглядає прохання російського політика надати чоловікові російське громадянство, щоб Москва могла тиснути на Бішкек для звільнення засудженого.

За кордоном набагато менше казахських трудових мігрантів через відносне багатство країни, хоча вакансії на будівництво в окупованих Росією частинах України також рекламуються на сайтах оголошень у Казахстані.

Росія: генерал Теплінський розкрив дані про втрати. Заяву прибрали з сайту телеканалу Міноборони

Командувач Повітряно-десантних військ Росії генерал-полковник Михайло Теплінський у привітанні з Днем Повітряно-десантних військ, опублікованому телеканалом Міністерства оборони РФ «Звезда», розкрив кількість десантників, поранених на війні в Україні. Увагу на це 3 серпня звернуло видання «Агенство».

У своєму привітанні Теплінський сказав, що пишається тим, що за півтора року війни «понад пʼять тисяч десантників, що зазнали поранень, після лікування повернулися на фронт, а понад три з половиною тисячі наших поранених узагалі відмовилися залишити передову». Генерал не розкрив дані про безповоротні втрати.

Як зазначає «Агентство», згодом телеканал «Звезда» вилучив із сайту та з телеграм-каналу привітання Теплінського. Новина залишилася в кеші Google, у репостах та передруках ЗМІ, а видалений пост зберігся в архіві TGStat.

OSINT-аналітик Кирило Михайлов, спираючись на дані Теплінського щодо поранених, припустив у розмові з «Агентством», що за час війни загинули кілька тисяч російських десантників. Журналісти «Медіазони» та російської служби Бі-Бі-Сі разом із волонтерами підтвердили, що до 28 липня загинули щонайменше 1842 десантники, в тому числі 322 офіцери.

У липні військові запобігли проникненню в Україну через північний кордон чотирьох ДРГ – Наєв

Українські військові у липні запобігли чотирьом спробам проникнення на територію України російських диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) у Чернігівській і Сумській областях, повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

«Ці випадки були зафіксовані в темну пору доби, однак це не завадило прикордонникам на спостережних постах своєчасно помітити диверсантів і відкрити вогонь на ураження», – зазначив Наєв у Telegram.

За його словами, нині на північному напрямку тривають роботи з удосконалення системи відеоспостереження, мінування можливих шляхів перетину кордону керованими протипіхотними мінами, а також облаштування замінованих непрохідних лісових завалів.

1 серпня Наєв повідомляв, що російські диверсанти вночі намагалися перетнути кордон у Чернігівській області, українські прикордонники відкрили вогонь і змусили їх відійти назад.

Українські війська регулярно повідомляють про російські обстріли областей, що межуть із РФ, зокрема Чернігівщини та Сумщини.

Наприкінці червня президент Володимир Зеленський доручив військовим «підсилити північний напрямок».

Ексголові окупаційного «уряду» Херсонщини повідомили про підозру

Офіс генпрокурора та Служба безпеки повідомили, що ексгубернатор Калінінградської області РФ Сергій Єлісєєв, який майже пів року очолював «уряд» окупаційної адміністрації на тимчасово захопленій Херсонщині, отримав підозру.

«За даними слідства, за відсутності «на робочому місці» гауляйтера Сальдо російський чиновник виконував його «обов’язки» і керував місцевими окупаційними органами. Напередодні звільнення Херсона фігурант спільно зі своїми поплічниками переправився на лівобережну частину області, а згодом виїхав до Росії. І вже в грудні 2022 року знову отримав посаду в уряді Калінінградської області. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Єлісєєву про підозру за двома статтями», – йдеться в повідомленні правоохоронців.

Оскільки фігурант переховується від правосуддя, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Єлісєєв перебуває під санкціями багатьох європейських країн і США.

Росія прагне зруйнувати дружбу України і Польщі – Юрій Щербак про останні події

«Треба негайно на дуже високому українському рівні «розрулювати» ситуацію. Бо немає однозначно винних і чистих сторін» – так прокоментував останні непорозуміння у відносинах України і Польщі Юрій Щербак, колишній посол України в Ізраїлі, Канаді, США та Мексиці. Він наголошує, що зараз Польща на третьому місці після США і Британії щодо допомоги Україні у війні. В ефірі Радіо Свобода в передачі «Свобода Live» Щербак також наголосив, що «Польща перебуває під безпрецедентною кампанією погроз і ненависті з боку Росії».

Росія: антивоєнного активіста засудили до 1,5 року за ґратами

У Росії антивоєнного активіста та підприємця Дмитра Скуріхіна засудили до півтора року позбавлення волі у справі про повторну «дискредитацію» російської армії. Про це 3 серпня повідомляє «Сота».

Скуріхін писав на своєму магазині в селі Русько-Висоцьке Ленінградської області антивоєнні гасла та назви українських міст, які постраждали від дій російської армії. Загалом із 2014 року Скуріхін розмістив на фасаді близько 200 політичних плакатів.

У травні 2022 року Скуріхіна оштрафували на 45 тисяч рублів за протоколом про «дискредитацію» російської армії через антивоєнний ролик, який активіст опублікував у своєму телеграм-каналі.

Пізніше проти нього порушили кримінальну справу про повторну «дискредитацію» армії через антивоєнні написи на його магазині. У лютому 2023 року проти нього порушили другу кримінальну справу щодо «дискредитації». Приводом для цього став одиночний пікет Скуріхіна на річницю початку повномасштабної війни проти України.

МЗС і Лавров втратили вплив на ухвалення рішень у Росії – Бі-Бі-Сі

Російське МЗС упродовж останніх років лише слухняно виконує вказівки Кремля, а дипломати перетворилися на пропагандистів і «роботів», нездатних вплинути на позицію президента Володимира Путіна, який віддав перевагу силі перед мовою дипломатії. Такий висновок містить матеріал російської служби Бі-Бі-Сі, присвячений історії взаємодії російського МЗС із країнами Заходу за влади Путіна.

За цими даними, навіть високопосадовці МЗС не брали участь у розробці так званих «вимог гарантій безпеки» Росії, висунутих у грудні 2021 року. Хоча опублікований цей фактичний ультиматум від імені МЗС, насправді він був складений у Кремлі. Неготовність країн НАТО виконати вимоги про відмову від можливого майбутнього розширення альянсу стала для Путіна одним із приводів для початку вторгнення в Україну.

Ще за кілька місяців до публікації російських вимог західні дипломати відзначили зміни в поведінці їхніх російських колег. Зокрема, реакції заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова на переговорах у Москві в жовтні 2021 року «шокували» заступницю держсекретаря США Вікторію Нуланд, пише Бі-Бі-Сі з посиланням на джерела, які знають про це від самої Нуланд. Рябкова і заступника міністра оборони Олександра Фоміна, який був у кімнаті, вона описала як «роботів із папірцями»; ті ніби «вели бесіду заради людей, яких не було в кімнаті», зачитуючи за папірцем вимоги Кремля. До цього американські дипломати знали Рябкова як «практичного та спокійного переговорника».

Дипломат Борис Бондарєв, який працював у Женеві, перш ніж звільнитися на знак протесту проти російської агресії, розповів, як були сприйняті в грудні 2021 року російські вимоги: «Здивувалися не тільки адресати на Заході, а й співробітники МЗС Росії». Про походження документа нічого не знав і начальник Бондарєва: «Дзвонять, довго зʼясовують. У результаті зʼясовується, що це прийшло з Кремля, що в МЗС ніхто навіть не поставив запитань! Усі сказали: «Так точно! Будемо виконувати». Ми люди маленькі, від нас нічого не залежить, як кажуть у нас».

Ті ж Фомін та Рябков 10 січня 2022 року провели переговори з представниками США в Женеві, на яких, як стверджує Бондарєв, поводилися вкрай агресивно, заявляючи: «Нам потрібна Україна! Ми без України нікуди не поїдемо!»

При цьому, як стверджують джерела Бі-Бі-Сі, виявлена Заходом у відповіді на ультиматум готовність до переговорів про стратегічну стабільність «приємно здивувала» російських дипломатів, які були готові до домовленостей із Заходом, але «Путін уже вирішив воювати, а спілкування з НАТО виявилося лише димовою завісою».

«Вплинути на Путіна дипломатам на той момент було вже не до снаги», – зазначає Бі-Бі-Сі.

Росія оголосила Норвегію «недружньою» щодо дипломатів країною

Росія внесла Норвегію до переліку країн, які здійснюють «недружні дії» щодо російських дипломатичних та консульських представництв за кордоном.

Як йдеться в розпорядженні російського уряду, країні у такому списку обмежують кількість співробітників із Росії, яких дипломатичні місії можуть наймати для роботи. Згідно з новим розпорядженням, за Норвегією закріплений ліміт у 27 осіб.

Раніше до переліку таких країн потрапили Чехія, США, Греція, Данія, Словенія, Хорватія та Словаччина. Так, Чехія зможе наймати у свою дипмісію не більше ніж 19 працівників, які перебувають у Росії, Грузія – 34, Данія – 20, Словаччина – 16, а США, Словенія та Хорватія – жодного.

У Росії є ще один список «недружніх країн». Його почали вести з весни 2022 року після запровадження санкцій проти РФ. У списку є близько 50 держав, включаючи ту ж таки Норвегію.

У квітні цього року Норвегія оголосила персонами нон-грата 15 співробітників російського посольства, які, за даними МЗС країни, займалися розвідувальною діяльністю, сумісною з їхнім дипломатичним статусом. У відповідь Росія вислала 10 норвезьких дипломатів. Ще раніше, навесні минулого року, Норвегія вислала трьох російських дипломатів.

У депутата Дубінського проходять обшуки

Працівники Деражавного бюро розслідувань спільно з СБУ проводять обшуки у народного депутата, який під час війни виїхав за кордон нібито під приводом супроводження батька на лікування.

«Нардеп отримав дозвіл залишити Україну під цим приводом та самостійно покинув країну. Своєю чергою батько самостійно, без супроводження сина виїхав за кордон, а потім повернувся до України набагато раніше, ніж народний обранець. ДБР з’ясовує, яким чином у період перебування за кордоном нардеп зміг підписувати та направляти офіційні документи, в тому числі до державних органів, що може свідчити про їх підробку», – йдеться в повідомленні ДБР.

Прізвища депутата у відомстві не вказують, однак на одному з повністю незаблюрених СБУ фото видно, що біля правоохоронців стоїть депутат Олександр Дубінський.

«Досудове розслідування здійснюється за фактами службового підроблення та несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років. Слідчі дії тривають», – йдеться в повідомленні.

Раніше у мережі дівчина депутата Дубінського опублікувала фото з ним у Барселоні. Згодом він сам написав у Telegram, що виїхав за кордон через хворобу батька і необхідність його супроводжувати.

Президент Володимир Зеленський раніше критикував виїзди народних депутатів і високопосадовців за кордон. У зверненні 27 липня він заявив: «Кожен намір будь-якого посадовця кудись поїхати за кордон, будь-якого депутата варто перевіряти до секунди. Якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

За останній час журналісти вже повідомляли про перебування за кордоном, чи то для відпочинку, чи бізнесу, або ж у сімейних справах окремих народних депутатів, зокрема Юрія Арістова (нині вже ексдепутат – ред.) та Андрія Холодова.

«І в першому, і в другому випадках» – Данілов підтвердив причетність СБУ до обох підривів Керченського мосту

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов підтвердив причетність СБУ до обох атак на Керченський міст, який сполучає територію Росії з окупованим українським Кримом.

«Наші військові ставлять під сумнів недоторканність багатьох обʼєктів, які в Росії вважалися захищеними на 100%. Це і Кримський міст, про який говорили безпосередньо представники Служби безпеки, які брали участь у першому та другому випадку», – заявив він в інтервʼю, показаному в ефірі національного телемарафону.

Наприкінці липня про участь співробітників СБУ в підриві конструкцій Керченського мосту в жовтні 2022 року заявив голова спецслужби Василь Малюк.

Керченський міст був пошкоджений вибухами двічі від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Востаннє – 17 липня, а перед тим – у жовтні 2022 року.

Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю CNN заявив, що Україна продовжить завдавати ударів в окупованому Криму і атакувати Керченський міст, який з’єднує півострів із Росією.

Президент України Володимир Зеленський заявив 21 липня, що Керченський міст, який з’єднує Росію з окупованим Кримом, є необхідним для вторгнення Москви і «має бути нейтралізований».

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв’ю The Washington Post вкотре запевнив, що українські військові намагатимуться звільнити окупований Крим.

«Щойно в мене з’являться засоби, я щось зроблю. Мені начхати – ніхто мене не зупинить», – наголосив український генерал.

Зливав координати українських військ та систем ППО – в Одесі затримали юрисконсульта «партії Шарія»

Служба безпеки затримала в Одесі приватного юриста, який раніше був помічником-консультантом декількох депутатів із фракції «партії Шарія» в одній із райрад Одеської області. Як повідомляє пресслужба відомства, чоловік передавав РФ цілі для повітряних ударів по місту, відслідковував місця дислокації та переміщення українських підрозділів ППО, звітував про наслідки «прильотів» ракет і ударів дронами-камікадзе.

«Після повномасштабного вторгнення РФ він разом із дружиною виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя, де за власної ініціативи звернувся до «військового комісаріату Криму». Там одесит був завербований кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідувального центру російського гру Григорієм Івановим. Він працював під прикриттям та представився співробітником ФСБ. Він дав підписку про негласне співробітництво на користь РФ, після чого агенту було присвоєно оперативний псевдонім Diezel. Фігурант отримав 500 доларів США «авансу» за проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. І після цього повернувся в Одесу для збору розвідданих», – розповіли в СБУ.

Повідомляється, що для прикриття чоловік влаштувався до однієї з місцевих громадських організацій, які залучаються до підтримання правопорядку в Одесі.

Затриманому повідомили про підозру у держзраді, наразі він під вартою. Загрожує йому довічне ув’язнення.

«Також планується повідомлення про підозру у шпигунстві його російському куратору. Контррозвідники спецслужби ідентифікували оперативні звʼязки російського розвідника – ще пʼятьох кадрових співробітників ГРУ РФ з числа його близького оточення. Крім того, контррозвідка СБУ ідентифікувала дружину зрадника, яка зараз мешкає у Санкт-Петербурзі і також співпрацює з російським ГРУ, отримуючи щомісячну платню. Зокрема, жінка адмініструє Телеграм-канал, який на замовлення ворожих спецслужб поширює фейки про ситуацію в Одесі. Вирішується питання щодо повідомлення їй про підозру у державній зраді», – зазначили в СБУ.

В умовах воєнного стану спецслужби фактично щодня повідомляють про виявлення підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, а також агентурних мереж.

Сили РФ контратакували поблизу Старомайорського, спробу відбито – Генштаб

Українські військові відбили контратаки сил РФ у Донецькій області, повідомив медіацентр ЗСУ 3 серпня.

За словами спікера українського Генштабу Павла Ковальчука, противник «здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення на напрямку Урожайне – Благодатне та західніше Старомайорського».

За цим повідомленням, російські військові зазнають значних втрат, здійснюють переміщення підрозділів, застосовують резерви.

Крім того, сили оборони України ведуть наступальні дії на південь від Бахмута. Російські війська здійснили безуспішні спроби відновити втрачене становище на захід від Курдюмівки, на південь від Андріївки і на захід від Кліщіївки, ЗСУ стримують російський наступ на купʼянському та лиманському напрямках, стверджує Ковальчук.

Упродовж доби 2 серпня на лінії фронту відбулося 44 бойових зіткнення, повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні 3 серпня.

«Ворог завдав пʼять ракетних, 89 авіаційних ударів та здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення», – йшлося в ранковому зведенні.

Наступ на півдні сповільнюють чагарники на неораних полях – британська розвідка

Підлісок, що покриває поля боїв на півдні України, ймовірно, є одним із факторів, що сприяють загалом повільному розвитку бойових дій у цьому районі. Такого висновку дійшла британська розвідка, пише у твітері Міноборони Великої Британії.

У повідомленні йдеться, що переважно орні землі у зоні бойових дій вже 18 місяців залишаються необробленими, а бур’яни та чагарники активно ростуть в умовах теплого та вологого літа.

«Додаткове укриття допомагає замаскувати російські оборонні позиції та ускладнює знешкодження оборонних мінних полів. Хоча підлісок може також бути прикриттям для невеликих прихованих атак піхоти, ефект у підсумку полягає в тому, що обом сторонам стає важче просуватися вперед», – вказує британська сторона.

За даними Генштабу ЗСУ, сили оборони України нині продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

«ЗСУ намагаються заплутати армію РФ». Підрив мостів і наступ на півдні України

Як просуваються українські військові на південному напрямку? Чи вплинув обстріл залізничного Чонгарського мосту на забезпечення російського угруповання на півдні? Як може розвиватися наступ Збройних сил України?

Відповіді на ці питання – у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я». Дивіться і читайте за лінком

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG