Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Удар по Херсону: лікарі борються за життя чоловіка, пораненого в тролейбусі

Лікарі борються за життя літнього чоловіка, пораненого внаслідок ранкового обстрілу Херсона 3 серпня, повідомив в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) речник обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

«Поранено троє людей, які їхали в тролейбусі. У важкому стані літній чоловік. Зараз лікарі борються за його життя. Ще дві жінки поранено – вони у більш-менш стабільному стані. Під обстріл потрапив собор у середмісті – один із найстаріших у Херсоні», – повідомив Толоконніков.

Також він зазначив, що вночі середмістя також обстрілювали, і це триває вже третій день поспіль. Під обстріл потрапила будівля дипломатичного представництва однієї з держав ЄС, минулося без постраждалих.

«По Херсонщині гатили і вчора. Знову обстрілювали Берислав та Бериславську громаду. Школу – градами, мінометами, авіабомами. Три авіабомби скинули близько третьої ночі на Козацьке. Відомостей про постраждалих немає поки що. Будемо надіятися, що так і буде», – додав речник.

Олександр Толоконніков нагадав, що влада рекомендує евакуацію жителям Херсонщини, особливо з дітьми.

«Ми 10 місяців закликаємо людей до евакуації. Хтось зголошується, хтось залишається і дивляться на ситуацію навколо. Орки найбільш переконують людей своїми обстрілами. Ми коли людей хоча би з дітьми просимо виїжджати і люди кажуть ми почекаємо. Але коли збільшуються обстріли – люди більш активно виїжджають», – пояснив Толоконніков.

Російські військові зранку 3 серпня обстріляли Катерининський собор і прилеглу територію двічі – спершу поранили трьох людей у тролейбусі, який проїздив поруч, згодом завдали поранень чотирьом рятувальникам, які приїхали гасити пожежу.

Армія РФ вчергове атакувала Херсон: поранені 3 людей, які їхали в транспорті

В Офісі президента у четвер повідомили, що вранці 3 серпня армія РФ завдала чергового удару по Херсону.

«Росіяни зранку обстріляли Херсон з артилерії. Били по громадському транспорту, який віз людей на роботу. Попередньо троє людей отримали поранення», – написав у Telegram голова ОПУ Андрій Єрмак.

Наразі інших деталей немає.

За даними Херсонської ОВА, за минулу добу війська РФ випустили по Херсону 72 снаряди, поціливши у житлові квартали, приміщення двох банків та консульства, територію слідчого ізолятора у Херсоні. Через російську агресію двоє людей зазнали поранень.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Авдіївка: ЗСУ наступають. Хто б'є по флоту Росії? Пропаганда РФ в Minecraft

  • Українські захисники вибили російські сили з позиції під Авдіївкою, про це кажуть в українському Генштабі. Що відбувається на одному із найгарячіших напрямків фронту, розпитаємо у військового наживо.
  • Російські сили продовжують накривати вогнем Херсон. Влучання фіксують в житлових будинках та медзакладах. Про останні новини звідти.
  • У Криму все частіше зупиняють рух Керченською переправою, а також звучать вибухи. Як окупаційна влада півострова пояснює мешканцям те, що відбувається в Криму і чи може Росія захистити півострів?
  • Понад 60% роботодавців не працювали з ветеранами, але почали підготовку до того, щоб наймати колишніх військових на роботу. Про це свідчать дані спільного дослідження від Work.ua, Lobby X і «Українського ветеранського фонду» Міністерства ветеранів. Що треба знати про співпрацю з ветеранами?
  • Журналісти «Нью-Йорк Таймс» у своєму розслідуванні пишуть, що Росія може використовувати відеоігри для популяризації війни та пропаганди. Як таке стало можливим, про які саме відеоігри йдеться, а головне – як цьому запобігти? Розкажемо про це далі.

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

«Захід для дітей, а по боках – російські БТРи, собаки». Що винесла в окупації і як виживає зараз переселенка з дітьми

Селище, в якому народилася багатодітна жінка Ірина Соломаха і її діти, одне з перших трапилося на шляху окупаційних військ, що заходили у лютому 2022-го з Криму. Чаплинку, що на Херсонщині, Росія захопила в перші дні повномасштабної війни. Ірині в рідному селищі під окупацією доводилося виживати з маленькими дітьми і літньою мамою. Читайте і дивіться за лінком

Повітряні сили знищили 22 російські дрони – командування

Сили протиповітряної оборони знищили 22 російські безпілотники, повідомило зранку 3 серпня командування Повітряних сил ЗСУ.

«Уночі 3 серпня противник атакував з північного напрямку (Брянська область) ударними БпЛА Shahed-136/131. Усього зафіксовано пуски 15 «шахедів». Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони усі ворожі БпЛА знищено», – ідеться в повідомленні.

Також за добу 2 серпня протиповітряною обороною знищено сім розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня, додають у командуванні.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Понад 600 військових втратили сили РФ за добу – Генштаб ЗСУ

Російські війська втратили близько 620 військових за попередню добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил уранці 3 серпня.

Відтак командування оцінює втрати російського особового складу в 247 850 людей.

Штаб також наводить дані про втрати російської техніки за добу:

  • 7 танків (всього 4 224)
  • 21 бойова броньована машина (8 234)
  • 26 артилерійських систем (4 892)
  • 4 ракетних системи залпового вогню (704)
  • 2 засоби ППО (465)
  • 35 безпілотників (4077)
  • 23 автомобілі і автоцистерни (7 372)
  • 3 одиниці спеціальної техніки (721)

Росія останнім часом не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Франція витісняє Росію з другого місця у торгівлі зброєю – ЗМІ

Повідомлення зі світових ринків про контракти на постачання французьких озброєнь до Індії та Катару відображають зростання виробництва на оборонних заводах Франції. Канал France 24 зазначає, що війна Росії проти України негативно вплинула на продаж російської зброї у світі. Через це зростають очікування, що Франція може посісти місце другого світового експортера військової продукції, відтіснивши з нього Росію. Перше місце утримують США.

З 2018 до 2022 року частка Франції у глобальній торгівлі озброєннями зросла до 11% із 7,1% в попередній чотирирічний період. Такими є дані Стокгольмського міжнародного дослідницького інституту світу (SIPRI). За цей період частка Росії в міжнародній торгівлі зброєю знизилася з 22% до 16%.

Замовлення на виробництво озброєнь, зроблені в 2022 році та на початку 2023 року, відображають стабільну тенденцію зростання на користь Франції. Це було помітно ще до недавнього підписання контракту між Делі та Парижем про постачання до Індії французьких винищувачів Rafale, йдеться в публікації France 24.

Дослідники SIPRI говорять, що Франція наразі виконує замовлення на 210 багатоцільових винищувачів, натомість у Росії в портфелі замовлень лише 84 бойові літаки. «Зрозуміло, ці цифри можуть змінюватися, але є впевненість, що Франція залишиться головним експортером зброї (серед європейських виробників)», – заявив один із авторів доповіді про світові тенденції у торгівлі зброєю Пітер Веземан.

На фронті відбулося 44 бойових зіткнення за добу – Генштаб ЗСУ

Упродовж доби 2 серпня на лінії фронту відбулося 44 бойових зіткнення, повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні 3 серпня.

«Ворог завдав пʼять ракетних, 89 авіаційних ударів та здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, авіація сил оборони за минулу добу завдала девʼять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і три – по зенітно-ракетних комплексах противника.

«Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 21 артилерійський засіб на вогневих позиціях, одну радіолокаційну станцію, три пункти управління, один район зосередження озброєння та військової техніки, два засоби протиповітряної оборони, один район зосередження особового складу та два склади боєприпасів ворога», – інформують українські військові.

Російський генерал Теплінський уник арешту і формує нові підрозділи – ISW

Командувач Повітряно-десантних військ Росії генерал-полковник Михайло Теплінський оголосив про формування двох нових полків та відновлення 104-ї дивізії Повітряно-десантних військ до кінця 2023 року. На це в новому огляді звернули увагу аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Автори дійшли висновку, що заява Теплінського свідчить про те, що він зберігає свою позицію і публічну підтримку міністерства оборони Росії після чуток про його арешт у середині липня, – можливо, через його звʼязки з угрупованням «ПВК Вагнера».

Заколот, організований ватажком угруповання «Вагнера» Євгеном Пригожиним наприкінці червня, спричинив зміни серед російських військових високопосадовців. Зокрема, досі не відоме місце перебування генерала Сергія Суровікіна, який упродовж кількох місяців керував діями військ РФ на території України. Тим часом, сам Пригожин залишається на свободі і передислокував кістяк свого угруповання на територію Білорусі, де «ПВК Вагнера» облаштувало нову базу.

Сили ППО вночі 3 серпня знищили під Києвом майже 15 цілей – КМВА

Сили протиповітряної оборони знищили на підльоті до Києва всі російські безпілотники іранського виробництва, випущені вночі 3 серпня, повідомив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

«Восьма поспіль атака баражуючих боєприпасів Shahed по Києву. І знов, як учора, атака масована. Силами і засобами ППО на підльоті до Києва було виявлено та знищено майже півтора десятка повітряних цілей. За інформацією на цю хвилину – в столиці обійшлося без жертв та руйнувань», – повідомив чиновник.

Повітряна небезпека в Київській області тривала з 0:49 до 4:07, у столиці – рівно три години. Це 820-та повітряна тривога в Києві з початку повномасштабного вторгнення, відзначив Сергій Попко.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Сили ППО вночі 3 серпня знищили під Києвом майже 15 цілей – КМВА

Сили протиповітряної оборони знищили на підльоті до Києва всі російські безпілотники іранського виробництва, випущені вночі 3 серпня, повідомив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

«Восьма поспіль атака баражуючих боєприпасів Shahed по Києву. І знов, як учора, атака масована. Силами і засобами ППО на підльоті до Києва було виявлено та знищено майже півтора десятка повітряних цілей. За інформацією на цю хвилину – в столиці обійшлося без жертв та руйнувань», – повідомив чиновник.

Повітряна небезпека в Київській області тривала з 0:49 до 4:07, у столиці – рівно три години. Це 820-та повітряна тривога в Києві з початку повномасштабного вторгнення, відзначив Сергій Попко.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Дослідники в США заявили про «тривожну кампанію» примусу українців до громадянства РФ на окупованих територіях

Українці, які проживають на окупованих Росією територіях України, змушені прийняти російське громадянство чи зіткнутися з жорстокою помстою, включаючи можливу депортацію до Росії, йдеться в підтриманому США дослідженні, опублікованому 2 серпня.

У дослідженні йдеться про систематичні намагання позбавити української ідентичності жителів Луганської, Донецької, Херсонської і Запорізької областей.

«У доповіді детально описана тривожна кампанія, спрямована на те, щоб змусити жителів прийняти російське громадянство, – заявив речник Держдепартаменту Метью Міллер. – Ті, хто відмовляється це зробити, стикаються з обмеженням доступу до державних послуг, працевлаштування, права на власність, що впливає на їхню мобільність, здоров’я і засоби до існування».

За його словами, батьки дітей, народжених на окупованих територіях України, які відмовляються оформляти своїх дітей у громадянство РФ, стикаються зі ще більшими труднощами, зокрема обмеженим доступом до батьківської допомоги.

«Деяким батькам погрожували втратою опіки над дітьми і можливою депортацією до Росії», – сказав Міллер.

Тактика, яку, за словами Міллера, раніше використовувала Росія в Грузії, також є приводом для подальшого просування «імперських амбіцій» Кремля.

Речник Держдепартаменту наголосив, що українці, які живуть під російською окупацією, «є і залишаться» громадянами України.

«Санкціоноване державою залякування не змінить фактів. Кожен дюйм території України є і залишиться Україною», – сказав Міллер.

Доповідь оприлюднила програма Conflict Observatory при Лабораторії гуманітарних досліджень Школи громадського здоров’я Єльського університету.

Дослідники заявили, що вони визначили закони й тактику, які були застосовані, щоб унеможливити виживання жителів у них вдома, якщо вони не прийняли російське громадянство.

«Ці закони і тактика порушують міжнародне право, включаючи заборону на дискримінацію людей, які живуть в умовах окупації, за національною ознакою і примушування людей оголошувати про прихильність окупаційній владі, що є незаконним, згідно з Гаазькою та Женевською конвенціями», – йдеться у звіті.

Низка указів, підписаних президентом Росії Володимиром Путіним, вимагає від українців отримання російських паспортів у процесі, який дослідники називають примусовою паспортизацією.

Українці на окупованій території, які не бажають отримати російське громадянство, «зазнають погроз, залякування, обмеження гуманітарної допомоги, а також можливих затримань чи депортації – усе це спрямовано на те, щоб змусити їх стати російськими громадянами», – йдеться у звіті.

Українці на підконтрольних Росії територіях не мають іншого вибору, окрім як прийняти російський паспорт, якщо хочуть вижити, заявив Reuters виконавчий директор Лабораторії гуманітарних досліджень Натаніель Реймонд.

У липні начальник міської військової адміністрації Токмака Олександр Чуб заявив, що російські військові на окупованій частині Запорізької області зупиняють місцевих жителів на блокпостах і перевіряють наявність російських паспортів, показово знищуючи українські документи.

Українська влада неодноразово повідомляла, що окупаційні сили проводять примусову паспортизацію жителів на захоплених військами РФ українських територіях – змушують здати український паспорт і отримати – російський. Свого часу віцепрем’єрка Ірина Верещук казала, що, за можливості, краще російські паспорти не брати, а омбудсмен Дмитро Лубінець допустив отримання такого «документа» громадянами в окупації задля їхньої ж безпеки і збереження життя. В Офісі президента казали, що «Україна не буде переслідувати тих, хто пасивно отримав «російське громадянство».

Сумська ОВА про російські обстріли: за день зафіксували 206 вибухів

Російські війська за день 2 серпня здійснили 35 обстрілів території Сумщини, зафіксовано 206 вибухів, повідомила обласна військова адміністрація.

«Обстріляно 35 населених пунктів у восьми територіальних громадах: Краснопільській, Білопільській, Хотінській, Миропільській, Есманській, Середино-Будській, Великописарівській, Новослобідській», – йдеться в повідомленні.

За даними ОВА, через обстріли пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди, автомобілі, дорожнє покриття. Про потерпілих не повідомляють.

Російські війська фактично щодня обстрілюють прикордонні громади Сумщини. У липні Сумська ОВА заявила про необхідність виселення цивільних із п’ятикілометрової зони біля кордону з Росією через посилення обстрілів.

Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв минулого місяця заявив про посилення протиповітряної оборони на північному напрямку, зокрема на Сумщині.

Російські бомбардувальники, про зліт яких повідомили ЗСУ, сіли на аеродромі «Енгельс» – Повітряні сили

Всі чотири російські стратегічні бомбардувальники Ту-95мс, які раніше сьогодні здійснили виліт з аеродрому «Оленья» у Мурманській області РФ, сіли на аеродромі «Енгельс», повідомили Повітряні сили Збройних сил України.

«За підтвердженою інформацією, станом на 22:45, всі борти Ту-95мс здійснили посадку на аеродромі базування стратегічної авіації «Енгельс» (Саратовська область)», – йдеться в повідомленні.

Раніше Повітряні сили повідомляли, що бомбардувальники могли летіти в район Каспійського моря, щоб звідти запустити ракети в бік України.

Росія регулярно обстрілює українські міста, застосовуючи при цьому дрони і ракети. Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати південь України, зокрема Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

ПВК «Вагнер» продовжує вербувати найманців всупереч заявам Пригожина – ЗМІ

Регіональні центри ПВК «Вагнер» у Росії продовжують набір найманців після того, як голова угруповання Євген Пригожин публічно оголосив про зупинку вербування, пише видання «Важные истории».

У профільних чатах, де спілкуються між собою російські «добровольці», «Важные истории» знайшли повідомлення про те, що група планує відновити вербування в серпні.

Один із колишніх найманців ПВК, який воював в Африці і в Україні, на умовах анонімності розповів виданню, що вербування відновили через православний спортивний клуб «Десантники» в Омську й один із пунктів ПВК у Новосибірську.

Кореспондент «Важных историй» під виглядом «добровольця» намагався потрапити на нову хвилю вербування в ПВК.

В омському клубі «Десантник» журналісту сказали: «Вагнеру» заборонили будь-яку вербовку в РФ, тому ніяк». Але в новосибірській ветеранській організації «Силовое единство Сибири», яка стала офіційним представником ПВК в місті, розповіли, що новий набір проходить по п’ятницях: кандидат повинен прийти до них в офіс в кросівках і спортивній формі і здати нормативи з фізичної підготовки. У кандидата не повинно бути судимостей, хронічних захворювань і боргів за базою Федеральної служби судових приставів, він повинен мати військову спеціальність і закордонний паспорт. Основний напрямок рекрутингу – країни Африки.

Найманець ПВК «Вагнер», з яким вдалося поспілкуватися виданню, запевняє, що вербувальні центри же після відбору розподіляють напрямки роботи бойовиків і можуть відправляти їх у зону бойових дій в Україні. Вербувальники цю інформацію виданню не підтвердили.

31 липня очільник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що угруповання не планує набирати до своїх лав нових найманців, оскільки не відчуває «кадрового дефіциту». Однак Пригожин не виключив, що набір відновлять, «як тільки батьківщині потрібно буде творити нову групу, яка зможе захищати інтереси країни».

За словами Пригожина, наразі ПВК продовжує свою діяльність лише в Африці та у підготовчих центрах у Білорусі.

Після спроби заколоту ПВК «Вагнер» пункти набору найманців почали закриватися. З вулиць російських міст демонтували білборди з оголошеннями про найм у приватну військову компанію.

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальне провадження проти засновника компанії «Вагнер» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь».

Сам Пригожин у першому коментарі після припинення «походу на Москву» заявив, що його метою була демонстрація протесту проти ліквідації компанії «Вагнер», а не повалення влади в Росії.

Україна та Польща об’єднані спільною історією та «єдиною ціллю» – Данілов

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов 2 серпня прокоментував обмін критичними заявами між Україною та Польщею протягом останніх днів. Його коментар також поширило посольство України в Польщі 2 серпня.

За словами Данілова, Україна вдячна Польщі «за кожний злотий, снаряд чи добре слово», а також за надання прихистку українським біженцям.

«Ми об’єднанні спільною європейською історією, мільйонами родинних і дружніх зв’язків і єдиною ціллю – знищення московської потвори, яка посягнула на нашу і вашу свободу», – заявив Данілов.

Він зазначив, що саме Польща надала Україні першу партію зброї після початку повномасштабної російської агресії, надіславши партію мінометів.

«Напруження Великої війни інколи викликають емоційні дії і слова, але в нашій родині ми самостійні, без сторонньої допомоги зможемо владнати будь-які непорозуміння», – додав секретар РНБО.

Президент Володимир Зеленський у зверненні до послів 2 серпня не згадав про заяви польських посадовців напряму, проте зазначив, що найближчими місяцями в різних країнах плануються вибори. Парламентські вибори в Польщі плануються на осінь 2023 року.

«Нам потрібне розуміння, яке долає будь-яку таку політичну внутрішню конʼюнктуру. Потрібні нові прояви солідарності та нові програми співпраці й підтримки, довготривалої системної підтримки», – заявив він.

Міністерство закордонних справ Польщі 2 серпня запросило представника посольства України. Як повідомила пресслужба відомства, дипломату висловили сподівання, що Київ буде готовий врахувати позицію Варшави, зокрема, щодо захисту польського сільського господарства.

Виклик українського посла до польського МЗС став дзеркальною відповіддю на те, що 1 серпня українське МЗС повідомило про виклик польського посла в Києві Бартоша Ціхоцького.

Причиною цього запрошення стало висловлювання керівника Бюро міжнародної політики президента Польщі Марціна Пшидача щодо України. Коментуючи в ефірі польського телебачення обмеження імпорту українського збіжжя, зокрема в Польщу, Пшидач завив, що «варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років».

Незабаром після цієї заяви заступник керівника офісу українського президента Андрій Сибіга написав у фейсбуці, що такі слова польського політика є маніпулятивними і такими, що нав’язують польському суспільству думку, що Україна начебто не цінує підтримку Польщі у боротьбі з російською агресією.

Міноборони Росії заявило про обмеження руху суден Керченською протокою

Росія ввечері 2 серпня запровадила обмеження для руху суден Керченською протокою – повідомило російське державне агентство ТАСС із посиланням на Міністерство оборони РФ.

У російському відомстві заявили, що рух підводних і надводних суден, а також літальних апаратів обмежений.

Виняток запровадили лише для кораблів, які йдуть у світлий час доби рекомендованими шляхами через Керченську протоку транзитом або до місцевих портів.

При цьому йдеться про те, що для суден, які прямують із Чорного моря, створений район огляду.

Про причини цих обмежень у Міноборони Росії не повідомили.

Раніше сьогодні в ефірі Радіо Свобода речник Військово-морських сил України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук заявив, що Росія значно збільшила кількість сторожових кораблів у Керч-Єнікальській протоці, щоб посилити захист Керченського моста.

«Якщо зазвичай ми їх бачили одне-три (судна), то зараз Керченську протоку охороняють цілих 11 сторожових одиниць. Це прикордонники, які належать до ФСБ. Тобто вони там зараз максимально намагаються гарантувати безпеку незаконного Керченського мосту», – сказав Плетенчук.

Наприкінці липня в акваторії Керч-Єнікальської протоки російські військові запровадили обмеження на плавання.

Заборона стосувалася прогулянкових, вітрильних суден, надувних плавзасобів, гідроциклів, віндсерфів тощо. Обмеження не діяли лише для кораблів, катерів і суден Військово-морського флоту РФ, прикордонних органів прокуратури та військ національної гвардії Росії. При цьому транзитний рух цивільних суден Керч-Єнікальським каналом був дозволений у світлий час доби згідно з графіком після проведення перевірок.

Керченський міст стратегічно важливий як для постачання окупованого Криму, так і для перекидання живої сили, техніки та озброєнь для бойових дій РФ в Україні. Цей міст був пошкоджений вибухами двічі від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Востаннє – 17 липня, а перед тим – у жовтні 2022 року.

25 липня міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю CNN заявив, що Україна продовжить завдавати ударів в окупованому Криму і атакувати Керченський міст, який з’єднує півострів із Росією.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Керченський міст, який з’єднує Росію з окупованим Кримом, є необхідним для вторгнення Москви і «має бути нейтралізований».

Зеленський про протидію російським атакам: «кожне влучання – це спільна проблема»

Протягом попередньої ночі російські війська випустили 37 дронів Shahed по Україні, повідомив президент Володимир Зеленський у зверненні 2 серпня.

«Частину вдалося збити. Але частину. На щастя, люди не постраждали. Є влучання у південних районах – Одещина, наші порти», – заявив він.

За словами Зеленського, Україна і її партнери «роблять максимум», аби збільшити постачання систем оборони:

«Дуже важливо, щоб світ не звикав до цього російського терору. Кожне влучання – це спільна проблема. Не лише України, а й усіх тих у світі, чию стабільність Росія намагається знищити, коли б’є по наших портах, по нашій інфраструктурі».

Президент нагадав, що російські атаки спрямовані на глобальну харчову безпеку.

«Москва веде битву за глобальну катастрофу: цим божевільним потрібно, щоб продовольчий ринок світу розвалився – цінові кризи їм потрібні, їм потрібні збої в постачанні. Хтось там у них думає, що зможе на цьому заробити. Хтось там у Москві сподівається, що нібито щось собі виторгує. Це дуже-дуже небезпечні сподівання», – сказав Зеленський.

Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

Президент Румунії Клаус Йоганніс після чергового удару 2 серпня звинуватив Кремль у воєнних злочинах. Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель закликав міжнародну спільноту посилити підтримку світової харчової безпеки, а також вимагати від Росії повернутися до переговорів і відмовитися від української аграрної інфраструктури.

Росія: кримінальну справу проти Гіркіна засекретили – адвокат

У Росії слідство вирішило накласти гриф «цілком таємно» на матеріали у кримінальній справі проти ексватажка угруповання «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), повідомив російському виданню РБК адвокат Гіркіна Олександр Молохов.

Від подальших коментарів адвокат відмовився, заявивши, що вони б розцінювалися як розголошення державної таємниці. Гіркін перебуває у московському СІЗО «Лефортово», його звинувачують у закликах до екстремізму.

На останньому судовому засіданні у справі Гіркіна 21 липня йшлося про те, що розслідування ведуть слідчі ФСБ Росії. Раніше він відмовився спілкуватися у СІЗО із членами громадської наглядової комісії, не пояснивши причин відмови.

Гіркін був затриманий у своїй московській квартирі 21 липня. Суд заарештував його на два місяці. За звинуваченням у закликах до екстремізму, приводом для якого стали кілька постів у його телеграм-каналі, йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Колишній полковник ФСБ Ігор Гіркін став відомим навесні 2014 року. Очолюваний ним загін захопив міста Словʼянськ та Краматорськ у Донецькій області України, що стало фактичним початком бойових дій на Донбасі. Київ розпочав воєнну операцію з використанням регулярної армії, Москва використовувала так званих бойовиків російських гібридних сил під час окупації частини Донбасу, скеровуючи в регіон спецназівців, а також підрозділи регулярних військ Росії.

У 2014 році Гіркін залишив Донбас після конфлікту з керівництвом бойовиків та Москвою, а також збиття пасажирського літака рейсу MH17 Малайзійських авіаліній російською установкою «Бук» в небі над Донеччиною (у справі він засуджений до довічного ув’язнення ).

У жовтні 2022 року Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України оголосило про нагороду у 100 тисяч доларів за взяття Гіркіна в полон.

У Києві проти нього порушені справи за статтями про тероризм, убивства, тортури та порушення державного суверенітету країни.

Гіркін – один із активних прихильників повномасштабної війни Росії проти України. При цьому з її початку він різко критикував за невдачі на фронті російське військове командування, зокрема – міністра оборони Росії Сергія Шойгу і начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова.

Грузія обмежила експорт і реекспорт американських автомобілів до Росії

Експорт та реекспорт американських автомобілів з Грузії до Росії з 1 серпня обмежений – про це повідомила Служба доходів Міністерства фінансів країни, передає 2 серпня проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

У відомстві також кажуть, що експорт та реекспорт до Росії автомобілів, імпортованих з країн Європейського союзу, буде обмежений з 26 вересня, як це передбачено 11-м пакетом санкцій ЄС.

Згідно з пакетом санкцій, затвердженим 23 червня, до Росії заборонено ввозити автомобілі з об’ємом двигуна понад 1900 кубічних сантиметрів (1,9 літра), а також всі електричні та гібридні автомобілі.

Міністр економіки Грузії Леван Давіташвілі раніше висловив сподівання, що реекспорт автомобілів до Росії не припиниться. За його словами, торгівля легковими автомобілями є важливим джерелом прибутку для Грузії.

Влада Грузії заявляє, що повністю дотримується міжнародних санкцій, але уряд не запроваджуватиме двосторонні санкції щодо Росії, оскільки це не в інтересах країни.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG