Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ОГП має підтвердження про загибель через війну 10 749 цивільних – Бєлоусов

Офіс генерального прокурора України має підтверджені дані про 10 749 загиблих цивільних і 15 599 поранених від початку повномасштабного вторгнення Росії, повідомив в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» голова Департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов.

З цієї кількості, за його словами, 499 загиблих – це діти, 1090 дітей поранені.

«Розуміємо, що ці цифри – просто вершина айсберга. Коли деокупуємо наші території, то цифри зростуть в рази, а можливо, в десятки разів. Думаю, що в одному Маріуполі будуть десятки тисяч загиблих», – сказав Бєлоусов.

«Будемо шукати. Завжди буде ризик безвісти зниклих людей. Росіяни ж могли перепоховати, вивезти, а тіла ми не знайдемо. На жаль, такі випадки можуть бути. Але завдяки нашим партнерам система ідентифікації покращилася в рази. Кількість лабораторій, можливість аналізу ДНК – це зараз неспівставне з тим, що ми мали раніше», – додав він.

Водночас Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 369 і поранення 16 646 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого 2022 року до 30 липня 2023-го.

В ООН наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

У середині липня генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що понад 50 російських військовослужбовців отримали вироки в українських судах за скоєні в Україні злочини. За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні зареєстровано 98 100 злочинів агресії та воєнних злочинів, з них понад 95 тисяч – за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

У двох прикордонних областях Росії учасникам тероборони роздали бойову зброю

Влада Бєлгородської області Росії видала бойову зброю учасникам загонів територіальної оборони – про це повідомили російські державні медіа.

Зазначається, що зброя була вручена в «урочистій обстановці».

Серед виданої зброї: автомати, протидронові рушниці, а також автомобілі УАЗ. Також було проведено показові навчання з роботи з дронами. Державне агентство ТАСС повідомляє, що всього в Бєлгородській області створено сім батальйонів, «РИА Новости» пише про вісім батальйонів.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував роздачу зброї, заявивши, що це робиться у зв’язку із ситуацією в Бєлгородській області. У Кремлі називають це «необхідним заходом» і не сумніваються у механізмах контролю над виданою зброєю.

Згодом губернатор Курської області Роман Старовойт заявив, що у його регіоні підрозділи територіальної оборони також отримають зброю.

Про формування у прикордонних районах Бєлгородської області загонів територіальної оборони для відбиття зовнішнього нападу було оголошено в грудні 2022 року.

Раніше Держдума Росії дозволила главам регіонів створювати спеціалізовані державні унітарні підприємства, подібні до приватних військових компаній. Співробітники цих підприємств будуть озброєні бойовою стрілецькою зброєю.

Влада російських регіонів, що межують з Україною, після початку повномасштабного російського військового вторгнення в сусідню країну періодично повідомляє про обстріли нібито з боку ЗСУ. Київ ці заяви не коментує.

Україна сподівається на проведення Глобального саміту миру восени – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський 2 серпня висловив сподівання на проведення цієї осені Глобального саміту миру. За його словами, переговори в Саудівській Аравії, які пройдуть цього тижня, стануть кроком до цієї мети.

«Наступним кроком буде організація Глобального саміту миру. Працюємо над тим, щоб це відбулося цієї осені. Це вже дуже скоро, але ще є час на підготовку саміту і залучення більшості країн світу. Це залежить від вашої активності», – сказав Зеленський у виступі під час екстреної наради з керівниками дипломатичних установ України в іноземних державах, яка відбулася в Закарпатській області.

Як йдеться в повідомленні пресслужби президента, на зустрічі в Саудівській Аравії 5-6 серпня будуть представлені майже 40 країн.

30 липня видання The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, які брали участь в обговоренні, повідомило, що Саудівська Аравія збирається провести переговори між Заходом, Україною і ключовими країнами, що розвиваються, на початку серпня. Серед учасників – Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія не запрошена.

За словами співрозмовників видання, зустріч потрібна для того, щоб Захід міг заручитися підтримкою великих країн, багато з яких дотримуються нейтралітету щодо війни Росії проти України.

Саудівська Аравія, за словами дипломатів, була обрана для проведення переговорів, зокрема, щоб переконати Китай, який підтримує тісні зв’язки з Москвою, взяти в них участь.

Як писало видання, українські й західні чиновники вважають, що спільні зусилля зможуть привести до мирного саміту наприкінці цього року, на якому лідери домовляться про загальні засади врегулювання конфлікту.

Ці принципи, за словами джерел, мають допомогти у проведенні переговорів між Росією й Україною на користь Києва.

У червні на закритій зустрічі в Копенгагені, як кажуть джерела видання, Київ намагався переконати країни, що розвиваються, підтримати мирний план президента Володимира Зеленського з 10 пунктів. Він, зокрема, передбачає, що будь-які переговори можуть розпочатися лише після повернення всіх окупованих Росією територій, зокрема Криму, і виведення з них російських військ.

Що затримує знайомство українських пілотів із F-16?

Міжнародна авіакоаліція, об’єднана бажанням познайомити українських пілотів із передовими винищувачами, а по тому забезпечити їх появу в українському небі, розраховувала розпочати навчання льотчиків та допоміжного екіпажу цього місяця, в серпні. Втім, план, за яким вони тренуватимуться, у Європі досі готують. Навчальна програма ще не лягла на столи урядових кабінетів у Вашингтоні, де мають її остаточно затвердити. Чи посуне затримка, відповідно, строки передачі літаків, котрі, як розраховують в Україні, повернуть їй панування у власному повітряному просторі? Радіо Свобода з’ясовувало, на якій стадії нині довгоочікуваний для України процес, що наблизив би закриття її неба.

ЗМІ: Чехія дозволила ще 14 своїм громадянам воювати в лавах Збройних сил України

Президент Чеської республіки Петр Павел видав дозвіл 14 громадянам країни вступити до лав збройних сил України. Як повідомив сайт iRozhlas, вступ чеських громадян до української армії підтвердила також речниця президента Маркета Ржегакова.

Водночас Павел відмовив у дозволі вісьмом людям, додає видання. Причини рішення Ржегакова не уточнювала.

Раніше такий дозвіл дістали 132 чехів від колишнього президента Чехії Мілоша Земана. Таким чином всього Прага наразі дозволила 146 громадянам Чехії брати участь у війні в лавах Збройних сил України.

У відповідності до чинного законодавства чеські громадяни мають право долучитись до армій інших країн лише з дозволу президента країни. Без такого дозволу чехам загрожує кримінадьна відповідальність.

Російські війська продовжують спроби відновити втрачені позиції в Бахмутському районі – штаб

Протягом доби на фронті відбулося 33 бойових зіткнення, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України 2 серпня.

Зокрема, командування повідомляє про авіаудари на Куп’янському та Лиманському напрямках.

«На Бахмутському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення західніше Курдюмівки, південніше Андріївки та західніше Кліщіївки Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Дружби та Нью-Йорка. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів», – йдеться в зведенні.

Також Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ біля Мар’їнки. На Запоріжжі армія РФ зосереджує основні зусилля на недопущенні просування ЗСУ.

«Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – повідомляє штаб.

Командування повідомляє про 10 авіаударів по російських військах і техніці, а також загалом 28 ударів ракетних військ та артилерії по російських військових цілях.

Напередодні штаб повідомив про «безуспішні спроби» російських військ відновити втрачене положення північніше та західніше Кліщіївки.

Варшава сподівається, що Україна «врахує її позицію» щодо захисту польських аграріїв

Польща хоче добрих відносин із Україною, але вони «мають базуватися на взаємоповазі та розумінні національних інтересів», заявило Міністерство закордонних справ країни 2 серпня.

Таким чином МЗС прокоментувало зустріч із представником українського посольства, яка була запланована на сьогодні. На думку відомства, між партнерами належить уникати слів і дій, які «шкодять добрим відносинам».

«Польща очікує, що Україна буде готова врахувати нашу позицію, наприклад щодо захисту польського сільського господарства, але також і інші питання. Цю позицію сьогодні озвучили тимчасовому повіреному у справах у Варшаві», – додали у міністерстві.

Наразі посольство України в Польщі не коментувало зустріч.

Раніше 2 серпня стало відомо, що до Міністерства закордонних справ Польщі, куди викликали посла України, прийде заступник посла, а очільник дипломатичної місії Василь Зварич зробить це, щойно повернеться до Варшави з наради послів у Києві.

Виклик українського посла до польського МЗС став дзеркальною відповіддю на те, що 1 серпня українське МЗС повідомило про виклик польського посла в Києві Бартоша Ціхоцького.

Причиною цього запрошення стало висловлювання керівника Бюро міжнародної політики президента Польщі Марціна Пшидача щодо України. Коментуючи в ефірі польського телебачення обмеження імпорту українського збіжжя, зокрема в Польщу, Пшидач завив, що «варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років».

Незабаром після цієї заяви заступник керівника офісу українського президента Андрій Сибіга написав у фейсбуці, що такі слова польського політика є маніпулятивними і такими, що нав’язують польському суспільству думку, що Україна начебто не цінує підтримку Польщі у боротьбі з російською агресією.

Президент Румунії звинуватив Росію у воєнних злочинах після останньої атаки на порти

Президент Румунії Клаус Йоганніс 2 серпня знову розкритикував російські повітряні атаки на українські порти на ріці Дунай.

«Російські тривалі атаки проти української цивільної інфраструктури на Дунаї, поблизу (кордону – ред.) Румунії є неприйнятними. Це воєнні злочини», – заявив Йоганніс.

Він додав, що дії Росії продовжують впливати на спроможність України експортувати свої товари «тим у світі, хто їх потребує».

Схожу критику Йоганніс озвучив 24 липня після попередньої атаки на портову інфраструктуру України на Дунаї, неподалік від румунського кордону.

Раніше міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що на атакованих минулої ночі російськими військами складах і елеваторах в Ізмаїлі Одеської області було майже 40 тисяч тонн зерна.

Міністр зазначив, що Росія атакувала один із портів Дунайського кластеру, що є «основою глобальної продовольчої безпеки».

Раніше сьогодні влада повідомила, що в результаті російської нічної атаки дронами по Одещині постраждали об’єкти портової та промислової інфраструктури Дунаю: елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські та адміністративні приміщення.

Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

«Зайшли дуже сильно феєрично»: як морпіхи вибили війська РФ зі Старомайорського

Українські військові днями звільнили село Старомайорське у Донецькій області на межі з Запорізькою. Після втрати позицій у селі сили вторгнення Росії активно застосовують авіацію і артилерію для його знищення. Як відбувався штурм Старомайорського, як діяли загарбники та що далі чекає на село – розповіли журналістам телепроєкту Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) бійці 35-ї окремої бригади морської піхоти (ОБрМП) ЗСУ.

Воєнком на Закарпатті змушував солдат будувати його будинок – ДБР

Військового комісара одного з районів на Закарпатті підозрюють у перевищенні службових повноважень, повідомляє Державне бюро розслідувань.

За твердженням установи, поточні перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки показують, що деякі посадовці військкоматів «нехтують своїми прямими обов’язками по службі та заради власної наживи створюють передумови для шкоди національній безпеці».

«Працівники ДБР виявили, що військовий комісар одного з районів на Закарпатті, які народився та навчався на території РФ, змушував вмотивованих та патріотичних підлеглих будувати йому маєток. З початку березня цього року за наказом начальника одного з відділів Ужгородського районного територіального центру комплектування та підтримки солдати замість служби проводили будівельні роботи на його маєтку», – заявила пресслужба Бюро.

Правоохоронці напередодні провели обшуки на будівництві, у помешканні та робочому кабінеті фігуранта. На будівництві виявили трьох солдат, які виконували будівельні роботи.

Крім того, ДБР звітує про вилучення готівки, російських монет і документів про освіту в Росії, «одягу з емблемами СРСР та РФ, посвідчення офіцера МО СРСР, а також значків, кокард і навіть георгіївської стрічки».

Чоловіку повідомили про підозру в перевищенні службових повноважень. Стаття передбачає до 12 років ув’язнення в разі визнання винним. Слідчі дії тривають.

Напередодні Міністерство внутрішніх справ повідомило про обшуки в голови Дніпропетровського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки у справі про незаконне збагачення. За час воєнного стану, за даними слідства, він придбав майна на 350 000 доларів США.

Польща стягує війська до кордону: що відбувається?

  • Польща вимагає пояснити, як два білоруські вертольоти залетіли на її територію. Білорусь заперечує, що порушила повітряний простір Польщі. Тим часом «вагнерівці» споруджують фортифікаційні споруди в Осиповичах, повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода. Чи справді можуть «вагнерівці» піти з Білорусі на Польщу? Як реагують на порушення кордону у Польщі та як реагуватиме НАТО?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Тим часом між Польщею та Україною – дипломатичне непорозуміння. Спочатку Україна запросила на бесіду посла Польщі через висловлювання чиновника канцелярії польського президента про українську невдячність. Згодом Польща запросила поговорити українського посла. Врешті представник польського МЗС резюмував, що зараз взаємини Варшави та Києва «не найкращі». Що це означає та чим обернеться?
  • А в Росії – масовий підпал військкоматів. За два дні у різних російських містах нарахували 25 таких випадків, дані зібрало російське видання The Insider. Хто підпалює військові установи і з якою метою? Та як це повпливає на війну Росії проти України? Докладніше – у «Свобода Live».

Ножі наголо: російське військове командування після заколоту Євгена Пригожина

Після заколоту керівника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина у червні влада Росії переставляла, понижувала в посадах, затримувала і звільняла деяких військових командирів. Ось що відомо про те, хто є хто і де вони перебувають.

«Більше практики»: МОН оновить викладання захисту України в школах

Міністерство освіти і науки планує оновити дисципліну «Захист України» в школах – про відповідний пілотний проєкт відомство повідомило 2 серпня.

За повідомленням, оновлення спрямовані на те, щоб дисципліна містила «більше практики, актуальних знань, навичок та життєво необхідних умінь». Пілот буде запущений у вересні в різних регіонах України. Програму шкільного предмету планують фіналізувати на основі відгуків учнів і вчителів.

«Щоб пілот проєкту відбувся успішно, МОН організує курс для вчителів. Для цього залучаємо до співпраці міжнародні і громадські організації, які мають досвід у навчанні дорослих. Зокрема тих спеціалістів, які готові навчати вчителів роботи із симуляторами FPV дронів, мають спеціалізацію у топографії, домедичній допомозі та запобіганні травматизму, – ці навички необхідні у повсякденному житті», – йдеться в повідомленні.

Міністерство анонсує, що запрошені експерти «найближчим часом» почнуть працювати над оновленням програми. При цьому навички, які плануть викладати, потрібні не лише під час бойових дій:

«Навики домедичної допомоги та орієнтування на місцевості стануть в пригоді в походах, подорожах чи кризових ситуаціях. Знання з мінної безпеки допоможуть зберегти життя і здоров’я, правильно поводитися у разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Навички керування БПЛА — конкурента перевага, їх використовують відеографи, геодезисти, археологи і ще безліч спеціалістів у професійній діяльності».

Міністр освіти Оксен Лісовий послався на відгуки дітей і вчителів, які нібито вказують на запит на оновлення програми і викладання домедичної допомоги, керування спортивними дронами і базової інженерії.

Дисципліна «Захист України» зазвичай викладається в двох старших класах загальноосвітніх шкіл.

На атакованих військами РФ складах і елеваторах в Ізмаїлі було майже 40 тисяч тонн зерна – Кубраков

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що на атакованих минулої ночі військами РФ складах і елеваторах в Ізмаїлі Одеської області було майже 40 тисяч тонн зерна.

«Пошкоджено майже 40 тисяч тонн зерна, яке очікували країни Африки, Китай, Ізраїль. Найбільших руйнувань зазнав порт Ізмаїл. Пошкоджено морський вокзал та інфраструктуру Українського Дунайського пароплавства, ключового українського вантажоперевізника на Дунаї. Світ має чинити опір. Атаки на українські порти – загроза світу. Ми здатні захистити себе, наші сили ППО вміють ефективно застосовувати зброю. Нам потрібно її більше», – написав Кубраков у фейсбуці.

Міністр зазначив, що Росія атакувала один із портів Дунайського кластеру, що є «основою глобальної продовольчої безпеки».

Раніше сьогодні влада повідомила, що в результаті російської нічної атаки дронами по Одещині постраждали об’єкти портової та промислової інфраструктури Дунаю. Внаслідок обстрілу пошкоджень та руйнувань зазнали елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські та адміністративні приміщення. Також суттєвих руйнувань зазнала будівля «Морвокзалу» в Ізмаїлі.

Після того, як 17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди російські війська почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

Холодов, який написав заяву про складання мандата після розслідування «Схем», пояснив причину рішення

Андрій Холодов надіслав фракції політичної партії «Слуга народу» звернення з поясненням причин поданої ним заяви про складання депутатських повноважень, повідомила речниця «Слуги народу» Юлія Палійчук у Telegram.

Вона прикріпила до допису скрін заяви Холодова, в якій він, зокрема, пише: «Надалі я не можу суміщати обов’язки глави сім’ї, займатись лікуванням дружини, дитини та одночасно бути присутнім на всіх засіданнях Верховної Ради. Тому я прийняв рішення скласти повноваження народного депутата, щоб моє місце зайняла людина, яка зможе цілком присвятити себе цій роботі».

Верховна Рада планує розглянути заяву Холодова на найближчому пленарному засіданні, вказала Палійчук.

31 липня Холодова виключили з партії «Слуга народу». Як повідомила голова цієї політсили Олена Шуляк, відповідне розпорядження вона підписала через заяву Холодова про складання повноважень народного депутата. Шуляк зацитувала заяву президента Володимира Зеленського, за якою, «якщо хтось хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

Нещодавно проєкт Радіо Свобода «Схеми» повідомив, що депутат, заступник голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов перебуває з сім’єю за кордоном, зокрема на Кіпрі, де має родинний маєток. Також журналісти з’ясували, що нардеп за кордоном розбудовує сімейний бізнес – його дружина стала співвласницею салону краси у Відні.

Сам Андрій Холодов так і не відреагував на розслідування «Схем» і не відповів на дзвінки, повідомлення і запит.

Андрій Холодов не вперше надовго виїжджає та пропускає засідання парламенту – раніше «Схеми» повідомляли, що «слуга народу» перед закриттям авіасполучення через пандемію Covid виїхав «карантинити» на Кіпр і не повертався навіть після звернення президента Володимира Зеленського до українських громадян із закликом повернутися в країну найближчим часом через закриття кордонів.

Також у вересні 2022 року журналісти УП зустріли нардепа Холодова у Відні, біля родинного маєтку. Тоді у коментарі Холодов зазначив, що перебуває у Відні «з особистих причин». У «Слузі народу» заявляли, що Холодов вирушив за кордон зі «гуманітарною місією».

Раніше «Схеми» зафільмували Андрія Холодова в родинному маєтку на Кіпрі, що зрештою вивело журналістів на стосунок родини депутата до столичного тютюнового бізнесу. Сам Холодов публічно заперечував, що має якісь інтереси у торгівлі цигарками.

Марі Йованович про війну Росії проти України, допомогу США, ядерну зброю, Путіна та майбутнє Росії

«Було недостатнє розуміння, що кожна з цих країн фактично стане важливою сама по собі, і що нам знадобиться там потужна дипломатична присутність. Припускаю, що побутувала думка, що все одно все йтиме через Москву, бо так було століттями», – розповідає експосол США в Україні Марі Йованович (2016-2019) про перші кроки із налагодження дипломатичної присутності США у країнах, які здобули незалежність у результаті розпаду Радянського Союзу.

В інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» вона проаналізувала основні помилки та підходи дипломатії США в регіоні, починаючи від розпаду Радянського Союзу і до сьогодні. Вона розповіла, чому в бюджеті Державного департаменту у 1991 році не було грошей на нові посольства та чому США наполягали на тому, аби Україна передала ядерну зброю Росії. А також чому Сполучені Штати недооцінювали загрозу з боку Росії, навіть після війни в Грузії та анексії Криму, та чим різнилися підходи до допомоги України адміністрацій Клінтона, Обами, Трампа та Байдена.

Марі Йованович, старша наукова співробітниця Фонду Карнегі за міжнародний мир, також викладає в Інституті вивчення дипломатії Джорджтаунського університету.

Крім України, вона очолювала посольства США у Вірменії (2008-2011) та Киргизстані (2005-2008). У 2012-2013 роках була першою заступницею помічника державного секретаря з питань Європи та Євразії. Також працювала у посольствах США в Росії та Сомалі. Про свій дипломатичний досвід вона написала у своїх мемуарах «Уроки з краю». Йованович є випускницею Прінстонського університету.

ЦВК визначила, хто буде депутатом ВР замість Арістова

Центральна виборча комісія постановила, що місце Юрія Арістова, який днями склав свої депутатські повноваження, займе Наталія Локтіонова.

Як йдеться на сайті ЦВК, саме вона є наступною за черговістю кандидаткою, включеною до виборчого списку політичної партії «Слуга народу».

За регламентом Верховної Ради, Локтіонова має скласти присягу народного депутата у залі парламенту.

Юрій Арістов 25 липня подав заяву про складання повноважень народного депутата. Це сталося після того, як публічною стала інформація про його відпочинок на Мальдівах в умовах воєнного стану. 27 липня Верховна Рада достроково припинила його повноваження. Нині Арістов проходить у справі про внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів.

Українські військовополонені, які у червні опинились в Угорщині, могли прибути туди через Туреччину

Одинадцять українських військовополонених, які у червні були перевезені з Росії до Угорщини, могли потрапити туди через Туреччину. Про це повідомляє Угорська редакція Радіо Свобода з посиланням на свої джерела.

Редакція повідомляє, що літак, яким перевозили військовополонених до Угорщини, прибув до Будапешта 7 червня не безпосередньо з Росії, а саме із Туреччини.

Крім того, на основі опитаних журналістами експертів в Угорщині вказується, що такий маршрут – з Росії, до Туреччини, а потім в Угорщину – не є дивним, оскільки Росія і раніше здійснювала обмін полоненими через цю країну. Зокрема, коли йдеться про так би мовити «делікатні та важливі» обміни.

Раніше за посередництва Туреччини і через цю країну відбувся обмін полоненими з «Азовсталі».

На початку червня зі слів віцепрем’єра Угорщини Жолта Сем’єна стало відомо, що Росія передала Угорщині групу українських військовополонених із Закарпаття. Це відбулося буцімто за посередництва Російської православної церкви. Офіційний Київ заявив, що такі передачі без участі України є порушенням міжнародного права. Наразі, за попередніми даними, шестеро осіб з тієї групи військових перебувають на території ЄС, імовірно, – в Угорщині, п’ятеро поїхали додому в Україну.

14 липня представник пресслужби української розвідки Андрій Юсов в ефірі Радіо Свобода заявив, що РПЦ може готувати нову передачу українських військовополонених з Росії до Угорщини.

Abrams на підході? Як США підтримають наступ ЗСУ

Представник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер заявив на брифінгу 2 серпня, що США бачать поступ Сил оборони України, і що це «була і буде важка боротьба».

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Він нагадав слова міністра оборони США Ллойда Остіна про те, що наступ ЗСУ буде «марафоном, а не спринтом», і про готовність Вашингтона продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

«І тому ми знову зосередимося на спілкуванні з ними, нашими союзниками та партнерами, щоб гарантувати, що коли у ЗСУ виникнуть потреби на полі бою, ми зможемо їх підтримати», – заявив Райдер.

Американське видання Politico повідомило, що Пентагон вже на початку наступного тижня оголосить про новий пакет військової допомоги Україні. У публікації наголошується, що Київ з нетерпінням чекає на прибуття американських танків Abrams, які нібито можуть допомогти прорвати лінію оборони Росії на півдні України.

Співрозмовники Politico у Пентагоні заявили, що очікують, що наступ ЗСУ на армію Росії продовжуватиметься як мінімум протягом осені, і, можливо, триватиме до зими.

Восени наступного року у США відбудуться президентські вибори – і, на думку коментаторів, президенту Джо Байдену потрібно буде продемонструвати успіх в Україні. Він та його партія перебувають під жорсткою критикою республіканців та Дональда Трампа за військову та фінансову допомогу Києву, яку вони називають «затягуванням війни».

Головні питання випуску:

Як США підтримають наступ ЗСУ на армію Росії?

Чи можуть перші танки Abrams в Україні стати початком потоку бронетехніки від Вашингтона?

І чому Байден уже не дістає своїх козирів, щоб посилити ЗСУ?

Українські військовополонені могли потрапити до Угорщини через Туреччину

Стали відомі нові подробиці щодо 11 військовополонених, які раніше воювали на боці України та були перевезені до Угорщини. За інформацією Угорської редакції Радіо Свобода, літак, яким перевозили військовополонених до Угорщини, прибув до Будапешта 7 червня не безпосередньо з Росії, а з Туреччини.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG