Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Як проводять літо українські дітлахи з таборів для біженців за кордоном

Безкоштовні літні табори для українських дітей – аби батьки могли почати шукати житло та роботу – запустили у Бельгії.

Громадська організація BelUkra, яку заснували українці, влаштувала відпочинок вразливим дітям, які живуть у таборах для біженців без соціальної допомоги від уряду.

Тимчасовий захист у Бельгії отримали понад 70 тисяч українців. Частина з них, 30 тисяч, повернулася додому або переїхала до інших країн. Переважно біженці отримують соціальну допомогу від уряду. Але сотні досі живуть у тимчасових таборах від Червоного Хреста, не отримуючи жодної фінансової підтримки.

Папа Римський закликав Європу знайти «шляхи миру» для України

Папа Римський Франциск у середу закликав Європу знайти «сміливі шляхи миру» для припинення війни в Україні. Як передає агенція AFP, про це він сказав, відкриваючи п’ятиденний візит до Португалії для участі у фестивалі католицької молоді.

«Ми пливемо серед штормів в океані історії, і ми відчуваємо потребу в сміливих курсах миру», — сказав папа Франциск у Лісабоні.

«З глибокою любов’ю до Європи та в дусі діалогу, який вирізняє цей континент, ми могли б запитати її: «Куди ти пливеш, якщо ти не показуєш світові шляхи миру, творчі шляхи для припинення війни в Україні?», – додав він.

86-річний понтифік неодноразово закликав до миру в Україні та намагався відіграти посередницьку роль, хоча його зусилля не принесли результатів. Також папу критикували за те, що він прямо не назвав Росію винною у війні.

Путін сказав Ердогану, що Москва повернеться до зернової угоди у разі виконання Заходом зобов’язань перед РФ

Під час телефонної розмови з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва готова повернутися до зернової угоди у разі виконання Заходом зобов’язань перед РФ.

«В умовах повної відсутності прогресу в реалізації російської частини «зернової угоди» її чергове продовження втратило сенс. Підтверджено готовність повернутися до Стамбульських домовленостей, щойно Захід на ділі виконає всі зафіксовані в них зобов’язання перед Росією», – йдеться в повідомленні пресслужби Кремля за підсумками розмови.

Ердоган наголосив Путіну на важливості уникати кроків, які можуть поставити під загрозу відновлення Чорноморської зернової ініціативи, повідомили в офісі Ердогана.

Сторони також домовилися, що Путін відвідає Туреччину, йдеться в заяві офісу турецького президента без уточнення дати.

Упродовж останніх тижнів Ердоган неодноразово говорив, що хоче поговорити з Путіним про поновлення угоди, яка дала змогу вивозити українське зерно з портів на Чорному морі.

Влада Росії вийшла із зернової угоди 17 липня, заявивши, що частину домовленостей щодо експорту добрив із Росії не виконано. Після цього війська РФ почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди.

Зруйновано елеватор, ангари і будівлю морвокзалу в Ізмаїлі – прокуратура про деталі атаки РФ по Одещині

Одеська обласна прокуратура повідомила подробиці нічної масованої атаки РФ по Одещині, в результаті якої зазнали руйнувань об’єкти портової та промислової інфраструктури Дунаю.

«Внаслідок обстрілу пошкоджень та руйнувань зазнали елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські та адміністративні приміщення. Також суттєвих руйнувань зазнала триповерхова будівля «Морвокзалу» (в Ізмаїлі – ред.) Попередньо обстріли здійснені ударними безпілотними літальними апаратами. Огляд триває, повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється», – йдеться в повідомленні прокуратури.

У відомстві кажуть, що за процесуального керівництва Ізмаїльської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Минулої ночі російська армія атакувала Україну іранськими дронами-камікадзе, головним чином по київському регіону та Одещині. Повідомлялося, що на Одещині внаслідок атаки на обʼєктах портової та промислової інфраструктури виниклі пожежі.

Росія оголосила про початок військових навчань на Балтійському морі

Росія 2 серпня оголосила про початок військово-морських навчань у Балтійському морі

«Військово-морські навчання «Океанський щит-2023» розпочалися в Балтійському морі», – йдеться в заяві міністерства оборони.

У навчаннях візьмуть участь 30 військових кораблів і 20 допоміжних суден разом із приблизно шістьма тисячами військовослужбовців.

Навчання відбуваються на тлі зростання напруженості з європейськими країнами через конфлікт в Україні.

У Чорному морі Росія тримає один корабель-носій крилатих ракет «Калібр» – ВМС

Росія тримає у Чорному морі на бойовому чергуванні шість кораблів, серед яких один носій крилатих ракет «Калібр» із загальним залпом до чотирьох ракет. Такі дані надали Військово-морські сили Збройних сил України.

Повідомляється, що в Азовському морі РФ тримає один свій корабель.

За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби армія РФ завдала одного ракетного і 75 авіаційних ударів, а також атакувала ударними дронами – переважно київський регіон і Одещину.

Військові попереджають: ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ердоган і Путін проводять телефонні переговори – Кремль

Президент Росії Володимир Путін 2 серпня проводить телефонну розмову із турецьким колегою Реджепом Ердоганом. Подробиці переговорів речник російського президента Дмитро Пєсков не уточнив, повідомляють російські державні інформагенції.

За повідомленням канцелярії турецького президента, Ердоган і Путін домовилися про візит російського лідера до Туреччини. Також Ердоган заявив Путіну, що Анкара продовжить докладати інтенсивних зусиль для відновлення зернової угоди.

Наприкінці липня видання The Wall Street Journal, посилаючись на слова дипломатів та аналітиків, писало, що Путін ігнорує запити президента Туреччини Реджепа Ердогана, який пропонує провести переговори щодо продовження зернової угоди.

Упродовж останніх тижнів Ердоган неодноразово говорив, що хоче поговорити з Путіним про поновлення угоди, яка дала змогу вивозити українське зерно з портів на Чорному морі.

За словами співрозмовників WSJ, Росія відмовилася від продовження зернової угоди після того, як Ердоган «розлютив» російську владу. У липні Ердоган вирішив повернути Україні захисників «Азовсталі», зокрема командирів «Азова», які, як вважають у Росії, мали залишатися в Туреччині до кінця війни. Крім того, Ердоган схвалив вступ Швеції до НАТО.

Влада Росії вийшла із зернової угоди 17 липня, заявивши, що частину домовленостей щодо експорту добрив із Росії не виконано. Після цього війська РФ почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди. Міністерство оборони Росії оголосило 19 липня, що вважатиме воєнними цілями всі судна, що йдуть Чорним морем до портів України, а країни, під чиїми прапорами слідуватимуть ці судна, – учасниками війни з боку України.

Росіяни «не в змозі блокувати» Чорне море – речник ВМС про прибуття іноземних суден в український порт

Прибуття іноземних суден в один із портів Одещини не є «проривом блокади», як про це написала частина ЗМІ, вважає речник ВМС України Дмитро Плетенчук. Як заявив він 2 серпня в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок), проходження до українських територіальних вод російські військові «блокувати не в змозі», оскільки зараз не мають у Чорному морі достатньої для цього завдання кількості кораблів.

«Щоб заблокувати якусь ділянку моря, потрібний відповідний корабельний склад, у великій кількості – щоб фізично завадити проходити через якусь ділянку моря. Зараз такого не відбувається. Тому назвати це проривом блокади, як на мене, це перебільшення. Вони (іноземні судна – ред.) проходили стандартними маршрутами, це ближче до наших берегів. Відповідно це зона, в яку російські кораблі не заходять. Це більш як 100 морських миль від узбережжя. Тому що вони (російські військові моряки – ред.) розуміють, що в такому випадку прослідують за російським кораблем. Тобто на дно», – сказав Плетенчук.

За словами речника ВМС України, нинішні дії російських військових у Чорному морі – «це такий вербальний тероризм, вони погрожують, залякують, проводять опитування, не маючи для цього ніяких підстав».

«Вони самі себе оголосили жандармами Чорного моря. Забуваючи, що це море спільного користування», – додав Дмитро Плетенчук.

Як повідомляло Радіо Свобода, три вантажні судна, що належать грецькій, ізраїльській та турецько-грузинській компаніям, прибули 30 липня до одного з українських зернових терміналів у дельті Дунаю.

Це перший прихід іноземних суден до українських портів після відмови Росії від продовження так званої зернової угоди. Москва також попередила про те, що всі судна, що прямують до портів України, розглядатимуться як потенційні перевізники військових вантажів.

«Повідомлення, що три цивільні судна безперешкодно дійшли до України, може свідчити про те, що Росія або не бажає, або нездатна проводити обшуки кораблів на цей момент», – цитує Forbes коментар Інституту вивчення війни (ISW).

За даними Forbes, грецьке та ізраїльське судно пройшли в напрямку українського порту Ізмаїл через протоку Босфор, а турецько-грузинське судно – з північної Туреччини. Вони йшли з увімкненими транспондерами, не приховуючи свого курсу.

2 серпня порт Ізмаїл був атакований російськими безпілотниками. Унаслідок атаки пошкоджений елеватор, будівля порту, інша портова інфраструктура.

СБУ затримала на Одещині бухгалтера, який привласнив понад 10 млн грн із зарплат військових

Служба безпеки повідомила про викриту схему розкрадання бюджетних коштів в одному з окремих батальйонів морської піхоти ЗСУ на Одещині.

«Незаконну діяльність організував бухгалтер фінансово-економічного підрозділу військової частини. За даними слідства, посадовець нараховував зарплату і премію на рахунки своїх знайомих, які не входять до складу батальйону і взагалі не проходять службу у ЗСУ. Встановлено, що «завдяки схемі» фігурант придбав авто преміум класу. При цьому загалом посадовець розікрав більше ніж 10 млн бюджетних гривень», – повідомили в СБУ.

Повідомляється, що під час обшуків за місцем роботи і проживання бухгалтера виявлено автомобіль Audi Q7, коштовні гаджети і побутову техніку. Також виявлено майже 2,5 млн грн, привласнених на банківських картках його знайомих, яким посадовець нібито надав кошти у борг. Крім того, у фігуранта виявлено бойову гранату РГО.

Військовому бухгалтеру повідомлено про підозру, вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Наприкінці липня президент Володимир Зеленський повідомив про «всеохопну перевірку» військкоматів. За його словами, 11 областей взяли на особливий контроль. Напередодні правоохоронці провели обшуки у дніпропетровського військкома, минулого місяця під арешт взяли одеського військкома, а також були заарештовані керівники обласного і районного військкоматів Рівненщини.

Двоє безробітних наводили удари РФ по Харкову – СБУ повідомила про затримання «на гарячому»

Служба безпеки повідомила про затримання двох інформаторів РФ у Харкові, які збирали дані про підрозділи ЗСУ на території міста та наводили на ці об’єкти російські удари.

«Коригувальниками виявилися двоє безробітних мешканців обласного центру. Вони переміщувалися по території Харкова на велосипедах і знімали місця, де, на їхню думку, дислокуються українські військовослужбовці. У подальшому фігуранти відмічали ці локації на гугл-карті та відправляли скріншоти з відмітками до свого куратора з РФ. Співробітники СБУ затримали обох учасників групи «на гарячому» під час збору даних про дислокацію одного з підрозділів Сил оборони. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру. Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу», – йдеться в повідомленні.

В СБУ кажуть, що перевіряють причетність затриманих до наведення по Харкову російських дронів-камікадзе під час нічної атаки 1 серпня.

«Винним загрожує до 12 років тюрми», – зазначили в СБУ.

В умовах воєнного стану спецслужби фактично щодня повідомляють про виявлення підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, а також агентурних мереж.

У ніч на 1 серпня військові РФ атакували Харків дронами-камікадзе типу Shahed, повідомила місцева влада. Вибухи були зафіксовані у кількох районах міста. Внаслідок атаки були пошкоджені спортивний комплекс та навчальний заклад. Є один постраждалий – 63-річний охоронець, його госпіталізували.

У Херсоні внаслідок обстрілів зазнали поранень двоє жителів – ОВА

Уночі та вранці 2 серпня російські війська обстріляли Херсон, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його даними, близько 03:20 армія РФ ударила по житловому кварталу міста. Поранень зазнали 56-річна жінка (її госпіталізували) та 59-річний чоловік.

За словами Прокудіна, вранці обстріл центру Херсона продовжився, російські війська вдарили по банківському приміщенню, а також по будинку 78-річної місцевої жительки. Жінка не постраждала.

1 серпня стало відомо про російський обстріл лікарні в Херсоні, внаслідок якого загинув лікар, ще пʼятеро людей були поранені.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області. Лише за минулу добу в регіоні через російську агресію четверо людей загинули, ще 18 – зазнали поранень, з них одна дитина.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Бойовики «Вагнера» зводять укріплення на полігоні в Білорусі

Бойовики угруповання «ПВК Вагнера» здійснюють активні будівельні роботи на території полігону «Репіще» поблизу міста Осиповичі Могилівської області Білорусі. Про це білоруська служба Радіо Свобода пише 2 серпня за результатами аналізу ексклюзивного супутникового знімка цього полігону від 31 липня 2023 року, придбаного у сервісу Planet Labs.

Цей обʼєкт розташований за 15 кілометрів від табору російських найманців у селі Цель. На фото видно будівництво численних укріплень, можливо, землянок. Біля них можна побачити об’єкти, схожі на легкові автомобілі та світло-сірі мікроавтобуси УАЗ (так звані «буханки»), працюють бульдозери.

29 липня Міністерство оборони Білорусі повідомило про спільні навчання 51-ї артилерійської бригади з «інструкторами «ПВК Вагнера» на цьому полігоні. Повідомлялося про виконання «вогневих завдань із застосуванням квадрокоптерів».

Нещодавно в одному з телеграм-каналів, повʼязаних із найманцями «Вагнера», зʼявилося відео, на якому показане будівництво укріпленого лісового табору. Землянки там обладнані невеликими печами, тому табір може бути придатним для проживання в холодну пору року. Точніше визначити місце не вдалося.

На окремих стоянках є будівельна техніка та майданчики для її транспортування. Ці майданчики за кольором повністю збігаються з тими на відео телеграм-каналу «Беларусь головного мозга», яке раніше перевірила білоруська служба Радіо Свобода. Відео зняте на Бобруйській обʼїзній дорозі, коли колона перетинала річку Березину.

Суд обрав Рабіновичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою – ДБР

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому народному депутату з фракції нині забороненої політичної сили «Опозиційна платформа – За життя» Вадиму Рабіновичу, повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Повідомляється, що суд задовольнив клопотання слідчого ДБР про арешт Рабіновича.

26 липня Державне бюро розслідувань повідомило Вадиму Рабіновичу про підозру у державній зраді. Повідомлення про це скерували запитом до Ізраїлю про міжнародну правову допомогу.

Рабінович був співголовою партії «ОПЗЖ» і був обраний до парламенту від неї в 2019 році. До того був депутатом від «Опозиційного блоку». За даними ДБР, Рабінович зараз переховується за кордоном.

Міноборони прийняло на озброєння десяту модель FPV-дрона – Резніков

Міністерство оборони 2 серпня офіційно прийняло на озброєння 10-ту модель FPV-дрона, повідомив профільний міністр Олексій Резніков.

«Цей FPV-дрон, як і інші моделі, збирають в Україні, але переважно з іноземних комплектуючих. Наступний рівень – виробляти основні комплектуючі в Україні та забезпечити диверсифікацію, щоб гарантувати незалежність та стійкість постачання армії за будь-яких обставин», – написав Резніков у фейсбуці.

Він нагадав, що за 15 місяців Міноборони прийняло на озброєння понад 30 БПЛА різних типів.

Резніков зазначив, що «демонстративно будувати завод (з виробництва дронів – ред.) розміром зі стадіон ми не будемо, принаймні не зараз».

«Ми знайдемо асиметричне рішення, ворог його відчує на полі бою», – додав він.

Західна розвідка неодноразово повідомляла, що Росія з допомогою Ірану будує в країні завод з виробництва безпілотників, які армія РФ використовує для нападу на критично важливу українську інфраструктуру та виснаження протиповітряної оборони України.

У липні 2022 року було оголошено перший збір на «Армію дронів». Протягом року збори на безпілотники для України підтримували донори зі 100 країн, десятки компаній і приватних осіб. Нещодавно у Мінцифри заявили, що за рік дії проєкту «Армія дронів» вдалося придбати для ЗСУ тисячі дронів та забезпечити ними понад 200 підрозділів. Також за рік вдалося навчили 10 тисяч операторів дронів. Очікується і другий етап навчання ще 10 тисяч операторів, зокрема, для FPV-дронів, а також пілотів ударних та розвідувальних дронів літакового типу.

Росія врахувала свої помилки і на ЗСУ чекає важкий бій – законодавці США про контрнаступ

У той час як одні члени американського Конгресу занепокоєні тим, що російські сили мали занадто багато часу для того, щоб підготуватися до українського контрнаступу, і пропонують законодавство, що посилить допомогу Україні, інші дослуховуються до закликів її зупинити.

Росія збільшила число сторожових кораблів у Керч-Єнікальській протоці – речник ВМС України

Росія значно збільшила кількість сторожових кораблів у Керч-Єнікальській протоці, щоб посилити захист Керченського моста. Про це 2 серпня в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) заявив речник ВМС України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук.

«Якщо зазвичай ми їх бачили одне-три (судна), то зараз Керченську протоку охороняють цілих 11 сторожових одиниць. Це прикордонники, які належать до ФСБ. Тобто вони там зараз максимально намагаються гарантувати безпеку незаконного Керченського мосту», – сказав Плетенчук.

Наприкінці липня в акваторії Керч-Єнікальської протоки російські військові запровадили обмеження на плавання.

Заборона стосується прогулянкових, вітрильних суден, надувних плавзасобів, гідроциклів, віндсерфів тощо. Обмеження не діють лише для кораблів, катерів і суден Військово-морського флоту РФ, прикордонних органів прокуратури та військ національної гвардії Росії.

При цьому транзитний рух цивільних суден Керч-Єнікальським каналом дозволено у світлий час доби згідно з графіком після проведення перевірок.

Керченський міст стратегічно важливий як для постачання анексованого Криму, так і для перекидання живої сили, техніки та озброєнь для бойових дій в Україні. Цей міст був пошкоджений вибухами двічі від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Востаннє – 17 липня, а перед тим – у жовтні 2022 року.

25 липня міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю CNN заявив, що Україна продовжить завдавати ударів в окупованому Криму і атакувати Керченський міст, який з’єднує півострів із Росією.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Керченський міст, який з’єднує Росію з окупованим Кримом, є необхідним для вторгнення Москви і «має бути нейтралізований».

Експеримент: нова Каховська ГЕС за мільярд євро

Що відомо про побудову нової Каховської ГЕС, наскільки вона потрібна півдню України та чи є альтернативи? Що каже про будівництво нової ГЕС окупаційна влада захопленої частини Херсонщини? Що буде з південними регіонами країни без нового Каховського водосховища?

Про все це – у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я». Читайте за лінком

Українські сили ППО знищили вночі 23 «шахеди», запущені армією РФ

Командування Повітряних Сил ЗСУ прозвітувало, що минулої ночі українські сили ППО знищили 23 ударні БПЛА Shahed-136/131, запущені Росією.

«У ніч на 2 серпня 2023 року російські окупаційні війська атакували Україну іранськими ударними безпілотниками Shahed-136/131. Пуски «шахедів» здійснювались із трьох напрямків – Курськ, Приморсько-Ахтарськ (РФ), Чауда (Крим). Силами та засобами Повітряних сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 23 ударних БПЛА. Більшість «шахедів» знищено на Київщині та Одещині. На жаль, частина запущених ворогом дронів уразила портову інфраструктуру в Одеській області», – йдеться в повідомленні.

Минулої ночі російська армія атакувала Україну іранськими дронами-камікадзе. У Києві було збито понад 10 БПЛА. Зафіксовано падіння уламків в Соломʼянському, Голосіївському та Святошинському районах Києва, пошкодження нежитлових приміщень та дорожнього покриття. Без жертв. На Київщині через падіння уламків безпілотника загорівся приватний будинок і пошкоджено дах магазину. Також без жертв.

На Одещині внаслідок атаки на обʼєктах портової та промислової інфраструктури виниклі пожежі, пошкоджено елеватор.

ВМС України непричетні до атаки на кораблі Чорноморського флоту – речник

Військово-морські сили ЗСУ не причетні до атаки на кораблі Чорноморського флоту «Сергей Котов» і «Василий Быков», а безпілотних катерів, про атаку якими заявили в Міноборони Росії, немає на озброєнні українських військових моряків. Про це 2 серпня в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) заявив речник ВМС України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук.

«Такі дрони не стоять на озброєнні Військово-морських сил. Це по-перше. По-друге, щодо того інциденту, який нібито мав місце… військово-морські сили не мають ніякого стосунку», – сказав Плетенчук.

Російське Міністерство оборони 1 серпня звинуватило Україну в атаці кораблів «Сергей Котов» і «Василий Быков» із застосуванням безекіпажних морських катерів. Атака нібито сталася в південно-західній частині Чорного моря за 340 кілометрів від Севастополя і, за даними Міноборони РФ, була безуспішною.

Українське видання «Бабель» з посиланням на власні джерела в секторі безпеки та оборони повідомляє, що російські моряки з одного з кораблів, що були атаковані морськими дронами, просили про евакуацію постраждалих. Це може свідчити про завдані пошкодження.

Видання, зокрема, зазначає, що до евакуації моряків задіяли гелікоптери Ка-29, яким наказано доставити тіла загиблих та поранених на територію Чорноморського вищого військово-морського училища Севастополя. А з перехоплених розмов між екіпажами гелікоптерів та авіаційними береговими службами Росії можна зрозуміти, що йдеться щонайменше про одного загиблого і пʼятьох поранених. Який саме із кораблів постраждав – невідомо.

Росія створює нові війська. Без нової хвилі мобілізації наповнити їх буде ніким – британська розвідка

За останні два місяці Росія, ймовірно, почала формувати нові великі військові з’єднання, щоб посилити свої наземні сили у війні проти України. Про це пише Міністерство оборони Британії, і вказує як таке нове формування 25-ту загальновійськову армію.

«Після вторгнення в Україну Росія переважно задіяла мобілізованих резервістів для поповнення сформованих з’єднань або у складі піхотних полків територіальної оборони. Росія рідко формує нові загальновійськові організації, такі як загальновійськові армії, створені як самодостатня сила. Винятком був лише створений влітку 2022 року 3-й армійський корпус, який загалом показав себе погано. Росія, найімовірніше, будь-яке нове формування розгорне як резерв в Україні», – йдеться в повідомленні.

Британська сторона зауважує: у довгостроковій перспективі Росія прагне посилити свої сили проти НАТО.

«Без нової великої хвилі обов’язкової мобілізації Росія навряд чи знайде достатньо нових військ, щоб забезпечити хоча б одну нову армію», – кажуть у британському Міноборони з посиланням на дані розвідки.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG