Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Поліцейські встановили автора відео із прильотом російської ракети у Кривому Розі – Клименко

Поліцейські встановили особу, яка вчора знімала приліт російської ракети в Кривому Розі, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«Практично відразу це відео з’явилося в місцевому пабліку, а звідти за лічені хвилини поширилося у російських телеграм-каналах», – написав Клименко у Telegram.

За його словами, зібрані матеріали передані до Служби безпеки України для ухвалення рішення.

У Кривому Розі через учорашню ракетну атаку військ РФ шестеро людей загинули, понад 80 постраждали, серед них 7 дітей. За даними влади, станом на ранок 1 серпня у лікарнях залишаються 19 людей – усі середньої тяжкості.

Зранку 31 липня війська Росії випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що до поліції Кривого Рогу надійшло 165 повідомлень про пошкодження майна внаслідок ракетного удару.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

1 серпня в Кривому Розі оголошено день жалоби.

Страх прориву: чому Росія намагається всіма силами повернути Старомайорське?

31 липня ватажок угрупування «ДНР» Денис Пушилін заявив, що армія Росії нібито відбила село Старомайорське на стику Донецької та Запорізької областей.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Сили оборони України зайняли це село лише кілька днів тому, і за нього понад місяць тривали запеклі бої. Повідомлення Пушиліна широко розтиражували російські ЗМІ – при цьому колаборант заявив нібито про великі втрати у лавах українських захисників під час відступу.

Проте проєкт DeepState вже наступного дня спростував відхід ЗСУ зі Старомайорського – за даними аналітиків, росіяни спробували двома групами пробитися до села, проте безуспішно.

За їхніми даними, загарбники дійшли лише до південної частини села, і були змушені тікати. Ще одна група росіян намагалася контратакувати з Урожайного неподалік, форсуючи річку Мокрі Яли.

Україна продовжує наступати в районі Старомайорського – на південь від Великої Новосілки, на південь від Оріхова та довкола Бахмуту. Росія ж атакує біля Куп'янська, Лимана, Мар'їнки та Авдіївки. І лише Сили оборони мають просування на фронті, яке може стратегічно змінити ситуацію на полі бою.

Головні питання випуску:

Чому росіяни намагаються всіма силами повернути Старомайорське Донецької області?

У кого зараз ініціатива на понад 1500-км фронті?

І чи можливий прорив оборони Росії на Півдні вже цього літа?

Втретє за день. Українців знову попереджають про небезпеку атак з повітря (відбої)

Близько 15:30 1 серпня в Україні прозвучало чергове сповіщення про масову повітряну тривогу. Це вже третє за день попередження про небезпеку атак з повітря. У двох попередніх випадках «тривога» тривала лише кілька хвилин.

Громадян традиційно закликають убезпечитись в укриттях.

За даними Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби армія РФ завдала по Україні 9 ракетних та 57 авіаційних ударів.

ДОПОВНЕНО Третя за день повітряна тривога також тривала декілька хвилин, після чого почалися відбої.

До двох зросла кількість затриманих українців на акції у Батумі

Ще один громадянин України Дмитро Закревський опинився серед затриманих 31 липня на акції проти прибуття круїзного лайнера Astoria Grande з туристами з Росії до Батумі. Про це 1 серпня проєкту Радіо Свобода «Ехо Кавказу» повідомила голова аджарської філії Асоціації молодих юристів Грузії Тако Цулукідзе. Де утримують Закревського, наразі невідомо.

Раніше повідомлялося про затримання громадянки України Марини Чобанян. Її перевезли до Озургеті, вона досі перебуває в ізоляторі тимчасового утримання.

Як повідомила проєкту Радіо Свобода «Ти як?» адвокат українки Ніно Іремадзе, Чобонян каже, що не перешкоджала діям правоохоронців, а також, що поліція застосувала проти неї фізичну силу.

За словами Іремадзе, українка перебуває в стані сильного стресу, у неї гостра клаустрофобія.

Почесний консул України в Батумі Ростом Накашидзе повідомив проєкту Радіо Свобода «Ехо Кавказу», що поки не зміг зустрітися із українкою. Чи бачився із ще одним затриманим громадянином України, також інформації поки немає.

31 липня у грузинському Батумі на акції проти заходу лайнера Astoria Grande із туристами з Росії затримали 23 людини. Як повідомило МВС Грузії, їх звинувачують у дрібному хуліганстві та непокорі поліції.

До МЗС України викликали посла Польщі через заяви посадовця канцелярії Дуди

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що сьогодні до відомства запросили посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького. Причиною виклику стали висловлювання керівника Бюро міжнародної політики президента Польщі Марцін Пшидача щодо України.

«Під час зустрічі було наголошено, що заяви про нібито невдячність українців за допомогу Польщі не відповідають дійсності та є неприйнятними. Переконані, що українсько-польська дружба є набагато глибшою за політичну доцільність. Політика не має ставити під сумнів взаєморозуміння та міцність відносин наших народів. Жодні заяви не завадять нам спільно вибороти мир та розбудувати спільне європейське майбутнє», – написав у фейсбуці речник МЗС України Олег Ніколенко.

Напередодні Марцін Пшидач, посадовець канцелярії президента Польщі Анджея Дуди, коментуючи обмеження імпорту українського збіжжя, зокрема в Польщу, завив по польському телебаченню, що «варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років».

Назабаром після цієї заяви заступник керівника офісу президента Андрій Сибіга написав у фейсбуці, що такі слова польського політика є маніпулятивними і такими, що нав’язують польському суспільству думку, що Україна начебто не цінує підтримку Польщі у боротьбі з російською агресією.

Із монумента «Батьківщина-мати» у Києві зняли серп і молот

Із монумента «Батьківщина-мати» у Києві у вівторок зняли радянський символ – серп і молот, які були розміщені на щиті пам’ятника. Як передає кореспондент Радіо Свобода, демонтаж радянської символіки триває.

У свою чергу, директор музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук показав у фейсбуці «останні миті демонтажу радянської символіки».

«Це момент, про який мріяли мільйони українців, покоління українців… Це момент демонтажу імперії, символу радянщини, який відкриває нам перспективу не тільки на чудові краєвиди Дніпра, а на життя в новій, вільній сім’ї європейських народів», – прокоментував демонтаж Юрій Савчук.

30 липня у Києві розпочали демонтаж радянського герба з монументу «Батьківщина-мати». Планується, що до Дня Незалежності України замість герба СРСР із зіркою, серпом і молотом на скульптурі вже буде український Тризуб. Як повідомило, Міністерство культури, таке рішення підтримали 85% українців, які раніше голосували у застосунку «Дія». Загалом в опитуванні взяли участь більш ніж 770 тисяч людей.

Монумент «Батьківщина-мати» розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Він був споруджений у 1981 році і вважається найвищою скульптурою у Європі.

Після загибелі сина ми вибрали один шлях: живу пам’ять про нього – батьки Героя України Тараса Матвіїва

У Львові вийшла друга книга творів «Мої думки» Героя України (посмертно), журналіста, громадського діяча, волонтера, офіцера Збройних сил України Тараса Матвіїва. Тарас Матвіїв був командиром 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила. 31-річний захисник загинув 10 липня 2020 року на Луганщині. Батьки Героя України продовжують справу сина, бережучи про нього живу пам’ять.

Стало відомо, у чому звинувачують українку, затриману на акції проти лайнера з росіянами у Грузії

Затриманій 31 липня на акції проти лайнера з росіянами у Грузії 37-річній громадянці України Марині Чобанян інкримінують дрібне хуліганство і непокору правоохоронцям. Про це проєкту Радіо Свобода «Ти як?» повідомила адвокат українки Ніно Іремадзе. За її словами, дівчині висувають порушення статтей 166 і 173 Адміністративного кодексу Грузії.

Нині Марина Чобанян утримується в ізоляторі тимчасового утримання міста Озургеті. Своїй захисниці вона заявила, що не перешкоджала діям правоохоронців, а також, що поліція застосувала проти неї фізичну силу. За словами Іремадзе, Марина Чобанян лише знімала акцію протесту.

Адвокат бачилася з українкою в ізоляторі, однак можливості ідентифікувати фізичне насилля не було.

Ніно Іремадзе каже, що українка перебуває в стані сильного стресу, у неї гостра клаустрофобія. Справу щодо неї в подальшому має розглянути суд. На ньому українка доводитиме свою правоту, її позиція – вона не порушувала закон.

Почесний консул України в Батумі Ростом Накашидзе повідомив проєкту Радіо Свобода «Ехо Кавказу», що він поки не зміг зустрітися із затриманою.

31 липня у грузинському Батумі на акції проти заходу лайнера Astoria Grande із туристами з Росії затримали 23 людини. Як повідомило МВС Грузії і «Ехо Кавказу», їх звинувачують у дрібному хуліганстві та непокорі поліції. Серед затриманих – громадянка України. У мережу потрапило відео її затримання – дівчину силоміць садять в поліцейське авто. Вона заявила, що у неї забрали документи, телефон і прапор України.

Через учорашні обстріли Кривого Рога і Херсона кількість жертв і постраждалих у війні дітей зросла – ОГП

Від початку повномасштабної війни в Україні постраждали понад 1589 дітей, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора. За даними відомства, станом 2 серпня зросло число жертв і поранених серед неповнолітніх.

«За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 499 дітей загинули та понад 1090 отримали поранення різного ступеня тяжкості», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі уточнили, що ці дані не є остаточними, наразі триває робота з їхнього встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово захоплених та звільнених територіях.

Збільшення кількості загиблих і поранених дітей фіксують через те, що 31 липня внаслідок ракетного обстрілу Кривого Рога загинула 10-річна дівчинка та поранення різного ступеня тяжкості зазнали восьмеро дітей віком від 4 до 17 років. Також напередодні внаслідок російського обстрілу Херсона постраждала 16-річна дівчинка.

Структури російських олігархів платять «добровольцям» у лавах ЗС РФ – розслідування

Російські компанії, що належать великим бізнесменам, виплачують зарплату добровольцям, які вирушають у складі російських Збройних сил на війну проти України. Про це йдеться в розслідуванні видання «Важные истории».

Серед тих, хто спонсорує бійців добровольчих батальйонів російської армії – компанії Олега Дерипаски, Леоніда Міхельсона, Михайла Гуцерієва, стверджується у розслідуванні. При цьому деякі компанії, в яких формально працевлаштовані військовослужбовці, не включені до жодних санкційних списків.

«Ми спочатку працевлаштовуємо (до нашої компанії) за день до укладання контракту (з Міноборони), а потім зупиняємо трудовий договір, і у нас зʼявляється підстава для виплати премій своєму співробітнику, який пішов на СВО («спеціальна військова операція» – офіційно російське позначення війни). Така схема», – розповів виданню один із рекрутерів, який набирає добровольців, зокрема, до батальйону «Сокіл» (входить до 108-го десантно-штурмового полку).

«Важные истории» стверджують, що телефонні номери, які «Сокіл» у своєму телеграмі вказує для охочих записатися на війну, належать компанії «Русал менеджмент». Це дочірня компанія «Русала», головним власником якого є Олег Дерипаска. Бійці «Сокола» таким чином отримують зарплату з двох джерел – від Міноборони та від структур Дерипаски. Стверджується, що деякі добровольці також офіційно працевлаштовані у приватних охоронних підприємствах та в інших компаніях, афілійованих із Дерипаскою.

«Русал», санкції з якого було знято, заявив виданню «Важные истории», що компанія не має стосунку до діяльності добровольчих структур.

Також у розслідуванні йдеться, що добровольців на війні спонсорує і компанія Леоніда Міхельсона та Геннадія Тимченка «Новатек», також через підконтрольне «приватне охоронне підприємство» та фонд «Мужество». Також добровольцям платять, як стверджується, і структури, повʼязані з компаніями будівельного магната Сергія Гордєєва та бізнесмена Михайла Гуцерієва.

Як зазначають «Важные истории», приватні структури таким чином використовують ту ж схему, що московська влада та державні компанії: добровольців фіктивно працевлаштовували в них та відправляли на фронт. Таким чином збільшується кількість охочих вирушити на війну (виплати таким добровольцям значно вищі, ніж звичайним військовослужбовцям), що дозволяє російській владі утримуватися від активної мобілізації.

Після нетривалої перерви в Україні знову оголошена масштабна повітряна тривога (відбої)

Близько 13:15 1 серпня в Україні прозвучало сповіщення про повітряну тривогу. Це сталося приблизно через дві години після попереднього попередження про небезпеку.

Громадян закликають убезпечитись в укриттях.

Існує ймовірність запуску ракет і БПЛА.

За даними Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби армія РФ завдала по Україні 9 ракетних та 57 авіаційних ударів.

ДОПОВНЕНО Друга за день повітряна тривога також тривала декілька хвилин, після чого почалися відбої.

Учасники саміту БРІКС обговорять розширення групи – Кремль

Тема розширення групи країн БРІКС буде головною в порядку денному саміту, який відбудеться в Південно-Африканській Республіці 22–24 серпня. Про це 1 серпня заявив речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

«Усе більше і більше країн заявляють про намір приєднатися до БРІКС», – сказав Пєсков на черговому брифінгу.

Зараз членами БРІКС є Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка. Минулого місяця Південна Африка заявила, що понад 40 інших країн висловили зацікавленість приєднатися до групи, але про які саме країни йдеться, в повідомленні не уточнювалося.

Росія на тлі своєї агресії проти України шукає можливості розширення кола союзників. Минулого тижня в Петербурзі відбувся форум «Росія – Африка», на якому президентами була представлена менш як третина з 54 країн континенту.

Армія РФ вчергове атакувала Херсон: снаряди влучили у місцеву лікарню – загинув лікар, поранена медсестра

Російські війська у вівторок вчергове атакували Херсон, обстрілявши житлові квартали міста, повідомила у Telegrаm обласна військова адміністрація.

«Ворожі снаряди поцілили і в один з медзакладів міста. Смертельні поранення отримав ЛОР-лікар. У медсестрички – травмована щелепа, їй надають меддопомогу. Також через обстріли пошкоджено відділення хірургії», – йдеться в повідомленні.

У Херсонській облпрокуратурі кажуть, що дані щодо кількості потерпілих уточнюються. Пошкоджено будівлю лікарні, автотранспорт. Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області. Лише за минулу добу в регіоні через російську агресію четверо людей загинули, ще 18 – зазнали поранень, з них одна дитина.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

ДБР інкримінує трьом депутатам Київради ухилення від військової служби

Трьох депутатів Київської міської ради підозрюють в ухилення від несення обов’язків військової служби (ч. 4 ст. 409 КК України). Про це 1 серпня повідомило Державне бюро розслідувань.

«За даними слідства, четверо військовослужбовців однієї із військових частин ТРО, троє з яких є столичними депутатами, а ще один – помічником депутата Київради, впродовж року не з’являлись на військову службу. Вони оформили відрядження до Київської військової державної адміністрації. При цьому вони отримували грошове забезпечення із частини, де нібито проходили службу», – інформують у ДБР.

Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу. Досудове розслідування здійснює Державне бюро розслідувань за оперативного супроводу СБУ.

«Є досягнення і можливість прориву». Західні фахівці оцінили контрнаступ ЗСУ

Західні коментатори, які стежать за російською війною в Україні, кажуть, що сподіваються на якомога успішніший український контрнаступ, щоб вигнати російських окупантів, але визнають, що українські просування виявилися важчими.

«Українці ще не залучили всі свої сили в наступі. Бої на виснаження також можуть виявитися слабким місцем Росії», – наголошує Ґустав Ґрессель. Читайте про це за лінком

У Києві та більшості регіонів України оголошено повітряну тривогу

Близько 11:30 1 серпня у Києві та більшості регіонів України прозвучало сповіщення про повітряну тривогу. Тривога шириться по всій території.

Громадян закликають убезпечитись в укриттях.

Існує ймовірність запуску ракет і БПЛА. Інформація від військових з цього приводу не надходила.

За даними Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби армія РФ завдала по Україні 9 ракетних та 57 авіаційних ударів.

ДОПОВНЕНО Приблизно через 20 хвилин почали надходити сповіщення про відбій тривоги.

«У такій кількості – це вперше»: влада каже, що вслід за ракетами РФ почала атакувати Харків «шахедами»

Російські військові почали атакувати Харків безпілотниками, хоча до цього переважно обстрілювали місто ракетами С-300, частину дронів, запущених армією РФ уночі, збили українські системи ППО. Про це ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») сказав заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

«Дійсно, «шахеди» у такій кількості – це вперше. До цього це була переважно системи с-300. Наразі це була така масована атака в один момент «шахедами». Дякуючи Богу і Збройним силам України, частину з них збила ППО. Будемо намагатися підвищувати цей показник, щоб збивали всі», – сказав Іванов.

За його словами, кількість дронів, які цієї ночі атакували Харків, ще встановлюють, однак йдеться про 5-7 безпілотників. Президент Володимир Зеленський раніше казав, що по Харкову вдарили п’ятьма «шахедами».

За даними Нацполіції, пошкоджений навчальний корпус та гуртожиток училища, а також спортивний комплекс у Шевченківському районі. За словами Євгена Іванова, людей у гуртожитку, де сталося влучання, не було.

«У нас в Салтівському районі міста руйнування навчального закладу. Декілька поверхів зруйновано, сталася пожежа. На щастя, без постраждалих. Людей на той момент не було. Гуртожиток був пустий. І в центрі міста у нас атакована спортивна споруда. Також знищено поверх. І саме там ушпиталений 63-річний охоронець цього закладу», – розповів посадовець про наслідки атаки.

Російські військові регулярно обстрілюють Харків, розташований близько до кордону з РФ. Ракетні атаки здійснюються з території Бєлгородської області Росії.

Влада низки регіонів прозвітувала про жертви і постраждалих через російські атаки за добу

У низці регіонів України за минулу добу в результаті російських обстрілів є жертви і постраждалі, звітують обласні військові адміністрації у ранкових зведеннях.

Дніпропетровщина. У Кривому Розі через учорашню ракетну атаку шестеро людей загинули, понад 80 постраждали, серед них 7 дітей. У лікарнях залишаються 19 людей – усі середньої тяжкості.

Херсонщина. Через російську агресію четверо людей загинули, ще 18 – зазнали поранень, з них одна дитина.

Донеччина. Двоє жителів регіону загинули і троє поранені через обстріли армії РФ.

Харківщина. Через нічний обстріл Харкова поранено 63-річного чоловіка.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Російські диверсанти вночі намагалися перетнути кордон у Чернігівській області – Наєв

Російські диверсанти вночі намагалися перетнути кордон у Чернігівській області, українські прикордонники відкрили вогонь і змусили їх відійти назад, повідомив командувач Об’єднаних Сил ЗСУ Сергій Наєв у Telegram.

«Минулої ночі на Північному напрямку, в межах Чернігівської області, припинено спробу перетину державного кордону України диверсійною розвідувальною групою противника», – повідомив Наєв.

За його словами, чотири озброєні особи були помічені прикордонниками з допомогою тепловізорів. Було відкрито вогонь на ураження, що змусило диверсантів відійти назад, зазначив Наєв.

«За сигналом тривоги до місця події висунулися резерви зі складу прикордонного загону та ЗСУ. Завдяки вмілим діям підрозділів Сил оборони ворог вчергове поніс втрати та не досяг поставленої мети», – написав Наєв.

Українські війська регулярно повідомляють про російські обстріли областей, що межуть із РФ, зокрема Чернігівщини.

Наприкінці червня президент Володимир Зеленський доручив військовим «підсилити північний напрямок».

Зеленський провів нараду з очільниками силових і військових відомств

Президент України Володимир Зеленський провів нараду з керівниками силових та військових відомств. Про це він повідомив у телеграмі.

«Ранок розпочався з важливих доповідей. Міністра (внутрішніх справ) Клименка – щодо ситуації та атак по прикордонних областях і нічного удару дронами по Харкову. Ворог атакував Харків п’ятьма «Шахедами». Всі служби на місцях влучання, працюють. Доповідь (голови СБУ) генерала Малюка – завершення робіт з усунення наслідків обстрілу Кривого Рогу, Херсона. Заслухав Головкома Залужного щодо ситуації на фронті. Також доповіли командувачі Сирський і Тарнавський. Деталі застосування ППО – командувач Олещук. Була й закрита доповідь начальника ГУР Буданова», – написав Зеленський, не розкривши подробиць.

Удень 31 липня військові РФ обстріляли Херсон і Кривий Ріг, що спричинило численні людські жертви і поранення, вночі 1 серпня був атакований Харків, де обійшлося без жертв.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG