Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Проблеми з координацією сил, потреби в ротації і снарядах – британська розвідка про війська РФ на півдні

Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки оцінило, з якими проблемами стикається армія РФ, воюючи на південному фронті в Україні.

Британські експерти відзначають, що на півдні України інтенсивні бої продовжують зосереджуватися на двох напрямках. На південь від Оріхова основна увага українських військ направлена проти 58-ї загальновійськової армії Росії, кажуть вони.

«58-ма армія, найімовірніше, бореться з бойовою втомою та виснаженням у передових полках, які перебувають у напружених боях понад вісім тижнів. Далі на схід, на південь від Великої Новосілки, російські війська, що обороняються, стягуються як із Східного, так і з Південного військових округів, що, ймовірно, створює проблеми з координацією. Підрозділи 5-ї загальновійськової армії, ймовірно, перебувають під особливим тиском і, ймовірно, також відчувають, що їм пора провести ротацію з лінії фронту», – йдеться в огляді.

Британська сторона каже: на півдні загальними проблеми для російських командирів, найімовірніше, надалі буде нестача артилерійських боєприпасів, брак резервів і проблеми із забезпеченням флангів підрозділів в обороні.

У Міноборони України раніше заявили, що сили оборони продовжують ведення наступальної операції на південному фронті, зокрема на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Міноборони РФ заявляє про відбиття атаки морських дронів на кораблі Чорноморського флоту

У ніч проти 1 серпня Збройні сили України намагалися атакувати патрульні кораблі «Сергій Котов» та «Василь Биков» Чорноморського флоту РФ, стверджує російське міністерство оборони.

За твердженням військового відомства, інцидент стався в південно-західній частині Чорного моря за 340 кілометрів на південний захід від Севастополя.

В атаці брали участь три морські безекіпажні катери, які були знищені вогнем зі штатного озброєння російських кораблів, заявили в Міноборони.

25 липня російські військові повідомляли про ще одну «безуспішну» атаку ЗСУ на патрульний корабель «Сергій Котов» за допомогою морських дронів.

Корабель «Сергій Котов» вирушив для патрулювання до південної частини Чорного моря невдовзі після того, як Москва оголосила про вихід із Чорноморської зернової угоди.

Міністерство оборони Росії після її виходу з зернової угоди заявило, що від 20 липня кораблі, які йдуть до українських портів, «будуть розглядатися як потенційні перевізники вантажів воєнного призначення», а країни їхніх прапорів «будуть вважатися втягнутими в конфлікт на боці київського режиму».

ISW: Мінськ може обговорювати з Іраном створення в Білорусі заводів з виробництва безпілотників-камікадзе

Іран і Білорусь обговорюють поглиблення двосторонньої військової співпраці на тлі взаємної підтримки російського вторгнення в Україну. Ймовірно, йдеться про створення в Білорусі заводів з виробництва безпілотників-камікадзе типу Shahed. Про це йдеться у черговому огляді американського Інституту вивчення війни (ISW).

У ISW звертають увагу на те, що міністр оборони Ірану Мохаммад Реза Гараї Аштіані 31 липня підписав угоду про військову співпрацю зі своїм білоруським колегою Віктором Хреніним у Тегерані.

«Можливо, вони обговорювали створення в Білорусі заводів з виробництва безпілотників-камікадзе Shahed для підтримки російського вторгнення в Україну. Україна стверджувала, що іранські інженери відвідали Білорусь у травні 2023 року, щоб модифікувати місцеві заводи для виробництва цих безпілотників для Росії», – йдеться в огляді.

Білорусь слідом за Росією вирішила поглибити свою співпрацю з Іраном. Москва і Тегеран активізували відносини після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як вказує Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе іранського виробництва, які застосовуються під час ударів по українських містах і досі.

На Донеччині внаслідок обстрілів сил РФ загинули двоє цивільних, ще троє поранені – ОВА

У Донецькій області внаслідок російських обстрілів продовжують страждати цивільні люди, повідомив 1 серпня голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

«За 31 липня росіяни вбили двох жителів Донеччини — в Зоряному. Ще три людини за добу дістали поранення», – написав чиновник у телеграмі.

Російські війська регулярно обстрілюють громади Донецької області. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні. Влада пропонує цивільним евакуацію з Донецької області, але не всі місцеві жителі погоджуються на це.

Forbes: три іноземні судна прийшли в український порт

Три вантажні судна, що належать грецькій, ізраїльській та турецько-грузинській компаніям, прибули 30 липня до одного з українських зернових терміналів у дельті Дунаю, повідомляє Forbes.

Це перший прихід іноземних суден до українських портів після відмови Росії від продовження так званої зернової угоди. Москва також попередила про те, що всі судна, що прямують до портів України, розглядатимуться як потенційні перевізники військових вантажів.

«Повідомлення, що три цивільні судна безперешкодно дійшли до України, може свідчити про те, що Росія або не бажає, або нездатна проводити обшуки кораблів на цей момент», – цитує Forbes коментар Інституту вивчення війни (ISW).

За даними Forbes, грецьке та ізраїльське судно пройшли в напрямку українського порту Ізмаїл через протоку Босфор, а турецько-грузинське судно – з північної Туреччини. Вони йшли з увімкненими транспондерами, не приховуючи свого курсу. За їхнім переходом спостерігали чотири розвідувальні літаки НАТО. Жоден з цих літаків не озброєний, але на бойовому чергуванні в Румунії перебувають бойові літаки НАТО.

Невдовзі після відмови Росії від участі в зерновій угоді до південної частини Чорного моря вирушив патрульний корабель «Сергій Котов». Він не спробував зупинити іноземні судна, що прямували до Ізмаїла.

Одеса, звідки експортувалася значна частина українського зерна, стала останнім часом обʼєктом постійних російських ракетних атак. Київ сподівається, що вдасться організувати експорт зерна з портів у дельті Дунаю.

Сили РФ втратили за добу пів тисячі військових – Генштаб ЗСУ

Російські війська втратили близько 500 військових за попередню добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил уранці 1 серпня.

Відтак командування оцінює втрати російського особового складу в 246 690 людей.

Штаб також наводить дані про втрати російської техніки за добу:

  • 5 танків (всього 4 216)
  • 17 бойових броньованих машин (8 205)
  • 23 артилерійські системи (4 839)
  • 2 засоби ППО (462)
  • 10 безпілотників (4027)
  • 32 автомобілі і автоцистерни (7 324)
  • 3 одиниці спеціальної техніки (718)

Росія останнім часом не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

За минулу добу на фронті відбулося понад 40 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ

Упродовж доби 31 липня на лінії фронту відбулося понад 40 бойових зіткнень, повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні 1 серпня.

«Протягом минулої доби ворог завдав 9 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені цивільні, серед яких є діти. Руйнувань зазнали житлові будинки», – ідеться в повідомленні.

За даними Генштабу, авіація сил оборони за минулу добу завдала сім ударів по районах зосередження особового складу і три удари – по зенітно-ракетних комплексах противника, українські військові знищили чотири ударних БпЛА типу «Шахед-136» та чотири розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

«Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пʼять зенітно-ракетних комплексів противника, важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок», пʼять артилерійських засобів на вогневих позиціях, дві станції радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та пʼять районів зосередження особового складу ворога», – інформують українські військові.

США: Росія має припинити депортацію українських дітей, а вивезених – повернути

Державний департамент США закликає Росію припинити депортацію українських дітей з окупованих територій, а вивезених – повернути додому. Про це, як передає «Укрінформ», 31 липня заявив речник зовнішньополітичного відомства Метью Міллер.

«Одним із найжахливіших інцидентів, які ми бачили в цій війні, є депортація українських цивільних до Росії, включно з особами, яких насильно розлучили з їхніми родинами… Ми продовжуємо закликати Росію припинити ці жорстокі дії та повернути українських дітей», – сказав речник.

За його словами, депортація дітей була одним з ключових чинників під час визначення позиції уряду США щодо скоєння РФ злочинів проти людяності.

Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова підтвердила, що з початку вторгнення в Україну окупанти вивезли до Росії понад 700 тисяч українських дітей.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей із окупованих територій України до Росії.

Кілька дронів знову атакували Москву – Собянін

Кілька безпілотних літальних апаратів уночі 1 серпня здійснили чергову спробу атакувати Москву, заявив мер російської столиці Сергій Собянін. За його словами, більшість дронів були збиті засобами протиповітряної оборони.

«Один долетів до тієї ж вежі в «Сіті», що й минулого разу. Пошкоджено фасад на рівні 21-го поверху. Порушено скління 150 квадратних метрів. Інформації щодо постраждалих немає. Екстрені служби працюють на місці події», – написав Собянін у телеграмі.

За даними російського міністерства оборони, «два українські БПЛА знищені засобами ППО над територією Одинцовського та Нарофомінського районів Московської області».

«Ще один безпілотник був пригнічений засобами радіоелектронної боротьби і, втративши управління, розбився на території комплексу нежитлових будівель «Москва-Сіті», вказано в повідомленні.

Наприкінці минулого тижня президент України Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що війна, розв’язана Росією, починає переходити на її територію. Про це він сказав після повідомлень про чергову атаку безпілотників на Москву, зокрема по будівлі комплексу «Москва-Сіті».

Атака РФ на Харків: дрон зруйнував два поверхи гуртожитка – Терехов

У Харкові зафіксовано щонайменше три удари дронів, повідомив мер міста Ігор Терехов.

За його словами, всі вони сталися в густо населених районах у передмісті.

«Один з дронів зруйнував два поверхи одного з гуртожитків. Там пожежа, працюють підрозділи ДСНС. Інформація про постраждалих наразі уточнюється», – заявив він.

Раніше Терехов та голова області Олег Синєгубов повідомили про повітряну атаку на Харків.

Російські військові регулярно обстрілюють Харків, розташований близько до кордону з РФ. Ракетні атаки здійснюються з території Бєлгородської області Росії.

Грузія: на протестах проти російського лайнера затримали 23 людини, він знову залишив Батумі

У Батумі на акції проти заходу лайнера Astoria Grande із туристами з Росії затримали 23 особи – про це повідомило Міністерство внутрішніх справ Грузії, передає проєкт Радіо Свобода«Ехо Кавказу» увечері 31 липня. Їх звинувачують у дрібному хуліганстві та непокорі поліції.

Серед затриманих також була громадянка України. Як повідомив «Ехо Кавказу» почесний консул України в Батумі Ростом Накашидзе, він поки не зміг зустрітися із затриманою, вона перебувала у будівлі департаменту поліції.

Згодом стало відомо, що круїзний лайнер Astoria Grande знову залишив порт Батумі. Як повідомила кореспондентка Радіо Свобода, пасажири, які зібралися на палубі, скандували «Росія».

Astoria Grande вирушив у круїз 29 липня маршрутом Сочі – Трабзон – Батумі – Амасра – Стамбул – Сочі. Серед пасажирів лайнера – зірки телеканалу RU.TV, які підтримують повномасштабне вторгнення Росії в Україну та російського президента Володимира Путіна, у тому числі колишній соліст гурту Hi-Fi Мітя Фомін, білоруський співак Дмитро Колдун та учасники російського гурту «Те100стерон».

Корабель уже заходив у порт Батумі 27 липня. Увечері того ж дня в Батумі та Тбілісі відбулися акції протесту. Зрештою лайнер залишив порт.

Вибухи в Харкові: Терехов повідомляє про атаку російських дронів

Харків та Харківська область зазнають повітряної атаки, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов на початку доби 1 серпня.

Мер обласного центру Ігор Терехов заявив про атаку дронів:

«Росіяни атакують Харків дронами. Вибухи лунають у Шевченківському районі. Вже три».

У області триває повітряна тривога. Командування Повітряних сил повідомило про активність російської авіації, згодом попередило про загрозу застосування російськими військами ударних безпілотників.

Російські військові регулярно обстрілюють Харків, розташований близько до кордону з РФ. Ракетні атаки здійснюються з території Бєлгородської області Росії.

Молдова офіційно розриває співпрацю з російською ФСБ та розвідкою

Служба інформації та безпеки (SIS) Молдови припинила співпрацю з Федеральною службою безпеки Росії – про це повідомляє молдавська служба Радіо Свобода. 31 липня почалася юридична процедура розірвання двох угод SIS із ФСБ.

«В органи влади Російської Федерації направлені офіційні повідомлення», – йдеться в пресрелізі, опублікованому на сайті молдавського відомства.

Також, як стверджується, молдавська спецслужба через Міністерство закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова вжила заходів щодо денонсації угоди про співпрацю зі Службою зовнішньої розвідки Росії (СЗР).

На думку SIS, угоди «не мають практичної застосовності» та «нефункціональні», а положення цих документів, підписаних у 1994 році, могли б бути використані Москвою як привід для присутності представників російських спецслужб у сепаратистському Придністров’ї.

Російська влада поки не коментувала розрив відносин між SIS та російськими спецслужбами.

Днями влада Молдови оголосила про висилку 18 дипломатів і 27 представників технічного персоналу посольства Росії. Цьому передувала публікація розслідування The Insider та Jurnal TV, в якому йшлося, зокрема, що на даху російського посольства в Кишиневі розташовані антени, які дозволяють прослуховувати телефонні переговори. Крім того, стверджувалося, що там часто з’являються співробітники СЗР та російської військової розвідки, які тісно пов’язані з хакерськими угрупованнями.

Україна «неодноразово» повідомляла партнерам, що Росія обходить санкції – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у зверненні 31 липня прокоментував повідомлення в медіа про обхід Росією міжнародних санкцій.

«Зараз з’являється дедалі більше й більше відкритої інформації, зокрема розслідувань журналістів, про те, як держава-терорист обходить глобальні санкції та отримує критичні компоненти для виробництва зброї. І, до речі, ми неодноразово надавали таку інформацію нашим партнерам у закритому режимі», – заявив він.

Голова держави закликав до спільних дій та посилення санкцій.

«(Треба – ред.) суттєво обмежувати канали доставки в Росію критичних компонентів для виробництва ракет. Та відповідати рішучістю – саме рішучістю в постачанні Україні необхідної сучасної зброї, зокрема далекобійних ракет, щоб ми могли зняти цю терористичну загрозу, яку Росія створює проти наших людей, проти наших дітей», – додав Зеленський.

Російське видання «Верстка» 31 липня повідомило, що Росія лише за останні пів року імпортувала заборонені до ввезення чіпи західних компаній, які використовуються, зокрема, для виробництва озброєнь, на суму понад пів мільярда доларів. На мільйони доларів завезено верстати для оборонної промисловості, на 171 мільйон – західні запчастини для цивільної авіації.

Розслідування показало, що в Росію можна ввезти практично все, що завгодно з будь-якої точки світу: від чіпа подвійного призначення до турбореактивного двигуна для Airbus. У схемах через треті країни беруть участь західні компанії, а російська влада успішно обходить європейські й американські санкції.

Від початку повномасштабного російського збройного вторгнення на територію України сотні іноземних корпорацій, компаній і брендів оголосили про закриття бізнесу в Росії, відповідно, зупинивши й імпорт продукції з-за кордону. У відповідь російська влада дозволила ввезення в країну іноземних товарів через треті країни в рамках паралельного імпорту, тобто без дозволу правовласника.

Російські ЗМІ: у РФ заарештували активи Ахметова за «фінансування ЗСУ»

Суд у Москві заарештував активи українського бізнесмена Рината Ахметова у справі про фінансування Збройних сил України – про це повідомили російське державне інформаційне агентство ТАСС та видання «Комерсант» 31 липня, посилаючись на постанову Басманного суду.

За документом, який цитують ЗМІ, суд наклав арешт на майно компаній «Метінвест Євразія», «Метінвест Б. В.», і «Бєлгородметаллоснаб», які належать групі Ахметова SCM Holdings Limited.

При цьому «Комерсант» стверджує, що, за матеріалами справи, з квітня 2022 року «невстановлені особи з числа керівників та бенефіціарів» SCM спонсорували українську армію та «загони націоналістів, в тому числі підрозділ Нацгвардії «Азов».

Слідчий комітет Росії та пресслужба Басманного суду публічно про це рішення не повідомляли.

Пресслужба холдингу SCM наразі не коментувала повідомлення.

У жовтні 2022 року 16 підприємств групи «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського подали позови до Європейського суду з прав людини проти Росії. Вони вимагають «справедливої компенсації за шкоду, заподіяну їм російською агресією» з 24 лютого 2022 року.

Холодова виключили зі «Слуги народу» після заяви про складання мандата – Шуляк

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк підписала розпорядження про виключення Андрія Холодова з політичної сили – про це вона заявила 31 липня.

За її словами, це сталося після того, як Верховна Рада отримала заяву Холодова про складання повноважень народного депутата.

Шуляк зацитувала заяву президента Володимира Зеленського, за якою, «якщо хтось хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

«Підтримую цю думку і від себе додам: якщо такі люди знайдуть в собі сміливість піти самі – держава від них відпочине також», – сказала голова партії.

Вона також закликала складати повноваження депутатів, які «не в змозі захищати інтереси держави та її громадян».

Народний депутат від «Слуги народу» Андрій Холодов написав заяву про складання повноважень, повідомив 31 липня голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який опублікував у фейсбуці фото заяви від імені Холодова. Напередодні журналісти проєкту «Схеми» (Радіо Свобода) повідомили, що нардеп виїхав з України у січні 2023 року і з того часу не повертався – не відвідував засідання парламенту та не голосував.

Андрій Холодов не вперше надовго виїжджає та пропускає засідання парламенту – раніше «Схеми» повідомляли, що «слуга народу» перед закриттям авіасполучення через пандемію Covid виїхав «карантинити» на Кіпр і не повертався навіть після звернення президента Володимира Зеленського до українських громадян із закликом повернутися в країну найближчим часом через закриття кордонів.

Також у вересні 2022 року журналісти УП зустріли нардепа Холодова у Відні, біля родинного маєтку. Тоді у коментарі Холодов зазначив, що перебуває у Відні «з особистих причин». У «Слузі народу» заявляли, що Холодов вирушив за кордон зі «гуманітарною місією».

Раніше «Схеми» зафільмували Андрія Холодова в родинному маєтку на Кіпрі, що зрештою вивело журналістів на стосунок родини депутата до столичного тютюнового бізнесу. Сам Холодов публічно заперечував, що має якісь інтереси у торгівлі цигарками.

Розслідування: понад 80 російських олігархів відкрито забезпечували армію РФ

Щонайменше 81 людина з останнього довоєнного рейтингу 200 найбагатших росіян журналу Forbes відкрито брали участь у забезпеченні російської армії – про це йдеться в розслідуванні «Пси війни» російського видання «Проєкт», оприлюдненому 31 липня.

За даними видання, загальна сума відкритих контрактів, які бізнесмени уклали з Міністерством оборони Росії за весь час військового конфлікту з Україною – з 2014 до 2023 року – сягає щонайменше 220 мільярдів рублів.

80 із цих олігархів, пише «Проєкт», зараз перебувають під санкціями. Проте лише 14 із них потрапили під обмеження у всіх юрисдикціях країн-союзниць Києва, а 34 бізнесмени – лише в Україні.

У розслідуванні журналісти, серед інших, називають імена Олексія Мордашова («Сєвєрсталь»), Володимира Потаніна («Норнікель»), Вагіта Алекперова («Лукойл»), Михайла Фрідмана (LetterOne), Романа Абрамовича (Millhouse), Геннадія Тимченка («Новатек»), Алішера Усманова (USM), Юрія Ковальчука (Банк «Росія»), Аркадія Ротенберга («Мостотрест»).

Лише один олігарх, наголошують розслідувачі, після початку повномасштабного військового вторгнення виступив проти політики Кремля – засновник Тінькофф Банку Олег Тіньков. Живучи в Росії, він заявляв про підтримку президента Володимира Путіна, говорячи, зокрема, що хотів би бачити його довічним правителем та імператором. У жовтні 2022 року Тіньков заявив про відмову від російського громадянства, оскільки «не хоче асоціюватися з путінським фашизмом». За тиждень до цього Велика Британія зняла санкції з бізнесмена.

Практично всі інші олігархи, які так чи інакше фінансують російські Збройні сили, «протягом уже майже півтора року війни зберігають гробову мовчанку».

«При цьому підприємства багатьох олігархів, що мовчать, постачали і продовжують постачати російському оборонно-промисловому комплексу величезну кількість товарів і послуг, у тому числі тих, що потрібні безпосередньо для створення ракет, бомб і куль, що вбивають мирних українців», – стверджують розслідувачі.

Снарядами та технікою, виготовлення яких фінансували ці олігархи, обстрілювали зокрема українську Бучу, Вінницю та Маріуполь, наголошують вони.

Зокрема, маріупольський Драматичний театр, у якому переховувалися сотні цивільних, було знищено авіабомбами ФАБ-500. Розслідувачі вказують, що алюмінієвий порошок виробнику цієї бомби постачають структури Олега Дерипаски (En+ Group) та Віктора Вексельберга («Ренова»). Поставкою комплектуючих для авіабомби займається компанія, в якій є частка бізнесмена Володимира Євтушенкова (АФК «Система»).

«Ця ж компанія Євтушенкова постачала алюмінієву броню для бойових машин десанту, з яких російські військові розстрілювали мирних мешканців Бучі», – йдеться в розслідуванні.

За їх даними, постачанням для виробництва цих бойових машин та зброї до них також займалися бізнесмени Михайло Шелков («ВСМПО-Авісма»), Євген Зубицький («Група Кокс»), родина Ротенбергів та Дмитро Мазепін («Уралхім»). Останній займався постачанням аміаку та аміачної селітри для виробників вибухівки та боєприпасів.

Журналісти «Проєкту» аналізували держконтракти, які підприємства, які частково або повністю належать цим олігархам, укладали з оборонними заводами, Міноборони та Росгвардією. При цьому в 2017 році російське оборонне відомство почало масово засекречувати свої контракти, тому більшість знайдених договорів належить до періоду 2014–2018 років. Відтак автори припускають, що справжня кількість бізнесменів, які працюють на війну, може бути істотно більшою.

Днями видання The New York Times повідомило, що російські підсанкційні бізнесмени, які живуть у Великій Британії, отримали від британської влади право витрачати зі своїх заморожених рахунків великі суми на «необхідні потреби». Йдеться, зокрема, про співвласників «Альфа-груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена.

Куп’янський напрямок: Генштаб повідомив про відбиття атак РФ біля Берестового та Новоселівського

Російські війська протягом доби завдали дев’яти ракетних та 39 авіаційних ударів по українських позиціях і населених пунктах, а також здійснили 35 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України увечері 31 липня.

За зведенням, протягом доби на фронті відбулося близько 30 бойових зіткнень.

«На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили атаки противника східніше Берестового Харківської області та біля Новоселівського Луганської області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Дружелюбівки на Донеччині. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Одрадне, Колодязне, Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ та Западне Харківської області», – заявив штаб.

Командування також повідомляє про російські авіаудари та обстріли на Бахмутському, Лиманському та Авдіївському напрямках.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони стримують наступ російських військ біля Мар’їнки та Побєди. Також армія РФ здійснювала «безуспішні спроби» відновити втрачене положення в районі Старомайорського.

На півдні російська армія зосереджує зусилля на перешкоджанні просуванню ЗСУ.

«Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в зведенні.

Штаб зазначає, що російські війська продовжують використовувати цивільну інфраструктуру в окупованих населених пунктах. Зокрема, відомо про розміщення близько 100 російських військових в шахтарському профілакторії в Нижньому Нагольчику, а також ще понад сотні – в будівлях закладу освіти в Семикозівці на Луганщині.

Командування звітує про сім авіаударів по російських військах і техніці, а також ро ураження ракетами на артилерією двох зенітно-ракетних комплексів РФ, вогнеметної системи залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок», артилерійського засобу та районів зосередження особового складу РФ.

Арт-терапія і навчання: в Угорщині створили освітній заклад для українських дітей, що потребують спецнавчання (відео)

Терапія через малюнок, гра на скрипці, катання на конях та ляльковий театр – такі можливості отримали українські діти-біженці з особливими освітніми потребами у Будапешті. Організація Aksen Project з весни проводить заняття для українських дітей, що потребують спеціального навчання. Наразі для батьків – це єдина можливість підтримувати розвиток дітей. Адже, як стверджують матері, знайти спеціалізовані заклади в Угорщині, які приймали б дітей-біженців, їм досі не вдалося.

Росія в обхід санкцій ввезла чіпи подвійного призначення на понад пів мільярда доларів – розслідування

Росія лише за останні пів року імпортувала заборонені до ввезення чіпи західних компаній, які використовуються, зокрема, для виробництва озброєнь, на суму понад пів мільярда доларів. На мільйони доларів завезено верстати для оборонної промисловості, на 171 мільйон – західні запчастини для цивільної авіації – повідомляє російське видання «Верстка» у своєму розслідуванні.

Журналістам вдалося підрахувати обсяги ввезених до Росії санкційних товарів за період з 1 січня до 1 липня 2023 року за допомогою закритої митної статистики, а також з’ясувати, як працюють схеми нелегального постачання.

Так, за даними видання, в Росію, незважаючи на санкції, безперешкодно продовжують надходити чіпи подвійного призначення, які можуть використовуватися для виробництва ракет. За останні пів року російська влада розмитнила товари американських компаній Analog Devices Inc. на суму понад 98 мільйонів доларів, Xilinx – понад 75 мільйонів доларів, Microchip Technology – понад 42 мільйони доларів, Texas Instruments – не менше ніж 38 мільйонів, а також Infineon, найбільшого в Німеччині виробника напівпровідників, – більш ніж на 28 мільйонів доларів.

Ще в Росію ввезли продукцію Marvell, Cypress Semiconductor і Atmel на загальну суму близько 18 мільйонів доларів.

Чіпи подвійного призначення до Росії ввозять сотні компаній. При цьому, як встановили журналісти, 11 із 25 найбільших імпортерів зі списку, складеного «Версткою», – прямі постачальники російських підприємств ВПК.

Проти двох компаній із першої п’ятірки (про їхню участь у постачаннях ВПК раніше розповідали «Важные истории») США запровадили санкції. Це імпортери Analog Devices Inc. – «ВМК» і «Тесткомплект», які є постачальниками підприємств Ростеха. Санкції, запроваджені в січні, ніяк не завадили їхній діяльності. З початку року вони завезли компоненти на суму майже 20 мільйонів доларів.

Але чіпи не єдиний вид забороненої продукції, гостро необхідний російському ВПК, який продовжує потрапляти до Росії в обхід санкцій, зазначають журналісти. Наприклад, компанія «Униматик» від початку цього року безперешкодно ввезла до Росії верстати італійської O. M. V. і німецької Arinstein на суму не менше ніж п’ять мільйонів доларів.

До того ж у деяких випадках відправником виступала сама компанія-виробник. Так, у травні «Униматик» привіз фрезерні верстати. Їх відправила з Італії сама O. M. V. Officine, незважаючи на те, що цей вид продукції перебуває ще й під експортним контролем Євросоюзу. А одним із основних держзамовників «Униматика» є Завод №9 – провідний у Росії виробник танкових гармат, пише «Верстка».

Крім того, за підрахунками видання, чотири найбільші авіакомпанії Росії – «Аерофлот», S7, «Победа» і «Россия» – з початку цього року ввезли до країни запчастини для літаків на 47, 35, 13 і 15 мільйонів доларів відповідно. Майже всі комплектуючі – від західних виробників.

Санкції, запроваджені проти російської авіагалузі після широкомасштабного вторгнення в Україну, передбачають заборону на постачання до Росії авіатехніки і запчастин.

Ключовими точками реекспорту є Китай, Гонконг, ОАЕ і Туреччина. Важливу роль відіграють держави колишнього СРСР – Казахстан, Киргизстан, Вірменія й Узбекистан, пише «Верстка».

У розслідуванні журналісти описали схему постачання до Росії санкційних товарів. Вона виглядає так: у третій країні реєструється компанія, яка або викуповує на внутрішньому ринку необхідний товар, або сама замовляє його безпосередньо у виробника і ставить його на реекспорт до Росії. Реєструють такі компанії як росіяни, так і іноземці. Але варіант із іноземцем-засновником – надійніший, тому що деякі постачальники за цим стежать, розповіли «Верстці» кілька людей, які займаються паралельним імпортом.

Розслідування показало, що в Росію можна ввезти практично все, що завгодно з будь-якої точки світу: від чіпа подвійного призначення до турбореактивного двигуна для Airbus. У схемах через треті країни беруть участь західні компанії, а російська влада успішно обходить європейські й американські санкції.

Від початку повномасштабного російського збройного вторгнення на територію України сотні іноземних корпорацій, компаній і брендів оголосили про закриття бізнесу в Росії, відповідно, зупинивши й імпорт продукції з-за кордону. У відповідь російська влада дозволила ввезення в країну іноземних товарів через треті країни в рамках паралельного імпорту, тобто без дозволу правовласника.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG