Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Пошуково-рятувальну операцію у Кривому Розі завершили – влада

Пошуково-рятувальна операція у Кривому Розі, який вранці 31 липня обстріляла Росія, завершена, повідомив в ефірі Радіо Свобода голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

«Закінчили роботу рятувальники і до роботи стали комунальники. На зараз ми маємо, на жаль, шість загиблих, у тому числі одна дитина, 10 років, і 75 поранених, зараз у лікарнях – 22 людини, зокрема дві дитини, і дві людини – у дуже тяжкому стані. Вся необхідна допомога зараз надається», – сказав Вілкул в ефірі програми «Свобода Live».

За його словами, щонайменше 36 квартир зруйновані – це один під’їзд багатоповерхівки. «Можливо, і більше, ми не розуміємо поки, що там із конструкціями, треба проводити інструментальне обстеження. Будемо надавати допомогу на купівлю квартир», – сказав голова Ради оборони міста.

Вілкул зауважив, що в Кривому Розі було більше ніж 60 атак по місту від початку повномасштабного вторгнення Росії, а нинішній удар є наймасштабнішим за останній місяць.

Раніше влада оголосила день жалоби в Кривому Розі 1 серпня.

Зранку 31 липня війська Росії випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що до поліції Кривого Рогу надійшло 165 повідомлень про пошкодження майна внаслідок ракетного удару, завданого військами РФ вранці 31 липня.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

  • Кількість загиблих внаслідок російського обстрілу Кривого Рогу зросла до п’яти, серед них – 10-річна дитина, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак. Зранку 31 липня війська Росії випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна з них влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи. Подробиці з міста.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Кремль готується до більшої і тривалішої війни, пише видання FT. Про це свідчать останні закони, які ухвалює російська Дума. Британська ж розвідка вважає, що Росія не здатна захистити своє населення від війни. Як аргументи наводить: збільшення шансів бути відправленим на війну, атаки дронів на Москву, внутрішні репресії та заколот Пригожина.
  • Тим часом у грузинському місті Батумі знову відбувалися протести через прибуття круїзного лайнера з російськими туристами. Лайнер вже вдруге приплив у місто – його зустріли місцеві мітингувальники. Частина російських туристів пересіла в автобус - його закидали пляшками і яйцями. Протести пройшли після того, як російські туристи з цього лайнера в інтерв’ю грузинським медіа заявили, що Росія – не окупант. Докладніше – у «Свобода Live».

На Херсонщині через російські обстріли за день три людини загинули, 18 поранені – ОВА

У Херсонській області від ранку 31 липня через масовані російські обстріли загинули троє цивільних людей, ще 18 – постраждали, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«З самого ранку російська армія нещадно обстрілює Херсонщину. Станом на цю годину тільки у Херсоні – сімнадцять поранених і троє загиблих мирних людей. Ще один чоловік отримав травми внаслідок ударів по Бериславу. Наймолодшій постраждалій – лише 16 років. Дівчинку в тяжкому стані доставили до лікарні», – написав Прокудін у телеграмі ввечері 31 липня.

За його словами, один загиблий і шестеро травмованих – це працівники комунального підприємства, ще пʼятеро – волонтери. Вони потрапили під вогонь РФ, коли допомагали херсонцям з ліквідацією наслідки обстрілів і підтоплення.

«Така інтенсивність обстрілів повʼязана з ротацією ворожого війська лівобережжі. Росія поповнила свої сили, які до цього розбили наші ЗСУ», – заявив голова ОВА.

Прокудін закликав жителів міста в найближчі кілька днів бути «максимально обережними», бо, за його словами, обстріли продовжуватимуться.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Кількість загиблих у Кривому Розі зросла, 1 серпня в місті – день жалоби

Кількість загиблих внаслідок ранкового російського удару по Кривому Рогу зросла до шести, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Вже шестеро загиблих у Кривому Розі. Постраждалих на цю годину – 75, серед яких шестеро дітей. З 22 госпіталізованих – двоє важкі», – написав він у телеграмі. Раніше повідомляли, що серед загиблих – 10-річна дівчинка.

Влада оголосила день жалоби в Кривому Розі 1 серпня.

Зранку 31 липня війська Росії випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що до поліції Кривого Рогу надійшло 165 повідомлень про пошкодження майна внаслідок ракетного удару, завданого військами РФ вранці 31 липня.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Україна домовилася з Хорватією про використання хорватських портів для експорту українського зерна – МЗС

Україна і Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна. 31 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів відповідні переговори з міністром закордонних і європейських справ Хорватії Гордоном Гирличем-Радманом під час його візиту до України, повідомила пресслужба МЗС.

«Ми домовилися про можливість використання хорватських портів на Дунаї і в Адріатичному морі для транспортування українського зерна. Зараз ми будемо працювати над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів і максимально скористатися цією можливістю. Кожен внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері – це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу. Дякую Хорватії за конструктивну допомогу», – наголосив Дмитро Кулеба.

Він додав, що головною темою переговорів була зброя. «Ми обговорили подальшу підтримку Хорватії, а також я подякував за вже надану допомогу. Зі зрозумілих причин, не буду ділитися деталями. Скажу лише, що є конкретні домовленості, які незабаром будуть реалізовані. Окремо відзначу, що допомога, яку надає Хорватія, є дуже солідною, якщо порахувати її частку в загальному військовому бюджеті цієї країни», – сказав український міністр.

Крім того, як повідомили в МЗС, міністри обговорили підготовку до Міжнародної донорської конференції з розмінування в Україні, яка відбудеться у Загребі в жовтні.

У МЗС зауважили, що переговори і пресконференція у Києві відбулися в «гібридному форматі»: Дмитро Кулеба взяв участь в онлайн-режимі, перебуваючи на самоізоляції після позитивного тесту на COVID-19.

17 липня Кремль заявив про припинення дії Чорноморської зернової угоди, укладеної в липні 2022 року окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі.

Після виходу з зернової угоди Росія посилила атаки по півдню України, зокрема, портовій інфраструктурі Одещини.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков 26 липня заявив, що Росія за останні дев’ять днів своїми ударами пошкодила і частково знищила 26 об’єктів портової інфраструктури і п’ять цивільних суден.

Міністр назвав метою російських атак «позбавити світ українського продовольства, створивши таким чином глобальну продовольчу кризу».

За словами Кубракова, Москва також обмежує судноплавство в районі окупованого Криму і територіальних вод Болгарії, таким чином блокуючи рух суден до морських портів України.

«Саудівська Аравія нафтою розвалила СРСР. Тепер вона хоче дати останній шанс Росії» – арабський експерт

В Саудівській Аравії 5-6 серпня відбудуться переговори 30 країн щодо шляхів припинення війни в Україні. За повідомленнями західної преси, ідея зустрічі саме в саудівській Джидді в тому, щоб спробувати змусити провідні країни світу, які донині дотримуються нейтралітету на підтримку саме українських принципів завершення війни. Але яка роль Саудівської Аравії в цій війні і який вона має вплив на обидві сторони? Який взагалі інтерес Ріаду?

УВКПЛ ООН підтвердило загибель в Україні 9369 цивільних через агресію Росії

Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 369 і поранення 16 646 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого 2022 року до 30 липня 2023-го, оприлюднені сьогодні.

В ООН наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

«Це стосується, наприклад, населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Лисичанськ, Попасна і Сєверодонецьк (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб», – йдеться в повідомленні.

За даними ООН, від 1 до 30 липня їм вдалося підтвердити загибель 143 цивільних людей (зокрема чотирьох дітей) і поранення 605 (серед них – 35 дітей).

У середині липня генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що понад 50 російських військовослужбовців отримали вироки в українських судах за скоєні в Україні злочини. За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні зареєстровано 98 100 злочинів агресії та воєнних злочинів, з них понад 95 тисяч – за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

«Слуга народу» Холодов написав заяву про складання депутатських повноважень після розслідування «Схем»

Народний депутат від «Слуги народу» Андрій Холодов написав заяву про складання повноважень. Про це 31 липня повідомив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який опублікував у фейсбуці фото заяви від імені Холодова. Напередодні журналісти проєкту «Схеми» (Радіо Свобода) повідомили, що нардеп виїхав з України у січні 2023 року і з того часу не повертався – не відвідував засідання парламенту та не голосував.

«До Верховної Ради України надійшла заява від народного депутата України Холодова А.І. про складання повноважень народного депутата України. Заява буде розглянута на найближчому пленарному засіданні», – повідомив на своїй сторінці у Facebook спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Раніше «Схеми» повідомили, що Андрій Холодов перебуває з сім’єю за кордоном, зокрема на Кіпрі, де має родинний маєток. Також журналісти з’ясували, що нардеп за кордоном розбудовує сімейний бізнес – його дружина стала співвласницею салону краси у Відні.

Сам Андрій Холодов так і не відреагував на розслідування «Схем» і не відповів на дзвінки, повідомлення і запит.

Президент Володимир Зеленський раніше критикував виїзди народних депутатів і високопосадовців за кордон. У зверненні 27 липня він заявив (після новини щодо закордонного відпочинку нардепа Юрія Арістова): «Вважаю, що скажу зараз теж справедливо: кожен намір будь-якого посадовця кудись поїхати за кордон, будь-якого депутата варто перевіряти до секунди. Якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

Андрій Холодов не вперше надовго виїжджає та пропускає засідання парламенту – раніше «Схеми» повідомляли, що «слуга народу» перед закриттям авіасполучення через пандемію Covid виїхав «карантинити» на Кіпр і не повертався навіть після звернення президента Володимира Зеленського до українських громадян із закликом повернутися в країну найближчим часом через закриття кордонів.

Також у вересні 2022 року журналісти УП зустріли нардепа Холодова у Відні, біля родинного маєтку. Тоді у коментарі Холодов зазначив, що перебуває у Відні «з особистих причин». У «Слузі народу» заявляли, що Холодов вирушив за кордон зі «гуманітарною місією».

Раніше «Схеми» зафільмували Андрія Холодова в родинному маєтку на Кіпрі, що зрештою вивело журналістів на стосунок родини депутата до столичного тютюнового бізнесу. Сам Холодов публічно заперечував, що має якісь інтереси у торгівлі цигарками.

До поліції надійшло 165 повідомлень про пошкодження майна через сьогоднішню атаку РФ по Кривому Рогу

До поліції Кривого Рогу надійшло 165 повідомлень про пошкодження майна внаслідок ракетного удару, завданого військами РФ у понеділок, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

«Зокрема, на місці події поліцейські прийняли 60 письмових звернень, ще 105 повідомлень надійшло на лінію 102», – йдеться в повідомленні.

За даними МВС, правоохоронці документують наслідки російської атаки та фіксують звернення громадян щодо пошкодження житла та автомобілів.

У Кривому Розі наразі тривають пошуково-рятувальні роботи.

Як повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак, внаслідок сьогоднішнього ракетного удару військ РФ по Кривому Рогу четверо людей загинули та понад пів сотні постраждали. Серед жертв є 10-річна дитина, серед поранених також п’ятеро дітей.

Зранку 31 липня війська РФ випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по девʼятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

У Херсоні тривають російські обстріли – поранені щонайменше 10 людей

Херсонська обласна прокуратура повідомляє, що станом на 15:30 понеділка внаслідок обстрілів Херсона поранено щонайменше 10 цивільних.

«Серед поранених четверо волонтерів та неповнолітній хлопчик. Обстріли тривають», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі нагадують, що раніше сьогодні, близько 11:00, російські війська обстріляли житловий мікрорайон міста Херсона. Множинних осколкових поранень, несумісних із життям, зазнав 65-річний чоловік, який у момент обстрілу рухався автівкою по одній із вулиць. Також вранці армія РФ вдарила по середмістю Херсона, унаслідок чого загинув працівник комунального підприємства, ще четверо його колег зазнали поранень.

За усіма фактами прокуратура почала розслідування про порушення законів та звичаїв війни.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Удар по Кривому Рогу: число загиблих зросло до п’яти, 64 людини постраждали – ОВА

Кількість загиблих внаслідок російського обстрілу Кривого Рогу зросла до п’яти, постраждалих – до 64, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«П’ятеро загиблих, серед яких дитина. Вже відомо про 64 постраждалих. З них – двоє хлопчиків і троє дівчат. Від 4 до 17 років. Більшість поранених лікуватимуться вдома. Та понад 20 залишаються у лікарнях», – написав Лисак у телеграмі.

Зранку 31 липня війська Росії випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що до поліції Кривого Рогу надійшло 165 повідомлень про пошкодження майна внаслідок ракетного удару, завданого військами РФ вранці 31 липня.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Новий удар ЗСУ по Чонгарському мосту: які наслідки?

Російський ставленик на захопленій частині Херсонської області Володимир Сальдо повідомив, що в ніч проти 29 липня Сили оборони вдарили по залізниці між материковою Україною та окупованим Кримом.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

За його словами, російська ППО збила всі 12 ракет Storm Shadow, а їхні уламки «незначно пошкодили будку обхідника та контактну лінію» – і ці пошкодження вже нібито усунуті.

Цього ж дня Стратком ВСУ підтвердив факт удару по Чонгарському мосту, а телеграм-канал «Кримський вітер», посилаючись на слова російських туристів, повідомив, що міст перекритий через пошкодження.

«Я їду в Крим, мені сказали щойно, що міст підірвали, і через Вірменськ усіх», – написав один із користувачів в одній із російських телеграм-груп.

Також у мережі з'явилися супутникові фотографії, на яких нібито видно, що ЗСУ знищили значну частину залізничного полотна біля Чонгарського мосту.

При цьому чергову атаку на міст практично не згадували «Z-воєнкори». Американський Інститут вивчення війни зробив висновок, що Кремль просто заборонив їм це робити. Попередній удар по Чонгару відбувся 22 червня, і тоді Сальдо заявив, що угрупування загарбників на Півдні України живитиметься через «сухопутний коридор» до Криму.

Головні питання випуску:

Чи придатний тепер залізничний міст біля Чонгара для військових перевезень Росії?

Чому Кремль замовчує сам факт чергового удару по ньому Силами оборони?

І як попередній удар по Чонгару позначився на здатності російських військ оборонятися?

Пригожин підтвердив, що ПВК «Вагнер» більше не набирає найманців

Засновник російської ПВК «Вагнер» Євген Пригожин підтвердив, що компанія припинила вербування нових найманців.

У поширеній в мережі заяві Пригожина йдеться, що ПВК не відчуває дефіциту в особовому складі і новий набір не планується. Однак Пригожин не виключив, що набір відновлять, «як тільки батьківщині потрібно буде творити нову групу, яка зможе захищати інтереси країни».

За словами Пригожина, наразі ПВК продовжує свою діяльність лише в Африці та у підготовчих центрах у Білорусі.

Раніше про те, що ПВК «Вагнер» на невизначений термін припиняє роботу регіональних центрів з вербування найманців, повідомив Telegram-канал, в якому розміщуються оголошення про найм у цю приватну військову компанію. Там йдеться, що зараз відсутня гостра необхідність набору нових рекрутів через «великий кадровий резерв».

Після спроби заколоту ПВК «Вагнер» пункти набору найманців почали закриватися. З вулиць російських міст стали демонтувати білборди з оголошеннями про найм у приватну військову компанію.

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальне провадження проти засновника компанії «Вагнер» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь».

Сам Пригожин у першому коментарі після припинення «походу на Москву» заявив, що його метою була демонстрація протесту проти ліквідації компанії «Вагнер», а не повалення влади в Росії.

Росія займається пропагандою війни через відеоігри – NYT

Росія поширює провоєнні та проросійські наративи у відеоіграх та на популярних серед геймерів платформах, пише The New York Times з посиланням на групу дослідників.

Так, дослідники виявили понад десяток прикладів прокремлівської пропаганди в іграх Minecraft, Roblox, World of Tanks та World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare та War Thunder.

«Майже всі вони вихваляють перемогу СРСР над нацистською Німеччиною – тему, яку Путін та його радники використовують для підтримки сьогоднішньої війни. Деякі з них мали явні зв’язки з політичними партіями чи державними структурами», – йдеться у статті видання.

Зокрема, у грі Minecraft російські гравці відтворили битву за місто Соледар в Україні, після чого розмістили відеозапис гри у соціальній мережі «ВКонтакте». Крім того, у травні цього року на каналі російської версії гри World of Tanks показали парад танків у Москві в 1945 році, а на популярній ігровій платформі Roblox користувач створив на честь Дня Росії цілу роту військовослужбовців МВС.

Керівник підрозділу з аналізу загроз у Microsoft Клінт Уоттс розповів дослідникам, що російська ПВК «Вагнер» просувала «шкідливі наративи» у Discord та Steam, щоб підтримати погляди Кремля. Дослідники припускають, що, можливо, ПВК також прагнула завербувати людей при величезних бойових втратах. «Пропаганда в основному спрямована на те, щоб представити «Вагнер» та російських військових крутими та грізними», – зазначив Уоттс.

«Ігровий світ – це справді платформа, яка може впливати на громадську думку, впливати на аудиторію, особливо на молодь», – сказала журналістам Таня Беккер, дослідниця з компанії ActiveFence, що спеціалізується на кібербезпеці, яка також виявила кілька прикладів російської пропаганди в Minecraft для The New York Times.

За даними ЗМІ, торік депутати Держдуми РФ пропонували інтегрувати Росгвардію у відеоігри для «поліпшення іміджу відомства». Чи була реалізована ініціатива, наразі невідомо.

У Грузії затримали українку, яка протестувала проти лайнера з росіянами

У грузинському порту міста Батумі поліцейські затримали українку, яка прийшла на акцію протесту проти прибуття круїзного лайнера з Росії, повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Один із лідерів грузинської опозиції Іраклій Купрадзе на своїй сторінці у Facebook зазначив, що громадянку України заарештували, у неї забрали телефон і не дозволили зателефонувати.

У коментарі Радіо Свобода прессекретар МЗС Олег Ніколенко зазначив, що відомство перевіряє інформацію щодо затримання українки. Наразі журналістам не вдалося отримати будь-яких деталей щодо цієї ситуації у посольстві України в Грузії.

Судно Astoria Grande прибуло в порт міста Батумі сьогодні вранці. Круїзний лайнер в Грузії зустріли акцією протесту студенти, активісти та опозиціонери. На ньому були російській артисти, які підтримують війну Росії в Україні та президента РФ Володимира Путіна. Частина росіян покинули лайнер і пересіли в автобус, який закидали пляшками і яйцями.

Безпілотник, який впав під Таганрогом, належить Міноборони РФ – ЗМІ

Безпілотник, який впав увечері 30 липня на хуторі під Таганрогом у Ростовської області, належить міністерству оборони Росії, повідомляє видання Astra у Telegram із посиланням на екстрені служби регіону.

Повідомляється, що це був багатофункціональний розвідувально-ударний дрон середнього класу «Иноходец-РУ».

Місцева влада і Міноборони Росії офіційно нічого не повідомляли про те, кому належить безпілотник.

Губернатор Ростовської області Василь Голубєв раніше повідомив, що приналежність БПЛА встановлюється.

Внаслідок падіння безпілотника на хуторі Дараганівка було пошкоджено покрівлю приватного будинку та автомобіль. Про постраждалих влада не повідомляла.

28 липня в центрі російського Таганрога пролунав вибух. За даними російської влади, постраждали дев’ятеро людей. На місці вибуху, за свідченнями очевидців, утворилася вирва глибиною п’ять метрів. У Міноборони Росії звинуватили в атаці на Таганрог Україну. Українська влада не коментувала інцидент.

Сили РФ здійснили новий обстріл Херсона, є загиблий і поранений – ОВА

Російські військові здійснили другий за неповну добу 31 липня обстріл Херсона, під обстрілом опинився мікрорайон Корабел, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Під ворожий обстріл у власній автівці потрапив 65-річний чоловік. Знайомий намагався доставити товариша до лікарні. Однак поранення виявилися надто тяжкими, медикам залишилося лише констатувати смерть. Також поранень зазнав 38-річний херсонець. З травмами ноги та руки його шпиталізували до лікарні», – написав Прокудін.

У Херсоні внаслідок ранкового обстрілу з РСЗО «Град» загинув співробітник комунального підприємства. Згодом голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін додав, що ще двоє комунальників були поранені.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Україна отримала 1,25 млрд дол грантових коштів від США – Мінфін

До державного бюджету України надійшов грант в розмірі 1,25 млрд доларів від США через Цільовий фонд донорів Світового банку, повідомила у понеділок пресслужба Міністерства фінансів України.

«В 2023 році Україна вже отримала 8,45 млрд доларів США грантових коштів прямої бюджетної підтримки від США. Від початку повномасштабної війни до держбюджету України вже надійшло 20,4 млрд доларів грантових коштів від Сполучених Штатів», – йдеться в повідомленні.

Залучене грантове фінансування, кажуть в Мінфіні, спрямують на відшкодування видатків держбюджету, зокрема, на оплату праці працівників державних органів та виплат ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, виплату житлово-комунальних субсидій тощо.

«Безповоротна фінансова допомога від Сполучених Штатів є надзвичайно важливим елементом у підтримці держбюджету України під час опору повномасштабній агресії РФ. Черговий грант допоможе уряду України відшкодувати пріоритетні видатки соціальної та гуманітарної сфери», – прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

Міністерство фінансів запевняє, що за використанням прямої бюджетної підтримки уряду США в Україні постійно діє моніторинг і перевірки за узгодженими процедурами.

«Звільняли великою кров’ю»: командир Чорнобаївського добровольчого формування про бої та ситуацію на Херсонщині

Едуард Леонов – корінний кримчанин, політик, учасник Революції гідності, колишній народний депутат, а зараз командир добровольчого формування «Феміда» Чорнобаївської територіальної громади №1. Після анексії Криму чоловік разом з родиною переїхав до Київської області. Втім, каже він, розумів, що «велика війна рано чи пізно прийде до всіх українців». Леонов розповів проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», як готувався до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, як разом з іншими бійцями форсував річку Ірпінь, як опинився на Херсонщині і про те, що там відбувається.

Двоє синів і онук – на фронті. Мама і бабуся рятується допомогою іншим

Двоє синів і 26-річний онук Віри Баброцяк – нині на фронті. А у 2014 році захищав країну її інший син. Мама і бабуся чекає на найрідніших людей і порятунком для неї є віра і щоденна турбота про інших людей.

Віра Баброцяк керує геріатричним пансіонатом у селищі Підбуж Львівської області. Тут майже половина мешканців – переселенці, які потребують постійної опіки.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG