Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

До чотирьох зросло число загиблих у Кривому Розі, серед жертв є 10-річна дитина

До чотирьох зросло число загиблих унаслідок російського ракетного удару по Кривому Рогу, 43 людини постраждали. Такі дані станом на 12:30 наводять українські рятувальники.

«Підрозділами ДСНС врятовано три особи, з них дитина 2013 року народження, евакуйовано 30 осіб. Всього до пошуково-рятувальних робіт залучено 230 осіб та 57 одиниць техніки, з них від ДСНС 85 рятувальників та 22 одиниці техніки. Роботи тривають», – ідеться в повідомленні.

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак вказав, що серед загиблих є 10-річна дитина.

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул опівдні повідомляв що під завалами може бути ще восьмеро людей.

«Організовано два оперативні штаби... Там люди можуть отримати всю необхідну допомогу – їжа, вода, розселення, медична допомога, плівка, тарпаулін, ОСБ, заяви на матеріальну допомогу», – вказав Вілкул.

Зранку 31 липня сили РФ випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по девʼятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Зеленський підписав закон про право поліцейських і нацгвардійців збивати БПЛА

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про надання поліції та Нацгвардії права збивати безпілотні літальні апарати в разі порушення ними повітряного простору України.

Як йдеться на сайті Верховної Ради, документ сьогодні було повернуто до парламенту з підписом Зеленського.

Законопроєкт розширює повноваження Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужби, СБУ щодо застосування ними спеціальних засобів (пристроїв) для перехоплення сигналів дистанційного керування безпілотниками, пошкодження або знищення їх у разі порушення повітряного простору України під час охорони державного кордону, критично важливих об’єктів інфраструктури та важливих державних об’єктів, у спеціальних зонах з особливим режимом.

Згідно з документом, безпілотні апарати заборонено використовувати над будівлями поліцейських відділків, Служби безпеки та об’єктами прикордонної служби і в період дії воєнного стану, і після його завершення. Документ забороняє здійснювати польоти БПЛА над прикордонною смугою, крім окремо визначених випадків.

Крім того, для протидії диверсії та злочинності в окремих місцевостях можуть бути застосовані засоби та пристрої для тимчасового обмеження доступу до інтернету та використання мобільного зв’язку.

13 липня ВР ухвалила цей законопроєкт у цілому.

Круїзний лайнер із росіянами вдруге зайшов у Батумі. Його знову зустріли протестами

Круїзний лайнер Astoria Grande з російськими туристами 31 липня на зворотному шляху знову прибув до грузинського порту Батумі, де його зустріла нова акція протесту, повідомляє «Эхо Кавказа».

Зранку в батумському порту зібралися студенти, опозиціонери та громадянські активісти. За даними телеканалу «Руставі 2», сталися сутички з поліцією. Затримані щонайменше 10 людей.

Лайнер Astoria Grande, на борту якого понад 800 туристів, більшість із яких є громадянами Росії, здійснює круїз маршрутом Сочі – Трабзон – Батумі – Амасра – Стамбул – Сочі.

Він уже заходив у порт Батумі 27 липня. Увечері того ж дня в Батумі та Тбілісі відбулися акції протесту. Учасники демонстрацій протестували проти російського вторгнення в Україну та обурювалися відповідями деяких російських туристів на запитання грузинських журналістів. В інтервʼю російські туристи заявили, що підтримують дії Росії у війні з Грузією у 2008 році. Зокрема, в одному із коментарів пролунала фраза «Росія звільнила Абхазію від грузинів».

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала учасників протесту. Міністр економіки та сталого розвитку Грузії Гурам Гурамішвілі, коментуючи ситуацію з Astoria Grande, заявив, що лайнер не перебуває під санкціями якоїсь країни і може вільно переміщуватися.

На сьогоднішній акції демонстранти вимагали, щоб лайнер залишив порт Батумі, та скандували «Абхазія – це Грузія». Вони також обурювалися присутністю на судні російських артистів, які підтримують війну в Україні та президента Путіна.

Каховську ГЕС відбудують за шість років після деокупації – гендиректор «Укргідроенерго»

Відбудова Каховської гідроелектростанції після її деокупації займе шість років. Нова станція буде сучасною і значно потужнішою за зруйновану. А зараз, упродовж двох років, розробляють експериментальний проєкт відбудови. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») повідомив голова компанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

За його словами, головне завдання експериментального проєкту – забезпечити роботу станції ДніпроГЕС. На першому етапі також планують спроектувати тимчасові греблі водосховища. Після деокупації, за словами Сироти, це допоможе швидко розпочати будівництво тимчасової гідроспоруди для перегородження водосховища і за умов паводку допоможе наповнити його водою до необхідного рівня.

«Якщо буде хороший паводок, ми можемо хоча би дійти до відмітки 12 з половиною, що необхідно для того, щоб забезпечити водою наші три області. Після цього ми повинні побудувати таку ж саму тимчасову гідроспоруду з нижньої сторони станції, щоб осушити станцію, осушити цей будівельний майданчик, запросити експертів, подивитися наслідки руйнування, зібрати всі докази підриву цієї станції. І потім, другий етап – це демонтаж цієї станції і проектування нової станції. На все це уряд виділив два роки», – сказав Сирота.

За цей час планують розробити проєкт побудови нової станції. Вона, за словами Ігоря Сироти, буде потужнішою за стару. А її будівництво за умов деокупації займе шість років.

«Ми втратили 340 МВт. Планується нову станцію побудувати на 520-580 МВт. І, звичайно, це вже повинна бути сучасна станція, з вимогами до екології. Трансформатори повинні бути без масла, або з синтетичним маслом, яке дуже швидко розчиняється у воді. Це і рибоходи треба буде будувати такі, як є вже на сучасних станціях. Тобто, це вже буде вже проектуватися. Але це все буде вже робитися після деокупації. Термін реалізації самої станції, щоб побудувати потрібно буде ще шість років. Тобто, від сьогоднішнього дня нам потрібно сім з половиною - вісім років, щоб відновити цей потенціал, який був зруйнований шостого червня», – сказав Сирота.

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Кремль називає руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва.

Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого минулого року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.

Руйнування дамби спричинило затоплення значних територій нижче за течією й обміління водосховища вище. Були затоплені десятки населених пунктів.

До Росії вивезли понад 700 тисяч українських дітей – Львова-Бєлова

Росія з початку повномасштабного вторгнення «прийняла» близько 4,8 мільйона жителів України, з них понад 700 тисяч – діти, йдеться в доповіді російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. За інформацією омбудсмена, більшість українських дітей приїхали до Росії з батьками чи іншими родичами.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей із окупованих територій України до Росії.

Згідно з документом Львової-Бєлової, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі вихованців установ для дітей-сиріт або батьків, які залишилися без піклування: 288 дітей з території, контрольованої угрупованням «ДНР», були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї. Діти з територій під контролем угруповання «ЛНР», як стверджується, повернулися до своїх установ, проте згодом 92 дитини також були влаштовані до російських родин. З квітня до жовтня 2022 року в російські прийомні сімʼї влаштували ще 380 дітей з Донбасу, які, як мовиться в документі, залишилися без піклування батьків.

У звіті наголошується, що в листопаді 2022 року в безпосередній близькості від лінії фронту опинився дитячий будинок-інтернат в Олешках Херсонської області, звідки 52 вихованці з тяжкими патологіями були «тимчасово» перевезені «на безпечну територію» – до анексованого Криму.

«Наприкінці літа – восени 2022 року у звʼязку з ситуацією на лінії фронту батьки з Херсонської, Запорізької, Харківської областей та інших територій добровільно відправили дітей на відпочинок, у тому числі для захисту від воєнних дій. Їх разом із супроводжуючими, за дорученням від батьків , прийняли санаторії та організації відпочинку та оздоровлення Криму та Краснодарського краю», – йдеться у звіті Львової-Бєлової.

За офіційними даними української влади на 31 липня 2023 року, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч». Більшість вивезли з Маріуполя, Херсонської, Харківської та Київської областей. Для розміщення дітей з України влада Росії використала близько 100 установ. Дитячі будинки та інтернати в багатьох російських регіонах переповнені. З цієї причини депортованих дітей якнайшвидше прагнуть влаштувати в сімʼї. Вимоги органів опіки до потенційних усиновлювачів стали мʼякшими. Це пояснюється тим, що процедура визнання українських дітей такими, що «залишилися без піклування батьків», вкрай спрощена, а пошук дітей у Росії ускладнений для їхніх батьків та опікунів.

Депортація українських дітей до Росії – це воєнний злочин. За підозрою в скоєнні цього злочину Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Повернути в Україну поки що вдалося лише 386 дітей.

Кількість постраждалих через війну дітей зросла – ОГП

Від початку повномасштабної війни в Україні постраждали понад 1579 дітей, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора. За даними відомства, станом на ранок 31 липня зросло число поранених неповнолітніх.

«За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 498 дітей (дані за останні дні не змінилися – ред.) загинули та понад 1081 отримали поранення різного ступеня тяжкості», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі уточнили, що ці дані не є остаточними, наразі триває робота з їхнього встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово захоплених та звільнених територіях.

Збільшення кількості поранених дітей фіксують через те, що 30 липня внаслідок обстрілу Костянтинівки Донецької області поранень зазнав 13-річний хлопчик.

54 дні в катівні. Історія волонтера з Херсону

Роман Баклажов 54 дні провів у катівні в окупованому Херсоні. Там під час допитів його змушували визнати себе нацистом і зізнатись, що під виглядом волонтерської діяльності він перевозив вибухівку. За відмову чоловік отримував удари струмом. Романа, як і інших в’язнів каральної установи, намагалися «перевиховати»: змушували прославляти Росію, Путіна та Шойгу, співати гімн окупантів та читати ретельно підібрану імперську літературу. Про те, що відбувалося за стінами «підвалу», Роман Баклажов розповів Радіо Свобода.

Кривий Ріг: число потерпілих зростає, триває розбір завалів, врятували дитину

До 15 людей зросло число потерпілих унаслідок влучання російської ракети по житловому будинку в Кривому Розі, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

«Врятовано дитину 2013 року народження. Загинула одна особа», – ідеться в повідомленні.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в ефірі телемарафону повідомив про другого загиблого.

«Також відбулося влучання в чотириповерхову будівлю навчального закладу, де сталося руйнування з другого по четвертий поверхи. Постраждало три особи», – додають рятувальники.

Зранку 31 липня сили РФ випустили по Кривому Рогу дві ракети – одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по девʼятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

«Терор нас не зламає» – Зеленський відреагував на обстріли Херсона і Кривого Рогу

Українці не поступляться «російському терору», заявив 31 липня президент України Володимир Зеленський, реагуючи на ранкові обстріли Херсона і Кривого Рогу, внаслідок яких є жертви.

«Влучання в житлові будинки, навчальний корпус університету, перехрестя. На жаль, є загиблі й поранені. Під завалами можуть бути люди. Мої співчуття всім, хто втратив рідних і близьких через російський терор… Останні дні ворог уперто б’є по містах, по центрах міст. Обстрілює цивільні обʼєкти й житло. Але цей терор нас не злякає і не зламає. Працюємо й рятуємо наших людей», написав глава держави в телеграмі.

За останніми даними, внаслідок влучання російської ракети в багатоповерхівку в Кривому Розі загинула щонайменше одна людина, 10 звернулися по допомогу, розбір завалів ще триває.

У Херсоні внаслідок обстрілу з РСЗО «Град» загинув співробітник комунального підприємства. Згодом голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін додав, що ще двоє комунальників були поранені.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

СБУ затримала викладача, який коригував удари військ РФ на Запоріжжі

У Службі безпеки повідомили про затримання викладача інформатики місцевого вищого професійного училища, який приховано збирав дані про дислокацію та переміщення Сил оборони на території Запорізької області.

«Для збору розвідданих фігурант облаштував «спостережний пункт» на власній дачі, яка розташована в одному із садових товариств поблизу південного фронту. Використовуючи бінокль та іншу оптику, він намагався виявити передові позиції підрозділів ЗСУ. Крім того, зловмисник на велосипеді об’їжджав сусідні дачні кооперативи і прилеглу місцевість, де фіксував маршрути руху української військової техніки. Текстові повідомлення з координатами об’єктів Сил оборони він передавав представнику російської спецслужби через популярний месенджер», – розповіли в СБУ.

Повідомляється, що інформація потрібна була військам РФ «для підготовки вогневих ударів по підрозділах ЗСУ, у тому числі з використанням ворожих зенітно-ракетних комплексів С-300 та С-400».

Чоловіку повідомили про підозру за статтею про несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення Збройних сил України, вчинене в умовах воєнного стану.

«Наразі він під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій зловмисника. Йому загрожує до 12 років тюрми», – зазначили в СБУ.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні. За даними голови СБУ Василь Малюк, від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на червень Служба безпеки України розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із російською агресією.

У Сумах після удару по навчальному закладу повернення у власні квартири очікують 13 людей

У Сумах станом на ранок понеділка 13 людей перебувають у гуртожитку після евакуації через удар російськими силами по місту, їм надано тимчасове місце проживання. Про це заявив міський голова Сум Олександр Лисенко в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

«Думаю, що сьогодні-завтра вони повернуться у свої квартири. Тому що ми швидко виконуємо ремонтні роботи. І намагаємось швидко відновити перебування у квартирах», – сказав Лисенко.

За його словами, місцева влада продовжує відновлювати постраждале внаслідок російської атаки житло.

«Ми займаємось облаштуванням можливості продовжувати життя в квартирах людей, які були евакуйовані вночі. Саме в ту ніч трагічну вони були евакуйовані до рідних, але ми також вивозили людей в гуртожитки. І зараз займаємось тим, що вставляємо вікна. В семи будинках повилітали вікна. Є два гуртожитки. Відстань, де повилітали вікна, щоб ви розуміли, до 700 метрів. Тобто поруч, які знаходяться будинки, вони всі постраждали», – зазначив міський голова Сум.

У ніч на неділю російські війська завдали ракетного удару по навчальному закладу в Сумах. Двоє людей загинули і двадцятеро – постраждали.

Сили РФ випустили по Кривому Рогу дві ракети, є жертви, розбір завалів триває – МВС

Російські військові зранку 31 липня обстріляли Кривий Ріг двома ракетами, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

«Одна ракета влучила в чотириповерхову будівлю навчального закладу. Під завалами, ймовірно, є люди. Працюють рятувальники та поліція. Друга ракета зруйнувала секцію з четвертого по девʼятий поверхи житлового будинку. Виникла пожежа. Станом на 10:15 одна людина загинула, за медичною допомогою звернулося 10 мешканців. Надзвичайники гасять вогонь та розбирають завалами. Там ще можуть бути люди», – повідомив міністр.

Рятувальні роботи тривають.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

У Кривому Розі ракета влучила в житловий будинок

У Кривому Розі вранці 31 липня ракета влучила в житловий будинок, повідомляють місцеві жителі в соцмережах. Додаткові подробиці ще не оприлюднені.

«Ворог завдав ракетного удару по Кривому Рогу. Наразі на місці події працюють усі необхідні служби. Дотримуйтесь заходів безпеки. Перебувайте в укриттях до відбою повітряної тривоги. Додаткова інформація уточнюється!» – ідеться в повідомленні МВС.

Повітряні сили ЗСУ раніше повідомили про загрозу застосування балістичного озброєння в Дніпропетровській та ще кількох областях. Відбою тривоги наразі не було.

Британська розвідка вказує на нездатність влади Кремля захистити населення РФ від війни

Міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані розвідки вказує на низку фактів, які можуть свідчити про нездатність Кремля захистити російське населення від війни.

«Збільшення ймовірності для росіян бути змушеними воювати, атаки безпілотників на Москву, винятковий рівень внутрішніх репресій та нещодавній заколот ПВК «Вагнер» в сукупності вказують на нездатність російської держави захистити населення від війни», – пише британська сторона у твітері.

В Лондоні звертають увагу на те, що нині російська влада приділяє першочергову увагу внесенню поправок до законодавства, які дозволяють швидко призвати до армії ще більше чоловіків. Крім того, йдеться у звіті, ті ж самі резервісти, що стали частиною так званої «часткової мобілізації» восени 2022 року, могли б забезпечити швидше збільшення кількості вояків, доступної для бойових дій в Україні.

Відтак, кажуть у Міноборони Британії, Держдума збільшила максимальний вік призову на військову службу з 27 до 30 років. А також президент РФ Володимир Путін підписав закон, згідно з яким віковий ценз для призовників у резерв поступово підвищуватиметься.

«Хоча призовники нині не дислокуються в Україні, додаткові призовники звільняють професійних та мобілізованих солдатів від інших обов’язків у Росії», – йдеться у звіті.

Напередодні президент України Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що війна, розв’язана Росією, починає переходити на її територію. Про це він сказав після повідомлень про чергову атаку безпілотників на Москву, зокрема по будівлі комплексу «Москва-Сіті».

Удар ЗСУ по Чонгарському мосту в інфопросторі РФ проігнорували, ймовірно, через наказ – ISW

Відсутність реакції російської сторони на український удар по мосту у Чонгарі може свідчити про те, що Кремль наказав утриматися від висвітлення, зокрема, цієї теми. Про це йдеться в черговому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що військові блогери проігнорували цю тему, не вели жодних дискусій, натомість просуваючи заяву голови окупаційної адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо про те, що російські війська перехопили 12 українських крилатих ракет Strom Shadow, націлених на міст.

«Міст у Чонгарі є помітним вузьким місцем на критично важливій російській наземній лінії зв’язку і малоймовірно, що російські блогери добровільно ігнорують успішний або невдалий український удар по мосту. Раніше ISW оцінювала, що деякі російські блогери можуть формувати своє висвітлення війни в Україні більш сприятливо для кремлівських наративів, побоюючись покарання Кремля», – йдеться в огляді.

Як приклад такого покарання ISW вказує арешт ексватажка угруповання «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

29 липня Збройні сили України підтвердили, що кількома днями раніше вдарили по мостах на Чонгарі в тимчасово окупованому Криму ракетами Storm Shadow.

Раніше, 22 червня, окупаційна влада Криму повідомила про атаку по Чонгарському мосту. У Слідчому комітеті Росії стверджують, що міст було обстріляно чотирма ракетами, ймовірно, французького виробництва. Сальдо, звинуватив в ударі Україну і заявив, що нібито використовувалися ракети Storm Shadow.

Речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк заявила, що після пошкодження Чонгарському мосту логістика російських окупантів буде порушеною.

Сили РФ обстріляли Херсон із «Градів», загинув чоловік – ОВА

Уранці 31 липня війська РФ обстріляли центр Херсона із систем залпового вогню «Град», повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Сьогодні близько 8:20 окупанти обстріляли центральну частину Херсона з РСЗВ «Град». Під ворожий удар потрапив працівник міського комунального підприємства. Від отриманих поранень чоловік загинув на місці», – написав Прокудін.

Російські військові регулярно обстрілюють Херсон, який перебуває в межах досяжності артилерії та РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

У Таллінні затримали блогера і волонтера Аркадія Бабченка. Він кидав яйця в посольство Росії

У столиці Естонії Таллінні поліція затримала блогера і волонтера Аркадія Бабченка, який 30 липня закидав яйцями будівлю російського посольства. Про це пише Delfi, посилаючись на повідомлення естонської поліції.

У пресслужбі поліції не вказали імені. За цими даними, затриманий чоловік 1977 року народження, проти нього порушено справу.

Сам Бабченко опублікував у соцмережах фото з поліцейської машини з підписом: «Естонські чайки летять над нашою зоооноою... А у в'язниці зараз вечеря. Добраніч. Вечір у хату». У коментарях у фейсбуці він підтвердив, що справді кидав яйця в російське посольство в Таллінні.

Аркадій Бабченко, який працював військовим кореспондентом видань «Московский комсомолец» та «Новая газета», з 2017 року живе за межами Росії та різко критикує владу РФ. У червні 2018 року, коли журналіст жив в Україні, зʼявилися повідомлення про його загибель. За добу стало відомо, що вбивство інсценували, а Бабченко живий. У СБУ заявили, що російські спецслужби готували замах на Бабченка, а інсценування знадобилося, щоб розкрити їхні плани.

З 2020 року Бабченко перебуває в списку терористів та екстремістів Росфінмоніторингу. У січні 2023 року МВС Росії оголосило його в розшук, а в квітні міністерство юстиції РФ внесло журналіста до реєстру «іноземних агентів».

Вибухи в Таганрозі та Москві: війна йде в Росії?

  • Війна в Росії повертається до символічних центрів та військових баз. Про це каже президент України Володимир Зеленський. Тим часом міністерство оборони Росії звинувачує українські сили в ударі безпілотниками по Москві. А вже минулої ночі в російському Таганрозі начебто знову впав невідомий безпілотник, пишуть місцеві телеграм-канали. То що відбувається в Росії? Говоримо далі.
  • Українцям у майбутню зиму можуть знадобитися генератори і павербанки. Уряд попереджає, російські війська можуть до зими розпочати нові атаки по українській енергетичній системі. Президент закликає місцеву владу по всій країні активно готуватися. Які випробування чекають на українську енергетику? Як повпливає на енергетику знищення Каховської ГЕС і коли реально побудувати нову?
  • Збірна України залишилася без медалей на чемпіонаті світу з фехтування. Проте змінила глобальні правила гри. Чи пов'язпний програш зі спробою російської спортсменки Смірнової домогтися дискваліфікації українки Харлан? Як Росія протистоїть Україні на спортивних змаганнях? Та чому тепер не обов'язково суперникам у фехтуванні тиснути руку? Говоримо з олімпійськім чемпіоном і народним депутатом Жаном Беленюком.

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

У Донецькій області внаслідок обстрілу сил РФ загинув цивільний, ще семеро поранені – ОВА

У Донецькій області внаслідок російських обстрілів продовжують страждати цивільні люди, повідомив 31 липня голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

«За 30 липня росіяни вбили одного жителя Донеччини — в Предтечиному. Ще сім людей за добу дістали поранення», – написав чиновник у телеграмі.

Російські війська регулярно обстрілюють громади Донецької області. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні. Влада пропонує цивільним евакуацію з Донецької області, але не всі місцеві жителі погоджуються на це.

Втрати Росії перевищили 246 тисяч військових – Генштаб

Російські війська втратили близько 490 військових за попередню добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил вранці 31 липня.

Відтак командування оцінює втрати російського особового складу в 246 190 людей.

Штаб також наводить дані про втрати російської техніки за добу:

  • 6 танків (всього 4 211)
  • 10 бойових броньованих машин (8 188)
  • 21 артилерійська система (4 816)
  • 1 ракетна система залпового вогню (699)
  • 1 засіб ППО (460)
  • 6 безпілотників (4017)
  • 17 автомобілів і автоцистерн (7 292)
  • 4 одиниці спеціальної техніки (715)

Росія останнім часом не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG