Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року
Наслідки російського удару по цивільних будинках в Олексієво-Дружківці на Донеччині. Двоє загиблих цивільних. 24 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Учительку російської мови затримали в Криму за спробу підпалу військкомату

В окупованому Криму затримали вчительку російської мови, яка нібито намагалася підпалити військкомат, повідомляють російські телеграм-канали.

Видання Shot стверджує, що ввечері 29 липнгя 51-річна жінка прийшла до російського військкомату у Феодосії й кинула в будівлю коктейль Молотова. Пляшка не долетіла і розбилася на асфальті.

Кримчанку затримали співробітники військкомату – зараз із нею працюють російські силовики, йдеться у повідомленні.

Видання «База» повідомляє лише імʼя затриманої Тетяна Б. Стверджується також, що будівля військкомату не постраждала – біля нього лише трохи обпалений асфальт.

Оперативно перевірити ці дані можливості немає.

29 липня у центрі Севастополя біля будівлі військової комендатури на вулиці Леніна невідомий чоловік зробив спробу самоспалення. Чоловіка затримали.

ФСБ після початку війни з Україною зосередилася на запобіганні антивоєнним акціям у Росії та на окупованих нею територіях. Майже 70% упереджених ФСБ злочинів спецслужба кваліфікувала як теракт. Справи заводили на людей, підозрюваних у підпалах військкоматів, або тих, хто намагався вивести з ладу залізничні колії, якими військова техніка їде на фронт. Обвинуваченим загрожує до 20 років.

Унаслідок нічного обстрілу Харкова є постраждалий – прокуратура

Уночі 31 серпня Харків зазнав обстрілу ракетами С-300, повідомили представники місцевої влади та обласної прокуратури.

«Харків знову під обстрілом. Було чутно два прильоти. Попередньо – влучання в нежитлові приміщення. Пожежа. Про постраждалих інформації наразі немає. На місці працюють ДСНС», – написав невдовзі після півночі міський голова Харкова Ігор Терехов.

Згодом речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко уточнив деталі події.

«О 12 годині ночі російські окупанти здійснили запуск по нашому регіону ракет типу С-300 з території Бєлгородської області», – сказав він.

Влучання зафіксоване на території Новобаварського району в складські приміщення одного з комерційних підприємств. Тілесних ушкоджень зазнав чоловік, який перебував неподалік від епіцентру вибуху.

Унаслідок влучання пожежа спалахнула на площі 200 квадратних метрів.

Ще одна ракета влучила по території приватного домоволодіння в селищі Великий Бурлук, загиблих і травмованих немає.

Російські військові регулярно обстрілюють Харків, розташований близько до кордону з РФ. Ракети летять з території Бєлгородської області.

За минулу добу на фронті відбулося понад 20 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ

Упродовж доби 30 липня на лінії фронту відбулося понад 20 бойових зіткнень, повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні 31 липня.

«Протягом минулої доби ворог завдав 4 ракетних, 42 авіаційних удари та здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки», – ідеться в повідомленні.

За даними Генштабу, авіація сил оборони за минулу добу завдала сім ударів по районах зосередження особового складу противника, українські військові знищили чотири ударних БпЛА типу «Шахед-136» та чотири розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили зенітно-ракетний комплекс противника, вісім артилерійських засобів на вогневих позиціях, дві станції радіоелектронної боротьби, а також два райони зосередження особового складу ворога, інформують українські військові.

Російський мільярдер внесений до санкційного списку Чехії

Володимира Євтушенкова, одного з найбагатших росіян і близького приятеля президента Росії Володимира Путіна, внесли в Чехії до списку осіб, стосовно яких запроваджені санкції.

Фінансові органи Чехії заблокували російському олігархові в перерахунку понад 4 мільйони євро.

Російський олігарх володіє в Чехії кількома готелями, серед яких відомий пʼятизірковий Savoy Westend у Карлових Варах – популярне місце відпочинку російських політиків, бізнесменів, акторів. Нині готель працює в обмеженому режимі.

До чеського списку санкцій належить також філія російського державного банку VEB.RF в місті Пльзень.

Крім цього, до санкційного списку Європейського союзу внесений російський олігарх Дмитро Пумп’янський, якому в Чехії належить фірма TMK вартістю в перерахунку 1,2 мільярда доларів США.

Відомий в Чехії виробник турбін ČKD Blansko належить одному з найбільших в Росії машинобудівних підприємств «Тяжмаш», власником якого є олігарх Андрій Тріфонов. Як повідомляють ЗМІ, цей російський мільярдер також внесений до санкційного списку ЄС.

Російські військові гатили по прикордонню Сумщини, постраждала людина – влада

Армія РФ вкотре атакувала прикордоння Сумщини, в результаті чого постраждала одна людина, повідомляє обласна військова адміністрація.

«Протягом дня було здійснено 32 ворожих обстріли. Зафіксовано 169 вибухів. Обстріляно 22 населених пункти у 7 територіальних громадах», – йдеться у повідомленні.

Місцева влада уточнила, що в результаті обстрілу Краснопільської громади з мінометів, САУ та артилерії отримала поранення одна цивільна особа. Крім того, пошкоджено три приватні житлові будинки, СТО, на території якого – трактор та трансформатор.

Юнаківська громада постраждала в результаті ворожого артобстрілу з САУ, кажуть місцеві чиновники.

«До того ж війська РФ гатили по Есманській громаді з міномета, а також скидали з ворожого БпЛА два вибухових зарядів ВОГ. Окупанти завдали ударів по Середино-Будській громаді зі ствольної артилерії та мінометів. Також росіяни дроном типу «коптер» скинули один заряд ВОГ. Пошкоджено водонапірну вежу», – йдеться в повідомленні ОВА.

Крім того, Великописарівська громада постраждала через артобстріл, ствольну артилерію, міномети. Також на територію громади російські військові скинули з безпілотника один вибуховий заряд ВОГ, підсумували в ОВА.

Російські війська фактично щодня обстрілюють прикордонні громади Сумщини.

Влада області розглядає евакуацію з прикордонних органів. Як заявив 13 липня мер Сум Олександр Лисенко, обласний центр готується розселити приблизно 12 тисяч людей.

ЗМІ: в Росії кажуть про падіння безпілотника під Таганрогом

Ввечері 30 липня під російським Таганрогом начебто впав невідомий безпілотник, пишуть місцеві телеграм-канали.

Так, за інформацією російських пабліків, безпілотник впав в хуторі Дараганівка у передмісті Таганрога. Після його падіння нібито спалахнула пожежа. Ймовірно, тому що безпілотник детонував. Вогонь охопив будинок та автомобіль.

Також російські пабліки пишуть про одного постраждалого. Інших подробиць наразі немає.

Області Росії, що межують з Україною, зокрема Бєлгородська, Брянська, Курська, Ростовська, зазнають регулярних обстрілів. Російська влада звинувачує в них ЗСУ. Українська сторона обстріли не коментує.

Армія РФ обстріляла Донеччину касетними снарядами, троє постраждалих – ОГП

Російські військові втретє за добу, 30 липня, атакували Костянтинівський район Донецької області, повідомляє Офіс генерального прокурора в телеграмі.

За інформацією відомства, в результаті обстрілу отримали поранення троє людей, серед яких – підліток. Також відомо, що інцидент стався близько 19:20.

В ОГП кажуть, що російські військові поцілили по приватному сектору, ймовірно, касетними снарядами із РСЗВ «Смерч».

Під час атаки зазнав множинних осколкових поранень 13-річний хлопець, який разом із дідусем пас худобу на пасовищі. Також поблизу цвинтаря уламками снаряда поранило чоловіка 44 років, а на власному подвір'ї дістала мінно-вибухових травм 68-річна місцева мешканка», – йдеться в повідомленні.

Також в результаті атаки російської армії РФ були пошкоджені приватні житлові будинки.

Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Батьківщина-мати» без серпа та молота: у Києві розпочали демонтаж герба СРСР із монумента (фоторепортаж)

30 липня у Києві розпочали демонтаж радянського герба з монументу «Батьківщина-мати». Планується, що до Дня Незалежності України замість герба СРСР із зіркою, серпом і молотом на скульптурі вже буде український Тризуб. Про це повідомило Міністерство культури України. Таке рішення підтримали 85% українців, які раніше голосували у застосунку «Дія». Загалом в опитуванні взяли участь більш ніж 770 тисяч людей. Крім того, директор Національного музею Юрій Савчук заявив про плани зміни назви монументу на «Україна-мати». Він сподівається, що остаточне рішення про перейменування буде ухвалено також до Дня Незалежності України.

Монумент «Батьківщина-мати» розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Він був споруджений у 1981 році і вважається найвищою скульптурою у Європі. Вага елементу герба, який демонтували в перший день – 120 кілограмів

Як розпочався демонтаж емблеми – дивіться у репортажі за лінком

Кім пояснив, чому наразі не йдеться про розмінування портів Миколаєва

Влада Миколаєва наразі не планує приступати до розмінування морських портів, повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім в ефірі телемарафону.

«Ми не плануємо зараз приступати до розмінування портів, хоча це питання важливе, і ми над ним працюємо. Обласна військова адміністрація з Військово-морськими силами обговорили цю проблему, визначилися, які потрібні інструменти для того, щоб розміновувати акваторії. Але це питання наразі не на часі», – заявив він.

За словами голови ОВА, наразі не йдеться про розмінування через те що, зараз Миколаївська область не долучена до зернової угоди.

Крім того, армія РФ, за словами Кіма, знаходяться на Кінбурнській косі за 4 км від міста Очакова. Тому мало не щодня обстрілює Очаківську та Куцурубську громади. Отож, чиновник вважає, що братися за розмінування портів зараз недоречно.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди.

Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ вивчає можливості безпечного продовження роботи зернового коридору, серед іншого, завдяки роботі окремих конвоїв.

Після виходу з зернової угоди Росія посилила атаки по півдню України, зокрема, портовій інфраструктурі. Після чергової російської атаки з використанням ударних дронів, «Оніксів», «Калібрів», Х-22 та інших ракет Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони.

Протягом доби відбулось близько 20 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ

Українські військові продовжують наступати на Мелітопольському та Бердянському напрямках, йдеться в вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил 30 липня.

Військові кажуть, що російські окупанти зосереджують основні зусилля на Запорізькому та Херсонському напрямках, щоб не допустити просування ЗСУ.

«Протягом доби ворог завдав чотири ракетних та 34 авіаційних удари. Зокрема, застосував чотири ударних дрони типу Shahed-136, усі – знищено. Також РФ здійснила 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки», – йдеться в зведенні Генштабу.

Також відомо про те, що протягом доби авіація сил оборони завдала сім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки армії РФ. Українські захисники знищили чотири розвідувальних безпілотники оперативно-тактичного рівня.

«Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили зенітно-ракетний комплекс противника, вісім артилерійських засобів на вогневих позиціях, дві станції радіоелектронної боротьби, а також два райони зосередження особового складу окупантів», – підсумували в Генштабі.

Досягти миру «шляхом переговорів» неможливо, потрібна перемога України – автори звіту Chatham House

Заклики до припинення вогню в Україні «шляхом перегорів» без усунення основної причини війни – прагнення Росії знищити Україну, якою ми її знаємо, не зможуть забезпечити сталий мир. Натомість такі переговори «винагородять» агресора та поставлять Україну в гірше становище. В цьому переконані автори звіту Chatham House «Як закінчити війну Росії проти України».

Під час презентації в Українському домі у Вашингтоні вони наголосили: будь-які поступки путінській Росії стали б глухим кутом як для самої України, так і для її західних союзників. Читайте про це за лінком

Ракетний удар по Дніпру: зросла кількість постраждалих

У Дніпрі збільшилась кількість постраждалих внаслідок ракетного удару російської армії, який здійснила армія РФ 28 липня, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак у телеграмі.

«Кількість постраждалих від ракетного удару по Дніпру збільшилась до 10. Це хлопець 14 років», – повідомив він.

За словами голови ОВА, у хлопця, як і у двох інших неповнолітніх, ушкодження, спричинені вибуховою хвилею. Він лікуватиметься вдома.

Ввечері 28 липня російські війська завдали удару по Дніпру. За попередніми даними, атакували ракетами «Іскандер». Місцева влада повідомила, що російські ракети поцілили в багатоповерховий будинок і будівлю управління СБУ.

Внаслідок обстрілу Миколаївщини поранено жінку, яка пасла худобу

Вдень в неділю, 30 липня, армія РФ вдарила по Миколаївщині, повідомив начальник поліції області Сергій Шайхет.

«Знову військові країни-агресора обстріляли Куцурубську громаду. Поранення отримала 84-річна жінка, яка пасла худобу неподалік свого помешкання», – розповів начальник поліції.

Він зазначив, що постраждалу жінку відправили до медичного закладу. Там лікарі надають їй необхідну допомогу.

Також через обстріл російських військових було пошкоджено сільгосптехніку місцевих мешканців.

Російські війська регулярно обстрілюють громади Миколаївської області, розташовані в межах досяжності російської артилерії. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні.

Резніков каже про «справжній бум» виробництва дронів в Україні

В Україні розпочався «справжній бум» виробництва дронів, зазначив міністр оборони України Олексій Резніков під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України, повідомляє «Укрінформ».

«Завдяки нашій політиці Україна здатна самостійно забезпечити себе бронежилетами, шоломами, формою, взуттям тощо», – зазначив Резніков.

Він зауважив, що торік з ініціативи Міноборони уряду вдалося спростити процедури для розробників та виробників озброєння та військової техніки. І тепер, наголосив міністр, замість двох років процедура введення в експлуатацію виробів «сягає лічених тижнів разом з укладанням державних контрактів».

За словами Резнікова, нещодавно в країні врегулювали питання прибутків для українських постачальників сектору оборони і тепер у них однакові права з іноземцями. Він вважає такий підхід пріоритетом для Міністерства оборони і закликав місцеву владу підтримати малий та середній бізнес, який працює у цій сфері.

«Потрібні приміщення, доступ до комунікацій, сприяння з документами та інші питання. Це – робота, податки і забезпечення стійкості громад. Люди будуть залишатися і головне – повертатись», – наголосив Резніков.

Міністр зауважив, що бюджет Міністерства оборони на цей рік визначений у розмірі 1,3 трлн гривень, але з огляду на поточні потреби МОУ буде ініціювати його збільшення, особливо після ухвалення закону щодо додаткових виплат військовослужбовцям. Наразі грошове забезпечення українських воїнів, каже Резніков, сягає близько 60% усіх витрат Міноборони.

У липні 2022 року було оголошено перший збір на «Армію дронів». Протягом року збори на безпілотники для України підтримували донори зі 100 країн, десятки компаній і приватних осіб.

Як Росія сьогодні обманює захоплену частину Донбасу?

Ось уже майже рік окуповані частини Донеччини і Луганщини, де діють угруповання «ДНР» та «ЛНР», нібито стали частиною Росії. Восени минулого року захоплені частини території України оголосили приєднаними до РФ. Президент Росії Володимир Путін та віддані фанати «русского мира» – ватажки угруповань «ДНР» та «ЛНР» – Пушилін та Пасічник, а також окупаційних адміністрацій, призначених для Херсонської та Запорізької областей – Сальдо та Балицький, підписали так званий «договір про вступ до складу Росії нових територій».

Людям в окупації обіцяли, що як тільки вони отримають паспорти РФ, так одразу ж це принесе їм ті ж блага, які є у будь-якого громадянина Росії. Але що насправді принесла Росія на окуповані території? Читайте і дивіться про це за лінком

У Києві почали демонтаж герба СРСР на монументі «Батьківщина-Мати»

У столиці 30 липня розпочали демонтаж радянського герба на монументі «Батьківщина-Мати», повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«До Дня Незалежності, 24 серпня, монумент офіційно отримає новий символ – український тризуб», – пише Мінкульт.

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні вирішили перейменувати столичний монумент «Батьківщина-мати» на «Україна-мати».

Цього місяця держінспекція архітектури та містобудування видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» – радянський герб замінять на Тризуб.

У липні 2022 року в додатку «Дія» більшість українців, які взяли участь у голосуванні, підтримали заміну герба СРСР на тризуб.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року в Україні прискорився процес перейменування топонімів, названих на честь діячів російської та радянської історії та культури, памʼятники їм зносять.

У березні цього року Верховна Рада України ухвалила закон, який забороняє надавати географічним об’єктам назви, пов’язані з Росією.

Зеленський відреагував на заклик папи Римського до Росії

Президент України Володимир Зеленський відреагував на заклик папи Римського Франциска до Росії щодо продовження зернової угоди.

«Важливий заклик Папи Франциска до Москви – відновити Чорноморську зернову ініціативу. Реакція світових духовних лідерів на російський ракетний терор і знищення української аграрної продукції є вкрай важливою, щоб убезпечити від продовольчої кризи весь світ, і особливо народи Африки й Азії, які найбільше потерпають від загрози голоду», – заявив Зеленський у твітері.

Президент наголосив, що «Україна є та буде гарантом продовольчої безпеки світу».

«Головне зараз – зупинити російський терор і повністю реалізувати формулу миру», – зазначив він.

Під час недільної молитви в Ватикані папа Римський Франциск звернувся із закликом до Росії.

«Не припиняймо молитися за Україну, де війна нищить все, також і зерно. Це тяжка образа Бога, бо зерно – це Його дар, щоби прогодувати людство. Й волання братів і сестер, які страждають від голоду, підноситься аж до неба», – цитує слова Франциска видання «Новини Ватикану».

Промовляючи з вікна Апостольського палацу на площі Святого Петра у Ватикані, понтифік сказав: «Закликаю моїх братів, представників Кремля, відновити Чорноморську ініціативу, щоби була можливість безпечно транспортувати зерно».

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Чехія підтвердила проведення саміту щодо України в Саудівській Аравії

Чехія підтвердила проведення саміту щодо України в Саудівській Аравії, про це заявив представник Міністерства закордонних справ Чехії Деніел Дрейк, повідомляє ČTK.

За словами чиновника, Прага вже отримала запрошення на зустріч, де представники 30 країн обговорюватимуть завершення війни в Україні. Зараз вирішують, хто представлятиме Чехію на саміті.

«Я можу підтвердити, що Чеська Республіка отримала запрошення на саміт у Джидді, Саудівська Аравія, рівень представництва вирішується», – заявив Дрейк.

Раніше стало відомо, що Саудівська Аравія збирається провести переговори між Заходом, Україною і ключовими країнами, що розвиваються, на початку серпня. Серед учасників – Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія не запрошена, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, які брали участь в обговоренні.

За словами співрозмовників видання, зустріч потрібна для того, щоб Захід міг заручитися підтримкою великих країн, багато з яких дотримуються нейтралітету щодо війни Росії проти України.

Саудівська Аравія, за словами дипломатів, була обрана для проведення переговорів, зокрема, щоб переконати Китай, який підтримує тісні зв’язки з Москвою, взяти в них участь.

Країни, що розвиваються, заявили, що готові обговорювати загальні принципи, але не можуть підтримати план Зеленського, зазначають журналісти.

Війна повертається на територію Росії, це неминучий процес – Зеленський

Війна, розв’язана Росією, починає переходити на її територію, зазначив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

Як наголосив глава держави, «російська агресія зазнала банкрутства на полі бою в Україні».

«Сьогодні вже 522-й день як триває так звана «спеціальна воєнна операція», яку російське керівництво розраховувало на тиждень-два. Україна стає міцнішою. Поступово війна повертається на територію Росії. До її символічних центрів та військових баз. Це неминучий, природний та абсолютно справедливий процес», – сказав він.

Водночас Зеленський попередив, що взимку російські військові можуть знову вдатися до «енергетичного терору».

«Маємо бути свідомі, що як минулого року, так і цієї зими російські терористи можуть бити по нашій енергетиці, по критичних об’єктах», – додав президент.

Російські військові атакували Берислав, поранено чоловіка – ОВА

У неділю, 30 липня, російські військові атакували місто Берислав на Херсонщині, йдеться в повідомленні обласної військової адміністрації.

За інформацією пресслужби відомства, в результаті обстрілу поранення отримав 55-річний чоловік, який на момент ворожого удару знаходився на подвір’ї будинку. Попередньо, в нього уламкове поранення ноги.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG