Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Військові розповіли подробиці звільнення Старомайорського

Українським військовим доводилось просуватися по мінних полях для звільнення села Старомайорське на Донеччині, повідомив спікер Сил оборони Таврійського напрямку капітан Валерій Шершень в ефірі телемарафону.

Він пояснив, що українські воїни «звільнили Старомайорське в умовах тотально мінування». За його словами, операція була «унікальною».

«Коли наші штурмовики перейшли за середину села Старомайорське, на південну околицю, то зіштовхнулися з тотальним мінуванням. Росіяни замінували, все що тільки можливо, навіть наші спеціалісти зі ССО були здивовані, наші інженери мали багато роботи, а сапери вдавалися до різних хитрощів при розмінуванні», – сказав Шершень.

Як розповів речник, «було багато пасток, які залишили окупанти, штурмовики просувалися зі спеціальними знаряддями, щоб знімати ворожі розтяжки, а потім здійснювали підрив».

«Якщо пелюстку (міну – ред.) знаходили, то довгою палкою треба було по ній бити, щоб пелюстка підірвалася. Як правило протипіхотні міни не чіпають, їх тільки помічають, бо під ними можуть бути допоміжні гранати», – розповів він.

Шершень зазначив, що українські інженери не змогли евакуювати трофейну техніку зі Старомайорського через мінні поля.

«Є такі так звані «мінні шлагбауми» – перекриття шляхи у вигляді мінування, об'їхати їх неможливо, бо глибокі, широкі вирви від авіабомб. До того ж ґрунтові дороги розм'якли після дощів... Загалом ситуація контрольована, село дещо обстрілюються з артилерії та мінометів», – заявив він.

Армія Росії вже близько двох тижнів проводить штурми по лінії Лиман–Кремінна–Куп’янськ.

Ввечері 27 липня резидент України Володимир Зеленський опублікував відео з військовими, які повідомляють про звільнення села Старомайорське на Донеччині, що за 150 км на схід від Запоріжжя.

Прихильники хунти в Нігері вийшли на марш із російськими прапорами, пошкодили посольство Франції

Тисячі прихильників військової хунти, яка прийшла до влади в Нігері на початку цього тижня, 30 липня пройшли маршем у столиці країни Ніамеї, багато хто з них розмахував російськими прапорами і вигукував ім’я президента Росії Володимира Путіна.

Демонстранти підпалили двері посольства Франції в той час, як армія намагалася відновити порядок.

Міністерство закордонних справ Франції закликало хунту «гарантувати безпеку дипломатичних представництв і консульств», а в офісі президента Франції Емманюеля Макрона заявили, що Париж «не потерпить жодного нападу на Францію чи її інтереси».

Франція і Європейський союз припинили фінансову допомогу Нігеру і співпрацю цією країною у сфері безпеки 29 липня.

Лідери хунти заявили, що вони усунули від влади президента Мохамеда Базума 28 липня.

Економічне співтовариства західноафриканських держав (ECOWAS), куди входять 15 країн, запланувало екстрений саміт в Абуджі, Нігерія, 30 липня для обговорення ситуації в Нігері.

Пов’язана з Кремлем російська група найманців ПВК «Вагнер» присутня в сусідньому Малі. До перевороту Нігер вважався найнадійнішим партнером Заходу в боротьбі з джихадистами в регіоні Сахель. Франція має 1500 військовослужбовців у Нігері для проведення спільних операцій з армією Нігеру, тоді як США і Європейський союз забезпечували навчання і допомогу з питань безпеки.

Державний секретар США Ентоні Бінкен під час поїздки в Австралію заявив, що продовження допомоги США залежить від «продовження демократичного правління і конституційного ладу» в Нігері.

Африканський союз висунув ультиматум хунті відновити демократично обраний уряд Нігеру протягом 15 днів. За словами блоку, якщо цього не зроблять, це змусить його вжити «необхідних заходів, включаючи каральних, проти винних».

Нігер – колишня французька колонія, є однією з найбідніших країн світу і покладається на близько два мільярди доларів щорічної міжнародної допомоги.

Українські військові «рухаються вперед» на Таврійському напрямку – Тарнавський

Українські військові рухаються вперед на Таврійському напрямку, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

«На Таврійському напрямку триває робота. Сили оборони рухаються вперед. За останню добу втрати ворога вбитими і пораненими склали більше двох рот. Знищено 20 одиниць військової техніки противника... Також було знищено два склади боєприпасів ворога», – написав він у телеграмі 30 липня.

Вранці Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що за минулу добу на фронті було 36 бойових зіткнень, і що Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському і Бердянському напрямках, «закріплюються на досягнутих рубежах».

Увечері 27 липня президент Володимир Зеленський опублікував відео, на якому українські захисники повідомляють, що звільнили село Старомайорське на стику Донецької та Запорізької областей.

84-річний чоловік поранений через обстріл Вовчанська – ОГП

84-річний чоловік був поранений у Вовчанську на Харківщині вранці 30 липня внаслідок російського обстрілу, повідомив Офіс генпрокурора.

«За даними слідства, 30 липня близько 8:00 російські військові здійснили мінометний обстріл міста Вовчанськ. Пошкоджено житловий будинок. Зазнав поранення 84-річний мирний мешканець. Слідчо-прокурорська група задокументувала наслідки чергової збройної агресії РФ», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі повідомили про початок досудового розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Російські війська регулярно обстрілюють Харківщину. Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Папа закликав Росію відновити зернову угоду

Папа Римський Франциск 30 липня закликав Росію відновити дію чорноморської зернової угоди, яка дозволяла Україні експортувати зерно зі своїх морських портів, попри війну.

«Я звертаюся до моїх братів, влади Російської Федерації, щоб Чорноморська ініціатива була відновлена, і зерно могло транспортуватися безпечно», – сказав Франциск під час послання в неділю.

17 липня Кремль заявив про припинення дії Чорноморської зернової угоди, укладеної в липні 2022 року окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі.

Після виходу з зернової угоди Росія посилила атаки по півдню України, зокрема, портовій інфраструктурі Одещини. Після чергової російської атаки з використанням ударних дронів, «Оніксів», «Калібрів», Х-22 та інших ракет Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков 26 липня заявив, що Росія за останні дев’ять днів своїми ударами пошкодила і частково знищила 26 об’єктів портової інфраструктури і п’ять цивільних суден.

Міністр назвав метою російських атак «позбавити світ українського продовольства, створивши таким чином глобальну продовольчу кризу».

За словами Кубракова, Москва також обмежує судноплавство в районі окупованого Криму і територіальних вод Болгарії, таким чином блокуючи рух суден до морських портів України.

Херсонська ОВА повідомила про поранення ще двох цивільних через обстріли РФ

33-річна жінка зазнала поранення 30 липня на Херсонщині через російський обстріл, повідомила обласна військова адміністрація.

«Російська армія продовжує калічити мирних жителів Херсонщини. Сьогодні у селі Новодмитрівка окупанти вдарили по житловому будинку. Поранення обличчя отримала 33-річна жінка, її шпиталізували у стані середньої тяжкості», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними ОВА, до лікарні звернулася 39-річна жителька Веселого, яка ввечері 29 липня постраждала внаслідок російського мінометного обстрілу. У неї діагностували поранення спини і плеча.

Раніше в ОВА повідомляли про поранення двох цивільних у регіоні минулої доби.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В Україні прокоментували атаку безпілотників на Крим і Москву

Речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат прокоментував атаки безпілотників на Москву й окупований Крим.

«У Росії завжди щось літає, і в Москві, зокрема. Є ті, кого війна «не торкається» – вона вже торкається. Вже є певні настрої у Росії – щось прилітає, і голосно. Як би російська влада не хотіла заплющити на це очі і сказати, що вони все збили, – і в Криму все збили, і там все збили, – але щось прилітає. Тому говорити про російський спокій у глибинці вже не доводиться. Вони отримали те, що хотіли», – наголосив він в ефірі українського національного телемарафону.

Ігнат додав, що безпілотники, навіть тихохідні – складна ціль для протиповітряної оборони.

Вранці 30 липня Міноборони Росії заявило про чергову атаку безпілотників на Москву та окупований Крим. Стверджується, що над півостровом 16 БПЛА нібито збили сили ППО, ще дев’ять – придушені засобами РЕБ.

У російській столиці, за повідомленням, один дрон був знищений у повітрі засобами ППО над територією Одинцовського району Московської області. Ще два безпілотники були пригнічені засобами радіоелектронної боротьби і, втративши управління, впали на території комплексу нежитлових будівель «Москва-Сіті», заявили в Міноборони Росії.

Мер російської столиці Сергій Собянін заявив, що «незначно пошкоджені» фасади на двох офісних вежах, жертв і постраждалих немає».

Російське державне агентство ТАСС повідомило, що через атаку безпілотників закривали на вильоти і прибуття аеропорт «Внуково».

Як повідомила російська служба Радіо Свобода, в будівлях «Москва-Сіті» розташовані, крім інших, підрозділи Мінекономіки Росії, Мінпромторгу РФ, Мінцифри, Ростуризму, Росстандарту і Росмайна. За словами очевидців, після атаки дронів вулицею розлетілися службові документи, що належать, ймовірно, Міністерству цифрового розвитку Росії.

Раніше цього тижня в Росії двічі заявляли про атаку безпілотників на Москву і Московську область: 24 і 28 липня.

Коментуючи одне з цих повідомлень, прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що США «загалом» не підтримують атаки на міжнародно визнану територію Росії. Водночас вона зазначила, що війну почала Росія, і вона ж може завершити її «в будь-який момент виводом військ із України».

ISW проаналізував, як у Росії висвітлюють наступ України і як на це вплинув арешт Гіркіна

Сегменти російського провоєнного ультранаціоналістичного інформаційного простору, схоже, об’єднуються навколо спроб Кремля показати український контрнаступ як «провал», дедалі більше перебільшуючи втрати України і пишучи менше про втрати і виклики для Росії, заявив американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Відомі російські воєнні блогери все частіше неправдиво представляють українські контрнаступальні операції як серію невдалих штурмів по всій лінії зіткнення. Зокрема, вони широко розповсюдили кадри 29 липня, стверджуючи, що один російський танк розбиває цілу українську роту з бронетехнікою, і заявляючи, що подія сталася нещодавно, але насправді кадри зроблені 7 червня і показують, як російські артилерійські частини б’ють по українській колоні», – йдеться в повідомленні.

В ISW зауважують, що російські джерела навмисно використовують старі кадри, щоб підтвердити наративи Кремля.

«Президент Росії Володимир Путін нещодавно заявив, що українські війська втратили 39 одиниць бронетехніки за кілька днів боїв на заході Запорізької області, що є помітним перебільшенням. Раніше ISW оцінював, що Кремль, ймовірно, змінює свою політику щодо висвітлення війни, щоб применшити ймовірність успішного українського контрнаступу і прорекламувати себе як ефективного менеджера військових зусиль», – йдеться у звіті.

За словами аналітиків, окремі російські воєнні блогери, можливо, формують своє висвітлення українського контрнаступу через страх покарання Кремля «після арешту відомого провоєнного критика Ігоря Гіркіна».

«28 липня російське інсайдерське джерело заявило, що Кремль нещодавно заохочував пов’язаних із Кремлем блогерів зменшити висвітлення війни в Україні… ISW не помічає, що афілійовані з Кремлем воєнні блогери скорочують висвітлення війни, хоча вони почали більш рішуче стверджувати, що український контрнаступ є провалом. Арешт відомих критиків російських військових дій в Україні, таких як Гіркін, разом із постійними зусиллями Міністерства оборони Росії консолідувати контроль над російським інформаційним простором може спонукати деяких блогерів узгоджувати своє висвітлення війни з Кремлем більше, ніж вони зазвичай робили», – заявили в ISW.

Водночас аналітики зауважують, що здатність Кремля створити більш послідовний наратив про війну в російському інформаційному просторі залишається невизначеною, і подальші невдачі Росії чи значні успіхи України можуть перешкодити прогресу Кремля в цих зусиллях.

«Деякі сегменти російського інформаційного простору продовжують скаржитися на системні проблеми у веденні Росією війни проти України, і багато російських воєнних блогерів, ймовірно, змінять курс у висвітленні українського контрнаступу в разі значних успіхів України», – наголосили дослідники.

Ігоря Гіркіна заарештували 21 липня за звинуваченням в екстремізмі через пости в його соцмережах. Гіркін у мережі неодноразово критикував прямо президента РФ Володимира Путіна за провали так званої «спеціальної операції» (війни) в Україні, а також висловлював незадоволення діями на фронті російського військового керівництва.

Ракетний удар РФ по Сумах: число загиблих зросло до двох, 20 людей постраждали – міська рада

До двох зросло число загиблих у Сумах внаслідок вчорашнього вечірнього удару по місту з боку Росії, повідомила міська рада. Ще 20 людей постраждали, з них троє залишаються в лікарні.

«Внаслідок влучання ворожої ракети зруйновано та пошкоджено корпуси закладу професійно-технічної освіти. Також пошкоджено гуртожитки і багатоповерхівки… Продовжуються заходи з розбору завалів та евакуації населення», – йдеться в повідомленні.

Раніше було відомо про одну загиблу людину і п’ятьох постраждалих.

Напередодні ввечері обласна військова адміністрація повідомила, що російські військові завдали ракетного удару по закладу освіти в Сумах.

Російські війська фактично щодня обстрілюють прикордонні громади Сумщини.

Влада області розглядала евакуацію з прикордонних органів. Як заявив 13 липня мер Сум Олександр Лисенко, обласний центр готується розселити приблизно 12 тисяч людей.

ВМС: у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають чотири російські кораблі

Чотири російські кораблі перебувають на бойовому чергуванні в Чорному морі вранці 30 липня, повідомили Військово-морські сили Збройних сил України. Як випливає з наведених даних, носіїв крилатих ракет «Калібр» серед них немає.

«В Азовському морі перебуває один ворожий корабель; у Середземному морі на бойовому чергуванні – вісім ворожих кораблів, з них два – носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп – до 24 ракет», – йдеться в повідомленні.

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони. Його заява прозвучала на тлі щільних російських атак по півдню України з використанням ударних дронів, «Оніксів», «Калібрів», Х-22 та інших ракет, деякі з яких Україна просто не має змоги збивати.

Двоє жителів Херсонщини поранені за добу через обстріли з боку Росії – ОВА

Двоє жителів Херсонської області зазнали поранення минулої доби через російські обстріли, повідомила обласна військова адміністрація.

«За минулу добу противник здійснив 69 обстрілів, випустивши 313 снарядів з мінометів, артилерії, «Градів», танків, авіації і БПЛА. По місту Херсон ворог випустив 44 снаряди. Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; територію заводу в Херсоні», – йдеться в повідомленні ОВА у телеграмі.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Розвідка Британії прокоментувала переміщення «вагнерівців» до Білорусі і відсутність у них важкої техніки

Розвідка Великої Британії заявляє, що російське угруповання найманців ПВК «Вагнер», яке перебралося до Білорусі, ймовірно, віддало важку техніку, з якою воювало в Україні, Міністерству оборони Росії.

У розвідці зауважили, що від середини липня 2023 року щонайменше кілька тисяч бійців ПВК «Вагнер», ймовірно, розмістилися у військовому таборі в Целі, що в центральній Білорусі.

«Знімки показують, що з середини липня 2023 року сотні транспортних засобів прибули на раніше майже порожню територію. Окремі повідомлення свідчать про те, що більшість видимих транспортних засобів – це вантажівки і мікроавтобуси з невеликою кількістю бойових броньованих машин. Залишається незрозумілим, що сталося з важкою технікою «Вагнера», яку використовули в Україні; існує реальна ймовірність того, що ПВК була змушена повернути її російським військовим», – йдеться в повідомленні.

«Здатність «Вагнера» забезпечити собі важку техніку і засоби, такі як повітряний транспорт, стане ключовим фактором її майбутньої бойової ефективності», – наголосили у британській розвідці.

За даними моніторингової групи «Білоруський гаюн», яка відстежує військову діяльність у країні, з 15 липня до Білорусі прибули загалом 11 колон із технікою, яка може належати найманцям «Вагнера».

Активність у покинутому військовому містечку в селі Цель почалася відразу після заколоту ПВК «Вагнер» на чолі з Євгеном Пригожиним 24 червня.

За версією Олександра Лукашенка, саме він зумів досягти компромісу між російською владою та Пригожиним і запросив найманців «Вагнера» до Білорусі. 27 червня Лукашенко підтвердив приїзд Євгена Пригожина до Білорусі.

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що найманці ПВК «Вагнер», які перебазувалися до Білорусі, не становлять військової загрози для Польщі чи України, «принаймні поки вони не будуть переоснащені механізованою технікою».

Міноборони Росії заявило про черговий удар безпілотниками по Москві й окупованому Криму – фото

Міністерство оборони Росії заявило про удар безпілотниками по Москві й окупованому Криму. В ударі російське відомство звинуватило українські сили. Київ цю заяву поки не коментував.

Зокрема, за даними Міноборони РФ, один дрон був знищений у повітрі засобами ППО над територією Одинцовського району Московської області.

«Ще два безпілотники були пригнічені засобами радіоелектронної боротьби і, втративши управління, впали на території комплексу нежитлових будівель Москва-Сіті», – йдеться в повідомленні.

Мер російської столиці Сергій Собянін заявив, що «незначно пошкоджені» фасади на двох офісних вежах, жертв і постраждалих немає».

Російське державне агентство ТАСС повідомило, що через атаку безпілотників закривали на вильоти і прибуття аеропорт «Внуково».

Як повідомила російська служба Радіо Свобода, в будівлях «Москва-Сіті» розташовані, крім інших, підрозділи Мінекономіки Росії, Мінпромторгу РФ, Мінцифри, Ростуризму, Росстандарту і Росмайна. За словами очевидців, після атаки дронів вулицею розлетілися службові документи, що належать, ймовірно, Міністерству цифрового розвитку Росії.

Крім того, російська сторона заявила про «припинену спробу» удару 25 безпілотниками по об’єктах в окупованому Криму.

«Шістнадцять українських БПЛА знищено вогнем засобів ППО. Ще дев’ять – пригнічені засобами радіоелектронної боротьби і, не досягнувши мети, зазнали аварії в акваторії Чорного моря в районі мису Тарханкут», – йдеться в повідомленні.

У Міноборони РФ заявили, що руйнувань і постраждалих немає.

Раніше цього тижня в Росії двічі заявляли про атаку безпілотників на Москву і Московську область: 24 і 28 липня.

Коментуючи одне з цих повідомлень, прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що США «загалом» не підтримують атаки на міжнародно визнану територію Росії. Водночас вона зазначила, що війну почала Росія, і вона ж може завершити її «в будь-який момент виводом військ із України».

Попереднього разу про атаку безпілотників по Москві повідомляли 4 липня. Міноборони РФ заявило про знищення п’ятьох безпілотників у Новій Москві та Підмосков’ї. Росія звинуватила Україну в цій атаці.

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, коментуючи тоді удари, заявив, що у ГУР «традиційно не коментують це». «Але так буває. Якщо російська 45-та бригада спецназу займається диверсіями в українському тилу, то це означає, що щось може прилетіти по Москві. Так трапляється», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

У Криму, починаючи з серпня 2022 року майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов називав безпілотники «основною загрозою» для окупованого Криму. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закритий.

Дивіться світлини удару безпілотників по Москву у ніч на 30 липня за лінком

Війська РФ втретє за місяць атакували Зміїний – ОК «Південь»

Російські військові в ніч на 30 липня втретє за цей місяць атакували острів Зміїний, повідомило оперативне командування «Південь».

«Вночі ворог вдався до повітряних атак. Тактичною авіацією в Чорному морі втретє цього місяця атакував Зміїний, закинувши в районі острова дві авіабомби невстановленого зразка», – йдеться повідомленні.

Крім того, військові нагадали, що в ніч на 30 липня зі східного узбережжя Азовського моря загарбники спрямували ударні безпілотники типу Shahed-136 по аграрних підприємствах Херсонщини і Криворізького району Дніпропетровщини.

«Всі чотири безпілотники знищені силами протиповітряної оборони. Уламки впали на територію однієї з агрофірм. Виникла пожежа зернового сховища, яку оперативно загасили. Пошкоджено складські приміщення. Люди не постраждали», – повідомили в ОК «Південь».

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив, що уламки впали в Криворізькому районі.

Невеликий – площею у близько 20 гектарів – острів Зміїний у Чорному морі територіально належить Одеській області. З кінця лютого 2022 року він був окупований російською армією. У липні 2022 року Генеральний штаб Збройних сил України підтвердив його остаточне звільнення.

WSJ: у Саудівській Аравії пройдуть переговори 30 країн щодо України

Саудівська Аравія збирається провести переговори між Заходом, Україною і ключовими країнами, що розвиваються, на початку серпня. Серед учасників – Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія не запрошена, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, які брали участь в обговоренні.

За словами співрозмовників видання, зустріч потрібна для того, щоб Захід міг заручитися підтримкою великих країн, багато з яких дотримуються нейтралітету щодо війни Росії проти України.

Саудівська Аравія, за словами дипломатів, була обрана для проведення переговорів, зокрема, щоб переконати Китай, який підтримує тісні зв’язки з Москвою, взяти в них участь.

Як пише видання, українські й західні чиновники вважають, що спільні зусилля зможуть привести до мирного саміту наприкінці цього року, на якому лідери домовляться про загальні засади врегулювання конфлікту. Ці принципи, за словами джерел, мають допомогти у проведенні переговорів між Росією й Україною на користь Києва.

У червні на закритій зустрічі в Копенгагені, як кажуть джерела видання, Київ намагався переконати країни, що розвиваються, підтримати мирний план президента Володимира Зеленського з 10 пунктів. Він, зокрема, передбачає, що будь-які переговори можуть розпочатися лише після повернення всіх окупованих Росією територій, зокрема Криму, і виведення з них російських військ.

Країни, що розвиваються, заявили, що готові обговорювати загальні принципи, але не можуть підтримати план Зеленського, зазначають журналісти.

Одна цивільна людина загинула, 5 постраждали в Сумах через удар РФ – МВС

Одна цивільна людина загинула і п’ятеро – зазнали поранень внаслідок ракетного удару російських військ по Сумах напередодні ввечері – такі попередні дані повідомило Міністерство внутрішніх справ України в ніч на 30 липня.

Напередодні ввечері обласна військова адміністрація повідомила, що російські військові завдали ракетного удару по закладу освіти в Сумах. Даних про постраждалих тобі не було.

Російські війська фактично щодня обстрілюють прикордонні громади Сумщини.

Влада області розглядала евакуацію з прикордонних органів. Як заявив 13 липня мер Сум Олександр Лисенко, обласний центр готується розселити приблизно 12 тисяч людей.

Генштаб ЗСУ повідомив про 36 боєзіткнень на фронті й 480 загиблих військових РФ за добу

Генеральний штабу збройних сил України повідомив, що за минулу добу на фронті було 36 бойових зіткнень.

«На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки і Білогорівки Луганської області… На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка… Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському і Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах», – йдеться в ранковому зведенні Генштабу.

Крім того, командування навело дані про втрати Росії у війні проти України за останню добу:

  • 480 військових (близько 245 700 – від початку повномасштабної війни)
  • 14 танків (4205 – від початку вторгнення)
  • 11 бойових броньованих машин (8178)
  • 9 артилерійських систем (4795)
  • 1 засіб ППО (459)
  • 4 БПЛА оперативно-тактичного рівня (4011)
  • 28 одиниць автомобільної техніки й автоцистерн (7275).

Росія останнім часом не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Станом на 28 липня російські журналісти встановили імена 28 652 російських військовослужбовців, які загинули під час війни проти України. Втрати підрахували Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів. До списку входять лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути щонайменше у два – два з половиною рази вищою.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Повітряні сили: РФ вкотре атакувала Україну дронами, їх збили

Росія в ніч на 30 липня вкотре атакувала Україну безпілотниками, повідомило командування Повітряних сил Збройних сил України. За повідомленням, удар був завданий із південно-східного напрямку чотирма ударними БпЛА Shahed-136/131.

«Силами і засобами Повітряних сил усі ворожі БпЛА знищено у межах Херсонської та Дніпропетровської областей… Також 29 липня протиповітряною обороною було знищено чотири розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня», – йдеться в повідомленні.

Раніше в Генштабі ЗСУ без подробиць повідомили про нічний удар РФ «Шахедами».

«Протягом минулої доби ворог завдав вісім ракетних, 33 авіаційних ударів і здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі наголосили, що ймовірність подальших ракетних й авіаційних ударів по всій території України «залишається високою».

Російські війська активізували удари по Україні від початку травня, застосовуючи при цьому ракети і безпілотники.

В американському Інституті вивчення війни зазначали, що російські війська активізували удари по всій території України, особливо в тилових районах, що «є частиною нової російської повітряної кампанії в Україні, спрямованої на зниження здатності України проводити контрнаступальні операції».

«Черги немає». Хто навчається і викладає у псевдовишах в окупації?

Як проходить вступна кампанія до навчальних закладів, які створила російська окупаційна влада? Чи є там студенти та викладачі? Як працюють університети з Бердянська і Маріуполя, які перемістилися на підконтрольну владі України територію? Чи збирається Херсонський державний університет повертатися до Херсону? Як повномасштабна війна змінює українську систему вищої освіти?

Про все це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» за лінком

Зеленський під час візиту на Донбас перерахував ключові бойові операції на фронті

Президент України Володимир Зеленський у суботу, 29 липня, відвідав Донеччину.

За його словами, українські військові завдають «особливо відчутних ударів» по російській армії.

«Сили спеціальних операцій – це такий героїзм, про який неможливо розказати всі деталі. Лише через роки, згодом – така специфіка операцій... З того, про що можна зараз говорити, звичайно, – це участь у ключових бойових операціях. Бахмут зокрема. Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Соледар. Разом з усіма боронили Київ і Гостомель, і Бучу, і Ірпінь, і Мощун, і Макарів. Острів Зміїний – це теж ССО разом з розвідкою, разом з «альфівцями» та ВМС. Кінбурнська коса, Херсон. Зараз – звільнення Старомайорського. Це теж результат, зокрема, і ССО», – сказав Зеленський.

Він повідомив, що за час війни 17 воїнів Сил спеціальних операцій удостоєні звання Героя України.

«13 із них, на жаль, посмертно. Загалом 2520 воїнів ССО відзначені державними нагородами», – зазначив президент.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG