Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Маляр: Сили оборони просунулися на південному фланзі біля Бахмута

Українські військові просунулись на південному фланзі біля Бахмута Донецької області, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«Сьогодні ми продовжували рух вперед на південному фланзі довкола Бахмута. Є певні просування. Північний фланг – тривають бої без зміни положень», – зазначила вона.

За даними Маляр, на Бахмутський напрямок російські війська стягують додаткові сили та засоби, але в самому Бахмуті з обох боків тривають обстріли.

«Ворог інтенсивно обстрілює, зокрема, з використанням великокаліберних кулеметів і протитанкових керованих ракет (ПТУР), також розгорнув систему спостереження», – каже Маляр.

Також відомо, що на Куп’янському та Лиманському напрямках російські війська «поводяться активно» – зокрема, «кілька разів загарбники пробували наступати, але невдало і зі втратами».

На Авдіївському напрямку тривають бої. «Ворог безуспішно намагається наступати. Але наші оборонці не залишають йому жодного шансу», – зауважила заступниця міністра.

На Мар’їнському напрямку, за її даними, російські військові активізували штурмові дії із застосуванням техніки – танків, бойових машин піхоти тощо. Успіху загарбникам це не принесло – Сили оборони відбили всі штурми та відчутно знизили наступальний потенціал армії РФ.

На Бердянському й Мелітопольському напрямках українські захисники просуваються «поступово, але впевнено».

«Наші оборонці роблять свою роботу довкола декількох населених пунктів. Але всі деталі – тоді, коли дозволить безпека операцій», – додала Маляр.

У столиці перейменують монумент «Батьківщина-мати»

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні вирішили перейменувати столичний монумент «Батьківщина-мати», розповів директор установи Юрій Савчук в ефірі «Українського радіо».

Він також додав, що для перейменування монументу є «всі підстави».

Директор музею сподівається, що остаточне рішення про перейменування монумента на «Україна-мати» буде ухвалено до Дня незалежності України, тобто до 24 серпня.

«Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня незалежності», – зазначив він.

Раніше цього місяця держінспекція архітектури та містобудування видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» – радянський герб замінять на тризуб.

У липні 2022 року в додатку «Дія» більшість українців, які взяли участь у голосуванні, підтримали заміну герба СРСР на тризуб.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року в Україні прискорився процес перейменування топонімів, названих на честь діячів російської та радянської історії та культури, памʼятники їм зносять.

У березні цього року Верховна Рада України ухвалила закон, який забороняє надавати географічним об’єктам назви, пов’язані з Росією.

Російські військові вдарили по закладу освіти в Сумах – влада

Російські військові завдали ракетного удару по закладу освіти в Сумах, йдеться в повідомленні обласної військової адміністрації.

«На місці прильоту працюють всі необхідні служби», – йдеться у повідомленні.

Наразі інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється. У Сумській ОВА також нагадали, що публікувати фото та відео з місця влучання та робіт щодо ліквідації наслідків суворо заборонено та закликали жителів міста не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Російські війська фактично щодня обстрілюють прикордонні громади Сумщини.

Влада області розглядає евакуацію з прикордонних органів. Як заявив 13 липня мер Сум Олександр Лисенко, обласний центр готується розселити приблизно 12 тисяч людей.

У ЗСУ кажуть про чергову «успішну атаку» на Чонгарський міст

Українські військові 29 липня завдали ще одного удару по мосту в Чонгарі, який сполучає материкову територію України з окупованим Кримом, повідомляє Управління стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача ЗС

Але військові не розголошують ні подробиць атаки, ні її наслідків.

Україна потребує системи ППО для безпеки судноплавства в Чорному морі – Гуменюк

Україна зараз потребує більше сучасних систем протиповітряної оборони, які будуть не лише прикривати окремі міста чи ділянки, а «матимуть змогу забезпечити безпеку судноплавства в усьому Чорноморському регіоні від терористичних дій Росії», зазначила начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

«Нам потрібні такі засоби, які дозволять на далекій відстані нищити навіть задуми росіян стосовно блокування судноплавства чи руйнування безпеки в регіоні. Також нам потрібні протиракетні та протиповітряні засоби захисту в безпосередній близькості до портів», – зазначила вона.

При цьому Гуменюк додала, що через шторм у Чорному морі немає жодного російського носія ракет.

«Зараз через шторм більшість кораблів російського флоту заховались на своїх базах, у Чорному морі залишилось лише шість кораблів. Серед них немає жодного носія ракет. Наразі обстановка спокійна, але ми не втрачаємо пильності», – підкреслила вона.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

«Save Azov»: як в Україні та світі вшановували пам’ять загиблих в Оленівці «азовців»

В Україні та світі вшановували пам’ять загиблих рік тому українських військовополонених в Оленівській колонії на окупованій частині Донеччини.

Кореспондент Радіо Свобода повідомляє, що у Львові в гарнізонному храмі святих Петра і Павла відбулась молитва за загиблих українських полонених в Оленівці.

У числі загиблих був 49-річний львів’янин, боєць полку «Азов» Петро Гук. Він разом із побратимами обороняв Маріуполь, перебував на «Азовсталі».

«Мій брат був поранений, і за наказом головнокомандувача вийшов з «Азовсталі» і був у російському полоні. Він перебував у бараці, мабуть, на нижньому ярусі, коли Росія здійснила теракт. Я не знаю деталей його загибелі, але за цей теракт Росія має відповісти. Тіло брата повернули 20 жовтня 2022 року. Цього року на початку червня завершили ідентифікацію і ми поховали його», – каже Роберт Гук.

На Марсовому полі у Львові, де похований Петро Гук та тисячі українських воїнів, відбулася панахида. У центрі Львова встановили виставку «Герої живі, допоки пам'ять про них жива», присвячену річниці трагедії в Оленівці. Подано поіменний список загиблих, фотографії. А у музеї «Територія терору» відбувся реквієм за загиблими.

У столиці Чехії Празі також вшановували пам’ять загиблих «азовців» – близько ста людей вийшли на Старомєстську площу у столиці Чехії із прапорами України та Чехії, тримаючи в руках плакати із обличчями загиблих бійців гарнізону Маріуполя.

«Ми прийшли сюди, щоб продовжувати говорити про наших героїв... Вони виконали наказ, виснаживши найбільш боєздатні частини армії РФ у Маріуполі... Ворог вбив їх, коли вони вже не могли дати відсіч – уві сні», – сказала співзасновниця чесько-української ініціативи «Голос України» Анастасія Сігнаєвська.

Учасники акції закликали звільнити понад ще 700 полонених «азовців», які вже понад рік перебувають у полоні. На мітингу активісти заспівали гімн України, а також скандували Save Azov.

Крім того, молоді активісти з України, Польщі, і Білорусі організували у Варшаві акцію протесту і вшанування пам'яті загиблих в Оленівці.

У Києві до роковин трагедії в Оленівці рідні загиблих запалили лампадки і свічки на майдані Незалежності біля символічного меморіалу.

Також пам’ять загиблих військовополонених ЗСУ в окупованій колонії в Оленівці рік тому вшановували в Брюсселі.

У ніч проти 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка був зруйнований. Тоді загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі».

Зведення Генштабу ЗСУ: протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення

Армія РФ намагається наступати на трьох напрямках фронту, але українські військові відбивають ці спроби, йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил у суботу, 29 липня.

За словами військових, протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення.

«Протягом доби ворог завдав 5 ракетних, 19 авіаційних ударів та здійснив 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки», – кажуть у ЗСУ.

Водночас відомо, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах.

«Авіація сил оборони за добу завдала п’ять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також українські захисники знищили один розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня», – розповіли в Генеральному штабі.

Українські військові повідомили також, що протягом доби уразили один артилерійський засіб на вогневій позиції, одну станцію радіоелектронної боротьби, а також один район зосередження особового складу армії РФ.

Армія РФ вдарила по Запоріжжю, загинули чоловік та жінка – влада

У суботу, 29 липня, армія РФ завдала ракетного удару по Запоріжжю, повідомив виконувач обов’язків міського голови Анатолій Куртєв.

«Ворожа ракета влучила по відкритій місцевості. На превеликий жаль, загинули чоловік та жінка. Ще одна жінка отримала поранення», – зазначив заступник мера міста.

Він також повідомив, що вибуховою хвилею вибиті вікна у багатоповерхівках та пошкоджена будівля освітнього закладу і супермаркету.

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазначає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

Посол Британії: «Росія викрадає дітей, щоб винищити наступне покоління захисників України»

Влада РФ викрадає українських дітей для того, щоб «винищити під корінь наступне покоління захисників України», заявила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс в інтерв’ю виданню АрміяInform.

«Це жахливо (викрадення Росією українських дітей – ред.) на всіх мислимих рівнях. І для мене це питання, яке не потребує стільки дискусій», – зазначила вона.

Сіммонс також наголосила, що Росія «здійснює гібридну агресію проти України».

«Перешкоджання експорту українського зерна – це частина російської війни та вторгнення в Україну. Так само як і бомбардування українських міст. Викрадення дітей також є частиною російського вторгнення. І насправді боляче говорити про це, адже йдеться про дітей конкретних людей», – додала посол.

Вона зазначила, оскільки війна в Україні триває вже впродовж багатьох років, то питання викрадення дітей не є новим.

«Викрадення, окрім усього іншого, створює психологічний бар’єр між дітьми та їхніми батьками. Ми знаємо, що є діти, які повертаються (з Росії – ред.) з думкою, що воювати росіянам проти України – це правильно», – заявила Сіммонс.

У червні ООН внесла російську армію та збройні угруповання до свого так званого «списку ганьби» через порушення прав дітей під час війни в Україні. Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш пояснив цей новий статус Росії нападами на цивільних і сотнями дітей, які постраждали з початку російського вторгнення в Україну в 2022 році.

За останніми даними Офісу генпрокурора, наразі відомо про щонайменше 494 дітей, загиблих внаслідок російської агресії, та понад 1058 поранених.

Українці вийшли на демонстрації у десятках західних столиць нагадати про Оленівку

Через рік після масового вбивства військовополонених у виправній колонії в окупованій Оленівці на Донеччині родичі тих, хто вижив і досі перебуває в полоні, вимагають їхнього негайного звільнення. У десятках міст – Варшаві, Празі, Парижі, Брюсселі, Лондоні, Нью-Йорку та інших –​ українці влаштували акції щодо цього воєнного злочину.

Про акцію у Брюсселі дивіться і читайте за лінком

П’ятий енергоблок ЗАЕС перевели у холодний зупин – МАГАТЕ

Окупанти РФ після переведення в гарячий зупин четвертого енергоблока Запорізької АЕС, охолодили п’ятий енергоблок, йдеться у новому звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Як розповіли в МАГАТЕ, «охолодити п’ятий реактор ЗАЕС вирішили з метою проведення ремонтних робіт на енергоблоці, які можливі лише у стані холодного зупину».

Це сталося через три дні після того, як окупанти РФ перевели четвертий енергоблок з холодного стану в гарячий. Тепер, за словами МАГАТЕ, «пара з четвертого енергоблока використовується для очищення стічних вод на ЗАЕС». Також у відомстві кажуть, що інші реактори – в режимі холодного зупину.

Водночас, як зазначають в МАГАТЕ, експерти організації пропонували встановити на ЗАЕС зовнішній паровий котел, аби перевести всі енергоблоки атомної станції в режим холодного зупину.

Крім того, експерти МАГАТЕ, які перебувають на території ЗАЕС, 28 липня відвідали п’ятий енергоблок, щоб оглянути корпус реактора, басейн відпрацьованого палива та парогенератор. За їхніми словами, «все обладнання, здається, було в нормальному стані».

Жодних мін чи вибухівки експерти організації також не виявили всередині енергоблоку. Однак міни все ще залишаються по периметру АЕС. Також «окупанти не допускають експертів МАГАТЕ на дахи енергоблоків, де, за даними української розвідки, може бути вибухівка».

Раніше пресслужба МАГАТЕ повідомила, що експерти організації під час огляду ЗАЕС 23 липня побачили кілька мін, які розташовані в буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром станції. Міни перебували в закритій зоні, куди персонал станції не має доступу.

Редакція Радіо Свобода не може наразі незалежно перевірити ці дані.

Росія захопила Запорізьку АЕС у перші дні повномасштабного вторгнення в України. На початку липня 2023 року влада України заявила, що російські сили готують провокацію на АЕС. Російська сторона натомість стверджувала, нібито українські війська готуються атакувати станцію уночі 5 липня.

Жодних подій у вказаний час на АЕС не зафіксували, при цьому на супутникових знімках АЕС на даху енергоблоку №4 помітили сторонні невідомі предмети, які зʼявилися в ніч на 5 липня.

«Була в кутку, дивом вціліла». Що розповідають потерпілі від ракетної атаки армії РФ по Дніпру (репортаж)

Дев’ятеро поранених людей, серед яких дві дитини, п’ять пошкоджених будинків, адміністративна будівля СБУ, автівки й гаражі – такі наслідки ракетної атаки по середмістю Дніпра, яка сталася ввечері 28 липня. За даними рятувальників, усі травмовані – звичайні перехожі: хтось поспішав з роботи додому, хтось – ішов сідати в авто.

Ракетою «Іскандер» російська армія влучила прямо в новозбудований житловий комплекс – пробило дах, зруйнувало цілу секцію від 12-го до 2-го поверху. Без загиблих обійшлося дивом – висотка тільки починала заселятися.

Що розповідають очевидці події, що зараз відбувається на місці та чи виплатять потерпілим компенсації? Дивіться і читайте за лінком

Зеленський в роковини загибелі «азовців» в Оленівці: «хай кожна втрата РФ буде розплатою за її зло»

Президент України Володимир Зеленський зробив заяву в роковини загибелі «азовців» в Оленівці.

За словами Зеленського в новому відеозверненні 29 липня, «теракт в Оленівці є одним з найбільш жорстоких та підлих злочинів Росії, навмисним та прорахованим вбивством полонених «азовців».

«Хай кожна втрата Росії буде розплатою за її зло і хай кожен окупант, кожен російський убивця, усі відповідальні за цей терор проти України та українців знають – поки ще живі, – що справедливість перемагає. Україна переможе», – наголосив президент.

У ніч проти 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка був зруйнований. Тоді загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі».

Як стверджує українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії заявили, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.

В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та тому що «не отримали необхідних гарантій безпеки».

Напередодні, до річниці трагедії в Оленівці, верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що Росія продовжує перешкоджати розслідуванню трагедії, а твердження Москви, що українські полонені були вбиті ракетою HIMARS, не відповідають дійсності.

Прикордонники розповіли, скільки «вагнерівців» перебуває на території Білорусі

У Білорусь продовжують прибувати найманці приватної військової компанії «Вагнера», зазначив речник Держприкордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

За його словами, наразі в Білорусі нараховується понад 5 тисяч «вагнерівців».

Як відзначив Демченко, Білорусь підтримує Росію, «надаючи країні-окупанту свої полігони, інфраструктуру, в тому ж числі й щодо розміщення «вагнерівців», а не лише підрозділів регулярної армії».

Водночас «будь-яких переміщень ворожих військ чи найманців біля кордону з Україною не спостерігається». За інформацією прикордонників, ситуація залишається «повністю контрольованою українськими воїнами».

«Підрозділи розвідки України, а це і розвідка ДПСУ, активно відстежують подальшу ситуацію, наскільки вона може змінитися і нести загрозу Україні. Але на даний момент та кількість представників ПВК Вагнер на території Білорусі значної загрози Україні не становить», – додав речник ДПСУ.

Заступник міністра внутрішніх справ Литви заявив, що його країна та Польща розглядають можливість закриття кордонів з Білоруссю через занепокоєння щодо присутності найманців російської військової компанії «Вагнер».

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що найманці ПВК «Вагнер», які перебазувалися до Білорусі, не становлять військової загрози для Польщі чи України, «принаймні поки вони не будуть переоснащені механізованою технікою».

МВС Німеччини вперше розповіло, скільки німців воюють в Україні – медіа

Міністерство внутрішніх справ Німеччини вперше надало дані про кількість громадян ФРН, які беруть участь у війні в Україні – про це повідомляє російська служба Радіо Свобода з посиланням на німецьке видання Welt am Sonntag.

У відповіді на запит газети відомство повідомило, що йдеться загалом про 61 людину. За даними міністерства, ці особи «виявляють виразні екстремістські устремління або зв’язок із політично мотивованими кримінальними злочинами».

Конкретно 39 осіб підозрюються в тому, що вони «залишили країну з наміром взяти участь у бойових діях». З них 27 воюють на боці Росії та 12 – на боці України. Раніше німецькі ЗМІ повідомляли про колишніх громадян країн СНД із німецьким громадянством, які вступили до підрозділів російської армії.

Серед громадян Німеччини є як праві, так і ліві екстремісти. Більшість із них схильні до «впливу іноземних ідеологій», повідомляє міністерство. Проте конкретніші факти щодо належності до певних політичних груп та рухів встановити неможливо, цитує газета МВС ФРН.

Загалом участь у бойових діях в Україні не піддається в Німеччині кримінальному переслідуванню, якщо німецькі громадяни не є найманцями, а борються у складі регулярних армій або порівнюваних із ними підрозділів. Однак це не звільняє їх від можливої відповідальності за скоєння воєнних злочинів, наголосила представниця МВС. Федеральна прокуратура Німеччини не надала виданню інформації про можливі кримінальні справи щодо громадян ФРН, які виїхали для участі в бойових діях.

З початку повномасштабної війни в Україні у німецьких ЗМІ з’являються повідомлення про громадян Німеччини, які виїхали для участі у бойових діях. Іноземні громадяни долучалися до Збройних сил України як добровольці після початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року.

Начальник Оленівської колонії сміявся і не допускав до поранених «азовців» медиків – розслідування МІПЛ

26 липня ГО «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ) представила своє розслідування про масове вбивство полонених «азовців» в Оленівській колонії №120 на окупованій частині Донеччини в ніч із 28 липня на 29 липня 2022 року. Тоді загинуло близько 50 військовополонених і ще понад 70 отримали важкі травми. Як раніше стверджувала українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити у цьому й дискредитувати українські сили.

Виконавча директорка МІПЛ Тетяна Катриченко в ефірі передачі Радіо Свобода «Свобода Live» розповіла, на чому базується розслідування її організації, а також звернула увагу на тодішнього керівника Оленівській колонії, який після вибухів, як стверджують, свідки, сміявся і не допускав до поранених українських бійців медиків. Читайте і дивіться за лінком

Моравецький заявив про перекидання понад 100 вагнерівців у Білорусі ближче до кордону Польщі й Литви

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що в Білорусі до району Сувальського коридору, який розділяє Польщу й Литву, перекинули понад 100 найманців російської приватної військової компанії «Вагнер». Про це політик сказав під час візиту до Ґлівіце 29 липня, передає білоруська служба Радіо Свобода.

Моравецький висловив впевненість, що за цією передислокацією може слідувати гібридна атака на територію Польщі. Він нагадав, що режим Лукашенка в Білорусі вже два роки провокує Польщу, використовуючи кордон і мігрантів на ньому, цитує Польське прес-агентство.

«Зараз ситуація ще більш загрозлива. У нас є інформація, що понад 100 найманців Вагнера рушили в бік Сувальського коридору поблизу Гродно в Білорусі», – заявив голова польського уряду.

Моравецький припускає, що «вагнерівці» перевдягнуться у форму білоруських прикордонників і допоможуть мігрантам нелегально потрапити на територію Євросоюзу.

Він також допускає, що самі найманці можуть почати видавати себе за мігрантів, щоб штурмувати кордон. А це «створює додаткові ризики» для Польщі.

Сувальський коридор – це сухопутний кордон між Білоруссю і Калінінградською областю, який з’єднує балтійські країни з Польщею та рештою країн НАТО.

Про намір захопити Сувальський коридор і тим самим «відрізати» Литву, Латвію і Естонію від інших країн альянсу говорили в Держдумі РФ.

Напередодні заступник міністра внутрішніх справ Литви заявив, що його країна та Польща розглядають можливість закриття кордонів з Білоруссю через занепокоєння щодо присутності найманців російської військової компанії «Вагнер».

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що найманці ПВК «Вагнер», які перебазувалися до Білорусі, не становлять військової загрози для Польщі чи України, «принаймні поки вони не будуть переоснащені механізованою технікою».

Представники ЮНЕСКО прибули до Одеси для оцінки наслідків ударів РФ – Кіпер

Представники організації ЮНЕСКО прибули до Одеси, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер 29 липня.

«Сьогодні зустрілися з представниками організації. Вони прибули в Одесу з місією для проведення комплексної оцінки шкоди культурним і релігійним об’єктам, завданої ракетними ударами, які здійснила Росія з 19 по 23 липня», – заявив очільник області.

За словами Кіпера, делегація працюватиме в Одесі чотири дні, протягом яких буде фіксувати наслідки російських атак. Він нагадує, що загалом внаслідок останніх російських ударів у місті постраждали 28 пам’яток архітектури.

Російські війська посилили атаки на Одесу після виходу з Чорноморської зернової ініціативи. Зокрема, вночі проти 23 липня, коли РФ вчергове атакувала Одеську область, ракетний удар зруйнував Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі, а також пошкодив будівлі в історичному центрі міста. За інформацією влади, тоді в Одесі було пошкоджено майже 50 будинків, більшість – пам’ятки архітектури.

ЮНЕСКО того ж дня назвала російську атаку на Одесу «зухвалою». Керівниця установи Одрі Азуле зазначила, що напад є «ескалацією насильства проти культурної спадщини України».

У Міноборони РФ заявили, що завдали удару по об’єктах біля Одеси, де, за їхніми твердженнями, готувалися «терористичні акти проти РФ». Згодом Міноборони РФ опублікувало також окрему заяву щодо удару по Спасо-Преображенському кафедральному собору, заявивши, що це робота української ППО.

Розвідка заявляє про вибух складу боєприпасів у Козачій бухті в Криму напередодні

Увечері 28 липня у Козачій бухті вибухнув склад боєприпасів, стверджує Головне управління розвідки Міноборони України.

«Близько десятої вечора 28 липня було гучно у Козачій бухті тимчасово окупованого Криму. Свідки чули два вибухи і звуки подальшої детонації боєприпасів. На місце події проїхало декілька машин швидкої допомоги та поліції», – повідомляє ГУР.

Зазначається, що в районі Козачої бухти зараз дислокується 810 окрема бригада морської піхоти армії РФ.

«Відомо, що вибухи та детонація внаслідок проведеної диверсії відбулись на «тимчасовому складі» боєкомплекту рашистів», – додають у ГУР.

Редакція Радіо Свобода наразі не може підтвердити цю інформацію незалежно.

Починаючи з серпня 2022 року в Криму, і зокрема в Севастополі, майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов називав безпілотники «основною загрозою» для окупованого півострова. У Криму діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закритий.

Проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії зафіксував понад 60 випадків ударів по військовій та логістичній структурі російської армії на Кримському півострові з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, зазначивши їх на інтерактивній карті Криму.

Путін проти всіх. Відмова від «зернової угоди» шкодить самій Росії?

Химерний образ «доктора Зло» з пародійного циклу фільмів про розвідника Остіна Паверса досі залишається швидше комічним втіленням персонажа, хворого на манію величі й ображеного на весь світ. Таких людей не буває не тільки у справжній політиці, але й у серйозних фільмах – адже персонаж, який бореться із усіма водночас, не викликає довіри у жодного глядача.

«Однак президент Росії Володимир Путін починає нагадувати саме такий гротескний персонаж. Хай не з комедії, хай із трагедії. Але я згадую саме про «доктора Зло», коли аналізую наслідки відмови російського президента від «зернової угоди», – зазначає політичний оглядач Віталій Портников. Його статтю читайте за лінком

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG