Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Євросоюз запровадив санкції проти п’яти російських компаній за «інформаційні маніпуляції»

Європейський союз запровадив санкції проти сімох громадян Росії та п’яти російських компаній – про це повідомила Європейська рада 28 липня.

Євросоюз стверджує, що ці організації та пов’язані з ними особи причетні до поширення маніпуляцій та пропаганди на підтримку російського збройного вторгнення в Україну.

До списку санкцій включені «Інститут російського зарубіжжя», «Діалог», інформаційне агентство «Інфорос», Агентство соціального проєктування та товариство з обмеженою відповідальністю «ГК Структура».

Також санкції запроваджені проти керівників та співробітників цих організацій: голови відділу розвитку стратегічних напрямів АНО «Діалог» Тимофія Васильєва (стверджується, що він веде провоєнний телеграм-канал «Війна з фейками» із сотнями тисяч підписників), засновника «ГК Структура» Іллі Ґамбачідзе, засновника «Інституту російського зарубіжжя» Олександра Старунського, гендиректорів «Інфоросу» Анастасії Кирилової та Ніни Дорохової, політолога Сергія Пантелєєва та директора Ділового клубу ШОС Дениса Тюріна.

«Ми націлені на тих, хто маніпулює інформацією та здійснює втручання в рамках ширшої гібридної кампанії Росії проти ЄС та його членів. Цими новими списками ми надсилаємо сильний сигнал, що ми знаємо, як вони маніпулюють нашим інформаційним простором і як вони працюють. Ми сповнені рішучості запобігати, стримувати та ефективно реагувати на ці загрози за допомогою нових інструментів», – заявив глава європейського зовнішньополітичного відомства Жозеп Боррель.

Як повідомляє канал «Настоящее время», причиною запровадження санкцій у ЄС назвали їхню участь у «поширенні пропаганди на підтримку агресивної війни Росії проти України»:

«За даними Євросоюзу, ці фізичні та юридичні особи причетні до створення підроблених вебсторінок та урядових вебсайтів, а також до ведення підроблених облікових записів у соцмережах».

Зокрема, за даними ЄС, «Інфорос» започаткувало понад 270 проксі-видань, які поширюють пропаганду на підтримку війни в Україні. Ще 2020 року Associated Press писало, що воно розповсюджує фейки про коронавірусну інфекцію. «Інститут російського зарубіжжя», за твердженням блоку, поширює «російську дезінформацію».

На сайті інституту йдеться, що організація «реалізує проєкти, що сприяють зміцненню інтеграції на Євразійському просторі та консолідації російського світу». Сайт публікує коментарі із заголовками на кшталт «Суб’єктність України можлива лише у разі відновлення російської ідентичності» (автор – включений до списку санкцій Пантелєєв).

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз запровадив санкції проти російських телеканалів RT, Sputnik, «Росія РТР/РТР Планета», «Росія 24/Росія 24», TV Centre International, НТВ/НТВ Мир, «Росія 1», РЕН ТВ, «Перший канал» у зв’язку з поширенням дезінформації та пропаганди проти ЄС.

ДСНС: усі 9 травмованих через ракетний удар по Дніпру – в стабільному стані

Через ракетний удар по центру Дніпра 28 липня травмовані дев’ять людей, їхні травми – нетяжкі, стан стабільний. Про це на брифінгу повідомив начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ДСНС в області Сергій Корінний, передає кореспондент Радіо Свобода.

Серед дев’яти травмованих, двоє підлітків 14 і 17 років. Усі люди лікуються вдома.

Всі постраждалі – це випадкові перехожі, сказав Корінний: хтось проходив вулицею, хтось ішов до автівки.

За даними представника ДСНС, у результаті ракетного удару повністю зруйновано близько півтора десятка квартир. 60% квартир секції житлового комплексу, куди вдарила ракета, так чи інакше пошкоджено.

«З того, що ми бачили на місці, руйнацій саме тримальних конструкцій не спостерігалося», – сказав Корінний.

З понеділка працюватиме спецкомісія, яка встановлюватиме обсяги руйнувань, повідомив міський голова Борис Філатов.

Ракетою також зруйновано крило адмінспоруди Служби безпеки України в Дніпрі.

Ввечері 28 липня російські війська завдали удару по Дніпру. За попередніми даними, атакували ракетами «Іскандер». Місцева влада повідомила, що російські ракети поцілили в багатоповерховий будинок і будівлю управління СБУ.

Четверо людей отримали поранення на Херсонщині за добу

Російські війська обстріляли Херсонську область 29 разів, випустивши 126 снарядів за добу 28 липня, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Зокрема, по Херсону російська армія випустила 11 снарядів.

«Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; територію зернового терміналу Бериславського району. Через російську агресію 4 людини дістали поранення», – написав Прокудін у своєму телеграмі.

Також одна людина отримала поранення в Кураховому Донецької області, заявив голова області Павло Кириленко.

«На Донецькому напрямку 1 людина поранена і пошкоджено 2 будинки у Кураховому. В Авдіївці під вогонь потрапив житловий сектор і територія АКХЗ. В Очеретинській громаді росіяни обстріляли околиці Уманського», – повідомив він.

Кириленко додав, що обстріли також пошкодили багатоповерхівку в Часовоярській громаді.

Також голови Запорізької, Сумської та Харківської областей також повідомляли про обстріли населених пунктів своїх регіонів, без постраждалих.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

ISW: Росія намагається фактично блокувати порти України, хоча не оголошувала блокаду офіційно

Розміщення Росією своїх сил у Чорному морі, ймовірно, спрямоване на де-факто блокаду українських портів, не відряджаючи для цього Чорноморський флот, вважає Інститут дослідження війни.

Зокрема, ISW посилається на слова речниці Сил оборони Наталії Гуменюк – вона навела перехоплені переговори, в яких російські військові застерігають цивільні судна від заходу до українських портів.

Крім того, російські джерела заявляють, що Кремль заборонив малим кораблям нічну навігацію Керченською протокою нібито через побоювання атак українських дронів.

«Позиція російського флоту в Чорному морі, ймовірно, навмисно неоднозначна, щоб викликати широке занепокоєння щодо можливого затримання російським флотом або прямих ударів по цивільних суднах. Кремль, ймовірно, прагне, щоб така постановка справляла стримуючий вплив на морський рух, щоб російським військово-морським силам не довелося здійснювати реальну блокаду українських портів», – заявляють автори звіту.

ISW вказує на те, що, за міжнародним правом, морська блокада є обов’язковою тільки для нейтральних суб’єктів, якщо воююча сторона офіційно її оголосить – Росія цього наразі не зробила.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Розвідка Британії прокоментувала «сплеск бойових дій» на півдні України в останні два дні

Протягом останніх 48 годин спостерігався «сплеск бойових дій» у двох секторах на півдні України, повідомляє розвідка Великої Британії вранці 29 липня.

«На південь від Оріхова бойові дії точаться біля села Роботине, в районі відповідальності 58-ї загальновійськової армії РФ. За вісімдесят кілометрів на схід українські війська завдали поразки частинам 247-го гвардійського десантно-штурмового полку російських повітряно-десантних військ (ВДВ) і захопили село Старомайорське», – йдеться в зведенні.

Водночас російські десантні підрозділи продовжують наступати в Серебрянському лісництві на захід від Кремінної, але досягли «незначних результатів», додає британське відомство.

Армія Росії вже близько двох тижнів проводить штурми по лінії Лиман–Кремінна–Куп’янськ.

Ввечері 27 липня резидент України Володимир Зеленський опублікував відео з військовими, які повідомляють про звільнення села Старомайорське на Донеччині, що за 150 км на схід від Запоріжжя.

Генштаб ЗСУ повідомляє про 27 бойових зіткнень за добу

Російські війська минулої доби обстрілювали, поміж іншого, населені пункти на Бахмутському, Куп’янському, Шахтарському та Авдіївському напрямках, повідомив Генеральний штаб Збройних сил вранці 29 липня.

За зведенням, протягом доби відбулось 27 бойових зіткнень.

«На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційного удару біля Григорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області», – заявив штаб.

Також ЗСУ продовжують стримувати російський наступ біля Мар’їнки. Натомість на Запорізькому та Херсонському напрямках російська армія зосереджує зусилля на недопущенні подальшого просування українських військ.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – додає командування.

За даними штабу, на окупованих територіях триває примусова російська паспортизація. Зокрема, в Горлівці, Донецька область, окупанти розіслали місцевим підприємствам «розпорядження щодо надання до так званого «міністерства державної безпеки «ДНР» списків працівників, які не отримали російський паспорт». Це вимагають зробити до 1 січня 2024 року.

«Разом з тим, окупаційна адміністрація населеного пункту Благовіщенка Запорізької області проводить заходи щодо заохочення місцевих мешканців за отримання російського громадянства. Зокрема, пропонує пенсіонерам грошову винагороду у 50 тисяч російських рублів», – йдеться в зведенні.

Крім того, Генштаб звітує про три авіаційних удари по місцях зосередження російських військ і техніки, а також про ракетні та артилерійські удари по російських позиціях і інших об’єктах.

У Дніпрі завершили пошукові роботи, кількість постраждалих не змінилася – голова ОВА

Працівники ДСНС завершили пошуково-рятувальні роботи в Дніпрі після третьої години ночі 29 липня, повідомив голова Дніпропетровської області Сергій Лисак.

«У Дніпрі ж кількість постраждалих не змінилася. 9 людей, серед яких двоє дітей. Окрім атакованих адмінбудівлі та багатоповерхівки маємо ще пошкодження. Це 4 житлові будинки навколо. Одна висотка, інші – двоповерхові. Зачепило й 3 адміністративні споруди і 7 автівок», – написав він.

За словами Лисака, комунальні служби почали ліквідацію наслідків удару.

Окрім Дніпра, в області зазнавали російських обстрілів Нікополь і Марганецька громада. Наслідки уточнюються, але, як повідомив голова області, ніхто не постраждав.

Ввечері 28 липня російські війська завдали удару по Дніпру. За попередніми даними, атакували ракетами «Іскандер». Місцева влада повідомила, що російські ракети поцілили в багатоповерховий будинок і будівлю управління СБУ.

В ООН станом на 30 червня змогли підтвердити загибель 9 177 і поранення 15 993 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Серед них – 535 загиблих і 1095 поранених дітей. В ООН зазначають, що реальна кількість загиблих і поранених може бути значно вищою.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Втрати Росії перевищили 245 тисяч військових – Генштаб

Російські війська втратили близько 390 військових за попередню добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил вранці 29 липня.

Відтак командування оцінює втрати російського особового складу в 245 220 людей.

Штаб також наводить дані про втрати російської техніки за добу:

  • 1 танк (всього 4 191)
  • 6 бойових броньованих машин (8 167)
  • 11 артилерійських систем (4 786)
  • 7 автомобілів і автоцистерн (7 247)
  • 1 одиниця спеціальної техніки (710)

Росія останнім часом не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Польща та Литва розглядають можливість закрити кордон з Білоруссю через «вагнерівців»

Польща та Литва розглядають можливість закриття кордонів з Білоруссю через занепокоєння щодо присутності найманців російської військової компанії «Вагнер», повідомив заступник міністра внутрішніх справ Литви Арнольдас Абрамавічус.

«Міркування реальні. Можливість закриття кордону існує», – сказав Арнольдас Абрамавічус журналістам, повідомляє AFP.

Литва неодноразово попереджала своїх західних союзників, що найманці «ПВК Вагнера» можуть маскуватися під шукачів притулку, намагаючись перетнути кордон Білорусі з країнами-членами ЄС, або влаштувати провокації за участю біженців.

«Це можуть бути якісь групи біженців, нелегальних мігрантів, яких перекидають, щоб викликати якісь заворушення», – сказав Абрамавічус.

Голова правлячої партії Польщі Ярослав Качинський 28 липня заявив, що «вагнерівці» перебувають у Білорусі не для розваги».

«Вони є там для того, щоб створювати різного роду кризи, насамперед спрямовані проти Польщі», – сказав Качинський, додавши, що Польща нарощує свою обороноздатність, «щоб ці провокації, ці дії зазнали поразки».

За даними моніторингової групи «Білоруський гаюн», яка відстежує військову діяльність у країні, з 15 липня до Білорусі прибули загалом 11 колон із технікою, яка може належати найманцям «Вагнера».

Активність у покинутому військовому містечку в селі Цель почалася відразу після заколоту ПВК «Вагнер» на чолі з Євгеном Пригожиним 24 червня.

За версією Олександра Лукашенка, саме він зумів досягти компромісу між російською владою та Пригожиним і запросив найманців «Вагнера» до Білорусі. 27 червня Лукашенко підтвердив приїзд Євгена Пригожина до Білорусі.

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що найманці ПВК «Вагнер», які перебазувалися до Білорусі, не становлять військової загрози для Польщі чи України, «принаймні поки вони не будуть переоснащені механізованою технікою».

Російських і білоруських спортсменок відсторонили від тенісного турніру в Празі

Російські та білоруські спортсмени не будуть допущені до участі у Відкритому чемпіонаті Праги наступного тижня, повідомляє АР з посиланням на організаторів жіночого тенісного турніру.

За словами організаторів, це оголошення було зроблено через день після того, як поліція не впустила російську тенісистку в країну.

Директор турніру Мирослав Малі не назвав її імені. За його словами, вона була першою учасницею з російським паспортом, яка прибула до країни.

За його словами, організатори звернулися до інших російських і білоруських гравців через Жіночу тенісну асоціацію, щоб вони не приїжджали до Праги.

Водночас Жіноча тенісна асоціація (WTA) дозволяє росіянам і білорусам брати участь у турнірах у статусі нейтральних спортсменів.

«Індивідуальні гравці WTA, громадяни Росії/Білорусі, продовжують змагатися в Турі на нейтральній основі. Незважаючи на їхній нейтралітет, уряд Чехії відмовляє деяким гравцям WTA у змозі брати участь у турнірі WTA 250, який має відбутися в Празі наступного тижня», – йдеться в заяві WTA 28 липня.

В WTA зазначають, що продовжуватимуть «розглядати ситуацію, оскільки ми враховуємо важливі міркування навколо складних геополітичних питань».

Уряд Чехії заборонив спортсменам з Росії та Білорусі брати участь у спортивних змаганнях на території Чехії через вторгнення Росії в Україну.

В акваторії Керченської протоки військові РФ запровадили обмеження на плавання

В акваторії Керченської протоки російські військові запровадили обмеження на плавання. Про це 28 липня повідомив оперативний штаб Краснодарського краю РФ із посиланням на розпорядження командування Міноборони Росії.

«Рішенням командування міністерства оборони РФ заборонено прохід усіх маломірних суден і плавзасобів у Темрюцькому районі між мисами Хроні та Ахіллеон і на північ від лінії між мисами Такіль і Панагія та береговою межею», – сказано в повідомленні.

Заборона стосується прогулянкових, вітрильних суден, надувних плавзасобів, гідроциклів, віндсерфів тощо. Обмеження не діють лише для кораблів, катерів і суден Військово-морського флоту РФ, прикордонних органів прокуратури та військ національної гвардії Росії.

При цьому транзитний рух цивільних суден Керч-Єнікальським каналом дозволено у світлий час доби згідно з графіком після проведення перевірок.

Про причини цих обмежень у відомстві не повідомили.

Крім того, пізно ввечері 28 липня російське видання «РИА Новости» повідомило, що рух автотранспорту Керченським мостом тимчасово перекрито. Про причину та терміни дії такого рішення не повідомляється.

Керченський міст стратегічно важливий як для постачання анексованого Криму, так і для перекидання живої сили, техніки та озброєнь для бойових дій в Україні. Цей міст був пошкоджений вибухами двічі від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Востаннє – 17 липня, а перед тим – у жовтні 2022 року.

25 липня міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю CNN заявив, що Україна продовжить завдавати ударів в окупованому Криму і атакувати Керченський міст, який з’єднує півострів із Росією.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Керченський міст, який з’єднує Росію з окупованим Кримом, є необхідним для вторгнення Москви і «має бути нейтралізований».

Міжнародна федерація фехтування вирішила допустити Харлан до майбутніх командних змагань

Бюро Міжнародної федерації фехтування (FIE) вирішило дозволити українській спортсменці Ользі Харлан взяти участь у майбутніх жіночих командних змаганнях з фехтування на шаблях на Чемпіонаті світу з фехтування 2023 року, який зараз триває в Мілані. Про це повідомила пресслужба федерації.

Водночас у FIE кажуть, що підтримують покарання, яке «після ретельного розгляду повністю відповідає офіційним правилам і відповідним покаранням».

«Ми ретельно обговорили це питання та рішення, і ми зустрілися з пані Харлан», – повідомляють у федерації.

Ольга Харлан, у свою чергу, наразі не коментувала це повідомлення Міжнародної федерації фехтування.

27 липня FIE дискваліфікувала українку Ольгу Харлан після її відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій, яка виступала в «нейтральному» статусі. Харлан відмовилася потиснути суперниці руку, як цього вимагають правила. Натомість українська спортсменка пропонувала росіянці «стукнутися» зброєю на заміну цього жесту.

Смірнова не стала цього робити, а згодом майже 50 хвилин залишалася на доріжці, очікуючи на офіційне завершення поєдинку.

Федерація фехтування України заявила про оскарження рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан на чемпіонаті світу в Мілані.

Президентом Міжнародної федерації фехтування є російський олігарх Алішер Усманов.

У Дніпрі кількість постраждалих через ракетний удар зросла до 9 – влада

Кількість постраждалих внаслідок російського удару по Дніпру зросла до 9 людей, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

«Через ракетний удар по Дніпру на зараз вже 9 постраждалих. Серед них двоє дітей – 14 та 17 років. У них акубаротравма. Такий же діагноз у двох 20-річних дівчат. Ще п’ятеро з рваними ранами. Це чоловіки від 18 до 53 років і 77-річна жінка», – написав він у телеграмі.

Раніше повідомлялося про 5 травмованих.

Ввечері 28 липня російські війська завдали удару по Дніпру. За попередніми даними, атакували ракетами «Іскандер». Місцева влада повідомила, що російські ракети поцілили в багатоповерховий будинок і будівлю управління СБУ.

В ООН станом на 30 червня змогли підтвердити загибель 9 177 і поранення 15 993 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Серед них – 535 загиблих і 1095 поранених дітей. В ООН зазначають, що реальна кількість загиблих і поранених може бути значно вищою.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Після низки звинувачень Росія заявила про «небезпечний» проліт безпілотника біля російського літака над Сирією

Росія заявляє, що безпілотник очолюваної США коаліції в Сирії «небезпечно» наблизився» до російського військового літака Су-34, це нібито сталося вранці 28 липня.

Як цитує ТАСС представника Міноборони РФ Олега Гурінова, інцидент із безпілотником MQ-9 стався над провінцією Ракка.

За його словами, російські пілоти продемонстрували «високий професіоналізм», оперативно вжили необхідних заходів для запобігання зіткнення.

США неодноразово повідомляли про небезпечне наближення російських військових літаків до їхніх безпілотників у Сирії.

Напередодні у Білому домі заявили, що російський винищувач випустив сигнальні ракети та вразив американський безпілотник у небі над Сирією 26 липня.

За даними агенції АР, це був шостий зареєстрований інцидент цього місяця та другий за останні 24 години, коли Сполучені Штати заявили, що російські військові літаки пролетіли небезпечно близько до американських пілотованих і безпілотних літаків, піддаючи екіпаж і літаки небезпеці.

У Севастополі ввечері чули стрілянину, Развожаєв знову заявив про навчання військових РФ

Увечері 28 липня у Севастополі було чути стрілянину, повідомив кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Зі свого боку, підконтрольний Росії голова міста Михайло Развожаєв знову заявив про проведення навчання військових РФ.

«На полігоні в районі Козачої бухти проводяться заходи бойової підготовки з нічними стрільбами», – написав Развожаєв у своєму телеграм-каналі.

Російська влада і військові раніше не попереджали про проведення цих навчань.

Починаючи з серпня 2022 року в Криму, і зокрема в Севастополі, майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов називав безпілотники «основною загрозою» для окупованого півострова. У Криму діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закритий.

У Запоріжжі в День державності вшанували пам’ять загиблих військових – фото

У Запоріжжі 28 липня відбулася акція вшанування загиблих під час російсько-української війни українських військових, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Місцем проведення заходу обрали майдан Волі, де раніше відвели локацію для встановлення пам’ятника загиблим захисникам України.

«Сьогодні в День державності ми з вами зібралися саме для вшанування наших загиблих воїнів, адже вони поклали свої життя за нашу державність, за нашу країну, за вільну незалежну України. Тому дуже важливо кожного дня пам’ятати за наших воїнів, не забувати про них. Наш простір є фундаментом майбутнього монументу загиблим військовослужбовцям. Проєкт цього монументу створив ветеран російсько-української війни з позивним «Дизайнер», щоби вшанувати своїх полеглих побратимів. Але ми маємо привчитись самі і привчати всіх запорожців до того, що саме на цьому місці вони будуть приходити і вшановувати пам’ять полеглих воїнів», – заявила організаторка заходу Ярина Геращенко.

Учасники акції встановили прапорці з іменами своїх загиблих рідних і близьких у спеціально створеній для цього зоні.

«Не всі герої були гідно поховані. Ворожа сторона і досі не повернула багато тіл загиблих в Маріуполі. Тож для нас, для сімей загиблих, дуже важливе створення таких пам’ятних просторів, щоб ми відчували, щоб ми бачили, що наші герої не забуті. А у випадку нас, сімей, які не могли навіть гідно поховати – це місце, куди ми можемо прийти і звернутися до наших героїв, наших коханих», – сказала під час заходу Марія, дружина загиблого під час боїв за Маріуполь бійця «Азову» Артема «Буйного» Вербовського.

Також під час акції її учасники вшанували пам’ять українських військовополонених, які загинули на території колонії в окупованій Оленівці рік тому.

«Мій чоловік зміг вижити. І я дуже дякую тим хлопцям, які були в ангарі, які змогли його витягнути, дати йому шанс на життя, а не пораненому згоріти там із тими хлопцями, які, на жаль, покинули нас і не зможуть повернутися. Сьогодні від влади ми часто чуємо, що головне – це повернути кожного героя додому. Але, на жаль, не кожного героя з полону ми вже зможемо повернути. Ми зараз прощаємося з тими, хто загинув там. Але ми хочемо повернути тих, хто залишився живими, тих, хто вижив, тих, хто поранені», – сказала під час заходу Оксана, дружина полоненого бійця «Азову» з позивним «Магоня».

  • У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка був зруйнований. Тоді загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі».
  • Як стверджує українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії заявили, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.
  • В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та тому що «не отримали необхідних гарантій безпеки».

Напередодні, до річниці трагедії в Оленівці, верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що Росія продовжує перешкоджати розслідуванню трагедії, а твердження Москви, що українські полонені були вбиті ракетою HIMARS не відповідають дійсності.

Світлини дивіться за лінком

Зеленський: російські війська поцілили у будівлю СБУ у Дніпрі

Російські війська поцілили у будівлю СБУ у Дніпрі, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Дніпро. Вечір пʼятниці. Влучання в багатоповерхівку та будівлю СБУ. Знову російський ракетний терор. Оперативно провів розмови з СБУ, МВС, ДСНС, керівником ОВА», написав він у телеграмі.

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в адмінбудівлі, в яку поцілили російські ракети, виникла пожежа на площі 100 квадратних метрів.

Попередньо відомо про трьох постраждалих.

В ООН станом на 30 червня змогли підтвердити загибель 9 177 і поранення 15 993 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Серед них – 535 загиблих і 1095 поранених дітей. В ООН зазначають, що реальна кількість загиблих і поранених може бути значно вищою.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Голова Африканського союзу назвав пропозицію Путіна щодо зерна недостатньою і закликав до перемир’я

Голова Африканського союзу Азалі Ассумані 28 липня заявив, що пропозицій президента Росії Володимира Путіна про постачання зерна в Африку недостатньо.

У заключній промові на російсько-африканському саміті в Санкт-Петербурзі Ассумані також заявив про необхідність перемир’я у війні, яку РФ веде проти України. За його словами, Путін продемонстрував готовність «до діалогу та пошуку рішення», і тепер «потрібно переконати» Україну.

Раніше Путін сказав африканським лідерам, що Росія готова постачати Африці зерно, частину з якого безкоштовно, після того, як минулого тижня відмовилася продовжити Чорноморську зернову ініціативу. Угода, укладена минулого року за посередництва ООН і Туреччини, дозволила Україні безпечно експортувати зерно з чорноморських портів, незважаючи на війну.

Світова ціна на зерно різко зросла після того, як Росія вийшла з угоди і згодом почала бомбардувати українську портову інфраструктуру.

Росія хоче безкоштовно надати від 25 до 50 тисяч тонн зерна в найближчі три-чотири місяці, повідомив Путін лідерам африканських країн 27 липня. Зерно отримають Зімбабве, Малі, Буркіна-Фасо, Сомалі, Еритрея і Центральноафриканська Республіка.

Ассумані сказав, що Путін «продемонстрував, що він готовий допомогти у сфері постачання зерна», додавши, що це важливо, «але цього може бути недостатньо». «Потрібно досягти припинення вогню», – сказав він.

Путін сказав африканським лідерам, що Київ відмовляється вести переговори. Росія вже давно заявляє, що відкрита до переговорів, але вони повинні враховувати «нові реалії» на місцях, тобто заявлену російською владою незаконну анексію територій чотирьох українських областей.

Президент України Володимир Зеленський відкидає ідею перемир’я на російських умовах, заявивши, що це залишить під контролем РФ приблизно 20 відсотків України і дасть російським силам час для перегрупування після 17 місяців масштабної війни.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк розкритикував те, що він назвав «традиційним переговорним ниттям» росіян. За його словами, зараз Україні «немає сенсу» вести переговори з Росією.

«Якщо Москва хоче домовлятися, то шлях ясний. 1. Геть з України. 2. Змініть політичну еліту. 3. Визнайте воєнні злочини. 4. Видайте трибуналу організаторів війни», – написав Подоляк у твітері.

Чорноморська зернова ініціатива дозволила експортувати 30 мільйонів тонн українського зерна.

Міністерство оборони Великої Британії 28 липня попередило, що африканські країни зазнають тривалих наслідків через рішення Росії зупинити свою участь в угоді.

«Енергоатом» заявляє про викрадення військами РФ ще одного працівника Запорізької АЕС – звернулися до МАГАТЕ

Компанія «Енергоатом» повідомляє про викрадення російськими військами ще одного працівника Запорізької АЕС.

«Понад місяць тому, 23 червня 2023 року, загарбники викрали інженера з охорони праці ЦТАВ тимчасово окупованої Запорізької АЕС Сергія Потинга, який залишався в Енергодарі та працював на станції. Його бачили у відділенні поліції, де росіяни тримають мешканців міста і працівників ЗАЕС. Сергій, перебуваючи у справжньому полоні рашистів, регулярно піддається катуванням та фізичному насильству. А після тортур загарбники щоразу відправляють інженера до лікарні, аби він не помер», – йдеться у повідомленні пресслужби.

При цьому, зауважують в компанії, чоловікові жодних звинувачень не висунули, проте продовжують знущання та репресії, у тимчасово окупованому місті проживають близькі Сергія Потинга, які підтверджують, що він живий.

«Енергоатом» звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі й усієї світової спільноти із закликом докласти максимальних зусиль та вжити всіх можливих заходів для звільнення усіх працівників ЗАЕС, яких тримають у російському полоні.

Компанія «Енергоатом» не вперше повідомляє про викрадення російськими військами співробітників окупованої ЗАЕС.

Росія захопила Запорізьку АЕС у перші дні повномасштабного вторгнення в України. На початку липня 2023 року влада України заявила, що російські сили готують провокацію на АЕС. Російська сторона натомість стверджувала, нібито українські війська готуються атакувати станцію уночі 5 липня.

Жодних подій у вказаний час на АЕС не зафіксували, при цьому на супутникових знімках АЕС на даху енергоблоку №4 помітили сторонні невідомі предмети, які зʼявилися в ніч на 5 липня.

Журналісти підтвердили загибель понад 28 тисяч російських військових в Україні

Станом на 28 липня відомі імена 28 652 російських військовослужбовців, які загинули під час війни проти України. Втрати підрахували Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів. До списку входять лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути у два – два з половиною рази вищою.

Так, на кінець травня цього року підрахунок видань «Медіазона» і «Медуза» показав кількість загиблих на війні російських військових у 47 тисяч осіб. Цю кількість журналістів отримали, виходячи з даних про надмірну смертність чоловіків боєздатного віку.

Від моменту попереднього зведення 30 червня до оприлюдненого сьогодні списку додалося 1851 ім’я.

Дослідники уточнюють, що приріст числа загиблих в’язнів стає дедалі меншим. За їхніми даними, зараз ув’язнені служать у загонах «Шторм Z» Міністерства оборони Росії. Наскільки масово йде вербування в колоніях зараз, поки неясно.

Загалом журналістам відомо про смерть 2976 мобілізованих росіян – 60% із них загинули в період від 1 січня 2023 року.

Аналітики, які стежать за контрнаступом України в Запорізькій області, відзначали високі втрати серед російської артилерії і ракетних військ. Бі-Бі-Сі і «Медіазона» бачать непрямі підтвердження цього: кількість загиблих російських військовослужбовців артилерійських військ за минулий місяць зростала швидше, ніж раніше.

За місяць стало відомо про загибель 17 офіцерів у званні від підполковника і вище. 11 липня підтвердилася загибель першого генерал-лейтенанта – це був Олег Цоков, заступник командувача Південного військового округу.

Загалом у списку загиблих високопоставлених офіцерів зараз – 280 людей.

Найбільше повідомлень про загибель військових приходить у Свердловську і Челябінську області, Башкирію, Бурятію та Ростовську область РФ. Велика кількість повідомлень про загибель із Краснодарського краю РФ, серед іншого, пояснюється тим, що там волонтери обходять цвинтарі і фотографують поховання військових – тобто про велику кількість втрат стає відомо публічно.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG