Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Трагедія в Оленівці: в Офісі генпрокурора кажуть, що мотиви злочину незрозумілі

Через рік після загибелі українських військовополонених на території колонії в Окупованій Оленівці 29 липня 2022 року, слідство не може зрозуміти, з яких мотивів був скоєний цей злочин. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив Тарас Семків, заступник начальника департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора.

«На жаль, не можемо зрозуміти з яких мотивів це зроблено. Очевидно, що це воєнний злочин. Російська Федерація цинічно порушує норми міжнародного гуманітарного права. Вона зобов’язана забезпечити відповідний захист військовополоненим, якими були люди, які перебували в Оленівці, але цього не було зроблено, тому важко зараз говорити про мотиви, з яких вони це зробили: чи це була ненависть до наших військовослужбовців за спротив збройній агресії, чи якісь особисті мотиви. Але очевидно, що було вчинено воєнний злочин, тут ні в кого немає ніяких сумнівів», – сказав Семків.

  • У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка був зруйнований. Тоді загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі».
  • Як раніше стверджувала українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії заявили, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.
  • В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та тому що «не отримали необхідних гарантій безпеки».

Напередодні, до річниці трагедії в Оленівці, верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що Росія продовжує перешкоджати розслідуванню трагедії, а твердження Москви, що українські полонені були вбиті ракетою HIMARS не відповідають дійсності.

МОК кваліфікував Ольгу Харлан до участі в Олімпіаді – Гутцайт

Міжнародний олімпійський комітет кваліфікував до участі в Олімпіаді-2024 українську фехтувальницю Ольгу Харлан, повідомив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт із посиланням на листа від президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, адресованого Харлан.

У документі президент МОК висловлює підтримку українській спортсменці, яку Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала після відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій.

«Зважаючи на вашу унікальну ситуацію, МОК виділить для вас додаткове місце на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі на випадок, якщо вам не вдасться кваліфікуватися у період, що залишився», – йдеться в листі.

Гутцайт зауважив, що зараз «триває робота по зняттю «чорної картки» для подальших змагань Ольги і недопущенню аналогічних ситуацій в інших видах спорту».

27 липня Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала українку Ольгу Харлан після її відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій, яка виступала в «нейтральному» статусі. Харлан відмовилася потиснути суперниці руку, як цього вимагають правила. Натомість українська спортсменка пропонувала росіянці «стукнутися» зброєю на заміну цього жесту.

Смірнова не стала цього робити, а згодом майже 50 хвилин сиділа на доріжці, очікуючи на офіційне завершення поєдинку.

Федерація фехтування України заявила про оскарження рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан на чемпіонаті світу в Мілані.

Президентом Міжнародної федерації фехтування є російський олігарх Алішер Усманов.

У російській Самарі стався вибух на нафтопереробному заводі

Депутат Держдуми Росії Олександр Хінштейн 28 липня заявив, що на нафтопереробному заводі у Самарі стався вибух.

За словами Хінштейна, постраждалих не було, а попереднє розслідування показало, що на об’єкті міг бути закладений вибуховий пристрій.

Хінштейн повідомив російському державному агентству ТАСС, що чоловіка, підозрюваного в причетності до вибуху, затримали при спробі виїхати з Росії.

У Telegram-каналі «112» чоловіка ідентифікували як Сергія О., який працював на НПЗ електриком. У повідомленні додали, що підозрюваного затримали під час спроби виїхати до Казахстану.

Точна кількість загиблих в Оленівці досі не відома – Офіс генпрокурора

Через рік після трагедії в окупованій Оленівці, що на Донеччині, точна кількість загиблих українських військовополонених досі не відома, заявив в ефірі Радіо Свобода Тарас Семків, заступник начальника департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора.

«На жаль, точних даних про кількість загиблих на території колишньої виправної колонії номер 120 у селі Оленівка Волноваського району Донецької області ми до цього часу не маємо, оскільки російська сторона не сприяє встановленню обставин, які там відбулися», – сказав Семків.

За його словами, наразі достеменно можна говорити про 57 загиблих, але в Офісі генпрокурора не впевнені, що це всі жертви. Можливо, тіла загиблих ще будуть повернуті в рамках обмінів, припустив Тарас Семків.

«Можу поінформувати, що на теперішній час ідентифіковано 52 тіла наших загиблих героїв з 57, яких повернула нам держава-агресор. Ідентифікація інших п’яти тіл ще триває, але ми не впевнені що це всі тіла», – сказав він.

  • У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка був зруйнований. Тоді загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі».
  • Як стверджує українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії заявили, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.
  • В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та тому що «не отримали необхідних гарантій безпеки».

Напередодні, до річниці трагедії в Оленівці, верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що Росія продовжує перешкоджати розслідуванню трагедії, а твердження Москви, що українські полонені були вбиті ракетою HIMARS не відповідають дійсності.

Російську тенісистку не пустили до Чехії на турнір WTA у Празі

Російську тенісистку не пустили до Чехії на турнір WTA у Празі. Спортсменка залишила територію країни, повідомило чеське Міністерство внутрішніх справ.

Місяць тому уряд Чехії заборонив російським спортсменам брати участь у змаганнях на території країни.

За словами директора турніру Мирослава Малого, організатори поінформували решту тенісисток із російським і білоруським громадянством про те, що їх не допустять змагань у Чехії.

Ім’я спортсменки, якій відмовили у в’їзді, не повідомляють. Відомо, що заявки на турнір раніше подавали росіянка Євгенія Родіна і білоруска Олександра Соснович.

Минулого тижня російську тенісистку Віру Звонарьову не пустили на турнір WTA у Варшаві. Росіянка намагалася в’їхати за французькою візою. Польська влада назвала присутність Звонарьової на території країни небажаною.

Данілов відреагував на вибух у російському Таганрозі

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов назвав вибух у російському Таганрозі «безграмотними діями» тамтешньої протиповітряної оборони.

«Події в Таганрозі – це ніщо інше, як абсолютно безграмотні дії операторів російських комплексів ППО», – написав Данілов у твіттері.

Раніше сьогодні Міністерство оборони Росії заявило про збиття ракети над Таганрогом Ростовської області РФ.

«Російськими засобами ППО українська ракета була виявлена і перехоплена у повітрі. Уламки збитої української ракети впали на території Таганрогу», – йшлося в повідомленні.

Раніше губернатор Ростовської області Василь Голубєв заявив про вибух ракети. За його словами, епіцентр припав на територію Таганрозького художнього музею, зруйновано стіну музею, покрівлю, гаражі й господарські будівлі.

Голубєв додав, що до медзакладів доставлено 9 осіб, стан яких медики оцінюють як середнього і легкого ступеня тяжкості.

Згодом губернатор заявив, що російська ППО нібито збила і другу ракету – в Азовському районі. Це підтвердили і в Міноборони Росії, додавши, що уламки впали у «безлюдній місцевості».

Області Росії, що межують з Україною, зокрема Бєлгородська, Брянська, Курська, Ростовська, зазнають регулярних обстрілів. Російська влада звинувачує в них ЗСУ. Українська сторона обстріли зазвичай не коментує.

Зеленський заявив про «плідні переговори» з прем’єром Катару і підготовку «вагомих міжнародних рішень»

Президент України Володимир Зеленський анонсував «доволі вагомі міжнародні рішення» для України і військових.

«Наші міжнародники готують доволі вагомі рішення для України, для наших воїнів. Робимо максимум зараз, робимо це непублічно – щоб результати наших воїнів, які побачать усі, теж могли стати максимальними», – сказав Зеленський у зверненні ввечері 28 липня.

Деталей щодо того, які це рішення, він не навів.

Крім того, президент назвав «дуже плідними» свої переговори з прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Катару шейхом Мухаммадом бін Абдулрахманом Аль Тані, який 28 липня був у Києві.

«Найважливіше – Катар буде з нами в реалізації формули миру, приєднується до спільних глобальних зусиль. Домовилися про співпрацю для повернення українських дітей, які були депортовані в Росію. Обговорили ситуацію навколо Чорноморської зернової ініціативи – дуже важливо, щоб на світовому продовольчому ринку не було жодних дефіцитів та спровокованих Росією криз. Це питання глобальної стабільності. Дякую Катару за відповідальну позицію», – сказав голова держави.

Раніше у пресслужбі президента повідомили, що Катар має намір виділити 100 мільйонів доларів на підтримку гуманітарних потреб України.

Понад пів сотні військових РФ відмовилися виконувати бойові завдання в районі Старомайорського – Генштаб

У районі населеного пункту Розівка Запорізької області понад пів сотні російських військових зі складу 247-го десантно-штурмового полку 7-ої десантно-штурмової дивізії збройних сил Росії відмовилися виконувати бойові завдання в районі села Старомайорське Донецької області, заявляє Генеральний штаб Збройних сил України.

При цьому, за повідомленням, вони частково вивели з ладу власну автомобільну і бронетанкову техніку.

«На тлі успішних бойових дій Сил оборони України і через значні втрати загарбників у живій силі в підрозділах російських окупаційних військ збільшилась кількість відмов від участі у бойових діях», – кажуть у командуванні.

У Генштабі також повідомили, що протягом доби відбулося 21 бойове зіткнення, а українські військові продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському і Бердянському напрямках.

Ввечері 27 липня резидент України Володимир Зеленський опублікував відео з військовими, які повідомляють про звільнення села Старомайорське на Донеччині, що за 150 км на схід від Запоріжжя.

Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські військові проводять там заходи із зачищення території населеного пункту.

Суд обрав запобіжний захід ексдепутатові Арістову – ДБР

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід колишньому народному депутату від владної фракції «Слуга народу» Юрію Арістову, підозрюваному у внесенні завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, у вигляді особистого зобов’язання, повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

«Працівники ДБР встановили, що народний обранець вніс до офіційних документів завідомо недостовірні відомості щодо терміну його перебування за кордоном, мети відрядження, країни перебування і часу повернення до України. Це було зроблено для організації відпочинку нардепа з родиною в одному із фешенебельних готелів у Мальдівській Республіці. ДБР розслідує законність цього «візиту» народного депутата на Мальдіви під час війни. Слідчі Бюро з’ясовують, яким чином народний депутат України зміг опинитися на курортному відпочинку, попри заборону на виїзд посадовцям за кордон», – йдеться в повідомленні.

ДБР не називає імені депутата, але з обставин справи випливає, що йдеться про Юрія Арістова.

25 липня він подав заяву про складання повноважень. Це сталося після того, як публічною стала інформація про відпочинок Арістова на Мальдівах. 27 липня Верховна Рада достроково припинила його повноваження.

Пізно ввечері 24 липня видання «Слідство.Інфо» повідомило, що заступника голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 48-річного Юрія Арістова в середині липня помітили у пʼятизірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Працівники курорту підтвердили, що Арістов справді був їхнім гостем. Сам Арістов не відповів на дзвінки журналістів, його помічниця теж не дала відповіді на запит.

Генеральний прокурор повідомив нардепу Арістову про підозру за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). За даними слідства, для виїзду за межі України Арістов вніс неправдиві дані до офіційних документів для виїзду за кордон. Зокрема щодо терміну, мети і країни «службового відрядження».

Старомайорське: як відбувається зачистка і які можливості відкриває ЗСУ звільнення цього населеного пункту?

  • ЗСУ звільнили село Старомайорське на Донеччині – це за 150 км на схід від Запоріжжя. МО: звільнення відбувалося під щільним артилерійським вогнем і авіаційними ударами, у Старомайорському продовжується зачистка. Як це відбувається? Подробиці розказує учасник подій. Які можливості відкриває ЗСУ звільнення цього населеного пункту?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • США планують доставляти танки Abrams в Україну у вересні, повідомляє американське видання Politico. Тим часом російський міністр оборони Сергій Шойгу у Північній Кореї, швидше за все, шукає військову допомогу, вважають у Білому домі. А Держприкордонслужба України опублікувала відео, де, як стверджується, російський корабель погрожує цивільному судну в акваторії Чорного моря. Що відбувається?
  • Вибух у окупованій Оленівці, де перебували українські військовополонені, спричинив реактивний термобаричний гранатомет, вважають в Офісі генпрокурора. Рік по тому: родини вимагають повного розслідування і влаштовують акції пам’яті. Докладніше – у «Свобода Live».

Уряд затвердив терміни нового навчального року в Україні

Кабінет міністрів затвердив постанову про початок нового навчального року в Україні. Освітній процес стартує 1 вересня 2023 року і триватиме до 28 червня 2024 року, повідомила пресслужба уряду.

«Організація освітнього процесу залежить від конкретної безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Обласні військові адміністрації і засновники закладів освіти в цих умовах повинні ухвалювати рішення, що необхідні для збереження життя та здоров’я населення. Акт визначає тривалість навчального року, а також завдання обласним і Київській міській військовим адміністраціям щодо забезпечення його організованого початку спільно із засновниками закладів освіти залежно від безпекової ситуації», – додали у Міністерстві освіти і науки.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що «найголовніше – це питання безпеки дітей і освітнього процесу», а «побудова комфортних і якісних укриттів – це питання номер один».

Попередній навчальний рік в Україні уряд визначав у рамках від 1 вересня 2022 до 30 червня 2023 року, при цьому місцева влада могла самостійно змінювати дати завершення навчання в своєму регіоні.

Суд заарештував керівників обласного і районного військкоматів Рівненщини

Рівненський міський суд за клопотанням Державного бюро розслідувань взяв під варту без права внесення застави керівників обласного і районного військкоматів у Рівненській області, яких підозрюють у побитті військового, повідомила пресслужба ДБР.

Напередодні Державне бюро розслідувань повідомило про затримання керівників обласного і районного територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки у Рівненській області, які «побили підлеглого і знущалися над ним». В одного із посадовців знайшли наркотики, повідомили в ДБР.

За даними бюро, 26 липня пройшли шість обшуків за місцем роботи, проживання і у транспортних засобах керівників центрів комплектування.

Районному військкому оголосили про підозру в незаконному зберіганні психотропних речовин з метою збуту у великих розмірах. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Керівнику обласного ТЦК і СП оголосили про підозру у «перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинених в умовах воєнного стану». Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

27 липня президент України Володимир Зеленський повідомив, що на засіданні Ставки верховного головнокомандувача, яке проходило у Дніпрі, йшлося про «всеохопну перевірку» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). «Одинадцять областей – на особливому контролі», – написав президент у телеграмі, не навівши подробиць.

Перед цим Національна поліція України повідомила про затримання співробітників ТЦК у Волинській, Дніпропетровській і Чернівецькій областях. Цим особам повідомляють про підозри в отриманні хабарів за ухилення від призову.

Як заявили в Міноборони України, від початку повномасштабної війни розслідують уже 106 кримінальних справ щодо порушень у роботі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Фігурантом кримінальних справ став 21 співробітник ТЦК та СП.

Міноборони РФ заявило про падіння уламків ракети в Таганрозі

Міністерство оборони Росії 28 липня заявило про збиття ракети над Таганрогом Ростовської області РФ.

«Російськими засобами ППО українська ракета була виявлена і перехоплена у повітрі. Уламки збитої української ракети впали на території Таганрогу», – йдеться в повідомленні. Влада України ці заяви поки не коментувала.

Раніше губернатор Ростовської області Василь Голубєв заявив про вибух ракети. За його словами, епіцентр припав на територію Таганрозького художнього музею, зруйновано стіну музею, покрівлю, гаражі й господарські будівлі.

Голубєв додав, що до медзакладів доставлено 9 осіб, стан яких медики оцінюють як середнього і легкого ступеня тяжкості.

Згодом губернатор заявив, що російська ППО нібито збила і другу ракету – в Азовському районі.

Області Росії, що межують з Україною, зокрема Бєлгородська, Брянська, Курська, Ростовська, зазнають регулярних обстрілів. Російська влада звинувачує в них ЗСУ. Українська сторона обстріли не коментує.

Світ під водою: після руйнації Каховської ГЕС відступаючий Дніпро відкриває залишки минулого

Острів Хортиця, Україна – Могутня річка Дніпро десятиліттями спокійно протікала повз цей острів. Але після руйнації дамби Каховської ГЕС минулого місяця вода відійшла, демонструючи залишки давнього і недавнього минулого.

Руйнування контрольованої Росією дамби Каховської ГЕС 6 червня призвело до масштабної повені нижче за течією річки та майже повністю осушило величезне водосховище вище за течією, спричинивши гуманітарну та екологічну катастрофу на території південної України.

Це руйнування сповільнило український контрнаступ, запобігши можливому штурму російських позицій на східному березі Дніпра. Київ звинуватив у підриві дамби російські сили, які контролювали її майже 16 місяців. Журналістські розслідування показують, що Росія підірвала її зсередини.

Вода, що відступила, також відкрила «Козацьку Атлантиду» – землю, яка була домівкою запорозьких козаків, степових воїнів, які створили державне утворення, відоме як Запорозька Січ між 16 і 18 століттями, задовго до того, як цю територію затопили, коли Радянський Союз побудував Каховську дамбу в 1956 році.

Кабмін призначив тимчасового очільника Мінкультури замість Ткаченка

Кабінет міністрів України на засіданні 28 липня призначив тимчасовим виконувачем обов’язків міністра культури й інформаційної політики Ростислава Карандєєва, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Досі він обіймав посаду першого заступника голови МКІП.

27 липня Верховна Рада відправила Олександра Ткаченка у відставку з посади міністра культури й інформаційної політики. Таке рішення підтримав 321 депутат.

Ткаченко 26 липня повідомив, що прозвітував перед Комітетом Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики про пророблену на чолі Мінкульту роботу.

Водночас профільний комітет того дня не підтримав відставку міністра.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив опівночі 21 липня, що подав заяву про відставку «через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни». Цьому передувало звернення президента Володимира Зеленського, в якому він заявив, що просить прем’єра Дениса Шмигаля розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики.

Ще вдень 20 липня в інтерв’ю Радіо Свобода Ткаченко заявив, що не збирається у відставку.

Раніше на сайті уряду двічі реєстрували петиції з вимогою звільнення Ткаченка. Він обіймав посаду міністра культури з червня 2020 року.

Двоє цивільних поранені через обстріли РФ на Херсонщині – ОВА

Двоє цивільних жителів зазнали поранення через російські обстріли на Херсонщині 28 липня, повідомила обласна військова адміністрація.

«У селі Новоберислав армія Росії вдарила по житловому будинку, через що поранено 41-річного чоловіка. По селищу Козацьке російська авіація завдала три удари. Пошкоджені будівлі підприємства і щонайменше чотири житлові будинки. В одній із осель на момент обстрілу був 57-річний чоловік. Він зазнав поранення», – йдеться в повідомленні.

В ОВА додали, що обох потерпілих шпиталізували.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Вичавити все? Росія зібралась випатрати українські надра

Окупаційна влада Росії на Донеччині оголосила, що буде видобувати в регіоні корисні копалини. Керуватиме процесом російська федеральна агенція «Роснедра». На що на окупованих територіях Донбасу та Півдня націлилась Росія, чому взялася за українські надра на фоні активних бойових дій, в яких зазнає поразок, та чи вдасться їй здійснити свої плани – розбиралися Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

СБУ повідомила про підозру генералу РФ, який командував бомбардуванням Маріуполя

Служба безпеки України заявляє, що зібрала доказову базу на ще одного високопосадовця російських військ, причетного до підготовки і здійснення повномасштабного вторгнення в Україну, зокрема до масованих ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі Маріуполя.

«Йдеться про генерал-лейтенанта Миколу Гостєва – командувача 4-ої армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони Південного військового округу Повітряно-космічних сил Росії (м. Ростов-на-Дону). На період з 24 лютого до кінця травня 2022 року він командував підпорядкованими йому підрозділами російської авіації, які брали участь у захопленні частини території Донецької області. Саме за наказом Гостєва рашисти здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі Маріуполя», – йдеться в повідомленні.

Як наголошують в СБУ, ці удари призводили до загибелі цивільних жителів міста, зокрема дітей, а також до руйнування житлових будинків, лікарень.

«Для здійснення ударів загарбники використовували ракети класу «повітря-земля» й авіаційні бомби, серед яких були заборонені фосфорні боєприпаси. Крім того, російський генерал особисто командував підрозділами бойової авіації, що забезпечували підтримку наземних угруповань РФ під час штурму українських міст на Донеччині», – йдеться в повідомленні.

СБУ підозрює Гостєва за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою;
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків;
  • ведення агресивної війни або агресивних воєнний дій.

За цими статтями, російському військовому загрожує покарання до 15 років тюрми.

У середині липня генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що понад 50 російських військовослужбовців отримали вироки в українських судах за скоєні в Україні злочини. Він додав, що це стало можливим завдяки міжнародній підтримці, яку отримує Україна.

За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні зареєстровано 98 100 злочинів агресії та воєнних злочинів, з них понад 95 тисяч – за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

Російські війська окупували Маріуполь у травні 2022 року після кровопролитних боїв і тривалої блокади. У ході військового вторгнення Росії в Україну Маріуполь майже повністю зруйнований обстрілами. За оцінками ООН, у місті знищено або пошкоджено близько 90% багатоповерхових житлових будинків та близько 60% приватних будинків.

Російські війська підозрюють у скоєнні у Маріуполі численних воєнних злочинів. Москва це заперечує.

За підтвердженими міською владою даними, у зруйнованому й окупованому Росією Маріуполі загинули щонайменше 20 тисяч людей, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода міський голова Вадим Бойченко.

Запорізький напрямок: ЗСУ йдуть далі після Старомайорського та Роботиного?

Увечері 27 липня президент Володимир Зеленський опублікував відео, на якому українські захисники повідомляють, що звільнили село Старомайорське на стику Донецької та Запорізької областей.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

«35-та бригада, а також батальйон дружньої тероборони «Арей», виконуючи завдання, звільнили село Старомайорське. Слава Україні!», – каже на відео боєць.

Село розташоване на південь від Великої Новосілки – на одному з напрямків наступу ЗСУ, який називається Бердянським. Тривають бої і на Мелітопольському – біля Роботиного Запорізької області: Z-канали повідомляють, що українські військові закріпились на півночі села.

Сили оборони, судячи з усього, прорвалися через російські мінні поля і вже борються на першій лінії оборони загарбників.

В інтернеті з'явилося відео, зняте з боку росіян нібито поблизу села Вербове на південний схід від Оріхова, на якому військовий автомобіль ЗСУ наближається до зубів дракона – бетонних фортифікацій армії Росії проти танків.

На цьому тлі Путін на одному із заходів саміту «Росія-Африка» вкотре повторив, що готовий до переговорів з Україною – але їх не хочуть Київ та країни НАТО.

Головні питання випуску:

Що являє собою перша лінія оборони Росії, до якої підійшли ЗСУ – і як довго її доведеться штурмувати?

Чи вже стали до бою підготовлені для наступу бригади Сил оборони?

І чому Путін знову просить у України переговори?

Зеленський ветував надання понад 500 млн грн на завершення будівництва музею Голодомору

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на ухвалений Верховною Радою закон про виділення додаткових 573,9 мільйона гривень на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду.

Як йдеться в картці документа на сайті парламенту, 27 липня його повернули до Верховної Ради з пропозиціями президента. Тексту цих пропозицій на сайті ВРУ наразі немає.

Верховна Рада 13 липня підтримала надання фінансування на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду.

Як заявила виконувачка обов’язків директорки музею Леся Гасиджак, йдеться не про додаткове фінансування.

«Це не додаткове чи понаднормове фінансування (вартість будівництва була відома ще у 2018 році й вона лишилася незмінною), а виключно та сума, якої бракувало для завершення зведення цілісного меморіального комплексу», – написала вона у фейсбуці.

Розпочате у 2008 році будівництво Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору закінчено не було. У 2009 році збудували лише першу чергу. Будівництво другої черги музею розпочали у 2017 році, його планують завершити у 2023 році.

Рішення Верховної Ради викликало критику. Водночас Олександр Ткаченко, якого Верховна Рада напередодні звільнила з посади міністр культури й інформаційної політики, називав доречним надання зараз понад 500 млн грн на завершення будівництва музею.

В ефірі Радіо Свобода він закликав критиків цього рішення навести аргументи. «Якщо хтось говорить про те, що музей не потрібно будувати під час війни, хай наведуть аргументи, крім того, що потрібно витрачати кошти на відновлення. Вони є. Відновлення триває. Так само потрібно витрачати кошти», – додав Ткаченко.

За його словами, експозиція, яка буде в музеї, буде створюватися за кошти донорів.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG