Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Путін ігнорує запити Ердогана про переговори щодо зернової угоди – WSJ

Президент РФ Володимир Путін ігнорує запити президента Туреччини Реджепа Ердогана, який пропонує провести переговори щодо продовження зернової угоди, з якої вийшла Росія. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, посилаючись на слова дипломатів та аналітиків.

Упродовж останніх тижнів Ердоган неодноразово говорив, що хоче поговорити з Путіним про поновлення угоди, яка дала змогу вивозити українське зерно з портів на Чорному морі. Поки що президенти Туреччини та Росії не спілкувалися телефоном. За словами дипломатів, влада Туреччини намагається вирішити це питання іншими каналами звʼязку з Кремлем.

За словами співрозмовників WSJ, Росія відмовилася від продовження зернової угоди після того, як Ердоган «розлютив» російську владу. У липні Ердоган вирішив повернути Україні захисників «Азовсталі», зокрема командирів «Азова», які, як вважають у Росії, мали залишатися в Туреччині до кінця війни. Крім того, Ердоган схвалив вступ Швеції до НАТО.

Влада Росії вийшла із зернової угоди 17 липня, заявивши, що частину домовленостей щодо експорту добрив із Росії не виконано. Після цього війська РФ почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру, яку використовували під час зернової угоди. Міністерство оборони Росії оголосило 19 липня, що вважатиме воєнними цілями всі судна, що йдуть Чорним морем до портів України, а країни, під чиїми прапорами слідуватимуть ці судна, – учасниками війни з боку України.

Німеччина надала новий пакет збройної допомоги Україні

Влада Німеччини надіслала в Україну нову партію зброї, у тому числі шість зенітних установок Gepard та понад 15 тисяч боєприпасів до них, повідомив урядовий портал ФРН.

Згідно з оновленими даними, в Україну також надіслали: 10 шведських гусеничних всюдиходів підвищеної прохідності Bandvagn 206, 20 данських розвідувальних безпілотників RQ-35 Heidrun, 13 німецьких розвідувальних безпілотників Vector.

Раніше на саміті НАТО у Вільнюсі Німеччина оголосила, що передасть Україні дві установки Patriot, 40 машин піхоти Marder, 25 танків Leopard 1A5, п’ять ремонтних машин Bergepanzer 2 та 20 тисяч артилерійських боєприпасів.

«Десятки нових викрадень». Де тримають херсонського мера Колихаєва та інших цивільних полонених РФ?

Кого російські силовики продовжують затримувати на окупованих територіях півдня і про скільки таких випадків знають правозахисники? Що відомо про затриманого окупантами міського голову Херсону Ігоря Колихаєва та інших цивільних заручників? Чому їх складно звільнити з полону і куди потрібно звертатися, щоби сприяти цьому процесу? Про все це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Очільник Держатомрегулювання заявив про фіксування експертами МАГАТЕ вибухів біля ЗАЕС

Виконувач обовʼязків голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков стверджує, що експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) зафіксували вибухи біля захопленої російськими військовими Запорізької АЕС.

За словами чиновника, представники МАГАТЕ, які постійно перебувають на Запорізькій АЕС, зафіксували вибухи 26 та 27 липня.

З боку самої міжнародної організації повідомлень про це ще не було.

Раніше пресслужба МАГАТЕ повідомила, що експерти організації під час огляду ЗАЕС 23 липня побачили кілька мін, які розташовані в буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром станції. Міни перебували в закритій зоні, куди персонал станції не має доступу.

Росія захопила Запорізьку АЕС у перші дні повномасштабного вторгнення в України. На початку липня 2023 року влада України заявила, що російські сили готують провокацію на АЕС. Російська сторона натомість стверджувала, нібито українські війська готуються атакувати станцію уночі 5 липня.

Жодних подій у вказаний час на АЕС не зафіксували, при цьому на супутникових знімках АЕС на даху енергоблоку №4 помітили сторонні невідомі предмети, які зʼявилися в ніч на 5 липня.

Зеленський у День державності розповів, якою бачить перемогу України

Президент України Володимир Зеленський виступив з нагоди Дня української державності під стінами Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві.

«Ми не віримо, що Росія не захоче повернутися з агресією навіть після того, як ми виженемо окупантів з усієї нашої землі. Але перемога України може і має бути такою, щоб будь-які спроби ворога повернутись не йшли далі хворої фантазії тих божевільних, що виношують подібні плани. Саме наша державність є нашою відповіддю на потребу в безпеці та мирі для України. Державність, яку важко захищати, але важче повернути, якщо втратиш», – заявив глава держави.

28 липня в Україні відзначають День державності. Це свято Зеленський затвердив 2022 року, воно збігається з Днем хрещення Київської Русі. З наступного року, у звʼязку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, це свято відзначатиметься 15 липня.

«Не змогли зберегти картини, то хоча б ім’я»: маріупольські діти продовжують справу художника Куїнджі

Архип Куїнджі – український художник, на ім’я і спадщину якого невпинно має претензії Російська Федерація. Маріупольський автор зі світовим іменем, роботи якого нині представлені у світових музеях. В одній з найпопулярніших галерей – Metropolitan Museum of Art у Нью-Йорку – під його картиною «Червоний захід сонця на Дніпрі» минулого року з’явився прикрий напис: «У березні 2022 року музей Куїнджі в Маріуполі був зруйнований авіаударом».

Двоє трактористів підірвалися на касетному снаряді на Миколаївщині, один із них загинув – поліція

Через підрив на снаряді в Миколаївській області загинув селянин, повідомив очільник поліції регіону Сергій Шайхет 28 липня.

За його словами, це сталося поблизу селища Лепетиха Березнегуватської громади.

«Двоє трактористів приїхали на поле, аби заготовити на зиму для худоби солому. В якусь мить один із селян наступив на касетний снаряд, що лежав на полі, і небезпечний пристрій здетонував», – заявив він.

Чоловік 48 років загинув на місці. Ще одного постраждалого госпіталізували.

Шайхет закликав жителів області бути обережними, особливо в населених пунктах, які зазнавали російських обстрілів.

Російські війська регулярно обстрілюють Миколаївську область з різних видів зброї.

За даними ДСНС, потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України. На деокупованих територіях місцеві жителі регулярно натрапляють на міни, часто травмуючись чи втрачаючи життя.

Понад половина українців готова терпіти наслідки війни заради перемоги – опитування

Понад половина опитаних українців (53%) готова терпіти наслідки війни зараз заради перемоги у майбутньому. Якнайшвидшого завершення війни за будь-яких умов бажає менш як третина (30%), проте справді готові піти на хоч якісь поступки заради швидкого закінчення війни лише 8% респондентів.

Такими є результати опитування, проведеного на замовлення громадянської мережі «Опора» Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 5–15 червня.

«Станом на середину червня 2023 року понад три чверті українців (77%) були цілком упевнені в перемозі України, ще 16% скоріше вірили в перемогу. Таким чином, ситуація з вірою в перемогу лишається практично незмінною з серпня 2022 року. Високий рівень віри в перемогу пояснюється усвідомленням громадянами високої загрози винищення всього народу в разі воєнної поразки. Частка респондентів, які не вірять у перемогу, достатньо мала, що не дозволяє виявити причини такої зневіри», – вказують дослідники.

54% населення України серед можливих гарантій безпеки для країни обирають вступ до НАТО.

Соціологи методом face-to-face опитали 2001 респондента віком від 18 років у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві.

Росія: «Рада матерів і дружин» припинила діяльність через оголошення їх «іноземним агентом»

Організація «Рада матерів і дружин», яку створили родички мобілізованих на війну проти України, оголосила про припинення роботи після визнання її «іноземним агентом» у травні цього року. Про це у відеозверненні на YouTube повідомила голова ради Ольга Цуканова, передає російська служба Радіо Свобода.

«Ми не хочемо з цим тавром діяти далі, тому що в такому вигляді це просто принизливо для жінок. І ми прийняли рішення, що в тому вигляді, в якому «Рада матерів і дружин» працювала всі ці місяці, допомагала мобілізованим, допомагала солдатам термінової служби, не може існувати, тому що ми не «іноагенти», – сказала Цуканова.

Вона також додала, що учасниці ради відмовилися маркуватись як «іноземні агенти».

За словами Цуканової, «Раду матерів і дружин» визнали іноземним агентом за поширення публікації видання-«іноагенту».

Саму Цуканову внесли до Реєстру фізичних осіб «іноагентів» 26 травня. За версією Мін’юсту, вона виступала проти «спеціальної військової операції» (так російська влада називає війну в Україні), формувала негативне ставлення до військової служби, «брала участь у створенні та розповсюдженні для необмеженого кола осіб матеріалів іноземних агентів». Цуканова заявила, що продовжить свою діяльність.

У листопаді минулого року проти Цуканової в Росії порушили кримінальну справу.

«Рада матерів та дружин» створили родички мобілізованих на повномасштабну війну проти України. Учасники руху не висловлюють різко антивоєнної позиції, натомість розповідають про численні порушення в ході мобілізації: про відправлення ненавчених мобілізованих та строковиків на передову, перебої з постачанням обмундирування та екіпірування, а також про проблеми з житловими умовами та харчуванням.

Вони кілька разів зверталися до президента Володимира Путіна та військового керівництва з вимогами забезпечити мобілізованим нормальні умови та звільнити російських військовополонених.

На півночі, в центрі та на сході України оголошувалася повітряна тривога

Після 12:20 28 липня в північних, центральних та східних областях України оголошувалася повітряна тривога.

«Ракетна небезпека – центр, північ, схід України! Ворожий Ту-22м3 у Брянській області!» – ідеться в повідомленні Повітряних сил ЗСУ.

Тривога була нетривалою – вже о 12:30 почалися відбої небезпеки.

Небезпека стосувалася Києва, а також Житомирської, Вінницької, Київської, Чернігівської, Черкаської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької та Донецької областей. На Луганщині та в Криму повітряна тривога триває безперервно вже багато місяців.

Після оголошення повітряної тривоги влада рекомендує прослідувати в укриття цивільного захисту або щонайменше дотримуватися принципу двох стін.

Рада федерації Росії схвалила підвищення призовного віку до 30 років

У Росії верхня палата парламенту, Рада федерації, схвалила закон, який з 1 січня 2024 року встановлює у Росії вік призову на військову службу з 18 до 30 років.

За закон, ухвалений Держдумою 25 липня, проголосували 159 сенаторів, один утримався, повідомляють російські інформагенції.

Змінити межі призовного віку запропонувало Міноборони Росії в грудні 2022 року. Тоді йшлося про те, що нижню планку призовного віку підвищать з 18 до 21 року, а верхню — з 27 до 30 років.

У такому вигляді законопроєкт був ухвалений Держдумою в першому читанні. До другого читання депутати вирішили підвищити лише верхню планку віку призову, а нижню залишити на рівні 18 років.

Тепер документ має підписати президент Росії Володимир Путін.

«Слуга народу» Кривошеєв заявив про вихід із партії, згадавши Арістова і Тищенка

Депутат Верховної Ради з фракції «Слуга народу» Ігор Кривошеєв написав заяву про вихід із владної партії через її кадрову політику. У своїй заяві він послався на інциденти з депутатами парламенту Юрієм Арістовим та Миколою Тищенком.

«Мабуть, всім відомо про скандал із нардепами Арістовим і Тищенком, та, певно, мало кому відомо, що ці двоє мали картбланш на ухвалення партійних рішень по Закарпатській області. Дотичним закарпатцям було чудово зрозуміло, що це за люди, але на центральному рівні нам довелося чекати публічних скандалів. Вони покарані, ніби питання вичерпано. Але вони обидва – це результат кадрової політики партії. Це системна проблема», – вказав Кривошеєв.

Ігор Кривошеєв – колишній учасник проєкту «Ліга Сміху», голова Закарпатської обласної організації партії «Слуга народу». Під час виборів 2019 року був довіреною особою Зеленського. У 2023 році Кривошеєва обрали членом комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Окупанти складають списки коштовностей та вивозять свої родини з Криму – Чистіков

Кримчани, які пішли на співпрацю з окупаційною владою, та окупанти в Криму масово вивозять свої родини з півострова до сусідніх регіонів Росії – Краснодарського краю та Ростовської області. Про це в етері Радіо Свобода («Свобода.Ранок») повідомив заступник Постійної Представниці президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков.

За його словами, там вони скуповують житло. В той же час самим представникам окупаційної влади покидати півострів заборонено.

«Що стосується особисто колаборантів та громадян Росії, їм забороняють звільнятися і виїздити під загрозою або притягнення до кримінальної відповідальності, або мобілізації. Тобто, щоб не створювати паніку серед колаборантів. Разом з тим самі колаборанти і громадяни Росії уже вивезли свої родини, а також створюють умови для подальшого проживання на території Російської Федерації, про що свідчить підвищений попит на нерухомість в Краснодарському краї, Ростовській області. І саме цей попит виник за рахунок колаборантів і громадян Росії, які виїздять з тимчасово окупованого Криму», – розповів Чистіков.

Про зацікавленість житлом у сусідніх з окупованим Кримом територіях Росії, за словами посадовця, свідчить реклама нерухомості, яку поширюють на півострові і у місцевих соцмережах.

Також, за словами Чистікова, по всьому Криму нині складають списки евакуації родин окупаційної влади та культурних цінностей.

«Вже приїздять, у тому числі до окремих відомств і музеїв, представники з Росії, які оглядають, що треба вивезти і складають списки на вивезення. Частина культурних цінностей, вже відомо, з музеїв вивозиться на територію Російської Федерації. Крім того, складені списки ще на початку року родин і представників окупаційних адміністрацій, і так званих правоохоронців у північній частині Криму. Разом з тим ці списки вже складаються по всій території Кримського півострову», – сказав він.

У червні, після вибухів в районі окупованого Джанкоя, Денис Чистіков повідомив, що місцеві колаборанти та російські громадяни вивезли свої сім’ї на територію Росії.

Росія не може поповнити Чорноморський флот – речник ВМС України

Росія не має можливості посилити Чорноморський флот, однак він становить загрозу для України. Про це в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) 28 липня сказав речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

«Наразі це (посилення – ред.) не є можливим, по-перше, через те, що закрита (протока – ред.) Босфор Турецькою Республікою. Тобто, поповнити корабельний склад зовні вони не можуть за рахунок інших флотів, наприклад Балтійського або Північного. Залишається ще Каспійська флотилія – те, що поблизу і має сполучення через Волго-Донський канал. Але наразі геополітична ситуація там теж не найпростіша, враховуючи кількість сусідів і їхній склад. Тому в принципі звідти переводити кораблі в Азово-Чорноморський регіон вони теж навряд чи будуть. І все, що вони звідти могли оперативно витягнути, вони витягнули», – сказав Дмитро Плетенчук.

Речник Військово-морських сил також розповів, що зазвичай у Чорному морі перебуває від семи до 11 бойових кораблів та від одного до трьох суден прикордонних військ. За словами Дмитра Плетенчука, таке постійне чергування кораблів у Чорному морі становить загрозу для України. І не лише через те, що з допомогою бойових кораблів російські війська обстрілюють ракетами усю Україну, але й через можливість прямого бойового зіткнення в Чорному морі.

«Що ж до можливих бойових зіткнень безпосередньо в акваторії Чорного моря, це так само є загроза з боку Чорноморського флоту Російської Федерації», – сказав Плетенчук.

Чорноморський флот Росії змінив своє розташування в Чорному морі після виходу Москви з Чорноморської зернової угоди, констатувала розвідка Великої Британії 26 липня. Розвідка вказує на те, що російський корвет «Сергій Котов» патрулює шлях, яким здійснювалися перевезення між Босфором та Одесою.

В ООН процитували Агафангела: «Російська ракета за вказівкою керівництва РФ влучила в собор»

26 липня у Раді безпеки ООН за ініціативою Росії відбулося чергове засідання присвячене ситуації з «православною церквою в Україні». Засідання розпочалося із суперечки між представником Великої Британії, яка зараз головує у Радбезі, та заступником російського посла Дмитра Полянського.

Грузія: лайнер із російськими туристами залишив порт Батумі після протестів

Увечері 27 липня круїзний лайнер Astoria Grande, на борту якого перебували понад 800 туристів, більшість із яких – громадяни Росії, покинув Батумі, повідомив проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Цьому передували акції протесту у Тбілісі та Батумі.

Зокрема, учасники акції в Батумі розгорнули плакати з гаслами «Росія позбавляє нас нашої батьківщини, життя і майбутнього», «ні політиці зросійщення», «уряд Грузії не зможе зробити з грузинського народу росіян».

У Тбілісі кілька громадянських активістів на знак протесту спалили російський прапор біля будівлі парламенту, пише видання SOVA.

Обурення населення викликали заяви деяких російських туристів, що прибули, про те, що Росія нібито «звільнила Абхазію від грузинів», а деякі з них зізналися журналістам, що відвідували Абхазію, що, по суті, є порушенням закону «про окуповані території».

Водночас Асоціація молодих юристів Грузії закликала МВС країни відповідним чином відреагувати та вжити заходів щодо осіб, які порушили грузинське законодавство.

У травні президент Росії Володимир Путін зняв заборону на польоти до Грузії для російських авіакомпаній, а також скасував візовий режим для грузинських громадян із 15 травня. Між країнами відсутні дипломатичні відносини – після війни 2008 року, їх розірвала Грузія.

Перші танки Abrams будуть в Україні у вересні – Politico

Перша партія американських танків Abrams може зʼявитися на фронті в Україні у вересні 2023 року, пише Politico.

Як повідомили інформовані джерела видання, у серпні влада США планує надіслати партію танків до Німеччини, де вони пройдуть остаточний ремонт, а потім будуть доставлені в Україну.

За словами співрозмовників, у першій партії буде від шести до восьми танків. Загалом США розраховують поставити Києву 31 танк Abrams, що становить один український танковий батальйон.

Ідеться про стару модель M1A1, оскільки на постачання більш сучасної моделі А2 пішов би цілий рік, уточнює Politico.

Раніше в Пентагоні не називали точних термінів, говорячи, що поставки Abrams можуть очікуватися восени 2023 року.

Справу Шарія та ексголови поліції Вінниччини передали до суду – прокуратура

Прокурори Вінницької обласної прокуратури передали до суду обвинувальний акт українського блогера та колишнього очільника поліції Вінниччини – про це повідомив Офіс генерального прокурора України 28 липня.

Офіс не називає імен підозрюваних, але обставини вказують на Анатолія Шарія та Антона Шевцова. Їх підозрюють у державній зраді за попередньою змовою осіб.

За твердженням слідства, ексголова поліції співпрацював з російськими спецслужбами з 2018 року, перебуваючи на той момент в окупованому Криму.

«Він надавав куратору інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників інтернет-ресурсів, які могли бути використані проти України. Для цього користувався особистими зв’язками та відомостями з попередніх місць роботи», – йдеться в повідомленні.

Підозрюваний блогер, за повідомленням ОГП, проживає в Іспанії з 2019 року, де «організовує піар-акції проросійської спрямованості, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту».

«Екскерівник обласної поліції до співпраці з ФСБ РФ залучив проросійського блогера. Той погодився на пропозицію виконувати завдання спецслужби. Спільники створювали політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту», – заявляє пресслужба відомства.

Служба безпеки України в липні повідомила про нову підозру блогеру Анатолію Шарію, який, як стверджують у спецслужбі, допомагав ФСБ робити постановочні відео з допитів українських полонених.

За даними слідства, Шарій був залучений до негласної співпраці кадровим співробітником 5-ї служби ФСБ Косенком М.Ю., а комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав спільник у тимчасово окупованому Севастополі. Ним виявився ексочільник головного управління Нацполіції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку цього року вже отримав підозру у державній зраді.

У травні 2022 року Шарія затримували на запит України за підозрою в держзраді, але відпустили під підписку про невиїзд. Шарій має відзначатися в суді двічі на місяць, у нього забрали паспорт і заборонили залишати територію Іспанії. Він очікує на рішення про видачу Україні.

Японія заборонила експорт до Росії автівок із двигунами понад 1,9 літра

Влада Японії з 9 серпня забороняє експорт великого переліку товарів до Росії, повідомляє Міністерство економіки країни.

Японія припинить експорт автомобілів з двигунами понад 1,9 літра, а також:

  • гібридних автомобілів, яхт, локомотивів та залізничних складів;
  • автозамків, крісел, шин для вантажівок;
  • барвників;
  • фото- та кінематографічного матеріалу;
  • вовни, бавовни, вати, трикотажу та одягу;
  • фанери та деревної маси;
  • цементу, кахлю, каменю, асфальту;
  • скляні та деякі сталеві, мідні, нікелеві, алюмінієві, свинцеві, цинкові вироби.

Міністерство уточнює, що перелік буде уточнений до 2 серпня. З квітня 2022 року Японія заборонила експорт до Росії автомобілів вартістю понад 6 мільйонів єн (близько 43 тисяч доларів).

З початку війни Японія з іншими країнами стала вводити санкції проти Росії та російських і проросійських політиків, депутатів та чиновників. У тому числі Японія заборонила постачати до Росії вакцини, медичне обладнання, обладнання для атомних обʼєктів та розвідки нафти та природного газу.

Під персональні санкції Японії потрапив президент Володимир Путін, найвищі посадові особи країни та їхні родичі. Росія також втратила статус найбільшого сприяння в торгівлі. Токіо також надає військову та гуманітарну допомогу Україні.

Росія натомість внесла Японію до списку «недружніх країн» і заявила, що виходить із діалогу з Японією про налагодження спільної господарської діяльності на Південних Курилах. Росія також заборонила японським морякам рибалити поблизу Південних Курил. Таке право їм надавала російсько-японська угода 1998 року.

Війна РФ в Україні поглибить проблеми з харчами в Африці щонайменше на 2 роки – розвідка Британії

Саміт Росія – Африка у Санкт-Петербурзі відбувся через 10 днів після того, як Росія вийшла з Чорноморської зернової угоди, зазначає розвідка Великої Британії у зведенні 28 липня.

Відомство звернуло увагу на те, що в заході взяли участь голови 17 африканських держав у порівнянні з 43 на попередній конференції.

«Чорноморська зернова ініціатива дозволила експортувати 30 мільйонів тонн українського зерна до Африки, надаючи критично важливе продовольство державам, серед яких Ефіопія, Кенія, Сомалі та Судан», – нагадує розвідка.

Зведення зазначає, що, окрім безпосередньо зриву постачання зерна, російська блокада також спричиняє зріст цін на нього.

«Наслідки війни в Україні майже напевно ускладнять ситуацію з харчовою безпекою по всій Африці щонайменше на два наступних роки», – прогнозує відомство.

Чотири роки тому на першому саміті в Сочі президент Росії обіцяв країнам Африки дворазове збільшення товарооборорту до 40 мільярдів доларів. Проте за фактом обсяги торгівлі не зросли, а знизилися до 18 мільярдів доларів.

Цю цифру Путін навів у своїй нещодавно опублікованій статті. При цьому на Росію припадає лише один відсоток від іноземних інвестицій, що приходять в Африку — навіть острів Маврикій вкладає більше, пише Fortune.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG