Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

На Донеччині внаслідок обстрілів є загиблий, троє поранених – Кириленко

У Донецькій області внаслідок російських обстрілів продовжують страждати цивільні люди, повідомив 28 липня голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

«За 27 липня росіяни вбили одного жителя Донеччини — в Авдіївці. Ще три людини за добу дістали поранення», – написав чиновник у телеграмі.

Російські війська регулярно обстрілюють громади Донецької області. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні. Влада пропонує цивільним евакуацію з Донецької області, але не всі місцеві жителі погоджуються на це.

У Миколаївській області внаслідок артилерійського обстрілу поранені двоє молодих людей – Кім

Російські військові упродовж доби 27 липня здійснили кілька обстрілів у Миколаївській області, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

«Об 11:13 ворог завдавав артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає. Близько 17:46 унаслідок артилерійського обстрілу у Куцурубській громаді осколкових поранень нижніх кінцівок зазнали 20-річний хлопець та 15-річна дівчина», – вказав очільник області.

У Миколаєві, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно, додав Віталій Кім.

Російські війська регулярно обстрілюють громади Миколаївської області, розташовані в межах досяжності російської артилерії. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні.

«Другую Украину» в Росії зареєстрували офіційно. Її очолили Медведчук і Жарких

Політичний проєкт «Другая Украина» обвинуваченого у держзраді Віктора Медведчука з неформальної перетворився на офіційно зареєстровану в Росії громадську організацію. Головою виконкому став колишній український журналіст Денис Жарких, Медведчук – головою ради.

Про це повідомляють журналісти «Схем» (проєкт Радіо Свобода) з посиланням на дані реєстру юридичних осіб РФ.

Відповідно до цих даних, у червні цього року був створений громадський рух «Региональное общественное движение «За развитие гражданского общества «Другая Украина». Адреса організації – Москва, Арбат, провулок Кемарницький, 9. Крім цього, «Другая Украина» заявила про інтелектуальну власність на товарні знаки: «Настоящая Украина», «Голос другой Украины» та «Другая Украина». Відповідно до заявлених видів діяльності, «Другая Украина» – громадська нерелігійна організація, а не політична партія, тому вона не може брати участі у виборах до місцевих рад чи до державної думи РФ. Головою виконавчого комітету організації став Денис Жарких, а головою ради руху, повідомляється на сторінці у Facebook «Другой Украины», є Віктор Медведчук.

Денис Жарких – колишній український журналіст. Він є політичним коментатором на майданчиках Віктора Медведчука щонайменше з 2015 року, коли Медведчук ще не був народним депутатом України, а очолював проросійський рух «Український вибір». Після того, як канал «112 Україна» став підконтрольним найближчому оточенню Медведчука, Жарких став ведучим програми «По суті» на цьому каналі.

У 2018-му тодішній генпрокурор Юрій Луценко ініційовував перевірку публічних висловлювань Жарких. Офіс генпрокурора не відповів на запитання журналістів «Схем» щодо наслідків тієї перевірки. Ексгенпрокурор Юрій Луценко також не відповів журналістам.

Денису Жарких 55 років. За інформацією джерел журналістів «Схем» у одному з правоохоронних органів, він перетнув україно-словацький кордон у вересні 2022 року. Прикордонна служба не надала відповіді на запитання, на яких підставах йому дозволили виїхати під час воєнного стану.

«Другая Украина» почала проводити в Росії публічні антиукраїнські заходи. Зокрема, 19 липня в Будинку російського зарубіжжя ім. Солженіцина пройшов круглий стіл «Украинская русофобия: истоки и механизмы преодоления». На сторінці «Другой Украины» йдеться, що «основою для обговорень стала стаття Медведчука «Дві України як нова політична реальність».

«Схеми» повідомляли, що до «політичного руху» «Другая Украина» долучаються втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені у державній зраді і сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них втік після 24 лютого 2022 року.

ЗСУ зачищають Старомайорське. Як флот РФ загрожує Україні? Вплив Путіна на Африку

  • Контрнаступ триває – ЗСУ звільнили Старомайорське Донецької області. Нині там продовжують проводити стабілізаційні заходи. Тим часом на Авдіївському напрямку сили РФ намагаються наступати. Деталі у випуску.
  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) кажуть, що Росії навряд чи вдасться заблокувати Чорне море. Це при тому, що російський Чорноморський флот збільшує там свою військову присутність. Чи так це – запитуємо в представників Військово-морських сил ЗСУ.
  • У Криму знову неспокійно: так званий російський «оперативний штаб» окупованого півострова заборонив проїзд цивільних осіб на Арабатську стрілку, яка з'єднує східну частину Криму з Херсонською областю. Що сталося?
  • Журналіста-розслідувача Радіо Свобода викликали на допит в поліцію. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за заявою судді, в якої проєкт «Схеми: Корупція в деталях» виявив громадянство РФ. Чим усе закінчилось?

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Армія РФ втратила понад пів тисячі військових і 30 артилерійських систем за добу – Генштаб

Російські війська втратили близько 560 військових за добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 28 липня.

За оцінкою командування, втрати Росії сягнули 244 830 людей особового складу.

Штаб також оновив дані про втрати російської військової техніки:

  • 4 190 танків (+4 за добу)
  • 8 161 бойових броньованих машин (+14)
  • 4 775 артилерійських систем (+30)
  • 698 реактивних систем залпового вогню
  • 458 засобів протиповітряної оборони (+1)
  • 315 літаків
  • 311 гелікоптерів
  • 4 007 безпілотників оперативно-тактичного рівня (+11)
  • 1 347 крилатих ракет
  • 18 кораблів
  • 7 240 автомобілів і автоцистерн (+11)
  • 709 одиниць спеціальної техніки (+1)

Росія останнім часом не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

Кремль посилює спроби змалювати контрнаступ України як «провальний» – ISW

Росія намагається сформувати сприйняття контрнаступальної операції як провальної, заявив Інститут дослідження війни у звіті від 27 липня.

«Кремль і ширший російський інформаційний простір посилюють спроби представити український контрнаступ як провал», – заявляють дослідники.

Вони посилаються на заяву президента Росії Володимира Путіна, який 27 липня заявив журналістам, що російська армія останніми днями нібито знищила 39 одиниць бронетехніки з 50, які українські війська задіяли для штурму на Запорізькому напрямку, а також значну частину особового складу.

«Раніше Путін заявляв, що російські війська знищили неймовірну кількість української техніки під час українських контрнаступальних операцій, хоча його цифри щодо українських атак за останні дні вказують на перебільшення ймовірних українських втрат», – зазначають автори звіту.

ISW також вказує на заяви російських «військових блогерів» про те, що армія Росії нібито знищила десятки одиниць бронетехніки ЗСУ, що, за їхнім твердженням, означає уповільнення українського контрнаступу.

«Висвітлення українського контрнаступу Кремлем і російським інформаційним простором помітно порушує офіційну інструкцію Кремля, яка вимагає від російських медіа не применшувати потенціал успішних українських контрнаступальних операцій. Посилення зображення українського контрнаступу як невдалої спроби свідчить про те, що політика Кремля з висвітлення бойових дій спрямована на посилення промоції себе як ефективного менеджера війни», – йдеться у висновках Інституту.

Українське командування останніми днями повідомляло про локальні успіхи на південному напрямку. Зокрема, 27 липня президент Володимир Зеленський повідомив про звільнення Старомайорського на Донеччині. Генштаб регулярно повідомляє про продовження контрнаступальної операції в напрямку Мелітополя та Бердянська (Запорізька область).

Російська армія включає щойно мобілізованих до штурмових підрозділів –Генштаб

За добу між російськими військами та Силами оборони відбулося більше ніж 30 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил вранці 28 липня.

Зокрема, на Лиманському напрямку російська армія вела «безуспішні наступальні дії» біля Надії та завдала авіаційного удару біля Білогорівки на Луганщині.

«На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки противника в районах західніше та південніше Кліщіївки Донецької області... На Авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Авдіївки», – йдеться в зведенні.

Командування також повідомляє про стримування російського наступу біля Мар’їнки та звільнення Старомайорського на Донеччині – інформацію про це напередодні поширив президент Володимир Зеленський.

«В районах Рівнополя та Макарівки Донецької області противник здійснив невдалу спробу відновлення втраченого положення. Обстріляв населені пункти Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар та Благодатне Донецької області», – звітує штаб.

На півдні російська армія продовжує зосереджувати зусилля на недопущенні просування ЗСУ. Командування повідомляє про продовження наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

За даними Генштабу, російські сили продовжують залучати до бойових дій щойно мобілізованих військових:

«Так, у населеному пункті Рогове Луганської області, до тренувального табору одного з підрозділів російських окупаційних військ, з території РФ прибуло близько 110 мобілізованих військовослужбовців. Коли їм було видано екіпірування та зброю, російське командування поінформувало новоприбулий особовий склад, що їх включать до складу штурмових підрозділів та вже найближчим часом відправлять до району виконання бойових завдань на лінії зіткнення».

Штаб звітує про сім авіаційних ударів по місцях зосередження російських військ за добу, ще по одному – по зенітно-ракетному комплексу пункту управління та про загалом дев’ять ударів ракетами та артилерією по російських позиціях і техніці.

В Росії заявили про «спробу атаки безпілотника» в Московській області

Російське Міністерство оборони заявило про перешкоджання атаці українського безпілотника по Московській області вранці 28 липня, повідомляють державні інформаційні агентства.

Раніше агентство «РИА Новости» зацитувало мера Москви Сергія Собяніна, який заявив про «спробу атаки ворожого безпілотника, який був збитий силами міністерства оборони», без постраждалих.

Міноборони Росії стверджує, що нібито припинило спробу українських військ завдати удару дроном «по об’єктам» у Московській області, безпілотник був збитий.

Українська сторона не коментувала ці заяви.

Вранці 24 лютого російська влада повідомила про атаку безпілотників на Москву. Українська влада зазвичай не коментує подібні події на території Росії.

Коментуючи удар, прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що США «загалом» не підтримують атаки на міжнародно визнану територію Росії. Водночас вона зазначила, що війну почала Росія, і вона ж може завершити її «в будь-який момент виводом військ із України».

USAID передасть Україні автономні безпілотники Skydio для документування воєнних злочинів

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) 27 липня оголосило про передачу Офісу генпрокуратура України дев’яти автономних безпілотників Skydio.

Як повідомляє пресслужба агентства, безпілотники Skydio мають камери 4K, які використовуватимуться для фото- та відеозйомки для документування воєнних злочинів.

У USAID очікують, що це допоможе Офісу генпрокуратура задокументувати понад 115 000 випадків знищення цивільної інфраструктури та доказів порушення прав людини в прифронтових громадах і на звільнених територіях.

Минулого тижня адміністраторка USAID Саманта Пауер перебувала з візитом в Україні.

За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні зареєстровано 98 100 злочинів агресії та воєнних злочинів, з них понад 95 тисяч – за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

В ООН станом на 30 червня змогли підтвердити загибель 9 177 і поранення 15 993 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Серед них – 535 загиблих і 1095 поранених дітей. В ООН зазначають, що реальна кількість загиблих і поранених може бути значно вищою.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Кірбі: США та союзники не обговорюють супровід суден із українським зерном у Чорному морі, але шукають інші шляхи

США та союзники не обговорюють можливості супроводу суден із українським зерном у Чорному морі, але шукають інші шляхи перевезення зерна – наземним або річковим способом. Про це в інтерв’ю Голосу Америки повідомив координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

«Ні. Про введення військових кораблів у Чорне море зараз не йде активна дискусія. Я думаю, ми всі розуміємо, що це лише посилить напругу і збільшить можливості для потенційного конфлікту між Заходом і Росією, а це не те, чого ми прагнемо. Ми хочемо, щоб зерно вийшло (з України на зовнішній ринок – ред.). Ми хочемо, щоб зернова угода була продовжена і, якщо коротко, будемо працювати з нашими союзниками та партнерами, щоб знайти інші наземні або можливо річкові маршрути, якщо якісь будуть доступні», – сказав він.

Напередодні британське видання The Times повідомило, що Велика Британія веде переговори з членами НАТО та іншими країнами про відправку військових кораблів в Чорне море для захисту вантажних суден, що перевозять українське зерно. За даними виданням, наразі ведуться переговори про створення так званої коаліції.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана.

Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ вивчає можливості безпечного продовження роботи зернового коридору, серед іншого, завдяки роботі окремих конвоїв.

Після виходу з зернової угоди Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру. Після чергової російської атаки з використанням ударних дронів, «Оніксів», «Калібрів», Х-22 та інших ракет Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони.

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Потім її кілька разів продовжували. Москва заявляла, що за час дії зернової угоди не було відправлено жодного судна з російськими добривами. Крім того, Москва наполягала на підключенні Россільгоспбанку до системи міжбанківських платежів SWIFT.

Війська РФ за добу обстріляли 15 населених пунктів Сумщини – ОВА

Російські війська протягом доби обстріляли 15 населених пунктів у 9 територіальних громадах Сумщини, повідомляє обласна військова адміністрація.

За повідомленням, для атаки війська РФ використовували артилерію та міномети.

Зокрема, через російські обстріли Білопільської громади знищена ферма, де загинули понад півсотні тварин. Також пошкоджено трансформатор. У Юнаківській громаді після обстрілу сталася пожежа на пшеничному полі, пошкоджений приватний житловий будинок – поранена людина.
У Новослобідській громаді пошкоджено ЛЕП, а у Хотінській – приватний житловий будинок.

Російські війська фактично щодня обстрілюють прикордонні громади Сумщини. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні.

Харлан опублікувала відеозвернення: «країна, яка тероризує нашу державу, тероризує і спорт»

Українська фехтувальниця, багаторазова чемпіонка світу Ольга Харлан опублікувала відеозвернення після рішення дискваліфікувати її на чемпіонаті світу.

«Те, що сьогодні сталося, дає дуже багато питань, але водночас і дуже багато відповідей. Ми зрозуміли, що країна, яка тероризує нашу державу, наших людей, наші сім’ї, також тероризує і спорт. Я не хотіла тиснути руку цій спортсменці, і я діяла своїм серцем. Тому коли я почула про те, що мене хочуть зняти зі змагань, дискваліфікувати та дати мені чорну картку, це вбило настільки, що я кричала від болю. Але потім я почала оживати, тому що ваша підтримка, підтримка кожного, особиста підтримка від наших бійців, які захищають нас... », – сказала вона у відео, яке опублікувала в своєму інстаграмі.

Спортсменка подякувала всім за підтримку.

Вона зауважила, що «нікого ніколи не можна примусити до миру...ніяким рукостисканням».

Раніше 27 липня Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала українку Ольгу Харлан після її відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій, яка виступала в «нейтральному» статусі. Харлан відмовилася потиснути суперниці руку, як цього вимагають правила. Натомість українська спортсменка пропонувала росіянці «стукнутися» зброєю на заміну цього жесту.

Смірнова не стала цього робити, а згодом майже 50 хвилин сиділа на доріжці, очікуючи на офіційне завершення поєдинку.

Федерація фехтування України заявила про оскарження рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан на чемпіонаті світу в Мілані.

Президентом Міжнародної федерації фехтування є російський олігарх Алішер Усманов.

Зеленський відреагував на позбавлення депутатського мандата Арістова

Президент України Володимир Зеленський відреагував на дострокове припинення повноважень народного депутата від владної фракції «Слуга народу» Юрія Арістова.

«Сьогодні мінус один депутат Верховної Ради України. Справедливо. Вважаю, що скажу зараз теж справедливо: кожен намір будь-якого посадовця кудись поїхати за кордон, будь-якого депутата варто перевіряти до секунди. Якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине», – сказав він у своєму відеозверненні.

25 липня народний депутат від фракції «Слуга народу» Юрій Арістов подав заяву про складання повноважень. Це сталося після того, як публічною стала інформація про його відпочинок на Мальдівах. 27 липня Верховна Рада достроково припинила його повноваження.

Пізно ввечері 24 липня видання «Слідство.Інфо» повідомило, що заступника голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 48-річного Юрія Арістова в середині липня помітили у пʼятизірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Працівники курорту підтвердили, що Арістов справді був їхнім гостем. Сам Арістов не відповів на дзвінки журналістів, його помічниця теж не дала відповіді на запит.

Генеральний прокурор повідомив нардепу Арістову про підозру за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). За даними слідства, для виїзду за межі України Арістов вніс неправдиві дані до офіційних документів для виїзду за кордон. Зокрема щодо терміну, мети та країни «службового відрядження».

Китай надає Росії технології, які стають все більш важливими для війни – звіт розвідки США

Китай надає Росії технології та обладнання, які стають все більш важливими для війни Москви в Україні. Про це повідомляє CNN з посиланням на нещодавно опубліковану доповідь Офісу директора національної розвідки.

Звіт, який переважно цитує дані з відкритих джерел і звіти західної преси, включає також оцінку розвідувального співтовариства США про те, що Китай «став дедалі важливішою опорою для Росії у її військових зусиллях».

У звіті йдеться, що станом на березень Китай «поставив до Росії безпілотники та їх частини на суму понад 12 мільйонів доларів», посилаючись на «сторонній аналіз» даних російської митниці.

Китайські державні оборонні компанії також постачали російським державним оборонним компаніям, які потрапили під санкції, інші технології подвійного призначення, «які московські військові використовують для продовження війни в Україні», йдеться у звіті, включаючи «навігаційне обладнання, технології постановки перешкод і запчастини для винищувачів».

Експорт напівпровідників з Китаю в Росію також значно зріс з 2021 року, додається у звіті, і «напівпровідники на сотні мільйонів доларів, виготовлених в США або під американськими брендами, надходять до Росії», незважаючи на жорсткі західні санкції та експортний контроль.

У звіті говориться, що китайські фірми, «ймовірно», допомагають Москві уникнути цих санкцій, хоча «важко визначити рівень» цієї допомоги. Зазначається, що Китай «став ще більш критичним економічним партнером для Росії після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року».

Китай звинувачення у військовій підтримці Росії відкидає. Днями офіційний представник МЗС КНР Мао Нін заявила, що Пекін не постачає зброю сторонам конфлікту.

Зеленський в Одесі оглянув Спасо-Преображенський собор, зруйнований ракетним ударом РФ

Офіс президента повідомив, що у четвер Володимир Зеленський оглянув руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі, завдані внаслідок нещодавнього масованого російського обстрілу історичного центру міста.

«Президента поінформували, що нині фахівці мають визначити можливості відновлення споруди», – повідомляє пресслужба ОПУ.

У президентські канцелярії кажуть, що сьогодні Зеленський також побував у лікарнях – в Одесі, Дніпрі та на Миколаївщині, де лікуються, зокрема, українські військові. А також привітав медиків з професійним святом.

У ніч на 23 липня, коли РФ вчергове атакувала Одеську область, ракетним ударом було зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі, пошкоджено будівлі в історичному центрі міста. За інформацією влади, тоді в Одесі було пошкоджено майже 50 будинків, більшість – пам’ятки архітектури.

ЮНЕСКО назвала російську атаку на Одесу «зухвалою». Керівниця установи Одрі Азуле зазначила, що напад є «ескалацією насильства проти культурної спадщини України».

У Міноборони РФ заявили, що завдали удару по об’єктах біля Одеси, де, за їхніми твердженнями, готувалися «терористичні акти проти РФ». Згодом Міноборони РФ опублікувало також окрему заяву щодо удару по Спасо-Преображенському кафедральному собору, заявивши, що це робота української ППО.

Влада: війська РФ завдали удару по Куп’янському району – влучили у будинок, є постраждалі

Російські війська вчергове завдали удару по Куп’янському району – постраждали п’ятеро людей, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, російські війська влучили у приватний житловий будинок.

«Близько 21:15 внаслідок обстрілу с. Новоосинове постраждали 5 цивільних: 3 жінки та 2 чоловіків. Одна з жінок госпіталізована із чисельними осколковими пораненнями, іншим постраждалим медики надали допомогу на місці», – написав він у телеграмі.

Армія Росії вже близько двох тижнів проводить штурми по лінії Лиман–Кремінна–Куп’янськ.

Російські війська регулярно обстрілюють Харківщину. Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

ЗСУ «продовжують зачищати» звільнене Старомайорське на Донеччині – Маляр

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що наразі у звільненому від російських військ селі Старомайорське Донецької області українські військові проводять заходи із зачищення території населеного пункту.

«Старомайорське Донецької області звільнили. Зараз наші оборонці продовжують зачищати населений пункт», – повідомила Маляр у Telegram.

Ввечері 27 липня резидент України Володимир Зеленський у Telegram опублікував відео з військовими, які повідомляють про звільнення села Старомайорське на Донеччині. На відео з українським прапором стоять бійці 35-ї окремої бригади морської піхоти разом з 7-м окремим батальйоном «Арей», і кажуть, що село звільнене.

Цьому передували заяви Генштабу ЗСУ, що українські війська досягнули успіху в районі Старомайорського Донецької області на південному фронті. Це Бердянський напрямок – на південь від Великої Новосілки.

27 липня Генштаб у вечірньому зведенні заявив, що сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках та закріплюються на досягнутих рубежах.

Reuters: у ЄС немає чітких фінансових рішень для зниження вартості транспортування українського зерна

Європейська комісія не має миттєвих грошей у бюджеті та не має чіткого способу допомогти фінансувати додаткові транспортні витрати, які український експорт зерна матиме після припинення Чорноморської зернової угоди, повідомили джерела Reuters.

У листі від 21 липня, з яким ознайомилася агенція Reuters, Міністерство сільського господарства України звернулося до верховного представника ЄС з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, щоб Комісія надала фінансову допомогу для покриття додаткових транспортних витрат на використання альтернативних маршрутів ЄС, відомих як «Смуги солідарності». Україна оцінює додаткову вартість у 30-40 доларів за тонну.

Цього тижня єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що Росія може отримати вигоду, якщо ЄС не допоможе зменшити витрати.

«Ми ще не знайшли рішення щодо підтримки транспортування зерна. Люди чухають собі потилиці з минулого року», – повідомило джерело, знайоме з дискусіями в Комісії

У листі також міститься прохання про розширення «шляхів солідарності» на 1-1,5 мільйона тонн на місяць через «зелені коридори», зокрема до Адріатичного моря, країн Балтії, Німеччини та Нідерландів.

Одне дипломатичне джерело повідомило, що грошей бракує, і значні кошти можуть надійти лише після проміжного перегляду бюджету, на збирання якого може знадобитися ще кілька місяців.

Представник Комісії підтвердив отримання листа та сказав, що «наразі ми розглядаємо такі запити та дамо відповідь в належний час».

Одним із питань є тимчасова заборона імпорту українського зерна до п’яти сусідніх країн ЄС. П’ять держав наполягають на продовженні терміну її дії після 15 вересня. Ці країни отримали певні компенсаційні кошти від Комісії для своїх фермерів.

Як повідомило дипломатичне джерело агентства, деякі країни не бачать сенсу в оплаті додаткових транспортних витрат через цю заборону.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Україні, одному з найбільших у світі експортерів зерна, тепер доведеться майже повністю покладатися на дорогі маршрути через Європейський Союз, а найдешевша альтернативна артерія, річка Дунай, може бути не в змозі збільшити свій обсяг настільки, як сподівалися.

МОЗ: в Україні повністю відновили понад 300 медзакладів, пошкоджених з початку вторгнення РФ

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні понад 1500 медичних закладів пошкоджено або зруйновано. Натомість повністю відновити вдалося більш ніж 300, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Зокрема, повідомляється, що за понад 17 місяців повномасштабної війни пошкоджено 1389 об’єктів медзакладів та ще 186 об’єктів зруйновано повністю. Найбільших втрат зазнала медична інфраструктура Харківщини, Донеччини, Миколаївщини, Київщини та Чернігівщини.

«Попри постійні ворожі обстріли та бомбардування, що суттєво ускладнює процес відновлення об’єктів, в Україні вже вдалося відновити частину медичних закладів. Зокрема, станом на кінець липня 2023 року вдалося повністю відновити 343 об’єкти медзакладів, ще 414 об’єктів – відновлено частково. Найбільше відновлених медзакладів – на Миколаївщині, Дніпровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині», – йдеться в повідомленні.

Нещодавно уряд виділив понад 230 млн гривень на відновлення медзакладів, пошкоджених бойовими діями. Кошти будуть спрямовані на лікарні у Харківській та Сумській областях.

Міністр Гутцайт про дискваліфікацію Харлан: «це провокація з боку російської спортсменки»

Міністр спорту України Вадим Гутцайт вважає, що дискваліфікація українки Ольги Харлан на чемпіонаті світу з фехтування є «провокацією з боку російської спортсменки».

«Вчора в мене була розмова з в.о. президента Міжнародної федерації фехтування і я сказав, що для нас неприпустимо тиснути руку ворогам нашої країни. Потім Ольга мені телефонувала і розповіла, що в технічному директораті їй також підтвердили, що є можливість не тиснути руки. Ми домовлялися з нею, що вона надасть «салют» суддям, як потрібно робити, вдарить по клінку і піде з доріжки. Але ж ви бачили, що була провокація з боку російської спортсменки. Вона спеціально йшла і тримала руку, щоб потиснути Ользі. Ольга її зупинила, але вона все одно стояла і чекала», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

«Там (у федерації– ред.) багато людей, які працюють на Росію, багато людей, які тисли на директорат, щоб вони надали чорну картку, дискваліфікували Ольгу. Я сьогодні телефонував в.о. федерації і голові директорату – на жаль, ніхто не брав слухавку, ніхто не відповідав. Я можу тільки написати протест у виконком. Але все одно він практично весь підтримує те, що відбулося», – додав міністр.

Раніше 27 липня Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала українку Ольгу Харлан після її відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій, яка виступала в «нейтральному» статусі. Харлан відмовилася потиснути суперниці руку, як цього вимагають правила. Натомість українська спортсменка пропонувала росіянці «стукнутися» зброєю на заміну цього жесту.

Смірнова не стала цього робити, а згодом майже 50 хвилин сиділа на доріжці, очікуючи на офіційне завершення поєдинку.

Федерація фехтування України заявила про оскарження рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан на чемпіонаті світу в Мілані.

Президентом Міжнародної федерації фехтування є російський олігарх Алішер Усманов.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG