Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський опублікував відео про звільнення Старомайорського на Донеччині

Президент України Володимир Зеленський на своїй офіційній сторінці у Telegram опублікуав відео з військовими, які повідомляють про звільнення села Старомайорське на Донеччині.

На відео з українським прапором стоять бійці 35-ї окремої бригади морської піхоти разом з 7-м окремим батальйоном «Арей», і кажуть, що село звільнене.

«Наш Південь! Наші хлопці! Слава Україні!», – написав Зеленський.

Напередодні речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов підтвердив, що українські війська досягнули успіху в районі Старомайорського Донецької області на південному фронті. Це Бердянський напрямок – на південь від Великої Новосілки.

Сьогодні Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні заявив, що сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках та закріплюються на досягнутих рубежах.

ВР схвалила правки до Бюджетного кодексу за програмою з МВФ

Верховна Рада у четвер схвалила проєкт змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Як пояснили в уряді, таким чином виконано зобов’язання за чотирма структурними маяками Меморандуму про економічну та фінансову політику.

«Передбачуваність бюджетної політики та посилення боргової стійкості є одними з ключових умов чотирирічної програми розширеного фінансування для України від МВФ. Виконання взятих урядом зобов’язань у частині змін до Бюджетного кодексу України сприятиме успішній реалізації програми розширеного фінансування (EFF) для України, що в загальному розмірі складає 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ) та розрахована на чотири роки», – повідомила пресслужба Кабміну.

4 липня Україна отримала від МВФ 890 мільйонів доларів другого траншу на підтримку бюджету в рамках розширеного фінансування (EFF) для України. Загальний обсяг програми МВФ складає 15,6 мільярда доларів. Наразі Україна отримала вже 3,59 млрд доларів від МВФ. Кошти Київ отримує поступово, коли виконує «критерії ефективності та структурні маяки», визначені фондом.

Влада підтвердила удар РФ по Запоріжжю: фахівці ліквідовують наслідки

Війська РФ завдали удару по Запоріжжі, підтвердив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

«Ворог вдарив по мирному багатотисячному місту, бо несе втрати. Фахівці вже працюють над ліквідацією наслідків терористичного удару по обласному центру», – написав він у телеграмі.

Інформації про постраждалих наразі немає.

Близько 18:20 у Запорізькій області оголосили повітряну тривогу, яка протривала пів години. У соцмережах повідомили про звук вибуху у Запоріжжі.

Читайте також: У Запорізькій області через агресію РФ пошкоджені 12 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури – ОВА

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазначає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

Вихід РФ з зернової угоди: Ґутерріш заявив про «драматичний вплив» на всіх і всюди

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш попередив, що «невелика кількість пожертвувань» не зможе протистояти «драматичним» наслідкам виходу Росії з чорноморської зернової угоди.

«Зрозуміло, що коли виводити з ринку мільйони і мільйони тонн зерна, виходячи з економічних законів, що призведе до вищих цін, ніж ті, які існували б за нормального доступу українського зерна на міжнародні ринки», – сказав Ґутерреш, якого цитує CNN.

За його словами, за це підвищення цін «платитимуть усі і всюди», а найбільше це вдарить по країнах, що розвиваються.

«Отже, не за допомогою кількох пожертвувань деяким країнам ми виправляємо цей драматичний вплив, який торкається всіх і всюди», – додав Ґутерреш.

Генсекретар ООН наголосив, що ООН продовжуватиме співпрацювати з Туреччиною, Україною, Росією та іншими країнами, щоб «відновити Чорноморську ініціативу».

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Потім її кілька разів продовжували.

Москва заявляла, що за час дії зернової угоди не було відправлено жодного судна з російськими добривами. Крім того, Москва наполягала на підключенні Россільгоспбанку до системи міжбанківських платежів SWIFT.

У Кам’янському на Дніпропетровщині демонтували бюст земляка Леоніда Брежнєва

У Кам’янському на Дніпропетровщині з центрального скверу на проспекті Свободи сьогодні демонтували бюст Леоніда Брежнєва. За словами міського голови Андрія Білоусова, демонтаж здійснили коштом спонсорів. На місці, де стояв Брежнєв, пропонують згодом встановити пам’ятник на честь загиблих Героїв та Перемоги України.

Директорка Музею історії міста Наталія Буланова в коментарі Радіо Свобода сказала, що бюст уже поставили біля музею просто неба. Тепер його розглядають як експонат музею. Згодом його планують доповнити іншими експонатами, які розповідатимуть про брежнєвську епоху.

«Він зайняв своє місце в музеї просто неба. Встановлений між ялинками, створена рекреаційна зона з лавочками. У тому, що Брежнєв зайняв місце біля музею, – немає нічого дивного. Закон про декомунізацію зазначає, що тоталітарне мистецтво має зберігатися в музеї. З іншого боку, це є європейська практика. Там демонтовані пам’ятники тоталітарним вождям, приміром, використовуються в музеях тоталітаризму», – зазначила Буланова.

2017 року погруддя генсека-земляка Леоніда Брежнєва в Кам’янському було оголошене «музеєм просто неба». Громадські активісти були обурені цим і планами мерії ремонтувати пам'ятник за бюджетні кошти.

В Українському інституті національної пам’яті тоді зазначали: ніяких винятків з процесу декомунізації бути не може, бюст генсека підлягає демонтажу, а рішення міськради про «музеєфікацію» можна оскаржити в суді.

Лондон дозволив частині підсанкційних росіян витрачати сотні тисяч фунтів із заморожених рахунків – NYT

Російські підсанкційні бізнесмени, які живуть у Великій Британії, отримали від британської влади право витрачати зі своїх заморожених рахунків великі суми на «необхідні потреби». Про це пише The New York Times.

Йдеться, зокрема, про співвласників «Альфа-груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена. Про те, що міністерство фінансів Великої Британії дозволило Авену знімати до 60 тисяч фунтів для оплати повсякденних витрат, повідомлялося ще восени 2022 року.

New York Times наводить додаткові подробиці. Як повідомляється, олігархи, які потрапили під санкції, торік отримали від влади загалом 82 так званих ліцензії, що дозволяють витрачати гроші, зокрема, на виплати персоналу, включно з особистими водіями і кухарями.

Михайлу Фрідману, зокрема, дозволили витратити 300 тисяч фунтів стерлінгів на оплату послуг 19 осіб. Крім того, він може витрачати 7 тисяч фунтів на місяць на потреби своєї родини.

Невдовзі після запровадження санкцій, навесні 2022 року, Фрідман в одному з інтервʼю скаржився, що не може заплатити навіть за прибирання у своєму маєтку. Очевидно, що ліцензія дозволила вирішити ці проблеми.

У статті також підтверджується інформація щодо дозволу витрачати до 60 тисяч фунтів на місяць для Авена. При цьому значна частина цих коштів іде на оплату послуг охоронного агентства, яке влада перевіряє щодо того, чи не допомагає воно Авену уникати санкцій.

The New York Times повідомляє, що в 2022 році влада Великої Британії отримала близько тисячі заявок на видачу ліцензій. До кінця року уряд схвалив 82 заявки. Співробітники правоохоронних органів, які цитує The New York Times, стверджують, що система ліцензій ставить ефективність санкцій під сумнів. Представник міністерства фінансів заявив, що ліцензії дозволяють оплачувати лише необхідні витрати, а витрачання коштів перебуває під контролем влади.

Санкції ЄС та Великої Британії проти Фрідмана та Авена були запроваджені невдовзі після повномасштабного вторгнення в Україну. Бізнесмени заперечують їх у суді, стверджуючи, що вони не є наближеними до Володимира Путіна і ніяк не впливають на його рішення.

Як стало відомо навесні 2023 року, кілька російських опозиційних громадських діячів, включно з соратником Олексія Навального Леонідом Волковим, непублічно закликали владу ЄС та Британії зняти санкції з Фрідмана та Авена. Коли інформація про це стала публічною, Волков заявив, що зробив помилку і пішов у відставку з посади голови «Фонду боротьби з корупцією». Свої прохання він пояснив тим, що намагався домогтися «розколу еліт» у Росії.

Арістову, який відпочивав на Мальдівах під час війни, повідомлено про підозру

У Службі безпеки повідомили про підозру політику, який на час свого депутатства у Верховній Раді, ігноруючи заборону для посадовців на виїзд за кордон під час війни, відпочивав на островах в Індійському океані.

«На підставі зібраних доказів Генеральний прокурор повідомив нардепу про підозру за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Мова йде про діючого заступника голови комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки», – повідомляє ввечері 27 липня пресслужба СБУ.

У відомстві не вказують імені політика, але з опису повідомлення зрозуміло, що йдеться про Юрія Арістова, чиї депутатські повноваження сьогодні вдень достроково припинила Верховна Рада.

«Під час обшуків у помешканні депутата СБУ виявила закордонний паспорт народного обранця, у якому містяться відмітки про виїзд на Мальдіви. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину», – повідомляє СБУ.

24 липня видання «Слідство.Інфо» повідомило, що заступника голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 48-річного Юрія Арістова в середині липня помітили у пʼятизірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Працівники курорту підтвердили, що Арістов справді був їхнім гостем. Сам Арістов не відповів на дзвінки журналістів, як і його помічниця.

В СБУ кажуть, що для нелегального виїзду за межі України Арістов вніс неправдиві дані до офіційних документів для виїзду за кордон. Зокрема, щодо терміну, мети та країни «службового відрядження».

«За даними слідства, у липні цього року депутат з робочим візитом виїхав на три дні до сусідньої європейської країни. Там він 10 липня дистанційно відкрив лікарняний в одному з приватних медзакладів Києва до 19 липня 2023 року включно. При цьому до електронної системи охорони здоров’я було внесено недостовірні відомості, оскільки медичний огляд фактично не здійснювався. Також з’ясовано, що депутат разом з сім’єю – жінкою та дітьми – до 22 липня перебував на території Мальдівської Республіки», – зазначили в СБУ.

Після розголосу справи Юрій Арістов сам подав заяву про складання депутатських повноважень, яка у підсумку була підтримана в парламенті. Обирався Арістов до Ради від нині владної партії «Слуга народу».

МОК відреагував на дискваліфікацію Харлан і закликав до «чутливості» щодо українських спортсменів

Після дискваліфікації українки Ольги Харлан на чемпіонаті світу з фехтування Міжнародний олімпійський комітет (МОК) закликав спортивні федерації виявляти делікатність у змаганнях між українськими спортсменами та росіянами, які змагаються як нейтральні.

У МОК відзначили, що рішення Києва про дозвіл українським спортсменам на змагання з росіянами і білорусами в статусі «нейтральних» зменшило шанси на бойкот паризької Олімпіади.

«Ми раді, що їм буде надана така можливість (кваліфікуватися на Олімпіаду – ред.), і водночас усвідомлюємо, які непрості внутрішні конфлікти вони можуть мати з огляду на агресію проти їхньої країни. Тому ми закликаємо міжнародні федерації розглядати ситуації за участю українських та окремих нейтральних спортсменів з необхідною мірою чутливості. Ми продовжуємо бути повністю солідарними з українськими спортсменами та олімпійською спільнотою України», – сказав речник МОК агенції France-Presse.

Раніше 27 липня Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала українку Ольгу Харлан після її відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій, яка виступала в «нейтральному» статусі.

МОК ще не ухвалив остаточного рішення щодо допуску росіян і білорусів до змагань Олімпіади 2024 року в Парижі. Запрошень як країни Росія і Білорусь не отримали (це унеможливлює їхню участь у командних видах спорту, таких, як баскетбол чи футбол). Але МОК ще може ухвалити рішення про допуск окремих російських чи білоруських спортсменів, якщо вони виступатимуть без прапора, в нейтральному статусі. Це залишає можливою потенційну зміну думки України щодо бойкоту.

Упродовж доби на фронті було 30 бойових зіткнень – Генштаб

У Генштабі Збройних сил України розповіли, що протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень на фронті.

Як йдеться у вечірньому зведенні, на Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки військ РФ в районі південніше Кліщіївки. На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили атаки російських військ в районі Авдіївки.

«Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

Триває п’ятсот дев’ятнадцята доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Новий етап і тактика контрнаступу. Як просуваються ЗСУ?

  • Про новий етап контрнаступу ЗСУ і головний удар на південь від Оріхова у Запорізький області пише NYT. Видання Bloomberg теж вказує на початок нового етапу наступу на півдні. Російський військовий чиновник Ігор Конашенков згадує Роботине у Запорізькій області України, а російський президент Володимир Путін говорить про Запорізький напрямок. Тим часом напередодні президент України Володимир Зеленський заявив про певні успіхи ЗСУ.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Верховна Рада України таки звільнила міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. За відставку голосували і ті депутати зі «Слуги народу», які напередодні на засіданні комітету не підтримали звільнення Ткаченка. Також ВР позбавила мандату депутата Юрія Арістова – це його розслідувачі виявили на Мальдівах. У підсумку нібито обмежили виїзд та відрядження усім депутатам, заявили парламентарі «Європейської солідарності».
  • А журналіста проєкту Радіо Свобода «Схеми» Георгія Шабаєва викликали на допит. Через те, що він виявив у судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової російський паспорт. Виявилося, вона сама написала скаргу на журналіста. Згодом слідчі Національної поліції у Слов’янську Донецької області після розголосу 27 липня закрили це кримінальне провадження «у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення». Докладніше – у «Свобода Live».

«Горіло добре». Як на Півдні артилерія морпіхів розчищає шлях піхоті

Російська армія на Півдні підготувала три лінії оборони – на численних супутникових знімках можна побачити танкові рови, «зуби дракона», опорні пункти, об'єднані в єдину систему, та мінні поля. Щоб знищити ці укріплення та розчистити шлях піхоті, щодня активно працюють артилеристи. Про роботу «богів війни» на південному напрямку – у репортажі журналістів телепроєкту Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

З початку вторгнення РФ українські митники передали ЗСУ конфіскату на майже пів мільярда гривень

Державна митна служба України з 24 лютого 2022 року передала на потреби української армії конфісковані товари і транспортні засоби на 432 млн грн, йдеться на сайті відомства.

Згідно з повідомленням, серед переданого на потреби ЗСУ: автомобілі, автозапчастини, цигарки, одяг, взуття, продукти харчування, медичні вироби, комп’ютерна техніка, генератори, акумулятори, побутова техніка, мобільні телефони.

Основними одержувачами стали Міноборони, Держприкордонслужба, ОВА, МВС, СБУ.

У Держмитниці зазначають, що конфісковане майно передають ЗСУ та правоохоронним органам згідно із законодавством про примусове відчуження або вилучення майна на основі правового режиму воєнного стану.

«Ґрати» вимагають звільнити затриману в Сімферополі журналістку видання – заява

Видання «Ґрати» вимагає негайно звільнити свою журналістку Лутфіє Зудієву та інших людей, незаконно затриманих 27 липня біля Верховного суду в окупованому Сімферополі.

«Ґрати» нагадують, що за редакційним завданням Зудієва мала висвітлювати судове засідання в справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії.

«Зудієву не пустили в суд, а пізніше затримали. Разом із нею затримали ще 12 кримських татар – родичів і друзів Джеляла й Ахтемових, які приїхали до суду і безуспішно намагалися потрапити на відкрите засідання. Серед затриманих також кореспондент видання «Грані» Куламет Ібраїмов. Під час затримання Зудієва показала поліцейським прескарту і заявила, що виконує редакційне завдання, однак вони проігнорували її відповідь. Журналістку привезли в Залізничний райвідділ поліції Сімферополя, де, погрожуючи, намагалися змусити здати відбитки пальців і зразки слини. Вона відмовилася. У підсумку щодо журналістки склали адмінпротокол», – ідеться в заяві.

«Ґрати» звертаються до українських, міжнародних журналістських об’єднань та правозахисних організацій із проханням виступити на захист затриманої журналістки і висловити солідарність із колегами, яких російська влада переслідує в Криму.

Представництво президента України в АР Крим засудило і назвало «абсолютно незаконним» масове затримання силовиками в окупованому Криму родичів, правозахисників, журналістів та громадських активістів, які прийшли підтримати під будівлю підконтрольного Кремлю суду у Сімферополі Нарімана Джеляла і братів Ахтемових.

Сьогодні за допомогою відеозв’язку з Третім Апеляційним судом РФ у Сочі розглядалася апеляція на вирок у їхній справі.

Україна оскаржує рішення FIE про дискваліфікацію Харлан за відмову потиснути руку росіянці

Федерація фехтування України оскаржує рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан на чемпіонаті світу в Мілані, повідомив президент федерації Михайло Ілляшев.

«Ми повністю підтримуємо Ольгу Харлан в цій ситуації. Я якраз перебуваю на чемпіонаті світу, і ми готуємо протест. Будемо оскаржувати це рішення, тому що безпосередньо суддя, який судив цей поєдинок, не давав чорної картки і не дискваліфікував її», – сказав Ілляшев в ефірі національного телемарафону.

Ілляшев відзначив, що дискваліфікація зʼявилася після того, як уже був призначений наступний поєдинок. Також президент Федерації фехтування додав, що дискваліфікація не дає можливості Харлан брати участь у командних змаганнях, які відбудуться за кілька днів.

Він наголосив, що важливо, щоб дискваліфікацію було скасовано до командних змагань, оскільки чемпіонат світу дає багато залікових балів для кваліфікації в Олімпійських іграх.

Раніше 27 липня Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала українку Ольгу Харлан після її відмови потиснути руку фехтувальниці з РФ Анні Смирновій, яка виступала в «нейтральному» статусі.

Офіційний Київ засудив затримання 13 людей, які вийшли у Сімферополі на підтримку Джеляла і братів Ахтемових

Представництво президента України в АР Крим засудило і назвало «абсолютно незаконним» масове затримання силовиками в окупованому Криму родичів, правозахисників, журналістів та громадських активістів, які прийшли підтримати під будівлю підконтрольного Кремлю суду у Сімферополі Нарімана Джеляла і братів Ахтемових. Сьогодні за допомогою відеозв’язку з Третім Апеляційним судом РФ у Сочі розглядалася апеляція на вирок у їхній справі.

«Серед затриманих батьки Азіза Ахтемова – Зарема та Ескендер Ахтемови, кореспонденти «Кримської солідарності»: журналістка Лутфіє Зудієва і журналіст Куламет Ібраїмов, родичі Нарімана Джеляла та навіть громадські активісти, які є особами з інвалідністю. Загалом повідомляється про щонайменше 13 затриманих», – повідомляє Представництво президента.

Такі «рішення», кажуть у відомстві, мають на меті «ізоляцію затриманих та залякування родичів, журналістів та активістів, які відстоюють права та свободи своїх рідних чи співвітчизників, а також висвітлюють свавільні дії окупантів».

«Висловлюємо підтримку затриманим, підсудним та їх родинам. Україна робитиме усе задля деокупації Криму та притягнення винних у свавільних затриманнях, винесенні політично-мотивованих рішень та інших порушення прав і свобод наших співгромадян до відповідальності. Питання цих незаконних дій окупаційної влади та кричущих порушень прав людини буде порушуватись Україною й на майданчику Кримської платформи», – йдеться в повідомленні.

Раніше сьогодні стало відомо, що у Сімферополі російські силовики затримали людей, які підтримують Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, фігурантів «справи про диверсію на газопроводі» у Перевальному. Підставою для затримання російські силовики назвали буцімто порушення громадського правопорядку.

21 вересня Підконтрольний Росії Верховний суд Криму засудив Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів та обмеженням волі на 1,5 року.

Асана Ахметова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі 1 рік. Азіза Ахтемова засудили до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі 1 рік.

Російське обвинувачення просило 15 років колонії для фігурантів справи.

У Прокуратурі Автономної Республіки Крим назвали незаконним винесений підконтрольним Росії Верховним судом Криму вирок Наріману Джелялу та братам Асану й Азізу Ахтемовим.

Помісний собор ПЦУ підтвердив перехід на новоюліанський календар

Помісний собор Православної церкви України (ПЦУ), що відбувся 27 липня в Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід з юліанського на новоюліанський календар, раніше схвалений архієрейським собором. Про це повідомив у фейсбуці священник ПЦУ Дмитро Шаповалов.

«Є остаточне рішення щодо переходу ПЦУ на новоюліанський календар! Зі 161 делегата Помісного собору за – 156, проти – пʼятеро, утрималися – нуль», – написав священник.

Архієрейський собор ПЦУ у травні ухвалив рішення про перехід на новоюліанський церковний календар з 1 вересня 2023 року.

У пресслужбі ПЦУ тоді заявили, що рішення зберігає за парафіями та монастирями право використовувати старий календар: «Приходи та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово та усвідомлено».

Юліанський календар, за яким дотепер живе Російська православна церква, відрізняється на 13 днів від григоріанського, за яким живе більшість країн світу. Таким чином, Різдво в Росії відзначають 7 січня, а в більшості країн – 25 грудня. Більшість православних церков використовують новоюліанський календар, який зараз збігається із григоріанським.

Пленарні засідання раз на місяць і без журналістів у Раді: депутати вирішили не міняти порядку роботи під час війни

Верховна Рада залишила незмінним порядок проведення сесій під час воєнного стану, повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос») у телеграмі.

За його словами, за відповідну постанову проголосували 250 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту у четвер.

Як повідомила у телеграмі співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, постанову підтримали депутати з фракцій «Слуга народу», «Голо»" та обрані до парламенту від нині забороненої партії «ОПЗЖ».

В умовах воєнного стану український парламент працює в режимі одного пленарного засідання, яке триває до дня припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше ніж до початку наступної чергової сесії Верховної Ради.

Вхід журналістів під час воєнного стану до будівлі парламенту на пленарне засідання заборонений.

Голова «Укренерго» радить готувати генератори на зиму – «про всяк випадок»

Підготувати до зими наявні генератори або закупити нові порадив українцям голова правління компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Якщо є можливість докупити якісь автономні джерела живлення – це гарна ідея. Нехай будуть про всяк випадок», – сказав Кудрицький на пресконференції в Харкові 27 липня, інформує «Інтерфакс-Україна».

За словами Кудрицького, неможливо спрогнозувати ймовірність блекаутів або відключень електрики, бо це залежить насамперед від характеру й успішності атак військових РФ.

«Ми не знаємо, що ворог готує нам на зиму. Що ми можемо – це підготуватися. Є три учасники битви: ЗСУ, енергетики та громадяни України», – зазначив Кудрицький.

Згідно зі звітом про оцінку енергетичних збитків України, підготовленим у межах програми розвитку ООН і Світового банку, наявна потужність із вироблення електроенергії з початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року до 30 квітня 2023 року знизилася вдвічі – з 37,6 ГВт до 18,3 ГВт.

На Херсонщині через обстріл РФ поранений чоловік – ОВА

Цивільний чоловік поранений в Одрадокам’янці Тягинської громади на Херсонщині внаслідок російського обстрілу 27 липня, повідомила обласна військова адміністрація.

«57-річний місцевий житель потрапив під ворожий удар у власній оселі. У нього діагностували поранення гомілки та руки. Потерпілого шпиталізували до лікарні, де йому надають необхідну медичну допомогу», – йдеться в повідомленні.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Майно ексвійськкома Борисова та його родини арештовано – ДБР

За матеріалами розслідування Державного бюро розслідувань суд наклав арешт на майно, гроші та банківські рахунки ексначальника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова та членів його сім’ї, повідомляє у четвер пресслужба ДБР.

У відомстві кажуть, що серед арештованого майна:

• Земельні ділянки загальною площею понад 2 га в Одеській області;

• Будинки в Одесі загальною площею понад 420 кв м і 78,5 га, дві квартири та 1/3 квартири в Одесі;

• Автомобілі Toyota Land Cruiser (2023 року випуску), Mercedes-Benz G 63 AMG (2022), Mercedes-Benz EQV (2022), Mercedes-Benz GLE 400 (2021), Porsche Macan GTS (2016), Audi A6 (1999) та інше.

«Родичі Борисова намагалися вивезти частину майна за кордон. Так, при спробі перетину кордону у пункті пропуску «Паланка – Маяки – Удобне» був зупинений автомобіль Porsche Macan GTS 2016 року випуску. Як встановили працівники ДБР, авто зареєстровано на невістку Борисова і проходить речовим доказом по справі щодо ексвоєнкома. Наразі у слідства є підстави вважати, що автомобіль був придбаний протиправним шляхом. Автомобіль вилучений», – повідомили в ДБР.

Проти Євгена Борисова порушено кримінальне провадження за декількома статтями щодо фактів незаконного збагачення. 24 липня ДБР затримало колишнього воєнкома, суд взяв його під варту на 60 діб із можливість внесення застави у 150 млн грн.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG