Доступність посилання

ТОП новини
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року
Українські військові ведуть вогонь зі 122-мм артилерійської гармати по російських позиціях у Херсонській області, 27 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Росія: активісту Скуріхіну загрожує 2,5 року увʼязнення за плакат «Вибач, Україно»

У Росії державний обвинувач вимагає засудити до двох з половиною років колонії Дмитра Скуріхіна – підприємця та активіста із села Русько-Висоцьке в Ленінградській області. Про це повідомляє «Сота» із зали суду.

Скуріхіна звинувачують у кількох епізодах «дискредитації» російської армії. Спочатку справу порушили через те, що на магазині бізнесмена з'явилися політичні та антивоєнні написи та плакати.

Вдруге Скуріхіна звинуватили у «дискредитації», коли він у річницю повномасштабного вторгнення в Україну вийшов на одиночний пікет із плакатом «Вибач, Україно». У суді обвинувач запропонував знищити плакат.

Дмитро Скуріхін – колишній опозиційний депутат, брав участь у виборах до Держдуми. У такий спосіб висловлювати свою позицію щодо ситуації в Росії, попри невдоволення місцевої влади, Скуріхін почав з часу окупації Криму. До цього обклеював свій автомобіль гаслами на кшталт «Скажи Путіну ні».

Роботине: ЗСУ починають головний удар?

Україна повідомила Вашингтон про нову фазу наступу Сил оборони на армію Росії – про це з посиланням на анонімних чиновників у США повідомило 27 липня американське видання The New York Times.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

За даними видання, Київ повідомив, що посилені українські угруповання розпочали рух на окупований Південь через мінні поля та фортифікації загарбників у напрямку Токмака, а якщо вийде – то й далі на Мелітополь. Мета наступу та сама – розірвати сухопутний коридор між Росією та окупованим Кримом та взяти захоплений півострів під контроль української артилерії.

При цьому українці нібито сказали американським партнерам, що військова операція в разі успіху забере від одного до трьох тижнів. Однак у публікації нагадують, що мало що під час наступу України йде за наперед складеним планом. «Це велике випробування», – сказав один із високопосадовців США журналістам.

Сили оборони закріпилися на півночі Старомайорського на стику Донецької та Запорізької областей, розвивають успіх на флангах навколо Бахмуту – та б'ються за Роботине Запорізької області. Саме звільнене Роботине може стати плацдармом для подальшого наступу ЗСУ на Токмак.

Головні питання випуску:

Чому ЗСУ могли ввести підготовлені для наступу угруповання у бій за Токмак саме зараз?

Чи реально дійти Токмака за три тижні – як Київ нібито пообіцяв Вашингтону?

І навіщо чиновники США могли розкрити головний напрям удару Сил оборони по армії Росії?

Нацбанк знизив облікову ставку

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 25% до 22%, починаючи з 28 липня, повідомила пресслужба НБУ.

«Стрімке сповільнення інфляції й стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки. Ураховуючи поліпшення інфляційних очікувань і прогнозу подальшого уповільнення інфляції, поточне і прогнозоване зниження ставки узгоджується зі збереженням привабливості гривневих заощаджень. Це є важливим елементом забезпечення курсової стійкості за помʼякшення валютних обмежень і переходу до більшої гнучкості обмінного курсу», – йдеться в повідомленні.

У Нацбанку додали, що зниження облікової ставки на тлі збереження макрофінансової стабільності «підтримає відновлення економіки».

«Споживча інфляція в річному вимірі з більше ніж 26% на початку року сповільнилася до 12,8% у червні, що перевершило очікування НБУ… Враховуючи сприятливу динаміку першого півріччя, НБУ суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік – з 14,8% до 10,6%. Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні», – йдеться в повідомленні.

У Нацбанку також повідомили, що оновлений макропрогноз НБУ передбачає подальше зниження облікової ставки. «Це відбуватиметься поступово, щоб не зашкодити тенденції до сталого зниження інфляції та стійкості валютного ринку», – кажуть у банку.

Облікова ставка – один із головних інструментів, за допомогою якого Національний банк встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період. На рівні 25% цей показник перебував понад рік – від червня 2022 року.

Міжнародна федерація фехтування дискваліфікувала Харлан – після відмови потиснути руку росіянці

Міжнародна федерація фехтування (FIE) зняла з чемпіонату світу, який триває в Мілані, українську олімпійську чемпіонку Ольгу Харлан. Це сталося після того, як після переможної сутички з «нейтральною спортсменкою» з Росії Анною Смірновою Харлан відмовилася потиснути суперниці руку, як цього вимагають правила. Натомість Ольга пропонувала росіянці «стукнутися» зброєю на заміну цього жесту.

Смірнова не стала цього робити, а згодом майже 50 хвилин сиділа на доріжці, очікуючи на офіційне завершення поєдинку.

У наступному раунді Ольга Харлан мала зустрічатися з болгаркою Йоаною Ілієвою, але Ілієва пройшла далі без боротьби, а поруч із прізвищем Харлан зʼявилася позначка «виключено».

Президентом Міжнародної федерації фехтування є російський олігарх Алішер Усманов.

Традицію не завершувати матч рукостисканням із росіянками чи білорусками започаткували українські тенісистки – у тенісі спортсменок із цих двох країн допустили до змагань раніше. Про дискваліфікацію через це в тенісі не йдеться. На жест неоднозначно реагує публіка: в Парижі на відкритому чемпіонаті Франції частина глядачів засуджувала такий підхід і свистіла, в Лондоні на Вімблдоні це сприймалося як належне.

Справу щодо журналіста «Схем» про «втручання в діяльність судді», в якої виявили паспорт РФ, закрили після розголосу

Слідчі Національної поліції у Слов’янську Донецької області після розголосу 27 липня закрили кримінальне провадження про можливе втручання в діяльність судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової – «у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення». Про це Радіо Свобода повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора. Йдеться про справу, відкриту 27 червня Слов’янською окружною прокуратурою після звернення судді, в якої журналісти «Схем» (проєкт Радіо Свобода) виявили російське громадянство й опублікували у розслідуванні.

«Повідомляємо, що 27 липня 2023 року кримінальне провадження за №42023052720000025 від 27.06.2023 року за ч. 1 ст. 376 КК України закрите, у звʼязку з відсутністю складу кримінального правопорушення», – повідомили в Офісі генпрокурора.

Раніше слідчі Національної поліції у Слов’янську Донецької області викликали на допит журналіста Радіо Свобода Георгія Шабаєва у кримінальній справі. Провадження відкрили після повідомлення судді Арестової про «втручання у здійснення правосуддя з метою її дискредитації», яке вона надіслала до Вищої ради правосуддя і Офісу генерального прокурора.

«Слов’янською окружною прокуратурою 27.06.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 376 КК України за фактом втручання в діяльність судді при здійсненні правосуддя», – йдеться у відповіді виконувача обов’язків керівника Слов’янської окружної прокуратури Дмитра Левічева на запит Радіо Свобода.

Санкція статті передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців.

Новину про відкриття провадження щодо журналіста «Схем», а згодом – і про виклик на допит – опублікувала низка ЗМІ і профільних видань.

У своєму зверненні до ВРП й Офісу генерального прокурора Арестова повідомила, що журналіст «Схем» Георгій Шабаєв з метою «дискредитації» її як судді «під час війни з РФ активно співпрацює з країною-агресором», «передає зібрану інформацію до спеціальних служб РФ» і «здійснює незаконне стеження».

Відповідно до витягу з «Роспаспорту», Людмила Арестова стала громадянкою РФ 5 квітня 2014 року, паспорт був виданий 10 квітня.

У своєму розслідуванні «Схеми» розповіли, що суддя Донецького окружного адміністративного суду Людмила Арестова, відповідно до витягу з автоматизованої системи «Роспаспорт», є громадянкою РФ. Витяг вказує, що російський паспорт Арестова отримала на підставі так званого «договору про прийняття Криму до складу Росії» у 2014 році, згідно з яким громадяни України й особи без громадянства, які на той момент постійно проживали на півострові, визнавалися громадянами РФ.

За допомогою сайту Податкової служби РФ вдалося встановити індивідуальний податковий номер платника податків у Росії Людмили Арестової, прив’язаний до її паспорта громадянки РФ.

«Схеми» знайшли додаткові підтвердження використання суддею Арестовою свого російського паспорта. У витоку з баз даних авіаперельотів РФ є інформація про те, що після окупації півострова в травні 2014 року суддя Арестова літала до Москви. 11 травня суддя вилетіла рейсом Сімферополь-Домодєдово, і повернулася до Криму 14 травня 2014 року. В обох випадках суддя використала свій російський паспорт.

Журналісти також з’ясували, що у період з 2018-го по січень 2022-го року суддя відвідувала окупований Крим. Загальна кількість днів, що Арестова провела на півострові становить понад 250. Сама суддя у коментарі заявила, що «не має російського громадянства», водночас припустила, що паспорт їй «можливо, дійсно був виданий», як і решті зареєстрованих жителів Криму після псевдореферендуму. Свої поїздки на окупований півострів Арестова пояснила необхідністю відвідувати батьків.

Після розмови з журналістом до редакції Радіо Свобода надійшли адвокатські запити чоловіка судді – Сергія Васильєва – з вимогою надати інформацію про журналістів, які проводять розслідування щодо судді.

Згодом Арестова направила окремий запит до Радіо Свобода із запитаннями, яким саме обсягом інформації про неї володіють журналісти, і вимогою «знищити персональну інформацію судді», яка є у «Схем».

Журналісти направили запит до голови ВРП Григорія Усика з проханням повідомити, чи відомо йому або членам ВРП про наявність у судді російського громадянства і чи може це впливати на доброчесність судді. У відповідь ВРП повідомила, що звернулася до Служби безпеки України, щоб встановити, чи дійсно суддя Арестова має російське громадянство.

Пригожина помітили у Петербурзі, де відбувається саміт Росія – Африка

Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин, який наприкінці червня влаштував спробу збройного заколоту в Росії, був помічений у російському Санкт-Петербурзі поряд із самітом за участю президента РФ Володимира Путіна.

Керівник «Російського дому» у Центральноафриканській Республіці Дмитро Ситий опублікував фотографію Пригожина з послом ЦАР у Росії Леоном Додону. За словами Ситого, знімок зроблений на полях саміту Росія – Африка, який відбувається у Санкт-Петербурзі.

Видання «Фонтанка» зазначає, що фото зроблене в готелі, що належить «сім’ї Пригожина».

У своєму виступі на заході російський президент заявив, що Росія готова протягом трьох-чотирьох місяців поставити кільком країнам Африки безкоштовно по 25–50 тисяч тонн зерна.

Путін знову звинуватив країни Заходу у створенні перешкод для експорту російських добрив і продовольства на світові ринки.

Наприкінці червня найманці очолюваної Пригожиним ПВК «Вагнер» здійснили озброєний марш на Ростов-на-Дону і Москву з вимогою відставки військового керівництва. Російська влада охарактеризувала ці дії як заколот. Рух колон зупинився після переговорів за участю білоруського авторитарного керівника Олександра Лукашенка. Було оголошено, що за участь у заколоті нікого не каратимуть, а ПВК «Вагнер» перебазується до Білорусі, де Пригожин уже пообіцяв створити «другу армію у світі».

Соратники Навального оголосили «в безпечних країнах» акцію «Путін – убивця»

Соратники Олексія Навального оголосили про проведення всесвітньої акції протесту під назвою «Путін – убивця». Вона пройде 20 серпня 2023 року, в третю річницю отруєння російського опозиційного політика.

«Страх, насильство, вбивства – на цьому путінська влада тримається вже понад 20 років. Першими жертвами стали ті, хто чинив опір йому в Росії, хто боровся за вільне майбутнє нашої країни. Тепер Путін розвʼязав страшну і найбезглуздішу у XXI столітті війну із сусідньою країною, на якій щодня гинуть сотні та тисячі людей. Путін – убивця. Скажімо про це настільки голосно, наскільки це можливо», – ідеться в анонсі акції.

Команда опозиціонера закликає виходити на мітинги 20 серпня всіх тих, хто живе «в безпечних країнах». Активісти просять записувати ролики з фразою Putin is a killer і поширювати заготовлені агітаційні матеріали.

Адреси проведення акції будуть опубліковані згодом на сайті акції.

У Полтаві демонтували пам’ятники Пушкіну і Ватутіну – фото

У Полтаві демонтували пам’ятники російському поетові Олександру Пушкіну і радянському генералу Миколі Ватутіну, повідомила міська рада 27 липня.

«Зранку 27 липня працівники КП «Декоративні культури» демонтували пам’ятник-бюст радянському генералу армії Миколі Ватутіну, розташований на вулиці Української Повстанської Армії, та пам’ятник-погруддя російському поету і письменнику Олександру Пушкіну, розташований у Березовому сквері. Тимчасово пам’ятники зберігатимуться на території КП «Декоративні культури», – йдеться в повідомленні.

У квітні цього року депутати Полтавської міської ради ухвалили рішення про демонтаж пам’ятників двом радянським генералам Олексію Зигіну і Миколі Ватутіну, а також російському поету Олександру Пушкіну.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року в Україні прискорився процес перейменування топонімів, названих на честь діячів російської та радянської історії та культури, памʼятники їм зносять.

У березні цього року Верховна Рада України ухвалила закон, який забороняє надавати географічним об’єктам назви, пов’язані з Росією.

Збиті «Калібри» на Вінниччині: в ОВА повідомили про 5 постраждалих

На Вінниччині внаслідок падіння збитих російських ракет «Калібр» 26 липня постраждали п’ятеро людей. Такі дані 27 липня повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

«Вчора у передмісті Вінниці приблизно 14-ої години було збито дві ракети «Калібр». Від уламків постраждали п’ятеро осіб. Усім вчасно надано необхідну медичну допомогу. Їхньому життю нічого не загрожує», – написав голова ОВА у телеграмі.

За його словами, пошкоджень зазнали господарські й технічні приміщення, розмір збитків ще уточнюють.

Повітряні сили напередодні повідомили, що знищили 36 російських ракет, запущених по Україні, зокрема три «Калібри», два з яких – на Вінниччині.

ФСБ заявляє, що запобігла «теракту на одному з кораблів Чорноморського флоту»

Російська Федеральна служба безпеки заявила, що запобігла теракту на кораблі Чорноморського флоту з високоточним ракетним озброєнням.

У повідомленні, поширеному агентством «Інтерфакс», ідеться про затримання російського військовослужбовця, нібито завербованого українською спецслужбою, і в нього вилучено два саморобні вибухові пристрої загальною масою один кілограм у тротиловому еквіваленті.

Також затриманого підозрюють у тому, що він передавав Україні відомості, що становлять державну таємницю, повідомили у ФСБ.

«Ухвалюється рішення про порушення кримінальних справ за статтями 205 («терористичний акт»), 222.1 («незаконний обіг вибухових речовин або вибухових пристроїв»), 275 («державна зрада»), 283 («розголошення відомостей, що становлять державну таємницю») КК Росії», – додали у спецслужбі.

За цими статтями затриманому військовому може загрожувати довічне увʼязнення.

ДБР повідомило про затримання керівників обласного і районного військкоматів на Рівненщині

Державне бюро розслідувань повідомило про затримання керівників обласного і районного територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки у Рівненській області, які «побили підлеглого і знущалися над ним». В одного із посадовців знайшли наркотики, повідомила пресслужба ДБР.

«Полковник і підполковник довідалися, що водій стрілецької роти однієї із військових частин Рівненського районного ТЦК та СП планує доповісти про їхні порушення під час служби. Вони вирішили цього не допустити і побили чоловіка. Керівник Рівненського обласного ТЦК сам бив військовослужбовця, в той час, як керівник районного ТЦК усе це знімав на телефон. Під час проведення «виховних заходів» у хід пішла бита. Посадовці також змушували потерпілого ставати навколішки і вимолювати пробачення», – йдеться в повідомленні.

За даними ДБР, 26 липня пройшли шість обшуків за місцем роботи, проживання і у транспортних засобах керівників центрів комплектування.

«Було виявлено і вилучено мобільні телефони, один із яких належить потерпілому. За місцем проживання керівника Рівненського обласного ТЦК виявлено биту, якою били чоловіка. У керівника Рівненського районного ТЦК та СП було вилучено вісім пакетів із білою речовиною, яка може бути амфетаміном, знаряддя для вживання наркотичних речовин», – повідомили в Державному бюро розслідувань.

Районному військкому оголосили про підозру в незаконному зберіганні психотропних речовин з метою збуту у великих розмірах. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Керівнику обласного ТЦК і СП оголосили про підозру у «перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинених в умовах воєнного стану». Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

У ДБР повідомили, що ініціювали звернення до слідчого судді щодо обрання затриманим запобіжних заходів і відсторонення від посад.

Раніше сьогодні президент України Володимир Зеленський повідомив, що на засіданні Ставки верховного головнокомандувача 27 липня, яке проходило у Дніпрі, йшлося про «всеохопну перевірку» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). «Одинадцять областей – на особливому контролі», – написав президент у телеграмі, не навівши подробиць.

Напередодні Національна поліція України повідомила про затримання співробітників ТЦК у Волинській, Дніпропетровській і Чернівецькій областях. Цим особам повідомляють про підозри в отриманні хабарів за ухилення від призову.

Як заявили в Міноборони України, від початку повномасштабної війни розслідують уже 106 кримінальних справ щодо порушень у роботі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Фігурантом кримінальних справ став 21 співробітник ТЦК та СП.

У вечірньому відеозверненні 25 липня президент України Володимир Зеленський повідомив про «невтішні результати» перевірки військкомів.

Президент після чергового засідання Ставки 21 липня повідомив, що триває комплексна перевірка роботи ТЦК – військкоматів.

Цьому передувало оприлюднення розслідування «Батальйон Іспанія» журналіста Михайла Ткача, в якому йшлося про те, що начальник Одеського обласного ТЦК та СП Євген Борисов придбав наприкінці 2022 року на іспанському курорті Марбелья віллу вартістю майже 4 мільйони євро. Як стверджується, нерухоме майно він зареєстрував не на себе, а на свою матір-пенсіонерку. За даними журналістів, дружина Борисова стала власницею офісного приміщення на головній вулиці Марбельї.

Наприкінці червня стало відомо, що Євгена Борисова, який став фігурантом розслідування, звільнили з посади.

22 липня Борисову повідомили про підозру, але Державне бюро розслідувань не знало про місце його перебування. Його підозрюють, серед іншого, у набутті активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст.368-5 КК України), а також в ухиленні від несення обов’язків військової служби шляхом обману.

Через два дні ДБР повідомило про затримання колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки Євгена Борисова. 25 липня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з можливістю внесення застави – 150 млн гривень.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявляло про факти незаконного збагачення Борисова на понад 188 млн грн.

Парламент продовжив воєнний стан і мобілізацію

Верховна Рада продовжила термін проведення загальної мобілізації і дію воєнного стану в Україні ще на 90 днів, починаючи з 18 серпня (до 18 листопада). Про підтримку законопроєктів, внесених напередодні президентом України, повідомила низка народних депутатів у своїх телеграм-каналах.

Востаннє парламент продовжував термін дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії у травні – на 90 днів, до 18 серпня.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Їхню дію кілька разів продовжували.

«Це не трагедія, а публічна страта» – омбудсмен Лубінець про загибель українських полонених в Оленівці

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає свідомим убивством військовополонених те, що сталося в колонії в Оленівці Донецької області майже рік тому, 29 липня 2022 року.

«Я вважаю, що це не трагедія. Це публічна страта офіційно підтверджених, верифікованих українських військовополонених, яких взяли в полон. Згідно з Женевською конвенцією, вони були підтверджені через процедуру верифікації Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Це були представники одного військового підрозділу Національної гвардії України. Ми можемо ствердно говорити, що це була заздалегідь спланована акція страти. Заздалегідь було збудовано окремий барак. Туди напередодні вибуху було переведено військовослужбовців цього військового формування. Потім усередині було підірвано снаряд», – сказав омбудсмен в інтервʼю телеканалу «Настоящее время» (спільний проєкт Радіо Свобода та Голосу Америки).

За словами Лубінця, фотографії з місця загибелі полонених свідчать про те, що причиною смерті не міг бути обстріл із української установки HIMARS чи «Град» (таку версію висуває російська сторона) – у такому разі тіла були б посічені осколками.

«Там чітко видно, що тіла загиблих (у тому положенні, в якому вони перебували: вони сидять, лежать) обвуглені. Тобто, швидше за все, це був заряд термобаричної бомби, який дає дуже високу температуру», – відзначив Лубінець.

29 липня 2022 року в колонії в селищі Оленівка на окупованій Росією території Донецької області стався вибух. Внаслідок цього загинуло щонайменше 53 і було поранено близько 70 українських полонених, яких тримали в цій колонії. Переважно це були захисники Маріуполя.

Арістова позбавили депутатського мандата

Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата від владної фракції «Слуга народу» Юрія Арістова. Відповідне рішення на засіданні 27 липня підтримали 320 парламентарів, повідомили народні депутати Ярослав Железняк і Ірина Геращенко в своїх телеграм-каналах.

«У нас новий антирекорд по кількості нардепів у парламенті – 403», – написав Железняк.

25 липня Юрій Арістов подав заяву про складання повноважень – після того, як публічною стала інформація про його відпочинок на Мальдівах. Про це повідомив голова парламенту Руслан Стефанчук.

Пізно ввечері 24 липня видання «Слідство.Інфо» повідомило, що заступника голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 48-річного Юрія Арістова в середині липня помітили у пʼятизірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Працівники курорту підтвердили, що Арістов справді був їхнім гостем.

Сам Арістов не відповів на дзвінки журналістів, його помічниця теж не дала відповіді на запит.

Верховна Рада відправила міністра культури Ткаченка у відставку – нардепи

Народні депутати проголосували за відставку міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк («Голос») та Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») 27 липня.

За це рішення проголосував 321 законотворець.

«Питання призначення нового Міністра сьогодні не стоїть у порядку денному і скоріш за все не буде на цьому тижні», – зазначив Железняк.

Ткаченко 26 липня повідомив, що прозвітував перед Комітетом Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики про пророблену на чолі Мінкульту роботу.

Водночас профільний комітет того дня не підтримав відставку міністра.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив опівночі 21 липня, що подав заяву про відставку «через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни». Цьому передувало звернення президента Володимира Зеленського, в якому він заявив, що просить прем’єра Дениса Шмигаля розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики.

Ще вдень 20 липня в інтерв’ю Радіо Свобода Ткаченко заявив, що не збирається у відставку.

Раніше на сайті уряду двічі реєстрували петиції з вимогою звільнення Ткаченка. Він обіймав посаду міністра культури з червня 2020 року.

Олімпійська чемпіонка Харлан здобула історичну перемогу над росіянкою

Олімпійська чемпіонка фехтувальниця Ольга Харлан стала першою українкою, яка змагалася з росіянкою відтоді, як збройні сили РФ розпочали в лютому 2022 року повномасштабне вторгнення в Україну.

27 липня на чемпіонаті світу Харлан протистояла Анні Смирновій і перемогла її.

Міністерство спорту України ввечері 26 липня змінило свою попередню політику, яка передбачала заборону на зустрічі з росіянами чи білорусами навіть у статусі нейтральних спортсменів. Згідно з новими правилами, українцям заборонено зустрічатися зі спортсменами, які «представляють Російську Федерацію та Білорусь». Смирнова виступала як нейтральна спортсменка.

Уроки «православ’я» і «патріотичного виховання». Як РФ «зомбує» дітей в окупації

Як Росія залучає українських дітей до своїх молодіжних організацій і яку роботу з ними проводять? Чи може молодь на окупованих територіях відмовитися від участі у таких організаціях? Навіщо вони Росії у великій кількості і як може цьому протидіяти Україна, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Журналіста «Схем» викликають на допит у справі про «втручання в діяльність судді» після розслідування про її паспорт РФ

Слідчі Національної поліції у Слов’янську Донецької області викликають на допит журналіста Радіо Свобода Георгія Шабаєва у кримінальній справі, відкритій Слов’янською окружною прокуратурою, про можливе втручання в діяльність судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової, в якої журналісти проєкту «Схеми» (Радіо Свобода) виявили російське громадянство.

«Сьогодні о 10-ій ранку я отримав телефонний дзвінок від слідчої четвертого відділу поліції Слов’янська Юлії Сазоненко про виклик мене на допит у вказаній кримінальній справі», – повідомив Шабаєв.

У поліції журналісту уточнили, що поки він немає процесуального статусу, а допит потрібен «для з’ясування обставин».

Раніше стало відомо, що провадження відкрили після повідомлення судді Арестової про «втручання у здійснення правосуддя з метою її дискредитації», яке вона надіслала до Вищої ради правосуддя і Офісу генерального прокурора.

«Слов’янською окружною прокуратурою 27.06.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 376 КК України за фактом втручання в діяльність судді при здійсненні правосуддя», – йдеться у відповіді виконувача обов’язків керівника Слов’янської окружної прокуратури Дмитра Левічева на запит Радіо Свобода.

Санкція статті передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців.

У своєму зверненні до ВРП й Офісу генерального прокурора Арестова повідомила, що журналіст «Схем» Георгій Шабаєв з метою «дискредитації» її як судді «під час війни з РФ активно співпрацює з країною-агресором», «передає зібрану інформацію до спеціальних служб РФ» і «здійснює незаконне стеження».

У своєму розслідуванні «Схеми» розповіли, що суддя Донецького окружного адміністративного суду Людмила Арестова, відповідно до витягу з автоматизованої системи «Роспаспорт», є громадянкою РФ. Витяг вказує, що російський паспорт Арестова отримала на підставі так званого «договору про прийняття Криму до складу Росії» у 2014 році, згідно з яким громадяни України й особи без громадянства, які на той момент постійно проживали на півострові, визнавались громадянами РФ.

За допомогою сайту Податкової служби РФ вдалося встановити індивідуальний податковий номер платника податків у Росії Людмили Арестової, прив’язаний до її паспорта громадянки РФ.

«Схеми» знайшли додаткові підтвердження використання суддею Арестовою свого російського паспорта. У витоку з баз даних авіаперельотів РФ є інформація про те, що після окупації півострова в травні 2014 року суддя Арестова літала до Москви. 11 травня суддя вилетіла рейсом Сімферополь-Домодєдово, і повернулася до Криму 14 травня 2014 року. В обох випадках суддя використала свій російський паспорт.

Журналісти також з’ясували, що у період з 2018-го по січень 2022-го року суддя відвідувала окупований Крим. Загальна кількість днів, що Арестова провела на півострові становить понад 250. Сама суддя у коментарі заявила, що «не має російського громадянства», водночас припустила, що паспорт їй «можливо, дійсно був виданий», як і решті зареєстрованих жителів Криму після псевдореферендуму. Свої поїздки на окупований півострів Арестова пояснила необхідністю відвідувати батьків.

Після розмови з журналістом до редакції Радіо Свобода надійшли адвокатські запити чоловіка судді – Сергія Васильєва – з вимогою надати інформацію про журналістів, які проводять розслідування щодо судді.

Згодом Арестова направила окремий запит до Радіо Свобода із запитаннями, яким саме обсягом інформації про неї володіють журналісти, і вимогою «знищити персональну інформацію судді», яка є у «Схем».

Журналісти направили запит до голови ВРП Григорія Усика з проханням повідомити, чи відомо йому або членам ВРП про наявність у судді російського громадянства і чи може це впливати на доброчесність судді. У відповідь ВРП повідомила, що звернулася до Служби безпеки України, щоб встановити, чи дійсно суддя Арестова має російське громадянство.

Костін назвав «історичним кроком» повідомлення, що США нададуть МКС дані про воєнні злочини Росії

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що рішення США ділитися з Міжнародним кримінальним судом доказами воєнних злочинів Росії є «ще одним історичним кроком до розбудови мережі всеосяжної відповідальності за міжнародні злочини Росії».

«Щиро вдячний генеральному прокурору Мерріку Гарланду та всім колегам з Мін’юсту США за підтримку в нашій боротьбі за справедливість… Сподіваюся, що наша трансатлантична співпраця — між Україною, Міністерством юстиції США та Офісом прокурора МКС Каріма Хана – триватиме й надалі, торуючи шлях до ухвалення нових історичних рішень», – написав Костін у твіттері.

Напередодні газета New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників повідомила, що президент США Джо Байден віддав розпорядження державним службам сприяти Міжнародному кримінальному суду в збиранні свідчень російських воєнних злочинів в Україні.

Як пише видання, досі США, які не ратифікували угоду про створення Міжнародного кримінального суду, відмовлялися співпрацювати з МКС, вважаючи, що подібна співпраця розглядатиметься як визнання Вашингтоном юрисдикції суду, що може в теорії дозволити суду переслідувати і американських військових.

Як стало відомо газеті, голова Пентагону Ллойд Остін був проти цього рішення президента в той час, як держсекретар Ентоні Блінкен і багато чільних законодавців виступали за допомогу суду в розслідуванні.

Вважається, що американські розвідслужби, зокрема, мають детальну інформацію про те, як у російському керівництві ухвалювали рішення про обстріл української цивільної інфраструктури і насильницьку депортацію до Росії українських дітей.

Білий дім поки що офіційно не оголосив про рішення президента і про те, як виглядатиме співпраця США з МКС. Керівники юридичного комітету Сенату демократ Річард Дурбін і демократ Ліндсі Грем привітали рішення Байдена.

«Ми маємо зробити все необхідне, щоб притягнути до відповідальності винних за звірства в Україні. Тим самим ми допоможемо нашим українським друзям і дамо ясний сигнал Путіну про те, що США не терпітимуть цих жахливих злочинів», – йдеться у заяві сенаторів.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової через їхню роль у незаконній депортації українських дітей.

Росія оголосила у розшук суддю, яка видала ордер на арешт Путіна

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у федеральний розшук суддю Міжнародного кримінального суду Томоко Акане, яка видала ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Згідно з карткою, російська поліція розшукує суддю за неназваною кримінальною статтею.

У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна й уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львової-Бєлової. Через кілька днів російський Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти прокурора і трьох суддів МКС, які видали ордер.

У травні 2023 року Слідчий комітет заочно висунув одному судді МКС – Розаріо Сальваторе Айталі – звинувачення за кримінальними статтями про незаконне взяття під варту і про підготовку до нападу на представника іноземної держави. Тоді ж його оголосили у федеральний розшук, як і прокурора МКС Каріма Хана.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG