Доступність посилання

ТОП новини
Російська армія 19 вересня вдарила по будинку літніх людей у Сумах. Одна людина загинула
Російська армія 19 вересня вдарила по будинку літніх людей у Сумах. Одна людина загинула

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський обговорив із Макроном «формулу миру» та ситуацію в енергетиці

Президент України Володимир Зеленський обговорив з лідером Франції Еммануелем Макроном реалізацію української формули миру та ситуацію в енергетичній сфері України.

«Синхронізували позиції напередодні онлайн-саміту G7 та конференції з підтримки України в Парижі. Обговорили реалізацію нашої десятикрокової формули миру, співпрацю щодо оборони та енергетичної стабільності України», – написав голова української держави в телеграмі.

В свою чергу, Макрон пообіцяв підтримку Україні до визволення всіх територій.

«Україна зможе розраховувати на підтримку Франції стільки, скільки потрібно для повного відновлення свого суверенітету та територіальної цілісності», – йдеться у повідомленні лідера Франції в твітері.

Аналітики з американського Інституту вивчення війни (ISW) заявили, що вимоги Росії щодо нібито «гарантій безпеки» є частиною великої російської інформаційної операції. «Гарантії безпеки, які Україна, НАТО та решта Європи приймуть від Росії після неспровокованої та жорстокої загарбницької війни Кремля проти України, можуть бути більш доречною темою для розмови для західних лідерів, які розглядають можливість переговорів із Москвою», – йдеться в звіті ISW.

Росія висунула вимоги про «гарантії безпеки» за кілька місяців до лютневого повномасштабного вторгнення в Україну. Москва вимагала зокрема відмови від прийняття України та Грузії до НАТО й розміщення в цих країнах іноземних військових, а також повернення військової інфраструктури НАТО в Європі до стану 1997 року.

Країни НАТО назвали ці вимоги неприйнятними, заявивши про готовність обговорювати з Росією питання обмеження озброєнь, розміщення тих чи інших систем у прикордонних регіонах тощо.

Ердоган поспілкувався з Путіним: говорили про війну та зернову угоду

Президент Туреччини Реджеп Ердоган 11 грудня провів телефонні переговори зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, повідомляє турецький канал TRT Haber.

«Обговорювалися регіональні питання, зокрема енергетика, турецько-російські відносини, зерновий коридор і боротьба з тероризмом», – йдеться в повідомленні.

За даними турецьких ЗМІ, сторони обговорили реалізацію зернової угоди, завдяки, якій здійснюється експорт українського продовольства, який блокувався через Росію.

Турецький президент висловив ініціативу, що в рамках «зернового коридору» можна почати працювати над експортом різних продуктів харчування, а поступово й інших товарів.

Крім того, Ердоган у розмові з Путіним «висловив щирі побажання якнайшвидшого припинення війни між Росією та Україною».

«Зернова ініціатива» з транспортування української агропродукції морем продовжена ще на 120 днів, повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України 17 листопада.

2 листопада Міністерство оборони Росії повідомило про відновлення участі Москви в угоді про експорт зерна Чорноморським коридором після того, як за кілька днів до того Росія заявила про припинення участі в угоді.

У МЗС України у відповідь заявили, що Україна не брала на себе жодних нових зобов’язань, які виходять за межі вже наявних у зерновій угоді.

В Одесі виникли проблеми з водопостачанням: міськрада звернулася до жителів

У неділю, 11 грудня, в Одесі виникли проблеми з водопостачанням через аварійні відключення електроенергії, повідомляє пресслужба міськради.

«Шановні споживачі, у результаті аварійних відключень електроенергії на об'єктах «Інфоксводоканалу», виникли перебої із водопостачанням деяких районів міста. Зараз фахівці ДТЕК відновили енергоживлення наших об’єктів, тому ситуація із водопостачанням стабілізується протягом декількох годин», – йдеться в повідомленні.

У міськраді також пояснили, що робота насосних станцій залежить від наявності електроенергії.

«На випадок аварійних відключень електрики просимо тримати у домівках певний запас питної води», – закликали в міськраді одеситів.

Наразі, як додають в мерії, енергетики працюють над вирішенням питання безперебійного енергопостачання об'єктів водоканалу, які забезпечують водою мешканців Застави, Ленселища та Міжлимання.

Як повідомляв мер Геннадій Труханов, через масштаб руйнувань в Одесі відключені від електроенергії всі споживачів, окрім критичної інфраструктури. Попри це, за його словами, в місті є водопостачання, працюють 11 районних котелень та більшість малих.

В Одеській міськраді зазначили, що, за попередніми прогнозами, часу на відновлення енергооб’єктів в Одеській області знадобиться набагато більше, ніж після попередніх російських обстрілів.

Вночі 10 грудня російські війська атакували атакували об'єкти енергоінфраструктури в Одеській та Миколаївській областях дронами-камікадзе Shahed-136, сили ППО збили 10 з 15 безпілотників.

«Палало всю ніч». Що відомо про «десяток вибухів» в окупованому Мелітополі?

Увечері в суботу, 10 грудня, в окупованому Мелітополі пролунало близько десятка потужних вибухів. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізналися у місцевих жителів, що їм відомо про нічні події, які обʼєкти опинилися під ударом та що зараз відбувається в місті?

Десяток вибухів пролунали у східній частині Мелітополя близько 21:00 в суботу. Мешканці районів, що розташовані за 5 кілометрів від епіцентру подій, повідомили, що в цей час поховались у підвали та коридори.

Кілька влучень було у готельно-ресторанний комплекс «Привал мисливця», що розташований на вулиці Інтеркультурній на східному виїзді з міста. Таких потужних вибухів у місті не чули давно, кажуть наші співрозмовники, але просять не публікувати їхніх прізвищ з міркувань безпеки. Більше інформації за лінком

Під час останніх атак війська РФ запускали дрони з Азовського моря – Повітряні сили

Російські військові протягом останніх атак запускали дрони-камікадзе по Україні з акваторії Азовського моря, наголосив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

«Із Азовського моря зараз запускають дрони-камікадзе. Зі східної частини Азовського моря, Краснодарський край. Дві крайні атаки дронів були саме звідти», – зазначив Ігнат.

На його думку, війська РФ декілька тижнів не використовували іранські безпілотники, ймовірно, через брак дронів. Проте є можливість, що Росія вже отримала нову партію «дронів-камікадзе».

5 листопада міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахян вперше визнав, що його країна надавала Росії дрони-камікадзе, але «до війни в Україні».

Співпраця Росії й Ірану активізувалася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, які були задіяні, зокрема, під час масованих ударів по українських містах у жовтні.

В Ірані та Росії неодноразово заперечували інформацію про постачання дронів. 20 жовтня ЄС і Велика Британія запровадили санкції проти виробника дронів-камікадзе – компанії Shahed Aviation Industries – і трьох іранських військових чиновників.

За даними Washington Post, Іран також погодився таємно передати Росії балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» Fateh-110 і Zolfagha.

Українську мову почали масово вивчати у світі – це наслідки масштабної агресії Росії

Понад 1,3 мільйона людей з усього світу вирішили вивчати українську мову після початку повномасштабної війни Росії проти України, згідно з даними компанії Duolingo, що випускає програму для вивчення мов.

Цікавість до української мови залишається стабільно високою уже понад 9 місяців, вказують в компанії. Більше про це за лінком

Омбудсмен розповів, чи реально виключити Росію зі структур Червоного Хреста

Міжнародна федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця «максимально серйозно» поставилася до пропозиції України виключити російський національний комітету Червоного Хреста. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Росіяни використовують незаконно (і фактично вкрали) майно національного комітету Червоного Хреста України, яке вони забрали на території Криму. Друге. Вони офіційно збирають допомогу військовим російської армії. Це прямо заборонено принципами діяльності Міжнародної федерації Червоного Хреста», – пояснив омбудсмен.

За його словами, після цього звернення до України спеціально приїжджав керівник секретаріату Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, а дещо пізніше президент цієї організації у онлайн-форматі теж поспілкувався з українським омбудсменом.

«Вони поставилися, на мій погляд, максимально серйозно до моїх слів і до моєї пропозиції. Я очікую, що вони щось запропонують. Можливо, це буде якийсь проміжний варіант»», – розповів Лубінець.

Після початку широкомасштабного військового вторгнення Росії в Україну ціла низка світових організацій з різних сфер виключила РФ зі свого складу чи омбежила її участь. Окрім того, Україна наголошує на важливості виключення Росії з Ради безпеки ООН.

Росія звинувачення на свою адресу заперечує.

ВМС: Росія вивела в Чорне море вісім кораблів, ракетоносіїв серед них немає

У Чорне море на бойове чергування Росія вивела вісім своїх кораблів, одна серед них немає жодного ракетоносія, зазначили у фейсбуці Військово-морські сили ЗСУ в неділю, 11 грудня.

За інформацією військових, в Азовському морі РФ продовжує контролювати морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні два кораблі. У Середземному морі зафіксована присутність дев’яти російських кораблів, зокрема п’яти ракетоносіїв, оснащених 76 «Калібрами».

«Встановлено, що за добу в інтересах рф прохід Керч-Єнікальською протокою до Азовського моря здійснили 15 суден, п’ять з них прямували із протоки Босфор. До Чорного моря пройшли 38 суден, вісім з яких продовжили рух у напрямку протоки Босфор», – уточнили в ЗСУ.

За даними ВМС, Росія продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS) на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

Як заявляв президент Володимир Зеленський 20 листопада, від 24 лютого Росія випустила по Україні понад 4700 ракет.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) 23 листопада заявив, що російські військові суттєво виснажили свій арсенал високоточних ракет, але, швидше за все, найближчим часом зможуть масштабно атакувати критично важливу інфраструктуру України.

ОВА: по Херсонщині армія РФ здійснила 45 пострілів, загинули люди, є поранені

Протягом минулої доби суботи, 10 грудня, російські військові атакували Херсонщину з артилерії, РСЗВ, танків та мінометів. Всього було здійснено 45 пострілів, зазначив голова ОВА Ярослав Янушевич в телеграмі.

За словами місцевого чиновника, внаслідок ворожих атак загинули дві людини, ще п’ять мешканців Херсонської області отримали поранення різного ступеня тяжкості.

«Загарбники атакували житлові квартали Херсона. Ворожі снаряди поцілили в пологове відділення лікарні, кафе, інфраструктурний об’єкт, приватні та багатоквартирні будинки», – повідомив Янушевич.

Після деокупації українськими війська правобережжя Херсонщини, в тому числі Херсона, війська РФ регулярно обстрілюють цю територію.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

В ООН станом на 4 грудня підтвердили 6 702 випадки загибелі і 10 479 випадків поранення цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Але в організації наголошують, що реальне число загиблих є значно вищим.

Війська РФ били із «Градів» по Дніпропетровщині: пошкоджені будинки та газопроводи – влада

Війська РФ у ніч на 11 грудня шість разів атакували Нікопольський район Дніпропетровщини із «Градів» та важкої артилерії, повідомив голова місцевої ОВА Валентин Резніченко в телеграмі.

«Поцілили по трьох громадах – Нікопольській, Червоногригорівській та Марганецькій. Випустили понад 50 снарядів. Люди неушкоджені», – зазначив посадовець.

За інформацією місцевого чиновника, в Червоногригорівській громаді:

  • побиті 15 приватних будинків, 50 сонячних панелей, декілька господарчих споруд і автівок, газопроводи та лінії електропередач;
  • без світла й води залишилися три села. Аварійні бригади уже приступили до роботи.

У Нікополі понівечені близько десяти приватних будинків і господарчих споруд, адміністративні та офісні будівлі, уточнив Резніченко.

«В інших районах ніч із сиреною, але без атак і на цю хвилину спокійно», – додав очільник ОВА.

Російські війська з різних видів озброєння регулярно обстрілюють Дніпропетровщину, зокрема Нікопольський, Криворізький та Синельниківський райони.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

Британська розвідка: держбюджет Росії не відповідає витратам на війну

Державний бюджет РФ на 2023 рік занадто оптимістичний та не відповідає витратам на війну, тому фінансування інших сфер бюджету, ймовірно, зменшать, зазначає Міністерство оборони Британії в твіттері.

«Нещодавно російський диктатор Володимир Путін схвалив держбюджет РФ. На оборону наступного року Росія планує виділити 9 трлн рублів (143 млрд доларів). Це майже 30% від всього бюджету, що набагато більше, ніж у попередні роки», – повідомили в британскому відомстві.

Проте британська розвідка припускає, що цих коштів Росії не вистачить, щоб перекрити витрати на війну проти України. Тому інші сфери зазнають тиску.

«Бюджет, схвалений Путіним, ймовірно, є надто оптимістичним щодо очікуваних доходів і витрат у 2023 році. Тому інші частини російського бюджету, ймовірно, зазнають дедалі більшого тиску для покриття витрат на війну», – йдеться у повідомленні.

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Російська влада придушує антивоєнні протести і карає за антивоєнні висловлювання. Діячам культури, які критикують вторгнення в Україну, забороняють виступати на російських сценах, звільняють із театрів та не знімають у фільмах.

Кримське питання перетворить війну на десятилітній конфлікт – WP

Претензії України та РФ на Кримський півострів не дають надії на мирне дипломатичне врегулювання конфлікту, йдеться в повідомленні видання The Washington Post.

«Непохитні претензії на Крим ілюструють нерозв’язність конфлікту, і важко уявити, що боротьба за півострів буде вирішена без подальшого кровопролиття», – зазначає видання.

Як припускають у The Washington Post, це загрожує багаторічним територіальним конфліктом на кшталт Карабаху або сектору Гази.

Тим не менш, деякі західні офіційні особи сподіваються, що угода щодо Криму може стати «ключем до припинення війни».

Втім, українська сторона відкидає цю ідею як небезпечну наївність, а російська влада каже, що «не погодяться на те, що належить їй».

Видання також наводить слова президента Володимира Зеленського про те, що повернення Криму Україні «означатиме відновлення справжнього миру». І додає, що для Путіна «анексія Криму стала опорою його спадщини, яка впаде, якщо він втратить півострів», тому будь-які спроби Києва повернути собі Крим «перейдуть червону межу, яку диктатор не зазнає».

Призначений Москвою очільник Криму Сергій Аксьонов після низки повідомлень про звуки вибухів на півострові заявив про роботу ППО над Сімферополем.

Кремль 8 грудня визнав, що окупований з 2014 року Кримс

Упродовж останніх місяців було кілька вибухів на російських військових об’єктах у Криму або поблизу них, у тому числі скоординована атака повітряних і надводних безпілотників на ключовий російський військово-морський порт у Севастополі.

У жовтні Керченський міст, що з’єднує півострів із Росією, був частково зруйнований під час нападу, який Москва приписує Україні.

«Головний удар повинен бути по кораблях російського флоту» – екскомандувач ВМС України Ігор Воронченко

Продовження «бавовни» в Криму неминуче, але у пріоритеті мають бути кораблі, які запускають крилаті ракети, вважає адмірал Військово-морських сил України і в минулому командувач ВМС Ігор Воронченко.

«Центр ваги в Криму це ударне угруповання надводних кораблів. Це кораблі Чорноморського флоту. Якщо Росія позбавиться Чорноморського флоту – вона позбавиться всього Чорного моря. І Азовського потім уже теж. Головний удар повинен бути по корабельному угрупованню. «Бавовна» на складах це гарно, але це це відволікання і протяжка часу до кінцевої мети. А от корабельний склад вони (РФ ред.) вже не поповнять», – говорить Ігор Воронченко, командувач ВМС ЗС України (2016–2020).

Ракетні удари в першу чергу наносять три фрегати і п’ять малих ракетних кораблів і чотири підводні човни, наголосив Воронченко.

Основний контингент російських кораблів зосереджено в Севастопольській бухті. На супутникових знімках за 9 листопада від Planet Labs видно, де стоять десантні кораблі і підводні човни. Але набагато цікавіші та цінніші кораблі стоять біля бухти Голландія.

«Перший це чистий 1135-й Krivak, потім стоїть десантний корабель, я так розумію 1171-го проєкту, далі це корабель, ракетний корабель на повітряній подушці типу Самум, або Бора. Четвертий стоїть за ним це 11356 новий це Адмірал Макаров чи Ессен, я не знаю який. Казали, що це Ессен», – розглянувши знімки розповідає Андрій Риженко, заступник начальника штабу ВМС України (2004–2020 років).

Якщо можна дістати і знешкодити кораблі, які випускають ракети «Калібр» по Україні, то це треба зробити, говорить Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій.

«Тут треба звернути увагу на 41-у ракетну бригаду катерів, в якої 5 кораблів, 5 катерів ракетних, 166 дивізіону малих ракетних кораблів, це: Бора, Самум, Град Свияжск, Великий Устюг, Вишній волочек. І 295 дивізіон ракетних катерів: Шуя, Буря, Набережні Чолни, Івановець і Бріз. Крім Самума, котрий перебуває в ремонті всі інші в строю, які можуть застосовувати корабельні ракети і представляють певну загрозу як ударний засіб. Тобто, якщо ці кораблі є можливість знайти і знешкодити – так це треба робити», – зазначив Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій.

Для кожної ракети «Калібр» проєктується траєкторія, але стріляти з Севастопольської бухти кораблі не можуть, заважає гірська місцевість. Тому кораблі відходять від берега буквально на кілька миль для стрільб, пояснює Андрій Риженко, заступник начальника штабу ВМС України (2004–2020 роки).

Журналісти редакції Крим.Реалії разом з колегами з проєкту «Схеми» зібрали базу військових об'єктів в окупованому Криму. Мапу з точними координатами понад півтори сотні мілітарних місць редакція опублікує пізніше.

Психологічна допомога постраждалим від війни. Як пережити важкі моменти життя?

У Дніпрі презентували фільм «Людські мости». Ця п’ятисерійна документальна стрічка, знята дніпровською режисеркою Катериною Леоновою, розповідає про те, як психологи повертають до повноцінного життя людей, травмованих війною. За словами творців, назва фільму символічна, адже психологи виконують роль своєрідних мостів, якими можна перейти з одного берега світосприйняття на інший.

Про те, як створювали кіно, чого бракує різним людям, які постраждали психологічно від війни, та що допомагає пережити важкі моменти життя, Катерина Леонова розповіла Радіо Свобода. Читайте за лінком

ISW: Путін може втратити підтримку через нездатність «захистити» Донбас

Президент РФ Володимир Путін може втратити підтримку провоєнної спільноти через те, що війська РФ не змогли витіснити українські сили з артилерійської зони тимчасово окупованого Донецька, йдеться у повідомленні Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що колишній ватажок бойовиків угруповання «ДНР» Ігор Гіркін прямо розкритикував свого диктатора за те, що той не зміг «захистити» Донбас, що було визначено однієї з цілей «СВО».

«Гіркін зокрема відреагував на те, що президент РФ охарактеризував хід «спецоперації» як «стабільний», заявивши, що лише Путін і Міноборони Росії вважають війну успішною», – вказують у звіті ISW.

Фахівці навели й слова іншого російського бойовика Олександра Ходаковського, який говорив, що тривале правління Путіна «не було повністю успішним». Він також висловся про корупцію в РФ і підкреслив, що такий стан справ неможливо змінити, лише усунувши з посади начальника Генштабу Валерія Герасимова (чого Путін ще офіційно не зробив – ред.).

Окрім цього, Ходарковський звинуватив російські війська у тому, що вони не вели контрбатарейний вогонь під час оборони Донецька.

«Критика Гіркіна та Ходаковського безпрецедентно пряма порівняно з їхніми попередніми нападками на Кремль. Ці відверті наступи на Путіна можуть відображати розбіжності між провоєнною спільнотою та президентом Росії. Вони давно попереджали Кремль про недоліки його військової кампанії, але згуртувалися довкола Путіна раніше, вірячи, що його війна – як мінімум – призведе до російської окупації Донбасу», – пояснюють в Інституті вивчення війни.

Водночас аналітики додають, що російський диктатор не дотримався обіцянки «захистити» людей на Донбасі та не досяг локальних військових цілей у регіоні.

«Умови, які Путін висуває для тривалої війни, можуть ще більше поставити під сумнів його зусилля заспокоїти постійно зростаючу спільноту мілблогерів, що представляють важливі націоналістичні фракції та інтереси», – підсумували в ISW.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков 8 грудня заявив, що наразі «не йдеться» про приєднання до Росії нових територій у ході війни проти України.

В Одесі та області до споживачів поступово повертається електроенергія – ОВА

В Одесі та області споживачам поступово повертають електроенергію після вчорашнього ракетного удару армії РФ, йдеться у повідомленні речника ОВА Сергія Братчука.

«Поступово електроенергія повертається до споживачів як в Одесі, так і в регіоні. Хоча надалі продовжуються аварійні та екстрені вимкнення», – розповів Братчук.

Своєю чергою він попередив, що загроза завдання ворожих ракетних ударів та атаки дронами-камікадзе по Одеській області залишається дуже високою.

Як повідомляв мер Геннадій Труханов, через масштаб руйнувань в Одесі відключені від електроенергії всі споживачів, окрім критичної інфраструктури. Попри це, за його словами, в місті є водопостачання, працюють 11 районних котелень та більшість малих.

В Одеській міськраді зазначили, що, за попередніми прогнозами, часу на відновлення енергооб’єктів в Одеській області знадобиться набагато більше, ніж після попередніх російських обстрілів.

Вночі 10 грудня російські війська атакували атакували об'єкти енергоінфраструктури в Одеській та Миколаївській областях дронами-камікадзе Shahed-136, сили ППО збили 10 з 15 безпілотників.

Генштаб: ЗСУ успішно зупинили атаки російських військ у Донецькій та Луганській областях

У суботу, 10 грудня, бійці ЗСУ успішно зупинили атаки російських військ у Донецькій та Луганській областях, йдеться у зведення Генерального штабу в фейсбуці.

«За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Андріївка, Червонопопівка, Житлівка, Серебрянське і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Соледар, Бахмутське, Підгородне і Бахмут Донецької області», – уточнили в Генштабі ЗСУ.

За інформацією українських військових, підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили три пункти управління та три райони зосередження особового складу, озброєння і військової техніки окупантів.

«На тимчасово окупованій території Луганської області протягом останніх двох тижнів російські загарбники проводять обшуки у закладах освіти. Метою є виявлення та знищення книжок українською мовою та матеріалів, що містять символіку України», – пише Генштаб ЗСУ.

Також відомо, що з метою поповнення некомплекту особового складу ворожих підрозділів, що діють на Сєвєродонецькому напрямку, на тимчасово окупованій території Луганської області посилено заходи примусової мобілізації. У місті Красний Луч збільшилася кількість патрулів, які перевіряють документи у чоловіків, вручають повістку та відвозять до пункту збору мобілізованих.

Наразі немає можливості перевірити цю інформацію незалежно.

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, атакувавши на по всій довжині спільного кордону, а також використовуючи територію Білорусі.

Відтоді, не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей, у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини. У листопаді ЗСУ деокупували лівобережжя Херсонщини.

Зеленський назвав вісім областей, де ситуація з електрикою зараз найгірша

Президент України Володимир Зеленський назвав області, у яких ситуація з електропостачанням найгірша.

«Загалом у різних областях тривають як аварійні, так і стабілізаційні відключення. Енергосистема зараз, мʼяко кажучи, дуже далека від нормального стану у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень. Найбільше – у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській, Хмельницькій областях та в місті Києві», – сказав він у вечірньому відеозверненні.

Але, за його словами, енергетики роблять «справді героїчні речі», відновлюючи за тижні те, що вимагало б місяців роботи.

«Навіть якщо немає масованих ракетних ударів, це не означає, що немає проблем. Майже щодня у різних регіонах є обстріли, є ракетні атаки, атаки дронами. Майже щодня бувають влучання в енергооб’єкти. Через втрати в системі доводиться зменшувати ліміти всім у системі. Дуже важко дається й відновлення. Але все ж таки наші енергетики й комунальники роблять справді героїчні речі, за тижні відновлюючи те, що взагалі-то вимагало б місяців роботи», – додав Зеленський.

Росія з жовтня регулярно завдає масованих ракетних ударів по енергетичних обʼєктах в Україні, після одного з таких ударів 23 листопада значна частина країни на деякий час залишилася без енергопостачання. Досі в більшості областей тривають планові відключення електрики.

У британській розвідці вважають, що удари по українській критичній інфраструктурі, ймовірно, є першим прикладом реалізації Росією концепції стратегічної операції зі знищення критично важливих цілей (SODCIT) – ключового компонента військової доктрини, яку вона прийняла в останні роки.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв, що вражаються обʼєкти, використання яких допомагає «вбивати росіян».

Україна вважає удари по цивільній інфраструктурі актами тероризму, їх також засуджують країни Заходу.

Федоров повідомив про понад 10 «гучних вибухів» у Мелітополі

В окупованому Мелітополі пролунало понад 10 «гучних вибухів», повідомив мер міста Іван Федоров.

«У Мелітополі гаряче. Понад 10 гучних вибухів чути у всіх районах міста», – написав він у телеграмі.

Пізніше Федоров додав, що за попередніми даними горить будівля Мелітопольської Християнської Церкви, яку «окупанти захопили кілька місяців тому і перетворили на своє лігво для зборищ».

Мелітополь перебуває під контролем військ РФ від 25 лютого. Міський голова, який перебуває на вільній території, регулярно повідомляє про вибухи в місті.

Російська влада у вересні оголосила про анексію чотирьох українських областей, включаючи Запорізьку. Україна і Захід засудили цю спробу анексії.

Більшість жителів Одещини залишаються без світла – Зеленський про наслідки нічної атаки армії РФ

Президент Володимир Зеленський заявляє, що після нічних російських атак на Одещині без світла залишаються понад півтора мільйона людей.

«Після нічного удару іранськими дронами Одеса та інші міста і села регіону в темряві. Станом на цей час більш ніж півтора мільйона людей на Одещині без світла. Підключена лише критична інфраструктура – і настільки, наскільки є можливість постачання електрики. Ось це і є справжнє ставлення Росії до Одеси й одеситів – свідоме знущання, свідоме намагання принести в місто катастрофу», – заявив він у своєму відеозверненні.

За його словами, ситуація в Одеській області є «дуже складною», але енергетики працюють без перерви, щоб повернути світло.

«На жаль, влучання були критичними, тому потрібен не просто час, щоб відновити електрику. Потрібні не години, а кілька днів – щонайменше. Будемо робити все, щоб пришвидшити відновлення», – додав Зеленський.

Як вдень повідомляв мер Геннадій Труханов, через масштаб руйнувань в Одесі відключені від електроенергії всі споживачів, окрім критичної інфраструктури. Попри це, за його словами, в місті є водопостачання, працюють 11 районних котелень та більшість малих.

В Одеській міськраді зазначили, що, за попередніми прогнозами, часу на відновлення енергооб’єктів в Одеській області знадобиться набагато більше, ніж після попередніх російських обстрілів.

Вночі 10 грудня російські війська атакували атакували об'єкти енергоінфраструктури в Одеській та Миколаївській областях дронами-камікадзе Shahed-136, сили ППО збили 10 з 15 безпілотників.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG