Доступність посилання

ТОП новини
Російська армія 19 вересня вдарила по будинку літніх людей у Сумах. Одна людина загинула
Російська армія 19 вересня вдарила по будинку літніх людей у Сумах. Одна людина загинула

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Україна матиме камікадзе з можливістю повернення – представник «Укроборонпрому» про новий ударний дрон

В Україні незабаром може бути прийнятий на озброєння новий ударний безпілотник: сьогодні він уже практично готовий та проходить випробування. Про це розповів Олег Болдирєв – керівник проєктів українського концерну «Укроборонпром». За його словами, розробка схожа на іранський дрон-камікадзе «Шахід», але має особливість.

«Ми, українці, дуже жадібні люди: у нас будуть камікадзе з можливістю повернення», – каже він. Також Болдирєв розповів про ремонт танків та іноземного озброєння і про те, як доводиться «колгоспити», щоб якнайшвидше повернути цю зброю в бій. Текст інтерв’ю за лінком

У Криму повідомляють про звуки вибухів, окупаційна влада каже про роботу ППО в Сімферополі

В окупованому Криму повідомляють про звуки вибухів, зокрема у Сімферополі.

«О 21.05 у Сімферополі в районі автовокзалу від вибуху вікна деренчали, у мікрорайоні Фонтани теж дуже добре було чути. Сімферопольці впевнені, що вибух був у районі аеропорту. Трохи раніше були вибухи у районі Козацької бухти у Севастополі», – повідомляє телеграм-канал «Кримський вітер».

Також є непідтверджена інформація про кілька вибухів на півдні Бахчисарайського району.

Призначений Москвою очільник Криму Сергій Аксьонов після низки повідомлень про звуки вибухів на півострові заявив про роботу ППО над Сімферополем.

Кремль 8 грудня визнав, що окупований з 2014 року Кримський півострів є вразливим до українських атак.

Упродовж останніх місяців було кілька вибухів на російських військових об’єктах у Криму або поблизу них, у тому числі скоординована атака повітряних і надводних безпілотників на ключовий російський військово-морський порт у Севастополі.

У жовтні Керченський міст, що з’єднує півострів із Росією, був частково зруйнований під час нападу, який Москва приписує Україні.

Глава МКЧХ після зустрічі з рідними полонених у Києві: «докладаємо всіх зусиль, щоб мати доступ до всіх»

Після зустрічі у Києві з рідними полонених президентка Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір’яна Сполярич-Еггер заявила, що очолювана нею організація «докладає усіх зусиль і не зупиниться, доки не отримає доступу» до всіх полонених.

«Сьогодні в Києві я зустрілася з сім'ями військовополонених і ув'язнених цивільних. Вони поділилися своїми хвилюваннями та очікуваннями новин про своїх близьких. МКЧХ докладає всіх зусиль, і ми не зупинимося, доки не матимемо доступу до всіх», – написала вона у твіттері.

Офіс президента України сьогодні повідомив про зустріч із делегацією Міжнародного комітету Червоного Хреста на чолі з Мір’яною Сполярич-Еггер.
У зустрічі також взяли участь рідні колишніх військовополонених: дружина командира ОЗСП «Азов» Дениса Прокопенка Катерина, сестра морського піхотинця Сергія Волинського Тетяна Харько, а також військовий медик Мар’яна Мамонова, яка у вересні була звільнена з російського полону.

За повідомленням, Сполярич-Еггер зазначила, що МКЧХ не має повноважень для того, щоб йому у примусовому порядку надавали дозвіл на відвідання місць утримання полонених.

«Ми щодня працюємо над тим, щоб проводити нашу діяльність із військовополоненими. Поки що ми здійснюємо її на різних рівнях. Ми намагаємося вести діалог і дуже сподіваємося, що зможемо розгорнути масштабну діяльність у цьому напрямку», – сказала вона.

8 грудня представники Міжнародного комітету Червоного хреста повідомили, що відвідали нещодавно російських і українських військовополонених. Як стверджують у організації, вони перевірили умови утримання полонених, передали їм новини від родичів, а також книги, предмети особистої гігієни, ковдри та теплий одяг.

Водночас у МКЧХ не уточнили, яких саме українських військових і у яких саме місцях утримання вони відвідували.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю Радіо Свобода розповів, що йому невідомо, яких саме українських полонених, утримуваних РФ, відвідали представники Міжнародного комітету Червоного хреста.

За словами Лубінця, під час війни Росії проти України до діяльності МКЧХ виникло багато питань, тому Міжнародний комітет Червоного хреста має наразі «або змінитись або зникнути».

«Це не буде легкий процес... Їх не допускає російська сторона до українських військовополонених, і вони з цим нічого не хочуть робити, на мій погляд, вони публічно це не засуджують. Вони не шукають нові підходи, вони не залучають якихось нових партнерів, вони не намагаються тиснути на країну, яка не виконує Женевської конвенції. Отже, мандат не виконується. Тут або ви міняєте свою роботу, свої підходи, або ви зникаєте», – наголосив омбудсмен.

Рада ЄС погодила надання Україні 18 мільярдів євро

Рада Євросоюзу погодила надання Україні 18 мільярдів євро протягом 2023 року.

Як повідомляє пресслужба Ради, пропозиція була схвалена 10 грудня за допомогою письмової процедури, наступного тижня її має розглянути Європарламент.

«Україна може розраховувати на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі фінансово, скільки завгодно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом 2023 року», – заявив міністр фінансів Чехії Збинек Станджура.

Сума позики Україні у 2023 році становитиме 18 мільярдів євро, а кредити матимуть 10-річний пільговий період. Повідомляється, що держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх цільових доходів.

Під час зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі 6 грудня угорський міністр Міхай Варга виступив проти надання Україні 18 мільярдів євро.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який є близьким до президента Росії Володимира Путіна, продовжує блокувати важливі рішення ЄС, які, серед іншого, стосуються Україна.

Натомість Європейська комісія в листопаді запропонувала залишити мільярди євро коштів ЄС, виділених для Угорщини, заблокованими через неспроможність уряду Орбана здійснити переконливі реформи щодо верховенства права та боротьби з корупцією.

Федоров: щонайменше 10 російських баз за тиждень знищені на окупованій частині Запорізької області

Мер Мелітополя Іван Федоров заявляє, що на окупованій частині Запорізької області цього тижня знищені щонайменше 10 російських військових баз.

«Закінчується другий тиждень, коли розпочалося інтенсивне знищення рашистів на території тимчасово окупованої Запорізької області. Минулого тижня було знищено щонайменше 20 рашистських угруповань, цього тижня – щонайменше 10 військових угруповань, баз», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, російські сили втратили «сотні, навіть тисячі» військових. Але він не уточнює, за який саме період.

У Генштабі ЗСУ про знищення 10 російських баз на окупованій частині Запорізької області не повідомляють, проте регулярно без точних даних щодо місць ударів інформують про ураження скупчень російських сил та їхньої техніки.

10 грудня Генштаб підтвердив ураження одного з районів зосередження окупантів на тимчасово зайнятій території Запорізькій області.

«Так, до 150 загарбників отримали поранення, 50 з них доставлено до лікарні у місті Мелітополь. Інформація щодо ліквідованих уточнюється», – повідомляють у штабі.

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, заперечуючи загарбницьку війну проти України і називаючи її «спеціальна військова операція».

Відтоді Москва лише двічі оприлюднювала дані щодо своїх загиблих. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Але дані української сторони та західних партнерів значно більші. Голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив 10 листопада, що втрати Росії у війні становлять не менше ніж 100 тисяч убитими та пораненими. 10 грудня Генштаб ЗСУ повідомив, що у війні проти України Росія втратила вже 93760 своїх військових.

Омбудсмен оцінив можливість обміну представників УПЦ (МП) на утримуваних у Росії українців

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю Радіо Свобода оцінив можливість обміну представників УПЦ (МП) на утримуваних Росією українців.

«Я не хотів би загострювати питання саме на представниках церкви. Можу сказати, що будь-який громадянин РФ, який цікавить російську владу, ми готові розглядати будь-які варіанти повернення їх на територію Росії задля повернення наших героїв», – пояснив він.

Водночас Дмитро Лубінець наголосив, що Женевська конвенція забороняє обмін цивільних осіб.

«Ми можемо міняти тільки військовополонених. Цивільних ми можемо тільки відпускати в рамках, можливо, якихось взаємних зобов’язань. Чи, наприклад, після засудження відправляти їх на територію Російської Федерації для відбування покарання. Для нас дуже важливо, по-перше, знайти юридичні підстави. І вони у нас є. При чому різні варіанти. І друге: так, ми готові це робити», – підсумував він.

Останніми тижнями СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Окрім того, деяким представникам УПЦ (МП) повідомили про підозру, зокрема митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ (МП), у вчиненні кримінальних правопорушень.

Щодо деяких вже є рішення суду. Наприклад, нещодавно до 12 років ув’язнення засуджено священника УПЦ (МП), який передавав російським окупантам дані про позиції ЗСУ в Сєвєродонецьку. Суд визнав його винним за статтями про «надання збройним формуванням країни-агресора сприяння у веденні бойових дій проти ЗСУ, вчинене за попередньою змовою групою осіб».

На початку грудня Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції стосовно намісника Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя) і колишнього народного депутата Вадима Новинського.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», а звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

У Бердянську окупанти посилили «контрдиверсійні заходи» – Генштаб ЗСУ

У Бердянську Запорізької області російські окупанти посилили «контрдиверсійні заходи», повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«На блокпостах навколо міста Бердянськ посилено контрдиверсійні заходи, зросла кількість військовослужбовців російських окупаційних військ, перевірки цивільних осіб стали проводити більш ретельно. Людей без місцевої реєстрації не пропускають до міста», – йдеться у повідомленні.

За даними штабу, противник протягом доби здійснював обстріли поблизу населених пунктів на Слобожанському, Куп’янському, Лиманському, Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках – російські сили завдали 15 авіаційних ударів, а також здійснили понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

У Генштабі зауважують, що, окрім обстрілів, на Бахмутському та Авдіївському напрямках війська РФ продовжують намагатися прорвати оборону ЗСУ.

У ЗСУ заявили про зміну тактики військ РФ біля Бахмута

На Бахмутському напрямку російські сили змінили тактику і почали створювати штурмові загони, повідомив речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий.

«Ворог змінив тактику. Замість використання ротних батальйонних порядків зараз він створює штурмові загони, у складі яких штурмові групи, вони вже діляться на підгрупи, які безпосередньо штурмують, інші прикривають їх вогнем. Ми вивчаємо цю тактику – і на кожну таку воєнну отруту у нас є протиотрута», – сказав він в ефірі національному телемарафоні.

За його словами, українські військові посилюють спостереження, зокрема безпілотними системами.

«Намагаємося виявити ворога заздалегідь і завдавати ударів артилерією, мінометами, а при підході до наших позицій стрілецькою зброєю», – додав Череватий.

За даними Генштабу ЗСУ, на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує здійснювати спроби прориву оборони українських військ. Війська РФ за добу обстрілювали позиції ЗСУ з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах понад двадцяти населених пунктів, серед них – Верхньокам’янське, Спірне, Веселе, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Біла Гора, Курдюмівка, Залізне та Авдіївка Донецької області.

Бахмут – одне з найбільших міст на Донеччині. Уже кілька місяців поспіль його намагається штурмом захопити російська армія. Місто перебуває під контролем української влади. Останнім часом Бахмутський напрямок називають одним з найжорстокіших на фронті.

Готівка, російські сухпайки і прокремлівська література – СБУ про знахідки в Харківській єпархії УПЦ (МП)

Служба безпеки України завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Харківській області.

Як повідомляє пресслужба відомства, на території єпархії виявлено бібліотеки з прокремлівською літературою, матеріали, що вихваляють країну-агресора, і велику кількість готівки у різній валюті, включно з російськими рублями.

«В одній з церков навіть зберігались сухпайки російських окупаційних угруповань. Там же викрили монаха з паспортом РФ. Наразі правоохоронці перевіряють його можливу причетність до розвідувально-підривної діяльності спецслужб країни-агресора», – йдеться у повідомленні.

У СБУ додають, що всі вилучені матеріали направлені на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

Вранці 10 грудня Служба безпеки повідомила про проведення «контррозвідувальних заходів» на території 15 храмів, соборів та монастирів УПЦ (МП) на Харківщині.

Останніми тижнями СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», а звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 1 грудня про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій. За рішенням самого РНБО, уряд у двомісячний термін має внести на розгляд парламенту відповідний законопроєкт про унеможливлення діяльності в Україні таких релігійних організацій.

У ніч на 3 грудня у традиційному відеозверненні Зеленський сказав, що кроки щодо «духовної незалежності» України триватимуть, люди їх підтримують.

Берегові ракетні комплекси «Бал» та «Бастіон» біля Феодосії на супутникових знімках

Після окупації українського півострова Крим у 2014 році армія РФ посилила протиповітряну оборону зенітними ракетними комплексами С-400 та береговими ракетними комплексами «Бал» та «Бастіон». Ці комплекси журналісти проектів Радіо Свобода – Крим.Реалії та «Схеми» – виявили на супутникових знімках Planet Labs на південних схилах біля Феодосії.

Тут розташований 18-ий зенітно-ракетний Севастопольсько-Феодосійський полк. Видно, що на стоянці перебувають шість машин.

«Це позиції 18-го ЗР полку. Видно, що на стоянці розташовано лише 6 машин. В полку 12 пускових машин, значить, ще 6 машин – виведені на бойове чергування. Це не позиція звідки вони стріляють, це щось на кшталт військового містечка», – пояснив журналістам експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.

Експерт Центру оборонних стратегій звертає увагу на те, що установки заряджені та стоять поряд.

Експерти вважають, що російські військові використовують захоплену у 2014 році українську інфраструктуру. Якщо так, то боєкомплект для зенітно-ракетних і берегових комплексів зберігається в Західній частині Криму, у селищі Чорноморське.

Величезна частина українського озброєння протиповітряної оборони залишилася російській армії після анексії півострова, говорить Ігор Воронченко, командувач ВМС ЗС України (2016–2020).

«На жаль, наші всі частини протиповітряної оборони залишились з 2014-го року там. Це і радіотехнічні частини, і частини, в яких на озброєнні були ракетні комплекси. У нас були комплекси С-300 і були комплекси «Бук». Був полк в Євпаторії, Севастопольська бригада. На південному березі Криму були частини, як РТВ(радіотехнічні війська - ред.) так і ЗРВ (зенітно-ракетні війська - ред.) І на сході були: в Керчі був батальйон РТВ, на Чауді дивізіон С-300, в Феодосії С-300, тобто дуже щільна була(протиповітряна оборона - ред.)», – розповів він.

Журналісти редакції Крим.Реалії разом з колегами з проекту «Схеми» зібрали базу військових об'єктів в окупованому Криму. Мапу з точними координатами понад півтори сотні мілітарних місць редакція планує опублікувати згодом.

«Залишилися тільки ворожі солдати». Чи готує армія РФ наступ з окупованої Кінбурнської коси?

Чому російські військові знов обстріляли Миколаїв? Чи є загроза наступу армії РФ із Кінбурнської коси, яка залишається окупованою? Як налагоджують життя на деокупованих територіях регіону? Чи повертаються туди українці?

Про розмінування та успіх у боротьби Миколаївщини з ворожими дронами проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розповів очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Читайте за лінком

Череватий: здатність російських сил наступати біля Бахмута тримається на «примусі, насиллі та погрозах»

На Бахмутському напрямку здатність російських сил наступати тримається на «примусі, насиллі і погрозах», заявив речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий.

«Не можна сказати, що одна сторона наступає, а інша в стані глухої оборони. Це динамічні процеси.. Вагнерівці поповнюють (свої сили – ред.) здебільшого людьми, які відбували покарання, а різні механізовані частини – мобілізованими. І, на відміну від перших лав мобілізованих, змогли дещо злагодити ці підрозділи, щоб вони отримали мінімальну військову підготовку. Проте ця тактика є екстенсивною, тобто, попри запровадження якихось нововведень – задіяння штурмових груп, якихось стратегічних рішень ми не бачимо. Загалом це екстенсивне використання живої сили з метою виснажити наші війська, прорвати оборону і вийти хоча б на якийсь військово-політичний результат», – заявив він в ефірі національного телемарафону.

«Людське життя не має жодної цінності. Якщо в регулярних військах, там ще якісь елементи законності діють, то в «ПВК Вагнера». Головне покарання – це смерть. їхня здатність наступати тримається на примусі, насиллі і погрозах», – додав Череватий.

Днями у Міноборони РФ заявляли про наступальні дії в районі Бахмута. Водночас Генштаб ЗСУ вже кілька місяців повідомляє про намагання російських сил вести наступ на Бахмутському напрямку, але їхні зусилля досі є неуспішними.

Бахмут – одне з найбільших міст на Донеччині. Уже кілька місяців поспіль його намагається штурмом захопити російська армія. Місто перебуває під контролем української влади. Останнім часом Бахмутський напрямок називають одним з найжорстокіших на фронті.

Війська РФ влучили в пологове відділення лікарні – влада про черговий обстріл Херсона

Російські війська вчергове обстріляли деокупований Херсон – влучили в пологове відділення лікарні, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Херсон.Окупанти обстріляли медичний заклад! Ворожі снаряди влучили у пологове відділення лікарні. Будівлю пошкоджено», – написав він у телеграмі.

За його даними, медпрацівники, пацієнтки та діти не постраждали.

Hаніше Кирило Тимошенко повідомив, що минулої доби – 9 грудня –російські війська 51 раз обстріляли територію Херсонської області, постраждали житлові квартали, а також лікарня, магазини та складські приміщення.

Після деокупації українськими війська правобережжя Херсонщини, в тому числі Херсона, війська РФ регулярно обстрілюють цю територію.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

В ООН станом на 4 грудня підтвердили 6 702 випадки загибелі і 10 479 випадків поранення цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Але в організації наголошують, що реальне число загиблих є значно вищим.

Чому не всі українці хочуть повертатися з полону РФ? Інтерв’ю з омбудсменом Лубінцем

Правозахисні та гуманітарні організації (на кшталт Міжнародного комітету Червоного Хреста), які продемонстрували себе неефективними під час війни в Україні, «мають змінитись або зникнути». На цьому в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода наголосив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Він також розповів, скільки українців Росія продовжує утримувати на території виправної колонії у селищі Оленівка на Донеччині, чому не всі українські полонені погоджуються на повернення до України, а також зазначив, чи планує українська влада обмінювати представників УПЦ (МП) на утримуваних в Росії громадян України.

Текст інтерв’ю та відеозапис розмови читайте і дивіться за лінком

«Зима буде холодною й темною»: Єврокомісія передала Україні 40 генераторів

Єврокомісія передала Україні 40 потужних генераторів із надзвичайних резервів Механізму цивільного захисту ЄС для подолання наслідків масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України, йдеться в повідомленні пресслуби відомства в твітері.

«Зима в Україні буде холодною й темною, оскільки російські ракети продовжують спрямовуватися на життєво важливу енергетичну інфраструктуру. Ми мобілізували наші надзвичайні резерви #rescEU, щоб надіслати 40 генераторів в Україну. Ці генератори потужністю у 220 kVA (176 кВт – ред.) можуть надавати енергію для цілої лікарні», – йдеться у повідомленні перед відео розвантаження генераторів.

5 грудня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Повітряна тривога тривала три години. Як повідомив Радіо Свобода речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, українські сили протиповітряної оборони збили над 60 із понад 70 ракет, запущених Росією.

Проте російські ракети влучили в енергоооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях. Через це у деяких регіонах вимушено були застосовані екстрені відключення електрики. Прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що, попри влучання російських ракет 5 грудня, енергетична система України «функціонує і залишаться цілісною». У компанії «Укренерго» заявили, що це вже восьма масована ракетна атака військ РФ по об’єктах енергетичної інфраструктури.

9 грудня Шмигаль заявив, що в Україні різною мірою пошкоджено 40% об’єктів високовольтної мережі.

В Осло вручили Нобелівську премію миру

В Осло відбулось вручення Нобелівської премії миру, яку в 2022 році було присуджено українському «Центру громадянських свобод», білоруському правозахиснику Алесю Біляцькому та російському центру «Меморіал».

Трансляція нагородження відбувається на офіційному YouTube-каналі премії. Лауреати на сцені закликали міжнародну спільноту створити трибунал для терориста №1 Володимира Путіна та його посібника Олександра Лукашенка.

«Вони вважають, що можуть робити все, що хочуть. І зараз ми маємо перервати це коло безкарності, сформувати міжнародний трибунал та зробити Лукашенка, Путіна та інших винуватців відповідальними — не лише заради українців, а й інших країн та народів світу», – зазначила голова «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук.

Вибір лауретів, озвучений 7 жовтня, у норвезькому Нобелівському комітеті пояснили тим, що присуджуючи їм премію «хочуть наголосити на трьох видатних поборниках прав людини, демократії та мирного співіснування в сусідніх країнах — Білорусі, Росії та Україні».

Комітет вважає, що завдяки зусиллям на користь гуманістичних цінностей, антимілітаризму та принципів права вони «відродили та вшанували бачення миру та братерства між націями, яке сповідував Альфред Нобель — бачення, яке найбільше потребує сучасного світу».

Представники організацій – лауреатів Нобелівської премії миру («Центр громадянських свобод» з України, ув’язнений білоруський правозахисник та засновник правозахисного центру «Вясна» Алесь Беляцький, російський «Меморіал») 9 грудня, напередодні вручення премії, виступили на пресконференції в Осло та підтримали ідею міжнародного трибуналу для президента Росії Володимира Путіна за злочини в Україні.

За даними МВС, станом на жовтень українські правоохоронці зафіксували вже близько 40 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військовими на території України.

У жовтні в ЄС повідомили про замороження російських активів загальною вартістю в близько 17 мільярдів євро (близько 16,9 мільярда доларів). Британський уряд 10 листопада заявив, що заморозив активи російських олігархів та інших фізичних і юридичних осіб на суму 18 мільярдів фунтів стерлінгів (20,5 мільярдів доларів), які перебувають під санкціями через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Франція 30 листопада заявила про початок роботи зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

23 листопада в інтерв’ю Радіо Свобода правозахисниця Олександра Матвійчук, яка залучена до роботи України над створенням міжнародного трибуналу, наголосила, що Україні потрібно якнайшвидше ратифікувати Римський статут, який лежить в основі роботи Міжнародного кримінального суду, щоб домогтися покарання Росії за воєнні злочини в Україні.

Лауреатка цьогорічної Нобелівської премії миру, очільниця «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук не вважає реалістичною пропозицію Офісу президента ініціювати питання можливого розпуску Міжнародного комітету Червоного Хреста. Про це вона зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Вісь зла сформована»: Подоляк попередив про загрозу співпраці Росії та Ірану

Співпраця РФ та Ірану стосується не лише питання війни в Україні, це вже стосується глобальної безпеки, зазначив глава Офісу президента Михайло Подоляк у твітері.

«Вісь зла сформована. Іран планує надати Росії сотні балістичних ракет, знаючи, що їх використають для війни в Європі. Росія допомагає Ірану військовими (ядерними?) технологіями для підпалу БС. Це вже не питання України. Це питання глобальної безпеки. Будемо мовчки спостерігати?», – написав Подоляк.

Співпраця Росії й Ірану активізувалася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, які були застосовані, зокрема, під час масованих ударів по українських містах восени.

В Ірані та Росії неодноразово заперечували інформацію про постачання дронів.

За даними Washington Post, Іран також погодився таємно передати Росії балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» Fateh-110 і Zolfagha.

2 листопада Міністерство закордонних справ України заявило, що попередило Іран про можливі наслідки у разі передачі ним Росії ракет і додаткових дронів.

Військові РФ вдарили із «Градів» по багатоквартирному будинку в Авдіївці, постраждали люди – поліція

Минулої доби армія РФ вкотре завдала потужних ударів по Авдіївці та іншим населеним пунктам на Донеччині, повідомляє пресслужба місцевої поліції в суботу, 10 грудня.

За наявною інформацією, правоохоронці зафіксували 22 обстріли. Армія РФ атакувала міста Авдіївка, Бахмут, Гірник, Курахове, селище Велика Новосілка, села Бердичі, Кам’янка та Дружба.

Окупанти застосували авіацію, РСЗВ «Град», артилерію, міномети та танки. Пошкоджено 11 житлових будинків і магазин, уточнили в поліції.

Найбільше від обстрілів російських військових постраждала Авдіївка. Армія РФ била по місту з «Градів» та артилерії. Російські снаряди влучили у багатоквартирний будинок, є постраждалий. Також внаслідок обстрілів є поранені у Бахмуті, повідомили правоохоронці.

Поліцією та СБУ відкрито кримінальні провадження за ст. 438 ККУ.

Загалом від 24 лютого в Донецькій області вже вбито 1 251 людей, ще 2715 поранені, уточнив Кириленко.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

В ООН станом на 4 грудня підтвердили 6 702 випадки загибелі і 10 479 випадків поранення цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Але в організації наголошують, що реальне число загиблих є значно вищим.

Омбудсмен не знає, яких українських полонених відвідав МКЧХ: «Вони не повідомили»

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець не знає, яких саме українських полонених, утримуваних РФ, відвідали представники Міжнародного комітету Червоного хреста. Про це він розповів у інтерв'ю Радіо Свобода.

«Нічого не відомо... Особисто мені вони не повідомляли. При тому, що я з ними спілкуюся кожного тижня», – пояснив він.

За словами Лубінця, наразі він намагається верифікувати інформацію, оприлюднену МКЧХ, самотужки.

«Перша інформація, що їх російська сторона допустила до українських військовополонених. І друге – що вони налагодили співпрацю, що тепер можна буде отримати листи від українських військовополонених. Поки у мене як у омбудсмена, який з ними спілкується кожного дня, немає підтвердження ні першої інформації, ні другої», – наголосив він.

Загалом, за словами Лубінця, під час війни Росії проти України до діяльності МКЧХ є багато питань, тому Міжнародний комітет Червоного хреста має наразі «або змінитись або зникнути».

«Це не буде легкий процес... Їх не допускає російська сторона до українських військовополонених, і вони з цим нічого не хочуть робити, на мій погляд, вони публічно це не засуджують. Вони не шукають нові підходи, вони не залучають якихось нових партнерів, вони не намагаються тиснути на країну, яка не виконує Женевської конвенції. Отже, мандат не виконується. Тут або ви міняєте свою роботу, свої підходи, або ви зникаєте», – наголосив омбудсмен.

8 грудня представники Міжнародного комітету Червоного хреста повідомили, що відвідали нещодавно російських і українських військовополонених.

Як стверджують у організації, вони перевірили умови утримання полонених, передали їм новини від родичів, а також книги, предмети особистої гігієни, ковдри та теплий одяг.

Водночас у МКЧХ не уточнили, яких саме українських військових у яких саме місцях утримання вони відвідували.

Труханов розповів про ситуацію в Одесі після чергової ракетної атаки

В Одесі, попри відсутність практично повсюдно електроенергії, працюють котельні, у місті також є вода, зазначив мер Геннадій Труханов у фейсбуці.

«Черговий удар ворога по інфраструктурі. Через масштаб руйнувань в Одесі відключено від електроенергії всіх споживачів, окрім критичної інфраструктури», – розповів він.

Наразі, за його словами, попри це, в місті є водопостачання та водовідведення. Працюють 11 районних котелень та більшість малих.

«Лікарні та пологові будинки забезпечені електроенергією та водою. Відкриті всі «Пункти Незламності». Всі міські комунальні служби працюють у цілодобовому режимі. Спеціалісти ДТЕК працюють для ліквідації ушкоджень. Ситуація важка, але контрольована», – констатував мер.

За даними Міненерго, після масованого російського обстрілу 5 грудня найскладнішою є енергетична ситуація у Київській, Вінницькій та Одеській областях. В уряді напередодні казали, що, попри влучання російських ракет, енергетична система України «функціонує і залишаться цілісною».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG