Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Пентагон повідомив деталі нової військової допомоги Україні

Міністерство оборони США уточнило, що у новому пакеті військової допомоги для України на суму 275 мільйонів доларів.

Як повідомляє пресслужба Пентагону, цей пакет допомоги у сфері безпеки надасть Україні нові можливості для посилення протиповітряної оборони.

Новий пакет військової допомоги, серед іншого, включає:

  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • 80 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм;
  • обладнання для протидії БПЛА;
  • засоби протиповітряної оборони;
  • броньовані машини HMMWV, машини швидкої допомоги та медичне обладнання;
  • приблизно 150 генераторів;
  • польове обладнання.

Загалом Сполучені Штати виділили на безпекову допомогу Україні понад 19,3 мільярда доларів з початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого.

Зеленський: війська Росії «фактично зруйнували» Бахмут

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська «фактично зруйнували» Бахмут на Донеччині.

У вечірньому зверненні голова держави наголосив, що фронтова ситуація залишається «дуже важкою» на ключових напрямках на Донбасі – Бахмут, Соледар, Мар’їнка, Кремінна.

«На землі цих районів уже давно не залишилося живого місця, не ушкодженого снарядами і вогнем. Окупанти фактично зруйнували Бахмут – ще одне місто Донбасу, яке російська армія перетворила на випалені руїни. Я дякую всім нашим героям, усім солдатам і командирам, які тримають фронт на цих напрямках, відбивають атаки та завдають ворогу відчутних втрат у відповідь на те пекло, яке зайшло в Україну під російським прапором», – сказав президент.

Війна й олігархи: що відбувається з ними та їхніми капіталами?

Підозрілі особи, золотий герб Росії і рушниця – СБУ про знахідки в УПЦ (МП) на Київщині та Херсонщині

Служба безпеки України заявляє про завершення контррозвідувальних заходів на обʼєктах УПЦ (МП) у Київській та Херсонській областях.

Як повідомляє пресслужба відомства, на території Пустинно-Миколаївського скита, який розташований у Чорнобильській зоні, було виявлено 16 підозрілих осіб, серед них – чоловіки спортивної статури.

«Вони перебували на обʼєкті незаконно, оскільки цивільні особи не мають права бути у зоні відчуження, через яку рашисти намагалися прорватися на Київ у лютому-березні цього року… На горищі цього ж обʼєкта співробітники СБУ виявили маскувальну сітку, яка зазвичай використовується у військових цілях: для маскування озброєння, техніки та інженерних споруд», – повідомляє відомство.

СБУ також інформує, що у приміщеннях Херсонської єпархії було знайдено рушницю без відповідних дозвільних документів, прапор і золотий герб Росії, також опрацьовуються дані щодо декількох священнослужителів, які, ймовірно, контактують з громадянами Росії і Білорусі.

«Посилення ППО». США оголосили про новий пакет допомоги Україні

Білий дім оголосив про новий пакет допомоги на 275 мільйонів доларів для посилення протиповітряної оборони України, зокрема проти російських безпілотників.

Як цитує агенція AFP речника Білого дому з питань національної безпеки Джона Кірбі, допомога «незабаром надійде, щоб забезпечити Україну новими можливостями для посилення протиповітряної оборони та протидії загрозам, з якими Україна стикається з боку безпілотників».

Напередодні агентство Reuters повідомило, що США планують надіслати Україні обладнання для боротьби з безпілотниками, а також для посилення протиповітряної оборони на 275 мільйонів доларів. Також очікується, що Пентагон передасть ракети для HIMARS, боєприпаси калібру 155 мм, військові машини Humvee і генератори.

Генштаб ЗСУ: на двох напрямках війська РФ намагаються покращити своє тактичне розташування

На Лиманському та Авдіївському напрямках російські війська намагаються покращити своє тактичне розташування, а на Бахмутському – продовжують наступ, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, протягом доби російські війська завдали 4 ракетних та 9 авіаційних ударів, зокрема, ракетних ударів зазнали мирні населені пункти Комишуваха, Григорівське та Юльївка Запорізької області.

У Генштабі зазначають, що на Бахмутському напрямку противник з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії обстріляв райони понад 20 населених пунктів, серед них – Верхньокам’янське, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка та Залізне Донецької області.

На Лиманському та Авдіївському напрямках війська РФ завдали вогневого ураження по районах населених пунктів Греківка, Невське і Червонопопівка Луганської області, Торське, Григорівка, Авдіївка, Бердичів, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Кінбурнській косі залишилися лише війська РФ, цивільних немає – голова Миколаївської ОВА

На Кінбурнській косі, яка досі перебуває під контролем російських окупантів, не залишилося цивільного населення, стверджує голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Про це він повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Там залишилося нуль цивільних осіб. Десь трохи менше тижня тому росіяни примусово їх виселили і вивезли в напрямку Криму. Далі Криму, я не знаю. Там всього 37 людей залишалося. Це маленькі села, вони там за рахунок туристів в принципі жили і взимку там 100-200 осіб жили в мирний час. Тому на зараз там тільки ворожі солдати», – сказав він.

Кім також вважає, що від російських військових, що там залишаються, немає великої загрози безпосередньо для Миколаєва.

«Вони зараз в принципі зосереджені на утриманні територій і ми не бачимо, що вони звідти готуються до якогось просування. Тобто їхнє завдання – втримувати якнайбільшу кількість територій», – пояснив голова ОВА.

Бі-Бі-Сі та «Медіазона»: є підтверджені дані про загибель понад 10 тисяч російських військових в Україні

Станом на 9 грудня у війні Росії з Україною загинули 10 002 російських військовослужбовці, 430 з них – це мобілізовані у вересні та жовтні. Втрати підрахували Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів.

На перше місце за кількістю підтверджених втрат вийшов Краснодарський край (428 загиблих), на другому місці – Дагестан (363 особи), на третьому – Бурятія (356 осіб).

Із загальної кількості загиблих 1509 осіб, тобто 15% – офіцери. Серед загиблих – чотири генерали та 49 полковників. До десятого місяця війни найбільше втрат – 17% – у піхоті.

394 мобілізовані загинули в зоні бойових дій на території України. Ще 36 померли на території Росії – найчастіше через проблеми із серцем, внаслідок нещасних випадків чи через зловживання алкоголем. При цьому, як зазначають журналісти, реальні втрати серед мобілізованих можуть бути вищими, тому що в багатьох повідомленнях про загиблих не вказується їхній статус.

Журналісти збирають інформацію про загиблих російських військових із початку бойових дій. До моніторингу потрапляють лише ті, чию смерть вдалося встановити на основі відкритих джерел. Як зазначається у публікації, список може містити щонайменше на 40–60% менше імен загиблих, аніж реально поховано в Росії. Журналісти дійшли такого висновку, вивчаючи ситуацію на цвинтарях у понад 60 населених пунктах Росії.

«Отже, за найбільш консервативною оцінкою, втрати російської армії та Росгвардії в Україні можуть становити понад 20 тисяч осіб», – йдеться у публікації.

Міноборони Росії востаннє відзвітувало про втрати в день початку мобілізації – 21 вересня. За словами голови відомства Сергія Шойгу, втрати становили 5937 осіб. Пентагон у листопаді заявив, що за його оцінкою, втрати вбитими та пораненими у Росії та України склали приблизно по 100 тисяч людей у кожної зі сторін.

Болгарія надішле першу військову допомогу Україні – ЗМІ

Болгарія надішле першу військову допомогу Україні після початку російського вторгнення – парламент 9 грудня схвалив список озброєнь, складений тимчасовим урядом, повідомляє агенція Reuters.

За даними агенції, список озброєнь є засекреченим, але урядовці заявили, що Софія надішле переважно легке озброєння та боєприпаси.

Загалом 148 із 240 парламентарів проголосували за надання допомоги, а соціалісти та проросійська партія «Відродження» проголосували проти.

Болгарія була однією з небагатьох країн ЄС, які не надсилали допомогу після того, як Соціалістична партія, партнер по коаліції в попередньому уряді, заблокувала відповідну пропозицію в травні.

За даними ЗМІ, на початку листопада парламент Болгарії надав дозвіл на поставки зброї Україні.

Від початку повномасштабного військового вторгнення країни ЄС підтримують Україну, зокрема, надаючи військову допомогу та надаючи притулок українцям, які тікають від війни.

Зруйновану через російський обстріл будівлю Миколаївської ОВА знесуть – Віталій Кім

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», що зруйнована в березні обстрілом російської армії будівля ОВА, не підлягає відновленню.

«На жаль, є експертиза, що вона (будівля – ред.) не підлягає відновленню. На рішення облради буде винесено питання щодо її списання та списання майна, що було там втрачене. Я думаю, що це призведе до його знесення та нового будівництва», – сказав Кім.

Вранці 29 березня внаслідок обстрілу і влучання в дев’ятиповерхову будівлю Миколаївської ОДА зруйнувалася центральна її секція з дев’ятого по перший поверхи. Тоді у ДСНС повідомили про 12 загиблих і 33 поранених. Пізніше місцева влада повідомила, що кількість загиблих зросла до 28.

Частина української критичної інфраструктури «повністю зруйнована» – Кубраков

Близько 50% критичної електроенергетичної інфраструктури України було «значно пошкоджено», а деякі елементи «повністю зруйновані», заявив в інтервʼю CNN віцепремʼєр – міністр інфраструктури та регіонального розвитку Олександр Кубраков.

Україна використовувала «великі мішки з піском» для захисту обʼєктів, додав він.

У щоденному звіті про енергетичну ситуацію по всій країні державний енергопостачальник «Укренерго» заявляє, що ситуація «залишається складною, але контрольованою». Однак у компанії визнали, що «всі теплові та гідроелектростанції частково пошкоджені», а окупована Запорізька АЕС не постачає електроенергію в мережу.

У компанії зазначили, що на вихідних у країні буде «суттєве покращення» в питанні відновлення електропостачання. Російські обстріли та ракетні удари продовжують впливати на енергетичну інфраструктуру України. Останній із таких відбувся 5 грудня, удари з інтервалом один-два тижні відбуваються вже два місяці – з 10 жовтня.

«Медиазона»: за 8 місяців війни громадянство Росії отримали 300 тисяч українців. Багато з них робили це вимушено

З початку повномасштабного російського вторгнення та до жовтня включно громадянство Росії отримали майже 300 тисяч українців, підрахувало видання «Медиазона» на підставі даних російського МВС.

З квітня до вересня російського громадянства набули близько 211 тисяч українців. Відразу після початку російського вторгнення кількість жителів України, які подавали заяви на паспорт РФ, різко скоротилася, проте з липня, коли російський президент Володимир Путін дозволив отримувати громадянство у спрощеному порядку всім громадянам України (а не лише жителям Донбасу та окупованих частин Запорізької та Херсонської областей), це число знову виросло.

Від жовтня, коли Росія оголосила про анексію чотирьох регіонів України, всі жителі цих територій автоматично отримали право вважатися російськими громадянами після складання присяги. За цією схемою впродовж місяця паспорти отримали близько 40 тисяч осіб. Три чверті цих паспортів видали у Ростовській області.

Bloomberg: премʼєр Індії скасував зустріч із Путіним

Традиційний російсько-індійський саміт цього року не відбудеться. Премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді скасував очну зустріч із президентом Володимиром Путіним, яка мала відбутися у грудні. Про це 9 грудня повідомляє Bloomberg із посиланням на чиновників, обізнаних із ситуацією.

За словами одного із джерел агентства, рішення індійського премʼєра повʼязане з війною в Україні, зокрема – з російськими погрозами застосувати ядерну зброю.

Російсько-індійський саміт відбувався щороку з початку 2000-х і був скасований лише одного разу під час пандемії COVID-19 у 2020 році. У грудні 2021 року Путін заради зустрічі з Моді відвідав Індію – це була його перша поїздка за межі пострадянського простору після початку пандемії.

Джерела Bloomberg вказують, що скасування саміту не означає погіршення відносин між Делі і Москвою, проте, за їх словами, Моді вважає, що зустріч з російським президентом зараз не принесе йому вигод.

Bloomberg також цитує не названого на імʼя російського чиновника, за словами якого те, що саміт не відбудеться, стало зрозумілим ще у вересні. Тоді на саміті Шанхайської організації співпраці в Узбекистані Моді заявив Путіну, що нинішня доба – «не доба війни», фактично прямо закликавши його шукати миру з Україною.

Офіційні представники обох країн поки що не коментували повідомлення.

Путін востаннє висловлювався про ядерну зброю 7 грудня. Він відмовився повністю виключити можливість того, що Росія застосує таку зброю першою.

Росія: політик Ілля Яшин отримав 8,5 років увʼязнення за слова про Бучу

Міщанський суд Москви 9 грудня засудив опозиціонера Іллю Яшина до восьми з половиною років увʼязнення в колонії загального режиму. Перед тим суд визнав політика винним у поширенні так званих фейків про російську армію під час стріму про масові вбивства жителів українського міста Буча.

Прокурор просив про 9 років позбавлення волі. Яшин наполягає на своїй невинуватості.

За версією сторони обвинувачення, Яшин вчинив злочин 7 квітня під час прямої трансляції на Youtube. Опозиціонер наводив свідчення того, що жителів Бучі вбивали російські військові, але також і розбирав аргументи російської сторони, яка наполягає на своїй непричетності до загибелі людей.

Дотепер найжорсткіший вирок за статтею про фейки отримав депутат Красносільському округу Москви Олексій Горінов. Його засудили до семи років увʼязнення за те, що він назвав вторгнення Росії в Україну війною. Російська влада продовжує називати її «спеціальною воєнною операцією».

У своєму останньому слові у суді Яшин заявив, що готовий до тюремного терміну. «Я ні про що не шкодую. Я міг втекти, я міг замовкнути. Але я робив те, що маю робити. Краще провести десять років за ґратами, залишаючись чесною людиною, ніж мовчки згорати від сорому від того, що твориться від твого імені», – сказав політик.

Євросоюз цього тижня знову закликав звільнити Яшина та інших політвʼязнів у Росії.

За офіційними даними української влади, численних журналістських розслідувань, а також міжнародних організацій, таких як ООН та ОБСЄ, у Бучі за часів російської окупації у лютому-березні загинули сотні мирних жителів, є задокументовані випадки загибелі мешканців міста від рук російських військових. Москва, однак, це заперечує, представники російської влади говорять про постановку чи про те, що жителів Бучі вбили українські військові.

Ілля Яшин – один із небагатьох опозиційних політиків, які не виїхали з Росії після хвилі репресій проти прихильників Олексія Навального та початку повномасштабного російського вторгнення на територію України. Правозахисний проєкт «Підтримка політв'язнів. Меморіал» визнав Яшина політичним увʼязненим.

США дозволили казахстанським банкам обслуговувати карти «Мир» мігрантів із Росії

Управління з контролю за іноземними активами – підрозділ Міністерства фінансів США (OFAC) – дозволило використання карток російських приватних осіб на території Казахстану – про це повідомляє місцева служба Радіо Свобода із посиланням на Агентство Казахстану з регулювання та розвитку фінансового ринку (АРРФР).

Згідно із повідомленням, відомство «не заперечує проти використання російських банківських карток системи «Мир» приватними особами, які мігрували з Росії до Казахстану для здійснення операцій, які забезпечують їхню життєдіяльність».

При цьому операції залишаться під особливим контролем американського регулятора, аби вони не були використані для обходу санкцій.

«Таким чином, казахстанські банки мають право приймати платежі, перекази за картками «Мир» а також здійснювати видачу готівки за допомогою банкоматів для приватних осіб», – йдеться в повідомленні, опублікованому АРРФР.

Однак рішення про підключення до системи «Мир» казахстанські банки ухвалюють самостійно на основі власних стратегій розвитку та внутрішніх систем оцінки ризиків, додали в агентстві.

Раніше кілька країн, у яких працювала російська платіжна система «Мир», відмовилися від її підтримки через загрозу вторинних санкцій США.

За останні кілька місяців операції з російськими картками припинили повністю або скоротили співпрацю банки в Казахстані, Узбекистані, Таджикистані, Киргизстані, Туреччині та В’єтнамі. Туреччина допускала створення нової спільної платіжної системи для російських туристів, але про якісь конкретні кроки наразі не повідомлялося.

Після російського збройного нападу на Україну багато країн запровадили проти Москви жорсткі санкції. Поміж іншого, вони торкнулися банків. На початку березня свою роботу в Росії припинили основні платіжні системи Visa та Mastercard.

Єврокомісія 4 грудня представила країнам-членам ЄС дев’ятий пакет санкцій проти РФ, який стосуватиметься фінансових структур.

Омбудммен відреагував на еротичний календар журналісток «5 каналу»: «Не бачу нічого поганого»

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець «не побачив нічого поганого» в еротичному календарі, який журналістки «5 каналу» випустили, щоб зібрати кошти на потреби ЗСУ.

«Я не думав, що когось може образити календар, який виданий на підтримку ЗСУ. Скажу відверто: я подібні ініціативи будь-які тільки вітаю. Якщо тобі особисто не подобається, що ти бачиш на календарі, то не купуй його, а знайди інший спосіб підтримати ЗСУ. Тому моя думка, що це взагалі не може в принципі когось ображати і щось порушувати», – зазначив він у відповідь на запитання журналістів.

«5 канал» 6 грудня, до Дня Збройних сил України, презентував календар із зображенням своїх співробітниць в оголеному вигляді. 12 жінок позували, прикриваючи інтимні місця зброєю. Організатори заявили, що всі гроші, отримані від продажу календаря, передадуть на допомогу ЗСУ.

Автором фотосесії є звукорежисер каналу Юрій Губрій, ідея проєкту належить операторці Ганці Кудрявцевій. За її словами, вона ініціювала проєкт, оскільки «хлопці на передовій люблять нюдси».

Представники громадських, правозахисних і медійних організацій засудили публікацію календаря. У заяві на сайті «Детектор медіа» 7 грудня вони закликали авторів проєкту відмовитися від поширення календаря, наголошуючи, що це сприятиме просуванню сексистських наративів.

Крім того, автори заяви просять урядову уповноважену з гендерної політики, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Комісію із журналістської етики дати оцінку законності та етичності дій «5 каналу».

Шеф-редакторка «5 каналу» Ірина Герасимова в коментарі на сайті hromadske, подякувала авторам заяви за піар їхнього проєкту й закликала спрямувати зусилля на підтримку ЗСУ.

Естонія відправляє до України 11 автобусів із генераторами та обладнанням – голова МЗС

Естонія відправила до України вантаж із генераторами та електрообладнанням, повідомив міністр закордонних справ цієї країни Урмас Рейнсалу.

За його словами, 11 автобусів прямують до Житомира, Харкова, Бучі й Полтави.

«Ми маємо зробити все, що можемо, аби допомогти Україні впоратися із важкою зимою під час цілеспрямованих російських атак на цивільні об’єкти та енергетичну інфраструктуру», – прокоментував Рейнсалу.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Словаччина планує надати Україні 300 генераторів.

5 грудня Росія завдала нового ракетного удару по Україні, перекривши водо- та електропостачання в деяких районах і вбивши щонайменше одну людину в Кривому Розі і щонайменше дві людини в Запоріжжі. Росія з інтервалом один-два тижні завдає ракетних ударів по українській інфраструктурі, починаючи з 10 жовтня.

Омбудсмен Лубінець: для звільнення українських заручників веду переговори з Москальковою

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив 9 грудня, що заради звільнення українських цивільних заручників Кремля формує ще один майданчик для переговорів.

«Я особисто веду переговори з омбудсменами, включно з Москальковою (Тетяна Москалькова, російська уповноважена з прав людини – ред.), про запуск нової платформи, на основі якої ми би займалися поверненням цивільних заручників», – наголосив український омбудсмен.

Прикладом роботи нового механізму Лубінець назвав повернення з російського полону в жовтні 108 жінок.

«Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні. 37 евакуйованих з «Азовсталі», 11 офіцерів, 85 – рядових і сержантів», – відзначав тоді голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

Серед звільнених – 35 захисниць зі Збройних сил України, 32 – з Військово-морських сил, 12 – із Сил тероборони, вісім – Нацгвардії, включно з двома із «Азову», п’ятеро – з ДССТ (Державної спеціальної служби транспорту), четверо – з Держприкордонслужби і 12 цивільних.

Янушевич повідомив про одного постраждалого через російський обстріл лікарні в Херсоні

Російські війська вранці обстріляли медичний заклад у Херсоні, повідомив голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

«Рашисти поцілили в будівлю лікарні у Херсоні - снаряди пошкодили дитяче відділення та морг», – написав він у своєму Телеграмі.

Згодом голова області уточнив, що внаслідок обстрілу постраждала одна людина – її прооперували, стан стабільний.

Крім того, напередодні, за даними Янушевича, російська армія обстріляла деокуповану територію Херсонщини 68 разів. Обстріли велися з артилерії, танків, мінометів та реактивних систем залпового вогню.

«Минулої доби через російські обстріли поранень різного ступеня тяжкості зазнали вісім осіб», – додав він.

11 листопада Міноборони України повідомило, що окупований російськими військами з березня Херсон повертається під контроль української армії. Після відходу з міста російські війська почали регулярно обстрілювати Херсон і область.

Україна переживає «надзвичайну ситуацію» – комісар ООН з прав людини

Україна переживає «надзвичайну ситуацію» з дотриманням прав людини, заявив 9 грудня в Женеві верховний комісар ООН з прав людини Фолкер Тюрк.

«Маємо 17,7 мільйона людей, які потребують гуманітарної допомоги; маємо 9,3 мільйона, які потребують продовольчої допомоги та засобів до існування», близько 7,4 мільйона біженців, 6,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб», – відзначив комісар ООН.

Тюрк сказав, що країна потерпає не лише від продовження ракетних атак, але й через руйнування цивільної інфраструктури.

«Сильно постраждала енергетика, система теплопостачання, електромережі, є люди, які живуть при мінусовій температурі без опалення, без електрики. Є також відключення електроенергії, тож ви можете уявити, що це мільйони людей, які потерпають від цього щодня», – додав Фолкер Тюрк.

5 грудня Росія завдала нового ракетного удару по Україні, перекривши водо- та електропостачання в деяких районах і вбивши щонайменше одну людину в Кривому Розі і щонайменше дві людини в Запоріжжі. Росія з інтервалом один-два тижні завдає ракетних ударів по українській інфраструктурі, починаючи з 10 жовтня.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG