Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російські військові побили й вивезли двох працівників Запорізької АЕС – «Енергоатом»

Російські війська «посилили репресії» на Запорізькій атомній електростанції, повідомила компанія «Енергоатом» 9 грудня. За її даними, напередодні окупанти побили та викрали двох працівників ЗАЕС.

«Вчора, 8 грудня 2022 року, російські військові вдерлися до приміщення, в якому розташоване Управління соціальних програм ЗАЕС, та у присутності інших працівників сильно побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після жорстокого побиття загарбники вивели їх з приміщення та вивезли в невідомому напрямку», – йдеться в повідомленні.

Крім того, російські військові затримали начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, який «безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку», додала компанія.

На думку представників «Енергоатома», таким чином Росія намагається змусити працівників станції перевестися до структури «Росатома», створеної для управління захопленою станцією.

«Але загарбникам це не вдається, позаяк персонал чинить опір, тож вони лютують і перетворюються на справжніх поліцаїв та тюремників, посилюючи бандитські напади на патріотичних працівників ЗАЕС, які прагнуть продовжувати працювати в Україні», – додає компанія.

«Енергоатом» звертається до генерального директора МАГАТЕ із закликом вдатися до заходів для звільненні працівників станції.

У жовтні компанія повідомила, що російські військові затримали начальника служби інформаційних технологій Запорізької АЕС Олега Костюкова та помічника генерального директора станції Олега Ошеку.

«Енергоатом» неодноразово заявляв про тиск російських окупантів на персонал Запорізької атомної електростанції з метою змусити їх підписати контракти з компанією російського «Росатому».

Росія захопила Запорізьку атомну електростанцію 4 березня. Відтоді ЗАЕС неодноразово зазнавала обстрілів, у яких Київ та Москва звинувачували один одного. На початку грудня Міжнародне агентство атомної енергії заявило про прогрес у переговорах щодо створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

Ердоган оголосив про намір поговорити з Путіним і Зеленським щодо зернової угоди

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив 9 грудня, що вже в неділю, 11 грудня, планує поговорити з президентом Росії Володимиром Путіним, а також із президентом України Володимиром Зеленським. Темою переговорів, за його словами буде зміцнення чорноморської зернової угоди, яку підтримує ООН.

Як інформує Reuters, Ердоган виступав на конференції в Стамбулі, яка має назву «Обриси майбутнього: невизначеність, реалії та можливості». На цьому ж заході, який триватиме два дні, 9 і 10 грудня, виступив по відеозвʼязку і президент України Володимир Зеленський.

«Зернова ініціатива» з транспортування української агропродукції морем продовжена ще на 120 днів, повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України 17 листопада.

2 листопада Міністерство оборони Росії повідомило про відновлення участі Москви в угоді про експорт зерна Чорноморським коридором після того, як за кілька днів до того Росія заявила про припинення участі в угоді.

У МЗС України у відповідь заявили, що Україна не брала на себе жодних нових зобов’язань, які виходять за межі вже наявних у зерновій угоді.

«Потрібна справедливість». Ексклюзив з українською лауреаткою «Нобеля» у переддень нагородження

Олександра Матвійчук – очільниця «Центру громадянських свобод», який став лауреатом цьогорічної Нобелівської премії миру, в переддень нагородження розповіла в ексклюзивному інтервʼю Радіо Свобода про документування порушень Женевських і Гаазьких конвенцій після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, про те, що Україна зіштовхнулася з «прогалиною відповідальності», та про роботу щодо створення, зокрема, міжнародного трибуналу.

Британія та Канада запровадили санкції проти кількох громадян Росії за порушення прав людини

Напередодні Дня прав людини Велика Британія поповнила санкційні списки 30 людьми з різних країн світу, яких підозрюють у причетності до порушень прав людини, корупції та використанні сексуального насильства в ході збройних конфліктів. Про це 9 грудня повідомив британських уряд.

Зокрема, в переліку є п’ятеро громадян Росії:

  • Валентин Опарін – слідчий у справі українських політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка
  • Олег Ткаченко – прокурор на процесі у справі Сенцова
  • Андрій Тишенін і Артур Шамбазов – офіцери Федеральної служби безпеки, ймовірно причетні до катувань активіста Євромайдану Олександра Костенка
  • Раміль Ітабуллін – командир 90-ї танкової дивізії російської армії

Санкції проти більшості з них запроваджені у відповідності до так званого закону Магнітського за масштабні порушення прав людини.

У списку санкцій також представники влади Ірану, Нікарагуа, Уганди, Південного Судану, обвинувачені в корупції бізнесмени з Косова та Молдови.

Російських громадян та юридичних осіб у британських списках санкцій найбільше – близько 1500. Переважна більшість включена до них після російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Також сьогодні про санкції проти 33 російських офіційних осіб оголосила Канада. Крім того, їх звинувачують у порушеннях прав громадян Росії, які протестували проти вторгнення в Україну.

Очікується, що Сполучені Штати у п’ятницю також оголосять про нові санкції проти порушників прав людини відповідно до «Глобального закону Магнітського».

«Заміновані іграшки, тварини та мертві тіла». Де «ховається» небезпека для жителів Херсонщини?

Якими є масштаби замінування звільненої частини Херсонської області? Як це впливає на життя людей і економіку регіону? Коли правобережна Херсонщина може бути розмінована і що варто знати місцевим жителям, аби убезпечити себе, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Персонал ЗАЕС номінований на звання «Людини року з контролю над озброєннями»

Працівників Запорізької атомної електростанції номінували на нагороду Асоціації з контролю над озброєннями «Людина року з контролю над озброєннями» – про це повідомила державна компанія «Енергоатом» 9 грудня.

«Цьогоріч за героїчні зусилля з підтримки ядерної та радіаційної безпеки на атомній станції в умовах величезних труднощів, спричинених російською військовою окупацією та в умовах триваючих обстрілів станції, номінували персонал ЗАЕС», – повідомила пресслужба компанія.

«Енергоатом» додав, що цим званням відзначають за «значні зусилля для просування ефективного контролю над озброєннями, нерозповсюдження та роззброєння, підтримання ядерної та радіаційної безпеки, а також підвищення обізнаності про загрози, які створює зброя масового ураження».

Компанія також наводить коментар Асоціації:

«Ми розуміємо, що ця номінація є малою втіхою, оскільки народ України терпить труднощі та втрати, спричинені вторгненням, але ми сподіваємося, що номінація допоможе ще більше висвітлити важливі зусилля людей, які обслуговують та експлуатують ЗАЕС, і заохотить їх вистояти».

Окрім працівників Запорізької АЕС, у списку ще дев’ять номінантів, серед них голова Міжнародного агентства з питань атомної енергії Рафаель Маріано Ґроссі разом із генеральним секретарем ООН Антоніу Ґутеррішем, а також віцепрезидентка Сполучених Штатів Камала Гарріс.

«Енергоатом» неодноразово заявляв про тиск російських окупантів на персонал Запорізької атомної електростанції з метою змусити їх підписати контракти з компанією російського «Росатому».

Онлайн-голосування почалося 8 грудня і триватиме до 12 січня 2023 року. Переможця оголосять 13 січня.

Росія захопила Запорізьку атомну електростанцію 4 березня. Відтоді ЗАЕС неодноразово зазнавала обстрілів, у яких Київ та Москва звинувачували один одного. На початку грудня Міжнародне агентство атомної енергії заявило про прогрес у переговорах щодо створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

Французька група TotalEnergies виходить з правління російської газової компанії «Новатек»

Французька енергетична група TotalEnergies заявила 9 грудня, що відкликає своїх представників із правління російського газового гіганта «Новатек» і фіксує втрати в розмірі 3,7 мільярда доларів унаслідок санкцій проти Москви, повідомляє агенція France-Presse.

У заяві TotalEnergies ідеться, що європейські санкції проти Москви через війну в Україні не дозволили двом представникам групи голосувати на засіданнях ради директорів. Через це компанія більше не враховуватиме свою частку в розмірі 19,4% у компанії «Новатек».

«Новатек» належить російському бізнесмену Леоніду Міхельсону, одному з найбагатших людей Росії.

Обстріли Харківщини: один із поранених помер у лікарні – Синєгубов

Російські війська напередодні обстріляли Куп’янський, Харківський, Чугуївський та Ізюмський райони Харківської області, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов вранці 9 грудня.

Внаслідок обстрілів Пісочинської громади ввечері в четвер троє людей були госпіталізовані з пораненнями: двоє жінок 41 і 64 років, а також чоловік 40 років у важкому стані. Ще одному пораненому надали допомогу на місці.

«На жаль, 40-річний пацієнт, якого госпіталізували до лікарні внаслідок вчорашніх ракетних ударів, помер. Чоловік був у важкому стані, отримав численні осколкові поранення», – додав згодом Синєгубов.

За даними голови ОВА, обстріли також спричинили пожежу на складських приміщеннях продовольчого підприємства в Куп’янську. У Безлюдівській громаді Харківського району пошкоджені будинки, горіли господарчі споруди, автомобілі.

Харківщина, зокрема і обласний центр, регулярно зазнають атак російських військ.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

Нафта з Росії: 20 танкерів утворили чергу перед Босфором, Туреччина перевіряє документи

До двох десятків зросло 9 грудня число нафтових танкерів, які в Чорному морі чекають дозволу на прохід контрольованої Туреччиною протоки Босфор, щоб прямувати до Середземного моря. Про це повідомило судноплавне агентство Tribeca, яке цитує інформаційна агенція Reuters.

Днем раніше, 8 грудня, морська влада Туреччини заявила, що їй потрібний час для перевірок, і вона продовжить не допускати до своїх вод танкери, які не мають відповідних страхових документів.

Вісім танкерів також чекали на прохід через протоку Дарданелли в Середземне море, порівняно з девʼятьма днем раніше. За даними Tribeca, в цілому 28 танкерів чекають на прохід у південному напрямку.

Країни «Групи семи», Європейського союзу, а також Австралія домовилися заборонити страховим компаніям сприяти експорту російської нафти, якщо її ціна вища за 60 доларів за барель. Рішення має на меті скоротити доходи Москви, що у неї не було можливості фінансувати війну проти України.

СБУ підозрює ректора Почаївської духовної семінарії УПЦ (МП) у «поширенні релігійної ворожнечі»

Ректору Почаївської духовної семінарії повідомили про підозру в розпалюванні ворожнечі, повідомила Служба безпеки України вранці 9 грудня.

Семінарія належить до Української православної церкви (Московського патріархату).

«Архієпископ поширював через соцмережі «дописи», якими принижував національну честь та гідність українців. Також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті. Щоб «розганяти» деструктивний контент, ректор установи використовував анонімний профіль у соцмережі Facebook, а для підготовки своїх «публікацій» користувався наративами російських пропагандистів», – йдеться в повідомленні СБУ.

Правоохоронці також звітують про обшуки в місці проживання очільника закладу та в самій семінарії, де виявили проросійську пропагандистську літературу.

Чоловіку повідомили про підозру за статтею про «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками)».

Обшуки в Почаївській духовній семінарії на Тернопільщині, а також в Івано-Франківській єпархії УПЦ (МП) пройшли 27 листопада. Після них СБУ прозвітувала про виявлення «великої кількості антиукраїнських матеріалів».

Останніми тижнями СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», а звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 1 грудня про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій. За рішенням самого РНБО, уряд у двомісячний термін має внести на розгляд парламенту відповідний законопроєкт про унеможливлення діяльності в Україні таких релігійних організацій.

У ніч на 3 грудня у традиційному відеозверненні Зеленський сказав, що кроки щодо «духовної незалежності» України триватимуть, люди їх підтримують.

Громадянам Німеччини надходять «пропозиції» їхати на війну. Це фейк – МЗС України

На поштові адреси громадян Німеччини нібито від українського консульства в Дюссельдорфі стали надходити листи з пропозицією за грошову винагороду долучитися до іноземного легіону в Україні, повідомляє зранку 9 грудня речник українського МЗС Олег Ніколенко.

«Зазначені листи є підробкою. Жодних таких повідомлень українська консульська установа не надсилала. Консули вже звернулися в німецьку поліцію задля проведення розслідування. Розглядаємо розсилання фейкових листів як частину дезінформаційної кампанії ворога, яка має на меті дискредитувати українську дипломатію, підірвати підтримку України з боку Німеччини та її громадян», ­– вказано в повідомленні речника зовнішньополітичного відомства.

Наприкінці лютого і на початку грудня українські дипломатичні представництва за кордоном отримали значну кількість підозрілих конвертів, пакунків і погрози цим установам.

30 листопада у посольстві України в Мадриді стався вибух – у руках коменданта будівлі розірвався конверт, чоловіка госпіталізували. Пізніше повідомлялося про закривавлені пакунки «з очима тварин». Інциденти фіксували в Іспанії, Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Казахстані, у Ватикані.

«У стані великого стресу». Що відбувається з енергосистемою України після ракетних атак Росії?

Що буде з електрикою, газо- та теплопостачанням в Україні цієї зими? Наскільки великим є запас міцності інфраструктури країни та чи можуть громадяни підготуватися до наявних і можливих відключень електрики? Про все це проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» поговорив із директором енергетичної програми Центру Разумкова Володимиром Омельченком.

У Росії розтлумачили, що сама лише демонстрація прапора України не є правопорушенням

Генеральна прокуратура Росії визнала, що сама лише демонстрація українського прапора чи картинок у його кольорах «не утворює складу правопорушення». Про це йдеться у відповіді відомства на запит петербурзького депутата Бориса Вишневського, який він надіслав у травні. Відповідь Вишневський отримав 8 грудня під час розгляду в суді його позову до відомства, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

«Публічна демонстрація українського прапора, а також синьо-жовтих кольорів, що визначають його колірну гаму, самі по собі не утворюють складу будь-якого правопорушення», – заявили в Генпрокуратурі. При цьому у відомстві наголосили, що «кваліфікація дій тієї чи іншої особи залежить від сукупності фактичних обставин справи».

Депутат Вишневський оскаржував у суді те, що прокуратура не відповіла йому на запит, як росіяни можуть висловлювати невдоволення війною в Україні без переслідування за статтею про дискредитацію армії.

Після початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну та запровадження у березні штрафів за дискредитацію дій армії до судів надійшло понад пʼять тисяч протоколів за цією статтею.

Зокрема, колишнього військового і нафтовика з Томська протокол склали через аркуш формату А4 у кольорах прапора України на балконі. Активіста з Великого Новгорода оштрафували через акцію, під час якої він ліг біля місцевого кремля і накрився українським прапором на зразок мішка для тіл убитих. У Пскові до місцевої жительки приїхала поліція через жовто-синю кольорову гаму паркану.

Російські війська втратили понад 300 осіб за добу – дані Генштабу

Російські втрати у війні проти України сягнули 93 390 військових, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України 9 грудня.

Командування оцінює втрати російської армії за попередню добу в понад 310 людей. Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки від 24 лютого:

  • 2 937 танків
  • 5 912 бойових броньованих машин (+1 за добу)
  • 1 926 артилерійських систем (+1)
  • 395 реактивних систем залпового вогню
  • 211 засобів протиповітряної оборони
  • 281 літак
  • 264 гелікоптери
  • 1 603 безпілотника оперативно-тактичного рівня
  • 592 крилаті ракети
  • 16 кораблів
  • 4 531 автомобілів та автоцистерн (+3)
  • 164 одиниці спеціальної техніки

Голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив 10 листопада, що втрати Росії у війні становлять не менше ніж 100 тисяч убитими та пораненими.

ЗСУ, за словами Міллі, ймовірно, зазнали аналогічних втрат. Крім того, він повідомив, що з початку війни в Україні загинули близько 40 тисяч цивільних жителів.

Росія не розкриває дані щодо своїх загиблих. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Росія, можливо, вичерпала першу партію дронів Shahed і отримала поповнення – британська розвідка

Розвідка Великої Британії прокоментувала повернення Росії до використання іранських дронів-камікадзе для ударів проти України.

«Ці події ще треба підтвердити, але, ймовірно, Росія вичерпала свої попередні запаси кількох сотень Shahed-131 та Shahed-136 і тепер отримала поповнення», – цитує її Міністерство оборони країни.

Відомство вказує на те, що Генштаб України повідомив про збиття іранських дронів 6 грудня, а востаннє перед тим такі повідомлення надходили 17 жовтня.

«Якщо це підтвердиться, може бути, що Росія поновила атаки із застосуванням нещодавно отриманих одноразових безпілотних авіаційних систем», – припускає розвідка.

За даними Генерального штабу Збройних сил, за добу 6 грудня українські військові збили 14 дронів Shahed-136, один безпілотників «Орлан-10» і ще два безпілотники, тип яких наразі не уточнений.

За час повномасштабної агресії Росії загинули 184 спортсмени – Кулеба про «політизацію спорту»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував останні коментарі голови Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха щодо допуску російських та білорусів спортсменів на змагання.

«З лютого Росія вбила 184 українських спортсменів. І зараз пан Бах цитує (президента Франції – ред.) Емманюеля Макрона, який нібито сказав, що «спорт не повинен бути політизований», а до спортсменів із України, Росії та Білорусі треба ставитися однаково», – заявив голова МЗС.

Він назвав це «огидним використанням спорту для відбілювання воєнних злочинів».

Напередодні президент МОК Томас Бах заявив, що під час саміту G20 президент Франції Емманюель Макрон нібито сказав йому, що «спорт не має бути політизований», а Олімпійські ігри в Парижі 2024 року будуть відкритими для всіх країн, «в тому числі для країн, які воюють».

Сам Макрон не коментував ці слова наразі.

Після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого російським, а також білоруським спортсменам заборонили участь у низці міжнародних змагань. У липні міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт повідомив, що проти Росії та Білорусі у світі вже ввели 134 спортивні санкції.

Вкиди і наративи розколу»: як російська пропаганда намагається погіршити відносини між поляками і українцями

«Точка зору» Анатолія Курносова, експерта Центру політичних студій «Доктрина»:

«Російська пропаганда та дезінформація була і залишається основною складовою агресивної політики Росії і війни проти України.

Останніми днями експерти з російських інформаційно-психологічних операцій звертають увагу на розгортання цілеспрямованої інформаційної атаки з метою дискредитації вищого військового керівництва України...»

Російські війська обстрілювали цивільну інфраструктуру Херсона вночі – Соболевський

Вночі тривали російські обстріли Херсона, повідомив заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський вранці 9 грудня.

«Ніч у Херсоні пройшла неспокійно, під звуки вибухів від ворожих прильотів. Орки знову били по цивільній інфраструктурі. На відміну від цих терористів, ЗСУ завдали кількох успішних ударів по військових цілях, розташованих на тимчасово окупованих територіях», – написав представник облради у своєму Телеграмі.

Соболевський назвав звільнення решти Херсонщини «питанням часу».

11 листопада Міноборони України повідомило, що окупований російськими військами з березня Херсон повертається під контроль української армії. Після відходу з міста російські війська почали регулярно обстрілювати Херсон і область.

Штаб звітує про удари по скупченнях російських сил у районах 7 окупованих міст на Запоріжжі

Сили оборони України протягом попередньої доби відбили наступ російських сил у районах Білогорівки на Луганщині, а також Кліщіївки та Мар’їнки Донецької області – про це йдеться в повідомленні Генерального штабу Збройних сил України на ранок 9 грудня.

«За минулу добу противник завдав п’ятьох ракетних та три авіаційних удари, а також здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню. І надалі зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України», – повідомляє командування.

Крім того, російська армія не припиняє спроб наступу біля Бахмуту та Авдіївки, додає зведення. Там зафіксували обстріли в районах 25 населених пунктів.

Штаб також повідомляє про втрати серед російських військ внаслідок ударів у попередні дні:

«7 грудня поточного року в результаті вогневого ураження районів зосередження окупантів у районах міст Бердянськ, Токмак, Мелітополь, Енергодар, Дніпрорудне, Пологи та Василівка Запорізької області, втрати ворога склали близько 240 осіб пораненими. Знищено три склади боєприпасів і близько 20 одиниць військової техніки різних типів», – йдеться в зведенні.

За даними ЗСУ, російські загарбники розгорнули шпиталь на базі протитуберкульозного диспансеру в Токмаку, який «повністю заповнений пораненими військовослужбовцями російських окупаційних військ».

Наразі немає можливості перевірити цю інформацію незалежно.

ISW: Кремль не відмовився від «максималістських цілей» щодо України, попри заяви Пєскова

Заяви речника Кремля Дмитра Пєскова про наміри окупувати чотири області України, скоріш за все, спрямовані на те, аби зіграти на бажанні Заходу почати переговори, вважають аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW).

«Кремль навряд чи облишив свої максималістські цілі в Україні, попри перше визнання його речника Дмитра Пєскова, що поточною територіальною метою Москви є повністю захопити чотири частково окуповані області України. 8 грудня Пєсков скористався нагодою, щоб ще більше використати бажання Заходу вести переговори, розширюючи коментарі президента Росії Володимира Путіна 7 грудня щодо захоплення «нових російських територій», – йдеться в звіті.

Відтак, за висновками Інституту, амбіції Кремля залишилися незмінними, а коментарі Пєскова не є відхиленням від них.

На думку авторів звіту, умисно непослідовна риторика Москви є частиною «постійної інформаційної операції, спрямованої на те, щоб ввести Захід в оману і змусити його підштовхнути Київ до переговорів і згоди на превентивні поступки».

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков 8 грудня заявив, що наразі «не йдеться» про приєднання до Росії нових територій у ході війни проти України.

24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення до України. До цього з 2014 року вона окупувала частину Донбасу та український півострів Крим. У вересні Росія оголосила про анексію чотирьох українських областей, включаючи Запорізьку. Україна і Захід засудили цю спробу анексії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG