Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Залужний розповів голові штабу ЗС Франції про російські удари по цивільних об’єктах

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний поспілкувався із начальником Об’єднаного штабу Збройних сил Французької Республіки генералом армії Тьєрі Бюркаром – про це він повідомив увечері 9 грудня.

«Обговорили ситуацію на фронті російсько-української війни. Наголосив на масованому застосуванні противником ракет та безпілотників по цивільних обʼєктах, що беззаперечно актуалізує питання посилення протиповітряної оборони України», – розповів очільник ЗСУ.

Він додав, що подякував Бюркару за підтримку та військову допомогу Франції.

Франція надає Україні допомогу, хоча на початку грудня президент Емманюель Макрон зазначив, що Париж не погодиться на підрив боєздатності своєї армії задля постачання зброї Україні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив 29 листопада на зустрічі голів МЗС у Бухаресті, що союзники повинні продовжувати надавати військову підтримку Україні, щоб створити умови для тривалого миру.

Новий етап війни в Україні? Що означають удари по аеродромах в глибокому тилу Росії

Росія зазнала історичних ударів у війні в Україні: вперше були атаковані військові об’єкти у її глибокому тилу. Аеродром «Дягілєво» в Рязані розташований на відстані близько 500 км від кордону з Україною, «Енгельс» в Саратовській області – близько 700 км.

Чому напади на ці російські аеродроми означають новий етап війни і що це може змінити для України – розібралось Радіо Донбас.Реалії.

ППО й обладнання для боротьби з безпілотниками. США готують новий пакет допомоги Україні – ЗМІ

США планують надіслати Україні обладнання для боротьби з безпілотниками, а також для посилення протиповітряної оборони на 275 мільйонів доларів, повідомляє агентство Reuters із посиланням на документи і слова осіб, знайомих із ситуацією.

За повідомленням, про пакет військової допомоги можуть оголосити вже 9 грудня. Подробиці щодо того, про яке саме обладнання йдеться, наразі невідомі.

Очікується, що Пентагон передасть ракети для пускових установок High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) виробництва Lockheed Martin Corp, боєприпаси калібру 155 мм, військові машини Humvee і генератори, повідомляє агентство.

Представник Ради національної безпеки США відмовився коментувати питання про пакет допомоги. Вміст і розмір пакетів можуть змінюватися, поки їх не підпише президент.

Міноборони США 30 листопада повідомило, що американська компанія Raytheon Co отримала контракт на виробництво для України ракетних систем класу «земля-повітря» NASAMS. Сума контракту перевищує 1,21 млрд дол «на закупівлю національних передових зенітно-ракетних систем, супутнього обладнання, послуг і запчастин» в рамках «Ініціативи сприяння безпеці в Україні» в 2023 році.

The Insider: постачальники російської армії, близькі до Кремля, ведуть бізнес у Латвії

Російські олігархи Іскандар Махмудов і Андрій Бокарєв, що пов’язані з Кремлем і отримують підряди від Міноборони Росії, особисто і через посередників ведуть бізнес у Латвії, пише The Insider.

Махмудову та Бокарєву, як уточнюють журналісти видання, належить ризький завод електрообладнання RER. Безпосередньо (через номінальних, тобто підставних власників) вони контролюють 46% підприємства, через російську компанію разом із партнерами – ще 36%. Через Латвійське агентство інвестицій і розвитку та Міністерство економіки RER отримує гроші від фондів підтримки підприємництва ЄС.

«Наприклад, зараз Європейський фонд регіонального розвитку спонсорує проєкт «Інтелектуальне терморегулювання інтегрованого приводу тяги електромобіля з бортовими двигунами, перетворювачами силової електроніки, джерелами живлення і тепловими ланцюгами». За рахунок європейських платників податків російським олігархам виділено 527 тисяч євро», – пише The Insider.

На Сумщині за день зафіксували 55 російських обстрілів – голова ОВА

Російські військові 8 грудня 55 разів обстріляли території двох громад Сумської області, повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

«Протягом дня росіяни завдали 55 ударів по Хотінській і Шалигинській громадах. Шалигинська громада: росіяни відкривали вогонь по двох прикордонних селах. 25 мін (120 мм та 82 мм калібру) розірвалися на нашій території. Хотінська громада: тут противник теж гатив із мінометів. Було 15 прильотів», – написав Живицький у телеграмі.

За його словами, в обох випадках обійшлося без жертв і руйнувань.

Сумщина межує з трьома областями Росії – Брянською, Курською, Бєлгородською. Прикордонні райони України регулярно зазнають обстрілів із боку Росії.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

«Мінний терор» буде одним із пунктів обвинувачення проти Росії – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що «мінний терор» буде одним із пунктів обвинувачення проти Росії.

«Я впевнений: це буде серед пунктів обвинувачення проти Росії за агресію – саме мінний терор. Який навіть іще жорстокіший і підліший, ніж ракетний, бо немає такої протимінної системи, яка могла б знищити хоча б частину загрози, як це робить наша ППО», – заявив він у своєму відеозверненні.

За його словами, це та форма російського терору, якій доведеться протидіяти роками.

«Терористи свідомо намагаються залишити після себе якнайбільше смертельних пасток. Закопаних «фугасів», розтяжок, замінованих будівель, машин та інфраструктури», – додав Зеленський.

Зеленський посмертно нагородив чотирьох поліцейських, які напередодні загинули на Херсонщині

Президент України Володимир Зеленський посмертно відзначив державними нагородами чотирьох поліцейських, які напередодні загинули на Херсонщині.

«Щойно я підписав укази про відзначення державними нагородами – посмертно – поліцейських, чиї життя були забрані вчора на Херсонщині російськими мінами. Звання Герой України присвоєно полковнику поліції Михайлу Куратченку, ордени «За мужність» капітанам поліції Ігорю Мельнику, Сергію Ненаді та капралу Вадиму Періжку. Вони робили все для безпеки українців. Уже повертаючись після виконання одного із завдань – коли вилучили зброю та боєприпаси зі схрону окупантів, яких було залишено багато на Херсонщині, – поліцейські потрапили у мінну пастку», – заявив він у своєму відеозверненні.

Як повідомив 8 грудня голова Нацполіції Ігор Клименко, на Херсонщині під час проведення стабілізаційних заходів на каскаді російських мін підірвалися четверо поліцейських. Ще четверо правоохоронців були поранені.

11 листопада Міноборони України повідомило, що Херсон повертається під контроль української армії. Російські військові відступили з правого берега Дніпра, де, зокрема, розташований обласний центр.

Як повідомила очільниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, на Херсонщині війська РФ, відступаючи, використовували «підступні» методи мінування великих площ.

Палата представників США ухвалила рекордний оборонний бюджет, який передбачає і допомогу Україні

Палата представників Конгресу США на засіданні 8 грудня проголосувала за ухвалення оборонного бюджету на 2023 фіскальний рік на рекордну суму 858 мільярдів доларів. Це майже на 80 мільярдів більше за бюджет 2022 року і на 45 мільярдів більше, ніж запитувала адміністрація Джо Байдена навесні.

Документ передбачає виділення щонайменше 800 мільйонів доларів на програму додаткової військової допомоги Україні. Це на 500 мільйонів більше, ніж просив Білий дім.

Документ передбачає виділення шести мільярдів доларів на ініціативу стримування військової загрози в Європі. Йдеться тут, перш за все, про протидію Росії. Крім того, законопроєкт передбачає п’ятирічну заборону співпраці з Росією в галузі оборони.

У документі йдеться і про збільшення коштів на розробку нової зброї та закупівлю систем, включаючи винищувачі F-35 і кораблі.

Тепер закон про військовий бюджет має ухвалити верхня палата Конгресу, Сенат. Очікується, що документ легко пройде голосуванням у палаті. Після цього він надійде на підпис до президента Джо Байдена.

Папа Франциск заплакав, згадавши Україну під час молитви в центрі Рима

Папа Римський Франциск 8 грудня заплакав, згадавши про страждання українців під час традиційної молитви в центрі Риму.

Голос понтифіка почав тремтіти, коли він згадав про українців, і він був змушений зупинитися приблизно на 30 секунд.

Як повідомляє Reuters, пізніше, коментуючи на прохання журналістів емоції, що його охопили, Франциск сказав: «Це (війна Росії проти України – ред.) – величезні страждання, величезні. Поразка людства».

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, папа Франциск згадував Україну майже у всіх своїх публічних виступах і дедалі більше критикував Москву.

Європа впорається без російського газу: як напад Росії на Україну примусив світ змінювати енергетичну стратегію

Європа добре підготувалася для того, щоб пережити нинішню зиму без російського газу, але проблеми можуть виникнути через рік і навіть через два, вважають експерти, яких зібрав на обговорення вашингтонський дослідницький центр «Атлантична рада».

На думку експертів, думки яких зібрав «Голос Америки», вихід полягає у тому, щоб відмовитися від викопного палива. Також вони говорять про необхідність забезпечити внутрішнє виробництво палива для атомних електростанцій, ринку, де досі домінує Росія, та про потребу в поширенні американських ядерних технологій.

Європа готова до того, щоб пережити цю зиму без російського газу, запевняє Вацлав Бартушка, посол з особливих доручень з енергетичної безпеки Чеської Республіки. Але, за його словами, «ще занадто рано відкривати шампанське».

Більше читайте тут

Ситуація з електропостачанням на лівому березі Києва стала кращою – гендиректор Yasno

Ситуація з електропостачанням лівого берега Києва поліпшується, повідомив ввечері 8 грудня генеральний директор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко.

«Поганих новин немає, і це вже добре. Київ проживає сьогоднішній день з обмеженнями на рівні вчорашніх. На лівому, за свідченнями колег, ситуація стала трохи кращою. Колеги придумали певне рішення, яке дало змогу збільшити об’єм переданої електроенергії», – написав Коваленко у фейсбуці.

За його словами, попереду потепління, і «це має нам усім трошки допомогти, бо кількість локальних аварій росте щоденно».

Війська РФ завдали удару по Харківському району, є постраждалий – ОВА

Російські військові завдали удару по Харківському району, є постраждалий, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Російські окупанти влучили у приватний будинок в Харківському районі, виникла пожежа в приватному домоволодінні. На жаль, є постраждалий чоловік», – написав він у телеграмі.

На місці працюють всі профільні служби.

Шольц вважає, що ризик застосування Росією ядерної зброї знизився

Ризик застосування Росією ядерної зброї у війні з Україною знизився у відповідь на міжнародний тиск, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтервʼю медіагрупі Funke, опублікованому 8 грудня.

«Поки що ми припинили це», – вважає Шольц. Він стверджує, що наразі Росія «перестала погрожувати застосуванням ядерної зброї у відповідь на те, що міжнародне співтовариство позначило червону лінію».

За даними Funke, інтервʼю було записане 5 грудня і погоджене офісом Шольца до публікації 7 грудня в другій половині дня.

Того ж дня, 7 грудня, президент Росії Володимир Путін виявив інший підхід до цього питання. Він заявив, що загроза ядерної війни зростає, і не виключив застосування такої зброї першим.

«Щодо ідеї, що Росія за жодних обставин не застосувала б таку зброю першою, то це означає, що ми не зможемо її використати і другими – оскільки можливість це зробити у разі нападу на нашу територію буде дуже обмеженою»,– сказав він, виступаючи перед членами Ради з прав людини.

Водночас Путін сказав, що розглядає російський ядерний арсенал насамперед як засіб стримування.

У ВМС назвали число кораблів, які Росія тримає в трьох морях

Росія станом на 8 грудня тримає на бойовому чергуванні в Чорному морі 13 своїх кораблів, із них один носій крилатих ракет «Калібр», із загальним залпом – чотири ракети, повідомили Військово-морські сили Збройних сил України.

«В Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні два кораблі; в Середземному морі – дев’ять ворожих кораблів, із них п’ять носіїв крилатих ракет «Калібр», загальний залп – 76 ракет», – йдеться в повідомленні.

У ВМС додали, що за добу в інтересах Росії прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 25 суден, із них дев’ять суден рухалося з протоки Босфор; до Чорного моря – 12 суден, із них три судна продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

Як заявляв президент Володимир Зеленський 20 листопада, від 24 лютого Росія випустила по Україні понад 4700 ракет.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) 23 листопада заявив, що російські військові суттєво виснажили свій арсенал високоточних ракет, але, швидше за все, найближчим часом зможуть масштабно атакувати критично важливу інфраструктуру України.

Завербованим вʼязням у «ПВК Вагнера» показували відео розстрілу дезертирів – ЗМІ

Завербованим до так званої «приватної військової компанії Вагнера» російським вʼязням показують відео розстрілу дезертирів. Про це 8 грудня повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі з посиланням на джерела в колоніях.

Співрозмовник журналістів в одній із російських колоній заявив, що вʼязнів, які погодилися вступити до числа «вагнерівців», заводили до спеціальної кімнати. Там їм на планшеті показували страти людей, які нібито втекли з поля бою. «Він там каже – я, такий-то, зрадник і петушара, кинув своїх товаришів на передовій – і далі в потилицю йому стріляють», – розповів про побачене на відеозаписі співрозмовник Бі-Бі-Сі, який завербувався до «ПВК Вагнера».

Саме відео журналісти не змогли знайти, але увʼязнений з іншої російської колонії, незнайомий із попереднім співрозмовником Бі-Бі-Сі, повідомив, що йому також показували запис страти. Він уточнив, що у його колонії вʼязням демонстрували відео з повішенням людини.

Чи Україні краще йти в ЄС разом із Молдовою та Грузією, чи окремо?

Цього тижня в Києві під час візиту прем’єр-міністра Молдови було створено спільну двосторонню робочу групу для координації руху обох країн до Європейського союзу. Обидві країни є кандидата на членство в ЄС. Інший учасник «асоційованого тріо» – Грузія – трохи відстає. Але чи краще йти до ЄС України самостійно, чи разом з найближчими партнерами? Що було б легше і для Києва, і для самого ЄС?

Про створення двосторонньої робочої групи з координації руху до ЄС України та Молдови оголосив у Києві прем’єр Денис Шмигаль після переговорів з молдовською колегою Наталею Гаврилицею шостого грудня.

«Створюємо двосторонню робочу групу для координації інтеграції України та Молдови до ЄС. Ми готові надати молдовським партнерам всебічну експертну підтримку, аби Молдова успішно виконала рекомендації Єврокомісії», – сказав Шмигаль. Також буде активізовано роботу в трикутнику Україна-Молдова-Румунія. Румунія, як член ЄС, всіляко підтримує євроінтеграцію Молдови.

Ударні безпілотники України і чому Путін змінив свою риторику

«Це не затишшя. ЗСУ готуються до вирішальної фази війни» – колишній командувач збройних сил США в Європі

«Це не затишшя: саме зараз на фронті і в тилу формуються умови для вирішальної фази кампанії», – вважає колишній командувач збройних сил США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес(Ben Hodges), старший радник неурядової організації Human Rights First та колишній командувач силами США в Європі у 2014 -2017 роках. Про це Ходжес говорив під час виступу в Джеймстаунському фонді (The Jamestown Foundation). Російська служба «Голос Америки» зібрала головні тези доповіді.

Виступаючи 6 грудня 2022 року в Джеймстаунському фонді (The Jamestown Foundation) з брифінгом під назвою: «Після Херсона: оцінка успішного контрнаступу України», Бен Ходжес наголосив, що те, що зараз Заходу може видатися схожим на деяке затишшя чи очікування погоди, є насправді «створенням умов».

Читайте тут

Гайдай припускає, що сили РФ готують контрнаступ на Куп’янськ, в Харківській ОВА загроз не бачать

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай припускає, що російські сили намагаються зібрати угруповання для того, щоб зробити контрнаступ на Куп'янськ Харківської області.

«Ситуація на напрямку Сватове-Кремінна є достатньо важкою, тому що кількість стягнутих туди військ з боку російської окупаційної армії велика. Стягнули туди тисячі мобілізованих, кадирівців і техніки велика кількість. Вони намагаються зібрати угруповання для того, щоб зробити контрнаступ на Куп'янськ», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Водночас голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявляє, що жодних загроз щодо можливого наступу не спостерігають.

«Стосовно Куп'янського напрямку, де йде умовна лінія фронту, там ведуться активні бойові дії. Наші ЗСУ свої позиції тримають. Жодних загроз наразі щодо можливого наступу на Куп'янському напрямку ми не бачимо», – сказав він.

У вересні українські військові звільнили місто Куп’янськ та інші населені пункти Харківської області. Місто перебувало під російською окупацією понад пів року.

Україна продовжує співпрацю з МАГАТЕ щодо демілітаризації ЗАЕС – Кулеба

Український уряд співпрацює з ядерною агенцією ООН, МАГАТЕ, в питанні створення зони безпеки навколо Запорізької атомної станції, заявив 8 грудня після зустрічі зв словацьким колегою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Україна крок за кроком у повному взаєморозумінні з МАГАТЕ рухається до створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС», ­– заявив Кулеба в Києві.

За його словами, Україна підтримує тісні контакти з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, який намагається досягти угоди, яка б захистила станцію та прилеглу до неї територію від бойових дій.

Кулеба додав, що вкрай складно гарантувати безпеку українських АЕС, «не зупинивши російські ракетні удари по території України».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG