Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Битва за Бахмут: стійкість ЗСУ, російські обстріли і страждання цивільного населення (фотосвідчення)

Бахмут – одне із найгарячіших місць східного фронту широкомасштабної російсько-української війни. Завдяки перекиданню військ із Херсона, російським силам вдалося трохи просунутися на Донбасі, і тепер вони хочуть оточити Бахмут. ЗСУ чинить затятий спротив, перемелюючи живу силу противника. Ні українська, ні російська сторона не повідомляють про величину втрат, але на думку аналітиків – вони значні. В умовах зими і війни – без тепла, води, світла і під постійними російськими обстрілами – особливо потерпає цивільне населення міста. Джерело: AP, Reuters

Фото дивіться тут

Війська РФ завдали авіаударів поблизу дев’яти населених пунктів – Генштаб ЗСУ

Російські війська завдали авіаударів поблизу дев’яти населених пунктів, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, на Бахмутському та Авдіївському напрямках, де противник намагається наступати, російська оперативно-тактична та армійська авіація завдала удару по районах населених пунктів Спірне, Кліщіївка, Північне, Кам’янка, Первомайське та Невельське.

Також на цих напрямках війська РФ атакували українські населені пункти з інших видів озброєння.

«Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони тридцяти населених пунктів. Серед них – Андріївка, Верхньокам’янське, Берестове, Білогорівка, Веселе, Благодатне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Гостре, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області», – йдеться у повідомленні.

Російські війська завдали авіаударів неподалік Кам’янки на Слобожанському напрямку та районах Малих Щербаків та Степового на Запорізькому напрямку.

Глава МЗС Словаччини не підтримує ідею переговорів з Росією зараз: це вже пробували з Гітлером

Міністр закордонних справ Словаччини Растіслав Качер тим, хто зараз закликає до переговорів з Росією, нагадав про домовленості з Адольфом Гітлером.

«Тим, хто каже, що «ми хочемо миру, ми за переговори», ми завжди кажемо, що ми це вже пробували з Гітлером – від нас, за нашими спинами хтось намагався їх проводити. Ми знаємо, що це призвело до руйнування тодішньої Чехословаччини й Другої світової війни, втрати десятків мільйонів людей. Ми цього ніколи не повторимо. Ми вивчили уроки історії та будемо підтримувати вас до самого кінця. А кінець – це коли ви скажете. Це український варіант миру», – сказав Качер на брифінгу в Києві.

Він переконаний, що Україна повернеться до миру, повернувши свої суверенні території.

«Але і це не кінець. Це станеться тоді, коли Росія не становитиме загрози міжнародній спільноті, коли Україна стане партнером. який засідатиме на усіх важливих європейських нарадах», –додав глава МЗС Словаччини.

Братислава підтримує Україну у її протистоянні російській агресії, зокрема, надаючи військову підтримку або надаючи притулок українцям, які втікають від війни.

«Так, ми це робимо. Але хто це почав?» – Путін про ракетні удари по Україні

Президент Росії Володимир Путін 8 грудня під час своєї рідкісної публічної появи виступив із коментарем щодо російських ракетних атак на енергетичну інфраструктуру України. Про це він говорив у Кремлі на урочистій церемонії нагородження героїв Росії.

«Так, ми це робимо. Але хто це розпочав? Хто вдарив по Кримському мосту? Хто підірвав лінії електропередач на Курській АЕС? Хто не дає воду в Донецьк? Припинення водопостачання мільйонного міста є актом геноциду» – сказав Путін, який і віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

Російський лідер лаконічно порівняв різницю у реакції на напади на Росію та на Україну. «Як тільки ми робимо хід, робимо щось у відповідь – шум, галас, тріск на весь Всесвіт», – сказав він і додав, що «це не завадить нашим бойовим завданням».

Війська РФ обстріляли приватний сектор Торецька, є постраждалі – влада

Російські війська з артилерії обстріляли Торецьк на Донеччині, є постраждалі, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

«1 людина загинула, 2 поранено внаслідок артобстрілу Торецька. Снаряди влучили у приватний сектор – зруйновано та пошкоджено щонайменше 12 будинків. Росіяни вкотре цинічно обстрілюють цивільних – продовжують свою тактику терору», – написав він у телеграмі.

Після російських обстрілів третина Київщини постійно без електрики – ОВА

Після російських обстрілів на Київщині третина споживачів постійно без електрики, повідомив голова обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

«Стабільно Київщина не отримує 30% електроенергії. Це призводить до того, що третина області побутових споживачів перебувають у нас постійному відключенні від електроенергії. Це віялові відключення», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, Київщина дуже постраждала від російських ракетних обстрілів, у регіоні поки діють діють не планові, а екстрені відключення.

«Це призводить до проблем з опаленням в тих будинках, де у нас центральне опалення, їх більше 2500. Коли є відключення, в частині з цих будинків охолоджуються котельні. Після того, як електроенергія відновлюється, знову піднімається температура. У цих будинках – невисока температура. Вона нижче за граничну норму», – додав Кулеба.

На міні у Житомирській області підірвалося авто: загинули батьки вісьмох дітей

В управлінні Нацполіції Житомирської області повідомили, що на півночі регіону на міні підірвався автомобіль із подружжям – обоє загинули.

«Подія сталась удень 7 грудня в Олевській громадя. Попередньо відомо, що місцеве подружжя, 38-річний чоловік і його 32-річна дружина рухались автомобілем «Форд Транзит» по дорозі із с. Сущан у напрямку с. Копища. На певному відрізку їх авто опинилось на узбіччі, де автомобіль підірвався, попередньо – на міні. Унаслідок цього подружжя загинуло. Під час огляду місця події фахівці зафіксували наявні свідчення вибуху. У рамках розпочатого за фактом загибелі людей кримінального провадження будуть проведені необхідні експертні дослідження для встановлення всіх обставин», – йдеться в повідомленні.

У поліції кажуть, що сиротами залишились 8 дітей, усі неповнолітні. «Нині вони під наглядом родичів», повідомили правоохоронці.

Поліція зауважує: на час воєнного стану у північних районах Житомирщини діють режимні обмеження, зокрема заборонено: пересування цивільних осіб ближче, ніж за кілометр до держкордону, окрім території населених пунктів; пересування та перебування у лісах та лісосмугах; перевезення в транспортних засобах зброї без відповідних дозволів; полювання та рибальство в межах прикордонної смуги.

На початку вересня Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомляла, що від початку вторгнення РФ майже половину території України забруднено мінами.

На деокупованій Миколаївщині виявили тіла трьох мирних жителів із слідами тортур – прокуратура

На деокупованій території Миколаївської області знайдено тіла трьох мирних жителів зі слідами тортур, повідомляє Офіс генерального прокурора.

«Прокурори Миколаївської обласної прокуратури спільно зі слідчими поліції та криміналістами виявили на деокупованій території с. Новопетрівка Широківської ОТГ Баштанського району трьох загиблих внаслідок військової агресії РФ», – йдеться у повідомленні ОГП у Telegram.

За даними слідства, тіла належать місцевим жителям чоловікам 39-ти, 42-х та 55-ти років.

«Згідно з висновками судово-медичних експертів, у загиблих зафіксовані сліди тортур та катувань. Двоє чоловіків мають вогнепальні поранення», – вказали в ОГП.

Стало відомо про нові знахідки в єпархіях УПЦ (МП) – перепустки «федеральних радників РФ» та прапори «ЛДНР»

Служба безпеки завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях і прозвітувала про знайдене.

«На території єпархій виявлено російські паспорти, прокремлівську літературу, «документи» окупаційних адміністрацій і прапори терористичних організацій «ЛДНР». Крім того, встановлено, що під час захоплення Херсону місцевий архімандрит – настоятель Успенського собору був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів. За декілька днів до звільнення міста священник у супроводі російських загарбників втік до тимчасово окупованих районів півдня України. На території собору співробітники СБУ виявили колекцію ікон, викрадених рашистами з будинку почесного консулу Литовської Республіки під час окупації Херсону», – розповіли в СБУ.

На територію ЗАЕС війська РФ завезли «Гради» і готують провокації – «Енергоатом»

Російські війська завезли на територію Запорізької АЕС реактивні системи залпового вогню і готують чергові провокації, повідомляє НАЕК «Енергоатом» у Telegram.

«На територію захопленої Запорізької атомної електростанції окупанти вчора завезли кілька реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) «Град». Цю зброю загарбники розмістили біля енергоблока № 6, безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, де раніше будували деякі «захисні споруди» в таємному режимі, порушуючи всі умови з організації ядерної та радіаційної безпеки», – йдеться в повідомленні.

У компанії вважають, що можливою провокацією можуть бути обстріли протилежного берегу Дніпра, зокрема Нікополя та Марганця «Градами» безпосередньо з майданчика ЗАЕС – під «прикриттям» енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива.

«Звертаємося до МАГАТЕ й усієї світової атомної спільноти, інформуючи про додаткове розміщення РСЗВ «Град» безпосередньо на майданчику ЗАЕС. І вкотре закликаємо створити безпекову зону всередині та навколо станції за її повної демілітаризації й деокупації», – йдеться у повідомленні.

Росія захопила Запорізьку атомну електростанцію 4 березня. Відтоді ЗАЕС неодноразово зазнавала обстрілів, у яких Київ та Москва звинувачували один одного. На початку грудня Міжнародне агентство атомної енергії заявило про прогрес у переговорах щодо створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, а також підвищити вимоги до обов’язкових резервів банків.

«Це сприятиме посиленню монетарної трансмісії, підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції у 2023 році», – ідеться в повідомленні регулятора.

Зростання споживчих цін в Україні, за підсумками жовтня, пришвидшилося до 26,6% у річному вимірі. За попередніми оцінками НБУ, у листопаді інфляція надалі зростала, але нижчими темпами, ніж передбачалося в жовтневому прогнозі.

Основними чинниками прискорення інфляції залишаються наслідки воєнних дій та окупації окремих регіонів України, що насамперед впливає на збільшення виробничих витрат бізнесу та призводить до дефіциту окремої продукції. Посилення російських терактів проти критичної інфраструктури України ускладнює економічну активність у різних секторах – від металургії до харчової промисловості, тваринництва та сфери послуг. Зростання попиту населення на паливо в умовах регулярних відключень створює додатковий тиск на вартість енергоносіїв. Усі ці чинники спричиняють подорожчання широкого спектра товарів і послуг, а за окремими позиціями – суттєве зростання цін.

«Готуємо пакет контрзаходів»: Кім про обстріл Миколаєва

Російські війська обстріляли Миколаїв вперше за майже місяць, повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім 8 грудня.

За його словами, обстрілів на було з 11 листопада.

«З військовими переговорили. Ми готуємо пакет контрзаходів окремий, виходячи з того, що вони зробили. Вони спеціально виїхали на лінію фронту, на обстрільну дистанцію та навмисно обстріляли Миколаїв без будь-якої військової задачі», – написав Кім у своєму Телеграм-каналі.

Він підкреслив, що обстріл не був спрямований на якусь конкретну ціль: «це пальцем у небо, по гугл-карті, мабуть, стріляли. Тому будем реагувати відповідно».

Раніше мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив про обстріл міста увечері 7 грудня, який пошкодив пасажирські автобуси на території приватного транспортного підприємства.

Попри те, що обстріли Миколаєва тривають, безпекова ситуація у місті та області «значно покращилась» після деокупації частини Миколаївщини та сусідньої Херсонщини, повідомив голова Миколаївської області Віталій Кім.

«Укренерго»: аварійні відключення електрики продовжуються

У енергосистемі України ще є значний дефіцит ресурсу через перевищення доведених обленерго лімітів споживання, в окремих регіонах вимушено вводяться графіки аварійних відключень, повідомила пресслужба «Укренерго».

«Вже зранку в кількох областях перевищено ліміти споживання і застосовано режим аварійних відключень… Ситуацію ускладнюють погодні умови: в багатьох регіонах на заході країни мороз, дощ зі снігом та сильні пориви вітру спричиняють обледеніння проводів та їх пошкодження. Наразі найскладніша ситуація зберігається в східному регіоні – ввечері ворог знову піддав масованому артилерійському обстрілу кілька районів. Там, де дозволяє ситуація, проводиться обстеження стану електромереж. Після отримання допуску від військових будуть розпочаті ремонтні роботи», – розповіли в компанії.

В «Укренерго» зазначили, що цілодобово тривають аварійно-відновлювальні роботи в Київській та Одеській областях. В Одесі, зокрема, триває заживлення побутових споживачів за резервними схемами.

Як заявив напередодні президент Володимир Зеленський, 100-відсоткове відновлення енергосистеми України до стану, який був перед масованими ударами Росії по енергетичних об’єктах, наразі неможливе. Останнього масованого удару РФ завдала 5 грудня.

«Шпигунство в інтересах СБУ» – ФСБ РФ затримала в Севастополі двох місцевих жителів

У Севастополі російські силовики затримали двох місцевих жителів, яких підозрюють у нібито співпраці зі Службою безпеки України. Про це 8 грудня повідомило російське державне інформаційне агентство ТАСС із посиланням на пресслужбу ФСБ Росії.

«Федеральна служба безпеки припинила протиправну діяльність двох громадян РФ, підозрюваних у скоєнні державної зради у формі шпигунства на користь Служби безпеки України», – сказано в повідомленні.

На думку російських силовиків, підозрювані «передавали дані про розташування обʼєктів Міноборони та ФСБ».

Підконтрольний Росії Ленінський районний суд Севастополя заарештував затриманих на два місяці.

Імена та прізвища затриманих не називаються, їхні публічні коментарі відсутні. Служба безпеки України також не коментує цю ситуацію.

США співпрацюють з урядом України, щоб підтримати її енергетичну безпеку – Брінк у Львові

Сполучені Штати підтримують українські міста в сфері енергетичної безпеки – про це у Львові заявила посол США в Україні Бріджит Брінк. Це її перший візит до Львова, в ході якого вона спілкувалася з переселенцями і місцевою владою. Зокрема, Брінк цікавилася ситуацією з електропостачанням міста, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Брінк нагадала, що минулого тижня США виділили 53 мільйони доларів на допомогу енергетиці України.

«У цьому напрямку ми будемо орієнтуватись на те, що визначає український уряд, що є пріоритетним і куди спрямовувати допомогу, але є очевидним для нас, що зараз пріоритет для того, щоб було живлення, тепло. Тобто, ми тісно співпрацюємо з українським урядом. Якщо чогось бракує, звертаємося до наших партнерів, щоб оперативно покрити потреби. Кожну хвилину нашої роботи ми присвячуємо тому, щоб використати міць американського уряду там, де ми можемо докласти ту допомогу, яку потребує Україна», ‒ наголосила Брінк.

Львів уже отримав допомогу від США у рамках проєкту енергетичної безпеки, як інші українські міста. Це техніка, яка дозволяє оперативно виконувати аварійні роботи на тепломережах у період опалювального сезону. Також Львову завдяки цьому проєкту нададуть мобільні котельні на твердому паливі, дизельні генератори, труби, щоб дозволить оперативно усувати аварійні ситуації на тепломережах.

«На об’єкті встановлюють твердопаливні котли для того, щоб медичні заклади могли працювати при різних сценаріях розвитку подій. Завдяки новому пакету допомоги від USAID проєкту енергетичної безпеки комунальне підприємство Львова отримало обладнання, яке вже сьогодні працює для облаштування альтернативного опалення», ‒ каже заступник мера Львова Андрій Москаленко.

У рамках проєкту енергетичної безпеки USAID співпрацює з громадами міст України, допомагає технічно, щоб Україна витримала цей опалювальний сезон.

«Пакет допомоги не обмежується на одиничних речах, а це кілька сотні засобів технічної допомоги, які ми вже отримуємо і користується громади генератори, які працюють для ремонту інфраструктури. Ворог-терорист, держава агресор завдала великої шкоди інфраструктурі України», ‒ говорить Василь Лозинський, виконувач обов’язків міністра розвитку громад і територій.

За словами Василя Лозинського, на сьогодні в Україні пошкоджені понад 100 кілометрів труб у системі теплопостачання, більше 32 кілометрів труб ‒ у водопостачанні, а загалом пошкоджені російським ворогом близько 600 об’єктів теплопостачання.

США співпрацюють з урядом України, щоб підтримати її енергетичну безпеку – Брінк у Львові

Сполучені Штати підтримують українські міста в сфері енергетичної безпеки – про це у Львові заявила посол США в Україні Бріджит Брінк. Це її перший візит до Львова, в ході якого вона спілкувалася з переселенцями і місцевою владою. Зокрема, Брінк цікавилася ситуацією з електропостачанням міста, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Брінк нагадала, що минулого тижня США виділили 53 мільйони доларів на допомогу енергетиці України.

«У цьому напрямку ми будемо орієнтуватись на те, що визначає український уряд, що є пріоритетним і куди спрямовувати допомогу, але є очевидним для нас, що зараз пріоритет для того, щоб було живлення, тепло. Тобто, ми тісно співпрацюємо з українським урядом. Якщо чогось бракує, звертаємося до наших партнерів, щоб оперативно покрити потреби. Кожну хвилину нашої роботи ми присвячуємо тому, щоб використати міць американського уряду там, де ми можемо докласти ту допомогу, яку потребує Україна», ‒ наголосила Брінк.

Львів уже отримав допомогу від США у рамках проєкту енергетичної безпеки, як інші українські міста. Це техніка, яка дозволяє оперативно виконувати аварійні роботи на тепломережах у період опалювального сезону. Також Львову завдяки цьому проєкту нададуть мобільні котельні на твердому паливі, дизельні генератори, труби, щоб дозволить оперативно усувати аварійні ситуації на тепломережах.

«На об’єкті встановлюють твердопаливні котли для того, щоб медичні заклади могли працювати при різних сценаріях розвитку подій. Завдяки новому пакету допомоги від USAID проєкту енергетичної безпеки комунальне підприємство Львова отримало обладнання, яке вже сьогодні працює для облаштування альтернативного опалення», ‒ каже заступник мера Львова Андрій Москаленко.

У рамках проєкту енергетичної безпеки USAID співпрацює з громадами міст України, допомагає технічно, щоб Україна витримала цей опалювальний сезон.

«Пакет допомоги не обмежується на одиничних речах, а це кілька сотні засобів технічної допомоги, які ми вже отримуємо і користується громади генератори, які працюють для ремонту інфраструктури. Ворог-терорист, держава агресор завдала великої шкоди інфраструктурі України», ‒ говорить Василь Лозинський, виконувач обов’язків міністра розвитку громад і територій.

За словами Василя Лозинського, на сьогодні в Україні пошкоджені понад 100 кілометрів труб у системі теплопостачання, більше 32 кілометрів труб ‒ у водопостачанні, а загалом пошкоджені російським ворогом близько 600 об’єктів теплопостачання.

США співпрацюють з урядом України, щоб підтримати її енергетичну безпеку – Брінк у Львові

Сполучені Штати підтримують українські міста в сфері енергетичної безпеки – про це у Львові заявила посол США в Україні Бріджит Брінк. Це її перший візит до Львова, в ході якого вона спілкувалася з переселенцями і місцевою владою. Зокрема, Брінк цікавилася ситуацією з електропостачанням міста, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Брінк нагадала, що минулого тижня США виділили 53 мільйони доларів на допомогу енергетиці України.

«У цьому напрямку ми будемо орієнтуватись на те, що визначає український уряд, що є пріоритетним і куди спрямовувати допомогу, але є очевидним для нас, що зараз пріоритет для того, щоб було живлення, тепло. Тобто, ми тісно співпрацюємо з українським урядом. Якщо чогось бракує, звертаємося до наших партнерів, щоб оперативно покрити потреби. Кожну хвилину нашої роботи ми присвячуємо тому, щоб використати міць американського уряду там, де ми можемо докласти ту допомогу, яку потребує Україна», ‒ наголосила Брінк.

Львів уже отримав допомогу від США у рамках проєкту енергетичної безпеки, як інші українські міста. Це техніка, яка дозволяє оперативно виконувати аварійні роботи на тепломережах у період опалювального сезону. Також Львову завдяки цьому проєкту нададуть мобільні котельні на твердому паливі, дизельні генератори, труби, щоб дозволить оперативно усувати аварійні ситуації на тепломережах.

«На об’єкті встановлюють твердопаливні котли для того, щоб медичні заклади могли працювати при різних сценаріях розвитку подій. Завдяки новому пакету допомоги від USAID проєкту енергетичної безпеки комунальне підприємство Львова отримало обладнання, яке вже сьогодні працює для облаштування альтернативного опалення», ‒ каже заступник мера Львова Андрій Москаленко.

У рамках проєкту енергетичної безпеки USAID співпрацює з громадами міст України, допомагає технічно, щоб Україна витримала цей опалювальний сезон.

«Пакет допомоги не обмежується на одиничних речах, а це кілька сотні засобів технічної допомоги, які ми вже отримуємо і користується громади генератори, які працюють для ремонту інфраструктури. Ворог-терорист, держава агресор завдала великої шкоди інфраструктурі України», ‒ говорить Василь Лозинський, виконувач обов’язків міністра розвитку громад і територій.

За словами Василя Лозинського, на сьогодні в Україні пошкоджені понад 100 кілометрів труб у системі теплопостачання, більше 32 кілометрів труб ‒ у водопостачанні, а загалом пошкоджені російським ворогом близько 600 об’єктів теплопостачання.

У Кремлі вбачають ризик української атаки на окупований Крим

Кремль визнав 8 грудня, що окупований з 2014 року Кримський півострів є вразливим до українських атак – після того, як місцеві чиновники заявили про збиття безпілотника поблизу ключової військово-морської бази.

«Ризики, безумовно, є, тому що українська сторона продовжує свою політику організації терактів (так Москва характеризує атаки, метою яких є військові обʼєкти – ред.). Але, з іншого боку, інформація, яку ми отримуємо, свідчить про те, що вживаються ефективні контрзаходи», – сказав речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Призначений Москвою очільник Криму Сергій Аксьонов ще в листопаді заявляв, що Росія зміцнює укріплення на півострові після нещодавніх атак. А губернатори двох російських регіонів, які межують з Україною, вказали, що перевірили будівництво оборонних рубежів через кілька днів після того, як українські безпілотники завдали ударів по ключових військових аеродромах.

Під час останнього інциденту над Кримом Росія заявила, що збила безпілотник над Чорним морем поблизу Севастополя, де розташована ключова російська військово-морська база.

Упродовж останніх місяців було кілька вибухів на російських військових об’єктах у Криму або поблизу них, у тому числі скоординована атака повітряних і надводних безпілотників на ключовий російський військово-морський порт у Севастополі.

У жовтні Керченський міст, що з’єднує півострів із Росією, був частково зруйнований під час нападу, який Москва приписує Україні.

Збиття безпілотника сталося після серії атак у глибині Росії, включаючи аеродром Енгельс, військову базу стратегічних бомбардувальників, відповідальність за які Україна на себе не взяла.

Естонія слідом за Латвією та Литвою припиняє мовлення «Дождя»

Естонія слідом за Латвією та Литвою з 8 грудня припиняє мовлення телеканалу «Дождь», пише естонське видання Postimees.

Повідомляється, що причина така ж, як у литовської сторони. Анульована владою Латвії ліцензія надавала телеканалу право поширювати свій контент у країнах ЄС, США та інших країнах. Після відкликання ліцензії «Дождь» перестане транслюватися і в Естонії.

В Естонії телеканал транслювали оператори Telia, Elisa та Home 3. Представник Elisa сказав, що компанії надійшло повідомлення від департаменту захисту прав споживачів та технічного нагляду про зупинення мовлення «Дождя».

«Серед телевізійних пакетів компанії Elisa «Дождь» є каналом на вибір, тому призупинення роботи цього телеканалу торкнеться невеликої частини клієнтської бази», – повідомили у компанії.

Напередодні стало відомо, що відсьогодні у Литві буде припинено трансляцію телеканалу «Дождь» – слідом за відповідним рішенням про анулювання владою Латвії ліцензії для цього мовника.

2 грудня Національна рада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) Латвії оштрафувала телеканал «Дождь» на 10 тисяч євро за показ в ефірі мапи з окупованим Кримом у складі Росії та слова «наша армія» стосовно російської армії. Днем раніше, закликаючи глядачів ефіру писати про порушення при проведенні мобілізації та воєнні злочини, ведучий Олексій Коростельов сказав: «Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям у тому числі ми змогли допомогти, наприклад, з оснащенням і просто елементарними зручностями на фронті».

Головний редактор «Дождя» Тихон Дзядко після інциденту заявив, що телеканал не займається передачею спорядження будь-якій армії, втому числі – російській. За його словами, ведучий в ефірі обмовився, за що був звільнений. Зображення Криму у складі Росії Дзядко назвав «помилкою дизайнера». Очільник «Дождя» висловив переконання, що «підстав для позбавлення телеканалу ліцензії немає».

Служба держбезпеки Латвії рекомендувала МВС включити Коростельова до «чорного списку» осіб, яким заборонено в’їзд до країни.

Російський за походженням телеканал «Дождь» висвітлює події в Росії та світі з ліберальних позицій. Свій офіс у Росії телеканал закрив після початку в лютому 2022 року повномасштабної війни проти України. Кілька місяців тому «Дождь» відновив мовлення, офіс переїхав до Латвії.

Збирали дані для знищення ракетного озброєння ЗСУ – затримано подружжя шпигунів з РФ

В Службі безпеки України повідомили про затримання двох агентів головного управління Генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ) в результаті спецоперації в Одесі.

«СБУ затримала обох шпигунів при спробі передачі закритих відомостей до РФ.

«Обоє затриманих – чоловік (народився в Одесі, але згодом служив у російській армії та брав участь у бойових діях на території Чечні) та дружина – громадяни РФ. Вони були завчасно відправлені в Україну ще у 2018 році та отримали посвідку на проживання. Таким чином російська воєнна розвідка планувала створити на півдні України власний агентурний апарат», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що після 24 лютого агенти намагалися виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів Crotale і розташування польових артилерійських складів з боєприпасами до ЗРК.

«Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для здійснення повітряних ударів ракетами класу «Калібр» або «Кінжал» по українських військових об’єктах… Зібрані відомості агенти відправляли «зв’язковому» – мешканцю Севастополя, колишньому російському спецназівцю, який негласно співпрацює з ГРУ, а для «прикриття» використовує посаду очільника благодійного фонду. Він передавав інформацію своєму куратору – кадровому співробітнику воєнної розвідки РФ», – розповіли в СБУ.

Затриманим наразі оголошено про підозру за статтею «шпигунство». В Офісі генпрокурора додали, що підозрювані перебувають під вартою без альтернативи внесення застави.

В умовах воєнного стану спецслужби фактично щодня повідомляють про виявлення підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, а також агентурних мереж.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG