Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Росія відповідатиме за всі вкрадені активи України». Зеленський про рішення Верховного суду Франції

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія буде відповідати за всі вкрадені активи Української держави і компаній. Він сказав про це у вечірньому зверненні, коментуючи рішення Верховного суду Франції, який залишив у силі рішення Міжнародного арбітражу про стягнення 1,1 мільярда доларів із Росії на користь «Ощадбанку» за втрату банком активів внаслідок анексії Криму.

«Маємо сьогодні дуже важливий результат у Франції. Верховний суд Франції залишив у силі рішення про стягнення на користь українського «Ощадбанку» з держави-агресора. Сума з нарахованими відсотками – майже 1,5 мільярда доларів. Цей судовий процес тягнувся ще з 2015 року. Понад шість років боротьби, десятки тисяч сторінок юридичних документів, багато надій і не менше скепсису, який дехто висловлював... Але є ця перемога для України. Росія відповідатиме за всі вкрадені активи Української держави та компаній», – сказав голова держави.

«Це перша перемога державної компанії в судах проти Росії щодо захопленого в Криму, і я дякую кожному й кожній, хто забезпечив цей результат», – наголосив він.

З російської авіабази «Дягілєво» після удару безпілотника зникли 9 бомбардувальників – супутникові знімки

Після удару безпілотника по авіабазі «Дягілєво» під Рязанню в Росії з неї зникли щонайменше дев’ять стратегічних бомбардувальників Ту-22М. Про це свідчать супутникові знімки сервісу Planet.com зроблені вранці 7 грудня, повідомила російська служба Радіо Свобода.

Зранку 5 грудня стало відомо про вибухи на аеродромі стратегічної авіації в Енгельсі та авіабазі «Дягілєво» на околиці Рязані в Росії. У Дягілєво, що за 500 кілометрів від лінії фронту, дислоковані літаки-заправники Іл-76, розміщується 43-ій Центр бойового застосування та переучування льотного складу, пілотів дальньої авіації.

Міністерство оборони Росії звинуватило в ударі Україну.

Вранці 6 грудня губернатор Курської області Росії Роман Старовойт заявив, що на аеродромі в цьому регіоні триває пожежа після атаки дрона.

Українська сторона традиційно офіційно не коментує повідомлення про атаки на російській території. Непрямо атаки підтвердив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк – після повідомлень про вибухи він написав у твітері, що «земля кругла».

Зеленський про удар РФ по Кураховому: станом на зараз – десять загиблих

Кількість загиблих внаслідок російського удару по Кураховому на Донеччині зросла до десяти, повідомив у вечірньому відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

«Донеччина – сьогодні ж російська армія завдала удару по Кураховому, дуже жорстокого, абсолютно прорахованого. Саме по мирних людях. По звичайних людях. По ринку, елеватору, заправці, автостанції, по житловому будинку. У переліку загиблих станом на зараз – десять людей, багато поранених», – сказав він.

Раніше повідомляли про вісьмох загиблих і п’ятьох поранених. Перший заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко повідомляв, що російські війська обстріляли Курахове з реактивних систем залпового вогню.

Курахове є серед найбільш гарячих точок на Донбасі, і вже не вперше потрапляє під обстріл військ РФ.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

Останні атаки на Запорізьку область: Старух розповів, в якому стані перебувають постраждалі

Голова обласної військової адміністрації Олександр Старух заявив, що всі постраждалі внаслідок останніх російських атак на Запорізьку область перебувають у важкому стані.

«За останню добу ворог продовжив стріляти вночі, як терорист справжній. На жаль, у важкому стані перебувають донька (15-річна дівчина) з батьком. Також у важкому стані перебуває жінка, яка під час обстрілу в Оріхові була важко поранена. Пару днів тому вночі також був обстріл – в Новософіївці постраждала дівчинка маленька. Її батьки у важкому стані, дід з бабою загинули тоді. Всім надається допомога. Але всі – у важкому стані», – розповів він в ефірі програми Свобода Live.

США: комітет підтримав резолюцію про визнання дій РФ геноцидом проти українського народу, далі розгляд у Сенаті

Комітет Сенату США із міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій РФ геноцидом проти українського народу, повідомляє Голос Америки.

Тепер документ винесуть на голосування у Сенаті. Наразі дата розгляду документа не визначена.

«Надалі це залежить від лідера демократичної більшості в Сенаті, сенатора Чака Шумера», – пояснили в коментарі для «Голосу Америки» у прес-центрі співавтора резолюції, сенатора Джима Ріша.

«Путін своїми діями і словами неймовірно чітко дав зрозуміти, що його мета – знищити існування українського народу. Я на власні очі бачив його жорстокість в Ірпіні та Київській області… Ми повинні й надалі робити все можливе, щоб підтримати український народ у його боротьбі за виживання», – йдеться в офіційній заяві сенатора-республіканця Джима Ріша.

Сенатор-демократ Бен Кардін додає, що злочини проти українського народу «суперечать численним міжнародним конвенціям, і можуть бути підсумовані лише як геноцид».

Кулеба запропонував ЄС запровадити жорсткі санкції проти виробництва ракет РФ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що надіслав високому представнику ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Жозепу Боррелю листа з пропозицією запровадити жорсткі санкції проти російського виробництва ракет.

За словами Кулеби, новий пакет санкцій, запропонований 7 грудня Європейською комісією, включає важливі елементи, на яких наполягала Україна.

«Наступний пакет санкцій ЄС, запропонований Єврокомісією, містить деякі важливі елементи, на яких Україна давно наголошувала, включаючи санкції проти більшої кількості російських банків і припинення ефіру більшої кількості російських пропагандистських каналів», – написав він у твітері.

Війська РФ завдали удару по Харківщині – влада

Російські війська завдали удару по Печенігах на Харківщині, повідомив перший заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Харківська область. Окупанти вдарили по населеному пункту Печеніги», – написав він у телеграмі.

Як розповів Суспільному селищний голова Олександр Гусаров, сили ППО збили дві російські ракети – за попередніми даними, С-300. Він повідомив, що одна ракета впала на околицях селища, друга – майже в центрі, постраждалих немає.

Харківщина, зокрема і обласний центр, регулярно зазнають атак російських військ.

Зеленський: 1888 населених пунктів звільнені від окупації, ще майже стільки ж окуповані

Українські сили звільнили від російської окупації 1888 населених пунктів, ще майже стільки ж українських міст і сіл залишаються в окупації, повідомив президент України Володимир Зеленський у зверненні до Robert F. Kennedy Human Rights Foundation.

«24 лютого Росія розпочала проти нас тотальну війну. І це війна на виживання. Сотні наших міст і сіл просто спалені вщент через російські удари. 1888 населених пунктів нам вже вдалося звільнити від окупації. Але ще майже стільки ж українських міст і сіл залишаються в окупації. А це означає, що зараз на полі бою в Україні вирішується доля мільйонів людей. Мільйонів, які можуть бути врятовані», – сказав президент.

За його словами, Україна не полишить «жодну нашу людину в російській окупації» і в російських фільтраційних таборах, «де вже зникли безвісти тисячі», і на російській території, «куди були силою депортовані сотні тисяч українців».

Широкомасштабне російське вторгнення в Україну розпочалося 24 лютого. За цей час Росія взяла під контроль частини територій Донецької, Запорізької та Херсонської областей України і майже всю Луганську область й оголосила про їхню анексію, яку не визнають Україна і світ. Україні вдалося відбити частину раніше окупованих російськими військами територій. У квітні російські війська вимушено відійшли з Київської, Чернігівської та Сумської областей, упродовж осені – з більшої частини Харківщини і всього правобережжя Херсонщини включно з обласним центром.

Четверо поліцейських загинули, підірвавшись на каскаді російських мін на Херсонщині

Четверо поліцейських із Черкаської області загинули під час проведення стабілізаційних заходів у Херсонській області, повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

«На Херсонщині під час проведення стабілізаційних заходів на каскаді ворожих мін підірвалися начальник Головного управління Нацполіції в Черкаській області Михайло Куратченко, вибухотехнік Ігор Мельник, кінолог Сергій Ненада і помічник чергового СРПП Уманського райуправління поліції Вадим Періжок», – написав він у фейсбуці 7 грудня.

Ще четверо поліцейських поранені, лікарі борються за їхні життя, додав Клименко.

WSJ: компанія російського ексміністра Ткачова відібрала 160 тисяч гектарів землі у агрофірм України

Компанія «Агрокомплекс», якою володіє колишній міністр сільського господарства Росії Олександр Ткачов, захопила понад півтори тисячі квадратних кілометрів землі на Донбасі, йдеться у матеріалі видання The Wall Street Journal.

Ця компанія стала одним із найбільших операторів ферм в Україні, що може дозволити російській владі контролювати більшу частину врожаю українського зерна.

Землю було фактично відібрано внаслідок російського збройного вторгнення. Раніше вона належала трьом найбільшим сільськогосподарським компаніям України – HarvEast Holding, «Нібулон» та Agroton Public Ltd.

За словами керівників цих підприємств та кількох українських фермерів, до них приходили представники окупаційних адміністрацій угруповань «ДНР» та «ЛНР», іноді з групами озброєних людей, і погрозами змушували їх підписувати документи про передачу власності, причому за російськими законами. Крім того, у них відбирали сільськогосподарську техніку та врожай.

Зокрема, голова української компанії «Агротон» Юрій Журавльов розповів, що у його підприємства було вкрадено 350 тисяч тонн насіння пшениці та соняшника.

Жодних компенсацій ніхто з українських фермерів не отримав.

Старух розповів, скільки людей залишається на окупованій частині Запорізької області

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух заявляє, що на окупованих територіях області залишаються до 300 тисяч людей.

«На території області, яка підконтрольна, проживають близько 700-750 тисяч людей. У нас на неокупованій території майже 75% проживають. Десь до 300 тисяч залишилися на окупованій частині території. Багато хто виїхав», – розповів він в ефірі програми Свобода Live.

За його словами, восени з окупованих територій на підконтрольні виїхала 41 тисяча людей, з них 15 тисяч – це херсонці.

«Посилює тиск». Єврокомісія запропонувала дев’ятий пакет санкцій проти Росії

Європейський союз «посилює тиск на Росію», запропонувавши 7 грудня дев’ятий пакет санкцій проти Москви через її повномасштабне вторгнення в Україну. Про це оголосила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Зокрема, за її словами, йдеться про санкції проти фізичних і юридичних осіб, проти трьох додаткових російських банків, а також про запровадження нового експортного контролю й обмежень для товарів подвійного призначення, «які можуть бути використані російською військовою машиною», включаючи ключові хімікати, нервово-паралітичні речовини, електроніку та ІТ компоненти.

«Ще майже 200 фізичних і юридичних осіб додано до нашого списку санкцій. Сюди входять як російські збройні сили, так і окремі офіцери та оборонно-промислові підприємства, а також члени Державної думи, Ради федерації, міністри, губернатори та політичні партії. До списку входять фігури, які мали ключову роль у жорстоких і навмисних ракетних ударах Росії по цивільному населенню, у викраденні українських дітей до Росії та в розкраданні української сільськогосподарської продукції», – оголосила президентка Єврокомісії.

У Мілані українці протестували проти російської опери в театрі La Scala

Українська спільнота в італійському Мілані вийшла в середу на протест біля престижного оперного театру La Scala, вони засудили рішення керівництва театру відкрити 7 грудня театральний сезон виставою «Борис Годунов» російського композитора Модеста Мусоргського за твором поета Олександра Пушкіна.

«Це маніфестація проти російської пропаганди, яка використовує власну культуру задля просування на Заході антидемократичного ультранаціоналістичного наративу «русского мира», – заявили організатори протестної акції.

За їхніми словами, пропутінський співак Ільдар Абдразаков, який виконує роль царя Бориса Годунова, не засудив російської війни проти України, а навпаки – продовжує бути у складі «спеціальних російських культурних сил», котрі просувають імперську ідеологію.

«Не слід розділяти російський народ, його імперську ментальність та його культуру, яка заклала підвалини загарбницької ідеології «русского мира», – закликали італійців українські активісти.

Ситуація з електропостачанням Києва стає краще, на лівому березі проблеми – гендиректор Yasno

Ситуація з електропостачанням української столиці поліпшується, але залишаються проблеми на лівому березі Дніпра, де все ще не може повернутися до роботи один із обʼєктів генерації. Про це ввечері 7 грудня повідомив генеральний директор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко.

«Можливе максимальне споживання у Києві зросло на 7% порівняно з учора. Зараз забезпечується орієнтовно 70% потреб житлових будинків, але все одно поки що діють екстрені відключення. Окремо згадаю лівобережний Київ. Тут побутові клієнти отримують лише до 30% від потреб, тому що до сих пір ведеться ремонт одного із комунальних об'єктів генерації. А мережі від інших джерел генерації перевантажені і не можуть передати достатньо енергії на лівобережні райони. На жаль, поки терміни відновлення нам не відомі», – відзначає Коваленко у фейсбуці.

ЗСУ завдали 14 ударів по районах зосередження військ РФ та їхньої техніки – Генштаб

Українські військові завдали 14 ударів по районах зосередження військ РФ і їхньої техніки, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

«Українська авіація протягом поточної доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також удар по позиціях зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження особового складу, район зосередження артилерії та 2 склади боєприпасів окупантів», – йдеться у повідомленні.

За даними штабу, російські війська ведуть оборону на Куп’янському та Новопавлівському напрямках, а на Бахмутському та Авдіївському – зосереджені на наступі.

«Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Залізне, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка Донецької області», – додають у Генштабі ЗСУ.

У Донецьку «отримали Росію», як хотіли, а все стало тільки гірше – Стас Асєєв

Після спроби незаконної анексії Кремлем непідкотрольних Україні із 2014-го року так званих «ДНР» і «ЛНР», ті , хто там чекав на приєднання до Росії, зрозуміли, що життя стало ще гіршим. Стверджує донецький журналіст, письменник і колишній в'язень катівні «Ізоляція» Станіслав Асєєв. А ті, хто чекає на звільнення Донбасу українською армією, зараз у постійній небезпеці, каже Асєєв.

В інтерв'ю Радіо Свобода він розповів про свій проєкт Justice Initiative Fund, який виплачує гроші за інформацію про воєнних злочинців, про життя в окупованому Донбасі, та про те, якої розв'язки війни чекають українські громадяни, які вже дев'ятий рік перебувають під окупацією Росії.

Ударний потенціал України і військова допомога США: що потрібно для захисту інфраструктури і звільнення територій?

Струм, протигаз, «кат-спеціаліст». Свідчення херсонців про російські катівні

«Привозили людей у мішках і ставили під стінку…», «До вух, пальців і нижніх органів під’єднували струм – і катували», «Били битами, ногами, кабелем», «Надягали протигаз і душили». Ці свідчення – від мешканців Херсону, яких під час російської окупації переслідували та піддавали численним жорстоким тортурам і катуванням. Цим людям вдалось вижити, а деякі з них погодились розповісти про це журналістам.

Знімальна група «Схем» побувала в Херсоні через тиждень після звільнення міста, щоб особисто поговорити з місцевими мешканцями – колишніми бранцями двох херсонських катівень і зафіксувати ці свідчення дій російської армії та підконтрольних їй угруповань. Спецрепортаж Сергія Андрушка.

У Генштабі уточнили, що вночі на Житомирщині війська РФ атакували Коростень

У Генштабі ЗСУ повідомили про російські атаки місто Коростень на Житомирщині.

«Протягом доби від ракетних ударів та БПлА противника постраждали житлові будинки та інші цивільні об’єкти міста Коростень Житомирської області і низка населених пунктів Запорізької області. Крім того, обстрілів з реактивних систем залпового вогню зазнали житлові квартали міста Курахове Донецької області», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому в фейсбуці.

У Генштабі попереджають, що загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України зберігається.

В обласній військовий адміністрації сьогодні повідомляли, що вночі 7 грудня на півночі Житомирщини був збитий іранський дрон-камікадзе «Shahed-136». За даними влади, жертв чи постраждалих на місці падіння не було.

Путін: «воєнна операція» в Україні може стати тривалим процесом

Президент Росії Володимир Путін заявив 7 грудня, що війна в Україні, яку він називає «спеціальною воєнною операцією», може стати «тривалим процесом». При цьому він назвав «значним результатом» операції анексію Росією частини територій України.

Путін виступив на зустрічі із членами Ради з прав людини. Більшість його членів зараз – це особи, які повністю підтримують політику Кремля.

«Чого вже мовчати, і Азовське море стало внутрішнім морем Російської Федерації», – сказав Путін, нагадавши про царя Петра Першого, який боровся за вихід до Азовського моря.

На початку війни анексія територій не називалася самим Путіним серед цілей так званої «спецоперації». Говорячи про війну в Україні, Путін вжив, окрім слова «спецоперація», і слово «війна» – її, за твердженням російського лідера, розпочали 2014 року влада України.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG