Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Полював за позиціями ППО та «Нептунів». СБУ заявляє про затримання агента РФ

Служба безпеки заявляє про затримання в Одесі агента спецслужб Росії, який збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ.

Як повідомляє пресслужба відомства, серед його основних завдань було виявлення можливих бойових позицій протиповітряної оборони та українських берегових ракетних комплексів «Нептун», розташування блокпостів та специфіки захисту енергогенеруючих об’єктів на півдні України.

«Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки та проведення прицільних ракетних ударів по місту. Після «прильотів» по міській інфраструктурі російський агент «доповідав» своїм кураторам про результати ворожого обстрілу», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення вийшов на зв'язок з спецслужбами РФ і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

Слідчі СБУ встановили, що чоловік контактував з агресором через анонімні месенджери та соцмережі, так само передавав їм інформацію про українські об’єкти з прив’язкою до координат і детальним описом місцевості.
Затриманому повідомили про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу «державна зрада».

СБУ регулярно заявляє про затримання людей, які співпрацювали з російськими спецслужбами.

За даними ДБР, від початку повномасштабного вторгнення станом на 2 грудня бюро відкрило 1 127 кримінальних проваджень через загрозу національній безпеці, 915 з них – за фактом державної зради.

США не «заохочували» українських ударів по аеродромах Росії – Білий дім

США «поважатимуть» рішення України на полі бою, але не заохочують ескалацію, ідеться в поширеному 7 грудня повідомленні Білого дому. Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі доручив Україні підтвердити, хто несе відповідальність за нещодавні удари по Росії, але сказав, що США ані «заохочували», ані «сприяли» таким атакам.

«Ми точно не заохочували і не дозволяли Україні вдарити по Росії. Наша увага була і залишається на забезпеченні того, щоб у них були необхідні можливості, ресурси, необхідні для захисту. Усе, що ми надаємо, справді розроблено з урахуванням цього», — сказав Кірбі.

Він додав, що Сполучені Штати надають Україні необхідні для захисту інформацію, ресурси та зброю.

«Але вони самі ухвалюють рішення. І вся ідея, весь принцип цієї війни полягає в суверенітеті, і, на відміну від росіян, ми поважаємо український суверенітет. Коли ми даємо їм систему озброєння, вона належить їм, де вони її використовують, як вони використовують, скільки боєприпасів вони використовують – це рішення України, і ми це поважаємо», – наголосив Кірбі.

Будь-яка ескалація за межами кордонів України, за його словами, є «недобре» для інтересів національної безпеки США.

«Ми чітко вели розмови з Україною про відповідальність за системи озброєння. Ми, звичайно, дуже чітко дали зрозуміти нашу стурбованість щодо ескалації. Але врешті-решт це українські рішення», – цитує високопосадовця CNN.

Берлін підтвердив рішення про розміщення Patriot у Польщі

Польща та Німеччина дійшли згоди про розміщення німецької системи ППО Patriot у Польщі, повідомляє агенція Reuters з посиланням на речника міністерства оборони.

Напередодні міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що Варшава починає «робочі заходи» щодо розміщення пускової установки Patriot на території Польщі після відмови Німеччини передати цю систему Україні, яка нині протистоїть російській агресії.

Читайте також: Якби Німеччина передала Україні систему Patriot, канцлеру та його країні дякували б усі покоління українців – Зеленський

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак 23 листопада заявив, що попросив Німеччину передати Україні запропоновані Варшаві системи протиракетної оборони і розмістити їх на західному кордоні країни з Польщею.

Натомість німецький уряд відповів, що обговорить цю пропозицію із союзниками по НАТО. 25 листопада генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ не підтвердив, що для того, аби передати це озброєння Україні, потрібна згода всього Альянсу. США тим часом заявили, що поки не планують поставки систем Patriot Україні.

Пожежу на російському військовому аеродромі Курськ загасили

Пожежу на військовому аеродромі в Курській області Росії, яка, за твердженням російських чиновників, була спричинена ударом українського безпілотника 6 грудня, ліквідована, повідомив високопоставлений місцевий чиновник у середу, 7 грудня.

Понад 200 фахівців понад добу гасили пожежу, повідомив губернатор Курської області Роман Старовойт у телеграмі. Він заявив, що безпілотник вразив нафтовий танкер поблизу Курського аеродрому.

Курськ розташований приблизно за 90 кілометрів від українського кордону. У понеділок, 5 грудня, Росія звинуватила українські сили у двох інших атаках на аеродроми в Росії.

«Люди отримували гумдопомогу». Влада заявила про російський обстріл Ямполя на Донеччині, є поранені

Російські війська застосували касетні боєприпаси для обстрілу селища Ямпіль на Донеччині, поранені три людини, повідомив перший заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Окупанти застосували касетні боєприпаси. Під обстрілом опинилася центральна площа міста та адмінбудівля. Під час обстрілу місцеві мешканці отримували гуманітарну допомогу», – написав він у телеграмі.

У Донецькій ОВА повідомили, що люди отримували гуманітарну допомогу, коли почався обстріл центральної площі селища.

«Внаслідок обстрілу пошкоджена адміністративна будівля та щонайменше сім житлових будинків. Росіяни вкотре показали свою сутність, атакувавши цивільне населення – без будь-якої військової потреби. Вони вкотре підтвердили, що їхня армія – натовп вбивць і терористів. І вони обов'язково будуть покарані», – наголосили в обладміністрації.

Путін заявляє, що в Україну відправили 150 тисяч мобілізованих

Російський президент Володимир Путін заявив, що 150 тисяч російських мобілізованих перебувають на території України.

«150 тисяч перебувають в зоні проведення спецоперації (так в Росії називають війну проти України – ред.). Тобто половина. З цих 150 тисяч половина перебуває безпосередньо в бойових підрозділах. Решта перебувають на других, третіх лініях або проходять додаткову підготовку в зоні проведення операції», – заявив Путін, якого цитують російські медіа.

Читайте також: Мобілізованого петербуржця, який відмовився воювати і втік із війська, повернули назад на службу – ВВС

Українські військові також заявляли про наявність російських мобілізованих на фронті, зокрема, про велику їх кількість на Донеччині. За даними українськьго президента Володимира Зеленського, РФ втрачає там «щодня сотні мобілізованих і найманців, вони використовують там загородзагони». Про втрати мобілізованих також повідомляла російська розвідка.

ООН задокументувала 441 вбивство мирних жителів північної України – звіт

Верховна комісія ООН з прав людини опублікувала звіт про 441 вбивство мирних жителів у Київській, Чернігівській та Сумській областях України. Верховний комісар ООН з прав людини Фолкер Тюрк заявив, що у звіті детально описано вбивства мирних жителів за те, що вони просто «рубали дрова та купували продукти» в регіонах, раніше окупованих російськими військами після вторгнення в Україну 24 лютого.

Тюрк нещодавно повернувся з чотириденного візиту до української столиці.

«Ми працюємо над підтвердженням звинувачень у інших убивствах у цих регіонах, а також у частинах Харківської та Херсонської областей, які нещодавно були відвойовані українськими силами», — сказав він у заяві, вказавши, що кількість може зростати й далі.

«Є вагомі ознаки того, що позасудові страти, задокументовані у звіті, є воєнним злочином [умисного] вбивства», – додав він.

Через обстріл військами РФ Курахового на Донеччині є загиблі та поранені

Під обстріл військ РФ у середу потрапило місто Курахове Донецької області, в результаті чого восьмеро людей загинули і п’ятеро зазнали поранень, повідомив перший заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко у Telegram.

«Курахове, Донеччина. Ворог обстріляв населений пункт із реактивних систем залпового вогню. Під вогнем опинилися ринок, автостанція, заправки, житлові будинки. Вісім людей загинули, п’ятеро - поранені! Інформація оновлюється», – повідомив Тимошенко.

Про те, що російські війська завдали удару по середмістю повідомив і голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

«Черговий злочин росіян на нашій землі – фіксуємо його й долаємо наслідки. Окупанти за все триматимуть відповідь», – написав посадовець у Telegram.

Курахове є серед найбільш гарячих точок на Донбасі, і вже не вперше потрапляє під обстріл військ РФ.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

У РФ визнали незаконним «клеймо» у військовому квитку десантника, який відмовився воювати в Україні

Другий Західний окружний військовий суд визнав незаконним печатку «схильний до зради, брехні та обману» у військовому квитку десантника Захара Кукарєко, який відмовився воювати в Україні. Про це повідомив у Telegram голова правозахисної групи «Агора» Павло Чиков.

За його даними, суд визнав дії командування військової частини 41450 незаконними та зобов’язав військовий комісаріат за місцем проживання позивача видати новий документ.

За відмову від участі у військових діях Захара Кукарєка було звільнено зі служби. Колишній військовослужбовець потім зізнавався, що з цією печаткою йому стало важче влаштуватися на роботу.

Павло Чиков зауважив, що практика образливих записів та печаток у військових квитках тих, хто відмовився воювати проти України, була поширена на початку російського вторгнення.

Наприкінці жовтня Волгоградський гарнізонний військовий суд визнав незаконним запис «схильний до брехні та обману» у військовому квитку колишнього військовослужбовця Руслана Махна, який також відмовився йти на війну в Україну. Його звільнили з лав ЗС РФ.

«Зливав» позиції ЗСУ в Сєвєродонецьку: священнику УПЦ (МП) дали 12 років за ґратами

У Службі безпеки України повідомили, що до 12 років ув’язнення засуджено священника УПЦ (МП), який «зливав» позиції ЗСУ в Сєвєродонецьку.

«Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще двох російських агентів. Вони збирали розвіддані про дислокацію сил оборони на Луганському напрямку і «здавали» рашистам учасників АТО. Одним з поплічників ворога є настоятель храму УПЦ (МП) у Лисичанську. Він передавав окупантам інформацію про бойові позиції українських військ на території міста, а також в районі Сєвєродонецька. Насамперед ворога цікавили відомості щодо кількості особового складу і військової техніки підрозділів ЗСУ. Також він «повідомляв» агресору про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити спротив окупаційним угрупованням», – йдеться в повідомленні.

СБУ зауважує, що чоловіка затримали в результаті спецоперації ще у квітні.

Суд визнав його винним за статтями про «надання збройним формуванням країни-агресора сприяння у веденні бойових дій проти ЗСУ, вчинене за попередньою змовою групою осіб».

«Крім цього, СБУ викрила на Луганщині ще одного священника УПЦ (МП), який пішов на добровільну співпрацю з агресором. Перебуваючи на тимчасово окупованій території сходу України, він здавав рашистам місця перебування учасників руху опору, зокрема колишніх бійців АТО. За попередніми даними, саме за його «наводкою» рашисти викрали двох українських патріотів. Наразі фігурант переховується від правосуддя на захопленій частині сходу України», – повідомили в СБУ.

Останніми тижнями СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», а звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 1 грудня про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій. За рішенням самого РНБО, уряд у двомісячний термін має внести на розгляд парламенту відповідний законопроєкт про унеможливлення діяльності в Україні таких релігійних організацій.

В ніч на 3 грудня у традиційному відеозверненні Зеленський сказав, що кроки щодо «духовної незалежності» України триватимуть, бо люди їх підтримують.

«Окупанти випустили своїх псів»: російський булінг за Крим та як від нього вберегтися

Про спам-атаку та погрози на свою адресу заявила представниця президента України в АРК Таміла Ташева. Останнім часом вона веде публічні дискусії про те, як житиме Крим після деокупації та якою може бути доля росіян, які переселилися туди до анексії 2014 року. Раніше у схожій ситуації через висловлювання про повернення Криму під контроль України опинилася українська співачка, кримчанка Джамала. Як розмови про Крим можуть призвести до кібербулінгу та що робити, якщо це сталося, розповідаємо у матеріалі проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Поставили перед ямою з трупами». Історія херсонця про тиждень у російському полоні

Колишній журналіст із Херсону Ігор Бондаренко провів у російському полоні майже тиждень після спроби виїхати через Крим з окупації. Чоловік розповів проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я», як прийшла війна до його рідного міста, про допити російської ФСБ та голодні пʼять днів.

На сьогодні зафіксовано 31 випадок погроз українським дипломатам у 15 країнах – Кулеба

Українським дипломатам продовжують надходити погрози і на сьогодні зафіксовано 31 випадок у 15 країнах, повідомив у фейсбуці міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«За останні дві доби підозрілі пакунки надійшли до посольств в Італії, Польщі, Португалії, Румунії та Данії, а також консульства в Гданську. Загалом вже маємо 31 випадок в 15 країнах: Австрія (1), Ватикан (1), Данія (1), Іспанія (5), Італія (4), Казахстан (1), Нідерланди (1), Польща (6), Португалія (2), Румунія (2), США (1), Угорщина (2), Франція (1), Хорватія (1), Чехія (2). На всіх конвертах зазначається одна й та ж сама адреса відправника: автосалон Tesla в німецькому містечку Sindelfingen», – написав міністр.

Кулеба зазначив, що відправлення зазвичай відбувалося з поштових відділень, які не були обладнані системами відеоспостереження.

«Зловмисники також вживали заходів, аби не залишити на пакунках слідів своїх ДНК. Це, зокрема, вказує на професійний рівень втілення цієї акції», – сказав голова МЗС.

За його словами, вже тиждень, як українські посольства і консульства функціонують в режимі посилених заходів безпеки, кордонів поліції, приїздів кінологів, піротехніків та криміналістів.

«Кампанія терору проти українських дипломатів, яка нині відбувається, безпрецедентна за своїми масштабами не лише в контексті України, але і на світовому рівні. Я не пригадую випадків в історії, коли така кількість посольств і консульств однієї країни піддавалася таким масованим атакам за такий короткий проміжок часу. Але якби не намагалися вороги залякати українську дипломатію, нічого в них не вийде», – сказав Кулеба.

Перші повідомлення про підозрілі конверти, пакунки і погрози українським диппредставництвам за кордоном з’явилися наприкінці листопада. 30 листопада у посольстві України в Мадриді стався вибух. Зокрема вибухнув конверт у руках коменданта будівлі, чоловіка госпіталізували. Пізніше повідомлялося про закривавлені пакунки «з очима тварин». Інциденти фіксували в Іспанії, Угорщині, Румунії, Данії, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Казахстані, у Ватикані.

Речник Повітряних сил розповів, чи можуть іранські дрони застосовуватися взимку

Росія повернулася до використання іранських дронів-камікадзе Shahed після трьох тижнів паузи – це констатував речник Повітряних сил Юрій Ігнат у ефірі національного телемарафону 7 грудня.

Таким чином він прокоментував атаку дронів на кілька регіонів України вночі проти середи.

«Багато було чуток, чи зможуть вони (іранські дрони – ред.) застосовуватися взимку – звичайно, що можуть. Погодні умови впливають на авіацію будь-яку, пілотовану чи безпілотну. Але стосовно «шахеда», який має велику площину крила – це поривчастий вітер, штормова погода і особливо обмерзання, коли температура від нуля до мінуса, коли може обмерзати фюзеляж. А так морози не впливають особливо на їхню діяльність, тому противник їх може застосовувати і в цей час», – розповів Ігнат.

Він не уточнив, чи у ході вчорашньої атаки російські війська застосовували дрони з попередньої чи нової партії від Ірану, пославшись на те, що такими даними може володіти розвідка. Водночас Ігнат висловив думку, що пауза в їх використанні навряд була пов’язана з логістикою.

«Можливо, це якісь залишки, можливо, друга партія. Тут питання логістики не стоїть на першому місці, тому що від Ірану до Росії, а особливо до місця, з якого цього разу запускали дрони – а це схід Азовського моря, десь Краснодарський край – там Каспієм переправити до найближчого порту, до тієї ж Махачкали, і довезти до Азовського моря, звідки, ймовірно, були запуски, не є проблемою», – припустив речник.

За даними Генерального штабу Збройних сил, за добу 6 грудня українські військові збили 14 дронів Shahed-136, один безпілотників «Орлан-10» і ще два безпілотники, тип яких наразі не уточнений.

Марія Бурмака про війну, знищення Харкова, перемогу України. Інтерв’ю

Харків – рідне місто української співачки Марії Бурмаки. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода вона розповідає, що могла би плакати щодня, споглядаючи фото руйнувань міста її дитинства, однак, як вона сама каже, не має на це права: «Я розумію, що місто любові моїх батьків нищиться, але я живу із думкою, що після перемоги ми все відбудуємо».

Меджліс закликав позбавити Росію членства в ПА Організації Чорноморського економічного співробітництва

Меджліс кримськотатарського народу закликав позбавити Росію членства Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС), 60-те пленарне засідання якої відбудеться 7 грудня у столиці Сербії Белграді. Про це у фейсбуці написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Після церемонії урочистого відкриття 60-го пленарного засідання ПАЧЕС Головою Народної скупщини Республіки Сербії, Парламентська Асамблея має провести голосування щодо підтвердження мандатів членів національної делегації Російської Федерації... Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає національні делегації держав-членів ПАЧЕС підтвердити прихильність до норм та принципів міжнародного права, зокрема зазначених у Статуті ООН, а також у Декларації про створення Парламентської Асамблеї Чорноморського tкономічного cпівробітництва (26 лютого 1993 року) та схвалити рішення про припинення членства Російської Федерації у ПАЧЕС», – йдеться в повідомленні.

У Меджлісі кримськотатарського народу також вказали на те, що одним із членів національної делегації Росії на пленарному засіданні ПАЧЕС внесено депутата Держдуми РФ з анексованого Криму Михайла Шеремета. На думку голови Меджлісу кримськотатарського народу, це є «особливо цинічним викликом для ПАЧЕС».

Офіційної реакції Росії на заклик Меджлісу кримськотатарського народу поки що немає.

ПАЧЕС була створена у 1993 році і є робочим органом Організації Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС) у складі парламентарів країн ЧЕС, розвитку економічного та гуманітарного співробітництва між країнами-членами ЧЕС.

Росія намагається заморозити бойові дії, щоб підготуватися до нового наступу навесні – Столтенберґ

Наразі немає умов для мирного врегулювання війни Росії проти України – про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у інтерв’ю виданню Financial Times, оприлюдненому 7 грудня.

«Росія не показала жодних ознак зацікавленості в переговорах, які поважали б суверенітет і територіальну цілісність України», – сказав він, спілкуючись із журналістами на організованій FT події Global Boardroom у середу.

Голова Альянсу нагадав, що саме Україна має вирішувати, коли варто починати переговори. Водночас він застеріг, що Москва намагається добитися «перерви» у боях, аби підготуватися до нової атаки.

«Зараз ми бачимо, що Росія насправді намагається ніби як заморозити цю війну, принаймні на короткий період часу, щоб мати змогу перегрупуватися, відремонтувати техніку й відновити сили і спробувати здійснити більший наступ навесні», – сказав генеральний секретар.

Відтак він повторив свій заклик до західних партнерів продовжувати підтримувати Україну, додавши, що зараз українська армія має ініціативу.

«Парадокс у тому, що що більше ми хочемо мирного, дипломатичного рішення, яке забезпечить перемогу України, то більш терміново ми маємо надавати Україні військову підтримку», – міркує Столтенберґ.

Про те, що союзникам по НАТО необхідно подумати про те, які гарантії безпеки вони можуть дати Росії, коли та погодиться повернутися за стіл переговорів з Україною, заявив 3 грудня в інтерв’ю телеканалу TF1 президент Франції Емманюель Макрон. На його думку, це питання могло б обговорюватися в контексті нової архітектури безпеки в Європі після завершення війни.

На це голова владної фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія перерахував вимоги до Росії, при виконанні яких Україна готова сісти за стіл переговорів. Серед них: деокупація української території, виплата репарацій, покарання воєнних злочинців і відмова від ядерної зброї.

Путін продовжує війну, щоб не зізнаватися в історичній помилці – Зеленський

Президент РФ Володимир Путін робить усе, щоб Росія й надалі продовжувала війну, і при цьому не визнати зробленої історичної помилки – вторгнення в Україну. Цитує Володимира Зеленського сайт Офісу президента із виступу на церемонії нагородження Madeleine K. Albright Democracy Awards.

«23 лютого цього року – за день до ескалації російської війни – пані Мадлен Олбрайт опублікувала колонку про те, що російський керівник робить історичну помилку. Це були пророчі слова. Він справді зробив помилку. Найбільшу у своєму житті та в житті сучасних поколінь росіян. Але ж, друзі, всі ми знаємо, що ідея-фікс будь-якої диктатури – ігнорувати помилки й удавати, що жодних помилок не було. Тим паче, коли йдеться про помилку першої особи диктатури. Саме так зараз поводиться Росія. Очевидно, що диктатор програв. Однак він робить усе, щоб Росія продовжила воювати, аби тільки не зізнаватися собі та іншим, що була зроблена історична помилка», – сказав Зеленський.

Він зазначив: «Той, хто почав неспровоковану та злочинну війну, повинен програти й понести відповідальність».

«Україна та світ мають отримати гарантії миру, стабільності та безпеки… Будь-який інший варіант, окрім української перемоги, буде помилкою, і це треба чесно визнавати. Саме тому ми потребуємо й надалі такого ж міцного американського лідерства», – сказав Зеленський.

Премію Мадлен Олбрайт вручає щорічно Національний демократичний інститут, базований у США.

Дефіцит електроенергії зберігається на суттєвому рівні – «Укренерго»

В енергосистемі України ще зберігається суттєвий дефіцит після останнього масованого ракетного обстрілу військ РФ 5 грудня, повідомила пресслужба компанії «Укренерго».

«Станом на 11:00 7 грудня продовжується поетапне відновлення енергосистеми після ракетної атаки. На атомних станціях триває процес завантаження блоків, які відключались через пошкодження електромереж, до планових показників. Зберігається складна ситуація на сході країни – ворог вчора ввечері повторно обстріляв одразу кілька об’єктів енергетичної інфраструктури, в той час, як температура в цьому регіоні досягла позначки -17 С. Наразі тривають цілодобові аварійно-ремонтні роботи. Також ремонтні бригади працюють над ліквідацією наслідків ракетної атаки в Київській та Одеській областях, налагоджують електропостачання регіонів за резервними схемами», – йдеться в повідомленні.

В «Укренерго» повідомили, що є регіони, де перевищено ліміти споживання, тому для них застосували режим аварійних відключень.

«Це вимушений крок, застосований для збереження балансу в енергосистемі. Залежно від того, як буде відновлюватись виробництво електроенергії, ліміти на її споживання теж будуть змінюватись», – йдеться в повідомленні.

За даними Міненерго станом на 6 грудня, після масованого російського обстрілу у понеділок найскладнішою є енергетична ситуація у Київській, Вінницькій та Одеській областях.

В ОГП повідомили про затримання чоловіка, який допомагав силам РФ під час окупації Херсона створити «аналог» ФСБ

В Офісі генпрокурора повідомили про затримання у Херсоні чоловіка, який допомагав силам РФ під час окупації міста створити «аналог» ФСБ.

«Затримано та повідомлено про підозру місцевому мешканцю у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). За даними слідства, під час окупації Херсонщини підозрюваний співпрацював зі спецслужбами РФ. Пенсіонер – ексспівробітник українських спецслужб, маючи відповідний досвід роботи, допомагав створити на окупованій території незаконний правоохоронний орган. Псевдоорган мав виконувати функції і задачі, аналогічні Федеральній службі безпеки РФ», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що «чоловік передавав спецслужбам РФ відомості про колишніх та діючих правоохоронців, які залишилися в окупації».

«Також підозрюваний особисто схиляв та психологічно тиснув на колишніх колег, щоб вони перейшли працювати у незаконний правоохоронний орган. Наразі затриманому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», – повідомили в ОГП.

В умовах воєнного стану спецслужби фактично щодня повідомляють про виявлення підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, а також агентурних мереж.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG