Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Зброя перемоги». До Дня ЗСУ «Укрпошта» презентувала нові марки

Поштові марки «Зброя перемоги» ввела в обіг «Укрпошта». Випуск присвятили Дню Збройних сил України, який відзначають 6 грудня. Спецпогашення штемпелем «Перший день» провели у Головпоштамті в Києві.

На аркуші розміщені 6 марок із зображенням зразків військового озброєння – іноземного та українського, які застосовують ЗСУ у війні, яку РФ розв’язала проти України. Зокрема, «Байрактар ТБ2», «FGM-148 Джавелін», «M142 Хаймарс» та українського виробництва «Стугна-М», «Вільха» і «Нептун».

«Багато людей просили – хтось «Байрактар» випустити, хтось – «Хаймарс», хтось – «Стугну», хтось, звісно, – «Нептун», який допоміг нашому першому випуску воєнної марки. Ми намагалися зібрати ту зброю, яка сьогодні допомагає нашим героїчним Збройним силам досягати результату. Як завжди, нам би дуже хотілося трохи більше зброї для перемоги. І, я впевнений, вона прийде і перемога обов’язково буде», – зазначив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

Автори марок художники-графіки Сергій та Олександр Харуки. Наклад – 200 000 примірників. Вартість маркового аркушу 90 гривень. З них 18 гривень – на благодійність. Кошти передадуть на потреби ЗСУ, заявили в Укрпошті.

«Погашуючи марку з нашими виробами, ми можемо сказати, що працюємо над тим, щоб в наступній серії було ще більше нашої високоефективної, високоточної зброї, яка наближає нашу перемогу. Ми працюємо з перших днів вторгнення в посиленому режимі, збільшуючи і обсяги, і якість тієї техніки, яку передаємо ЗСУ і, звичайно, всі разом наближаємо перемогу і робимо Україну сильнішою», – заявив гендиректор концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

До поштових марок «Зброя перемоги» випустили конверт «Перший день», немаркований конверт та картку. У продажі і тематичний мерч. Номінал кожної марки – U (12 грн).

Марка «Зброя перемоги» доповнила серію марок воєнного часу. 4 листопада «Укрпошта» ввела в обіг марку «Кримський міст на біс!», присвячену вибуху на мосту, що з’єднує Крим та Росію. Також поштовий оператор анонсував випуск марки «Херсон – це Україна!» приурочену звільненню міста.

У Міненерго назвали три області із найскладнішою ситуацією після масованого обстрілу 5 грудня

Після масованого російського обстрілу 5 грудня найскладнішою енергетична ситуація є у Київській, Вінницькій та Одеській областях. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону у вівторок розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

«Ситуація складна після вчорашнього масованого обстрілу. Більшість ракет була знищена нашими ППО, але є певні влучання як в генерацію, так і у відповідні підстанції. У Одеській області на сьогодні на ранок вже заживлена критична інфраструктура, усю ніч працювали енергетики, і в принципі ми плануємо, що до вечора буде вже подана електроенергія для споживачів», – зазначив Галущенко.

5 грудня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Повітряна тривога тривала три години.

Увечері того дня прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що попри влучання російських ракет енергетична система України «функціонує і залишаться цілісною».

Зеленський звернувся з вітанням до військових із нагоди Дня ЗСУ на в’їзді до Слов’янська

Президент України Володимир Зеленський привітав українських військовослужбовців із Днем Збройних сил України.

Він записав відеозвернення на в’їзді до Слов’янська Донецької області, про що свідчить відповідний напис у кадрі позаду президента. Поїздка на Донбас не була раніше анонсована.

«Вітаю вас із великим святом – Днем ЗСУ. Сьогодні ми згадуємо всіх, хто віддав своє життя. Знайдіть сьогодні хвилину для хвилини мовчання», – закликав Зеленський.

Він додав: «285 днів ви захищаєте державу. Ми завжди пам’ятатимемо ваш подвиг», звертаючись до військових.

Зеленський зазначив, що вирішив відзначити цей день на передовій – з військовими.

«Ми пишаємось нашими Сухопутними, Повітряними силами, Військово-Морськими силами, Силами спецоперацій, Військовою розвідкою, Десантно-штурмовими військами. Ми пишаємося всіма ЗСУ», – заявив Зеленський і висловив упевненість, що Україна відзначатиме день ЗСУ «під мирним небом, на майдані Незалежності».

Раніше сьогодні привітав ЗСУ з професійним святом головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, наголосивши, що гордий бути головнокомандувачем у цей важкий час.

6 грудня відзначається День Збройних сил України.

NYT: Росія продовжила виробляти ракети попри західні санкції

Деякі з крилатих ракет, які Росія використовувала під час обстрілу України, були виготовлені за кілька місяців після запровадження західних санкцій. Про це повідомляє видання The New York Times із посиланням на британських аналітиків Conflict Armament Research.

Експерти вивчили уламки крилатих ракет Х-101, знайдених після масованого удару 23 листопада, який призвів до масштабних відключень електроенергії в Україні. Виходячи з маркування на зброї, аналітики дійшли висновку, що одна з ракет була виготовлена цього літа, а іншу виготовили не раніше жовтня.

За висновками експертів, Росія продовжила виробляти передові керовані ракети, незважаючи на західні санкції, які мали на меті позбавити її необхідних для цього компонентів. Це означає, що Москва знайшла способи придбати напівпровідники та іншу техніку, або ж у Росії були значні запаси компонентів до початку війни, пише The New York Times.

У ході чотирьох попередніх дослідницьких поїздок до Києва аналітики виявили, що майже все передове російське військове спорядження, яке вони досліджували, було збудоване з використанням західних напівпровідників.

На початку серпня співробітники та партнери британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) з’ясували, що в зброї, яку Росія використовує проти України, переважають мікрочіпи іноземного виробництва.

Після початку війни США посилили правила отримання дозволів на експорт до Росії мікроелектроніки, авіоніки та деталей для повітряних суден із використанням американських технологій.

Після масованого обстрілу РФ енергосистема Кривого Рогу працює завдяки генераторам – Вілкул

Після масованого обстрілу військами РФ Кривого рогу 5 грудня енергосистему міста вдалося втримати завдяки генераторам, повідомив в ефірі телемарафону голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

«Ми утримали систему на генераторах: і тепло, і воду, і вишки Київстару. Робота тривала усю ніч. Генератори досить потужні. На кожен будинок їх поставити неможливо. Але, наприклда, на одному із водозаборів стоїть генератор американського виробництва. Всі генератори, які у нас є, ми їх купили за своїх гроші, ми почали готуватись заздалегідь, ще з літа», – зазначив він.

Загалом, за словами Вілкула, 5 грудня Росія атакувала Кривий Ріг трьома ракетами.

«Це були«Іскандер-М. Було влучання у промислове підприємство, цех зруйнований. На жаль, один хлопець 1981 року народження загинув. Ще є трьохсоті (зараз лікуються)», – розповів голова ВЦА.

Наразі, як додав Вілкул, ситуація у Кривому Розі «більш штатна» і контрольована, у місті застосовують віялові і аварійні відключення.

5 грудня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. У Кривому Розі на Дніпропетровщині повідомили, що внаслідок атаки у місті є руйнування критичної інфраструктури і можливі «масштабні відключення».

Російська ФСБ оголосила в розшук заступницю голови МЗС Джеппар і голову МінТОТ Верещук – ТАСС

Федеральна служба безпеки оголосила в розшук українських урядовиць Еміне Джеппар і Ірину Верещук, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланям на російське державне інформаційне агентство ТАСС 6 грудня.

За повідомленням, ФСБ попросила Лефортовський суд Москви заочно заарештувати заступницю міністра закордонних справ України Еміне Джеппар та віцепрем’єрку, міністерку з питань реінтеграції тимчасово окуповаих територій Іринку Верещук.

Спецслужба звинувачує їх у «порушенні територіальної цілісності РФ».

Ані Джеппар, ані Верещук наразі не коментували публічно це повідомлення.

У жовтні Україна оголосила у розшук сотні російських чиновників та депутатів – це депутати Держдуми Росії, сенатори, члени Ради безпеки РФ та російського уряду. Серед них директор ФСБ Росії Олександр Бортніков, голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін, голова Росгвардії Віктор Золотов, міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев, голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко, директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев.

Їм інкримінують частину 2 статті 110 Кримінального кодексу України – «посягання на територіальну цілісність країни».

Кількість поранених через війну дітей в Україні зросла – ОГП

Кількість дітей, поранених внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, зросла, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

За даними відомства, станом на ранок 6 грудня постраждали 1296 дітей, 443 загинули і 853 дітей поранені.

В Офісі генпрокурора додають, що ці дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

«5 грудня внаслідок ракетного обстрілу ворогом с. Новософіївка Запорізької області отримала поранення дівчинка віком 1 рік і 8 місяців», – повідомили в ОГП.

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це «спеціальною операцію». Москва, попри численні докази, також заперечує свої атаки на цивільних в Україні.

Поступ ЗСУ в напрямку Сватового триває, попри «тотальне мінування» території – Гайдай

Збройні сили України продовжують просуватися в напрямку Сватового та Кремінної, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі національного телемарафону вранці 6 грудня.

«Все ж таки в нас там (напрямок Сватове-Кремінна – ред.) ситуація набагато краще, тому що там повільно, але впевнено наші війська просуваються вперед, дуже важко це відбувається, тому що часу було достатньо в російських окупаційних військ, аби підготувати ешелоновану лінію оборони, тому що вона складається з тотального мінування всієї території. Це не тільки дороги та мости, це й лісопосадки, й будівлі», – розповів він.

За словами Гайдая, російські підрозділи, розміщені в лісосмугах для стримування ЗСУ, окопуються «як кроти».

«Там цілі підземні комунікації. Це говорить про те, що було в них достатньо часу, аби підготуватися. Іноді доводиться цю лісосмугу прострілювати, підривати, артилерією чи спеціальними засобами, тому що інакше їх звідти не викурити. Такий міні-луганський В’єтнам», – порівняв голова області.

Він вказав на велику кількість сил, стягнутих у район Сватового, і припустив, що російська армія може планувати контрнаступ на Куп’янськ.

«Я вже нічому не здивуюся з витівок російського командування, але вони стягують туди й техніку, і війська, і таке враження, що наче навіть планується спроба контрнаступу», – припустив голова області.

Водночас біля Сватового, за словами Гайдая, ледь не щодня бувають вибухи в будівлях, де російські загарбники облаштували тимчасові казарми, а також у місцях скупчення техніки.

«При чому це (вибухи – ред.) відбувається біля Сватового в усіх маленьких селах, які входять до цієї громади, тому що до лінії фронту практично всі будинки зайняті. Для розуміння кількості цих солдат російських – практично в кожному приватному будинку перебувають десятки солдат», – сказав він.

Голова ОВА також підтвердив, що траса Сватове-Кремінна залишається під вогневим контролем ЗСУ, відтак російські війська не можуть безперешкодно використовувати її для логістики.

Наприкінці листопада Сергій Гайдай повідомив, що ситуація на деокупованій частині Луганщині важка, проте ЗСУ «потрохи просуваються, тримають лінію оборони».

Російські війська за добу 17 разів обстріляли Херсонщину, одна людина поранена – ОВА

Російські війська минулої доби 17 разів обстріляли територію Херсонської області, повідомив голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

«Мирні населені пункти області рашисти атакували з артилерії, РСЗВ, мінометів і танків», – повідомив Янушевич у Telegram.

За його словами, удари були завдані по об’єктах цивільної інфраструктури та житлових будинках. Унаслідок обстрілу один житель Херсонщини зазнав поранення.

11 листопада Міноборони України повідомило, що Херсон повертається під контроль української армії. Російські військові відступили з правого берега Дніпра, де, зокрема, розташований обласний центр. Після відступу російські загарбники почали регулярно обстрілювати місто.

«Армія Путіна прийшла голодна та бідна» – жителі Снігурівки згадують російську окупацію

Найбільший населений пункт східної Миколаївщини – місто Снігурівка, був окупований російськими військами 19 березня 2022 року. 10 листопада Сили оборони України звільнили місто. Весь час окупації місто перебувало під постійними обстрілами російської армії. Жителі Снігурівки розповіли кореспонденту проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», що там відбувалося під час окупації, як поводилися російські військові та як жителі налагоджують своє життя з поверненням під український прапор.

У МЗС України відреагували на заяви Будапешта, що в Угорщині навчання військових ЗСУ не проводитимуть

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на нещодавні заяви Будапешта про те, що в Угорщині навчання українських військових не проводитимуть.

«Якщо в Угорщині так хочуть рухатися до миру, то можна почати із заклику до Росії припинити війну. Судячи із такої кількості зустрічей з російськими представниками, нагода для такого кроку мала би вже знайтися», – написав у фейсбуці речник МЗС України Олег Ніколенко.

5 грудня держсекретар МЗС Угорщини Томаш Менцер у фейсбуці заявив, що в Угорщині не проходитимуть навчання українських військових, оскільки Будапешт хоче «рухатися до миру, а не до війни».

«У деяких країнах Європи проходять тренування українських солдатів. В Угорщині не будуть. Ми говоримо цьому ні. Ми хочемо рухатися до миру, а не до війни», – заявив Менцер.

9 липня у Великій Британії розпочалися навчання для мобілізованих українських військових. Повідомлялося про намір провести вишкіл для близько 10 тисяч військових. Але потім почали з’являтися заяви про ймовірну більшу кількість військових для вишколу. Про долучення до тренувань українських військових раніше повідомляли також Канада, Швеція, Данія, Нова Зеландія та ще деякі країни.

Російські війська вночі обстріляли критичну інфраструктуру в передмісті Запоріжжя – Куртєв

Російські війська вночі завдали ракетного удару по передмістю Запоріжжя, повідомив секретар міської ради Андрій Куртєв вранці 6 грудня.

«Одна з клятих ворожих ракет поцілила по території Степненської територіальної громади. Постраждали об’єкти критичної інфраструктури та житлові будинки. На щастя, люди залишились неушкодженими», – написав він у своєму Телеграм-каналі.

Крім того, постраждали приватні будинки Оріхівського, Гуляйпільського, Запорізького та Василівського районів.

Крім того, Куртєв повідомив про обстріли біля лінії зіткнення на Запорізькому напрямку, зокрема, в районах Ольгівського, Дорожнянки, Залізничного та Плавнів.

Російські війська, яку окупували частину Запорізької області, регулярно обстрілюють обласний центр.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

«Гордий служити з вами пліч-о-пліч»: Залужний привітав військових із Днем ЗСУ

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав Збройні сили України з професійним святом, наголосивши, що гордий бути головнокомандувачем у цей важкий час.

«Дорогі солдати, сержанти й офіцери, працівники і ветерани Збройних сил! Я гордий служити своїй державі пліч-о-пліч з вами. Гордий бути вашим головнокомандувачем у цей важкий час. Я вірю в кожного з вас і в нашу Перемогу. Сердечно вітаю із Днем Збройних сил України!», – написав Залужний у Telegram.

Головнокомандувач ЗСУ також побажав якнайшвидшого відновлення пораненим воїнам, а «всім, хто в строю – сил і стійкості, натхнення і радості, переможного миру».

6 грудня віддзначається День Збройних сил України.

Російські втрати в Україні перевищили 92 тисячі військових – дані ЗСУ

Російська армія втратила 510 військових за добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил вранці 6 грудня.

Відтак українське командування оцінює загальні втрати Росії від 24 лютого у близько 92 200 людей.

Крім того, російські війська втратили:

  • 2929 танків (+5)
  • 5905 бойових броньованих машин (+5)
  • 1915 артилерійських систем (+1)
  • 395 реактивних систем залпового вогню
  • 211 засобів протиповітряної оборони
  • 281 літак
  • 264 гелікоптери
  • 1587 безпілотників оперативно-тактичного рівня (+5)
  • 592 крилаті ракети (+61)
  • 16 кораблів
  • 4505 автомобілів і автоцистерн (+8)
  • 163 одиниці спеціальної техніки

Штаб зазначає, що дані уточнюються.

Голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив 10 листопада, що втрати Росії у війні становлять не менше ніж 100 тисяч убитими та пораненими.

ЗСУ, за словами Міллі, ймовірно, зазнали аналогічних втрат. Крім того, він повідомив, що з початку війни в Україні загинули близько 40 тисяч цивільних жителів.

Росія не розкриває дані щодо своїх загиблих. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня, повідомивши про загибель 5937 осіб.

У Латвії анулювали ліцензію на мовлення телеканалу «Дождь»

Національна рада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) Латвії анулювала ліцензію на мовлення російського телеканалу «Дождь», повідомив у твітері голова ради Іварс Аболіньш.

За його словами, рішення скасувати дозвіл на трансляцію телеканалу ухвалене через «загрозу національній безпеці та громадському порядку».

Аболіньш зазначив, керівництво телеканалу «не розуміє і не усвідомлює значущості та серйозності порушень, тому не може діяти на території Латвії».

Мовлення телеканалу буде припинене 8 грудня.

2 грудня Національна рада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) Латвії оштрафувала телеканал «Дождь» на 10 тисяч євро за показ в ефірі мапи з окупованим Кримом у складі Росії та слова «наша армія» стосовно російської армії. Днем раніше, закликаючи глядачів ефіру писати про порушення при проведенні мобілізації та воєнні злочини, ведучий Олексій Коростельов сказав: «Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям у тому числі ми змогли допомогти, наприклад, з оснащенням і просто елементарними зручностями на фронті».

Головний редактор «Дождя» Тихон Дзядко після інциденту заявив, що телеканал не займається передачею спорядження будь-якій армії, втому числі – російській. За його словами, ведучий в ефірі обмовився, за що був звільнений. Зображення Криму у складі Росії Дзядко назвав «помилкою дизайнера». Очільник «Дождя» висловив переконання, що «підстав для позбавлення телеканалу ліцензії немає».

Російський за походженням телеканал «Дождь» висвітлює події в Росії та світі з ліберальних позицій. Свій офіс у Росії телеканал закрив після початку в лютому 2022 року повномасштабної війни проти України. Кілька місяців тому «Дождь» відновив мовлення, офіс переїхав до Латвії. Мапу Росії з окупованим Кримом цей засіб інформації показував і раніше, коли працював у Росії. Тоді такі уявлення про політичну мапу світу на телеканалі пояснювали необхідністю виконувати вимоги російського законодавства.

Росія може сьогодні повторити вчорашній ракетний удар по Україні – Ігнат

Російські війська можуть завдати повторного ракетного удару по Україні, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат у ефірі Суспільного мовлення.

«Можуть повторити сьогодні. По-перше, свято (6 грудня відзначається День ЗСУ – ред.). По-друге, бачимо такі тенденції, що 10-11 жовтня, 17-18 жовтня завдавали ударів один день, на другий завдавали ударів дещо менше, але все-таки завдавали», – сказав він.

Він закликав українців пам’ятати про ракетну загрозу і бути до неї готовими:

«Вся нація українська повинна жити в таких реаліях, без жодної паніки, з холодним розумом. А ЗСУ будуть робити те, що роблять найкраще – захищати громадян, свою державу».

Читайте також: Близько половини Київщини в найближчі дні буде без світла – голова ОВА

5 грудня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Повітряна тривога тривала три години. Внаслідок удару була знеструмлені Одеса та Сумська область. У Кривому Розі на Дніпропетровщині також є руйнування критичної інфраструктури і можливі «масштабні відключення», вказала місцева адміністрація. Про можливі перебої повідомляла і влада на Чернігівщині та Тернопільщині.

За словами президента України Володимира Зеленського, внаслідок ударів 5 грудня загинули четверо людей.

Через обстріл Куп’янського району загинув місцевий – Синєгубов

Російські війська обстріляли Чугуївський, Харківський та Куп’янський райони Харківщини, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«На жаль, внаслідок обстрілів росіян у селі Обухівка, що в Куп’янському районі, загинув 68 чоловік. Є пошкодження приватних домоволодінь, господарчих споруд, складських приміщень», – заявив він.

Синєгубов також нагадав, що з Куп’янського району триває евакуація в більш безпечні частини області. Місцева влада і волонтери вивезли 217 людей, ще 68 заявок очікують на виконання.

Напередодні через обстріл цивільної інфраструктури Куп’янська загинула жінка.

На початку вересня українські війська звільнили від російської окупації більшу частину Харківської області. Тоді ж було, поміж інших, звільнено і Куп’янськ. На початку грудня голова області повідомив, що російські війська посилили обстріли Куп’янщини.

Росія: губернатор Курської області заявив про «атаку безпілотника» на аеродром

На аеродромі в Курській області триває пожежа після атаки дрона, заявив губернатор області Роман Старовойт вранці 6 грудня.

«Внаслідок атаки безпілотника у районі курського аедродрому загорівся нафтонакопичувач. Постраждалих немає. Пожежа локалізується. Всі спецслужбі працюють на місці», – написав він у своєму Телеграмі.

Українське командування це повідомлення наразі не коментувало.

Напередодні, зранку 5 грудня, стало відомо про вибухи на аеродромі стратегічної авіації в Енгельсі та авіабазі Дягілєво на околиці Рязані в Росії. У Дягілєво, що за 500 кілометрів від лінії фронту, дислоковані літаки-заправники Іл-76, розміщується 43-й Центр бойового застосування та переучування льотного складу, пілотів дальньої авіації.

Міністерство оборони Росії звинуватило в ударі Україну.

Українська сторона традиційно офіційно не коментує повідомлення про атаки на російській території. Непрямо атаки підтвердив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк – після повідомлень про вибухи він написав у твітері, що «земля кругла».

Сили оборони відбили російський наступ біля семи населених пунктів на Донеччині – Генштаб

Російські війська продовжують наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 6 грудня.

Зокрема, обстрілів із танків та артилерії зазнали 20 населених пунктів у цьому районі.

«За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Верхньокам’янське, Бахмут, Андріївка, Яковлівка, Соледар, Курдюмівка, Красногорівка Донецької області», – йдеться в зведенні.

Окрім масованого ракетного удару, напередодні російська армія також завдала 17 авіаційних ударів і 38 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

При цьому штаб зазначає, що загроза завдання ракетних ударів по енергетичній та критичній інфраструктурі України зберігається.

«На Запорізькому та Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії. Здійснив танкові та артилерійські обстріли районів понад 16 населених пунктів, що межують з лінією зіткнення, зокрема населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області, Ольгівське, Дорожнянка, Залізничне, Плавні Запорізької області; а також Золота Балка, Новосілка Херсонської області та міста Херсон», – повідомляє командування.

За даними штабу, українська авіація напередодні завдала 15 ударів по районах зосередження російського особового складу, озброєння та військової техніки а також п’ять ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Гнів російських «воєнкорів» через удари по аеродромах РФ сильніший за радість через обстріл України – ISW

Удари по російських аеродромах завдали їм легкої шкоди, але також показали здатність України завдавати ударів по російському тилу, йдеться в останньому звіті американського Інституту дослідження війни (ISW).

Водночас аналітики зазначають, що Україна офіційно не визнала своєї причетності до вибухів на аеродромах у Енгельсі та Рязані.

«Гнів через неспроможність російських військових запобігти українським ударам по стратегічних аеродромах Росії у 280 милях (понад 460 кілометрів – ред.) від українських позицій схвалення щодо останньої серії ударів по Україні у спільноті російських «воєнкорів». Вони критикували російську владу за нездатність передбачити та запобігти ударам дронів по аеродромах Енгельс-2 та Дягілєво 5 грудня», – йдеться в спостереженнях Інституту.

Читайте також: Міноборони Росії: атаку на аеродроми в Енгельсі і Рязані здійснили українські БПЛА

ISW додає, що окремі російські блогери припускають діяльність українських диверсійно-розвідувальних груп або ж, якщо йдеться про удари дронів, вразливість Москви до атак із української території.

Крім того, російська спільнота військових блогерів закликала військове командування Росії «дозволити значні удари у відповідь по Україні та посилити контртерористичні заходи на території Росії».

Росія 5 грудня завдала чергового ракетного удару по українській інфраструктурі.

Читайте також: У Повітряних силах ЗСУ розповіли, скільки російських ракет збили під час обстрілу 5 грудня

5 грудня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Повітряна тривога тривала три години. Пізніше стало відомо про влучання по енергоінфраструктурі та одну постраждалу людину в Одесі. У місті знеструмлені всі насосні станції та резервні лінії, відсутнє водопостачання. Всі міські котельні зупинені.

У Кривому Розі на Дніпропетровщині також є руйнування критичної інфраструктури і можливі «масштабні відключення», вказала влада. Превентивно вимкнули електрику на Сумщині. Про можливі перебої повідомляла і влада на Чернігівщині та Тернопільщині.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG