Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російські війська завдали 84 удари по Сумщині 5 грудня – ОВА

Російські військові 5 грудня завдали 84 удари по Сумській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Під обстрілами були п’ять громад, уточнив він.

«Шалигинська громада: по одному з прикордонних сіл росіяни вдарили двічі. Випустили 15 снарядів зі ствольної артилерії, а згодом ще 22 снаряди з РСЗВ. «Прильоти» були по чоловічому монастирю. Пошкоджена адмінбудівля і господарчі споруди. Від осколкових поранень загинула худоба в господарстві монастиря», – написав Живицький у телеграмі.

Краснопільську громаду, за його словами, війська РФ обстріляли з мінометів 80 мм калібру, було 16 «прильотів», руйнувань немає.

«Білопільська громада: був мінометний обстріл прикордонного села. Розірвалися вісім мін, які і пошкодили гараж, трактор, три легкові автомобілі психоневрологічного інтернату. По Миропільській громаді росіяни вели мінометний обстріл (15 «приходів»). Без пошкоджень. Есманьська громада: було вісім «прильотів» з артилерії з території Росії. Без постраждалих», – повідомив Живицький.

Сумщина межує з трьома областями Росії – Брянською, Курською, Бєлгородською. Прикордонні райони України регулярно зазнають обстрілів із боку Росії.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

«Верстка»: серед кадирівців, що воюють в Україні – учасник захоплення заручників у Будьоновську

Російське видання «Верстка», дослідивши опублікований ГУР українського Міноборони список чеченських добровольців, які беруть участь у війні Росії проти України на боці російської армії, встановило, що серед них є 14 осіб, які перебували у різні роки у «переліку терористів» «Росфінмоніторингу». П’ятеро залишалися у цьому списку на момент їхнього відправлення на війну (одного з них виключили у жовтні), пише видання.

Зокрема, як стверджується в матеріалі «Верстки», серед добровольців є бойовик з оточення чеченського польового командира Шаміля Басаєва – Іса Дукаєв, який разом із ним брав участь у нападі на лікарню в місті Будьоновську влітку 1995 року, а пізніше був засуджений до 12 років позбавлення волі.

Зазначається, що у «переліку терористів» «Росфінмоніторингу» Дукаєв перебуває за номером 4256.

Також, за даними «Верстки», в Україні на боці російських сил воює, або якийсь час воював, бойовик із загону чеченського польового командира Руслана Гелаєва Ахмед Дулаєв.

У переліку «Росфінмоніторингу» він значиться під номером 4258. Відомо, що Верховний суд Північної Осетії в 2003 році засудив Дулаєва до 13 років колонії суворого режиму, визнавши його винним у бандитизмі та незаконному зберіганні зброї.

У вересні проєкт Радіо Свобода Кавказ. Реалії з посиланням на свої джерела повідомляв, що Ахмед Дулаєв загинув в Україні під час бойових дій, а на війну він вирушив через загрозу нової кримінальної справи. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

З початком повномасштабного збройного вторгнення на територію України голова Чечні Рамзан Кадиров оголосив, що направить на допомогу кадровим російським військам кілька тисяч добровольців із Чечні. На даний момент, за оцінками різних джерел, на території України можуть перебувати до двадцяти тисяч кадирівців.

Мер Одеси про наслідки російських ударів: не працюють котельні, електротранспорт, немає води

В Одесі через масований ракетний удар Росії 5 грудня зупинено роботу котелень комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеса», не працює електротранспорт і немає води, повідомив міський голова Геннадій Труханов.

«Ворог у черговий раз здійснив удар по критичній інфраструктурі. Через відсутність електроенергії в Одесі зупинено роботу котелень КП «Теплопостачання міста Одеса». Роботу електротранспорту зупинено. У місті також відсутня вода. Якщо ситуація не покращиться, підвіз води в усі райони міста буде здійснюватися спеціалізованими машинами», – цитує Труханова телеграм-канал Одеської міської ради.

Він додав, що наразі в Одесі працює оперативний штаб, а «ситуація – важка, але контрольована».

Вдень 5 грудня російські війська здійснили чергову ракетну атаку по Україні. Повітряна тривога тривала три години.

Внаслідок удару 5 грудня, за попередніми даними, загинули четверо людей, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що, попри влучання російських ракет під час масованого обстрілу 5 грудня, енергетична система України «функціонує і залишаться цілісною».

«Були влучання в енергоооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях», – зазначив він.

Українські сили протиповітряної оборони змогли збити понад 60 із більш як 70 ракет, запущених Росією вдень 5 грудня, повідомив у коментарі Радіо Свобода речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Знеструмленими після ударів залишилися Одеса й Одеський район, а також Житомир і Сумська область.

Близько половини Київщини в найближчі дні буде без світла – голова ОВА

Близько половини Київської області в найближчі дні перебуватиме без світла, повідомив голова обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

«На Київщині триває ліквідація наслідків сьогоднішніх масованих обстрілів РФ. За рішенням «Укренерго» запроваджено аварійні вимкнення електроенергії. Тому графіки відключень не діють. Енергетики працюють у посиленому режимі, щоб якнайшвидше повернутися до планових вимкнень із графіками. У найближчі дні близько половини області перебуватиме без світла», – написав він у телеграмі.

Вдень 5 грудня російські війська здійснили чергову ракетну атаку по Україні. Повітряна тривога тривала три години.

Резніков повідомив про розмову з головою Пентагону після російських ударів

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном 5 грудня після чергового російського масованого ракетного удару.

Як написав міністр у твітері, йшлося про системи ППО для України.

«Я хотів би висловити свою глибоку подяку міністрові оборони США, якому щиро небайдужа ситуація в Україні. Під час нашої сьогоднішньої телефонної розмови, відразу після російського масованого ракетного обстрілу, ми обговорили подальші кроки щодо посилення протиповітряної оборони України. Дякуємо за вашу постійну підтримку», – написав Резніков.

«Важка вкрадена валіза»: як Крим «з'їдає» дедалі більше дотацій із бюджету Росії

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну збитковими стають усе більше галузей економіки в анексованому Криму. Слідом за підприємствами курортно-туристичної сфери після провалу курортного сезону, на додаткові російські дотації переходять аграрії. Що відбувається на Кримському півострові, поки Росія воює з Україною, продовжують стежити і розповідати Крим.Реалії.

Кримські сільгоспвиробники цього року зіткнулися із серйозними викликами двічі. Весною вони не витримали конкуренції з херсонською продукцією, яку масово завозили до Криму після окупації Херсонської області російськими військами.

Кримські ринки тоді заполонили тонни дешевої сільгосппродукції – як стверджувала українська влада, внаслідок мародерства російських військових на Херсонщині. Через це у Криму вирівнювали цінову політику, проте це шкодило місцевим виробникам, які не могли запропонувати конкурентні ціни.

Більше читайте тут

WSJ: США модифікували установки HIMARS, щоб Україна не запускала ракети по Росії

США таємно модифікували новітні ракетні пускові установки HIMARS, які передали Україні, щоб їх не можна було використовувати для обстрілу Росії ракетами великої дальності, зокрема ATACMS, радіус дії яких становить близько 300 кілометрів, пише видання The Wall Street Journal із посиланням на неназваних американських офіційних осіб.

Адміністрація Джо Байдена вважає цей запобіжний захід необхідним для зменшення ризику ширшої війни з Москвою, пише видання.

«Чергове нагадування» про жорстокість Путіна. У Білому домі відреагували на нові удари РФ по Україні

У Білому домі засудили чергові масовані удари Росії по Україні.

«Ці напади, яких, за попереднім підрахунком, було кілька десятків, є черговим нагадуванням, як Путін продовжує спроби поставити український народ на коліна та нагадуванням про абсолютну жорстокість ударів по явно цивільних мішенях. З єдиною метою – спричинити людські страждання. Він точно не цілиться по воєнних об’єктах», – заявив під час спілкування з журналістами 5 грудня речник Ради безпеки США Джон Кірбі, якого цитує «Голос Америки».

Кірбі наголосив, що США продовжать надавати Україні все необхідне для захисту.

«Ми у постійному контакті з українцями щодо їхніх потреб, не лише у питанні безпекової допомоги, але, як сказав минулого тижня держсекретар Блінкен, щодо надання додаткових ресурсів для їх енергетичної інфраструктури та роботи з європейцями, щоб надати більше обладнання та технічної допомоги», – сказав він.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що нові ракетні удари «чітко пояснюють жорстоку стратегію Росії».

«Ще більше ракетних ударів по цивільній інфраструктурі по всій Україні, які чітко пояснюють жорстоку стратегію Росії: принести свою війну в кожен український дім. Як сказав держсекретар Блінкен: «Спроба Росії використати зиму як зброю – це варварство». Нашим українським друзям: ми – з вами, і ми продовжуватимемо забезпечувати протиповітряну оборону та підтримку енергетичної інфраструктури, яка вам потрібна для перемоги», – написала вона у твітері.

Вдень 5 грудня російські війська здійснили чергову ракетну атаку по Україні. Повітряна тривога тривала три години.

Внаслідок удару 5 грудня, за попередніми даними, загинули четверо людей, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Зеленський: через удари Росії 5 грудня загинули чотири людини

Внаслідок чергового масованого ракетного удару Росії по Україні 5 грудня, за попередніми даними, загинули четверо людей, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Головний результат – 70 російських ракет прийшло, більшість збито. «Калібри», Х-101 тощо. Дякую всім нашим воїнам повітряних командувань «Схід», «Південь» і «Центр». Молодці! Дякую й партнерам – за системи ППО, які зараз використовуємо. Кожна збита російська ракета – це конкретний доказ, що терор можна перемогти. Але, на жаль, ми поки ще не можемо дати повну безпеку нашому небу – було кілька влучань. На жаль, є жертви», – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

За його словами, енергетики почали відновлювальні роботи, «максимум зусиль» – у центральних областях України, на Одещині, в Запорізькій області, на Харківщині.

До дня волонтера. Леся Литвинова про допомогу фронту, і чому пішла у сапери

5 грудня – Міжнародний день волонтера. Волонтери, разом із армією, в українському суспільстві користуються чи не найбільшою довірою. За допомогу армії у відсічі російської агресії українським волонтерам подякував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Про феномен українського волонтерства Радіо Свобода поспілкувалося з однією із найвідоміших волонтерок, співзасновницею благодійного фонду «Свій», Лесею Литвиновою.

Після 2014-го року Фонду «Свій» допомагав переселенцям із Донбасу, потім сконцетрувався на допомозі онкохворими, згодом – хворим на COVID 19. А після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Литвинова з чоловіком вступили в лави ЗСУ, і нині вона працює на передовій як сапер.

Інтерв'ю читайте тут

Ракетний обстріл. Енгельс та Рязань: вибухи на аеродромах. Білорусь буде воювати?

«Руйнується міф про велику державу і могутню армію»: керівник «Левада-центр» про ставлення росіян до війни

Підтримка війни у російському суспільстві знижується – такі результати опублікованого виданням «Медуза» закритого соцопитування, проведеного Федеральної службою охорони Російської Федерації (ФСТ Росії). Згідно з опитуванням, за мирні переговори з Україною у листопаді виступали близько 55% росіян, а за продовження війни – лише 25%, хоча ще у липні ситуація була протилежною (57% за продовження війни та 32% за переговори).

Чи можна довіряти цим результатам? Подібні цифри зафіксовано й у жовтневому дослідженні «Левада-центру»: за мирні переговори висловилися 57% респондентів (і 27% проти).

Російська служба «Голосу Америки» попросила прокоментувати ситуацію наукового керівника «Левада-центр», доктора філософських наук Лева Гудкова.

Інтерв'ю читайте тут

Зеленський: через удари Росії 5 грудня загинули чотири людини

Внаслідок чергового масованого ракетного удару Росії по Україні 5 грудня, за попередніми даними, загинули четверо людей, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Головний результат – 70 російських ракет прийшло, більшість збито. «Калібри», Х-101 тощо. Дякую всім нашим воїнам повітряних командувань «Схід», «Південь» і «Центр». Молодці! Дякую й партнерам – за системи ППО, які зараз використовуємо. Кожна збита російська ракета – це конкретний доказ, що терор можна перемогти. Але, на жаль, ми поки ще не можемо дати повну безпеку нашому небу – було кілька влучань. На жаль, є жертви», – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

За його словами, енергетики почали відновлювальні роботи, «максимум зусиль» – у центральних областях України, на Одещині, в Запорізькій області, на Харківщині.

«Є межа між свободою слова і підтримкою війни» – Рінкевичс про телеканал «Дождь» у Латвії

У Латвії може йтися про кримінальне переслідування, якщо правоохоронні органи доведуть, що журналісти телеканалу «Дождь» підтримували військовослужбовців російської армії, які воюють в Україні. Про це в оприлюдненому 5 грудня інтервʼю виданню Neatkarīgajai заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

За його словами, в разі доведення таких фактів «ідеться вже не про продовження віз, а про кримінальне правопорушення».

«Навіть якщо хтось скаже «ми морально підтримуємо мобілізованих», це теж підтримка війни. Існує межа між свободою слова та підтримкою війни. Я думаю, що жодна латвійська інстанція не буде зволікати з прийняттям конкретних рішень щодо телеканалу «Дождь», але це має бути рішення, засноване на фактах і законах», – сказав очільник зовнішньополітичного відомства Латвії.

За словами Рінкевичса, «у воєнний час умови дій зрозумілі», і «якщо хтось їх не зрозумів, доведеться працювати в іншому місці».

Прокурор МКС виступив проти планів ЄС щодо спеціального суду для розгляду російських злочинів

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду 5 грудня засудив пропозицію Європейського союзу створити спеціальний трибунал за підтримки ООН для розгляду російських злочинів під час війни в Україні, заявивши, що його суд здатний ефективно розглядати воєнні злочини, скоєні Росією в Україні.

Карім Хан виступив проти плану, який президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила минулого тижня.

Міжнародний кримінальний суд, що базується в Гаазі, почав розслідування воєнних злочинів в Україні, але не може розглядати злочин агресії, оскільки Росія не підписала Римський статут, за яким створений суд.

Читайте також: «Воєнні злочини – частина культури Росії»: інтерв’ю із Олександрою Матвійчук

Хан у кулуарах щорічної зустрічі держав-членів МКС у Гаазі 5 грудня заявив, що Міжнародний кримінальний суд є правильним місцем для переслідування злочину агресії, акту нападу на іншу країну, і що він має повноваження судити голів держав. При цьому Хан прямо не згадував про можливість притягнення до відповідальності президента Росії Володимира Путіна.

«Ми повинні уникати фрагментації і натомість віддавати перевагу консолідації» судів, сказав прокурор.

7 жовтня Верховна Рада закликала Організацію Об’єднаних Націй, парламенти й уряди держав-членів ООН, Європейський союз, Раду Європи створити спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України.

30 листопада президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування злочину агресії Росії. Вона заявила про готовність «розпочати співпрацю з міжнародним співтовариством, щоб отримати найширшу міжнародну підтримку».

«Укренерго» анонсує аварійне вимкнення електроенергії в усіх областях

НЕК «Укренерго» повідомило, що застосує аварійні вимкнення електроенергії в усіх областях України через чергову ракетну атаку російських військ.

«Наразі ситуація складна, але контрольована. Енергосистема України зберегла свою цілісність і продовжує працювати синхронно з мережею континентальної Європи. Ремонтні бригади НЕК «Укренерго» разом із колегами з обленерго та компаніями-виробниками електроенергії розпочали аварійно-відновлювальні роботи на енергооб’єктах Одеської та інших областей. Диспетчери та інженери «Укренерго» працюють над заживленням постраждалих регіонів за резервними схемами. Там, де це можливо, вже здійснюється підключення споживачів», – повідомили в компанії.

В ООН назвали нові підтверджені дані щодо загиблих через війну Росії проти України

Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило 6 702 випадки загибелі і 10 479 випадків поранення цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого до 4 грудня.

З 1 до 30 листопада УВКПЛ ООН зафіксувало 162 випадки загибелі і 526 – поранення цивільних в Україні.

В організації наголошують, що реальне число загиблих є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

«Це стосується, наприклад, населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Ізюм (Харківська область), Лисичанськ, Попасна і Сєвєродонецьк (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб», – йдеться в повідомленні.

В УВКПЛ ООН вказують на те, що більшість зафіксованих втрат спричинені застосуванням вибухової зброї з великою зоною ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії і реактивних систем залпового вогню, а також ракетними і авіаударами.

Міноборони Росії: атаку на аеродроми в Енгельсі і Рязані здійснили українські БПЛА

Міністерство оборони Росії заявило ввечері 5 грудня, що два українські безпілотні літальні апарати з реактивними двигунами атакували аеродроми стратегічної авіації в Саратовській та Рязанській областях. Раніше про атаки повідомляли кілька засобів інформації, але офіційно це не підтверджувалося.

Відомство підтвердило повідомлення про пошкодження двох стратегічних бомбардувальників Ту-95 та загиблих російських військових. Але Міноборони Росії стверджує, що обидва безпілотники були збиті. Як повідомив представник відомства, пошкодження були завдані уламками збитих безпілотників.

«В обмін на відмову від ядерної зброї» – у Зеленського пропонують Москві «будапештський меморандум»

Представники української влади продовжують реагувати на пропозиції президента Франції Емманюеля Макрона щодо надання Росії безпекових гарантій.

«У річницю Будапештського меморандуму тема «колективних гарантій для РФ» виглядає вкрай інтригуюче. Але якщо випрошуєте, то… Україна готова гарантувати безпеку РФ в обмін на тотальну відмову Москви від ядерної зброї. Підписати договір можемо у тому ж місті – Будапешті, Угорщина», – написав у твітері радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

Попри влучання російських ракет, енергетична система України функціонує – Шмигаль

Попри влучання російських ракет під час масованого обстрілу 5 грудня, енергетична система України «функціонує і залишаться цілісною». Про це повідомив прем‘єр Денис Шмигаль.

«Були влучання в енергоооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях. У деяких регіонах вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій. Рятувальники вже працюють над ліквідацією наслідків атаки, аби повернути світло в кожну домівку», – захначив він.

5 грудня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Повітряна тривога тривала три години. Пізніше стало відомо про влучання по енергоінфраструктурі та одну постраждалу людину в Одесі. У місті знеструмлені всі насосні станції та резервні лінії, відсутнє водопостачання. Всі міські котельні зупинені.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG