Доступність посилання

ТОП новини

Механізми «провалу» Росії: сім критеріїв оцінки ефективності ведення Кремлем війни проти України


Українські бійці відстежують ціль із американської зенітно-ракетної установки Stinger на передовій у Запорізькій області. Україна, 28 травня 2024 року
Українські бійці відстежують ціль із американської зенітно-ракетної установки Stinger на передовій у Запорізькій області. Україна, 28 травня 2024 року

«Це дослідження того, як Росія може розглядати «успіх» в Україні у 2024 році. Воно проведене, щоб допомогти Україні та НАТО побудувати кампанії, які б гарантували, що Росія не досягне своїх цілей», написав у мережі Х генерал-майор австралійської армії у відставці Мік Раян, представляючи свій аналіз.

Раян проаналізував ситуацію, відповідно до семи вимірів успіху, які він раніше запропонував для оцінки російської військової кампанії в Україні, щоб оцінити чи досягла Росія своїх цілей, пише Голос Америки.

Для підготовки цього аналізу Мік Раян вивчав ситуацію на місці, перебуваючи в Україні.

Дослідження генерала Раяна допомагають зрозуміти:

  • яким бачить Росія свій воєнний успіх в Україні у найближчі місяці.
  • якими є ключові уявлення Росії про те, як досягти стратегічного успіху у війні.
  • що допоможе створити механізми, які б завдали поразки Росії в реалізації її планів захоплення України у 2024 році.

Мік Раян, генерал-майор австралійської армії у відставці, аналітик вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень
Мік Раян, генерал-майор австралійської армії у відставці, аналітик вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень

Після боїв за Херсон, потім за Бахмут, після тих потужних ударів у відповідь, які Росія отримала у перший рік війни, впродовж наступного вона була зайнята відновленням своїх збройних сил. І хоча деякі експерти підрахували, що для повного відновлення своїх втрат в Україні Росії може знадобитися 5-10 років, каже генерал Мік Раян, «цього тижня офіційний представник США надав оновлену оцінку, яка каже, що Росія зараз майже повністю відновилася».

«Затрати не дали бажаного»

Російські війська не змогли повністю використати брак живої сили в українців

«Враховуючи, що співвідношення сил, особливо в живій та вогневій силі, загалом сприяло їм (росіянам ред.), вони мали військовий потенціал, щоб досягти значно більшого, ніж досягли дотепер», – зазначив Раян, підсумовуючи свій аналіз у мережі Х.

Тож, у війні в Україні росіяни не отримали належної віддачі, у порівнянні до своїх вкладень в обладнання і військовий персонал у 2024 році, зауважує Мік Раян.

Зокрема, «російські війська не змогли повністю використати брак живої сили в українців та брак вогневих засобів у 2024 році», - каже він, додавши, що колись у майбутньому останні шість місяців можливо будуть виглядати як «найкраща можливість для Росії досягти значних успіхів на полі бою», які вона згодом могла б використати для потужнішого політичного та дипломатичного тиску на Україну з метою досягнення поступок.

Вояки 148-ї окремої артилерійської бригади цілять з гаубиці М777 по російській техніці. Донеччина, 1 травня 2024 року
Вояки 148-ї окремої артилерійської бригади цілять з гаубиці М777 по російській техніці. Донеччина, 1 травня 2024 року

Втім, неспроможність Росії повною мірою реалізувати потенціал її переваг в артилерії, радіоелектронній боротьбі, живій силі, промисловому виробництві та дедалі частіше – в безпілотниках, на думку Раяна, «свідчить про недоліки у професійності їхніх військ і лідерів на полі бою», а також загалом про недоліки в організації та керівництві російської військової кампанії в Україні.

Водночас Раян визнає, що Росія продемонструвала здатність вчитися та вдосконалюватися за останні півтора року війни, й суттєво покращила промислове забезпечення військових дій та збільшила розміри військового контингенту в Україні.

Втім, така адаптація не призвела до перелому у війні, а радше лише до «незначних переваг на полі бою, які є непропорційними до величезних втрат у живій силі та обладнанні, до яких вони (росіяни ред.) змушені вдаватися».

Оцінка ефективності кампанії Кремля

Раян проаналізуав ситуацію, відповідно до семи критеріїв успіху, які він раніше запропонував для оцінки російської військової кампанії в Україні.

Підполковник Мік Раян (праворуч) та полковник Тео Влеуглес починають копати фундамент для Австралійського центру підготовки навичок в Таріні, вересень 2006 р.
Підполковник Мік Раян (праворуч) та полковник Тео Влеуглес починають копати фундамент для Австралійського центру підготовки навичок в Таріні, вересень 2006 р.

Перший критерій – це здатність Росії нейтралізувати стратегічні ударні комплекси та дії України, які вона дедалі більш потужно використовує для завдання військової та політичної шкоди Росії, включно з ударами по Чорноморському флоту, нафтопереробних потужностях, стратегічних авіабазах тощо. За висновками Раяна, Росія показала свою нездатність нейтралізувати стратегічні ударні можливості України.

Щодо другого критерію – здатності Росії знищувати українські тактичні та оперативні сухопутні мобільні резерви – то Росія досягла часткового успіху у виснаженні українських сил у 2024 році.

Втім, вважає Раян, з огляду на нерівне співвідношення сил, вона могла б краще використати свої переваги на полі бою. Також це сталося великою мірою через тривалу дискусію в уряді щодо мобілізації та несвоєчасне надходження західної військової допомоги.

Третій критерій, за словами військового, це захоплення Росією додаткових українських територій. Попри досягнення Росією успіху на багатьох напрямках просування з початку 2024 року, вона не реалізувала повною мірою переваги, яких могла б досягти більш скоординована, якісніша та краще керована російська армія проти меншого, гірше оснащеного противника, підсумовує аналітик.

Четвертим критерієм є здатність Росії зменшити кількість і вплив українських ударів по Криму, по тамтешнім штабам, аеродромам та логістичні центрам, оскільки це припиняє кампанію, в якій українці досягли успіху. Тим часом Росія тут зазнала повного провалу без ознак того, що вона зможе змінити цю ситуацію найближчим часом.

Українці не можуть собі дозволити нести рівень втрат, з яким мириться Росія

«Крим також є життєво важливим тиловим центром для російських військово-морських і сухопутних сил. Тому, зробити Крим непридатним для російських збройних сил є метою України», пише в дослідження Раян.

П’ятим критерієм Раян вважає здатність Росії захопити в полон або знищити українських військовослужбовців, адже українці не можуть собі дозволити нести рівень втрат, з яким може миритися Росія. Попри періодичне потрапляння в полон певної кількості українських військових, а також попри успіхи Росії у виснаженні Збройних Сил України в цілому, вона не досягла цієї мети, каже аналітик.

Нещодавно озвучені президентом Зеленським цифри, згідно з якими на одного загиблого українця припадає 8 вбитих росіян, навіть якщо вони перебільшені, є «суттєвими», наголошує генерал у відставці.

Могили російських військовослужбовців, убитих в Україні. Волгоградська область Росії, 30 березня 2024 р.
Могили російських військовослужбовців, убитих в Україні. Волгоградська область Росії, 30 березня 2024 р.
Це й надалі посилюватиметься повідомленнями про корупцію та зменшуватиме бажання українців служити в армії

Шостим критерієм російського успіху є здатність російської дезінформації та інших операцій впливу порушувати згуртованість українського суспільства та підривати довіру до уряду та армії. Раян визнає, що об’єктивна оцінка цього критерію є доволі складною.

«Це й надалі посилюватиметься повідомленнями про корупцію та зменшуватиме бажання українців служити в армії. Ці зусилля підтримуються російськими «терористичними бомбардуваннями» за допомогою безпілотників, ракет та бомб проти цивільних цілей, які, серед інших цілей, мають на меті змусити українців покинути свою країну», – наголошує генерал Раян.

Втім, на його думку, попри вкрай потужну кампанію дезінформації в Україні, Росії не вдалося досягти значних розколів в українському суспільстві.

Насамкінець, Раян визначає здатність Росії переконати лідерів та громадськість Заходу у тому, що вона досягла успіху у війні, як сьомий критерій успіху.

«Як ми зрозуміли упродовж цієї війни, відчуття успіху або ж його відсутності є життєво важливим, особливо для України», – зауважує він.

Коментуючи здобутки Росії у цій сфері, Раян зазначив, що вона таки «досягла значних успіхів у 2024 році та протягом всієї війни у своїх зусиллях щодо стратегічного впливу. Росія запустила складну міжнародну кампанію, яка охоплює багато аудиторій. Вона пропонує багато уроків для інших агресивних, авторитарних режимів щодо того, як вони можуть діяти в майбутньому. Вона також пропонує багато уроків для демократій щодо того, наскільки вразливими вони є до таких зусиль».

Росія, можливо, втратила свій єдиний великий шанс

Втім, загалом, на думку автора, «Росія може не отримати іншого шансу, подібного до того, який вона мала за останні шість місяців, досягти прогресу у війні».

Адже з огляду на збільшення оборонної підтримки з боку Європи та ухвалення додаткового фінансування для України у США, а також завдяки збільшенню українського оборонного виробництва та здійсненню мобілізації в Україні, Раян вважає, що «Росія, можливо, втратила свій єдиний великий шанс суттєво змінити обставини на землі та в повітрі у цій війні».

«Можливо, у Росії залишилося кілька місяців, коли вони можуть провести наступальні дії проти України, перш ніж вони неминуче досягнуть кульмінації. Але вони значно ближче до кульмінації, ніж до початку своїх поточних наступів.

Повне досягнення цих семи критеріїв успіху у 2024 році виглядає малоймовірним», – підсумував Раян.

Але це дослідження, на думку генерала, мало б допомогти Україні та НАТО подумати про те, як «побудувати свої кампанії, щоб гарантувати, що Росія не досягне своїх цілей».

  • Російська армія втратила близько 506 260 людей особового складу за час повномасштабної війни в Україні, повідомив Генеральний штаб Збройних сил 30 травня.
  • Кремль, як і українська влада, не називають цифри втрат у своїх збройних силах.
  • Наразі російська армія нарощує чисельність військ на Хакрівщині, намагаючись прорвати лінію фронту, а також обстрілює та здійснює локальні атаки майже по всій лінії кордону, намагаючись розтягнути лінію фронту і примусити Україну розосередити Сили оборони.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG