Доступність посилання

ТОП новини

«Бійці на позиціях без ротації, їжі і води». Що відбувається із бригадами ТрО?

Оновлено

Редакція звернулася з офіційним запитом про коментар до керівництва Сил ТрО України
Редакція звернулася з офіційним запитом про коментар до керівництва Сил ТрО України
  • Чому «тероборонівці» просять про допомогу? Які причини та як це виправити?

«Людей катастрофічно не вистачає, що ставить під загрозу виконання завдань на позиціях. Бійці без ротації, їжі та подекуди води»

З проханням про допомогу у висвітленні цих проблем до редакції звернулися бійці батальйону 114 бригади ТрО, які тримають рубежі на Куп'янщині.

Під час підготовки цього ефіру ми дослідили, чи це поодинокі випадки, які описують бійці, чи тенденція у Силах ТРО?

Під час підготовки цього випуску редакція звернулася з офіційним запитом про коментар до керівництва Сил Терборони України, до ОСУВ «Хортиця», якому підпорядкована 114-та бригада, та до командування самої 114-ї бригади.

Камандувач Сил ТрО ЗСУ генерал-майор Ігор Плахута 6 жовтня привітав оборонців України з Днем територіальної оборони. Зокрема, він зазначив:

Ми робимо усе, щоб Сили ТрО ЗСУ стали ще потужнішими, як технічно, так і технологічно
Командувач Плахута

«За час повномасштабного вторгнення наші підрозділи територіальної оборони перетворилися на грізну силу, з якою ворог змушений рахуватися!

Серед вас – десятки Героїв України, сотні нагороджених орденами і медалями. І тисячі тих, чиї подвиги та сміливість ще тільки належить відзначити!

Ми робимо, і робитимемо усе, щоб Сили територіальної оборони Збройних Сил України стали ще потужнішими, як технічно, так і технологічно! Впевнений, що добре підготовлені, озброєні та вмотивовані громадяни своєї країни – найкраща гарантія перемоги і тривалого миру!»

Редакції пообіцяли відповіді на інформаційні запити. Як тільки вони надійдуть – опублікуємо їх в підписі до цього випуску програми, а також на сайті Радіо Свобода.

Про проблеми у ТрО дивіться у програмі Свобода.Ранок:

11 жовтня, після виходу програми в ефір, надійшла відповідь на інформаційний запит від Регіонального управлінні Сил тероборони «Північ»:

«Ситуація в зоні виконання бойових завдань 208-го окремого батальйону 114-ї окремої бригади Сил територіальної оборони є складною, що сьогодні характерно для багатьох ділянок фронту. Основні труднощі пов’язані з нестачею особового складу, зокрема, стрільців. Але водночас 208-й батальйон нещодавно отримав підкріплення військовослужбовцями з інших підрозділів та управління бригади, що дозволило частково стабілізувати ситуацію у цьому питанні. Проблема з доукомплектуванням залишається на порядку денному в Регіональному управлінні Сил територіальної оборони «Північ». З цією метою керівний склад управління та 114-ї бригади вживають всіх необхідних заходів для її вирішення».

Крім того, у Регіональному управлінні Сил ТРО «Північ» прокоментували повідомлення бійців щодо забезпечення. Окремі представники 208-го батальйону 114-ї бригади ТрО скаржилися Радіо Свобода, що бійці батальйону довго перебувають на бойових позиціях, їм не можуть довезти їжу, а воду скидають у пляшках з дронів.

В управлінні Сил ТрО «Північ» на це кажуть, що логістичні шляхи ускладнені через вогневий вплив російських військ. Це ускладнює доставку боєприпасів, води та продовольства.

«У відповідь на ці загрози військовими фахівцями батальйону та бригади розроблено нові маршрути доставки. Також активно використовуються безпілотні літальні апарати для транспортування необхідних ресурсів у бойових умовах… Проблеми, пов’язані із застосуванням противником дронів-камікадзе, також є характерними для цього напрямку. Засобів радіоелектронної боротьби не вистачає. Але з цього питання організовуємо взаємодію з іншими військовими частинами у зоні відповідальності для оптимального використання всіх наявних засобів захисту», – йдеться у відповіді.

У листі до Радіо Свобода регіональне управління Сил територіальної оборони заперечує повідомлення бійців батальйону про зникнення заступника командира батальйону та заступника начальника штабу. Військовослужбовці 208-го батальйону, зокрема, були стурбовані тим, що заступник командира може бути в полоні, оскільки представників штабу нібито відправляли на бойові завдання.

«Ці командири не зникли безвісти і не потрапили до полону. Вони продовжують виконувати свої обов’язки. Складні бойові умови та перебої зі зв’язком іноді впливають на здійснення своєчасної координацією дій», – заявляє командування.

Скарги бійців 208-го батальйону 114-ї бригади ТрО в регіональному управлінні Сил ТрО «Північ» пояснили тривалим перебуванням на бойових позиціях без ротацій та моральним станом особового складу. Там запевняють, що працюють і над цією проблемою:

«Щодо критики, яка оприлюднена в матеріалі від окремих бійців, то вона може бути результатом перевантаження в умовах бойових дій, наслідком психологічного стресу. Варто наголосити, що більшість військовослужбовців 208-го батальйону продовжують виконувати свої обов’язки з гідністю та професіоналізмом. Поодинокі звернення до медіа цих військовослужбовців та їхні коментарі не завжди відображають реальний стан справ у підрозділах».

Радіо Свобода опублікує і інші відповіді на інформаційні запити щодо ситуації у підрозділах ТрО, як тільки вони надійдуть.

Форум

XS
SM
MD
LG