Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Зеленський заявив, що «українське море не терпітиме» флоту Росії


Президент України Володимир Зеленський під час вшанування пам’яті моряків, які віддали життя за Україну в боях з російськими окупантами. Одеса, 7 липня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський під час вшанування пам’яті моряків, які віддали життя за Україну в боях з російськими окупантами. Одеса, 7 липня 2024 року

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Президент України: «Українське море не терпітиме російського флоту»

Військово-морські сили України довели, що «українське море не терпітиме російського флоту», заявив президент Володимир Зеленський 7 липня у день ВМС.

«День Військово-морських сил України. День героїчних воїнів, які довели, що українське море не терпітиме російського флоту й що ворогу не по зубах наша, українська морська піхота», – наголосив Зеленський та опублікував відповідне відео.

Того ж дня в Одесі він розповів новим міністрам оборони та закордонних справ Нідерландів, а також новому міністрові оборони Великої Британії про ситуацію на полі бою.

«Будемо зміцнювати український флот і надалі разом з Британією, разом з Нідерландами – є хороші нові деталі такої нашої співпраці. Говорили і про зміцнення ППО, це наш безумовний пріоритет, і я вдячний за готовність робити наступні кроки – зокрема по F-16», – відзначив Зеленський.

У ВМС України розповіли, чому треба знищити Керченський міст

Для звільнення окупованого Росією Криму потрібно знищити Керченський міст, бо це є «елемент логістики», заявив командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук.

«Кримський міст – це логістичний ланцюг, який працює на агресора, і він має бути знешкоджений. Тому є така ціль, бо по ньому йде постачання, хоч вже і не в таких об'ємах, але він залишається ланцюгом поставок для окупаційних військ Це військова ціль і вона залишається нею», – сказав він.

Неїжпапа наголосив, що «вся військова логістика росіян має бути знищена для перемоги». Більше інформації тут

Україна на самітах НАТО: ретроспектива

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ під час візиту до України. Київ, 29 квітня 2024 року
Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ під час візиту до України. Київ, 29 квітня 2024 року

У Вашингтоні 9–11 липня відбудеться саміт Північноатлантичного альянсу. В ньому візьме участь президент України Володимир Зеленський, але запрошення на вступ до НАТО з цього саміту він не привезе.

А якою взагалі були участь України і обговорення українського питання на ключових самітах НАТО?

Подаємо коротку ретроспективу за понад чверть століття. Читайте і дивіться тут

«Всі кричать Bradley! Треба гаситися»: російські полонені розповіли, як їх відправляють на штурм

Покровський напрямок, очевидно, залишається одним із пріоритетних для російської армії. Український Генштаб щодня фіксує тут чи не найбільшу кількість російських атак.

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» поспілкувалися з екіпажем Bradley 47 окремої механізованої бригади ЗСУ, які допомагають піхоті відбивати російські штурми. А також поговорили з двома військовослужбовцями російської армії, які потрапили в полон. Текстова публікація тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

Чи може Банкова законно звільнити Шмигаля під час воєнного стану?

Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) і прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Київ, 15 березня 2022 року
Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) і прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Київ, 15 березня 2022 року

Голова Верховної ради Руслан Стефанчук анонсував кадрові зміни в уряді. «Наша задача – заповнити уряд», – сказав він 29 червня в ефірі телемарафону. Змін поки не відбувається, хоча справді – низка міністерств вже довгий час функціонують без затверджених керівників. Як от Міністерства культури, молоді та спорту, агрополітики, інфраструктури, Міністерство у справах ветеранів та Міністерство регіональної політики.

Водночас джерела видання «Українська правда» в оточенні президента повідомляють, що він: «втомився від Шмигаля» і нібито це вже вдруге за місяць в ОП замислюються про заміну прем’єра. Але от за законом звільняти прем’єр-міністра під час воєнного стану – не можна.

То чи зупинить закон президента? Чи є якісь правові можливості звільнити голову уряду під час війни? І ким його можуть замінити? Інформацію про це зібрало Радіо Свобода. Про це тут

Слід Королевської. Кому відійшли колишні «Епіцентри» на окупованій частині Запоріжжя та Луганщини?

На початку червня 2022 року російські військові увірвалися до двох гіпермаркетів мережі «Епіцентр» у Херсоні. «Суспільне» повідомляло, що окупанти тримали працівників у заручниках і заявили, що торгівля буде продовжуватися під керівництвом росіян.

Видання наводило пряму мову одного з працівників херсонського «Епіцентру»: «під час зустрічі 2 червня був цивільний, головний, який буде курувати ці магазини. Він сказав, що він з Росії. Прізвище – Якубовський. По батькові – Леонідович».

Як з’ясували «Схеми» (проєкт Радіо Свобода), «Леонідович» виявився бізнесменом, пов’язаним із колишньою народною депутаткою від ОПЗЖ Наталією Королевською, яку з лютого 2023 року розшукують українські правоохоронці, і яка, як виявили журналісти, відтоді пересувається між Дубаєм (ОАЕ) та Москвою.

Матеріал підготовлений у співпраці з виданням «Реальна газета». Читайте і дивіться тут

Борис Тен і його боротьба з русифікацією. До чого тут Путін?

Пам’ятна дошка на будинку в Житомирі, де жив Борис Тен. Світлина 2022 року
Пам’ятна дошка на будинку в Житомирі, де жив Борис Тен. Світлина 2022 року

Борис Тен (1897–1983) передусім відомий як перекладач «Іліади» й «Одіссеї» українською мовою. Однак це була людина різносторонніх інтересів. Один із важливих аспектів його творчості – боротьба за українську мову.

«Путіна й путіністів, звісно, влаштовувала б «справжня «Украина», про яку іронічну відгукувався Борис Тен. «Украина», в якій би панувала російська мова та насаджувалася російська культура», – зазначає професор Петро Кралюк. Його статтю читайте тут

«Помирали без води і їжі». Путіна, Шойгу та Герасимова звинувачують у голоді в Маріуполі (відеосвідчення)

Міжнародна правозахисна компанія Global Rights Compliance провела розслідування й дійшла висновку, що Росія планувала захопити Маріуполь без жалю до його цивільного населення. Позбавивши жителів питної води та їжі, а також електро- та газопостачання, політичне й військове керівництво РФ створило у місті штучний голод, стверджують юристи.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» зібрав свідчення маріупольців про те, як вони потрапляли під обстріли біля криниць з прісною водою, їли голубів та чули стогін людей, які помирали «від голоду та поранень» під завалами розбомблених будинків. Текстова публікація тут

Підпалив один із найсучасніших ракетних катерів та викрав таємні документи: на бік України перейшов ще один військовий РФ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України на пресконференції в Києві вперше розповіло про спецоперацію з кодовою назвою «Рибалка» та представило нового рекрута Легіону «Свобода Росії» на позивний «Гога» – військового РФ, який під час війни добровільно перейшов на бік України.

Минулі 11 років «Гога» був старшиною та матросом у Балтійському флоті РФ, мав допуск до держтаємниці. Хотів звільнитися через початок війни РФ проти України, та каже, що керівництво рапорт не погоджувало. Відтак у 2023 році «Гога» звернувся до проєкту ГУР МОУ «Хочу жить» – для переходу на український бік – а також до Легіону «Свобода Росії». Більше інформації тут

«Його побили – й він став лежачим». Доля бійців «Азову» в російському полоні

Повертати з російського полону військових бригади «Азов» особливо складно. Про це нещодавно заявив представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони Андрій Юсов.

Під час обміну, що відбувся 25 червня 2024 року, вдалося повернути понад 50 українських бійців різних підрозділів, які вийшли із заводу «Азовсталь». Утім, «азовців» серед них не було.

Скільки військових цієї бригади досі утримують у Росії та хто може вплинути на Кремль, щоб той погодився на їхній обмін? Про це у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я». Текстова публікація тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

«Треба готуватися до війни на 10 років»: Олег Сенцов розповів про бої, втрати і фільм «Реал»

Новий документальний фільм Олега Сенцова «Реал» презентували на міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах (Чехія). Цю стрічку Сенцов зафільмував випадково, увімкнувши тактичну камеру у себе на шоломі під час бою на Півдні України минулого літа. Він триває 90 хвилин і не має жодної монтажної склейки.

«Ми хотіли показати правдиву війну. Вона саме така», – пояснює Сенцов.

Радіо Свобода зустрілось із режисером і оборонцем України перед прем'єрою. Олег Сенцов розповів про те, як це – іти на штурм і втрачати побратимів. Він має свій погляд на те, коли закінчиться війна, чого варто очікувати від Заходу, а також на перспективи демобілізації для тих, хто воює вже третій рік без перерви. Текстова публікація тут

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG