Доступність посилання

ТОП новини

«Де ходять обіцяні гроші?» Охоронці неба не отримують виплати за бойові


Військовослужбовці, які захищають українське небо, намагаються дізнатись, де їхні виплати за бойові
Військовослужбовці, які захищають українське небо, намагаються дізнатись, де їхні виплати за бойові

Тернопільська область – Захищають небо, але не отримують належної грошової винагороди. Військовослужбовці військової частини А4912, яка перебуває в підпорядкуванні Районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Тернопільській області (РТЦК та СП), розповіли Радіо Свобода, що їм не виплачують 30 тисяч гривень, передбачених Кабміном. І це триває протягом трьох місяців. Вони звертались і до штабу Оперативного командування Сухопутних військ ЗСУ, і до РТЦК, і на гарячу лінію. Але на їхні заяви не реагують.

З 25 січня цього року військовослужбовці 2-го і 3-го зенітно-кулеметних взводів 1-ї зенітно-кулеметної роти військової частини А4912 виконують спеціальні бойові завдання і захищають українське небо від обстрілів Росії на різних вогневих позиціях.

Більшість військових, які служать у цьому підрозділі, пройшли бойовий шлях на фронті і визнані обмежено придатними до служби через важкі поранення, контузії, захворювання. Середній вік воїнів – 40 років.

Військовослужбовці охоче розповідають про себе і ті проблеми, з якими вони зіштовхнулись за п'ять місяців на новій службі у Тернопільській області.

Молодший сержант Петро Березюк має бойовий досвід ще з 2014 року. Коли почалась повномасштабна війна Росії проти України, працював водієм на міжнародних перевезеннях і міг не повертатись в Україну, але обов'язок переважив. Вдома була велика дискусія, проте бажання допомогти країні перемогло, зауважує воїн. Він воював у складі 53-ої окремої механізованої бригади.

Мав перелом гомілки, пошкодження нервів і ходжу, шкутильгаючи
Петро Березюк

«24 лютого мені якраз віза прийшла, але я її відклав і вже 2 березня мобілізувався і попрямував просто у Волноваху. У підрозділі 53-ої бригади воював 8 місяців. Поранення отримав у районі Бахмута. Ми виконували бойове завдання, і в групі був 57-річний чоловік, який залишився позаду. Не витримав темпу. Я залишив групу на позиції і повернувся по нього. І в той момент, коли він перебігав дорогу, а я був замикаючий, мене і «впіймав» снайпер. Мав перелом гомілки, пошкодження нервів і ходжу, шкутильгаючи. Так і буде вже. Зі східного напрямку після поранення був переведений у цей батальйон», – розповідає Петро Березюк.

Сержант Дмитро Пашкевич
Сержант Дмитро Пашкевич

Ситуація обурює воїнів

Шостий місяць цей підрозділ охороняє українське небо від ворожих обстрілів. У перші місяці воїни отримували грошові виплати – 30 тисяч гривень, окрім зарплати, згідно з постановою Кабміну від 9 серпня 2023 року «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану»: «військовослужбовцям, які здійснюють бойові (спеціальні) завдання у період здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 30000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання таких завдань». Виплата додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

Третій місяць, як не виплачують за бойові
Дмитро Пашкевич

«Де ходять гроші, які нам мали перерахувати? Чи хтось десь забув якусь довідку підписати, чи що? Нас це дуже обурює, бо ж якщо ми з нашого боку не будемо робити свою роботу, буде біда. Тут є військові, яких не ТЦК притягнув, а люди прийшли добровільно і вмотивовані. Командир запевняє, що всі документи на виплату скеровані», – кажуть воїни, з якими спілкувалось Радіо Свобода.

На гарячій лінії військовим лиш повідомляють, що зафіксували і взяли в роботу їхнє звернення.

«Це у моєму житті друга війна після Афганської. Вже з інвалідністю пішов воювати на початку квітня 2022 року. 28-й місяць я на війні. Потрапив у 35-й окремий стрілецький батальйон, тобто в піхоту, і всі напрямки пройшов важких боїв. І у цій війні теж отримав поранення, мене визнали обмежено придатним. Від 16 січня 2024 року я у цьому підрозділі. Вже буде третій місяць, як не виплачують за бойові», – говорить сержант Дмитро Пашкевич.

Я зі своєї зарплати повинен купувати пальне
Степан Андріюк

Кожна повітряна тривога – і військовослужбовці вже на бойовому завданні, як вдень, так і вночі. Ба більше, кажуть, виконують завдання на службових автомобілях, які потребують постійного ремонту, недостатньо пального. Тому купують його і за власні гроші.

«Такі ж підрозділи, як наш, вчасно отримують грошові виплати. І мають краще забезпечення. Я двічі телефонував на гарячу лінію. Сказали, що щось накрутив РТЦК Тернопільщини або ж Повітряне командування «Захід», – говорить 23-річний військовослужбовець Степан Андріюк.

Військовослужбовець Степан Андріюк
Військовослужбовець Степан Андріюк

Виплатити заборгованість за три місяці і поліпшити технічне забезпечення, а саме змінити норми щодо виділення пального (воїни купують пальне, оскільки його використання не відповідає нормам списання в дійсності, тому що позиції розташовані на великій відстані), а ще належно і з повагою ставитись до воїнів із обмеженою придатністю – це те, чого вимагають військовослужбовці.

Я зі своєї зарплати повинен купувати пальне
Степан Андріюк

«Мені не дають бойові гроші і виходить, що я зі своєї зарплати 20 тисяч повинен купувати пальне. Це півтори тисячі з кожного на місяць», – наголосив Степан Андріюк.

У Повітряному командуванні «Захід» повідомили Радіо Свобода, що жодного стосунку до цього військового підрозділу не мають.

Полювання за шахедами
Полювання за шахедами

Тернопільська військова адміністрація доволі часто подає інформацію про те, скільки автомобілів, старлінків, тепловізорів купили для новоствореного зенітно-кулеметного батальйону. Однак невідомо, для якого конкретно підрозділу, адже військовослужбовці 2 і 3 зенітно-кулеметних взводів зараз мають проблеми з технічним забезпеченням.

Зенітно-кулеметні батальйони створені у регіонах за дорученням президента України з метою захисту критичної інфраструктури від російських дронів. До слова, командувач військ Оперативного командування «Захід» Володимир Шведюк разом з виконувачем обов'язків Тернопільської ОВА Володимиром Важинським два місяці тому оглядали роботу та укомплектування зенітно-кулеметного батальйону Тернопільщини. І оцінили високо.

Бійці 38-го зенітно-ракетного полку на полюванні за «шахедами»
Бійці 38-го зенітно-ракетного полку на полюванні за «шахедами»

Завдання захищати соціальні права, берегти та мотивувати особовий склад покладено на багатьох військових посадовців. Від рівня їх професійності та компетентності залежить морально-психологічний клімат у військовому колективі. Якщо йде мова про грошове забезпечення військовослужбовців, переконані бійці, то це відповідальність посадовців кадрових і фінансових органів, а також командира і його безпосереднього начальника.

Радіо Свобода скерувало два запити у Тернопільський обласний ТЦК і Тернопільську військову адміністрацію з проханням пояснити, чому військовослужбовцям цього підрозділу не виплачують протягом трьох місяців грошову виплату 30 тисяч гривень, хто саме заблокував ці виплати, на якому посадовому рівні.

На час публікації матеріалу Радіо Свобода ще не отримало відповіді на запити.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

Форум

XS
SM
MD
LG