Доступність посилання

ТОП новини

«В Оріхові відчувають успіхи ЗСУ»: чи можливі штурми на Запоріжжі?


Знищена військова техніка неподалік села Роботине
Знищена військова техніка неподалік села Роботине

Українські військові просунулися на північ від села Дорожнянка, що на Оріхівському напрямку Запорізької області, повідомили днями в американському Інституті вивчення війни.

За даними аналітиків, українські сили просунулися у західній частині Запорізької області на тлі продовження російських наземних атак у цьому районі. Бої тривали поблизу Роботиного, Малої Токмачки та Вербового. Також в Інституті вивчення війни зазначили, що на ділянці кордону Донецької та Запорізької області російська армія активізувала наступальні дії.

Що відбувається на Оріхівському напрямку? Як бойові дії у Запорізькій області впливають на життя у прифронтових громадах по обидва боки від лінії зіткнення? Як можуть розвиватися події на цій ділянці фртонту надалі? Про це у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні 17 липня повідомив про безуспішні штурми російськими військами позицій ЗСУ на Оріхівському напрямку – в районі Марфополя, Малої Токмачки та Новоандріївки. Бойові зіткнення поблизу цих населених пунктів, а також Роботиного, відбуваються регулярно.

Співзасновник та аналітик проєкту DeepState Роман Погорілий розповів «Новинам Приазов'я», що ситуація на Запорізькому напрямку залишається складною. Російські військові все одно намагаються просуватися на цій ділянці фронту.

Знищена бронетехніка на позиціях ЗСУ в с. Роботине, Запорізька область, грудень 2023 року
Знищена бронетехніка на позиціях ЗСУ в с. Роботине, Запорізька область, грудень 2023 року

«Якщо згадувати той самий район Роботиного, там, можна сказати, суцільний «сіряк», ведуться бойові дії, ми бачимо, як московити (військові РФ – ред.) неодноразово здійснюють штурми на тих своїх мопедах, мотоциклах, ведуть банзай-атаки. Відповідно, вони не залишають спроб закріпитися, але правда в тому, що вони зрівняли з землею цей населений пункт і там закріплятися, десь ховатися в тих руїнах, їм надскладно. Наші бійці одразу наносять вогневе ураження по противнику там – працює артилерія, скидають дрони. Вони (армія РФ – ред.) обходять Роботинський виступ, намагаються якось просунутися не тільки зі сторони Роботиного, а й зі сторони Вербового, Новопокровки. Цей тиск продовжується, весь цей потенціал, який вони там зібрали, вони стирають, стирають, стирають, тому ситуація тут досить складна залишається», – зауважив він.

«Штурми та контрнаступ неможливі»

Російська армія має ще достатньо сил для атак на Запорізькому напрямку, каже аналітик. Про значне просування українських військ поки що не йдеться.

Єдине, що може зараз бути – це якісь позиційні, локальні просування і вони є
Роман Погорілий

«Нам би стримати весь цей натиск, який здійснюють військові РФ. Якщо говорити про район Роботиного, зараз можна побачити, як вони лізуть і лізуть, як зомбі, як таргани. Тобто тут навіть якось перспективи бачити складно. Нам треба стерти весь потенціал, який вони зараз кидають на нас. Проводити штурми та контрнаступи зараз неможливо. Єдине, що може зараз бути – це якісь позиційні, локальні просування, і вони є, коли Сили оборони бачать якусь можливість, сприятливу обстановку для покращення тактичного положення», – зазначив оглядач.

Українській армії потрібно більше сил і засобів для успіхів у цьому регіоні, а також знищити потенціал російських військових, додав Погорілий.

Роман Погорілий
Роман Погорілий

«Тут уже багато аспектів, які на сьогодні неможливо реалізувати. У нас немає засобів в достатній кількості. Необхідні снаряди артилерійські, які зачистять територію, необхідні дрони, які проведуть розвідку, необхідні боєприпаси, які там будуть використовуватися на тій самій техніці. Необхідна техніка, яка буде вогневою підтримкою піхоти», – наголосив оглядач.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Оріхів: «люди чекають на перемогу»

«Новини Приазовʼя» поцікавились, як бойові дії у Запорізькій області впливають на життя у прифронтових громадах по обидва боки від лінії розмежування.

Начальник Оріхівської міської військової адміністрації Микола Вініченко розповів, що порівняно з 2023 роком багато людей виїхало з міста. До повномасштабного вторгнення в Оріхові проживали понад 14 тисяч жителів, зараз залишаються менше тисячі. Гуманітарна ситуація у місті стабільна, запевняє начальник адміністрації.

Ситуація на фронті безпосередньо впливає на життя мирних мешканців в Оріхові, розповідає Вініченко.

Оріхів Запорізької області після обстрілу
Оріхів Запорізької області після обстрілу
Десь з пів року назад, коли обстрілювали активно КАБами, зараз по місту КАБи не прилітають
Микола Вініченко

«На даний час успіхи наших військових відчуваються. Порівняно десь із пів року назад, коли обстрілювали активно КАБами, зараз по місту КАБи не прилітають. Вони, правда, прилітають по прифронтовим селам більше, на лінії розмежування, там, де ідуть активні бойові дії. Звісно, що люди хочуть, щоб вже закінчились обстріли міста. Але більшість людей хочуть, щоб була перемога. Вони її чекають», – розповів голова адміністрації.

Відстань від Оріхова до російських позицій менш як 10 км, зазначив він. У місті переважно залишаються люди, яким за 60 років, їм пропонують евакуацію. Але більшість залишаються попри пропозиції оселитися в гуртожитках чи шелтерах у Запоріжжі, Миргороді, на заході Україні. Посадовець також розповів, що зараз відновлення міста не відбувається, оскільки воно перебуває під постійними обстрілами. І нагадав, що місто зруйновано на 95%.

«Гинуть цивільні»

Пологівський міський голова Юрій Коноваленко зазначив, що ця громада розташована у зоні бойових дій, а деякі села – безпосередньо на лінії фронту. Тому безпекова ситуація там дуже складна.

Юрій Коноваленко
Юрій Коноваленко

«Оскільки окупанти базуються по покинутих хатах, звідки люди виїхали, то ця територія попадає під зустрічний обстріл. І є випадки загибелі наших жителів, в селі Новофедорівка особливо. Що стосується села Вербове, то там жителів залишилося зовсім мало – близько 20 осіб з 300, які проживали до початку війни. В цих селах немає ні зв'язку, ні електроенергії, я не кажу вже про воду», – розповів він.

Ситуація в окупованих Пологах важка не лише через війну, а й через погоду, розповідає міський голова. Зокрема, сильні морози знищили урожаї, а після цього в регіоні була посуха. За його даними, зараз в місті живуть близько 4 тисяч людей –​ на противагу​ 20 тисячам, які мешкали до повномасштабного вторгнення.

«Пожежі – це є звичайне явище. Люди страждають від цих пожеж, намагаються самі гасити. Особливо ніхто не виїжджає, нічого не гасить. Через це люди отримують опіки, ситуація пожежонебезпечна і дуже складна», – додав Коноваленко.

Місто Пологи Запорізької області після обстрілів на початку окупації
Місто Пологи Запорізької області після обстрілів на початку окупації

Російські військові присутні у громаді постійно, каже він. Деяким місцевим жителям все ще вдається виїжджати звідти.

В бік Малої Токмачки за останній час виїхало досить багато людей
Юрій Коноваленко

«Після того, як наші війська завдяки дронам, які долітають до них по будинках, хатах, знищують їх, вони (військові РФ – ред.) перебираються в посадки, укріплення. Після цього їх на певний період стає менше. Потім, мабуть, відбувається якась ротація, і їхня кількість знову додається. Тому буває таке, що люди повідомляють через родичів, що начебто день-два їх немає, потім заїхали знову, зайняли якісь будинки. З деяких сіл, наприклад, Новофедорівки, коли воно стало практично лінією фронту, в бік Малої Токмачки за останній час виїхало досить багато людей – за останні два тижні понад десять осіб виїхало і серед них, на щастя, сім'я з чотирма дітьми», – повідомив міський голова.

«Потрібні потужні удари з повітря»

Як можуть розвиватися події на запорізькому напрямку надалі «Новинам Приазовʼя» розповів майор запасу Національної гвардії України Олексій Гетьман. За його словами, зараз дії українських військових зосереджені, перш за все, на обороні. Говорити про можливості для наступу поки що зарано.

Олексій Гетьман
Олексій Гетьман

«Напрямок на Токмак, на Роботине, інші місця – це те, де ми робимо, робили наші наступальні дії, але без підтримки з повітря, без необхідної кількості техніки, яка у нас мала б бути. Цей наступ не можна вважати вдалим. Було просування, але ми вперлися в «лінію Суровікіна» так звану – це глибоко ешелоновані фортифікації», – нагадав він.

Подолати ці фортифікації без потужних ударів з повітря, без великої кількості артилерії нам буде ну не то що вкрай важко, просто неможливо
Олексій Гетьман

Тому, зазначив експерт, казати про якісь суттєві перспективи передчасно, оскільки армія РФ навряд чи погіршила свої фортифікації, а швидше за все, тільки покращила, вважає Гетьман.

«Неможливо без ударів з повітря, без ударів потужними бомбами, потужними ракетами, просто піхотою взяти залізобетонні укріплення, де бліндажі навіть не у два поверхи, а в три поверхи під землю. Тобто там дуже серйозні фортифікації. Ми всі хочемо бути оптимістами, але давайте все ж таки будемо ближче до реалізму. Подолати ці фортифікації без потужних ударів з повітря, без великої кількості артилерії нам буде ну не то що вкрай важко, просто неможливо. Тим більше вороги в обороні будуть переважати нас чисельно», – пояснив експерт.

«У РФ 40 тис. найманців щомісяця»

Росія постійно посилює свої війська, розповідає Гетьман. Він каже, що окупанти щомісячно мобілізують на війну шляхом рекрутингу від 25 до 40 тисяч найманців.

«Вони йдуть воювати за гроші. Там пропонуються доволі великі заробітні плати, там навіть розпочато процес – «приведи до військкомату друга і отримаєш винагороду за це». Тому ресурсів в них поки що вистачає, і до 8 вересня вони навряд чи будуть оголошувати додаткову мобілізацію Бо 8-го будуть місцеві вибори в Росії, і до цього навряд чи будуть якісь мобілізаційні рухи. А от вже в середині вересня вони можуть оголосити чи повністю, чи часткову мобілізацію, і значно підсилити свої війська», – припустив Гетьман.

Російська мобілізація в анексованому Криму, 2022 рік
Російська мобілізація в анексованому Криму, 2022 рік

Південний напрямок є найбільш перспективним для наступного контрнаступу українських військ, втім, наразі це завдання – надскладне, додав військовий експерт.

«Наскільки нам вдасться зробити щось суттєве, багато залежить від того, наскільки росіяни там зосередять сил та засобів, яка в нас буде зброя і як буде відбуватися мобілізація. Бо без людей, навіть з дуже доброю зброєю, просуватися десь – вкрай важко. Зазвичай треба, щоб наступальна армія переважала чисельно тих, хто обороняється. А в нас буде навпаки, бо росіян кратно більше поки що, ніж наших військовослужбовців на лінії фронту. Я розумію бажання звільнити Крим, пройти до Азовського узбережжя, відрізати росіян логістично від їхнього південного угрупування. Але зробити це буде вкрай важко», – наголосив він.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • В Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.
  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

XS
SM
MD
LG