Доступність посилання

ТОП новини

«Найнебезпечніше місце» України: чому російська армія обстрілює ракетами С-300 Снігурівку на Миколаївщині


У Снігуровці залишаються великі заміновані території
У Снігуровці залишаються великі заміновані території

Яка ситуація у Снігурівці Миколаївської області, звільненої від російських загарбників майже пів року тому? Чи повертаються туди жителі? В яких умовах зараз живе місцеве населення? Чому Снігурівку знов активно обстрілюють російські війська та коли це може припинитися, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • Російські військові окупували Снігурівську громаду Миколаївської області 19 березня 2022 року. Окупація тривала 8 місяців, люди жили без водопостачання, електрики та газу.
  • 10 листопада 2022 року Снігурівку деокупували Збройні сили України. З того часу російські військові постійно обстрілюють Снігурівку, руйнують інфрастуктурні об'єкти та будинки цивільних.
  • 16 квітня цього року, на Великдень, війська РФ обстріляли житлові будинки Снігурівки з зенітно-ракетних систем С-300, повідомляла Миколаївська ОВА. Внаслідок обстрілу загинули два підлітки 2005 року народження, були пошкоджені навчальні заклади, лікарня, будинок культури та житлові будинки, сказано в повідомленні.

«Прилетіло по місту 10 ракет»

Начальник військової адміністрації Снігурівської територіальної громади Іван Кухта розповів «Новинам Приазовʼя», що 16 квітня по місту прилетіло 10 ракет С-300. За його словами, в цілому в місті «тисячі руйнувань».

Івн Кухта
Івн Кухта

«Ми продовжуємо фіксувати та складати акти обстеження. Актуємо за присутності власника, коли власник приїде сюди та напише заяву. Тому, я думаю, тривалий час будемо обстежувати», – каже Кухта.

Він зазначив, що зараз у громаді вже відновлено електро- та водопостачання. Виключенням є село Безіменне. Через велику кількість замінувань там неможливо відновити комунікації, а люди не почуваються в безпеці. Наразі в громаді живе близько 13 тис. мешканців, повідомив начальник адміністрації.

Доки не вщухнуть на лівому березі бойові дії, доки не стане там українська влада, у нас буде небезпечно
Іван Кухта

«Близько 5 тисяч повернулися до нашої територіальної громади (після деокупації – ред.). Але через останні обстріли 16 квітня та після, звісно, мешканці налякані. Тому, я думаю, доки не вщухнуть на лівому березі (Херсонщини – ред.) бойові дії, доки не стане там українська влада, у нас буде небезпечно», – вважає посадовець.

Він також розповів, що у місті досі немає автобусного сполучення, проте відновлено роботу залізничних перевезень: «Я звернувся до одеської залізниці та вони дуже швидко створили новий маршрут Снігурівка-Миколаїв. Ціна квитка близько 30 грн. Я думаю, що це дуже гарно для людей, які працюють в Миколаєві, їздять за документами. Сполучення є».

Наслідки російської окупації у Снігурівці, 3 грудня 2022 року
Наслідки російської окупації у Снігурівці, 3 грудня 2022 року

Кухта наголосив, що зараз Снігурівська громада залишається небезпечним місцем. Співробітники ДСНС постійно працюють над розмінуванням територій.

Снігурівка залишається і, я думаю, тривалий час ще буде залишатися дуже небезпечним місцем
Іван Кухта

«Ми робимо все для того, щоб люди відчували себе у безпеці, щоб комфортне життя було. Світло є, вода є, місто, на мою думку, прибирається, воно охайне. Снігурівка залишається і, я думаю, тривалий час ще буде залишатися дуже небезпечним місцем через руйнування та знаходження в Снігурівській територіальній громаді вибухонебезпечних предметів. На превеликий жаль, не маючи потужностей, взагалі механізованих потужностей з розмінування, розмінування буде тривати тривалий час. Скільки це буде, не знаю», – зазначив він.

«Було дуже страшно»

«Новини Приазовʼя» розпитали жителів Снігурівки про останній масштабний обстріл міста 16 квітня.

Жителька Снігуровки Галина
Жителька Снігуровки Галина
Було дуже страшно, я, звичайно, плакала. На дах почали каміння падати. Думали, що все
Жителька Снігуровки Галина

«Готувалися до Великодня, думали, що все буде добре. Такий вибух був, ми швидко підхопилися, вибігли в коридор. Почало летіти каміння в хату, земля, вікна повискакували, двері повибивало, у стінці осколок застряг металевий. Було дуже страшно, я, звичайно, плакала. На дах почали каміння падати. Думали, що все. Потім вийшли, побачили ці великі три ями. Двері були вибиті, валялися аж на дорозі», – згадала жителька Снігурівки Галина.

За її словами, наразі в місті немає обладнаних бомбосховищ та укриттів: «Куди нам заховатися, якщо тривога, куди нам йти? Нема куди. За що вони нас вбивають, що ми їм зробили, ми не розуміємо».

Інший житель Снігурівки Віктор розповів, що в місті також є проблеми з роботою. Жителі періодично отримують гуманітарну допомогу.

Житель Снігурівки Віктор
Житель Снігурівки Віктор

«Остання була – тільки хліб, по буханці на людину, ще консерви давали чи квасольку. Раз на тиждень хліб дають, а гуманітарку раз на місяць», – каже чоловік.

Він також згадав, що під час окупації російські військові грабували помешкання місцевих жителів.

«І через вікна лазили, і двері повивертали, повитягували в людей і з підвалів все. І телевізори, і меблі, і машинки, і просто одяг. Вони в мене якимось чином пластмасове вікно відкрили, всі тумбочки, все повивертали. Там в основному все вже було вивезено», – розповів житель Снігурівки.

«Роки на розмінування та відновлення»

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім стверджує, що у Снігурівці є облаштовані місця, де люди можуть переховуватися під час обстрілів.

Віталій Кім
Віталій Кім

«Всі знають де вони знаходяться, вони облаштовані. Ситуація на зараз покращується. Через те, що деокупували всю правобережну частину Дніпра, прильотів набагато менше», запевняє голова ОВА.

За словами Кіма, попри процес розмінування, у Снігурівці дійсно залишається загроза для місцевого населення. Очільник області каже, що на відновлення та розмінування міста підуть роки.

«Це залежить від місцевого самоврядування, іноземних партнерів та як будуть просуватися роботи. Зараз ця процедура йде, дуже багато залучено людей до розмінування, але при цьому спрогнозувати чіткі терміни неможливо», зазначив посадовець.

Наслідки обстрілу Снігурівки, травень 2023 року
Наслідки обстрілу Снігурівки, травень 2023 року

У Миколаївській ОВА вже створюють проєкти по відновленню Снігурівки, у пріоритеті критична та соціальна інфраструктура, додав Кім.

«У РФ ще є потенціал»

Полковник Збройних сил України, військовий журналіст Владислав Селезньов вважає, що російські обстріли Снігурівки є частиною ракетного терору всієї України. Експерт зазначив, що для обстрілів цього міста війська РФ використовують реактивну артилерію.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов
Армія РФ переобладнує алгоритм поверхня-поверхня і саме за допомогою цих ракет завдає руйнівних ударів
Владислав Селезньов

«Лінія бойового зіткнення зараз де факто є лінією Дніпра, фактично свою бойову роботу росіяни ведуть з півдня Херсонської області. В основному використовують або реактивну артилерію далекої дальності дії, або ракети комплексу С-300. Вони переобладнують алгоритм на «поверхня-поверхня» і саме за допомогою цих ракет завдають руйнівних ударів по території не лише Снігурівки, а й інших населених пунктів півночі Херсонської та півдня Миколаївської областей», – зазначив він.

Щоб ракетні обстріли міста припинилися, потрібно відсунути російські війська якнайдалі, наголосив Селезньов. Разом з тим він зазначив, що це повністю не захистить українців від російських обстрілів.

«Бо ми знаємо, що у росіян на озброєнні є різні типи крилатих ракет – морського базування «Калібри», повітряного базування Х-555,Х-101, які останнім часом вони використовують. Є наземні комплекси на кшталт «Іскандер-К». Тобто у росіян ще є військовий потенціал щодо ракетного озброєння, який останнім часом вони стали частіше використовувати», – зауважив експерт.

Жителі Снігурівки відновлюють будинки після російських обстрілів, травень 2023 року
Жителі Снігурівки відновлюють будинки після російських обстрілів, травень 2023 року

Він розповів, яке саме озброєння використовують російські окупанти проти України.

«Якщо йдеться про ураження цілі на відстані до 7 км, росіяни використовують міномети 87, 120 калібру. З довгоствольної чи реактивної артилерії росіяни спроможні діяти на відстані до 30 км. Якщо йдеться про реактивну артилерію, то ця відстань може складати до 120 км. Комплекси протиповітряної оборони С-300 можуть вражати цілі на відстані 100-120 км. «Калібри» можуть долати відстань майже у 2 тис. км», – пояснив експерт.

Селезньов додав, що допоки військовий потенціал армії РФ не буде знищено, загроза ракетних атак буде тривати.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG