Доступність посилання

ТОП новини

«Окупанти намагаються викрити все підпілля»: чи залишається спротив у Мелітополі?


Листівки, які члени руху «Зла Мавка» розклеювали в окупованому Мелітополі
Листівки, які члени руху «Зла Мавка» розклеювали в окупованому Мелітополі
Валерія Константинова

Вже близько двох років на тимчасово окупованих територіях України діє рух «Зла Мавка», який зародився у Мелітополі. Він об'єднує жінок на окупованих територіях, які чинять ненасильницький спротив. Попри намагання окупантів придушити його, він продовжує свою діяльність і поширюється на інші регіони.

Одна з активісток руху на умовах анонімності з міркувань безпеки розповіла проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов'я», як зараз чинять спротив на окупованих територіях? Про труднощі активістів та загрози, а також важливість підпілля на захоплених територіях.

Останнім часом через посилення перевірок з боку російських військових чинити спротив на окупованих територіях стає дедалі складніше, зізнається співрозмовниця.

Окупанти не залишають спроб викрити все підпілля. Показові арешти, встановлення величезної кількості камер відеоспостереження, патрулі, обшуки – все це дуже ускладнює спротив. Тож нам доводиться бути вигадливими та шукати нові методи.

Російські військові в окупованій частині Запорізької області, вересень 2022 року
Російські військові в окупованій частині Запорізької області, вересень 2022 року

За словами учасниці «Злої Мавки», якщо раніше можна було просто наклеїти листівку десь на вулиці міста, то зараз «треба діяти креативніше».

Чим більше люди бачать спротив, тим рішуче вони хочуть брати участь у ньому

Саме завдяки цьому наш рух і живе. Ідей ще дуже багато, тому всі спроби російських військ залякати – марні. Попри все люди продовжують приєднуватися до нас, зокрема з Донецької та Луганської областей. Не можу точно відповісти, з чим це повʼязано. Мені здається, що чим більше люди бачать спротив, тим рішуче вони хочуть брати участь у ньому. Розголос про нашу діяльність дуже допомагає.

«Працює система доносів»

Активістка зазначає, що зараз проблемно безпечно спілкуватися між собою. Російські окупанти ретельно відстежують соціальні мережі місцевих жителів, перевіряють телефони та прослуховують розмови.

– На жаль, система доносів працює дуже ефективно. Ті, хто хочуть «вислужитися» перед окупантами, спричиняють неприємності. Як воно працює? Чим голосніше ти будеш кричати «Росія!», активніше розмахувати триколором, тим більше в тебе шансів на «плюшки» від окупантів. Для тих, хто в цьому житті нічого не вмів, – це нагода. А якщо бути великим «патріотом», то є ймовірність отримати високу посаду в окупаційній владі.

Листівки руху в поштових скринях окупованого Криму
Листівки руху в поштових скринях окупованого Криму

«Спротив буде жити до самої деокупації»

Учасниця руху стверджує, що у Мелітополі окупанти роблять все можливе, аби протидіяти спротиву. Діяти там надскладно зараз, каже вона.

– У Мелітополі активістів не менше, але щось робити тут дійсно складно. Росія хоче зробити Мелітополь показовим містом для своєї пропаганди, тому і придушують активістів.

Російський триколор у Мелітополі, жовтень 2022 року
Російський триколор у Мелітополі, жовтень 2022 року

Жінка просить не вірити тій інформаційній картині в місті, яку намагаються показати і нав'язати окупаційні сили.

– Насправді все не такий має вигляд. За фасадом російської пропаганди є дуже багато проблем в місті та регіоні. Спротив живе і буде жити до самої деокупації. Можливо, ви не бачите багато фото з листівками чи проукраїнськими графіті, але це означає тільки те, що змінюються методи протидії окупації.

Пропагандистський меседж про те, що у Мелітополі мешканці пристосувалися жити під Росією, учасниця руху спростувала.

Дуже багато людей виїхало та продовжує виїжджати, тому видається, наче місто адаптувалося і живе. Але ж то не наші люди. Росіяни тут адаптувалися – це правда. Приїжджають зі своїх боліт і дуже тішаться нашим містом. Ми б рекомендували їм валізи далеко не ховати.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG