Доступність посилання

ТОП новини

«Виселяють села, укріплюють мости, заводи, порти». Як окупанти готуються до оборони в захопленому Маріуполі?


Військові експерти називають Маріуполь «фетишем» для Росії
Військові експерти називають Маріуполь «фетишем» для Росії

Чи дійсно російські військові вже готуються до оборони Маріуполя? Як вони укріплюють місто і район? І як це позначається на місцевих жителях? Коли Збройні сили України зможуть звільнити Маріуполь і що їм для цього потрібно? Зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Російські військові в окупованому Маріуполі готуються до оборони та запеклих боїв, вважає радник міського голови Петро Андрющенко. За словами посадовця, російські окупанти продовжують укріплювати мости, заводи «Азовсталь», Металургійний комбінат імені Ілліча, а також маріупольський порт. Він зазначив, що максимальна мілітаризація міста засвідчує те, що «херсонського сценарію» російські військові тут не планують.
  • Також радник мера повідомив, що російські військкомати у Маріуполі оголосили про набір охочих служити в армії РФ за контрактом та розсилають маріупольцям запрошення вступати до навчальних закладів Міністерства оборони Росії.
  • За даними Андрющенка, війська РФ почали будувати захисні укріплення неподалік від Маріуполя. Вони почали зʼявлятися вздовж траси на межі Донецької та Запорізької областей. Між областями окупанти терміново та швидко починають будувати зубодраконні захисні споруди, стверджує посадовець. Їх зводять вздовж траси Маріуполь-Нікольське-Пологи-Оріхів-Запоріжжя.
  • У Маріупольському районі окупанти виселяють ціле село, а на його місці облаштувати базу для російських військових, стверджує Андрющенко.

«Від 25 до 30 тисяч окупантів»

У коментарі «Новинам Приазов’я» Петро Андрющенко розповів, що останнім часом великих рухів сил і засобів російської армії у Маріуполі не спостерігається. За його словами, місто використовується як «військова логістична база». Значну частину сил окупанти перекинули в бік Вугледару та на північ Донецької області, каже радник мера.

Петро Андрющенко
Петро Андрющенко
Техніка здебільшого та, що має забезпечити піхоту, мотопіхотну техніку
Петро Андрющенко

«Загалом на території Маріуполя, Маріупольського району перебувають від 25 до 30 тисяч окупантів. Зрозуміло, що з військовою технікою. Техніка здебільшого та, що має забезпечити піхоту, мотопіхотну техніку, є танки. Й зрозуміло, що система ППО, це основне, що перебуває на території Маріуполя або району», – повідомив Андрющенко.

Він зазначив, що Маріуполь та район загалом «завмер», і повʼязує це з очікуванням окупантами контрнаступу ЗСУ: «Вони поки що не розуміють, з якого боку він буде відбуватися, тому тримають просто резерви на випадок, аби потім швидко перекидати на ту чи іншу ділянку фронту».

«Зуби тракона», які окупанти розташовують у Криму, ілюстраційне фото
«Зуби тракона», які окупанти розташовують у Криму, ілюстраційне фото

Російські військові укріплюються в регіоні «досить потужно», каже радник мера. Він також зауважив, що до будування захисних споруд не залучають місцевих жителів.

Везуть «зуби дракона» поки що з Росії
Петро Андрющенко

«Вони не залучають, бо бояться. Везуть «зуби дракона» поки що з Росії. Почали будувати бетонний завод черговий на території Маріуполя – в самісінькому центрі. Основна продукція там буде – саме «зуби дракона», бетонні укріплення для бліндажів, дотів тощо. Будують впритул до міста, укріплення продовжуються дійсно і в напрямку Донецька, і в напрямку берегової лінії – там, де ніколи взагалі не було», – розповів він.

«Маріупольці продовжують виїжджати»

Жителі Маріуполя продовжують виїжджати з міста, стверджує Андрющенко. Роблять це єдиним доступним шляхом – через територію Росії до країн ЄС і звідти повертаються в Україну.

«Приблизно з усіх, хто виїжджає, 50-60% повертаються в Україну, а ті, хто залишається – 40% приблизно, це люди, які залишаються на території країн ЄС. Поки такий рух ми спостерігаємо», – поділився радник мера.

Окупований Маріуполь, березень 2023 року
Окупований Маріуполь, березень 2023 року

Російські військові за необхідності розташовують свою техніку на подвір'ях будинків цивільних жителів, додав він. Техніка встановлюється, залежно від населеного пункту, віддаленості від лінії фронту, все частіше її розташовують впритул до цивільної забудови, зазначає радник міського голови.

Техніка стоїть просто на подвір'ях людей, живий щит нікуди не подівся
Петро Андрющенко

«Наприклад, селище Малоянисоль дуже близько до лінії фронту, тому техніка там стоїть просто на подвір'ях людей. Це є таке. Живий щит нікуди не подівся», – каже Андрющенко.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Почуваються впевнено»

Керівник «Маріупольського телебачення» Микола Осиченко розповів, що російські військові й ті, хто приїхав з Росії працювати у Маріуполь, почуваються впевнено у цьому місті. Він стверджує, що мирне населення в місті почувається в окупації.

Робітники на будівництві в окупованому Маріуполі, лютий 2023 року
Робітники на будівництві в окупованому Маріуполі, лютий 2023 року
Вони для себе вже вигадали, що це їхнє місто, що вони там будуть жити
Микола Осиченко

«Мирні почуваються людьми другого, третього ґатунку, тому що саме окупанти, саме ті гастарбайтери, яких там близько 45 тисяч, вони там почуваються надлюдьми. Тобто вони для себе вже вигадали, що це їхнє місто, що вони там будуть жити, і що маріупольці, які там є, а там їх більш ніж 120 тисяч – наших мирних мешканців, для них всі ці люди – українці, тобто недолюди. Ми для них та нація, якої існувати не повинно, і вони все для цього роблять», – каже Осиченко.

Чим довше триватиме окупація Маріуполя, тим складніше буде «повертати» людей, вважає медійник. За його словами, в місті діє заборона на все українське, у маріупольців виникають проблеми, якщо окупанти в їхніх телефонах побачать підписки на українські телеграм-канали.

Діти, що залишаються в окупованому Маріуполі, лютий 2023 року
Діти, що залишаються в окупованому Маріуполі, лютий 2023 року

«Тобто жодні українські ЗМІ там не можна ані читати, ані дивитись, ані будь-що. Тобто там тотальна російська пропаганда, і чим довше вона буде там, тим важче нам буде повертати людей. Тому що якщо ми знов повертаємося до діточок, то дітки, вони ж, зростають, вони, наче губка, вони все вбирають і в них немає іншого бачення ситуації, яка там зараз є. Для них це «освободітєлі», для них ми – це «нацисти», і вони живуть в цьому щодня. Тому нам буде дуже-дуже важко», – пояснив чоловік.

«Мобілізаційний ресурс»

Осиченко впевнений, що російські військові будуть використовувати жителів Маріуполя у своїх цілях. Зокрема, він розповів, що нові багатоповерхівки, які будують за кілька місяців зараз в місті, не мають укриттів. Таке будівництво Осиченко називає «одноразовим», його використовують виключно для трансляції на російських каналах.

Маріуполь, я впевнений, ніхто евакуювати не буде
Микола Осиченко

«Тобто якщо на Донбасі є категоричне прохання, майже наказ, якщо ми беремо Авдіївку, то це прямо наказ на евакуацію людей з зони бойових дій, то Маріуполь, я впевнений, ніхто евакуювати не буде. Ті люди, які там є, – це ресурс. На сьогодні це майбутній мобілізаційний ресурс, тому що там досі не була проведена мобілізація. На відміну від Донецька, Луганська, Макіївки, Горлівки, там, де майже не залишилось чоловіків», – зазначив Осиченко.

Окупований Маріуполь, лютий 2023 року
Окупований Маріуполь, лютий 2023 року

Крім того, маріупольців можуть використовувати у російській пропаганді, додав спікер.

«Ці будинки будуть випалюватися разом з місцевими мешканцями, там будуть літати оці коршуни пропаганди, вони будуть це все знімати на відео, як це вони роблять у Донецьку, тобто після кожного обстрілу, за кілька секунд, мабуть, на місці вже є камери, на місці вже є люди, де вони розповідають щось на кшталт «нацисти обстріляли прямо біля мене», – пояснив маріуполець.

«Місто-хаб»

Військовий експерт Михайло Жирохов у коментарі «Новинам Приазов’я» розповів, що російські військові використовують Маріуполь як логістичний центр, оскільки місто розташоване у тилу. Для армії РФ воно стало хабом для зберігання певної кількості боєприпасів, військового знаряддя. Використовують для цього і території заводів, зокрема «Азовсталі», додав він.

Михайло Жирохов
Михайло Жирохов

«Саме тому, що там залишилися бомбосховища, де наші військові тримали оборону, і саме вони їм цікаві, бо їх неможливо вразити «Хаймарсами», «Точками», тобто тією зброєю, яка є у нас зараз на озброєнні», – каже експерт.

Разом з цим він вважає, що захисні укріплення, які будують російські військові, не врятують їх, якщо посиплеться фронт.

Якщо сиплеться фронт, то жодні фортифікаційні споруди неможливо використати
Михайло Жирохов

«Фортифікаційні споруди, які масово зараз роблять росіяни на окупованих територіях, в тому числі, наприклад, у Криму, вони носять більш такий характер внутрішній, тобто для заспокоєння місцевої публіки. Як показав досвід Харківщини, досвід Херсонщини, якщо сиплеться фронт, то жодні фортифікаційні споруди неможливо використати. Тим паче споруди, які будуються на Запорізькому напрямку або навіть на околицях Маріуполя», – переконаний Жирохов.

Загалом же деокупація Донбасу може стати «непростою» операцією, зазначив експерт. Він вказує на високоурбанізовану територію цієї місцевості, згадує українську 3-місячну оборону Маріуполя, а також бої за Бахмут, які тривають з липня 2022 року.

Місто Бахмут на Донеччині, 27 лютого 2023 року
Місто Бахмут на Донеччині, 27 лютого 2023 року
Брати міста – це дуже важко
Михайло Жирохов

«Якщо це буде зі знаком мінус, якщо росіяни будуть триматися за цю територію, то це буде дуже кривава і непроста операція. Простіше – операція стратегічного рівня, коли перерізають комунікації й супротивник відходить сам. Тому що брати міста – це дуже важко. Ми бачимо це зараз наочно на прикладах, які є за останній рік великого вторгнення», – зауважив Жирохов.

«Після деокупації Бердянська»

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко розповів, що звільнення Маріуполя можливе після звільнення окупованих територій Запорізької області. Зокрема, коли відбудеться просування ЗСУ по лінії Токмак-Мелітополь, а також звільнять Бердянськ.

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко

«Саме на цій ділянці звільнених територій можливо розпочати формування відповідних підрозділів для початку вже визвольних дій в напрямках Маріуполя. І вони можуть відбуватися безпосередньо разом з відповідними діями щодо Криму. Наприклад, через ізоляцію Криму та знищення на його території російської військової інфраструктури. Коли це буде можливо? Це буде можливо, коли ми вийдемо до адміністративної межі тимчасово окупованого півострова», – сказав «Новинам Приазовʼя» оглядач.

Він вважає, що Маріуполь має особливе значення для Росії та її армії. Там концентрується велика кількість сил, щоб максимально тримати оборону на випадок контрнаступальних дій української армії.

Будь-яка підготовка російських окупантів до таких контрнаступальних дій, вона не завжди себе виправдовує
Олександр Коваленко

«Маріуполь став для них фетишем, і вони вважають його частиною цієї так званої «ДНР» (незаконне збройне угруповання – ред.). Але знову-таки, як ми бачили на практиці, будь-яка підготовка російських окупантів до таких контрнаступальних дій, вона не завжди себе виправдовує. А дуже часто якраз навпаки не виправдовує взагалі», – підкреслює Коваленко.

Що прискорить деокупацію?

Звільняти території, захоплені окупантами 2014 року, буде складніше, ніж території, захоплені у 2022-му, каже експерт. Це здебільшого буде залежати від того, наскільки ефективно буде працювати російська логістика. Це здебільшого буде залежати від того, наскільки ефективно буде працювати російська логістика. В цьому випадку деокупація Луганщини та Донеччини ускладнює спільний кордон з Росією.

Реактивная артиллерийская система HIMARS
Реактивная артиллерийская система HIMARS

Якщо поступово звільняти окуповані території та збільшувати вогневий вплив на сили й засоби російської армії, процес деокупації решти територій прискориться, впевнений експерт.

Щоб контролювати логістику, треба максимально далекобійні засоби ураження
Олександр Коваленко

«В першу чергу, щоб контролювати логістику, треба максимально далекобійні засоби ураження, але для того, щоб здійснювати штурмові дії, контрнаступальні, це, відповідно, номенклатура штурмової наступальної техніки та озброєння. Безпосередньо це велика кількість ББМ, легкоброньованої техніки, безумовно, ще важкоброньованої техніки, такої, як танк», – додав Коваленко.

  • Російські війська окупували Маріуполь у травні 2022 року після кровопролитних боїв і тривалої блокади. У ході військового вторгнення Росії в Україну Маріуполь майже повністю зруйнований обстрілами. За оцінками ООН, у місті знищено або пошкоджено близько 90% багатоповерхових житлових будинків та близько 60% приватних будинків.
  • Російські війська підозрюють у скоєнні у Маріуполі численних воєнних злочинів. Москва це заперечує.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG