Доступність посилання

ТОП новини

Що замовчувала радянська влада, будуючи ГЕС на півдні України


Будівництво Каховської гідроеклектростанції – архіви фото надані НКТОКС
Будівництво Каховської гідроеклектростанції – архіви фото надані НКТОКС

Каховську ГЕС збудували за 7 років – це рекордно короткий термін для проєктів такого масштабу.

Але що насправді відбувалося під час цього будівництва, і з якими викликами зіткнулися люди, які приїхали працювати на «велику будову комунізму»?

Протести, нелюдські умови праці та нестача обладнання – це лише частина того, що радянська влада приховувала під час зведення Каховської ГЕС.

Про це і не тільки у програмі «Деокупована історія» проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розповів історик Олег Бажан.

На світанку 6 червня 2023 року стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві дамби російські окупаційні сили, які захопили, замінували і контролювали гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. Російська окупаційна влада натомість стверджувала, що це ЗСУ вночі обстріляли і пошкодили дамбу Каховської ГЕС.

Численні експерти заявляли, що руйнування дамби відбулося, найімовірніше, через закладення великої кількості вибухівки на ГЕС, яку контролювали війська РФ.

«Деокупована історія» – програма проєкту «Новини Приазов’я», в якій ведучий Олександр Янковський разом з місцевими істориками та краєзнавцями розбиває російські міфи, пов'язані з історією півдня України, та розповідає про справжню історію населених пунктів Херсонської та Запорізької областей.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG