Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Баварії в центрі скандалу з ісламофобським відео


Кадр з уже видаленого відео, оприлюдненого МВС Баварії 2 вересня
Кадр з уже видаленого відео, оприлюдненого МВС Баварії 2 вересня

Влада південної німецької землі Баварія видалила відео, яке попереджало про небезпеку ісламістського екстремізму після того, як його засудили як «расистське сміття» та порівняли з пропагандою нацистської доби.

Відео, опубліковане на X Міністерством внутрішніх справ Баварії 2 вересня, містить зловісну музику та мультфільм про мусульманського священнослужителя, який грізно сміється, коли ковтає молоду жінку, яка потім перетворюється на одягнену в хіджаб дружину і плаче, поки миє кухню в полігамному шлюбі.

Маючи заявлену мету попередити про небезпеку салафізму, ультраконсервативного сунітського руху, відео майже миттєво викликало негативну реакцію з боку кількох німецьких законодавців, які звинуватили Міністерство в поширенні грубої пропаганди та розпалюванні антимусульманських настроїв.

«Настільки расистський відеоролик від МВС Баварії! Шкода – особливо в ці часи! Замість ізоляції та підбурювання ми повинні виступити проти антимусульманського расизму», – написала на X Ніколь Ґольке, членкиня німецького парламенту від Лівої партії.

Відео було оприлюднене на тлі, за словами дослідників, зростання ісламофобії в німецькому суспільстві та сплеску антимусульманських інцидентів у країні. Це також сталося відразу після успіху на виборах у двох землях Німеччини антиімміграційної партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) першого вересня.

Відеокад з ролика, оприлюдненого МВС Баварії 2 вересня, а потім видаленого
Відеокад з ролика, оприлюдненого МВС Баварії 2 вересня, а потім видаленого

«Ненависть і підбурювання безпосередньо з боку міністерства, коли за день до цього ви все ще були здивовані хорошими результатами для AfD!», – написав на X Ферат Кочак, депутат від Лівої партії, який працює в парламенті землі Берлін.

Ми дуже серйозно ставимося до критики відео і на даний момент зупинили кампанію
Речник МВС Баварії

Кочак запитав, чи не використовує Міністерство внутрішніх справ Баварії «карикатури для розпалювання ненависті до мусульман, які нагадують нацистську пропаганду проти євреїв».

Політикиня та колишня парламентарка, юристка Німа Мовассат, назвала відео «неймовірним расистським сміттям» і сказала, що розгляне можливу кримінальну справу за підбурювання проти міністра внутрішніх справ Баварії Йоахіма Геррманна.

Пізніше Міністерство видалило пост X і повідомило Радіо Свобода в заяві від 3 вересня, що «надзвичайно шкодує, якщо відео викликало роздратування та непорозуміння».

«Ми дуже серйозно ставимося до критики відео і на даний момент зупинили кампанію», – сказав речник Міністерства в заяві, надісланій електронною поштою.

Кадр з відео, оприлюдненого МВС Баварії, а потім видаленого
Кадр з відео, оприлюдненого МВС Баварії, а потім видаленого

Прес-секретар додав, що відео є частиною нової кампанії в соціальних мережах, щоб «інформувати людей про небезпеку, яку становлять салафіти та інші ісламісти, і демонструвати їхні методи».

«Оскільки для нас дуже важлива профілактична та дерадикалізаційна робота в боротьбі з салафізмом, ми переробимо відеосцени. Однак небезпеки салафізму не можна применшувати», – сказав речник МВС Баварії.

Мультфільм показав, як молоду жінку в центрі історії заманили через соціальні мережі після того, як вона запитала в Інтернеті, чи дозволено мусульманським жінкам користуватися макіяжем.

Кадр з суперечливого відео, яке було видалене МВС Баварії
Кадр з суперечливого відео, яке було видалене МВС Баварії

Європейська комісія повідомила Радіо Свобода, що «немає конкретних коментарів щодо цього відео».

«Мусульманські жінки відіграють дуже активну роль у суспільстві ЄС – це позитивна річ», – сказав речник Комісії.

Ми переробимо відеосцени. Однак небезпеки салафізму не можна применшувати
Речник МВС Баварії

Близько 5,5 мільйонів послідовників ісламу живуть у Німеччині, близько трьох мільйонів з них є громадянами Німеччини, згідно з Німецькою ісламською конференцією, ініціативою, започаткованою в 2006 році Федеральним міністерством внутрішніх справ Німеччини, яке контролює питання притулку, міграції та інтеграції в країні.

Крістіан Файхтмайєр, речниця з питань внутрішньої політики Соціал-демократів (СДПН) у Баварії, повідомила агентству dpa, що відео «змусило її похитати головою».

Вона сказала, що боротьба з салафізмом важлива, але «не може бути, щоб гроші платників податків витрачалися на те, що не працює або, можливо, навіть робить погану послугу». Це, безумовно, враження, яке це відео справило на мене та інших», – повідомляє dpa.

(В підготовці матеріалу брав участь редактор Радіо Свобода з питань Європи Рікард Юзвяк)

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG