Доступність посилання

ТОП новини

Час дивитися на Марс: Червона планета підійшла до Землі найближче за 15 років


Нині на нічному небі Марс уже яскравіший, ніж зазвичай, і з наближенням 31 липня Червона планета буде ще помітнішою
Нині на нічному небі Марс уже яскравіший, ніж зазвичай, і з наближенням 31 липня Червона планета буде ще помітнішою

Астрономи повідомляють, що наступного вівторка, 31 липня, Марс наблизиться до Землі на найближчу відстань за останні 15 років – 57,6 мільйона кілометрів.

Нині на нічному небі Марс уже яскравіший, ніж зазвичай, і з наближенням 31 липня Червона планета буде ще помітнішою. Астрономи очікують, що гарна видимість нашої сусідки по Сонячній системі триватиме і на початку серпня, ідеться в повідомленні інформаційної агенції AP.

Водночас пиловий шторм, що зараз триває Марс, затуманює деталі поверхні, які зазвичай видно через телескопи. Марсіанська атмосфера нині настільки запилюжена, що це унеможливлює перезаряджання сонячних батарей американського марсоходу Opportunity, тому космічний дослідник не передає результатів своєї діяльності з 10 червня.

Позитивною для спостерігачів новиною є те, що марсіанський пил відбиває сонячне світло, створюючи для спостерігачів із Землі ще більш яскраву Червону планету, повідомив астроном університету Widener Гаррі Ауґенсен.

У п’ятницю, 27 липня, Марс опиниться в опозиції. Це означає, що Марс і Сонце перебуватимуть точно по обидва боки від Землі, планети і світило вилаштуються в одну лінію. Цього ж дня у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні, можна буде спостерігати повне місячне затемнення.

Читайте також: Найдовше повне місячне затемнення століття: коли дивитися?

У 2003 році Марс і Земля були найближчими за майже 60 тисяч років, відстань тоді складала 55,7 мільйона кілометрів. Національна аерокосмічна адміністрація США (NASA) заявила, що таке явище не повториться до 2287 року. Наступне зближення двох планет відбудеться у 2020 році, тоді відстань становитиме 62 мільйони кілометрів.

XS
SM
MD
LG