Доступність посилання

ТОП новини

У США висунуті звинувачення 12 співробітникам російського ГРУ


Розслідування ймовірного втручання у вибори в США проводить група спецпрокурора Роберта Мюллера
Розслідування ймовірного втручання у вибори в США проводить група спецпрокурора Роберта Мюллера

У США Велике журі вирішило висунути звинувачення 12 співробітникам Головного розвідувального управління Збройних сил Росії у справі про втручання у вибори президента США в 2016 році. Про це оголосив заступник генерального прокурора США Род Розенстайн.

За його словами, цим особам інкримінується організація кібератак з метою викрадення документів та їхньої наступної публікації.

За словами Розенстайна, правоохоронні органи керувалися верховенством права, а не політичними симпатіями. Верховенство права – це перш за все процедури, наголосив заступник генерального прокурора. Саме таким чином і діють учасники розслідування під керівництвом спеціального прокурора Роберта Мюллера, зазначив Розенстайн.

За даними міністерства юстиції США, у 2016 році представники ГРУ почали спецоперацію, сенс якої полягав у зламі комп'ютерів, що належали волонтерам і співробітникам штабу Клінтон, у тому числі й керівника виборчої кампанії.

Представники російських спецслужб дізналися імена і паролі багатьох співробітників штабу, отримавши можливість заволодіти вмістом електронної пошти багатьох із них. Вони також змогли зламати внутрішню комп’ютерну мережу Національного демократичного комітету і комітету з виборів до Конгресу Демократичної партії США.

Кремль досі неодноразово заперечував будь-які твердження про спроби втручатися у виборчу кампанію в США. Сам Трамп неодноразово висловлював сумніви у висновках американських спецслужб про те, що Москва неодноразово намагалася вплинути на американських виборців.

Виступаючи перед журналістами у Вашингтоні, Розенстайн заявив, що президент Трамп обізнаний з результатами розслідування і звинуваченнями на адресу 12 співробітників ГРУ. Він був офіційно проінформований про це перед початком європейського турне.

Нині Трамп перебуває у Великій Британії. 16 липня він зустрінеться в Гельсінкі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Комітет із розвідки Сенату Конгресу США 3 липня схвалив висновок американських розвідувальних служб щодо втручання Росії в президентські вибори у США 2016 року, заявивши, що пропагандистські зусилля Москви були значно ширшими, ніж досі вважалося.

XS
SM
MD
LG